Bästa Ficklampan 2022 – Test av olika Ficklampor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Olight Javelot Pro Ficklampa

Olight S2R-II Ficklampa

Nextorch Saint Torch 30 Ficklampa

Olight S1R Baton II Ficklampa

Klicka här för att se fler Ficklampor.

Bäst i test Ficklampa 2022

När det är dags att lysa upp natten eller ett mörkt vrå är en bra ficklampa ett måste för alla dina aktiviteter. Men för att hitta den bästa ficklampan för dig kan det vara värt att se över några olika funktioner för att göra ett passande val. En av dina huvudsakliga överväganden när du köper en ficklampa bör vara om du vill ha en modell som körs på engångsbatterier eller uppladdningsbara batterier, varav den första vanligtvis är billigare och du slipper ladda något batteri, men om du använder den senare kommer du inte behöva pilla med en ny uppsättning AA batterier varannan vecka.

En annan stor köpkonsideration är ljusstyrka. Även om ett sätt att bedöma ljusstyrkan är att kolla på hur många lumen ficklampan har så konstaterar experter att andra faktorer inklusive strålavstånd och intensitet påverkar hur ljus en ficklampa egentligen upplevs. Lumen kan förstås ändå vara ett praktiskt sätt att jämföra olika ficklampor vid första inblick.

Glöm inte att tänka på vad du ska använda ficklampan till, exempelvis om du vill ha något som är tillräckligt kompakt för att passa i fickan eller klämma fast på ett bälte varje dag som en EDC (every day carry), eller om du ofta befinner dig runt vatten eller ute i dåligt väder och vill ha en ficklampa som har stor vattenbeständighet. Vi undersökte olika ficklampor för att hitta de bästa ficklamporna på marknaden, så att du kan hitta den rätta efter dina behov och budget.

Läs även >>> Test av Långskidor 2022

Köpguide för Bäst i test Ficklampa 2022

Användningsområden

Ficklampor började som en nyhet och nischartikel, men har vuxit till oumbärliga verktyg idag. Ingen kan förutsäga alla användningsområden du behöver din ficklampa för. Men om du tillämpar 80/20-regeln kan du begränsa till några alternativ som kommer att tjäna dig bra för det mesta. Tänk på dessa vanliga syften när du fattar ditt köpbeslut.

Generell användning

Jag har goda minnen när jag använde mina förälders gula Rayovac-ficklampa av plast som ljussabel när jag gick med hunden. Detta är ficklampan du har i din låda vid nattduksbordet eller ”skräplådan” eller ditt garage. Det är praktiskt och låt oss kasta ett ljus på ett ämne. Storlek och prestanda är inte en faktor så länge den kan passa i lådan.

Everyday Carry – EDC

EDC är kort för Everyday Carry. Dessa ficklampor är små och alltid på din person. Vissa passar i kategorin ficklampor, medan andra kvalificerar sig för små taktiska ficklampor. Min pappa bar en liten ficklampa som såg ut som en penna i skjortfickan. Tänk på hur du vill bära ditt ljus (i fickan, på ett bälteshölster osv.) Och hur du ska driva det (utbytbara celler? USB-laddningsbar ?, etc.)

Arbete

Arbetsbelysning är centrerad mot en plats som ett garage, lager eller ett fordon. De är vanligtvis ljusa och hållbara och ligger bekvämt på en väggmonterad eller basstationsladdare så att de alltid är redo att gå.

Utomhusaktiviteter

Detta inkluderar fristående campinglyktor eller andra lampor som har praktiska funktioner som möjligheten att hänga i en tak eller ett rep. Jag tänker ofta på min fars gamla gröna Coleman-lykta som jag använde för att läsa när jag tältade.

Sökande

Maximal ljusstyrka och kast är kännetecknen för ett bra sökljus. Min farbror brukade ha ett gammalt 12 volt ‘fyrkantigt batteri’ sökljus som vi skulle jaga varandra runt i skogen med eller använda för att hitta vår hund som vandrade bort. Numera är LED-lamporna som används för att söka mycket ljusare jämfört med en del kastljus över en kilometer. Storlek är inte en faktor i dessa lampor – större är vanligtvis ljusare.

Marin

Mycket lik Allmänt eller Arbetsbelysning genom att uppgiften definierar funktionerna i ditt ljus. Marinljus är också helt vattentäta för användning i en marin miljö. Vissa kan till och med flyta. Sök och räddning är en roll som varje båt måste vara redo att utföra och sekunder räknas i norra vatten. Att ha ett kraftfullt sökljus till hands kan verkligen betyda skillnaden mellan liv och död.

Användning vid nödsituationer

Naturkatastrofer inträffar utan varning. Bryter ofta ner alla våra komfort- och säkerhetssystem som kraft och värme. Katastrof drabbade min familj ända sedan jordbävningen 1964 här i Alaska. De senaste orkankatastroferna har drabbat miljoner. Manuella vevarmar kan hjälpa till att hålla din ficklampa laddad genom ett långvarigt strömavbrott. Radios, signalljus och hållbarhet är kännetecknen för ett bra nödljus.

Taktiskt

Du vet aldrig när du kommer att få ett möte som hotar dig själv eller dina nära och kära, eller hur situationen kommer att se ut. Att vara redo för ett sådant möte täcker mycket mark. Det finns många som anser att det är en fördel att ha en ”taktisk” ficklampa klar. Moderna ficklampor är mycket mindre och ljusare än tidigare. Idén att förblinda eller desorientera en angripare i stället för att stänga dem är nu en populär teknik.

Ljusstyrka (1000 lumen eller mer) candela (riktad ljusstyrka) och storlek är de kritiska faktorerna. Väderisolering och användarvänlighet (t.ex. en omedelbar svansbrytare) är också viktigt. Vi föreslår att du undersöker, söker utbildning och verkligen vet vad du gör innan du litar på någon utrustning för en sådan situation.

Hands free

Strålkastare är ett utmärkt alternativ för personlig belysning som fortfarande låter dig arbeta och använda händerna. Lätta campare, vandrare och andra friluftsentusiaster älskar verkligen sina strålkastare. Passform och komfort är nyckeln här, liksom livslängd för flerdagsturer. Att ha förmågan att gå under 10 lumen under tider som du inte vill blåsa din eller andras nattsyn är värdefullt.

Ljusstyrka

Ficklampor kan variera från att ha ljusfunktioner så låga som 25 lumen till så höga som 100 000 lumen. Lumen är mätningen av ljusflödet, så ju fler lumen din ficklampa har, desto längre kommer dess stråle att gå och desto starkare blir dess ljus. Mer lumen betyder vanligtvis en bättre ficklampa, men det betyder också en dyrare ficklampa som kräver en starkare strömkälla. Vilken ljusstyrka du bör sträva efter beror verkligen på vad du använder ficklampan till.

Under 100 Lumen

Ficklampor som är under 100 lumen är vanligtvis små och billiga. De kan användas för uppgifter inomhus, som att gå runt i huset, eller för utomhusuppgifter som är enkla och nära avstånd. De är användbara men inte så tillförlitliga och ger en mattare, ljusare ljusstråle.

100-1000 Lumen

De flesta ficklampor du kan köpa online har lumen vilande i zonen 100-1000. De kan enkelt användas för utomhusuppgifter, camping, säkerhet och räddningstjänst. Ficklampor i detta sortiment är prisvärda men effektiva, med starka ljusstrålar och batterikraft.

Över 1000 Lumen

Ficklampor som är över 1000 lumen används vanligtvis för sök- och räddningsuppdrag, aktiviteter som grottforskning eller taktiskt för helt blinda angripare. Tänk på den här sista användningen eftersom dessa ficklampor, när de används på fel sätt, kan skada människor så om du inte har en faktisk användning i åtanke, inte få en.

Material

Många skulle säga att plast är billigt och metall är av högre kvalitet och låter det vara. Men om du gräver djupare kommer du att se att det definitivt finns skäl att välja en polymerhölje framför en metall i en ficklampa.

Metallhöljen

Det är lätt att tänka att LED-lampor inte genererar värme, men så är inte fallet. Högeffekts-lysdioder kan faktiskt generera en hel del värme som skadar LED-sändarens livslängd. Ett metallhölje som flygplansaluminium används ofta för att hjälpa till att sprida den värmen snabbt. Fräsningsprocessen möjliggör också mycket mindre ficklampor än med plast. Ett metallfodral visar slitage mycket mer framträdande än med ett plasthölje

Plastpolymer

Plastpolymerer är värmeisolatorer och kan lättare hanteras i kalla klimat. De är ledande och kan inte överföra värme från ljussändaren, så de används inte så ofta med dagens lysdioder med hög effekt. Plasthöljen tar bra missbruk är bra för svalare, medelstora ficklampor.

Hållbarhet

Hållbarhet spelar ingen roll för alla men det är en faktor som inte bör förbises när man köper en ny ficklampa. I dag och ålder finns det så många kvalitetscertifieringar och hållbarhetstester att det verkar som om vissa ficklampor är nästan oförstörbara. Det finns ficklampor som är vattentäta, slagtåliga, de kan kastas från en klippa och fortfarande fungera – ja kanske.

Som polis, byggnadsarbetare, brandman eller någon annan yrkesutövare vill du titta på en ficklampa som kan hålla jämna steg och hålla under tuffa förhållanden. Du vill ha en ficklampa som kan tappas från högre avstånd och i större utsträckning kan motstå vatteninträngning.

Storlek

Detta är till stor del en fråga om personlig preferens. Nyckelringslampor är små, bekväma och utmärkta för omedelbara uppgifter som att hitta låset på din dörr eller hitta pennan som föll. Om det är något du vill bära varje dag, bör det vara tillräckligt litet för att passa bekvämt i dina fickor (förmodligen 13 cm långa eller mindre). Strålkastare är perfekta för camping och vandring, eftersom de är handsfree. I den största änden av spektrum, monsterljus är enorma och kräver vanligtvis två händer eller ett band att bära.

Batterityp

Det finns två vägar du kan gå ner med batterier: uppladdningsbara och engångsbruk. Om du tror att du kommer att använda din ficklampa några gånger i veckan, vill du använda ett uppladdningsbart batteri. Du kommer att betala mer i förskott för uppladdningsbara batterier och laddare, men du kommer att kompensera dessa kostnader snabbt genom att inte behöva köpa engångsbatterier ofta. Å andra sidan, om du ser att du bara använder din ficklampa vid strömavbrott, specialprojekt eller förvarar i bilen, kommer engångsbatterier att vara bra.

Icke-uppladdningsbara eller engångsbatterier har två huvudkategorier – alkalisk standard och litium. Din alkaliska standard står för 80% av alla tillverkade batterier i USA och finns vanligtvis i storlekarna AA, AAA, C, D och 9V. Alkaliska batterier har arbetstemperaturer från -18 °C till +55 °C och troligtvis kommer att spricka och läcka vid överhettning.

Icke-uppladdningsbara 1,6 V litiumbatterier finns vanligtvis i storlekarna AA och AAA, men har bättre batteritemperaturintervall: -40 °C till 60 °C. Icke-uppladdningsbara 3V litiumbatterier finns vanligtvis i en CR123-storlek som också kallas SF123, CR123A, 123, SL123 och många andra namn som alla hänvisar till samma batterityp.

Litiumbatterier är mindre benägna att läcka och spricka utmärkt för ficklampor som lagras under långa tidsperioder (tänk: nödficklampor). Jämfört med alkaliska batterier har litiumbatterier mer effekt för en mindre storlek. Litium har ett långt självliv, vanligtvis tio år. Den enda nackdelen är att inte alla ficklampor accepterar litiumbatterier i stället för alkaliska, så se till att kontrollera din ficklampas bruksanvisning för kompatibilitet. Litiumbatterier kan också vara svårare att hitta och dyrare jämfört med alkaliner.

Uppladdningsbara batterier finns i olika former och storlekar. De mest använda kemiska kombinationerna i uppladdningsbara batterier är bly-syra, nickelkadmium (NiCad), nickelmetallhydrid (NiMh), litiomjonpolymer och litiumjon. Om du letar efter ett uppladdningsbart batteri för en ficklampa som du kommer att använda varje dag, vill du nå en litiumjon eller NiMh.

Vanligtvis används i bärbara datorer, mobiltelefoner och mp3-spelare, litiumjonbatterier blir alltmer populära. De är lätta men har en hög energitäthet. Litiumjonbatterier håller sin laddning bra, med en låg urladdningshastighet på cirka 5% per månad. Dessutom har de ingen minneseffekt, vilket innebär att du inte behöver ladda ur batteriet helt innan du laddar det igen.

Jämfört med litiumbatterier har litiumjonbatterier av samma storlek mindre kapacitet men högre spänning, vilket innebär högre effekt, men kortare körtid (generellt). Fräsch från laddaren har ett litiumjonbatteri en 4,2V med vilovolt som läser 3,7V. Men om batteriet börjar springa utanför det säkra området (3-4,2 v per cell), startar en felsäker krets, förutsatt att batteriet är skyddat (Going Gear säljer endast skyddade litiumjonbatterier).

Felsäkerheten består av en avstängningsavskiljare, avrivningsflik, ventiler och termiskt avbrott som skyddar mot överhettning, inre tryck och överladdning. Litiumjonbatterier är i allmänhet lågbatterier, men utsätts för åldrande. De flesta skyddskretsar inkluderar också ett överurladdningsskydd som hindrar ljuset från att dra ut för mycket ström ur batteriet.

Stråltyp

Detta är en av de viktigaste aspekterna av din ficklampa. Stråltyp är det som skiljer mellan en ficklampa som bäst skulle användas för spotbelysning i ett hörn av ett rum och de som belyser ett stort område i ett fält. Vanligtvis köper du antingen en “översvämnings” -stråle för stora områden och korta sträckor eller en “spot” -stråle för små områden, långa avståndstillämpningar. Det finns dock märken, som LED Lenser-ficklampor, som har en justerbar fokusstråle som gör att du kan variera mellan de två.

Strålkastaren på en ficklampa bestäms mestadels av lysdioden i kombination med stilen med dess glänsande metalliska kon, kallad reflektor som omger lysdioden. Det finns två olika strukturer av reflektorer: slät och apelsinskal. En jämn reflektor kommer att skapa en fokuserad stråle som ger ungefär 15% mer kast än en apelsinskalreflektor av samma storlek. En texturerad apelsinskalreflektor hjälper till att jämna ut balken.

Den vanligaste användningen av ficklampan skulle diktera vilken stråltyp och reflektorstil du ska använda. Jägare, brandmän och räddnings- och räddningspersonal föredrar vanligtvis en punktstråle för långväga applikationer. Tekniskt arbete, bilarbete och alla andra aktiviteter där du är nära ditt objekt eller vill belysa ett stort område – du föredrar troligen en översvämningsstråle.

Reglering

Du vet nog från tidigare erfarenheter att ficklampor traditionellt blir svagare när batterierna tar slut. Bra kvalitet, moderna LED-ficklampor är utrustade med kretsar som levererar en konstant ström till chipet vilket innebär att du får en stråle med fast ljusstyrka genom batteriets livslängd. Några av dessa “reglerade” ficklampor har också förmågan att dimma strålen manuellt till vilken ljusstyrka du behöver, vilket frigör dig från begränsningen av förinställda lägen.

Lins

Objektivet glömmas ofta bort när man väljer en ny ficklampa men det kan påverka prestandan kraftigt om du inte är försiktig. Se till att du väljer en modell med en högkvalitativ härdad eller safirglaslins eftersom den blir starkare och mer reptålig mot vanliga glaslinser. Leta också efter en lins med en antireflekterande beläggning, eftersom detta möjliggör maximal ljusöverföring genom linsen. Det är en bra idé att undvika plastlinser eftersom de kliar mycket lätt och det resulterar i brister i strålen som kallas artefakter.

Vissa tillverkare har modeller som har en asfärisk eller TIR-lins. Dessa gör det möjligt för användaren att justera strålens fokus från översvämning till plats. En bra asfärisk modell kommer också att ha en platt lins som skyddar mot damm och repor. Om du väljer att gå med den här designen, kom ihåg att det finns högkvalitativa hartsmodeller tillgängliga som kommer att vara mycket lättare än de med glas-sfäriska.

Färgalternativ

Med vissa ficklampor har du en nyans (färgtemperatur). De vanligaste färgtemperaturalternativen på marknaden idag är: varm, neutral och kallvit. Färgtemperaturen mäts i ”grader Kelvin”. Detta hänvisar till hur ”varmt” eller ”kallt” ljuset visas. För att sätta det i perspektiv anses dagsljus från en klarblå himmel (runt mitten av dagen) vara 6500K (betraktas som “cool”).

I den andra änden av spektrumet är en traditionell 100W glödlampa ungefär 2900K (betraktad som “varm”). Och allt mellan 3500K och 4000K anses vara en neutral nyans. Många entusiaster föredrar den neutrala nyansen eftersom den ger en mer balanserad färg, men ju varmare LED-färgen desto lägre upplevd maximal ljusstyrka. Färgton är en fråga om personlig preferens, så hitta bara en som du tycker om.

Specialfärger

Många avancerade ficklampor har linser eller integrerade glödlampor som ger specialljusfärger. Dessa används för olika ändamål, men nästan alla hjälper till att behålla nattsyn.

Rött ljus är lätt för ögonen. Det är ett bra ljus efter sänggåendet för att läsa eller hitta vägen till uthuset. Att ha ett integrerat rött ljus är en av mina favoritfunktioner att leta efter i alla ficklampor eftersom jag älskar att läsa på natten. Rött ljus har liten färgdifferentiering. Kartor och andra diagram där rött används mycket är särskilt svåra att läsa under rött ljus.

Gröna och blå lampor rekommenderas i allmänhet för jakt. Båda är bättre på att läsa kartor än ett rött ljus. Man tror att grönt ljus inte spökar spel, och blått ljus är användbart för att följa ett blodspår på natten.

Pris

Priset på ficklampan beror till stor del på ljusets material, teknik, storlek och kraft. Du kan begränsa dina alternativ genom att ha en allmän ballpark av vad du är villig att spendera i förväg. Uppsidan av att ha så många alternativ på marknaden är sannolikheten att hitta ett kvalitetsljus inom din prispunkt. Att välja en ficklampa kan verka som en överväldigande uppgift, men att förstå alternativen är halva striden. Gör dina läxor. Det är smart att ha en allmän uppfattning om vad du behöver innan du förbinder dig att köpa!

När du har svarat på några av alla dessa frågor har vi filter i vår ficklampakategori som kan hjälpa dig att snabbt och enkelt begränsa dina alternativ. Har du problem med en fråga eller två? Skicka ett mejl eller ring oss så hjälper vi gärna.

Brytare

Ficklampans användning kommer att diktera omkopplare. Det finns många alternativ på marknaden, men de vanligaste är följande:

 • Bezel twist / Twisty: Vrid helt enkelt lampans framsida (ram) för att slå på och av. Mycket vanlig strömbrytare, men det krävs vanligtvis två händer för att tända och släcka ljuset. Byt vanligtvis batteriet genom att vrida av ramen också.
 • Sidoklickomkopplare: Typiskt med större lampor. Klicka på strömbrytaren på sidan av ljuset, ibland gummerat för vattentålighet och möjliggör användning av en hand. Sidokontakter är ofta elektroniska omkopplare i högre ändlampor.
 • Strömbrytare: Klicka på omkopplaren längst ner på lampan. Tillåter användning av en hand, vanligtvis med tummen för att klicka på omkopplaren.
 • Tailcap twist: Inte lika vanligt. Vrid ficklampans botten för att slå på och av.
 • Membranpress: Brytaren ligger nästan i linje med ficklampans kropp. Vanligtvis täcker ett plastmembran omkopplaren.
 • Sidoglidbrytare: Typiskt för billiga lampor. Vanligtvis en plastbit som du trycker framåt eller bakåt för att slå på / av. Svårt att vattentäta denna typ av omkopplare.
 • Roterande ring: Ring som vrids och byter läge eller tänder och släcker ljuset. Vanligtvis en kombination av en magnet i ringen och en magnometer inuti ljuset.

Mekaniska klickbrytare har två huvudtyper: bakåt och framåt.

 • Ett omvänd klickande måste fyllas ned och släppas för att tända ljuset. Mjuka tryck växlar ofta mellan lägen. Omvända klickbara omkopplare är vanliga vid allmänna ändamål eller utomhusbelysning där det är viktigare att byta läge är viktigare än omedelbar, pålitlig åtkomst till ett eller två lägen.
 • En framåtklickande kan tryckas lätt för kortvarig aktivering och helt tryck för konstant på. Framåtklickande omkopplare är vanliga på taktiska lampor och lampor om det finns ett sekundärt sätt att ändra lägen, till exempel en annan omkopplare, roterande ring eller annan metod.

Vattentätning

De vattentäta värdena som du ser på ficklampor följer den internationella inträngningsskyddskoden (IP). De flesta modeller som du hittar tillgängliga kommer att klassas som en av nedanstående.

 • IPX4 – detta är i huvudsak bara regn- / väderbeständigt. Detta kommer att vara bra för allmänt bruk. Om du förlitar dig på din ficklampa i livs- eller dödssituationer eller i avlägsna områden bakom landet kanske du vill gå efter en modell med bättre skydd. Observera att en stor andel av fokuseringsbrännarna endast kommer att vara IPX4-klassade (även dyra LED-objektiv).
 • IPX7 – Om du behöver en högre grad av skydd, klassificeras dessa modeller som nedsänkbara till ett djup av 1 meter (under minst 30 minuters varaktighet). Detta ger dig bättre sinnesfrid om det finns någon sannolikhet att du tappar din ficklampa i vattnet.
 • IPX8 – Detta betyder att din ficklampa tål kontinuerlig nedsänkning i djup större än 1 meter.

Prestanda

Ljuseffekt

Mätt i lumen. Detta är ett mått på ljusets intensitet som kommer ut ur ficklampan, med den högsta ljusstyrkan som drivs av nya batterier. Det kan också visas för flera ljusinställningar. Detta är ett bra jämförelseverktyg, men berättar inte hela historien om ljusstyrka. Strålens intensitet, avstånd och typ påverkar alla ljusets effektivitet i olika applikationer. Ljuseffekten kan sträcka sig från blygsamma 20 lumen (perfekt för att läsa en bok) till terrängbrännande 3500 lumen.

Strålavstånd

Mätt i meter. Detta är hur långt ljuset kommer att lysa innan ljusstyrkan minskar till motsvarande ljus från fullmånen. Fullmånebelysning anses vara tillräcklig för säker och försiktig resa utomhus. Detta avstånd varierar med den valda ljusstyrkan.

Körtid

Mätt i timmar. Hur lång tid tar det ljuset att sjunka till 10% av den nominella effekten på nya batterier, avrundat till närmaste kvartal. Ljuseffekten kan gradvis minska över tiden eller förbli i stort sett konstant och sedan plötsligt minska. Körtid ges ofta för varje ljusinställning. En Runtime-graf, om tillgänglig, ger den bästa bilden av ljusets prestanda över tiden.

Slagmotstånd

Mätt i meter. Ljus testas genom att släppa dem 6 gånger på betong på det nominella avståndet. Detta test är främst för att säkerställa att ljuset förblir funktionellt efter enstaka oavsiktliga droppar. Det är inte ett test av motstånd för att ett ljus som körs över, slås med ett tungt föremål eller används för att slå andra föremål.

Lägen

En enda inställning räcker för allmänt bruk. Vissa modeller erbjuder två eller flera lägen som låg, medium, hög och boost). Du kan sällan använda mer än ett läge, men att ha möjlighet att kasta en extra stark stråle på begäran kan vara lugnande. Ju ljusare läget är, desto kortare körtid. Vissa modeller kan erbjuda speciallägen som en strobe- eller SOS-funktion. Användarprogrammerbara lägen eller lägesföljd kan vara ett alternativ. Detta kan vara en funktion som är integrerad i ficklampan, eller ställs in på programvara och laddas ner till ljuset via en USB-kabel.

Kontroller

Det är viktigt för vissa användare att slå på / av och belysa läge. Tryckknappar och skjutreglage används vanligtvis med tummen. En roterande ram kan också fungera som en omkopplare, vilket kräver två händer för att fungera. En säkerhetslåsfunktion förhindrar att lampan slås på av misstag, vilket hjälper till att förhindra oväntat urladdat batteri och besvär.

Vissa lampor har en tyst (icke-klickande) instagljusfunktion där man trycker lätt på strömbrytaren för att aktivera ljuset tills antingen ett helt klick lämnar det eller släpper det utan att behöva gå igenom alla lägen. Detta är en önskvärd funktion i brottsbekämpningsoperationer.

Att tänka på inför köp av en EDC ficklampa

EDC-ficklampor är praktiska verktyg som kan hjälpa dig i dina dagliga aktiviteter. Att välja den bästa EDC-ficklampan kan vara svårt och tidskrävande. Du kan till och med hitta dig själv vilse i att välja din ficklampa eftersom det finns många olika alternativ att välja på marknaden. Behovet av att få en är tydlig, och shopping för det bästa kan vara överväldigande. Oroa dig inte mer eftersom vi skapade en guide för dig att välja den bästa EDC-ficklampan som passar dina dagliga behov.

Storlek

EDC bör alltid vara praktiskt. Ficklampans storlek är en av de saker du vill tänka på. Den måste passa in i fickan eller hänga på din nyckelring. Bärbarhet och enkel åtkomst till din EDC-ficklampa är huvudpunkterna i att ha detta i din EDC-samling. Sikta efter en storlek som passar bekvämt i din hand. Du vill inte ha något skrymmande eftersom det besegrar syftet med att vara en EDC. Storleken påverkar också ficklampans ljusflöde. Större storlekar har vanligtvis större batterier vilket innebär högre ljusflöde.

Ficklampa gränssnitt

EDC-ficklampor är mer kompakta och bärbara än dina traditionella sök- och verktygslampor. Det är alltid i beredskapsläge där problematiska scenarier där ljus är avgörande behövs för att tända källan. Ett utmärkt och intuitivt gränssnitt är ett måste när du använder det i mörka områden. Att ha ett lättanvänt gränssnitt gör ficklampan enkel att använda och använda i mörker. Gränssnittet för situationer med svagt ljus är en av funktionerna i denna ficklampa. Knapparna är taktila och känns snabbt av handen. Det måste vara lätt att sätta på även om lamporna är släckta.

Kraftkälla

Du bör välja strömkällan för din EDC-ficklampa som passar din dagliga livsstil. Du kan välja traditionella AAA- eller AA-batterier. Dessa batterier är tillgängliga i nästan alla butiker du hittar. Att hitta ersättare är billiga och lätta att hitta. Nackdelen är att du inte kan ladda dessa batterier. Du kan ladda dessa typer av batterier, men en specifik laddare måste vara med dig hela tiden, vilket motverkar syftet med en EDC-ficklampa. Du kan hålla din EDC-ficklampa enkel genom att välja en laddningsbar. En USB-kabel kan ladda de flesta av dessa. Ladda enkelt batterierna hemma eller på jobbet. Det kan också hålla ditt dagliga redskap till ett minimum eftersom du inte behöver en extern laddare.

Lumens

Det finns personliga preferenser för ljusutgångsnivån för EDC-ficklampor. Det skulle hjälpa om du funderade på vad du skulle använda ficklampan för dina dagliga aktiviteter. Om din EDC förlitar sig på att du behöver liten ljusström, är ett lågt lumenvärde utmärkt. Dessa är bra för vardagliga scenarier som att leta efter förlorade föremål eller saker som du tappat på golven i bilen. Jobb som kräver en adekvat ljuskälla som poliser och bilmekanik, då är en kraftfullare Lumen-värdering nödvändig.

Om du undrar hur många lumen du behöver, måste du överväga hur långt ljuset färdas. För några meter bort från din kropp räcker det med några hundra lumen. Om du behöver ljus som måste färdas längre och täcka stora områden, föredras 1000 lumen eller högre. De flesta EDC-ficklampor har stora utmatningsområden, men det är din personliga preferens som avgör vilket idealområde du får.

Bäralternativ

Fickfäste: Att bära din EDC-ficklampa ska vara enkelt och bekvämt. Ett bra och säkert fickclips kan göra hanteringen av din ficklampa mycket bättre. Detta tillbehör är litet och kan lätt förläggas. Ett fickclips håller det organiserat och på plats. Fickclips säkrar inte bara din ficklampa utan ger dig också en flexibel position för att rikta ditt ljus. Du kan klippa den var som helst handsfree. Det kan vara till nytta i situationer där du behöver ljus när du arbetar med händerna.

Snodd: En snodd eller hölster är också ett bra alternativ. Dessa kan hålla din ficklampa med dig hela tiden. Det kommer att finnas tillfällen då du inte gillar EDC-ficklampor i fickan. Nyckelband och hölster gör att du bekvämt kan placera den där du vill. Vissa EDC-ficklampor har ett magnetiskt baklock som gör det till en handsfree-ljuskälla. Bilmekaniker skulle älska den här funktionen eftersom de kan fästa den var som helst på bilen som är metall och sedan effektivt arbeta med hjälp av en ljuskälla.

Att tänka på inför köp av överlevnadsficklampa

Att välja en överlevnadsficklampa kan vara ett överväldigande jobb. Marknaden är översvämmad med LED-ficklampor, alla hävdar att de är “taktiska”, “överlevnad” eller “mil-spec.” I själva verket bör mycket få av dem antas uppfylla någon av dessa klassificeringar.

När vi övervägde våra val för de bästa överlevnadsficklamporna tittade vi på flera kriterier.

 • Lumenutgång
 • Funktioner och lägen
 • Konstruktionens kvalitet
 • Typ av LED
 • Pris

Vårt mål är att hitta den bästa kombinationen av alla dessa kriterier i ett paket. Att göra sådana val innebär emellertid alltid kompromisser. Det kan finnas områden i dina behov av en överlevnadsficklampa som inte kräver kompromisser i vissa funktioner eller funktioner. Tänk alltid på dina behov framför andra rekommendationer.

Frågor om överlevnadsficklampor

Hur fungerar lysdioder?

Lysdioder eller ljusdioder är en produkt från halvledarindustrin. Dessa små elektroniska delar har en intressant förmåga. När elektricitet strömmar i en viss riktning genom det material som lysdioden är tillverkad avger lysdioden ljus. LED förbrukar mindre ström än konventionella glödlampor och producerar mycket mindre värme. Deras förväntade livslängd är många gånger den för konventionella glödlampor.

Om lysdioder blir svalare än konventionella lampor, varför blir mitt LED-ljus varmt?

Allt som producerar ljus blir varmt om det körs tillräckligt hårt. När din LED-ficklampa används vid högsta inställning producerar lampan värme som tas bort från lampan och elektroniken av ficklampans kropp, som fungerar som kylfläns. Det är därför bra LED-ficklampor har en begränsande teknik som endast gör att ficklampan kan fungera under en begränsad tid vid toppeffekt.

Hur många lumen ska en bra ficklampa ha?

I en överlevnadssituation är vilken mängd ljus som helst bättre än ingen. Men de flesta ficklampor idag har en genomsnittlig effekt på cirka 100 lumen. Eftersom detta är standarden är det ett bra ställe att börja. Medan fler lumen ger mer synlighet är avvägningen batteritid. Ju kraftigare en ficklampa är, desto kortare blir körtiden.

Vad är syftet med en ficklampa i ett överlevnadssats?

Det primära syftet med en ficklampa i ett överlevnadssats är att låta en person se i svagt ljus. Detta gör det möjligt och säkrare att röra sig i mörkret. Det sekundära syftet med en ficklampa är det för en signalanordning. Ljuset från en ficklampa kan lätt ses från stora avstånd på natten och hjälper till att rädda strängade individer.

Håller LED-ficklampor längre?

Lysdioder är bland de långvariga typerna av ficklampa som finns tillgängliga. Traditionella glödlampor som används i en ficklampa hade en livslängd på ungefär 1000 timmar. Som jämförelse har en LED-ficklampa en livslängd som går på tiotusentals timmar.

Innan du väljer en överlevnadsficklampa

Allas behov och förväntningar på vad en överlevnadsficklampa ska göra är olika. Vi anser att de val vi har gjort ger den bästa möjliga kombinationen av funktioner, funktioner och priser till vår lista. Innan du väljer en av de bästa överlevnadsficklamporna som listas ovan, överväg dina egna förväntningar, behov och budget. Vi hoppas att våra förslag gör ditt beslut enklare och mer informerat.

Att tänka på inför köp av jaktficklampa

Jaktficklampor behöver inte alltid vara stora, kraftfulla långficklampor. Inte varje jägare stjälkar samma byte, så varför inte ha olika verktyg för separata tillfällen? Vissa djur är lätt skrämda och skrämda av starkt ljus. Medan vissa kan bete sig på ett sätt som man anser vara ganska ointuitiva, som det ordspråkiga “hjort i strålkastarna”. Vidare finns det blandade rapporter och konton om att vissa spel är helt omärkliga för vissa nyanser av ljus. Alla bra jägare vet inte att vara utslag och vänta tålmodigt på rätt möjlighet. Varför inte tillämpa samma mentalitet på ficklamporna som används i det här gamla åldern.

Spårningsficklampa

Det finns en viss ras av jägare som är döda traditionalister. Persienner? Mata massor? Var är sporten i det? De tror på ett ärligt engagemang mellan sig själva och deras stenbrott. Dessa jägare värnar om stjälkens spänning och är herrar över landets låg.

När det gäller att kontrollera om det finns fotavtryck, skräp, ströområden, störd fauna fortsätter listan – man behöver en kompakt, översvämmad stråle som gör att du enkelt kan kartlägga marken för potentiella ledtrådar. Dessutom måste denna bärficklampa vara lätt och kompakt så att du inte belastar dig med onödig vikt. Tyst drift är också nyckeln, varför gå igenom den noggranna uppgiften att noggrant spåra när ett enda slarvigt ögonblick kan varna spelet.

Färg-, IR-, UV-ficklampor

Nu om du jagar en mycket specifik nisch och behöver ännu mer specialiserad utrustning. Vissa våglängder av ljus är omärkliga för vissa djur. Vissa djur lämnar skräp som är reaktiva mot UV-ljus. Vad sägs om en högeffektiv IR-ficklampa som passar ditt termiska omfång.

Behöver du ens en jaktficklampa?

Alltför ofta är jaktsporten alltför romantiserad. Belöningen och bytet kommer först i slutet av en framgångsrik jakt och de garanteras inte alltid. Den allra största delen av tiden ägnas tålmodigt på att vänta, eller låt oss vara ärliga rastlösa. Men dessa ögonblick ger oss ett ögonblick att ta ett steg tillbaka och tyst njuta av den naturliga omgivningen. Dessa bortfall av meditativ lugn kan förbättras ytterligare med en användbar kombination av lanternkraftbank.

Att tänka på inför köp av en taktisk ficklampa

Att hitta den perfekta taktiska ficklampan är inte bara en funktion för att spåra en som kan lysa upp ett rum. Det finns snarare många situationer och användningsområden att överväga för att se till att du plockar upp en bärbar ficklampa som är formidabel nog för dina äventyr och bedrifter. Som sådan har vi beskrivit några av de viktigaste faktorerna att leta efter nedan.

Utgång

Det kan tyckas uppenbart, men lumenutgången för din ficklampa – taktiskt eller på annat sätt – är sannolikt dess viktigaste funktion / faktor. Vad som kanske inte är lika uppenbart är att det här inte bara handlar om maximal ljusmängd utan snarare det tillgängliga intervallet. I dag och i ålder erbjuder de flesta taktiska ficklampor mer än en nivå.

Och även om du kanske inte behöver en räckvidd på 0,5-1,000 + kan det inte förnekas nyttan av ett sådant område – speciellt om det finns 3-4 inställningar däremellan – när det gäller att använda den perfekta mängden ljus för en given situation. När allt kommer omkring vill du inte att din ficklampa ska vara för mörk för att vara användbar på natten, men du vill inte av misstag blinda dig själv eller de omkring dig om du kan hjälpa till.

Belysningslägen

Sekundär till den faktiska utgången kan ljuslägen – i vissa fall – göra eller bryta ditt val av taktisk ficklampa. Ganska vanligt bland denna kategori bärbara ficklampor, alternativa belysningslägen inkluderar saker som en strobe, SOS och till och med en full-lumen burst. Och de kan användas för många olika ändamål, inklusive signalering för hjälp och desorienterande / tillfälligt förblindande angripare. Om du vill ha en taktisk ficklampa som passar den faktiska taktiska användningen kan dessa alternativa belysningslägen vara av yttersta vikt.

Storlek

Detta är en viktig faktor att tänka på oavsett vilken ficklampakategori du söker. Och det går åt båda håll – en ficklampa som är för liten kanske inte passar dig precis som en som är för besvärlig kanske inte. Tricket här är att hitta det perfekta däremellan. Med en taktisk ficklampa, särskilt när självförsvar är ett övervägande, vill du ha en som är tillräckligt stor för att passa i ditt grepp men inte så stor att du kan tappa grepp om du använder den som ett trubbigt instrument. Det kommer att variera från person till person, så det bästa är att prova några i handen och sedan hänvisa till storleksspecifikationerna för de du funderar på att köpa.

Konstruktion

Liksom storleken på en taktisk ficklampa, är konstruktionen viktigt att tänka på, särskilt när det gäller självförsvar. De flesta taktiskt fokuserade ficklampor kommer att byggas robusta – vanligtvis av anodiserat aluminium, men ibland har de mjukare syntetiska exteriörer. För att slå är en ficklampa med en tandad ram en bra idé. På samma sätt, om du är orolig för dåligt väder, kan konstruktionen avgöra om en ficklampa är vattentät eller inte, så se till att hålla ett öga på IP-klassningen.

Ytterligare egenskaper

Ficklamptillverkare innoverar alltid och lägger till funktioner för att skilja sina produkter från resten av marknaden. Några av dessa funktioner är mycket användbara beroende på dina behov. Här är några funktioner du kan stöta på.

 • Lockout-omkopplare – Att tända ditt ljus i väskan och tömma batterierna är ett vanligt problem och kan vara ett verkligt problem vid en längre vandrings- eller jakttur. Lockout-omkopplare förhindrar detta.
 • Magnetic Base / End Standing – En magnetbas är perfekt för att fästa ditt ljus någonstans för att tända din arbetsyta och frigöra dina händer. Detta är särskilt användbart för mindre EDC- eller ficklampor. Att stå med en ficklampa i änden för att tända taket är ett billigt sätt att lägga indirekt ljus till ett rum.
 • Icke-rullande ram – En sexkantig ram hjälper till att hålla din annars snygga och släta ficklampa från att rulla under soffan.
 • Strike bezel – om du vill slå någon med din ficklampa, kommer detta att göra mer skada.
 • Strobe Mode – Används för att signalera eller desorientera någon i en självförsvarssituation.
 • Laser – Perfekt för att leda en presentation, fjärrsignalering eller reta katten.
 • Radio / Siren – Ytterligare överväganden för överlevnadsljus.

Lista över de bästa Ficklamporna 2022

 • Bäst i test: Olight Javelot Pro
 • Populärast: Olight S2R-II
 • Premiumval: Nextorch Saint Torch 30
 • Billigast: Olight S1R Baton II

Lumens, Candelas och Lux

Du har nog sett dessa mått på sidan av ficklampans förpackning, men vet du verkligen skillnaden mellan lumen och ljuskronor? Och hur är det med saker som watt och lux? Om du är nybörjare med LED-ficklampor eller bara letar efter en uppfriskning, sammanställer vi den här guiden för att hjälpa dig navigera i de olika termer som används när du mäter ficklampans ljusstyrka eller luminans.

Lumens

Det här är den term du mest sannolikt ser när du handlar med ficklampor och med goda skäl! Lumen (lm) är ett mått på den totala energiproduktionen (eller totalt synligt ljus) från en ljuskälla i alla riktningar. Så vad gör lumen i förhållande till ficklampans ljusstyrka? Tja, lumen hjälper dig att förstå en viktig information: hur mycket ljus släpps ut av denna ficklampa?

Hur lumen härrör ligger utanför denna bloggs räckvidd, men en lätt referens att komma ihåg är att 1 lumen är lika med mängden ljus upplyst av ett ljus i ett område på 1 kvadratmeter. För att hjälpa dig att få en känsla för hur många lumen du kan behöva, här är ett praktiskt diagram som ger några vanliga ljuskällor och deras lumenutgång.

Candelas

Även om lumen ger en bra förståelse för den totala effekten av en ficklampa, hjälper det oss inte att förstå hur intensiv eller fokuserad vår ficklampa kan vara. Genom att förstå candelas (cd) kan vi få en god uppfattning om huruvida vår ficklampa kommer att ha en “översvämmad” eller “fokuserad” stråle.

Enligt Wikipedia kallas det sådant eftersom 1 candela motsvarar ungefär utmatningen från ett ljus, candelas mäter ljusintensiteten i en enda riktning. Denna mätning spelar in när man letar efter ficklampor med långt kastavstånd. Även om reflektorens form och storlek också kommer att påverka kastavståndet, tenderar en högre candela-värdering att vara en indikation på en längre kaststråle eftersom det mer intensiva ljuset kan ses på större avstånd.

Om du handlar efter en ficklampa för att skära igenom dimma och röka eller vill ha ett mycket varmt centrum för din stråle, vill du välja en ficklampa med hög candela-betyg. Omvänt, om du planerar att göra mycket nära arbete eller behöver belysa ett utrymme jämnt, vill du hålla fast vid ett lägre candela-betyg.

Lux

Lux är en proportionell mätning som beräknar mängden ljus på en viss yta. Du ser vanligtvis inte denna mätning när du diskuterar specifikationer för ficklampans ljusstyrka eftersom lux påverkas av avståndet som den upplysta ytan är från ljuskällan. När avståndet ökar minskar den totala luxen. Eftersom ficklampor är konstruerade för att bäras och inte i en fast position kan vi fortsätta och bortse från lux.

Watt

Vad sägs om watt, frågar du? Till skillnad från ovanstående måttenheter är watt egentligen inte ett mått på ficklampans ljusstyrka alls utan i stället ett mått på strömmen som en produkt förbrukar – vanligtvis en glödlampa. Problemet med att använda watt är att varje belysningsteknik – glödlampa, LED, halogen, etc. – producerar en väldigt annorlunda lumeneffekt per watt som används.

Till exempel producerar en traditionell 60-wat glödlampa ungefär 800 lumen ljus. En LED-lampa med samma lumeneffekt skulle använda ungefär 12 watt som jämförelse! Genom att använda lumen över watt som mätning är det mycket lättare för konsumenter att direkt jämföra olika ljuskällor.

Hur många lumens du egentligen behöver

Du är förmodligen här för att du behöver en ficklampa och du är inte säker på hur många lumen du behöver för att ha ditt ljus. Svaret på det beror på din situation. För ungefär 15 år sedan ansågs 100 lumen mycket, men senast har 1000 ficklampor blivit normen. Lumenutmatningens preferens är helt upp till köparen. Vad jag kommer att göra är att förklara “sweet spot” av lumen för varje aktivitet. Naturligtvis kan du välja mer lumen än rekommenderat men jag föreslår inte att du nöjer dig med färre lumen än rekommenderat.

För det första, vad är lumens och varför är det viktigt?

Lumens är hur mycket ljus som mäts från ficklampan. Så uppenbarligen betyder fler lumen mer ljusflöde. Detta är viktigt för att om du behöver något eller ett område för att vara riktigt upplyst så att du kan se detaljer skulle du gå för högre effekt, men om du bara behöver något eller ett område för att bara vara synligt, kan du nöja dig med en mindre lumen produktion.

Tänk på att lumen bara är en aspekt av många att tänka på när du köper ett ljus. Candela, körtid, batteri och mer är specifikationer som bör beaktas. Men för tillfället kommer jag att bryta ner “hur många lumen du behöver” genom olika aktiviteter.

Läsning / vardagliga uppgifter (1-300 lumen)

Om du behöver en ficklampa för saker som att läsa på natten eller leta efter tangenterna eller chapstick du förlorade under soffan, är 1 till 300 lumen ungefär rätt. Detta är anständigt ljust men inte tillräckligt ljust för att störa ögonen, särskilt för att läsa på natten när du bara behöver cirka 50 lumen. Tillräckligt med lumen att använda runt huset på natten eller för att behöva snabbt ljus för att hitta något. Detta är vad du skulle betrakta som en verklig bärficklampa varje dag.

Nattliga promenader och körningar / camping (300-980 lumen)

Att åka sent på kvällen eller spendera lite tid på att campa i skogen? Då är en ficklampa på 300-900 lumen perfekt för dig. Med den här aktiviteten behöver du din omgivning för att vara tillräckligt upplyst så att du säkert kan navigera vart du ska. Det är också tillräckligt ljust för att potentiellt skrämma bort alla nära och potentiellt farliga djur. Men det är inte så ljust där det skulle störa andra människor eller vilda djur. Dessa lampor ger också bra dagliga bärlampor.

Mekanik / arbetsljus (1000-1300 lumen)

Nu är ficklamporna 1000 till 1300 lumen bra för mekaniker eller personer som använder sina lampor som arbetsbelysning. Att ha ett väl upplyst område bidrar till din säkerhet på jobbet. Du vill inte heller ha något för ljust som skulle distrahera dig eller hindra dig från att utföra ditt jobb på ett säkert sätt. Dessa lampor är definitivt tillräckligt ljusa för att du ska se allt i närheten av dig i detalj.

Jakt / brottsbekämpning / militär (1250-2500 lumen)

Nu kommer vi till de kraftfulla ficklamporna som ofta kallas ”taktiska”. Som jägare, brottsbekämpning eller militär personal behöver du ett ljus som är starkt ljust och ibland kan användas som ett förblindande och desorienterande vapen. Du kommer att kunna se hela din omgivning och veta exakt vad som finns i närheten. Dessa lampor är kraftfulla och kan verkligen lysa upp ett område extremt bra.

Sök & räddning (3000+ lumen)

När du arbetar i Search & Rescue måste du se extremt bra. Du behöver ett område som ska lysas upp som julafton, och för det behöver du en kraftfull ficklampa som har mycket lumen. Jag föreslår att 3000 lumen är nära det minsta. Naturligtvis med en uppgift som denna bör du också överväga candela men så långt som lumen går behöver du definitivt en hög effekt.

Anatomi av en ficklampa

Kropp

Konstruktionen av ficklampans kropp och fat är en annan viktig faktor. Ett billigt tillverkat rullat stålfat kommer inte att ha ett förhållande mellan styrka och vikt, hållbarhet och strukturell integritet hos ett fat som har bearbetats av en solid bit av aluminiumlegering av rymdkvalitet. En anodisering av hög kvalitet förhindrar att ytan lätt repas. Om du främst använder din ficklampa för jakt, kom ihåg att de flesta ficklampor som använder ett enda 18650 Li-ion-batteri eller CR123A-batterier kommer att ha en 25 mm diameter fat och blir lättare att montera på ett gevär.

Glasbåge

Ramen är den skyddande ringen runt ficklampans huvud som är utformad för att förhindra skada på linsen. Många ramar är crenellated eller scalloped längs kanten. Detta gör att ljus kan ses om ficklampan placeras med huvudet nedåt på en plan yta, vilket minskar risken för att du lämnar den påslagen. Det kan också fungera som en glasbrytare eller slå vapen i vissa fall.

Svans

Ficklampans baklucka är ofta inte en viktig fråga när du köper en ficklampa, men det finns några saker som kan göra skillnad. Om strömbrytaren är infälld inuti baklocket kommer den att låta ficklampan stå i änden (dvs bakstativet) och skydda strömbrytaren från att slås på av misstag och slösa bort dina batterier. Vissa ficklampor har ett mellanrum i bakluckans ram för att göra det lättare att trycka på strömbrytaren med tummen (speciellt när man bär handskar).

Anatomi av en lampstråle

 • Hotspot är centrum för strålen och spill är omgivningen av hotspot.
 • En översvämningsstråle hänvisar till en vidvinkelstråle medan kastaren avser en stråle som skjuter ut ett långt avstånd.
 • Reflektorns form påverkar strålen.
 • Det finns två huvudstrukturer i reflektorn: apelsinskal och slät reflektor.

Ficklampans stråle

En av de knepigaste sakerna med att köpa en ficklampa online kanske inte är att veta hur strålen kommer att se ut förrän den kommer fram till din dörr. Lyckligtvis, med lite kunskap, kan du få en ganska bra uppfattning om det strålmönster som din ficklampa kommer att producera genom att bara läsa tillverkarens specifikationer.

Hotspot

När du lyser en ficklampa mot en vägg eller annan slät yta märker du snabbt två huvudområden i balkprofilen. I mitten av strålen finns en cirkel med intensivt ljus utgång som kallas hotspot.

Spill

Omkring hotspot hittar du ett större ljusområde som kallas spill. Detta ljus kommer att vara märkbart svagare än hotspot och kan bildas i en serie cirklar eller en jämn tvätt av ljus beroende på ficklampans reflektor.

”Flood” kontra ”Throw”

Om du har läst igenom olika ficklampor har du troligtvis stött på dessa två termer flera gånger. I ficklampans värld avser översvämning det område som är upplyst av ficklampan. När någon beskriver en ficklampa som “översvämmad” hänvisar de till en vidvinkelstråle som kan tvätta en yta i en jämn “ström” av ljus. Dessa ficklampor är utmärkta för närläsning och allmän användning för deras förmåga att jämnt tända ett utrymme.

På baksidan hör du ofta flashoholics prata om en ficklampa som är en “kastare”. Här hänvisar kast till ficklampans förmåga att projicera ljus på avstånd. Som du kan gissa kommer kastlampor att ha en mycket intensiv och fokuserad hotspot som kan ses på större avstånd. Några av de bästa ficklamporna är rankade för avstånd långt över 10 fotbollsplaner. Kastare är ofta den ficklampa som valts för jakt, taktik, sökning och brottsbekämpning av denna anledning.

Nu när du har förståelse för de olika delarna av en ficklampa och den grundläggande terminologin, låt oss titta på vad som bestämmer strålprofilen i första hand!

Reflektorform

Med ficklampor handlar det om reflektor när det gäller strålprofil. En allmän tumregel att följa här är ju mer långsträckt och djup en ficklampareflektor är, desto mer kastavstånd är det möjligt. För en mer översvämd stråle vill du hålla fast med en ficklampa som använder en mer grund och bred reflektor.

Reflektortextur

Inte bara har reflektorns form betydelse, utan reflektorstruktur spelar också en roll för att bestämma en ficklampas kastförmåga och strålprofil: ju mjukare en reflektoryta, desto mer kastavstånd kan ficklampan ha. Nedan följer några av de frekventa beteckningarna för att beskriva reflektorns struktur:

SMO

Annars kallas Smooth ser du dessa reflektorer på kastficklampor och andra ficklampor med ett mycket fokuserat centrum. Som du kan gissa är ytan på dessa polerad slät som en spegel.

OP

Vanligare för vardagsbärning, allmän användning och strålkastare står OP för apelsinskal på grund av strukturen som ges till reflektorn och dess likhet med en apelsinskal. OP-struktur hjälper till att jämna ut ljusartefakter och skapar jämn belysning. Ibland ser du beteckningar som LOP (ljus apelsinskal) och MOP (medium apelsinskal) som ytterligare beskriver mängden textureringsdetaljer.

TIR

Ficklampor som är beroende av reflektorformen för att producera det önskade strålmönstret kommer att ha en platt lins, som ofta innehåller antireflexbeläggning och ultraklara egenskaper för att maximera ljuseffekten så mycket som möjligt.

LED-uteffekt och intensitet

Det här kan tyckas uppenbart, men själva lysdioden kommer också att påverka en ficklampas strålprofil. Medan vissa lysdioder är utformade för att maximera den totala lumenutmatningen, är andra konstruerade för att stödja applikationer med hög intensitet.

Typer av lampor

Campinglyktor

Ficklampor är utmärkta för när du behöver ditt ljus riktat, men när du behöver belysa ett större område är en lykta bättre lämpad. Lyktor projicerar ett 360 graders ljusområde, med ljuset mindre fokuserat och varmare än en ficklampa. Projektionsfönstret på en lykta kan vara av glas eller plast, så om din lykta sannolikt kommer att behandlas grovt kommer en plast att vara mer robust.

Campinglyktor kan vara batteridrivna eller drivas av gas / flytande bränsle. Batteridrivna lyktor är säkrare än bränsledrivna lyktor, särskilt i ett tält där lättantändliga föremål ofta ligger i närheten och rymden är minimal. Om du väljer en bränsledriven lykta bör du vara försiktig, kom ihåg att även om den är avstängd kan lyktan förbli varm under en tid.

Om du använder en braskamin och en bränslykta under campingen är det bra att använda samma bränsle för båda. om den ena tar slut kan bränsle från den andra användas. Kontrollera dock alltid att du använder rätt bränsle för din utrustning. I allt större utsträckning är lyktor utrustade med extra funktioner, såsom olika ljusstyrka, timers och till och med en fjärrkontroll. De flesta lyktor kommer också med någon form av hängfunktion så att de lätt kan hängas, till exempel i ett tält, eller placeras på en plan yta under tillagning.

Handhållna ficklampor

När du vill se i en viss riktning är en ficklampa det första valet. Tack vare tekniska framsteg, som kraftdioder och xenonlampor, kan ficklampor vara kraftfulla, fickformade och effektiva. Ficklampor finns dock fortfarande i alla storlekar, från små nyckelringar och ficklampor till stora spotlight-modeller. När du köper en ficklampa bör du överväga vad du behöver mest och väga upp alternativ som storlek, vikt, batteriförbrukning och ljusstyrka.

Som med de flesta saker sker det ofta en avvägning med större, ljusare ficklampor som snubblar batteriström snabbare än deras mindre motsvarigheter. Kom ihåg att även om LED-lampor är effektiva, kommer en kraftfullare ficklampa i allmänhet att använda mer kraft. Om det krävs mycket noggrann belysning, kontrollera brännarens fokusfunktion, eftersom vissa ficklampor kan fokusera sina strålar till en mycket smal punkt, vilket ökar projektionsområdet.

Många ficklampor som är utformade för utomhusbruk är väderbeständiga, vanligtvis med en serie gummitätningar. Dessa är lämpliga för användning i snö eller regn, men får inte förväxlas med ficklampor avsedda för användning under vatten.

Manuella ficklampor och lyktor

Manuella ficklampor och lyktor kräver inte batterier och förlitar sig i stället på en handvev för att ladda det interna batteriet och generera ström. Fördelen med denna typ av ficklampa eller lykta är att du fortfarande kan förse dig själv med ljus även om det inte finns några strömkällor tillgängliga. Du behöver inte lita på att batterierna har tillräckligt med ström eller kommer ihåg att ta reservdelar. Du kommer också att spara pengar eftersom du inte behöver slänga batterierna.

Det är värt att komma ihåg att du måste anstränga dig lite för att generera kraften. Vissa lindningsbrännare kommer att kräva en avsevärd mängd lindning, men uppnår fortfarande endast en bråkdel av effekten från en konventionellt driven ficklampa. Det går inte heller att rekommendera en lindningsficklampa om du sannolikt kommer att utsättas för någon fara. Till exempel om du vandrar någonstans särskilt förrädisk, kommer du inte att kunna regenerera ljus snabbt.

Hybridmodeller som använder batterier eller nätström med upplindningsfunktionen som reserv är också tillgängliga. Dessa ger dig det bästa från två världar. Oavsett om du behöver ett handsfree-alternativ för att navigera dig bort från ett toppmöte, en ljuskälla för att belysa din campingplats eller en ficklampa för hundvandring, oavsett vilken slutanvändning du tänker på, kommer det nästan säkert att finnas en ficklampa där ute för dig.

Tubficklampor

Rörformade ficklampor är den mest igenkännbara typen av ficklampa. De är en handhållen, cylindrisk anordning som skjuter ljusstrålar ut från ena sidan. De finns i en mängd olika former och storlekar, allt från kompakta modeller till större modeller, och med LED-, HID-, xenon-, halogen- eller kryptonlampor. De kan drivas av uppladdningsbara batterier, engångsbatterier eller till och med vara en skakficklampa som drivs av magneter och en skakrörelse som du levererar.

Vanliga lyktor

Lyktorna du kan köpa idag är inget som de bränslen och fotogen som våra förfäder använde, istället är de snygga, snygga LED-lyktor som inte har någon risk att oavsiktligt bränna ner något. LED-lyktor ger ljus från en elektrisk lampa, och till skillnad från ficklampor, som lyser ett ljus på ett visst område, belyser de hela området som omger dem. De används ofta på camping för att lysa upp området i och runt tält, eller när du vandrar eller går någonstans. De kan också vara bra för strömavbrott och belysa hela rum.

Pannlampor

Det är en total huvudvärk som samtidigt måste hålla en ficklampa och slå läger, vandra eller cykla. För att göra det lättare kom något lat geni med begreppet strålkastare. De är bokstavligen ljus som du spänner fast i huvudet så att du kan ha händerna fria. Fördelen med att bära en strålkastare, förutom att se fantastisk ut, är att oavsett var du tittar, kommer den platsen automatiskt att lysas upp.

Taktiska ficklampor

Taktiska ficklampor används för att bedöva angripare med en otroligt ljus, brännande stråle. Tänk på smärtan du känner när någon öppnar fönstrets nyanser för att väcka dig från en djup sömn, förutom på steroider. Dessa ficklampor tenderar att vara hållbara, kompakta och militära. För att vara effektiv vid desorientering av individer bör en taktisk ficklampa vara upp till 500 lumen.

Typer av glödlampor

Det finns många olika typer av glödlampor som används i lyktor och ficklampor, var och en erbjuder olika ljuseffekt, projiceringslängd, batteriförbrukning eller färg.

Kraftens effekt från en ficklampa kommer att mätas i lumen och finns ofta på brännarens förpackning. Ett lumen är mätningen av den totala mängden synligt ljus, med andra ord ‘ljusstyrka’. Ju högre antal lumen desto ljusare ljus. En genomsnittlig ficklampa kommer att ge cirka 50 lumen, med ficklampor som kan ha 1 000 lumen tillgängliga. I de flesta fall kommer en ljusstyrka på cirka 100-150 lumen att vara mer än tillräcklig.

Vanliga glödlampor

Glödlampor är den mest kända typen av traditionell glödlampa. De arbetar genom att leda en elektrisk ström över ett volframfilament i närvaro av argon och / eller kvävgas. Nackdelarna med glödlampor är att de kan vara ömtåliga, ineffektiva och de producerar värme. De håller bara runt 750 till 1000 timmar innan glödtråden slits ut.

Halogenlampor

Mycket lik glödlampor, men istället för att använda argon och / eller kväve använder de halogengas. Enkelt uttryckt reagerar halogengasen med volframfilamentet och återvinner volframatomerna tillbaka på filamentet, vilket gör att lampan håller mycket längre. Glödtråden blir också varmare, vilket innebär att de ger mer ljus men de kommer också att generera mycket mer värme.

Lysdioder

Lysdioder är lampor med låg energi; de är effektivare än vanliga glödlampor vilket motsvarar en längre bränntid. De är också ljusare än halogenlampor och ger ett ”vitare” ljus. CREE-lysdioder är fortfarande effektivare, håller längre och är ljusare, men producerar mer värme. Strömlampor liknar CREE-lysdioder, en kraftfullare version av vanliga lysdioder. LED-lampor kan också färgas, till exempel är rött användbart för att upprätthålla din nattsyn.

Xenon-glödlampor

Xenonlampor är effektivare och producerar mer ljus än halogenlampor och har en ovanlig ”blåhet” mot ljuset på grund av närvaron av gasen Xenon.

Lysdioder kontra glödlampor

Traditionella glödlampor är ineffektiva och slösar mycket energi. Enligt www.energy.gov ges faktiskt så mycket som 90 procent av den energi som krävs för att belysa ett glödlampa som värme. Introduktionen av halogenlampor visade sig vara effektivare, även om de fortfarande kan generera mycket värme. Bortsett från detta är glödlampor i ficklampor notoriskt känsliga och går sönder när de ryckas eller tappas.

LED-lampor är å andra sidan 70 till 75 procent effektivare än glödlampor. Själva lysdioden är en halvledare som avger ljus när ström passerar genom den. Utan en känslig glödtråd hängande inuti är “emitteren” mycket mer hållbar än en traditionell glödlampa. Eftersom de är effektivare är lysdioder ljusare än glödlampor som använder samma mängd ström.

Vad du behöver veta om LED-ficklampor

LED-lampor i ficklampor, även om de är effektivare än traditionella lampor, kan fortfarande generera en hel del värme. Och med vissa tillverkare som tävlar om att producera den ljusaste ficklampan som gjorts kan den genererade värmen bli betydande. Det finns två sätt att hantera värme som kan användas oberoende eller i kombination med varandra.

Det första är att fysiskt ta bort värmen genom att montera lysdioden på en “kylfläns”, en metallbit, med mycket yta, som absorberar värme och låter den försvinna. Det andra sättet är att reglera strömmen som används för att lysa upp lysdioden. För mycket värme kan skada en lysdiod och den blir mindre effektiv när den blir varmare. Av denna anledning har många LED-ficklampor kretsar för att hantera strömförbrukningen. Denna krets har också en annan fördel eftersom den förlänger batteriets livslängd.

Lumens är inte allt

Ficklampans ljusstyrka mäts i lumen, vilket är ett mått på “totalt ljus som strålar lika i alla riktningar.” Tillverkarna var historiskt optimistiska i sina publicerade lumenfigurer, och även om många nu är ganska korrekta, finns det fortfarande några tvivelaktiga påståenden där ute. Observera också att tillverkare kan lista högsta möjliga lumeneffekt på LED-lampan i sitt ljus – även om de kanske inte driver den till full kapacitet för att minska värmen eller förlänga batteriets livslängd. Inget av det betyder verkligen så mycket, för ett ljus med massor av lumen betyder inte nödvändigtvis att det är det ljusaste i praktiken – eller det bästa ljuset för dig.

Ett superstarkt ljus kanske inte kastar en stråle så långt som ett mindre starkt ljus. Variabler som reflektorform och lins spelar en stor roll för hur långt strålen kastas och hur bred den sprids. Tänk också på att lysdioderna är ljusstarka när de slås på först. När de värms upp dimmas de långsamt, vilket vanligtvis är omärkligt för våra ögon. När LED-lampan dämpar anpassar sig våra ögon till ljuset och vi kan se bättre med mindre ljus.

Vanliga frågor om Ficklampor

Vilka olika användningsområden finns för ficklampor?

Det här är det bästa stället att börja. Att erkänna din vanligaste användning är det viktigaste steget i köpprocessen. Behöver du en entreprenör en ficklampa för hemreparation? Är du en militär- eller brottsbekämpningspersonal beroende på ett sök- och räddningsljus? Letar du efter en husbil som är lätt att använda runt campingen? Att känna till dessa kan hjälpa dig att välja en ficklampa som inte bara passar dina behov utan viktigast av allt – en som du kommer gärna att använda.

Vilka är de vanligaste formerna och materialen för ficklampor?

De flesta ficklampor är antingen av plast eller aluminiumlegering. Vissa har rostfritt stål i ficklampans huvud för extra slaghållfasthet. Inte alla aluminiumkroppar är desamma – tunnare stilar är lättare, tjockare är hårdare.

Cylindriska kroppar är den vanligaste formen, men eftersom dessa tenderar att rulla runt när de läggs på en yta, är vissa modeller profilerade för att motstå rullning. Dessutom kan kroppens yta ha ett räfflat mönster för att ge grepp och minska glidningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top