Bästa kompassen 2024 – Test av olika kompasser

Att köpa en kompass är en viktig investering för alla som gillar att vistas utomhus. En kompass är ett enkelt och tillförlitligt verktyg som hjälper dig att navigera i okänd terräng och undvika faror som att gå vilse eller hamna i farliga områden.

I den här artikeln kommer vi att titta närmare på 3 olika kompasser samt förklara varför det är så viktigt att köpa en kompass innan du beger dig ut på dina äventyr i naturen. Längre ner kan du även läsa om de olika delarna som en kompass består av samt vilka olika typer av kompasser som finns.

Lista över de bästa kompasserna 2024

 • Bäst i test: Silva Expedition
 • Premiumval: Brunton Truarc 10
 • Billigast: Silva Ranger

Köpguide för kompasser 2024

Kompasser är användbara verktyg för att navigera i utomhusmiljöer och kan vara avgörande för att hålla sig på rätt kurs under vandringar, camping och utflykter. När du köper en kompass finns det flera faktorer att tänka på, inklusive kompassens användning, tillförlitlighet och användarvänlighet. Nedan har vi presenterat de viktigaste sakerna att tänka på innan du köper en kompass.

 • Användning
 • Magnetisk deklination
 • Storlek och vikt
 • Konstruktion
 • Tillförlitlighet
 • Användarvänlighet
 • Pris
 • Tillbehör
 • Recensioner

Användning

Först och främst bör du bestämma hur du kommer att använda din kompass. Om du ska gå på kortare vandringar i områden där du redan är bekant med terrängen, kan en grundläggande kompass räcka.

Men om du planerar att ge dig ut på mer utmanande och teknisk terräng, som berg och glaciärer, kan en mer avancerad kompass behövas.

Magnetisk deklination

Magnetisk deklination är skillnaden mellan nord på din karta och den faktiska magnetiska nordpolen. Detta kan variera beroende på din position på jorden, och en bra kompass bör kunna justera för detta.

När du väljer en kompass, se till att den har möjlighet att justera för magnetisk deklination, eller att den åtminstone kan ange detta för dig.

Storlek och vikt

Kompasser finns i olika storlekar och vikter, så det är viktigt att välja en som passar din användning. Om du ska bära kompassen i fickan eller på ett bälte är en mindre och lättare kompass det bästa valet.

Om du däremot behöver en mer robust kompass för tuffa utomhusmiljöer, kan det vara värt att välja en större och tyngre modell.

Konstruktion

En annan viktig faktor att överväga är kompassens konstruktion. En robust och tålig konstruktion är viktig för att kunna klara av utmanande miljöer.

Kompasser med ett aluminiumhölje är vanligtvis mer robusta än plastmodeller, och kan klara av tuffa väderförhållanden bättre. Se också till att kompassen har en slitstark och lättläst skala som inte nöts ut eller tappar sin läsbarhet över tid.

Tillförlitlighet

En kompass måste vara tillförlitlig för att vara användbar. Det är viktigt att välja en modell från ett välrenommerat varumärke som har ett gott rykte för kvalitet och tillförlitlighet.

Se också till att kompassen är testad och certifierad för användning i utomhusmiljöer.

Användarvänlighet

En annan viktig faktor att överväga är hur lättanvänd kompassen är. En bra kompass bör vara lätt att använda, med en tydlig skala och enkel justering för magnetisk deklination.

Se också till att den har ett ergonomiskt handtag för enkel och bekväm användning.

Pris

Priset på en kompass varierar beroende på modell och funktioner. En grundläggande kompass kan hittas för under 100 kronor, medan en mer avancerad modell kan kosta flera tusen kronor.

Det är viktigt att hitta en balans mellan dina behov och budget när du väljer en kompass. En högre prislapp kan vara värt investeringen om du planerar att använda kompassen ofta i utmanande terräng.

Tillbehör

En del kompasser levereras med tillbehör som kan vara användbara för din användning. Till exempel kan en hållare eller rem hjälpa dig att fästa kompassen på din ryggsäck eller bälte, medan ett förstoringsglas kan vara användbar för att läsa detaljerade kartor.

Se till att du överväger vilka tillbehör som är viktiga för din användning när du väljer en kompass.

Recensioner

Att läsa recensioner från andra användare kan vara ett bra sätt att få en bättre förståelse för en kompass kvalitet och funktioner.

Titta på oberoende recensioner och forum för att se vad andra användare tycker om olika modeller och varumärken. Detta kan hjälpa dig att göra ett mer informerat beslut om vilken kompass som passar dina behov.

olika delar av en kompass

Olika delar av en kompass

En kompass är ett viktigt verktyg som hjälper till att navigera i utomhusmiljöer. Den består av flera delar som arbetar tillsammans för att ge exakt information om riktning och läge. Här är en lista över de olika delarna som en kompass kan innehålla:

1. Nål

Nålen är den rörliga delen av kompassen och är den som pekar mot norr. Det är den mest avgörande delen av kompassen och består av en magnetiserad metallnål som är balanserad på ett centralt lager. Nålen är alltid magnetiskt orienterad och pekar mot den magnetiska nordpolen.

2. Magnet

En magnet är placerad under nålen och hjälper till att hålla den i rätt riktning. Kompassens magnet är vanligtvis tillverkad av magnetiserad stål och är utformad för att upprätthålla en magnetisk kraft som hjälper nålen att peka mot norr.

3. Hus

Hus eller kapslingen av kompassen är själva ramen som håller alla delar på plats och skyddar dem från yttre påverkan. Det är oftast tillverkat av metall eller plast och är en solid enhet som är lätt att hantera.

4. Gradskiva

Gradskivan är en skalad ring runt omkretsen av kompassen som hjälper till att mäta vinklar och riktningar. Detta gör det möjligt att läsa av riktningar från kartor och markera avstånd från en punkt till en annan.

5. Belysning

Vissa kompasser har en inbyggd belysning för att underlätta navigering i mörker. En belysningslampa på kompassen ger en lättläst display i mörkret och kan hjälpa användaren att läsa kompassen även i svagt ljus.

6. Skala

En skala på kompassen hjälper dig att mäta avstånd och riktningar på en karta. Skalan kan vara utformad i olika enheter beroende på användarens behov och kan vara anpassad för att matcha enheterna på kartan.

7. Spegel

Vissa kompasser har en inbyggd spegel som hjälper till att reflektera ljus för att underlätta navigering. En spegel på kompassen kan också användas för att signalera efter hjälp i nödsituationer.

8. Justeringsknapp

En justeringsknapp på kompassen hjälper dig att kalibrera den för magnetisk deklination och andra faktorer som kan påverka dess noggrannhet. Detta gör att kompassen kan anpassas till den specifika platsen där den används och ger användaren en mer exakt mätning av riktning.

9. Handtag

Handtaget på en kompass gör det enklare att hålla och använda den. Det är vanligtvis utformat för att passa bekvämt i handen och kan ha en ergonomisk design för att minimera trötthet i händerna.

10. Sjösättningslinje

En sjösättningslinje är en markering på kompassen som hjälper dig att läsa riktningar på en karta genom att placera kompassen på kartan och justera linjen så att den pekar mot norr. Detta hjälper användaren att få en bättre uppfattning om var han eller hon befinner sig och var de ska gå.

11. Orienteringsplatta

En orienteringsplatta är en platta som är placerad på toppen av kompasshuset. Den kan vara gjord av glas eller plast och har en skala på undersidan. Den används för att mäta vinklar och riktningar i förhållande till kartan.

12. Lock

Vissa kompasser har ett lock som skyddar nålen och andra delar från att skadas eller repas när den inte används. Lock kan också hjälpa till att förhindra att nålen rör sig oavsiktligt när den transporteras.

13. Lutningsmätare

Vissa kompasser har en lutningsmätare som kan mäta vinklar i förhållande till horisonten. Detta kan vara användbart vid navigering på svår terräng, särskilt vid klättring eller utflykter i brant terräng.

14. Lins

Vissa kompasser kan ha en inbyggd lins som hjälper till att läsa av små markeringar på kartan eller kompassen. Detta kan vara särskilt användbart för mer avancerade navigationsbehov.

Magnetisk deklinationsjusterare

En magnetisk deklinationsjusterare hjälper användaren att justera kompassen för lokala magnetiska avvikelser som kan påverka dess noggrannhet. Detta kan vara avgörande för navigering på platser med hög magnetisk variation.

Olika typer av kompasser

Det finns flera olika typer av kompasser som är utformade för att möta olika behov och användningsområden. Här är en lista över några av de vanligaste typerna av kompasser:

 • Magnetisk kompass – Detta är den vanligaste typen av kompass som används för att navigera i utomhusmiljöer. Den fungerar genom att en magnetisk nål sätts i rörelse genom att hållas nära en magnet, vilket hjälper till att peka i riktning mot norr.
 • Flytande kompass – En flytande kompass innehåller en magnetisk nål som är fäst vid en vätska, vilket gör att den kan rotera fritt. Detta ger en mer stabil och lättläst riktning, särskilt vid användning på båtar eller i andra rörliga fordon.
 • Kapselkompass – En kapselkompass är en liten och lätt kompass som är lätt att bära med sig. Den har vanligtvis en liten kapsel som skyddar nålen och gör det enklare att använda den i fuktiga eller dammiga förhållanden.
 • Baseplate-kompass – En baseplate-kompass är en större och mer robust kompass som vanligtvis används av vandrare och utomhusentusiaster. Den har en större skalad platta som gör det enklare att mäta avstånd och riktningar på kartor.
 • GPS-kompass – En GPS-kompass använder GPS-teknik för att bestämma din exakta position och riktning. Detta gör det möjligt att navigera även när man befinner sig i tät skog eller andra förhållanden där det är svårt att se himlen.
 • Militärkompass – En militärkompass är en robust och tålig kompass som är utformad för användning i militära och tuffa utomhusmiljöer. Den har vanligtvis flera funktioner, inklusive ljus och avståndsmätare, och är ofta vattentät och stötsäker.
 • Elektronisk kompass – En elektronisk kompass använder elektronik för att bestämma riktning i stället för en magnetisk nål. Den är vanligtvis mer exakt än en magnetisk kompass och kan vara användbar för navigering i stadsmiljöer där det kan finnas störningar från byggnader och annan elektronik.
 • Dykarkompass – En dykarkompass är en kompass som är utformad för att användas under vatten. Den har en tålig kapsel som är vattentät och kan vara utrustad med en glasögonlins för att underlätta läsningen av kompassen under vattenytan.
 • Geologisk kompass – En geologisk kompass används av geologer och andra som arbetar med att mäta geologiska formationer och landmärken. Den har en annan skala än en vanlig kompass och är utformad för att mäta vinklar och riktningar i förhållande till jorden.

Dessa olika typer av kompasser kan variera i storlek, vikt, precision och funktioner. Vilken typ av kompass som är lämplig beror på syftet och användningen av den. Om du är en hiker eller utomhusentusiast som ofta går på vandringar eller campingturer, är en kapselkompass eller en baseplate-kompass ett lämpligt val.

För militär- eller räddningspersonal är en militärkompass eller GPS-kompass bäst lämpad för användning i extrema förhållanden. Om du är en dykare eller utforskar marina miljöer är en dykarkompass det bästa valet.

En annan faktor att överväga är om du vill ha en kompass som fungerar på traditionellt sätt med en magnetisk nål eller om du föredrar en elektronisk kompass. En elektronisk kompass kan vara mer exakt men är också dyrare än en traditionell magnetisk kompass.

Slutligen är det viktigt att välja en kompass som är tillverkad av högkvalitativa material och har en robust och tålig konstruktion. Detta kommer att se till att kompassen håller länge och kan användas i alla typer av väder och terräng.

Oavsett vilken typ av kompass du väljer är det viktigt att du övar på att använda den korrekt och blir bekant med dess funktioner och användning innan du ger dig ut på en längre vandring eller utflykt. En kompass kan vara ett viktigt verktyg för att navigera i utomhusmiljöer och kan hjälpa dig att hitta rätt väg när det behövs som mest.

Vanliga frågor om kompasser

Hur fungerar en kompass?

En kompass fungerar genom att utnyttja jordens magnetfält för att bestämma riktning. En magnetisk nål i kompassen är balanserad på en central axel och magnetiserad så att den alltid pekar mot magnetfältet.

Genom att placera kompassen plant på marken och låta nålen rotera tills den pekar i riktning mot norr, kan användaren bestämma sin riktning.

Hur läser man av en kompass?

För att läsa av en kompass håller man den plant och väntar tills nålen pekar mot norr. Sedan riktar man kompassen mot ett objekt och läser av gradskivan för att bestämma vinkeln i förhållande till norr.

Detta ger en specifik riktning eller hjälper till att navigera på en karta. Det är viktigt att ta hänsyn till magnetisk deklination och andra faktorer som kan påverka kompassens noggrannhet för att säkerställa noggrannheten.

Varför kompass med spegel?

En kompass med spegel, eller spegelkompass, hjälper användaren att bestämma riktning och navigera med hög precision. Den har en spegel som används för att se riktningen samtidigt som man tittar på ett objekt eller markering i avståndet.

Detta ger en mer exakt avläsning och hjälper till att minska felaktiga avläsningar. En spegelkompass kan också användas som en signalapparat eller för att kontrollera ögon- och hudskador i nödsituationer.

Sammanfattning

Att välja rätt kompass är en viktig del av utrustningen för utomhusaktiviteter. Genom att överväga dina användningsbehov, tillförlitlighet, användarvänlighet och andra faktorer, kan du hitta en modell som passar dina behov och budget.

Se till att du köper från ett välrenommerat varumärke och läser recensioner från andra användare för att hitta en kvalitetskompass som du kan lita på i utmanande terräng.

Källor

 1. https://www.nomaderna.se/gps-eller-kompass/
 2. https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/fjallsakerhet/karta-kompass/
 3. https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/100-innovationer/kompass/
 4. https://solnaok.wordpress.com/skolorientering/om-kompassen/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen