Bästa Ficklampan 2024 – Test av olika Ficklampor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

ArmyTek Predator

ArmyTek Barracuda

WÜLF ShadowLux 

WÜLF IR-Lampa

Klicka här för att se fler ficklampor.

När det dunkla mörkret gör sitt intrång på kvällskvisten är en stark ficklampa en nödvändighet. Ficklampan är ett bärbart belysningsystem där själva ljuskällan består av elektriska lampor.

Att välja en bra ficklampa är dessvärre inte särskilt enkelt. Det beror på att det finns många olika varianter där ute, vilket skapar förvirring. I stället för att skapa förvirring har vi gjort vårt test. Ett test där vi tagit fram 4 olika prisvärda och bra modeller.

Vårt syfte är att underlätta för dig när du ska köpa ficklampa. Vi har dessutom gjort en köpguide för den som vill veta mer innan ficklampan köps.

1. Bäst i test – ArmyTek Predator PRO V3.5 1500lm Paket

ArmyTek Predator PRO V3.5 1500lm Ficklampa Paket

Klicka här för att se bästa priset

Med detta paket från Armytek får du allt som behövs för att få en lyckad jakt. I paketet får du en Armyteks starka lampa Predator PRO, 2 batterier på 3500 mAh vardera, vapenfäste, fjärrkontroll och 2 färgfilter med röd och grön färg.

Själva ficklampan är stark och kan producera ljus upp till 1500 lumen. Det finns 4 olika ljuslägen: Låg – 40 lumen, medel 120 lumen, hög 300 lumen, turbo 1500 lumen. Detta innebär att lampan kan användas för många olika situationer. För att söka av ett stort område kan man till exempel använda turboläget.

Lampan kan också lysa långt och har en räckvidd på 501m. Ett batteri håller 12 timmar och 20 min på ljusläge medel. När batteriet är slut kan man enkelt byta batteriet med det andra medföljande batteriet. Med medföljande laddare kan man även ladda batterierna. Armteks ficklampa är alltså laddningsbar.

Modellen är även vattenskyddad till IPX-68 (vattentät ner till 25 meter) och är stötskyddad upp till 25 meter.

2. Populärast – ArmyTek Barracuda Pro V” 1850lm Paket

ArmyTek Barracuda Pro V2 1850lm Ficklampa Paket

Klicka här för att se bästa priset

Barracuda Pro är ännu en succé från Armytek som är särskilt populär på marknaden. Med en garanti på 10 år försäkrar Armytek att din produkt håller länge.

Barracuda pro är en robust modell som klarar hårda fall från upp till 30 meter. Modellen är dessutom väl skyddad från diverse vibrationer och stötar. Lampan är förstås också vattentät och klarar minst 5 timmar på 50 meters djup.

Modellen har en ljus-räckvidd på 800m och kan producera en ljusstyrka upp till imponerande 1500 lumen. På maxeffekt (1500 lumen) klarar lampan att lysa i en timme. På grund av sofistikerad teknik är ljusstyrkan stabil fram till sista sekund innan strömmen är slut.

Batteriet är på 3400 mAh och på 150 lumen håller batteriet i hela 22 timmar. Medföljande tillbehör är: hölster, extra kropp för att använda två batterier och gummi grep. Att denna modell från Armytek är speciellt populär är inte det minsta konstigt, då modellen erbjuder strålande batteritid och hållbarhet.

3. Premiumval – WÜLF ShadowLux IR 850nm-940nm

Klicka här för att se bästa priset

Denna mångsidiga modell från WÜLF är en mycket speciell IR-lampa, eftersom den kombinerar 850nm och 940nm våglängder i samma lampa. Lampan kan också lysa med vanligt vitt ljus.

Med en simpel vridning kan man skifta mellan de olika våglängderna och kan på detta vis anpassa ljuset till sitt behov. Skall man förslagsvis jaga kanin och räv bör man använda 850nm, medan om man ska jaga vildsvin bör man använda 940nm.

Modellen har även ett optiskt premiumsystem som gör att man kan enkelt kontrollera strålen från en bred stråle till en fokuserad stråle. För att se detaljerna i ett avlägset mål bör man till exempel använda en fokuserad stråle.

Batteritiden är upp till 3 timmar beroende på intensiteten på IR-en. Med vanligt vitt ljus är batteritiden betydligt längre. Ficklampan är också laddningsbar, och laddare medföljer. Andra tillbehör som medföljer är fjärrkontroll och ringmontage.

4. Billigast – WÜLF IR-Lampa 850nm Paket

Wulf IR-Lampa Paket 850nm Ficklampa

Klicka här för att se bästa priset

Denna billiga modell från WÜLF är en IR-lampa som lyser med 850nm. Med denna våglängd blir vilt inte skrämda av ljuset. Däremot så blir vildsvin skrämda av ljus med våglängden 850nm.

Modellen från WÜLF är dessutom mycket hållbar. Det beror på det starka aluminiumet som omger elektroniken. Modellen har också vattenresistansen IP65, vilket betyder att modellen kommer klara av regn alldeles utmärkt.

Modellen har 4 olika lägen: Singel läge eller låg, medium eller hög. På lågt läge är ljusstyrkan lägre men batteritiden är längre på 3 timmar. Räckvidden på ljusstrålen är på hela 400 meter och styrkan är på 5W.

Ficklampan väger väldigt lite på 194g utan batteri. Batteriet är på 2200 mAh och är laddningsbart. Batteriladdare och batteri medföljer naturligtvis också. Andra tillbehör som medföljer är fjärrkontroll och lampväska.

Lista över de bästa ficklamporna 2024

  • Bäst i test: ArmyTek Predator PRO V3.5 1500lm Paket
  • Populärast: ArmyTek Barracuda Pro V2 1850lm Paket
  • Premiumval: WÜLF Shadowlux IR 850nm-940nm
  • Billigast: WÜLF IR-Lampa 850nm Paket

Köpguide för ficklampan 2024

Ficklampan är idag ett mycket användbart verktyg, som alla jägare, men också alla andra bör ha hemma. I denna artikel har vi recenserat 4 extra starka modeller som passar bäst till jägare eller folk som spenderar mycket tid i vildmarken. För att hitta den bästa ficklampan bör du tänka på följande punkter:

  • Ljusstyrka
  • Material
  • Hållbarhet
  • Batteri

Lumen

Ficklampor kan variera i ljusstyrka från låga 25 lumen till mycket höga 100 000 lumen. Lumen är mätningen av ljusflödet, ju fler lumen, desto längre kommer ljuset färdas och desto starkare kommer det lysa.

Fler lumen betyder vanligtvis bättre lampa, men mer lumen betyder samtidigt dyrare modell. Desto starkare ljusflöde din lampa producerar desto starkare strömkälla behöver också lampan. Så vilken ljusstyrka din lampa bör ha beror alltså på vad du ska den använda lampan till.

Lampor under 100 lumen är oftast små och billiga och används bäst inomhus där avstånd är korta. Lampor med ett ljusflöde mellan 100 och 1000 lumen är ficklampor som enkelt kan användas utomhus. Ficklampor i detta sortiment brukar vara mycket effektiva och prisvärda, med starka ljusstrålar och bra batteritid.

Lampor med ett ljusflöde över 1000 lumen används vanligtvis för sök- och räddningsuppdrag, eller vid grott utforskning. Det är viktigt att du tänker på riskerna med lampor med hög ljusstyrka, eftersom lampor över 1000 lumen kan skada synen.

Om du vill uppnå dessa kraftiga ljusstyrkorna måsta man köpa ficklampa, och inte pannlampa. Men å andra sidan är en pannlampa smidigare.

Material

Material är också en punkt som man bör tänka på innan man köper. Vissa påstår att metall är bättre än plast, eftersom det är av högre kvalité. Men faktum är att det finns faktiskt skäl att välja en lampa i plast över en lampa i metall.

Lysdioder med högeffekt genererar ganska mycket värme som kan skada ficklampans livslängd. Modeller som producerar höga ljusstyrkor har därför ett metallhölje i flygplansaluminium. Detta hölje hjälper till att sprida ut värmen och på detta vis skadas inte lampan.

Plast kan däremot inte leda någon värme och används därför oftast i ficklampor som har lysdioder med låg effekt. Så när du köper ficklampa bör du hålla koll på ljusstyrkan och materialet.

Känslan av en aluminiumlampa är oslagbar, men däremot kan de kosta mer än plastlamporna. Rent kosmetiskt är det dock ingen större skillnad mellan plast och metall. Design är inget man bör tänka på, viktigast är att man väljer något funktionellt och praktiskt.

“Lampor ute fält kommer ändå ta mycket stryk, plast som metall.”

Hållbarhet

När du ska köpa en ficklampa så är hållbarheten mycket viktig att tänka på. Idag finns det många kvalitéscertifieringar och hållbarhetstester, vilket gynnar dig som konsument.

När du ska köpa en ficklampa vill du ha en lampa som kan tappas från höga höjder och kan i större utsträckning motstå vatteninträngning.

Alla lampor följer den internationella inträngningskyddskoden (IP). Olika modeller har olika IP-värden. När du ska köpa din lampa bör du skaffa en lampa som har ett IP-värde, för annars kan du inte vara säker på att modellen är vattentät.

Vattentäthet är högst nödvändigt för att din ficklampa ska ha en lång livslängd. Om du ska använda lampan utomhus bör den minst ha IPX4, som innebär att lampan klarar av stänk i form av regn och är väderbeständig.

Ska du använda lampan i vatten som i bäckar eller liknande rekommenderar vi en lampa med IP-68. Sexan i numret betyder att produkten är helt dammtät. Åttan i numret betyder att produkten kan sänkas i vatten under längre tid (till exempel 3 timmar).

Att välja lampa i rätt material är också viktigt för hållbarheten, som vi diskuterade i punkten ovan. Att välja en lampa som är robust och klarar höga fall, vibrationer och stötar är också nödvändigt för en bra hållbarhet.

Batteri

Batteri är en punkt som är väldigt nödvändig att ha i åtanke när man ska välja modell. När det kommer till batterier finns det två olika sorter: uppladdningsbara batterier och engångsbatterier.

Fördelen med engångsbatterier är att de till en början är mycket billigare. Köper du en ficklampa med uppladdningsbara batterier betalar du mer till en början, eftersom laddare och själva batterierna kostar mer.

Använder man sin ficklampa sällan rekommenderas därför en lampa med engångsbatterier. Använder man däremot sin lampa ofta blir det billigare att välja uppladdningsbara batterier. Något att notera med uppladdningsbara batterier, eller som de också heter litiumbatterier, är att de blir allt sämre under tidens gång.

Efter några års användning kommer alltså batteritiden på din lampa vara sämre än batteritiden när du köpte den.

Litiumbatterikapacitet mäts i mAh. Desto fler mAh, desto längre kommer batteritiden vara på din lampa. Något att notera är att högre lumen resulterar i lägre batteritid. Var därför smart och köp inte en modell med för hög lumen om det inte är nödvändigt. Lampor mellan 100 och 1000 lumen är mest energieffektiva.

Olika färgalternativ på ficklampor

Det vanligaste färgtemperaturalternativen på marknaden idag är varm, neutral och kall. Vissa lampor har kallt ljus, vilket skapar tydlighet, men kan vara hårdare på ögonen. Varmt ljus är trevligare för ögonen och neutral nyans är mest balanserad.

Det finns också olika special färger för ficklampor. Rött ljus är bra för ögonen och är för vissa djur svårare att upptäcka. Det röda ljuset är perfekt om man ska läsa på natten till exempel, men däremot sämre om man ska läsa kartor där mycket röd färg används.

Lampor med grönt och blått ljus rekommenderas främst till jakt. Grönt är speciellt svårt för djur att se eftersom mycket vilt är färgblinda för grönt, och därför skräms de inte lika lätt av ljuset. Båda färgerna funkar bra vid kartläsning och blått ljus är speciellt bra för att följa blodspår på natten.

Om du inte gillar ljuset en ficklampa har men ändå vill se när det är mörkt, borde du titta närmre på värmekikare och värmekameror.

Vanliga frågor om ficklampan

Vilken är den bästa ficklampan?

Vilken ficklampa som är bäst beror på vad du tänkt använda lampan till. Hur många lumen, vilken Batteritid och vilken ljusfärg, är frågor du bör ställa dig. På vår hemsida har vi gjort en köpguide så att du kan hitta den bästa ficklampan. Vi har även gjort ett test och utsett en lampa till bäst i test.

Hur många lumen ska en bra ficklampa ha?

Detta beror helt på vilken situation du tänkt använda lampan i. Hade du bara tänkt använda lampan inomhus funkar en modell under 100 lumen. Utomhus rekommenderas dock en bättre lampa på mellan 500 och 1000 lumen. Vill du veta mer om lumen har vi gjort en köpguide på vår hemsida.

Vad kostar en bra ficklampa?

En bra ficklampa kan kosta mellan 1000 och 2000 kr. Dessa lampor har hög ljusstyrka, är robusta och passar bäst utomhus. Ska man köpa en lampa för att ha inomhus funkar en billigare på 200 kr. Är du mer intresserad av bra ficklampor har vi recenserat 4 olika modeller som vi tycker är extra bra.

Vad är en IR-ficklampa?

En infraröd ficklampa avger ljus utanför det synliga spektrumet. Det mänskliga ögat uppfattar bara ljus inom det elektromagnetiska spektrumet. Infra rött ljus har en frekvens som vi inte ser. IR-lampor avger alltså infrarött ljus och används vanligast i samband med aktiv night vision.

Sammanfattning

Ficklampan är ett verktyg som har används av nästan alla. Men många har kanske aldrig testat starka lampor med ljusflöde på upp mot 1000 lumen. Lamporna som vi recenserat i denna artikel har varit främst riktade mot de som behöver en robust och stark ficklampa till den mörka skogen – alltså jägare.

Dessa ficklampor som vi recenserat är mer tekniskt avancerade än vanliga lampor. Just därför gjorde vi också en köpguide för att hjälpa dig att hitta rätt ficklampa.

“Vi hoppas att vi har underlättat för dig i ditt letande och att du hittar den bästa ficklampan.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen