Bästa Pannlampan 2023 – Test av olika Pannlampor

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Silva Trail Speed 5X Pannlampa

Moonlight Bright As Day 800

Lumonite Leader Pannlampa

Silva Trail Runner Free Ultra

Klicka här för att se fler Pannlampor.

Bäst i test Pannlampa 2023

Även välplanerade vandringar kan ta mycket mer tid än väntat (på grund av dåligt väder, skador, blockerade stigar etc.) och för att se till att du inte hamnar i naturen i kolsvart mörker är det avgörande att du tar med en pannlampa i ryggsäcken. En pannlampa ger dig också möjlighet att planera en resa i mörkret, springa efter solnedgången eller helt enkelt få en tidig start före soluppgången på din vandringstur.

Många vandrare blir förvirrade när de står inför uppgiften att köpa en pannlampa eftersom det finns så många olika produkter tillgängliga. Därför gjorde vi det här valet som innehåller allt från de enklaste pannlamporna för grundläggande behov till de som är lämpliga för alpin klättring under extrema förhållanden.

De egenskaper som pannlamporna ovan har gemensamt är tillförlitlighet, hållbarhet och bra valuta för pengarna. Eftersom det kräver mycket innovation och resurser för att göra en bra pannlampa gör inte så många olika företag bra pannlampor. Var därför inte förvånad över att vi inkluderade produkter från endast tre olika tillverkare i tabellen ovan. Dessa företag har investerat enorma resurser i tekniken och därmed är deras teknik helt enkelt överlägsen andra.

Läs även >>> Test av landsvägscyklar 2023

Köpguide för Bäst i test Pannlampa 2023

Vad gör en bra pannlampa? Denna fråga besvaras bäst genom att läsa hela guiden nedan och sedan göra en bedömning av dina belysningsbehov baserat på aktivitet, kostnad och belysningslust. Jag föreslår att du läser hela guiden (jag skrev den åt dig!), Men här är några mycket grundläggande sätt att svara på den här frågan. Tänk på dessa tre element:

Fungerar den pålitligt?

Din pannlampa är ingenting värt om den misslyckas i det kritiska ögonblicket. Titta på användarinlämnade recensioner på populära utomhuswebbplatser (som den här!) För ett allmänt samförstånd om en individuell pannlampmodell. Detta är trots allt en elektronisk enhet. Du kan också satsa på att en respekterad tillverkare kommer att producera (eller åtminstone stå i beredskap) en av sina produkter.

Är den tillräckligt ljus för dina behov?

De flesta pannlampor som vi rekommenderar och som säljs mest i utomhusbutiker är tillräckligt ljusa för de flesta. Detta inkluderar grundläggande ljusstyrka för att hitta saker i din förpackning, ställa in ditt tält och felsöka under natten. Detta inkluderar inte förlängda timmar av spårning under de mörka nätterna.

Tilltalar dess konstruktion dig?

Varje gång du köper ett redskap bör du vara säker och bekväm med hur den fungerar. Om du är en person med en knapp får du en pannlampa med en enda knapp. Vissa pannlampor använder ett roterande hjul för lägesväxlingar, andra har bara en ljusfärg och andra har ett externt batteripaket för ökad komfort. Få en pannlampa med de funktioner du vill ha.

Pris och budget

Priset är definitivt subjektivt. När du handlar redskap får du vanligtvis det du betalar för. Om du har en stram budget finns det bra alternativ där ute som definitivt uppfyller dina behov. Det genomsnittliga priset du hittar för en bra, pålitlig pannlampa varierar vanligtvis mellan 250 och 500 kr. Allt under 200 kr är definitivt inte speciellt bra, speciellt om du är den typ av resenär som är hård med utrustningen.

Om du spenderar mer betyder det vanligtvis ytterligare funktioner men ännu viktigare, en garanti, som (nästan) alltid är värt de extra pengarna. När du betalar för en bra garanti betyder det att de kommer att täcka (eller ersätta produkten) med NÅGON tillverkardefekt. De riktigt bra garantierna till och med täcker slitage. Leta efter det finstilta när du ska göra ett köp, mest ansedda företag erbjuder ofta garantier med sina produkter.

Hur hårt är du på din utrustning? Är det extra värt att spendera extra pengar på extra funktioner och garanti? Tänk på dessa frågor när du surfar.

Prisklasser

Nedan beskriver vi vad du kan förvänta dig av ditt ljus inom ett fast prisintervall. Även om dessa intervall ger en bra indikation på vad som finns, är det viktigt att veta att tillverkare kan prioritera olika saker, och därför är det avgörande att bedöma alla aspekter av ljuset. Vissa kan prioritera lumen, andra kan lägga större vikt vid strålvinkel eller batteritid. Var noga med att jämföra lumen, strålningsvinkel, batteritid och typ, monterings kompatibilitet och design innan du fattar ditt slutgiltiga beslut.

Under 500 kr

Inom detta prisklass kommer du troligen att hitta lampor som bara används för att ses. Lumenmängden är sannolikt inte större än 100, vilket inte är lämpligt att se med på dåligt upplysta vägar. Leta efter ljus med bred strålvinkel för att förbättra din synlighet i alla vinklar, med massor av ljusinställningar (över fem) inklusive ett puls- eller blixtläge. Fördelen med dessa lampor är att de kommer att vara lätta och ha bra körtider eftersom ljusstyrkan inte är för hög. Bra lampor inom denna prisklass kommer att ha vattentålighet och använda ett töjbart gummiband för att montera.

Mellan 500 och 1 500 kr

Ljus inom denna prisklass blir mycket ljusare och vissa kan användas för att se med på dåligt upplysta vägar, även om de används för att se på obelysta vägar eller medan mountainbike bäst lämnas till nästa prisklass. Räkna med att lumen uppgår till så mycket som 600, med olika tillgängliga strålvinklar, ökad mängd ljusinställningar och bra körtider. De tillgängliga monteringstyperna ökar inom denna prisklass när robusta skruv- och fästanordningar blir tillgängliga. Vattentätningen kommer också att förbättras. Laddningsbara batterier förväntas nästan till detta pris.

Mellan 1 500 och 2 500 kr

Lampor som används för att se med under alla förhållanden och över alla discipliner blir tillgängliga inom denna prisklass. Lumen hoppar till fyra figurer, det finns flera strålvinklar att välja mellan, ljusinställningar och alternativ blir mer avancerade (vissa till och med pulsar som ett hjärtslag för att signalera till förare att cyklister också är människor), och körtiderna förbättras ännu en gång. Eftersom batteriet och lamporna blir större kommer du troligen att se fler skruv- och fäste-monteringsalternativ, med vissa off-road-lampor som också kräver ett separat batteripaket för att bibehålla sin höga effekt.

Över 2 500 kr

Förutom förbättringar i mängden lumen, strålvinkelalternativ, körtider och fästen, är lamporna i priset byggda för att hålla och har premiumkomponenter och byggkvalitet. Du är också i prisklassen för kombinationsljus- och videoinspelningsenheter som ger sinnesfrid genom att filma din resa, med inbyggda accelerometrar som utlöses i händelse av en krasch för att spara bilder för senare. Filmen kan också laddas upp och mätvärden gillade hastighet och avstånd överlagrad på video.

Snåla inte

Ett känt varumärke erbjuder förtroende. Dessa märkespannlampa testas och verifieras av kunderna. Du kan få en extremt ljusstark LED-uppladdningsbar pannlampa till ett mycket billigt pris men du kan inte lita på deras hållbarhet. De bränner igenom batterierna som inte håller i mer än tre timmar och använder dålig plast. Batteriets livslängd försämras och de kommer säkert att lämna din sida när du behöver dem mest.

Pannlampspecifikationer

Det är dags för avsnittet Ansvarsfriskrivning i guiden. Den del där jag sammanställer alla monteringsbevis mot pannlamptillverkare för att lura konsumenter. Det är inte en öppen lögn, utan snarare många små, vita lögner för att få produkterna att lysa onaturligt ljusa på racket.

Som jag har sagt är lumen på en låda eller ett paket de maximala lumen, vilket bara kan uppnås under de första minuterna av batteriets livslängd. Detta påverkar också strålavståndet, för när väl lumenantalet går ner kommer också strålavståndet att gå ner.

Den sista biten i detta sorgliga pussel är att batterilivslängden på lådan – ofta i intervallet 150-200 timmar – inte är korrelerad med maximalt lumen eller strålavstånd, även om de syns bredvid dem visuellt. De flesta pannlampor (inte alla) tappar sin styrka när tiden går: ljuset är mindre starkt med 50% än 75% och så vidare.

Antalet timmar på en ruta anger hur länge batteriet räcker så länge ljuset matar ut det som är “månskenstandarden.” Detta är det ljus som månen avger en klar natt. (Det är en riktig term och mätning, inte en annan Narnia-referens.) Dessa mätningar blir mer komplexa och det är en fråga som är väldokumenterad i branschen.

Var förnuftig när du läser specifikationer för pannlampa

Denna felaktiga information innebär att du som konsument måste vara förnuftig. Det finns inget sätt att en pannlampa avger 250 lumen på 80 meter under 200 timmar (eller till och med 50 timmar, som bilden ovan visar). Det är inte möjligt. Om det av någon anledning verkar så är det osant. Lumenantalet och strålavståndet kommer att gå ner, även om ljuset kommer att lysa i 50 timmar i en “hög” inställning.

Hur tillverkarna har blivit bättre på detta – men inte perfekt! – är att visa batteriets livslängd i samband med lumen och mätare visuellt. Vanligtvis är detta inte på lådan; du måste gräva i webbplatsens specifikationer eller användarmanual för att förstå.

Tillverkare som Black Diamond, Petzl och Princeton Tec erbjuder informationen om du tittar djupt men inte initialt. Andra tillverkare, som Zebralight, är väldigt fina på sina specifikationer, men har inte kommit fram till hur de ska presenteras på ett lättläst sätt.

Lär dig att ta initiala anspråk med saltkorn och kolla sedan de faktiska specifikationerna på tillverkarens webbplats för att få en bättre mätning av hur pannlampan kommer att fungera under batteriets livslängd.

Vikt

Pannlampa finns i alla former och storlekar, vilket betyder att deras vikt också kan variera kraftigt. Från ultralätta stilar som väger så lite kommer du knappt att märka att du bär dem till tunga och supertåliga alternativ som kommer att sätta lite belastning på dina muskler. Det är därför det är viktigt att granska vikten på en pannlampa innan du köper så att du undviker oönskade kraftiga överraskningar.

Pannlampans vikt påverkas direkt av det använda materialet, batteritypen och dess konstruktion. Ultralätta pannlampa har ofta ett plasthölje för att minimera vikten. Även om dessa ofta är bekvämare för hela dagen – eller ska vi säga: hela natten – slitage, de är mindre hållbara än deras motsvarigheter i stål och aluminium. Däremot använder tyngre pannlampa förstklassiga material av högsta kvalitet som är byggda för att hålla, till exempel rostfritt stål, för att klara även de tuffaste förhållandena och stötar.

Det finns ingen idealvikt, eftersom varje husbil kommer att uppleva det annorlunda. Vad som kan kännas tungt för en är perfekt för en annan. Det är dock praktiskt att komma ihåg att ju lättare en produkt är, desto mindre belastning kommer den på ditt huvud, nacke och muskler.

Användningstid

LED-pannlampa har blivit ganska små och lätta, men att hitta rätt pannlampa för dig är en avvägning. När allt kommer omkring är den bästa pannlampan i världen värdelös om du lämnar den hemma eftersom den var för tung eller för skrymmande. Låt oss dela upp fyra användningstyper:

Tung användning

Om du planerar att använda din pannlampa avsevärt (grottforskning, vandring på natten, löpning etc.), låt inte storlek och vikt avskräcka dig från ett större, starkt och långvarigt ljus. De få hektona extra vikt lönar sig utdelningen när du ser den pinnen du annars skulle ha snubblat över. Dessa har vanligtvis externt AA-batteripaket och väger cirka 300 gram.

Måttlig användning

Om du planerar de flesta av dina aktiviteter under dagen och bara behöver din pannlampa för allmän campinganvändning, midnattpromenader till utedelen, enstaka vandring före gryningen, sedan en bra mellanliggande AAA-pannlampa med flera funktioner (spot och översvämningslägen) kommer att tjäna dig bra. Dessa använder vanligtvis AAA-batterier och väger 80–140 gram.

Lite användning

Vandring under sommaren, där det är lätt över 21:00? Använder du pannlampan på en camping? En lätt, två-LED-pannlamppannlampa fungerar bra här, eftersom de flesta av dina aktiviteter (måltider, upprättande av läger) görs under solen. Dessa är vanligtvis billiga och saknar räckvidd och flera lägen för lamporna “måttlig användning”. De använder AAA-batterier som håller mycket länge och väger 70–100 gram.

Endast backup

Om du redan har en primär pannlampa och vill ta en säkerhetskopia, eller gör en dagsvandring och förväntar dig att vara tillbaka i god tid före mörkret, skulle en idealisk backup / nödljus vara liten och lätt så att du alltid bär den, men också mycket pålitlig. Dessa lampor har inte ljusstyrkan och avståndet från din primära, men bör ge dig tillräckligt med ljus för att komma hem. Dessa kan väga under 30 gram och använder i allmänhet ett klockbatteri.

Passform

Om du planerar att vara med under lång tid, se till att du inte bara gillar utan älskar det sätt som din pannlampa passar och fungerar. Vissa pannlampor erbjuder unik viktfördelning genom att placera batteripaketet på baksidan av huvudet.

Andra pannlampa ger extra stöd med ett band som sträcker sig från fram till bak över huvudet på ditt huvud. Medan en övre rem kan vara nyckeln till stabilitet för en äventyrlig typ kan det betyda irritation för en annan. Många pannlampor har också möjlighet att luta, vilket betyder att själva ljuset kan flyttas manuellt upp och ner. Detta gör att du kan se olika områden runt dig. Lutande pannlampa kan ge dig lite mer känsla av kontroll.

Design och konstruktion

Om du gör något atletiskt som inte involverar en cykel eller ett fordon är pannlampa det första du bör tänka på. En kvalitetspannlampa ska vara bekväm, relativt lätt och robust, och den bör producera en tillräcklig mängd ljus för dina behov. 100 till 150 lumen borde vara tillräckliga för de flesta behov, men för aktiviteter som kryptering och sökning på natten kanske resenärer vill ha en mer kraftfull pannlampa – något så ljus som 300 lumen. Om du undrar hur vattentät en pannlampa är, titta på IPX-klassificeringen eller Ingress Protection Rating. Det är ett mått på hur vattentät elektronik är, från 1 (viss vattentålighet) till 8 (helt vattentät). IPX 4 är mer än tillräckligt för regnbyar, men om du reser på vatten kanske du vill ha en högre betygsättning.

Komfort

En väldesignad lampa bör ha de justeringar av remmen som krävs för att säkra ljuset snyggt utan att sätta för mycket tryck på pannan. Vissa pannlampor fördelar vikten mellan fram och bak för bättre balans och mindre studsande. Detta är särskilt viktigt för löpare eller för dem som väljer en lampa med ett större batteripaket. Bandet ska vara tillverkat av ett slitstarkt men mjukt, fukttransporterande tyg och justerare får inte glida eller lossna på egen hand.

Remmar och bärkomfort

Bundet direkt till pannlampans vikt varierar remstilarna från minimalistiska till starka och stödjande. Det finns två primära remkonstruktioner: en enkel elastisk nylon som sveper runt sidorna på ditt huvud och ett tvådelat system som har en extra rem som löper över toppen av huvudet.

Tvåstroppsstilen är populär för tyngre lampor eller mer allvarliga äventyr när du bär en hjälm som bergsklättring eller bouldering. De flesta väljer dock fortfarande den enkla designen runt sidorna. De är vanligtvis hjälmkompatibla, lätta att justera och mycket stödjande för de flesta användningsområden i huset eller utomhus.

Enkelhet

Välj en pannlampa som matchar din stil. Om du älskar tekniska funktioner och mångsidighet kan du välja en lampa med fler funktioner. Men för dem som ogillar att behöva komma ihåg mönster för att bläddra igenom funktioner kan enkla pannlampor vara bäst. För vintersport där handskar krävs, välj en pannlampa med en stor enda knapp.

Lamp- och stråltyp

De flesta pannlampor idag är tillverkade med LED-lampor eftersom de är mer hållbara och långvariga. Som en bonus är de mer energieffektiva än konventionella glödlampor. När det gäller glödlampor är det du verkligen vill bestämma om du behöver en punktstråle eller bredstråle.

 • Spot Beam: En punktstråle lyser upp vägen långt före dig, vilket är viktigt för att täcka mörkt, okartat territorium när du springer, vandrar, cyklar i skymningen, gryningen eller någon av de mörkaste timmarna däremellan.
 • Bredstråle: Många pannlampa ger ett spridd ljus i vidvinkel för att belysa nära föremål och campingplatser.
 • Variable Beam: En trevlig funktion är en variabel stråle, som kan växlas mellan en punkt- och vidvinkelkast i en enda pannlampa.
 • Strålmönster: Högkvalitativa pannlampa skapar en enhetlig stråle utan mörka ringar eller fläckar. Detta uppnås med kvalitetslinser och reflexer.

Strålningsavstånd

Om lumen är det första numret som dyker upp på dig blir strålavståndet det andra. Ofta placeras de två sida vid sida. Denna information är till hjälp när du bestämmer hur kraftfull du vill att din pannlampa ska vara. Om du har höga lumen och en fast punktstråle på pannlampan kommer du att kunna se långt. Det här är användbart för nattvandring, för att kontrollera hela lägret för kritiker eller i nödsituationer.

Men tänk på majoriteten av din pannlampaanvändning. Behöver du kunna kasta en stråle som lyser upp 80 meter? Hur ofta? Tänk sedan på hur du, på grund av den ovan diskuterade lumenförstörelsen över tiden, inte kommer att kunna se så långt som dina batterier blir under 100%. Pannlamporna är uppdelade mellan bekvämlighet och överlevnad, så den försiktiga backpackern kommer att hitta en pannlampa med ett fast strålavstånd (och ha en ny uppsättning batterier) om de behöver se långt framåt.

Ljuseffekt

Det är absolut nödvändigt att du talar samma språk som din pannlampa, så glöm watt och börja tänka i lumen. På latin översätts ‘lumen’ bokstavligen till ‘ljus’ och är en måttenhet från en ljuskälla i alla riktningar. Lumen definierar hur ljust din pannlampa lyser. Du hittar det numret på pannlampans förpackning. Pannlampornas effektområde varierar mycket, från cirka 50 lumen för en kompakt modell, till 1 000 lumen eller mer för stora högeffektsenheter.

Pannlampafärger

Det första elementet att tänka på är vilka ljusfärger en pannlampa har. Vitt, rött och grönt är de vanligaste, med vitt och rött ingår på de flesta modeller. Om du inte vill starta en rave i ditt tält – ingen bedömning, jag har gjort det – leta efter dessa grundläggande färger:

Vit

Det vita ljuset i en pannlampa är lite som axelremmarna på en ryggsäck – det finns inte mycket nytta i saken utan dess centrala element. Idag är lysdioder de vanligaste lamporna i pannlampa, och nästan alla pannlampor på marknaden har först och främst en vit lysdiod. Detta gör att du kan se i mörkret. Roman, eller hur? Ett vitt ljus möjliggör verklig synlighet och belyser ett område för extrem klarhet.

Tänk på att nästan varje pannlampa idag använder LED-lampor och har en något annorlunda nyans. Om du kan, lysa en pannlampa från en tillverkare för att få en känsla för kvaliteten på det vita ljuset. De flesta är nästan onaturligt vita och efterliknar inte solen. Vissa är mer fokuserade på att ge naturligt vitt ljus. Allt görs med färgton och kan variera en hel del. Vita lampor förbrukar batteriet snabbast.

Röd

Det röda ljuset på en pannlampa är en personlig favorit. Det kastar inte bara en kuslig, varm glöd över ditt närområde, men det gör att du kan navigera bekvämt i mörkret utan att väcka någon. Röda lampor används ofta för mycket grundläggande, nära till hands uppgifter som att borsta tänderna, hitta vatten strax före sänggåendet eller avsluta de sista raderna i din favoritroman.

Det röda ljuset är också mycket bättre för ögonen. Till skillnad från vitt ljus håller nivån på rött ljus i pannlampa dina elever från att krympa, vilket innebär att du inte blir blind när du stänger av pannlampan. Självklart är den största nackdelen med ett rött ljus att det inte lyser upp utrymmet också. Att ha både rött och vitt ljus är viktigt för mig, men många går ut i naturen utan rött ljus. Röda lampor påverkar också batteriets livslängd mindre än vita lampor.

Grön

Gröna lampor är mindre vanliga på pannlampa, men finns i populära modeller, som Black Diamond Storm. Gröna lampor är i allmänhet bättre för ögonen än röda eller vita lampor, och människor kan hålla dem på under långa perioder.

Jägare har varit kända för att använda grönt, eftersom det ser supercool ut och för att det gör det möjligt för dem att bättre se ögonen på djuren de spårar i mörkret. Grönt ljus bevarar också batteriets livslängd jämfört med vitt ljus, men att ha både grönt och rött ljus känns som överdrivet för mig.

Vattentäthet

En pannlampa måste kunna motstå vatten. Det finns inget värre än att tappa väg i regnet, tappa ljuset till en flod eller släppa pannlampan i en öppen kruka med vatten. Vi har alla gjort det. Du behöver inte oroa dig – din pannlampa har anständigt vattentålighet, eller hur?

På grund av pannlampornas elektroniska natur är vatten en uppenbar fiende. Om en tillverkare bryr sig om användningens långa livslängd kommer den att inkludera hölje som förhindrar lätt skada på de elektriska komponenterna. Detta mäts med IP-koden.

Vad innebär IP-betyg för pannlampor?

IP-koden är International Protection Marking – även kallad Ingress Protection Marking – som är ett formellt organ som “klassificerar och betygsätter graden av skydd mot intrång för damm, oavsiktlig kontakt och vatten genom mekaniska höljen och elektriska höljen.”

Uppenbarligen är det en massiv organisation som utfärdar betyg för många produkter i konsumtionssamhället. pannlampa är bara en. Koden är en bokstavlig uppsättning siffror som anger hur mycket damm eller vatten ett objekt kan ta. Koden ser ut så här:

IPXY

 • IP – Detta är standard och markerar bara att det är en IP-kod.
 • X – Detta kommer att vara ett tal från 0–6 som anger skyddet för fasta partiklar. Ofta förblir detta ett ”X” för pannlampa eftersom fast partikelintrång inte testas.
 • Y – Detta kommer att vara ett tal från 0–9 som betecknar det skadliga inträngandet av vatten i objektet. Y är viktigast för pannlampa och du ser pannlampa med en IP på 4, 7 och ibland 8.

IPX-klassificeringen, officiellt känd som IEC-standard 60529, är en skala för vattenresistens, utvecklad av International Electrotechnical Commission. Uppdraget skapade en skala för att avgöra om en produkt endast är droppsäker eller helt nedsänkbar, med 11 olika nivåer av vattenmotstånd. Denna skala är:

 • IPX0: Produkten erbjuder inget speciellt skydd på från vatten.
 • IPX1: Kan motstå vatten som droppar vertikalt på produkten.
 • IPX2: Kan motstå vatten som träffar produkten i en vinkel på 15 ° eller mindre.
 • IPX3: Kan ta vattenspray på upp till 60 °.
 • IPX4: Tål vattensprut från alla håll.
 • IPX5: Kan motstå en långvarig vattenstrålespray med lågt tryck.
 • IPX6: Kan motstå höga tryck, tunga vattenspray.
 • IPX6K: Kan motstå vattenstrålar med extremt högt tryck. Används sällan.
 • IPX7: Kan sänkas upp till 1 meter i vatten i 30 minuter.
 • IPX8: Kan sänkas djupare än 1 meter. Det exakta djupet anges av tillverkaren.
 • IPX9K: Motstår sprayer med högt tryck och hög temperatur på nära håll. Ett mycket speciellt fall som dikteras av en separat standard. Används sällan.

När du handlar efter de bästa pannlamporna, leta efter en design med en IPX-klassning på minst IPX4 för att säkerställa att den är tillräckligt vattentålig för att klara regn och / eller förhållanden, men har ännu högre betyg på skalan men gör aldrig ont. För bouldering eller andra vattenaktiviteter krävs ett minimum av IPX8.

Ljusstyrka

När du köper en pannlampa är en av de första frågorna du ställer, “hur starkt av ett ljus behöver jag?” Ljusstyrkan mäts i termer av lumen och lamporna här har max utgångar från 50 till 950. De flesta pannlampor har också dimningsfunktioner eller flera lägen som gör att du kan välja din ljusstyrka för en given situation.

När du beslutar om rätt antal lumen är det värt att överväga att du inte bör planera att använda ljusets maximala inställning för långa sträckor eftersom det tappar batteriet snabbt, men det är säkert användbart att ha en stark stråle för alla fall. Generellt sett har vi funnit att 25-150 lumen är perfekta för hela huset och som en reserv för vandring, backpacking och camping.

För ett navigationshjälpmedel i fullständigt mörker vill du hoppa in i kategorin 200-plus-lumen. Och för extremiteter som spelunking, klättring på natten eller när du reser med högre hastigheter (som en nattspår eller mountainbike-resa), planera att börja din sökning på 250 lumen.

Det är viktigt att notera att lumen inte perfekt representerar en pannlampas ljusstyrka och kvalitet. Vad ett lumen faktiskt mäter är mängden synligt ljus som dessa lampor kan generera, vilket inte alltid kan översättas till avstånd eller hur bra det kommer att belysa ett spår eller en campingplats (för mer information, se “LED-typer” nedan).

Den goda nyheten är att plockarna ovan är kvalitetspannlampa med avancerad optik (och vi ropar ut några undantag), så lumen är fortfarande en bra indikator på hur ljus din pannlampa kommer att bli. Se bara till att också ta hänsyn till strålavstånd, stråltyp och varumärkes rykte i motsats till att förlita sig enbart på lumen spec.

Ljusstråle

När du tittar på antalet strålavstånd som visas på din pannlampförpackning, är det du läser längden på meter som den kan projicera “användbart ljus”. Detta innebär att i slutet av vägen (strålens avståndskant) kommer ljusstyrkan att vara ungefär som för fullmånen på en klar natt.

För dem som springer, vandrar, cyklar och klättrar i svagt ljus, ju längre ljusstrålavstånd, desto bättre. Visst kommer du inte att kunna se exakt vad din framtid tillsammans har, men du kommer att vara tacksam för att du kan se så långt framför dig som möjligt.

Ljussensor

Reaktiv teknik i uppladdningsbara pannlampa är en ljusavkänningsfunktion som hjälper till att förlänga batteriets livslängd. Det fungerar genom att automatiskt justera ljuset från pannlampan så att den passar din miljö. Reaktiv teknik upptäcker mängden ljus som leder tillbaka in i pannlampans sensorer, vilket släpper ut den nödvändiga belysningen.

Detta är en utmärkt funktion som inte bara förlänger batteriets livslängd utan också låter dig gå från att titta ner på ett spår, för att stänga på en karta sömlöst. Reaktiv teknik är fantastisk, men det finns en undergång … det tar inte hänsyn till fel. Så, om man flyger framför dig, tror du bättre att din pannlampa kommer att justeras i enlighet med detta.

LED-typer

Den genomsnittliga pannlampan har en rad olika ljuslägen, inklusive spot-, flood-, färg- och stroboskopljus. Standardinställningen för de flesta lampor är deras kraftfulla LED-punktstråle, som fokuserar ljuset på avstånd snarare än att kasta det vid dig (det maximala avståndet dessa kan nås anges i avsnittet “stråle” i vår jämförelsetabell). Även om det inte är nödvändigt under alla omständigheter, kan en fjärrstråle vara till hjälp för att se långt ner på ett spår, försöka hitta ett ankare medan du rapplar, eller till och med för extrema användningar som grottforskning.

Inte alla pannlampor har alternativ för pannlampa, men det är en utmärkt funktion att ha för närbelysning. Bäst för runt lägret eller i ett tält, pannlampa kastar en bred stråle och maximerar utsikten precis framför dig. Vissa pannlampor har två lysdioder, en för spotbelysning och en för flodbelysning, medan andra tillåter dig att forma en enda LED till en fjärrstråle eller en närström. I sina specifikationer kommer de flesta tillverkare att ropa ut en lampas strålavstånd.

Många mellanstora och avancerade pannlampa inkluderar också röda (och ibland blå och gröna) lysdioder. Vi har hittat dessa användbara för att läsa eller umgås på natten eftersom det mjuka ljuset inte gör dina vänner blinda eller stör dina tältkamrater. Ett annat plus är att dessa lampor inte gör att dina elever justeras när du slår på dem, så de är bra för att navigera i ett mörkt tält.

De med specifika nattbehov kommer att upptäcka att blå och gröna lysdioder har sin plats (jägare använder till exempel blått för spårning eftersom det gör det möjligt för dem att skilja mellan grönt blad och djurets röda blod). Ett antal pannlampa har också någon form av nödstrobe-funktion, som samtidigt är mycket synlig och inte äter i dina batterier lika snabbt.

Lysdioder förklarade

LED står för Light-Emitting Diode. Lysdioder använder en halvledare för att producera ljus. De dyker upp i allt från datorskärmar till bilpannlampa. Eftersom de är mindre och mer energieffektiva än andra elektriska lampor, har vita LED-lampor blivit guldstandarden för utomhusprodukter som pannlampa. En annan fördel LED-lampor har jämfört med motsvarigheterna är att ljusstyrkan är lättare att justera än med andra tekniker. Liksom annan elektronik fortsätter LED-tekniken att förbättras varje år.

Ljusnivåer och lägesalternativ

Om du tror att variation är livets krydda kommer du att uppskatta en pannlampa som erbjuder en rad ljusstyrkenivåer. Den goda nyheten är att de flesta av dem har inställningar för både hög och låg ljusstyrka, vilket är användbart när du växlar mellan att se din vandringspartner i ansiktet och ner på leden. Vissa pannlampor har tre inställningar, medan andra också har en strobe- och rött ljusinställning. Här är vad du behöver veta om var och en:

 • Hög: Bra för de mörkaste platserna, den här inställningen låter dig använda så starkt ljus som möjligt. Den här inställningen använder också mer batteriström än mellan och låg.
 • Mitt: Även om det endast erbjuds på vissa modeller, kan den här mellersta ljusstyrkan vara helt rätt.
 • Låg: Om du träffar det trädtäckta spåret en dyster kväll, kan den lägsta ljusnivån vara allt du behöver för att fortsätta vandra. Detta är vanligtvis den mest energieffektiva ljusinställningen.
 • Strobe: Alternativet med ett blinkande ljus kan vara till nytta i nödsituationer. Du vet aldrig när du behöver få uppmärksamhet hos alla förbipasserande. Oavsett om du vandrar ensam eller på kvällslopp, kan det vara skillnaden mellan liv och död att använda din pannlampa som nödsignal.
 • Rött ljus: Ett rött ljusläge hjälper användaren att upprätthålla mörkerseende. Rött ljus får inte eleverna att krympa samtidigt som de ger lite belysning.

Lystid

Denna specifikation ger dig en känsla av hur länge din pannlampa kommer att hålla från den är fulladdad. Men pannlampindustrin har nyligen börjat ändra hur detta mäts, så om du jämför en pannlampa med en annan kan du se några förvirrande siffror. Det här är varför: Tillverkare mätt en gång körtid tills en pannlampa inte längre kunde producera användbart ljus (fullmånens ljus) på 2 meter.

Den nya standarden använder 10 procent av ljusets ursprungliga ljusstyrka som punkt där körtiden slutar. Till exempel, enligt den gamla standarden, kan en viss pannlampa med 350 lumen ha en körtid på 40 timmar. Enligt den nya standarden kan dock samma pannlampas körtid mäta på bara två timmar. (Det borde ändå ge ytterligare 38 timmars belysning, men den belysningsnivån minskar.) Så om du hittar två till synes liknande pannlampa med stor skillnad i körtid, kanske en helt enkelt inte har testats med den nya standarden ännu.

Batteri

När du bestämmer vilken pannlampa som passar dig bäst är det också viktigt att ta hänsyn till batteritypen. Pannlampa kan köra ett stort antal batterier. De flesta budgetvänliga stilar med lågt lumen använder AAA-batterier, medan lumenpannlampa med hög effekt ofta kräver ett batteripaket för att ge kraftfull belysning. Ett annat alternativ är en pannlampa med uppladdningsbara batterier, vilket kan vara mer kostnadseffektivt på lång sikt men kan vara dyrare vid det första köpet. Sammanfattningsvis är det de batterityper som används mest av tillverkare för att tända pannlampa:

AAA-batterier

Antingen 3 x AAA eller 4 x AAA – en av de vanligaste batterikonfigurationerna för pannlampa. Även om AAA-batterier får jobbet gjort, tappar de snabbt och behöver ofta bytas ut. Gör det här alternativet billigare vid det första köpet, men dyrare på lång sikt. Plus att packa reservbatterier kommer att väga ner ditt paket och är inte ett mycket miljömedvetet val.

AA-batterier

Det finns några pannlampor som använder AA-batterier, men det är vanligare med lyktor och kraftiga ficklampor. Med detta sagt har ett AA-batteri en mycket större laddning än en enskild AAA (eller till och med två AAA), och därför älskar växellådor som besatt av lampor dem i pannlampa. Du hittar pannlampa som använder ett eller två AA-batterier; en AA är sweet spot, eftersom det är lätt att ta med ett reservdelar och håller din totala vikt nere.

Alkaline vs. Nickel-Metal Hydrid (NiMH)

AA- och AAA-batterier erbjuds oftast idag i alkaliska eller NiMH-konstruktioner (Nickel-Metal Hydrid). Alkaliska batterier kan användas en gång, är billigare och håller laddningen längre. NiMH är uppladdningsbara, dyrare och erbjuder inte lika mycket ström som alkaliska batterier när de används i en pannlampa.

Om din pannlampa accepterar AAA eller AA kan du använda både alkaliska och NiMH-batterier. Du måste använda antingen alkaliskt eller NiMH (du kan inte mixa och matcha). Det är också bäst att använda batterier som alla har en liknande laddning; detta möjliggör jämnt, jämnt ljus under en lång tidsperiod.

Miljön är av stor betydelse och bekymmer för utomhusindustrin – om du har råd med det, överväga att få en uppsättning NiMH-batterier. De kommer att hålla längre och skapa mycket mindre avfall totalt sett än alkaliskt.

Litiumjon

Det nya barnet på blocket är litiumjonbatteriet. Vanligtvis är dessa också uppladdningsbara batterier, men de finns ännu inte i en AAA- eller AA-formfaktor (kallas ”cylindriska” batterier). Litiumjonbatterier är mest bekanta för dig i form av din smartphone – du ansluter enheten via USB-kabel, batteriet laddas och du är redo.

Dyrare pannlampor har litiumjonbatterier inbäddade inuti. Detta fungerar bra i specifika användningsfall, särskilt för dem som är nära eluttag. Generellt har antagandet av litiumjonbatterier i pannlampa gått långsamt, just för att du inte är nära ett eluttag. Detta förändras när solenergi- och batteribanktekniken blir bättre.

Pannlamporna som använder litiumjonbatterier är som din smarta telefon – de ansluts via USB, har ofta batteriindikatorer och kan inte tas bort fysiskt från pannlampan. Den största fördelen med litiumjon framför alkaliska eller NiMH-batterier är att deras laddningskapacitet försämras mycket över tiden. Även ett uppladdningsbart NiMH-batteri har ett begränsat antal användningsområden (ofta 1000–2000 användningar), men ett litiumjonbatteri räcker mycket längre.

Nackdelen är naturligtvis att inte kunna ta en säkerhetskopia och att inte kunna fixa batteriet om det går sönder. Den förstnämnda löses med en bärbar batteribank eller solladdare i fält, den senare genom en solid tillverkargaranti eller korrekt skötsel av enheten. AA- och AAA-batteribaserade pannlampa är fortfarande bäst.

Slutligen vill jag notera att ovanstående inte är en teknisk konversation om batterier. Det här är komplicerade saker som laddar vår värld, och målet i den här guiden är inte att utbilda dig helt om batteriteknik, utan att förstå deras mest praktiska tillämpning för pannlampa.

Batteripaket

Finns ofta i höglumenstilar med långa strålar som behöver mer batterikraft. Batteripaket finns nästan alltid på baksidan av pannlampan för att bibehålla stabiliteten. Undvik pannlampa med ett stort eller tungt batteripaket fram, eftersom det inte är särskilt ergonomiskt och kan sätta belastning på dina nackmuskler.

Uppladdningsbara batterier

Pannlampa med uppladdningsbart batteri eller uppladdningsbart batteripaket är billigare än någonsin tidigare, vilket gör detta till ett alternativ för alla husbilar; även de med en mindre budget. Vissa uppladdningsbara batterier kräver ett separat adapterpaket (ingår inte alltid), medan andra innehåller en mikro-USB-kabel som enkelt kan anslutas till en USB-port. Det sista alternativet är vårt föredragna val, eftersom det betyder att du alltid kan ladda batterierna i pannlampan när du tar med dig en solkraftsbank – så att du inte får slut på batteriström.

Laddningsbara batterier är också mer kostnadseffektiva och miljövänliga på lång sikt, men om du inte har tillgång till en strömkälla för att ladda dem när du är på språng kan de visa sig vara besvärliga om du får slut på batteriström. Att göra pannlampa av AAA-batterityp till ett smartare val för resor med flera dagar, eftersom du helt enkelt kan packa reservbatterier så att din pannlampa fortsätter att fungera hela tiden.

Hybrid

Hybridpannlampa är det mest mångsidiga valet i batterityp. Dessa lampor fungerar både på uppladdningsbara batterier och AAA-batterier: vilket ger dig valet av vilket batteri du ska använda. Det betyder att när det laddningsbara batteriet tar slut kan du helt enkelt sätta i några AAA-batterier och inte behöva oroa dig för att hitta en strömkälla för att ladda.

Observera att pannlampa av hybridbatteri tenderar att vara något dyrare. Men för deras mångsidighet tycker vi att det är värt investeringen om du planerar att åka långväga med pannlampan.

Batteriets driftstid

Det är också viktigt att notera att pannlampa kan variera i energieffektivitet, vilket direkt påverkar körtiden. Vissa konstruktioner kan bara ge några timmar ljus på den högsta lumeninställningen, medan andra kan hålla flera dagar tack vare sin energieffektivitet. Om du planerar att använda en pannlampa kontinuerligt i flera timmar, kontrollera att batteriet har tillräcklig körtid om du handlar efter en uppladdningsbar stil.

Om du är mer förtjust i ett AAA-batteridrivet alternativ, kontrollera hur länge pannlampan kommer att gå på en enda belastning för att få en uppfattning om att du ofta behöver byta batterier. Eftersom detta hindrar dig från att komma i kontakt med att inte packa tillräckligt med reservdelar.

Batteriets livslängd är en sak, batterierna är en annan. Det är klokt att ta med extrabatterier om du är på väg ut i vildmarken, men åtminstone bör du känna till din pannlampas praktiska livslängd och om du har ett fulladdat (eller nytt) batteri installerat. Pannlampa tar några typer av batterier. Se de vanligaste nedan.

Batterilivslängd

Som med all bärbar elektronik är batteriets livslängd viktigt. En död pannlampa är värre än en bit sopor i baklandet – det innebär funktion och levererar inte. En pannlampa blir först död när batterierna tappar ner till ingenting.

En komponent i detta är själva batteriet, men det viktigare är hur länge pannlampan kan gå och hur ljus den kommer att gå tills den dör. Pannlampa varierar mycket i batteriets livslängd. det angivna antalet timmar kan hittas på specifikationsbladet eller rutan när du köper nytt.

Dessa siffror sträcker sig allt från 4–200 timmar. Ganska stort gap, eller hur? I allmänhet vill du ha en pannlampa som har en mycket lång batteritid; en som kommer att lysa ljus i timmar av användning. Med stora tillverkares pannlampa tenderar batteriets livslängd att vara anständigt. Du kan vara säker på att pannlampan kommer att fungera länge vid svagt ljus. Du kan också tro de maximala tiderna som anges på lådorna som en anständig mätare för hur länge pannlampan verkligen håller.

Angiven batteritid

Medan vi talar om batterier, låt oss dyka in i några tankar om den angivna batteritiden för flesta pannlampor. Vi har listat de annonserade specifikationerna från tillverkarna i vår skrivning, men för att ställa rimliga förväntningar på dig själv, var medveten om att batteriets livslängd för den högsta lumeninställningen inte garanterar att du pumpar maximala lumen under hela tiden.

Om inte ljuset är reglerat, där du får ett nästan konstant ljusflöde innan den faller ner från en klippa när batteriet är förbrukat, kan siffrorna lura. Oavsett klädsel, förvänta dig att ditt en gång imponerande ljusets maximala effekt blir en skugga av dess tidigare jag ganska snabbt – ofta på så lite som ett par timmar.

Pannlamptillverkarna blir mycket bättre på att rapportera dessa specifikationer, men det krävs fortfarande lite grävning för att få hela svaret. Leta efter diagram som visar körtiden längs lumennivån, eller om ljuset är oreglerat, kontrollera och se om tillverkaren anger det maximala strålavståndet under batteriets livslängd. Dessa ger dig en bättre jämförelse jämförbar.

Så hur maximerar du din njutning av din fortfarande imponerande pannlampa, utanför bara en svängdörr med batteribyte? Ett enkelt tips för att få ut mer av ditt batteri är att bara använda den mängd ljus du faktiskt behöver. Behöver du verkligen 275 lumen som bränner ett hål i sidan av ryggsäcken när du letar efter din svullna jacka? Antagligen inte. Att dimma ljuset när det är möjligt förlänger batteriets livslängd avsevärt.

Backup batterier

Fyll alltid på laddningen eller byt ut batterierna innan du lämnar hemmet. För långa resor är det väldigt klokt att tänka på vad du ska använda som reservlampa om din pannlampa skulle misslyckas i fält. Det finns inget farligare eller obekväma än att vara utan ljus när du behöver en. De flesta av oss kommer att ha en mobiltelefon som är utrustad med en ficklampa och som täcker din rumpa. Men om du inte gör det, överväga att ha en liten, ultralätt säkerhetskopia.

Batterier och kallt väder

Har ditt telefonbatteri någonsin dött i kallt väder? Det kan hända med en pannlampa också. Om du behöver ett ljus för långvarig användning i kallt väder, titta på en pannlampa med externa batteripaket. Externa batteripaket passar enkelt in i jackfickan för att hålla batterierna varma så att du får bättre prestanda.

Uppladdningsbar pannlampa kontra batterier

Belysning

Medan engångsbatterier kan tappa ström över tid och minska strålavståndet, kommer de uppladdningsbara pannlampornas strålavstånd att vara desamma oavsett vilken nivå batterierna ligger på. Med andra ord, när du använder en uppladdningsbar pannlampa har du garanterat samma konstanta ljusflöde under hela batteriets livslängd. Med engångsbatterier kommer ljusstyrkan att minska med tiden när de tappar kraften.

Med uppladdningsbara batterier kan du dessutom ladda din pannlampa i god tid innan du vet att du går ut på leden med 100% effekt. Med ett engångsalternativ kan du låta bli att spela med hur mycket batterilivslängd du faktiskt har kvar.

Kostnad

Även om den initiala kostnaden för en uppladdningsbar pannlampa är högre fram, är det ingen tvekan om att du kommer att spara pengar på lång sikt om du använder pannlampan ofta. Eftersom de flesta uppladdningsbara pannlampbatterier är bra i hundratals timmar och runt 700 cykler, behöver du inte oroa dig för att ständigt köpa engångsbatterier, som vi kan inse det … kan lägga till.

Vikt

När du använder en uppladdningsbar pannlampa behöver du bara själva pannlampan och en liten strömkälla för att ladda. Eftersom de flesta uppladdningsbara pannlampa levereras med en USB-laddningskabel, skulle en bärbar USB-powerbank fungera perfekt. Detta sparar vikt vid att bära förpackningar med engångsbatterier. Med det sagt erbjuder de flesta uppladdningsbara pannlampa ett reservalternativ för att drivas av batterier, så du kanske vill ha med dig en uppsättning engångsbatterier om pannlampan tar slut juice och du inte har tillgång till en strömkälla för att ladda.

Miljövänlighet

Om du vill få några poäng med moderns natur är det ett bra steg i rätt riktning att välja en uppladdningsbar pannlampa framför ett engångsalternativ. För det första har du inget att kasta när batteriet tappar laddningen. Anslut bara till den igen i några timmar så är det bra! För det andra behöver du inte oroa dig för att dra runt de döda batterierna i din förpackning för att kasta dem ordentligt efter att de har torkat.

Batteritid

Det finns några fall på uppladdningsbara pannlampa jämfört med engångsalternativ. Det första är att uppladdningsbara batterier tappar laddningen när de inte används. Den andra är den totala bränntiden. Beroende på pannlampans inställning kan ett uppladdningsbart batteri ge 40–90 timmars belysning per laddning. Ett engångsbatteri har sägs fördubblas den tiden, även om den totala ljuseffekten blir mörkare.

Lumen

En av de viktigaste köpfaktorerna för en campingpannlampa är dess lumen. Lumens är en term som förklarar ljusstyrkan / ljusflödet för en pannlampa. Ju högre lumen, desto starkare är dess belysning.

Nu är den stora frågan: hur många lumen behöver en pannlampa ha? Det finns inget entydigt svar på det, eftersom det beror på var och när du planerar att använda pannlampan. Om du bara planerar att använda den runt campingen, till exempel för att läsa en bok i ditt tält, kan 50 lumen redan vara tillräckliga. Men om du letar efter en pannlampa som ger tillräckligt med ljus för nattlöpning eller efter mörkervandring rekommenderas minst 200 lumen.

Eller för att sammanfatta:

50–100 lumen räcker för användning på campingen

100–200 lumen räcker för kortdistansbelysning och navigering i mörkret (slår upp ett tält, hittar vägen till toalettblocket)

200+ är den minsta mängd lumen som rekommenderas för att se din omgivning tydligt under nattaktiviteter som vandring, löpning, cykling och mer.

En bra lösning är en pannlampa med flera ljuslägen / intensiteter. Om en pannlampa låter dig växla mellan höga lumen (300+) och låga lumen (50–100) är den helt enkelt mer mångsidig. Du kan bli frestad att helt enkelt välja en stil med hög lumeneffekt, men anser att detta ljus kan vara för hårt för användning i ett tält. Genom att investera i en pannlampa med flera inställningar kan du växla inställningar för att hitta den perfekta mängden lumen för uppgiften.

Även om lumen är en bra indikation på en pannlampas ljusstyrka och ljusstyrka, är det inte den enda faktorn som avgör hur kraftig en pannlampa är. Lumen mäter mängden ”synligt ljus” som pannlamporna kan producera, inte strålavståndet eller strålfokus. Vissa pannlampor kan ha en måttlig mängd lumen, men på grund av den speciella strålfokustekniken kan de fortfarande nå tillräckligt avstånd för att belysa ett spår på nattvandringar.

På samma sätt kan vissa höga lumenutskriftsstilar kryssa i rutan för synligt ljus men kan sakna strålstyrka eller fokus för att ge punktbelysning när det behövs. Som en allmän tumregel: lumen är en ledande faktor, men inte den enda faktorn. Försök inte titta på strålavstånd och kundrecensioner för att få en bättre förståelse för pannlampans faktiska ljusstyrka och prestanda.

Så hur många lumen har pannlampor?

Tekniken fortsätter att förbättras – år efter år klättrar lumenantalet som Conrad Anker på 90-talet. Nya modeller har alltid ett stort hopp i lumen, vilket innebär att nyare pannlampa generellt sett är ljusare.

För de flesta utomhusfolk är ett lumenantal mellan 100–200 mer än tillräckligt. Det räcker för att söka i ditt paket, tält och din campingplats på natten, och för att göra lite lätt spårning i maximal inställning.

Pannlamplumen är vilseledande

Lumen är en basenhet som kan vägleda dig i din sökning, men de angivna påståendena är vilseledande. Växelhuvudets hjärna är kopplad för specifikationer, och det här grundtalet berättar ungefär hur ljus pannlampan kommer att bli. Men det är också det nummer som är mest framträdande på pannlampans låda och därför utformat för att specifikt få din get.

Saken är att de tryckta lumen på en låda är de maximala lumen. De flesta pannlampor minskar ljusflödet när batterierna har mindre än 100% laddning, vilket betyder att du för det mesta inte får ut maximala lumen från din pannlampa. Det här är ett komplext ämne som hänger samman med andra pannlampmått som beskrivs nedan.

Betyder mer lumen verkligen ett bättre ljus?

En lumen är inte den uppenbara indikator för prestanda som den kan tyckas vara. Dess definition är förvirrande: Merriam-Webster definierar ett lumen som “en enhet av ljusflöde som är lika med det ljus som avges i en enhet med fast vinkel med en enhetlig punktkälla med en ljusintensitet.” Va? Hur ljust är det, exakt?

En rationell person kan gå in i en butik, se en pannlampa som har en värme på 200 lumen på hyllan och dra den logiska slutsatsen att den är ljusare (och därmed bättre) än 150-lumenljuset som sitter bredvid den. Ingen låda är dock angelägen om att informera dig om att lumen inte förblir konstanta under ljusets hela körtid. Till exempel, om 200-lumenljuset börjar mata ut bara 100 lumen efter att ha varit på i bara fem minuter, medan 150-lumenljuset förblir konstant i 10 eller 20 minuter? Vilken är det ljusare ljuset? Vilken är det bättre ljuset? Ju högre lumenantal desto mer batteri krävs det – och desto snabbare kommer ljuset att brinna ut.

Det skyhöga lumenantalet du betalar för kanske bara är tillfälligt också. Vissa pannlampföretag använder ett “burst-läge” som ger dig en stark blixt. (Ingen av våra val har det här läget, men några av de pannlampa som vi testat gjorde.) Dessa burst-lägen erbjuder ofta det högsta lumenantalet i bara några sekunder, vilket dränerar batteriet och gör pannlampan oanvändbar snabbare än väntat .

Lumeneffekt och körtid är också helt olika beroende på om du använder alkaliska, litium-, litiumjon- eller nickelhydridbatterier. Lägg till de fysiska komponenterna, till exempel linsen och lysdioderna – som varierar i form, utmatning, storlek och arrangemang och påverkar hur och var ljuset lyser – så börjar du inse att lumen inte egentligen är allt. -Alla när det gäller att definiera hur ett ljus faktiskt ser ut och beter sig medan du använder det.

Ljusets färg gör skillnad i hur du ser det. Lumen som släpps ut från en röd lysdiod ser till exempel annorlunda ut med blotta ögat än lumen från lysdioder i andra färger. En lampingenjör som tillverkar högkvalitativa lampor för cyklister, fotografer, filmfotografer, dykare, drönare och mer förklarade för oss att: “Dina ögon är känsligare för grönt ljus, så vi förväntar mig alltid högre lumen från grönt ljus.

Rött ljus har å andra sidan lägre lumen än grönt ljus. Du kan exakt jämföra ett rött ljus med ett annat rött ljus i lumen, eftersom det kommer att berätta vilket ljus som är ljusare eller mer synligt. ” Så lumen som annonseras för cykelbakljus, som är röda, är jämförbara med varandra men inte med lumen för de vita lysdioderna du ser på pannlamporna.

Fram till nyligen har stora varumärken som Petzl och Black Diamond litat på “månskenprotokollet” för att bedöma pannlampornas ljusstyrka och körtid; det betyder att när ljuset är mörkare än fullmånen, slutar körtiden. Men vid den tidpunkten är det troligt att ljuset blir mycket mörkare än det var när du ursprungligen slog på det. Och som du kommer att se i den här guiden verkar de annonserade körtiderna skilja sig mycket från de körtider vi observerade under testningen.

2016 implementerades en ny standard som heter ANSI / PLATO FL1 i hopp om att normalisera lumenräkningen lite, eller åtminstone ge dig en känsla av hur mycket ljus du kan förvänta dig och hur länge. Många av de största varumärkena, inklusive Princeton Tec, Petzl och Black Diamond, började anta denna standard under de senaste månaderna, även om den fortfarande är valfri.

I grund och botten anger den nya standarden regler och förfaranden för mätning, inklusive att ställa in klockans stopppunkt för körtid just nu ljuset når 10 procent av sin ursprungliga ljusstyrka. Till exempel, om en pannlampa är 200 lumen, kommer den att slå sin maximala körtid när dess ljus endast avger 20 lumen, enligt ANSI / PLATO FL1-standarden. Det är körtiden du ser på rutan och på företagets webbplats.

Men även denna standard är inte perfekt. För det första kanske du har insett att om en pannlampa har ett högre lumenantal, kommer det att betraktas som “utbränt” vid ett högre antal än ett ljus med ett lägre lumenantal. Till exempel kommer ett 400-lumenljus att betraktas som “utbränt” när det träffar 40 lumen – men det är fortfarande mer ljus än ett 200-lumenljus skulle avge när det anses utbränt. För att korrigera för detta kommer den nya standarden också att innehålla information om “reservtid” eller tiden när lampan fortfarande är användbar men har passerat tröskeln ANSI / PLATO FL1.

Det är en början, men den här mätningen berättar fortfarande inte mycket om ett ljus är bättre än ett annat, eller hur ljuset faktiskt ser ut när det används. Till slut är vi glada att branschen börjar förändra vårt sätt att prata om ljuskvalitet. Och vi fortsätter att använda ordet “lumen” för att prata om belysning i den här guiden och i vardagen; det räddar våra hjärnor från att gå in i smältningsläge.

Men ett lumenantal är inte den uppenbara indikatorn för prestanda som det kan tyckas vara i början, så vi tycker fortfarande att det är värt att titta bortom siffrorna och testa lamporna med blotta ögat. Vi fortsätter också att kontrollera körtiderna själva och observera hur mycket ett ljus dämpar över tiden när vi använder det. Även nu är det inte troligt att en pannlampas förpackning ger dig dessa detaljer.

Lux

Lux är måttet på ljusintensiteten på ett område eller en yta, oftast mäts detta på ett avstånd mellan en och tio meter. Om du föreställer dig att ‘lumen’ representerar den totala mängden ljus som avges av ett cykelljus, mäter lux mängden av det ljuset som överförs till en yta ett avstånd bort. Så förutsatt att antalet lumen i ett ljus förblir konstant, ju större yta, desto mindre lux. Motsatsen är också sant, ett ljus med samma mängd lumen kommer att ha ett större luxvärde om ytan är mindre.

Kallvädersprestanda

Att ta hand om din elektronik i kyla och hålla dem i drift kan vara en utmaning (vi vet det väl från att ta kamerabatterier till baklandet). När det gäller pannlampa är den första överväganden batterityp. Traditionella alkaliska batterier är det värsta av gänget när de arbetar i kyla, så det är bäst att gå upp till litium eller uppladdningsbara NiMH-batterier för bättre prestanda.

Dessutom kan exponering för kyla bidra till att dränera alla typer av batteri, men det finns sätt att mildra. Vissa pannlampor är gjorda med ett avtagbart batteripaket som kan förvaras i en ficka samtidigt som pannlampan dras. Och oavsett vilken modell du har, vill du hålla din pannlampa på en relativt varm plats när du inte använder den (vi gillar att packa vår insida i ullstrumpor) och till och med sova med den i din sovsäck på natten.

Barnvänliga pannlampa

Belysning designade för barn är ofta mindre, färgglada, lättare och inte lika kraftfulla. Funktioner som automatisk avstängning är bra för unga campare. Tänk på att lysdioderna är tillräckligt ljusa för att orsaka permanenta synskador, så se till att din lilla vet hur man använder sitt ljus på ett ansvarsfullt sätt.

Bästa pannlampa för fiske

Att stå upp för de tidiga morgnarna med fiske och förbannelse för att hitta en bit eller två är spännande och spännande. Det enda problemet är att det kan vara mörkt ute när fisken biter bäst. Pannlampa är ett enkelt sätt att kunna fiska och njuta av tidigt på morgonen eller sent på kvällen med minimalt krångel. De låter dig ha total handsfree-kontroll över ditt fiskespö och erbjuder den perfekta ljuskällan för när du försöker trä din krok

De bästa pannlamporna för fiske kommer att ha flera olika inställningar, vara kraftfulla och har också flera ljusalternativ. Alla dessa faktorer är viktiga och kan hjälpa dig att locka mer fisk till din krok. Jag älskar att kunna gå upp tidigt och att kunna lita på en långvarig pannlampa som får mig genom de mörka morgnarna. Pannlampa har verkligen förändrat hur jag fiskar till det bättre. Vi har granskat tio av den bästa fiskepannlampan på marknaden och skapat en omfattande köpguide så att du kan göra rätt val för dig och din fiskelivsstil.

Det finns vissa faktorer och funktioner som gör det perfekta fiskeljuset för dig. Det kan vara överväldigande att försöka väga och förstå de olika tillgängliga alternativen och vi är här för att effektivisera detaljerna. Vissa funktioner är helt enkelt viktiga än andra och dessa kommer att vara en bra riktlinje för vilka funktioner som kan begränsa processen att hitta din perfekta pannlampa.

Batteritid

Det är viktigt att ett batteri har en batteritid som räcker under hela fisketuren. Ibland betyder det också lite extra för att du inte vill behöva byta batterier ständigt eller ladda batteriet.

Försök hitta en pannlampa som har tillräckligt med batteritid i cirka 4 till 5 timmar med hög effekt för uppladdningsbara batterier. Ja, det är skillnad mellan att ha den med hög effekt och låg effekt. För fysiskt utbytbara batterier, försök hitta en som kommer att hålla i flera timmar, ungefär 1000 timmar eller mer. På det här sättet behöver du inte släpa batterier med dig överallt.

Antal lägen och hur de fungerar

Var uppmärksam på hur många lägen det finns på en pannlampa. För fiske kan du behöva ett läge med svagt ljus och ett starkare läge med högre ljus. Jag skulle föreslå att definitivt se till att du har en lampa som har ett mjukt eller halvljusläge så att du inte skrämmer bort fisk. De flesta fiskar gillar inte starka lampor, så det är viktigt att hitta en pannlampa som har både en mjuk och stark ljusfunktion. Om du ständigt måste ha ljusa strålar som pekar mot vattnet kan detta styra fisken från dig och kan skrämma dem.

Jag rekommenderar starkt att du tittar in i en pannlampa som har rött ljusläge. Denna studie visar att fisk faktiskt tenderar att mata mer i närvaro av rött ljus, och detta kan hjälpa ditt fiskespel. Många lampor har en röd ljusfunktion för säkerhet. Jag skulle föreslå att varje pannlampa som har ett färgljus skulle vara bättre än ett strålande starkt vitt ljus hela tiden.

Du kanske också vill överväga ett handsfree-läge på och av. Det finns några märken där ute som erbjuder en rörelsesensor på av-brytaren och det kan vara mycket användbart i mörkret när du har en fisk i dina händer.

Lumens

Detta ord är ett slagord när man talar om ljus i allmänhet. Många undrar vad exakt lumen är och det är faktiskt inte så viktigt som du kanske tror. Lumen är mängden ljusstyrka i ett ljus, så hur starkt ljuset kommer att bli. Du vill ha ett ljus som är starkt och kan tändas starkt men du behöver inte en toppljus på 5000 lumen.

Dessa lampor som tjänar 5000 lumen totalt kan vara väldigt tunga och bli riktigt heta snabbt. Om du stöter på en pannlampa du älskar och den har mycket lumen, ska du dock inte skämmas bort. Det finns vanligtvis många inställningar på pannlampan och du behöver inte nödvändigtvis förlita dig på de 3 kraftiga ljusen på en gång. Se till att pannlampan har flera lägen att välja mellan.

Ute på vattnet kan timmar gå och du kanske inte ens märker det. Du kommer dock att märka varje minut om du har en obekväm pannlampa. Mitt bästa råd till dig är att du bör försöka hitta en pannlampa med ett justerbart band, eftersom detta inte ger dig kompressionshuvudvärk.

Vissa pannlampor går så långt som att ha två remmar. Vanligtvis är det en som går över huvudet och en annan som går runt huvudet. Jag föredrar pannlampa som har 2 remmar som går runt och över huvudet eftersom det minskar trycket över mina öron. Men jag brukar gå på långa fisketurer som varar på natten i 6 till 7 timmar. Jag gillar också att använda min pannlampa för jakt tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att grilla.

Dessutom finns det flera olika stilar och färger som du kan välja mellan. Om du är någon som gillar en stark kraftig pannlampa med massor av lumen, kommer du att sluta med en tjockare pannlampa. Om du tillfälligt använder denna pannlampa för korta fisketurer eller för barn, en mycket mer kompakt och färgstark är kul. Flera pannlampa erbjuder olika färger för huvudband och det kan vara att uttrycka sig.

Vattentålig och vattentät

De flesta av de pannlampa jag nämnde ovan är vattentåliga eller vattentäta. Eftersom du kommer att använda pannlampan för att fiska uppmuntrar jag dig att se till att den du köper är vattentät. Vattentålighet är också bra men ärligt talat, jag har stött på många situationer där min pannlampa dyker upp från mitt huvud och i vattnet av misstag. Att hitta en pannlampa som är vattentät sparar tid och pengar på lång sikt och lämnar dig inte strandad i mörkret.

Eftersom du troligtvis använder en pannlampa på natten eller tidigt på morgonen, finns det mycket fukt i luften. Dew faller ner och får allt ett litet lager vatten och du vill se till att din pannlampa klarar det.

Laddningsbara kontra vanliga batterier

Skillnaden mellan uppladdningsbara och vanliga batterier är enbart en preferens. Uppladdningsbara batterier tenderar dock att vara lite mer praktiska på det sättet om du glömmer att ta med några, sitter du inte fast utan batteritid.

Uppladdningsbara batterier är utmärkta för laddning när du är på språng och i bilen. Vissa märken har till och med ett batteripaket som kan laddas för din pannlampa men fungerar också som en USB-laddare. Det här kan vara bra för dem som vill ha sina telefoner med dem och de har ett reservbatteri vid nödsituationer.

Välja en pannlampa för cykling

Vägkörning och terrängkörning kräver olika tillvägagångssätt för ljus. Vägkörning sker i allmänhet i raka linjer med få hinder längs vägen, så en pannlampa som riktar sitt fokus rakt fram är idealiskt. Omvänt kräver terrängkörning ett bredare ljuspaket för att belysa området direkt runt dig för att se trädrötter, stenar och andra hinder.

Huvudsyftet med att ha ett ljus på vägen är synlighet, så det borde vara först på din lista. Ökar det din synlighet och gör det möjligt för förare och fotgängare att se dig? För att göra detta måste en pannlampa ha en tillräckligt bred stråle för att ses från sidan och spetsiga vinklar samt framåt.

Vägregler ger en tydlig indikation på minimikraven på ljus när man cyklar på natten. Om du cyklar på natten måste du ha ett vitt ljus (blinkande eller fast) på framsidan, ett rött ljus (blinkande eller fast) på baksidan och en röd reflektor på baksidan. Lamporna måste vara synliga från 200m och reflektorn synlig från 50m. 200m-regeln är det viktigaste kravet när du köper lampor, oavsett om de ska se eller ses. När du väl har etablerat ger ljuset tillräcklig synlighet, faktorer som pris, storlek, vikt, hållbarhet och den avsedda användningen kommer alla att spela en roll för att välja rätt ljus.

Vi föreslår att du väljer ett ljus med låg vikt, specifik stråltyp (bred eller smal beroende på dina behov), olika blixtmönster som ska ses på dagen såväl som natten och en justerbar rem. Sug inte alltid in lumen per krona beslut, ljusets optiska design. Lins, LED, strålvinklar är lika inflytelserika på ljusstyrka som lumenantalet. Föreslår att vilken pannlampa du väljer måste passa med den typ av ridning du gör först och främst. Förutom dessa viktiga saker är saker som bra vattenmotstånd, USB-uppladdningsbarhet och snabbfästen funktioner som är värda att söka efter.

När det gäller ljusstyrka, om du kör på väg eller pendlar och vill ha en pannlampa att se med, bör du leta efter ett högre lumenantal och en smal strålvinkel. Detta kommer att begränsa fokus på vägen så att du ser långt framåt. Om du cyklar på mountainbike och letar efter det bästa sättet att se, är ett alternativ med dubbla ljus bäst – ett styrmonterat ljus med höga lumen och bred strålvinkel och ett hjälmmonterat ljus med höga lumen och smal strålvinkel.

Denna kombination kommer att kasta en hel del ljus i stor utsträckning runt din nuvarande position, medan hjälmmonterat ljus kan användas för att se långt framåt och förbereda sig för hörn eller hinder som kan vara på avstånd. Den kan också användas som en pannlampa för att fokusera på specifika objekt i fjärran.

Om du pendlar under dagen eller längs vägar som är väl upplysta och bara letar efter ett ljus som ska ses, väljer du en låg till måttlig mängd lumen med bred strålvinkel. Detta hjälper förare och fotgängare att se dig från akuta vinklar. Tom föreslår att man använder en modern reflektor för att ge stor framåt- och downlight, med en definitiv horisont som hjälper till att förhindra bländande mötande trafik.

Extra funktioner på pannlampa

Ovanstående är en lång (men rolig!) Dykning i allt som gör en pannlampa till en pannlampa. Nedan följer några kopplingsfunktioner. Se till att du känner till de funktioner du vill ha i en pannlampa och sedan hur du använder dem när du har dem.

Justering av ljusstyrka

Vissa pannlampor, särskilt Black Diamond-modeller, har förmågan att dämpas. Detta är en extremt användbar funktion om den är lätt att använda. Genom att dimma kan du få en exakt ljusnivå för uppgiften, snarare än de förutbestämda ljusnivåerna från en tillverkare. Om du använder det korrekt ökar dimningen batteriets livslängd över tid och håller ögonen glada.

Boost-lägen

Många pannlampor idag har “Boost” -funktioner. Detta är ett superdrivet ljusalternativ och är ofta det läge som annonseras som den maximala lumenkapaciteten på lådan. Boost-lägen är utmärkta för nödsituationer eller stunder när du behöver en lysande våg av ljus, men bör inte användas under längre tid eftersom det tömmer batteriet. Om en pannlampa har en fläck och pannlampa är boost ofta en kombination av båda samtidigt.

Lutning

När det gäller komfort och användbarhet är en pannlampa som lutar väldigt praktisk. Ibland vill du inte att ljus strålar rakt fram i ögonhöjd – du vill att det ska vinklas ner till marken eller mitt på berget som tvättbjörnen vässar på dig från.

Många pannlampa lutar på en vridbar. Vissa har förutbestämda lutningsinställningar, andra kan rotera och stoppa var som helst i en hel båge. Jag har blivit så van vid att luta kapabla pannlampa att det är frustrerande när de inte har möjlighet!

Batteriindikator

En batterilivslängdsindikator är inte nödvändig, men verkligen praktisk. Vanligtvis är det ett litet ljus som tänds för att visa dig vilken nivå batteriet är i – grönt betyder mycket laddning, orange betyder att batteriet tar slut och rött betyder lågt. (Dessa färger är inte alltid korrekta, men ofta.) Det är alltid smart att kontrollera batteriindikatorn innan du packar för att se om du behöver nya batterier eller en annan laddning.

Smartphone kontroll

Om du är en app-fan och tycker om att dina tekniska prylar synkroniseras till din smartphone finns det teknik och pannlampa nuförtiden som låter dig göra det. Med en Bluetooth-aktiverad pannlampa kan du synkronisera programmet till din telefon, så att du snabbt kan kontrollera återstående batteriström, ställa in specifika belysningsprofiler och till och med justera dina pannlampas ljusstyrka.

När det gäller säkerhetsfördelar kan du med en Bluetooth-aktiverad pannlampa skriva ett nödmeddelande på din telefon och din pannlampa kommer att konvertera det meddelandet till en blinkande Morse-kodsignal.

Strömbrytare

En annan funktion som handlar om batteritid: På & Av-omkopplaren är otroligt praktisk för backpackers i vildmarken. Det gör att du kan se till att pannlampan inte tänds i ditt paket under vandringen, vilket sparar batteriets livslängd. Vissa av / på-brytare kopplar faktiskt bort batterikablarna från pannlampan, vilket minskar batteriets urladdning.

Pannband

Slutligen finns det pannbandet. De flesta pannband från stora tillverkare idag är bekväma och stretchiga. Du vill att ett huvudband lätt kan justeras till rätt längd. Om du inte kan få det att passa korrekt på ditt huvud kommer det antingen att falla av eller ge dig huvudvärk. Petzl och andra tillverkare gör deras pannband avtagbara och tvättbara, vilket är trevligt för aktiva användare som har hällt timmar av svett i dem.

Nightvision läge

Du kanske eller inte behöver den här funktionen, men jag tycker att det alltid är bra att ha den. Syftet med sådana lägen är att bevara din nattsyn. Föreställ dig att du är ute i mörkret, till exempel stirrar du på, dina ögon vände sig gradvis till den mörka ljusstyrkan och med tiden kan du upptäcka fler och fler stjärnor, även de mörkaste. Det tar ungefär en halvtimme att nå detta tillstånd.

Då måste du plötsligt hitta något i väskan: du tänder ditt ljus och bom! Omedelbart är din nattsyn borta! När du har stängt av ditt ljus måste dina ögon gå igenom hela processen igen för att återuppnå nattsyn. Det är där ett mörkerseende-läge är till nytta. Genom att använda ett svagt rött eller grönt ljus istället för ett normalt vitt ljus kan du leta efter dina saker i väskan och bevara din nattsyn.

Det är användbart att ha en specifik knapp för mörkerseende, för om du först behöver gå igenom de kraftfulla vita ljuslägena innan du går till rött ljus är det ganska värdelöst! Din nattsyn skulle redan vara skadad. När det gäller färgerna används traditionellt rött, men vi ser mer och mer några gröna lampor också. Ärligt talat, jag tvivlar på att du skulle kunna se skillnaden, båda är bra och fungerar bra för att bevara din nattsyn, om ljuset är svagt.

Det finns två typer av pannband:

 • Två-band wrap-around. Detta är vanligast och ger en avslappnad, men ändå bekväm passform.
 • Tre-band över huvudet wrap-around. Detta lägger till ett extra band som går över huvudet, vilket säkrar ljuset. Detta används oftare av extremsportentusiaster eller byggproffs, men kan vara användbart om du är mycket aktiv och använder en pannlampa.

Tips inför köp av pannlampa

 • Försök innan du köper om möjligt. Att se lampans styrka och bära den för att se om den är bekväm kan göra det mycket lättare att välja rätt.
 • Läs online-kundrecensioner av personer som har köpt de modeller du funderar på för att se vad de största fördelarna och nackdelarna verkar vara.
 • Gör en lista över dina nödvändiga alternativ och funktioner som hjälper dig att snabbt begränsa överflödet av val när du handlar efter en pannlampa online.
 • Var noga med att köpa från ett ansett företag med ett gott rykte och ett som står bakom produktens kvalitet och prestanda.

Lista över de bästa Pannlamporna 2023

 • Bäst i test: Silva Headlamp Trail Speed 4XT
 • Populärast: Moonlight Gear Bright As Day
 • Premiumval: Lumonite Leader Pannlampa
 • Billigast: Silva Trail Runner Free Ultra

Vem denna guide kan hjälpa

Den här guiden är avsedd för människor som vill ha ett handsfree-alternativ till en bra ficklampa. En pannlampa kan vara användbar för att åka bil, göra ett DIY-förbättringsprojekt, ta din hund på sent på kvällen, gräva på baksidan av en mörk garderob eller hitta dig på natten. Och om du behöver en pannlampa för äventyr eller löpning utomhus – eller om du vill ha en pannlampa för dina barn – har vi också alternativ för dessa scenarier.

Pannlamporna i den här guiden rekommenderas inte för mountainbike (du behöver något ljusare när du rör dig så snabbt) eller på jakt, och de är inte heller lämpliga för militära ändamål, taktisk användning eller räddning (du behöver något med färgade LED-lampor, och färgtemperaturen kanske materia också). Och de är inte det rätta valet för grottforskning, dykning eller undervattensfotografering (du behöver något seriöst vattentätt, vilket pannlamporna i den här guiden inte är).

Varför du bör campa med en pannlampa

Fråga alla erfarna resenärer vad deras viktigaste redskapslista är, du kommer sannolikt att få olika olika svar med ett antal olika saker. Jag garanterar att ett objekt kommer att förbli överensstämmer med deras måste: en högkvalitativ pannlampa. Att ha en pannlampa för att resa är ett garanterat sätt att undvika att ha en episk olycka bakom landet.

Har du av misstag gått vilse på den nya vandringen du ville utforska? Nu är det inget sätt att du kommer tillbaka till spårhuvudet före solnedgången. Bra att du packade din pannlampa. Du och din partner underskattade tiden det skulle ta att skicka den dåliga klättringen med flera tonhöjder. Nu måste du rappa ner i mörkret. Bra att du packade din pannlampa. Kör över öknen mitt på natten och blåser du däcket? Måste ändra det då och då. Bra att du packade din pannlampa.

Jag skulle kunna fortsätta för evigt, men låter oss skära. Pannlampa är viktiga, punkt. De är så väsentliga att det verkar som om varje företag och deras mamma släppte en speciell pannlampa för ett specifikt bruk. Låt denna köpguide hjälpa dig att navigera i alla överväganden genom att optimera det breda urvalet för att tillgodose dina resebehov.

Fördelar med en pannlampa

 • Handsfree-drift. En av de största fördelarna med en pannlampa är att den möjliggör ljus belysning samtidigt som du håller båda händerna fria för att bära föremål eller göra ett jobb.
 • Kompakt ljuskälla. Pannlampa är en utmärkt källa till superljus i ett mycket kompakt och bärbart paket. De är tillräckligt små för att passa i din verktygslåda eller väska och väger nästan ingenting, vilket gör dem till ett mycket bärbart och attraktivt belysningsalternativ.
 • Mångsidig. Pannlampa är perfekta ljuskällor för att gå på nattpromenader, camping, vandra, orientera, göra invecklade mekaniska eller träbearbetningsjobb, till och med göra pussel eller ge manikyr eller pedikyr i svagt ljus.
 • Du kan få en hållbar, pålitlig pannlampa som kommer att hålla dig i flera år utan att göra en betydande investering för att göra det. Framsteg inom teknik har gjort dessa ultralätta ljuskällor super budgetvänliga.
 • Vattentät. De flesta moderna pannlampa är helt vattentäta, så att du kan använda dem framgångsrikt i regn eller grunt vatten under en begränsad tid utan att fungera felaktigt. De är bra alternativ för att förvara din bils nödsats vid byte av regniga däck.
 • Bra för olyckor. I händelse av ett oplanerat strömavbrott eller en nödsituation kan pannlampa tillhandahålla en vital ljuskälla och är vanligtvis utrustade med ett nödläge SOS-strobläge som en extra säkerhetsfunktion.

Toppmärken som producerar pannlampor

Black Diamond

Sedan 1957 har Black Diamond tillverkat utrustning för att förbättra liv och upplevelser för skidåkare och klättrare. Företaget är känt för sådana innovativa produkter som HiLight 2-personers tält och Storm 400-pannlampan. Företaget är stolt över att all utrustning är anställdstestad.

Energizer

Sedan 1896 har Energizer tillhandahållit innovativ batteriteknik till konsumenter runt om i världen. Det är moderbolaget till så välkända varumärken som Eveready, Rayovac, Armor-All, NuFinish, STP och andra. Det är innovativa produkter, som ArmorAll Interior Car Cleaner and Protectant, samt Energizer AA-batterier, gör det till ett ledande varumärke i branschen.

Petzl

PETZL-gruppen grundades 1970 av den äventyrliga grottan och hantverkaren Fernand Petzl. Nu ett internationellt företag, den första PETZL-bergsklättringspannlampan uppfanns 1973 och företaget har varit branschledande sedan dess. Företaget tillverkar klättringsprodukter av hög kvalitet, som ryggsäcken Bug för klättring i flera dagar, och den uppladdningsbara kompakta pannlampan ACTIK CORE.

Slagmotstånd. Om du använder din pannlampa främst för att klättra och grotta – eller till och med vandra och camping – är det en bra idé att få en pannlampa med hög slaghållfasthet och en som är utrustad med splittrigt glas. Detta kommer att säkerställa att du inte av misstag skadar eller bryter lampan om du tappar den eller stöter på huvudet på en sten eller trädgren.

Pannlampor till olika typer av vandrare

Som med alla våra utomhusguider rekommenderar vi specifika pannlampa för våra olika backpackertyper. Vi tror att dessa rekommendationer och det allmänna tillvägagångssättet för hur vi väljer dem kommer att leda till att du får den pannlampa du behöver och vill ha.

Vildmarksvandrare

Pannlampa för vildmarksvandrare är väsentliga. Väldigt få människor går ut i vildmarken utan en, så det är viktigt att ha den på din förpackningslista. Beroende på din budget är det några funktioner vi letar efter i en vildmarksvandrare -pannlampa: enkel lutning, lång batteritid, ett kraftfullt ljus när det behövs, ett rött ljus och ett lätt paket.

Vår rekommenderade pannlampa har vanligtvis alla dessa, och fungerar också för alla lätta regnförhållanden om du stöter på dåligt väder.

Ultralätt vandrare

Ultralätt vandrare följer nära på vildmarksvandraren när det gäller pannlampa (och typ av allt), men äventyrar funktionaliteten för vikt. Det betyder att pannlampan måste vara superlätt, ha längre batteritid (mindre reservbatterier på din resa) och klara sig precis vad som behövs. Vi rekommenderar också pannlampa som är mer tekniska eftersom ultralätta vandrare tenderar att vara dedikerade växellådor.

Pannlamporna för Ultralight Backpacker har alla sina unika syften och färdigheter, så se till att välja den som passar bäst för dina behov.

Dagsvandrare

Dagvandrare har lyxen att sova i sina sängar på natten, ofta bredvid ett vägguttag och svärmen från elsamhället ger. Dessutom innebär “dagen” i dagsvandrare att du ska vandra med solen uppåt, vilket gör en pannlampa mindre nödvändig. Detta innebär att kraven för en pannlampa är olika och förvandlar dem till en reservkit. Extrem batteritid är inte lika viktigt, rött ljus är inte nödvändigt och vikt är inte kritisk. Men det är fortfarande praktiska funktioner att ha.

De pannlampa som vi rekommenderar för dagsvandrare sträcker sig från att erbjuda nakenbenljus till avancerad funktionalitet som är avsedd för dem som verkligen gillar att vandra, även in på natten, ofta i höga hastigheter.

Bilcampare

Bilcamparens pannlampa används vanligtvis tillsammans med en stor lykta. Det betyder att det inte är en överlevnadsutrustning (såvida inte zombie-apokalypsen kommer när du är där ute), utan snarare en trevlighet för att hitta saker i ditt tält, belysa dig till badrummet eller bara som en backup. På grund av detta rekommenderar vi pannlampa som liknar dagsvandraren, där det högre ändområdet är uppladdningsbart och praktiskt för vildmarksanvändning.

Stadsvandraren

Behöver stadsvandraren en pannlampa? Stadsljus, bilbelysning och civilisationens omgivande ljus håller dig vanligtvis utanför mörkret. Vi tror att stadsvandrare behöver pannlampor som en reserv för nödöverlevnad (som i deras handskfack), som ett verktyg runt huset och för enstaka körningar på sena kvällar. Vår rekommenderade pannlampa för stadsvandraren är desamma som dagsvandraren, vilket gör din övergång mellan leden, tillbaka till bilen och in i staden sömlös.

Vanliga frågor om Pannlampor

Är en pannlampa bättre än en ficklampa?

Ficklampor är inte lämpliga för vandring, bergsklättring och andra krävande utomhusaktiviteter. När du är på spåret behöver du händerna fria för att göra olika uppgifter som att hantera kartor, ta saker ur ryggsäcken och så vidare.

Hur länge lyser en pannlampa?

Detta är en indikation på hur många timmar ditt pannlampbatteri håller. Det visas ofta tillsammans med en klocksymbol på förpackningen. Om bara ett nummer visas kommer det att vara den genomsnittliga körtiden för din pannlampa på den mest energieffektiva inställningen (vanligtvis låg). Vissa pannlampor visar genomsnittlig körtid för låga, mellersta och höga inställningar. Det beror bara på hur varumärket väljer att göra det.

Kommer pannlampans elastiska band att passa ett litet barnhuvud?

Ja, pannlampans elastiska band är justerbart. Den kan passa alla huvudstorlekar, inklusive barnets. För att detta ska fungera måste man dock trycka på vippomkopplaren ovanpå ljuset några gånger för att nå ovanpå lampan några gånger för att uppnå olika nivåer beroende på person eller barnhuvud. Om det inte räcker, här är vår rekommenderade pannlampa för barn klicka här

Hur långt lyser en pannlampa?

Pannlampans strålavstånd är relaterat till mängden lumen (synligt ljus), strålfokus och lampans konstruktion. Inte alla pannlampa är skapade lika, vilket innebär att det finns en ganska stor skillnad i strålavstånd mellan stilar och märken. Hur mycket strålavstånd behöver du? Precis som lumen beror det på var och när du planerar att använda pannlampan.

Ett strålavstånd på 8 meter kan redan vara tillräckligt för användning av campingen, men om du vill ha full synlighet för din omgivning kommer du att behöva mycket mer. För eftermörkade vandringar, grottkryssningar eller backpackningsturer på natten där det är viktigt att se längre sträckor, välj en stil med ett minimalt strålavstånd på 50 meter för att garantera prestanda.

Vad är en bra pannlampa?

Den bästa pannlampan är IPX-8-klassad för full vattentätning, har en hög nivå av lumen för att ge starkt ljus, är både stöttålig och krossbeständig och har lång batteritid.

Hur väljer jag en bra pannlampa?

Konsumentrapporter och recensioner online från flera källor hjälper dig att välja en bra pannlampa. Du kan också se vilka modeller som är dina favorits favoriter eftersom du ofta använder dem för samma ändamål.

Hur bra tål pannlampor hårt väder?

För allvarlig utomhusanvändning och förlängd exponering för elementen, bör du överväga pannlampans väderbeständighet. Vissa billiga pannlampa erbjuder lite eller inget skydd – så snart regnet börjar hälla är det bäst att täcka över och gå mot tältet. Men de flesta medelklass- och avancerade modeller stöter på skyddet.

Elektronikens vädervärdighet testas med IP-klassificeringsskalan: i den låga änden motsvarar IPX0 inget skydd alls, medan IPX8 i den höga änden innebär att föremålet kan upprätthålla långvarig nedsänkning. Majoriteten av pannlamporna på denna lista är certifierade för åtminstone IPX4, vilket borde vara tillräckligt för att hantera mest regn och snö. Slutsatsen är att om du planerar att spendera tid utsatt för elementen, kontrollera IP-klassningen för din pannlampa innan du köper (det är rätt kolumn i vår praktiska jämförelsetabell ovan).

Kan ett dåligt batteri leda till en flimrande pannlampa?

Ja, ett dåligt batteri kan definitivt göra att pannlampan blinkar. Detta kan emellertid också orsakas av en kortslutning i ledningarna på grund av skakande stötar eller vattenskador.

Behöver man en pannlampa som kan lutas upp och ner?

Att ha en pannlampa som kan anpassas till olika vinklar är ganska standard. Se till att pannlampan kan lutas på några ställen och inte sitter fast. Annars är ditt trötta huvud och nacka beroende av att anpassa sig till varje önskad vy. Den totala lutningen som din pannlampa har är en stor fördel eftersom den låter dig enkelt peka och rikta ditt ljus vart du än behöver det.

Med en pannlampa som lutar kan du rikta strålen nedåt, uppåt eller rakt framåt, med fokus på strålen dock bäst. Lutningsnivån som erbjuds varierar med varje produkt, eftersom vissa pannlampor ger fria tyglar, medan andra har förutbestämda inställningar inbyggda.

Hur ljus bör en pannlampa vara?

Lumen är standardenheten för mätning av ljusstyrka. Du ser pannlampor som sträcker sig från 20 lumen hela vägen till hela 1500 lumen eller mer.

Pannlampans optik fokuserar lumen, vilket direkt översätts till hur mycket ljus som går där du vill ha det. Välkända pannlampmärken som Petzl, Black Diamond, Fenix ​​och Silva har sin optiska teknik uppringd. När du tittar på pannlampa från ett stort märke är antalet lumen ett säkert sätt att mäta hur ljus pannlampan är. Märken av lägre kvalitet med högt lumenantal kanske inte verkar lika ljusa på grund av ljusets optik.

Mängden lumen du behöver beror på vad du planerar att använda den till – ljusstark är inte alltid bäst. Nästan alla lampor har ett högt, medelstort och lågt läge, så ett ljus med hög effekt kan fortfarande ge dig låga utmatningsalternativ. Några allmänna tips:

 • Låga lumen (25+): Bra för att sätta läger i mörkret, läsa i tältet, göra närbildsarbete, promenera med hunden, hålla i ett nödsats eller använda när du är i en grupp ljus kan vara irriterande).
 • Höga lumen (200+): Bra för att springa i mörkret eller på vandring på natten
 • Högre lumen (600+): Bra för mountainbike eller skidåkning på kvällen.
 • Riktigt höga lumen (1000+): Bra för att upptäcka dåligt flaggade spår, skidåkning eller cykling i höga hastigheter eller för sökning och räddning.

Hur många lumen ska en pannlampa ge?

Numera har pannlampa vanligtvis mer än 200 lumen. Observera att pannlampa med många lumen inte nödvändigtvis ger bättre ljusstyrka eftersom ljusstyrkan också beror på det optiska linssystemet som koncentrerar ljuset till en stråle.

Varför är pannlampor perfekta för camping?

 • Hands Free
  Du kan flytta runt på campingen utan att hålla fast vid andra lampor. Du kan laga mat, göra lägeruppgifter och gå på toaletten utan att behöva oroa dig för var du ska sätta din fackla eller lykta (Se inledningsavsnittet som en påminnelse).
 • Kompakt
  Ta inget utrymme i din campingväxellåda eller väska.
 • Låter dig kasta mycket ljus
  Du kan välja att ändra belysningen efter dina behov och vad du gör just nu.
 • Familjevänligt
  Du behöver inte vara för dyrbar om dem. Barnen kan lätt ha sina egna (och fästa vid dem, så mindre benägna att lämna någonstans) och du behöver inte oroa dig för dem med gaslyktor eller snubbla över eldrivna lampor.

Vad betyder batteritid?

Batteritid är helt enkelt definitionen av hur länge i en timme eller minut; pannlampan ger en användbar mängd ljus; detta mäts ofta på olika sätt av olika tillverkare. Vi rekommenderar att du kontrollerar NEMA FL-1-standarderna. Måttet där brinner tid baseras på den tid det tar att gå 100% till 50% eftersom de anser att det är den optiska punkten där ljusstyrkan syns. Således bör batteriet bytas ut.

Hur många lumen behöver du för en pannlampa?

Vi rekommenderar minst 100 10 120 för en pannlamplampa, men det är bekvämt om ditt ljus har justerbar ljusstyrka. Det hjälper dig att växla från hög till låg och medium, beroende på uppgiften. Hundra tjugo lumen tenderar att vara för ljusa när du tittar på nära saker, till exempel läser en karta eller hugger lök till middag i lägret.

Vad innebär reaktiv belysning?

Behöver du mycket lång batteritid och är du villig att offra ett ljusmönster med konstant ljusstyrka? Reactive Lighting Technology från Petzl skapades för att spara batteri och ge bra belysning när du behöver det. Petzl har definitivt lyckats – och deras lampor med RLT är definitivt några av de bästa på marknaden. Personligen anser vi att de är den guldstandard som vi bedömer andra pannlampa med. RLT är inte en gimmick, det fungerar för de flesta aktiviteter.

Vilka extra funktioner kan vara bra i en pannlampa?

Reglerat lyse

I stället för att dimma gradvis när batterierna tappar erbjuder reglerade pannlampa en jämn ljusstyrka under batteriets livslängd. Detta är en positiv – och välförtjänt populär – funktion.

Nackdelen: När batterierna är förbrukade kan ljuset på en reglerad pannlampa bli mörkt plötsligt. Detta kan göra att du krypterar för att byta batterier i mörkret. En dimmande lampa på en oreglerad pannlampa ger dig tidig varning om att batterierna närmar sig slutet på deras användbarhet.

Lutning

Möjligheten att justera pannlampan upp och ner är ett trevligt alternativ. Det låter dig placera strålen precis där du vill ha den. Detta är särskilt praktiskt när du läser med pannlampa.

På/av knapp

Om du undersöker pannlampa i en butik, kan du prova knapparna för att se om du gillar hur pannlampan går igenom dess lägen (hög till låg, eller tvärtom). Vissa brytare låses också för att förhindra att pannlampan slås på av misstag inuti ett paket.

Externa batteripaket

Vissa högeffektiva pannlampa som använder fyra batterier placerar batteripaketet på baksidan av huvudbandet och drar en liten kabel från packet till pannlampan. Det lättar belastningen på pannan men kan kännas klumpig. Översta remmar (ibland avtagbara) erbjuds på vissa modeller för att ge stabilitet.

Hur tung får en pannlampa högs vara?

Vikten på en pannlampa varierar från knappt märkbar till rent kraftig. Ju kraftigare pannlampan är och ju allvarligare dess avsikt är, desto tyngre är lampan. Lätta pannlampa är gjorda med tunt plasthölje och kräver färre batterier, medan tyngre alternativ använder aluminium eller tjock plast för att bättre hantera hårda stötar. Om du inte behöver de mest extrema belysningsalternativen är det en bra idé att köpa en lättviktslampa. De är bekvämare att bära, hämmar inte rörelse och är lättare att klämma i en förpackning.

Hur vikten fördelas spelar också en viktig roll. Många pannlampor bär batterierna på framsidan. Det som verkar som en liten viktminskning gör en stor skillnad i användningen: Pannlamporna i tabellen är bekväma att göra nästan vad som helst, medan Stormen börjar bobba upp och ner om du börjar springa. Att sätta batteriet bak på remmen blir nödvändigt eftersom vikten fortsätter att stiga.

Vad är nackdelen med lysdioder?

Under årens lopp har LED-lampor varit en ljuskälla för kvalitetsljus, vilket gör den traditionella lokala glödlampans historia. Men idag säger jag till dig trots att den här LED-lampan är utmärkta ljuskällor, och de har några nackdelar som vi tror att du borde veta.

De viktigaste är:

 • Svårt: Förvandling och LED till en glödlampa är inte en lätt uppgift, det kräver integrering av sofistikerade teknologikomponenter på kretskortet som är så känsliga att manuellt måste monteras för hand vilket är mest stressande och tidskrävande .
 • Potentiell färgförskjutning: Eftersom din LED-lampa åldras över tiden tenderar färgen att förändras automatiskt annat än att UV-exponering (ultraviolett) kan få lampan att ändra färg.
 • Ingen standardisering: Alla belysningsprodukter som säljs omfattas av industristandarder som styr säkerhet och prestanda.
 • Överhettning: Överhettning orsakar minskad livslängd för lampan.

Ska man köpa en laddbar eller icke laddbar pannlampa?

Laddningsbara batterier är mer miljövänliga och minskar batteriavfallet, men de tenderar att ha kortare bränntid. Icke-uppladdningsbara batterier räcker längre under längre resor till landet, men kostar mer och skapar mer avfall. För pannlampa som tar standardbatterier, överväg att plocka upp några långvariga litiumbatterier, som är lättare och effektivare än Alkaline.

Vad är pannlamporna gjorda av?

I utomhusvärlden är hög kvalitet bäst, men när det gäller pannlampkonstruktion är plast fortfarande det mest använda materialet. Detta gäller trots andra lättare tillgängliga material, som aluminium. De stora tillverkarna använder plast för att hysa batterier och LED-lampor. Inte all plast är lika, och vissa pannlampor har mer hållbar plast än andra.

Det viktigaste är att materialkonstruktionen är tillräckligt solid så att pannlampan inte går sönder efter ett fall – för att du kommer att släppa din någon gång.

Vilka olika typer av batterier är vanliga i pannlampor?

De flesta vanliga LED-pannlampor drivs av AAA-batterier eller ett uppladdningsbart litiumjonbatteri, som sitter i antingen ljusets huvuddel eller på baksidan av remmen. USB-uppladdningsbara batterier har blivit mer allestädes närvarande de senaste åren och är vår favoritstil för sin bekvämlighet och strömlinjeformade storlek. Den främsta nackdelen med uppladdningsbara batterier är att det inte är lika enkelt att återuppliva en död lampa som att byta ut AAA, vilket innebär att du måste ta med en kraftbank eller solpanel om du är ute på fältet i flera dagar.

För alla uppladdningsbara alternativ betalar du en liten prispremie, men kom ihåg att kostnaden och slöseriet med AAA-batterier verkligen kan öka. I slutändan rekommenderar vi uppladdningsbara pannlampa för de flesta och användningsområden, men om du vill spara pengar, vill ha en billig backup eller inte räknar med att använda din pannlampa ofta kan en AAA-modell vara ett bra sätt att gå.

Majoriteten av viktmedvetna pannlampor kombinerar LED och batteripaket i en enhet på framsidan av huvudet, men kraftigare lampor placerar sina batteripaket på baksidan av remmen. Detta är ett skrymmande system, men det är ofta det bästa alternativet för att fördela vikten. Dessutom, för att hjälpa till att bära lasten, har denna stil vanligtvis en extra rem som går rakt över toppen av huvudet för stöd och en säker passform. Slutligen har vissa pannlampor ett fristående batteripaket som gör att du kan bära den nära kroppen för att hålla den varm i kalla temperaturer.

Vad är ett hybridbatteri i en pannlampa?

En av de bästa och mest mångsidiga pannlamporna är hybridalternativet, som kan köras antingen på batterier som du kan byta ut och byta ut eller laddas via en USB-kabel. Hybridmodeller ger dig det bästa från två världar och låter dig använda din pannlampa pålitligt var som helst, när som helst. Denna modell är i allmänhet dyrare, men fördelarna med att ha en så mångsidig ljuskälla överväger långt den extra initiala kostnaden.

Vattentäthet fråga

För snabb referens, se nedan:

IPX4

Skyddar mot vattenstänk mot inneslutningen från alla håll. Inkluderar sprutning men inte nedsänkning. Bra i regn och funktionellt övergripande. Termen ”väderbeständighet” används i marknadsföringssamtal för IPX4.

IPX7 eller IP67

”7” betyder här att pannlampan är skyddad mot vatten när den är nedsänkt upp till 1 meter i 30 minuter. Ja, det betyder att du kan släppa en pannlampa i vattnet av misstag, ta tag i den och det ska vara okej. Om det finns en “6” istället för “X” betyder det att pannlampan också är helt skyddad mot damm.

IPX8

Skyddar mot kontinuerlig nedsänkning i vatten upp till 1,1 meter. Huvudskillnaden mellan 8 och 7 är att pannlampa med 8 faktiskt kan släppa in vatten, men vattnet hindrar inte att det fungerar. Ett ännu bättre “vattentätt” betyg.

De flesta kvalitetspannlampa har minst IPX4, och det kommer att tillfredsställa de flesta användare. Om du vill vara extremt skyddad från vatten, bo i branta områden eller ofta simma med pannlampan, försök hitta en med IPX7 eller IPX8.

Hur lång tid lyser en pannlampa starkt?

I allmänhet är ju ljusare en ljuseffekt desto kortare är batteriets livslängd. När du tittar på pannlampspecifikationer ser du “bränntid” listad för olika lägen. Tiden som batteriet räcker kommer att vara olika för lägena (låg, medium, hög eller blinkande). Tänk på vilka lägen du använder mest och hitta ett ljus som går effektivt i dessa lägen.

När batteriet tappas blir vissa LED-lampor gradvis svagare. Det kanske inte är ett problem om du är på en veckas vandring och rör dig långsamt eller på stadslöpning på kvällen. Men om du är terränglöpning eller mountainbike på natten vill du att ditt ljus ska förbli starkt. För konstant ljusstyrka, titta på en pannlampa som har reglerad effekt (se flikarna för produktspecifikationer på mec.ca).

Reglerade utgångslampor har intelligenta kretsar som håller LED-lampan vid konstant ljusstyrka tills batterierna inte längre kan stödja den utgången. När det väl har hänt minskar ljuset till en låg effekt, vanligtvis i en timme eller så – förhoppningsvis tillräckligt med ljus för att komma dit du ska åka säkert.

Hur vattentåliga är vanliga pannlampor?

När du handlar efter pannlampa kommer du att märka ett IPX-betyg. Vad betyder det? En IPX-klassificering är i huvudsak en vattenresistensskala som mäter hur mycket fukt som produkten verkligen kan behålla när den fungerar normalt.

Till exempel betyder en IPX1 att den tål en liten mängd vatten från normal exponering (regnar när du bär pannlampan). En IPX8-klassificering betyder att den är mycket vattentät och kan till och med fungera i 2 meter vatten i upp till 30 minuter, garanterat. De flesta pannlampor på marknaden har en IPX4-klassning (eller högre), vilket innebär att de tål stänk från vilken riktning som helst.

Något som definitivt är värt att tänka på eftersom det ofta är din kontroll att få din pannlampa våt. Det kan vara något så rutinmässigt som en väderförändring, eller att stänk under kvällspaddeln, eller till och med göra ett slarvigt fel som att av misstag slå över din vattenflaska på ditt ljus. Planerar du att göra omfattande resor tillbaka med din pannlampa? I så fall, ju högre IPX-betyg, desto bättre.

Hur mycket spelar lumen egentligen roll?

När du faktiskt vill köpa en pannlampa är det första måttet du kommer att dra mot är lumen. Men vad är lumen, exakt? Lumen, för de som behöver en teknisk definition, är enheten för ljusflöde, som härrör från International System of Units (SI). Ljusflöde mäter hur det mänskliga ögat kan se ljuset snarare än ljusets våglängd. Det finns uppenbarligen mycket komplexitet där – om du är en lätthandlare kan du gärna läsa mer.

Sammanfattning av köpguide för pannlampor

Nu har du kunskapen som har presenterats för dig. Som du kan se finns det massor av alternativ där ute och förhoppningsvis begränsar vår forskning de bästa valen för dig.

För mig personligen är jag en klättrare, båtägare, runtom backcountry-resenärer. Jag missbrukar helvetet ur min utrustning. Pannlamporna som jag har använt genom åren har exponerats för alla element. Så vad som tål alla mina vandringar, jag vet kommer att göra tricket när jag reser från ett vandrarhem till nästa.

När du gör din forskning måste du ställa dig själv några frågor: HUR ska jag använda min nya pannlampa? NÄR ska jag använda min nya pannlampa? Och slutligen, VAR ska jag använda min nya pannlampa? Om du hittar svar på dessa grundläggande frågor kommer alla andra överväganden att besvaras också.

Från alla pannlampor på vår lista kan det fortfarande vara svårt för dig att välja en favorit. Om du letar efter en helpannlampa till ett rättvist och konkurrenskraftigt pris kan det inte gå fel med Silva Headlamp Trail Speed 4XT.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen