Bästa Skaljackan 2024 – Test av olika Skaljackor

De bästa skaljackorna för damer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Klättermusen Brage

Marmot Minimalist

Houdini Rollercoaster

Patagonia Torrentshell

De bästa skaljackorna för herrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Klättermusen Brage

Marmot Minimalist

Houdini Rollercoaster

Patagonia Torrentshell

Klicka här för att se fler Skaljackor.

För dig som ofta är ute i kylan, i tuffa väderförhållanden och temperaturer, behövs en skaljacka för skydd.

Det är väldigt viktigt att ta hand om dig själv och se till att du är förberedd för vad som än kan inträffa utomhus. Vare sig det är svåra höst- eller vinterväder, regn eller snö kommer skaljackan vara din bästa vän och se till att du är skyddad.

En vanlig tjockjacka kommer självklart hålla dig varm i kalla väderförhållanden men skaljackan gör mer än bara så. Att införskaffa sig en skaljacka är det bästa alternativet när du inte vet hur vädret kommer vara då den är mycket mer mångsidig än en tjockjacka och kan gynna dig i flera olika situationer.

Fördelarna av skaljackor är många och de sträcker sig långt vilket gör det svårt att lista alla, men nedan står ett antal:

 • Membranet på jackan låter kroppsvärme och ånga ta sig ut, men regn och fukt från utsidan har det mycket svårt att ta sig in.
 • Mångsidiga och kan användas i flera miljöer
 • Hållbara med bra livslängd[/ilj_no_linking]

De bästa skaljackorna för damer:

1. Bäst i test – Klättermusen Brage

Klättermusen Brage Skaljacka Dam

Klicka här för att se bästa priset

Den här jackan av Klättermusen är ett bra alternativ för de som vill ut på äventyr i tuffa väderförhållanden samtidigt som de ser bra ut.

Skaljackan har rörlighet och slittålighet i fokus och därmed är ärmarna utformade på så sätt att jackan inte åker upp när du lyfter på armarna.

Huvan är även justerbar samt hjälmkompatibel vilket kan vara en fördel för dem som cyklar eller klättrar då huvan slipper vara ett hinder för dem.

En liten detalj den här skaljackan gör bra är att dragkedjan framtill inte skaver mot hakan samt att den agerar som ventilation. Det är en liten detalj men som många hakar upp sig på vad gäller andra modeller som inte tar hänsyn till det.

2. Populärast – Marmot Minimalist

Marmot Minimalist Skaljacka Dam

Klicka här för att se bästa priset

En mycket populär och eftertraktad skaljacka är den här modellen av Marmot, utmärkt för regniga äventyr.

Jackan är väldigt lättviktig på endast 390 g, trots det uppfyller den dina behov av skydd mot vind och vatten.

Tack vare det faktum att skaljackan är utrustad med PitZips som släpper ut värme och ånga kan kroppstemperaturen regleras och luftflödet förbättras.

Ytterligare detaljer som gynnar dig och din upplevelse med jackan är de förböjda ärmarna som erbjuder ökad rörelsefrihet samt en justerbar huva för bättre passform.

Vissa har synpunkter på jackans minimalistiska design och simpliciteten av den, dock kan det även ses som en fördel. För en del behövs bara en simpel, hållbar och mångsidig skaljacka för damer vilket den här modellen levererar.

3. Premiumval – Houdini Rollercoaster

Klicka här för att se bästa priset

För dig som är villig att lägga en extra slant för att införskaffa dig en skaljacka för dam som varar länge och är av kvalité bör du kolla in den här modellen av Houdini.

Jackan är perfekt för dig som kanske tänker åka längdskidor, isklättra eller bara utforska naturen, Houdinis Rollercoaster jacka kommer passa för det mesta.

Likt andra skaljackor erbjuder den här varianten även en hjälmkompatibel huva vilket självklart är ett plus. Ytterligare är dragkedjorna även vattenavvisande, detta innebär inte att skaljackan är vattentät men det ger dig en bättre försäkring om vattentåligheten.

Värt att notera vad gäller den här skaljackan för damer är att den kostar lite mer än konkurrensen. Det behöver inte vara en nackdel utan ett tecken på en bättre produkt, den är trots allt slitstark, snabbtorkande samt väldigt lätt.

4. Billigast – Patagonia Torrentshell 3L

Patagonia Torrentshell 3L Skaljacka Dam

Klicka här för att se bästa priset

Om du är ute efter en lite billigare skaljacka som ändå kan uppnå dina behov är Torrentshell 3L modellen av Patagonia ett alternativ.

Jackan har en enkel design och är rätt simpel av sig, trots det är den pålitlig och kommer skydda dig när du behöver det. Vare sig det är stormar eller duggregn kan den här skaljackan hålla dig torr och bekväm.

Modellen är känd för sin vattentäthet och andningsbarhet vilket är viktiga faktorer att kolla in på när det kommer till skaljackor.

Genom att den justerbara huvan är laminerad får du ytterligare skydd mot tuffare väder och vind samt att den enkelt kan packas ihop och förvaras när behovet inte finns.

Något att ha med sig är att den här modellen är lite styvare och tyngre än andra modeller vilket dels hjälper med att hålla dig varm och skyddad men kan även framstå som nackdel hos vissa.

De bästa skaljackorna för herrar:

1. Bäst i test – Klättermusen Brag

Klättermusen Brage Skaljacka Herr

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart.

2. Populärast – Marmot Minimalist

Klicka här för att se bästa priset

Om du letar efter en snygg, lättviktig och funktionell skaljacka för herr som passar till tuffa väderförhållanden kan den här modellen av Marmot passa dig. Vare sig det är regniga äventyr eller en promenad i skogen är du garanterad skydd av den här jackan.

Tack vare teknologi som säkerställer förbättrad andningsbarhet, vind- och vattentäthet är den här modellen utmärkt för äventyr som varar länge. Det är även därför den är mycket populär och eftertraktad hos kunder, den möter nämligen många behov.

Eftersom skaljackan är utformad med PitZips som släpper ut värme och förbättrar luftflödet kan kroppstemperaturen regleras bra och ge dig så bra komfort som möjligt.

Rörligheten är självklart väldigt viktigt när det kommer till jackor avsedda för tuffare miljöer och längre perioder belastning. Likt andra modeller möter även den här jackan dessa behov med förböjda ärmar för ökad rörelsefrihet.

3. Premiumval – Houdini Rollercoaster

Houdini Skaljacka Rollercoaster Herr

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart.

4. Billigast – Patagonia Torrentshell 3L

Klicka här för att se bästa priset

För dig som vill ha en enkel, pålitlig och lite billigare skaljacka för herr är Torrentshell modellen av Patagonia ett bra alternativ.

Trots dess billigare prislapp kan den hålla dig torr och bekväm oavsett väder tack vare dess laminerade skärm.

För utökad komfort är skaljackan utformad med en insida av trikå som är mer bekväm på huden.

Nöjda användare talar även gott om vattentätheten av skaljackan samt dess övriga skydd som hindrar både vätska och kalla vindar att ta sig in. De är enade över det faktum att jackan är mycket bra för sitt pris och avslutar med att de inte har många klagomål alls.

Ännu en smidig detalj med jackan är hur den enkelt kan vikas ihop och packas så kompakt att den får plats enkelt i din hand. Detta i samband med dess lätta vikt på ca. 400 g gör att den är väldigt enkel att ta med sig.

Lista över de bästa skaljackorna 2024

De bästa skaljackorna för damer:

 • Bäst i test: Klättermusen Brage
 • Populärast: Marmot Minimalist
 • Premiumval: Houdini Rollercoaster
 • Billigast: Patagonia Torrentshell 3L

De bästa skaljackorna för herrar:

 • Bäst i test: Klättermusen Brage
 • Populärast: Marmot Minimalist
 • Premiumval: Houdini Rollercoaster
 • Billigast: Patagonia Torrentshell 3L

Köpguide för skaljacka 2024

Med alla olika modeller och varianter av skaljackor är det självklart svårt att välja vilken modell som passar just dig. Det handlar inte endast om ifall skaljackan är för dam eller herr utan det är detaljer som vattentäthet, komfort och pris som kan spela roll.

För att underlätta ditt arbete att hitta en jacka har vi tagit oss friheten och sammanställt en köpguide med olika faktorer att tänka på och saker att se upp för vid ditt nästa köp. Faktorer som:

 • Hållbarhet
 • Vikt och förpackningsförmåga

Hållbarhet

Det är alltid viktigt att du får valuta för pengarna och därmed vill du köpa en produkt som kommer hålla och vara med dig ett bra tag framåt. Med det sagt finns det ett antal detaljer värt att notera när det kommer till hållbarheten av ditt nästa köp av skaljacka.

Det kan vara detaljer som skaljackans vattentäthet och hur den kommer reagera i kontakt med vatten. Eftersom jackan är avsedd för utomhusbruk i tuffare miljöer bör den tåla vatten och även skydda dig mot det.

Ännu en faktor som kan påverka hållbarheten är storleken av din skaljacka, om den är för liten och påverkar din rörlighet är det bara en tidsfråga tills du skadar jackan eller ännu värre, dig själv.

Bra hållbarhet handlar inte bara om pris heller, bara för att en skaljacka kostar mer betyder det inte att den kommer hålla längre. Vissa modeller håller längre för vissa arbeten medan andra är sämre i den aspekten, det handlar om vad du tänker utföra för arbete.

“Hållbarheten på en skaljacka är inte enbart bestämd baserat på priset eller kvalitén utan även i vilket syfte du använder den, välj en skaljacka som är anpassad för ditt syfte så kommer den hålla längre.”

Vikt och förpackningsförmåga

En bra detalj att ha i åtanke när du ska köpa en skaljacka är vikten och hur enkel den är att packa ner då både dessa faktorer kan ha en påverkan på din användning av produkten.

För vissa personer som kanske vill ha extra stadga och tyngd kan det vara vist att investera i en skaljacka som väger lite mer, men för andra så är det fördelaktigt med lägre vikt. Skaljackor är jackor för utomhusaktiviteter som klättring och vandring, då kan det vara vist om vikten är lite lägre.

Vad gäller förpackningsförmågan av skaljackan är den även väldigt viktig. Om det blir varmt eller inte längre lämpligt för att ha på sig en jacka vill du kanske slippa hålla den över axeln och därmed behöver du en vara med bra förpackningsförmåga.

Att hitta en bra kombination med en skaljacka som har en lämplig vikt och bra förpackningsförmåga är utmärkt. Då blir det inget mer än att du kanske håller i en liten handväska vilket är mycket trevligare än att hålla en stor jacka över axeln.

Vanliga frågor om skaljackor

Vad är en skaljacka?

En skaljacka kan kort och enkelt förklaras som en jacka som agerar som ett sorts skal mot väder och vind. I samband med det är den vattentät samt utformad på så sätt att den leder bort fukt och ånga, jackan andas på sätt och vis.

Om du vill veta mer kan du kika in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller av skaljackor baserat på faktorer som pris och kvalité.

Vad är skillnaden mellan en skaljacka för dam och en skaljacka för herr?

Precis som det är med alla andra klädesplagg så är även skaljackor sydda annorlunda baserat på faktorer som storlek men även om den är avsedd för dam eller herr.

Om du kikar in på vår hemsida har vi listat skaljackor i både dam och herr modeller för dig som är intresserad av att veta mer.

Hur mycket kostar en skaljacka?

Priset av en skaljacka kan variera en del, allt från några hundra kronor upp till flera tusen kronor. Allt handlar nämligen om kvalité, hållbarhet och användningsområden.

Om du vill veta mer kring priset av skaljackor bör du kolla in vår hemsida där vi har rangordnat olika modeller baserat på olika faktorer som bland annat pris.

Kan man ha en skaljacka på vintern?

På vintern är det oftast väldigt kallt och kyligt i minusgrader vilket inte riktigt passar in i skaljackans avsedda arbete. Skaljackan skyddar framför allt mot regn vilket gör den optimal för höstvädret men kanske inte vintern.

Sammanfattning

Avslutningsvis bör du ha med dig att vanliga tjockjackor inte är en ersättning av skaljackor utan det är två helt olika produkter avsedda för olika saker. Att köpa en skaljacka är en investering för dig och dina behov utomhus.

Skaljackor kommer i alla olika modeller och kan skilja sig en del, därmed är det viktigt att veta vilka behov du har och i vilka sammanhang du kommer använda dig av jackan innan du köper den.

Eftersom det är en investering för framtiden bör du eventuellt satsa lite mer pengar på det och se till att du får en produkt med bra hållbarhet och något som kommer vara med dig ett bra tag framåt.

“Det kan vara värt att spendera mer pengar på en skaljacka ifall den kommer hålla längre och möter dina behov bättre.”

Källor

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen