Bästa Skaljackan 2022 – Test av olika Skaljackor

De bästa skaljackorna för damer:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Klättermusen Brage Skaljacka Dam

Marmot Minimalist Skaljacka Dam

Houdini Rollercoaster Skaljacka Dam

Patagonia Torrentshell 3L Skaljacka Dam

De bästa skaljackorna för herrar:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Klättermusen Brage Skaljacka Herr

Marmot Minimalist Skaljacka Herr

Houdini Rollercoaster Skaljacka Herr

Patagonia Torrentshell 3L Skaljacka Herr

Klicka här för att se fler Skaljackor.

Bäst i test Skaljacka 2022

Skaljackor är tillverkade av slitstarka material och är ditt bästa skydd mot svåra höst- eller vinterväder. Med hjälp av de mest avancerade och robusta vattentäta, andningsbara tygerna efter design är skaljackan ett måste för bergsklättraren, skidåkaren, snowboardåkaren och alla andra som utför någon utomhusaktivitet när det är kallt och blåsigt.

Det här inlägget handlar om de bästa skaljackorna 2022. Vi granskade skaljackor för alla budgetar, resestilar och specifika användningsområden och belyste våra 4 bästa val. Dessutom diskuterar vi nedan allt du behöver veta om hur du väljer rätt skaljacka efter dina behov inklusive material, vikt och förpackningsförmåga, funktioner och funktionalitet, priser, hållbarhet, korrekt skötsel osv.

För mer av våra tester, kolla in den bästa termosen för utomhusbruk 2022 för att hitta den bästa termosen efter dina behov. Om du ofta befinner dig utomhus och har behov av antingen en väl kyld eller riktigt varm dryck kan vi verkligen rekommendera de 4 termosarna i vårt test. Om du istället är mer av en vattenperson som spenderar mycket tid på vattnet kan vi istället rekommendera att kolla in vårt test av flytvästar 2022 för att hitta de modernaste och bästa flytvästarna.

Köpguide för Bäst i test Skaljacka 2022

Ett antal faktorer går in i konstruktionen av en riktigt pålitlig och högpresterande skaljacka. Nedan har vi plockat upp det mest relevanta och inkluderat några ord om vad de gör och hur de kan påverka jackans prestanda.

Impregnering

När du köper din jacka, skanna specifikationerna för att hitta hydrostatiskt huvud (HH), vilket normalt är ett fyra eller fem siffror i millimeter (dvs. 20 000 mm). Denna siffra visar hur mycket vattentryck kappans tyg kunde klara i laboratorietester innan vattnet sipprade igenom. I ett nötskal, ju högre antal desto vattentätare kommer jackans tyg att vara.

Nedan har vi lagt till en snabbguide som hjälper dig att se hur HH-betyg översätts till prestanda ute på leden och bergssidan.

 • 1 500 mm – Det absolut minsta som krävs för klassificering som vattentät och kommer sannolikt inte att hålla dig torr i alla utom de mest måttliga kortvariga regnskurarna.
 • 10 000 mm – Finns i många högpresterande jackor, denna grad av vattentätning är ganska låg och skulle förmodligen inte räcka för att klara flera timmars stadig exponering för regn. Som sagt, de flesta skaljackor med denna nivå av vattentäthet utmärker sig i andningsförmågan.
 • 20 000 mm – Ett lyckligt medium mellan lätt vattentätning av 10k-modeller och bombsäker vattentätning av 30k-modeller, skaljackor med detta betyg är vanligtvis det perfekta valet för dem som a) inte är involverade i allvarliga fjällsporter under extrema förhållanden (dvs. isalpin) klättring, bergsklättring, backcountry skidåkning, vandring), b) inte utöva mycket aeroba sporter där de sannolikt kommer att svettas mycket mer och därmed kräver högre andningsförmåga (dvs. ski-bergsklättring, bergskörning) utöver fast vatten och vindtätning.
 • 30 000 mm – Används i många toppklättringsjackor av märken som Gore-Tex, denna grad av vattentäthet är mest sannolikt att hålla bort elementen men i många fall (inte alla) kan offra andningsförmågan som ett resultat.

Eftersom vattentäthetsgraden i vilken skaljacka som helst sannolikt kommer att påverka andningsförmågan direkt, kommer den idealiska vattentäta jackan att hitta en balans mellan de två. Detta är så att prioritera antingen vattentätning och andningsförmåga i enlighet med vilken typ av utomhusaktivitet du tränar och din egen MO utomhus (långsam, snabb rörelse, tar ofta vilostopp) är nyckeln till att få händerna på höger bergsklättringsjacka.

Till exempel kan avslappnade vandrare och isklättrare (som vanligtvis tar hänsyn till hur lång tid de tillbringar stillastående vid fördröjningspunkter eller placerar skruvar) föredra en varm skaljacka med ökad vattentäthet eftersom de troligen inte kommer att bygga upp så mycket svett, medan spår löpare och snabba vandrare kanske föredrar en mer andningsbar skaljacka för att hantera extra kroppsvärme och svettvandring och andra aktiviteter kommer sannolikt att få dem att producera.

Andningsförmåga

Andningsförmågan är ett måste i alla vattentäta skaljackor som är avsedda att användas utomhus. Medan stadsbor kan komma undan med gummierade, ogenomträngliga PVC-affärer som ångar upp på morgonpromenaden till jobbet om du gör någonting till och med på distans atletisk – till och med bara en stadig promenad – och bär sedan en skaljacka byggd med material som kan flyttas kroppsvärmen och svettan som du genererar till jackans utsida är mycket viktigt. Utan det kommer saker att bli kraftigt fuktiga och klibbiga i bråttom.

Olika märken använder olika metoder och material för att uppnå samtidigt vattentät och andningsbar kapacitet, men varje mål är att hitta en balans mellan de två som kommer att tilltala ett brett utbud av utomhusaktiviteter som letar efter olika nivåer av prestanda från sina jackor. I den nedre änden av skalan kan en skaljacka med mindre andningsförmåga passa relativt långsamma vandrare eller de som är mer intresserade av vattentäthet och en hög hydrostatisk huvudvärde, även om det innebär att kompromissa med andningsförmågan.

I andra änden av skalan är de mest andningsbara jackorna där ute ett bättre val för dem som är involverade i mycket aeroba aktiviteter som bergsklättring, skidåkning, stiglöpning och cykling, som alla är mer benägna att få dig att läcka mycket svettas och därmed kräver material som kan transportera bort som svettar bort från din kropp och inre lager i en hast när du bär den.

TIPS: De flesta tillverkare är inte benägna att inkludera andningsförmåga i jackans produktbeskrivningar och att hitta dem kan ta lite detektivarbete. Om du råkar stöta på en vattentät skaljacka utan att nämna andningsförmåga utöver de ganska vanliga, säljande adjektiven (“hög”, “utmärkt”, “överlägsen” och så vidare) googlar du helt enkelt membranet eller tygtypen och du är säker för att hitta de önskade siffrorna utan alltför stora svårigheter. Följande ger en översikt över de vanligast förekommande / använda andningsegenskaperna:

 • 10000 g/m2/d – Även om det sannolikt är otillräckligt för mer aeroba aktiviteter, är skaljackor med 10K andningsförmåga ofta bättre för svalare förhållanden – där värmebeständighet är en bonus – och aktiviteter som är långsammare eller har täta pauser ( isklättring eller högnivå, teknisk bergsklättring är bra exempel) för att hjälpa dig att behålla så mycket värme som möjligt.
 • 000 g/m2/d – Det här betyget visas vanligtvis i skaljackor som erbjuder en mellanväg mellan ytterligheterna när det gäller både vattentäthet och andningsförmåga. Om du tenderar att göra lite av allt utomhus kan skaljackor med det här betyget vara ditt bästa val, att behålla tillräckligt med värme för kallare förhållanden och aktiviteter med låg intensitet och skifta kroppsvärme tillräckligt snabbt för alla utom de mest aeroba av utomhusaktiviteter.
 • 000 g/m2/d – Förmåga att flytta det mesta av den värme och vattenånga som din kropp producerar i även de mest kraftfulla aktiviteterna, skaljackor med detta betyg är perfekta för löpare, skidåkningsklättrare och överentusiastiska eller otåliga vandrare (! ) lika. På nackdelen komprometterar många modeller av skaljacka med detta andningsförmåga vattentäthet och motståndskraft mot vissa väderförhållanden som vind.

Hållbarhet

Även om det finns ett antal faktorer som bidrar till en jackas hållbarhet, är den viktigaste av dessa tyget på tyget, vilket ges i en deniermätning (vanligtvis förkortas helt enkelt till “D”). Med deniermätningar, ju högre antal desto tjockare material som används i jackans konstruktion.

De flesta utomhusskaljackor faller i intervallet 20 till 80 denier, men några ultralätta modeller kan nu hittas som går så lågt som 7D, och vissa tunga alpina modeller tippar skalan på en jättestor 100D. Som du förväntar dig är skaljackor med hög denier i allmänhet tuffa och långvariga, men väger också mycket mer och är inte så packbara. skaljackor med lägre denierantal är lättare och mer packningsbara men tappar hållbarhet ju tunnare de går.

För allmän vandring är någonstans mellan 30 och 60 vanligtvis en bra satsning och tuff nog för att hantera det vanliga slitage du kommer att sätta igenom det på spåret. För dem som gillar att röra sig snabbt och hålla förpackningsstorleken på ett minimum, blir skaljackor med lägre denier (10 till 30D) ett alternativ, men skaljackor i den nedre änden av detta sortiment kommer sannolikt inte att klara för många skrapor med pensel, grenar eller sten . skaljackor i den andra änden av extremen (60 + D) är vanligtvis avsedda att användas i mer extrema miljöer där lite grovt och tumlande är en del av aktiviteten, dvs bergsklättring och off-piste skidåkning.

Vikt och förpackningsförmåga

Vanligtvis är skaljackor lätta men inte lika lätta som regnponchos. Vi har granskat skaljackor som väger från 298 g för det lättaste skalet till 820 g för den tyngsta. Det breda viktsortimentet kan förklaras med skillnaderna i material som används, förväntad användning och tillgängliga funktioner i de valda skaljackorna. Medelvikten är 500 g.

Majoriteten av de skaljackor som granskats inklusive de bästa designerna väger mellan 400 g och 600 g. Det verkar som om de mest kända tillverkarna kan göra ett lättviktsplagg som är välbalanserat och har alla nödvändiga funktioner för att möta utmaningarna i tufft bergsväder. Ta till exempel de bästa skaljackorna på vår sida. Båda är högpresterande skaljackor som väger mer än 500 g. Var och en av dem har en uppsättning utmärkta funktioner som är inriktade på att göra den till den bästa skaljacka som möjligt för dess förväntade användning. Och medan de använder olika vattentäta andningsbara tekniker är båda avsedda för mycket utmanande alpina förhållanden.

Den bästa lätta designen är också en av de mest packbara skaljackorna. Den stoppas i sin egen vänstra ficka. Den är väldesignad och har några bra tekniska funktioner som gör att den fungerar bra för kraftfulla aktiviteter. Det är dock inte tillräckligt hållbart för mer robusta aktiviteter och miljöer. På den andra sidan är tyngre skaljackor avsedda exakt för användare som behöver fullständigt väderskydd, tillräckligt med värme och komfort och snabb ventilation. Därför är det lämpligt för dem som spenderar mycket tid utomhus på skidåkning, snowboard, promenader eller arbete.

Väderskydd

Huvudkravet för skaljackor är att skydda bäraren från väder och vind. Det extra vind- och vattenskyddet är ett måste för sport och sysselsättning på det höga berget eftersom det ska hjälpa användaren att hålla sig torr från utsidan och inifrån. Medan en vattentät rating på 10 000-15 000 mm räcker för att hålla bäraren tillräckligt skyddad för det mesta, räcker det inte för att ge det nödvändiga skyddet i riktigt svåra förhållanden, dvs kraftig vind och körregn / snö. Under sådana förhållanden behöver du något med 20 000 mm + vattenpelare med slitstarkt 3-lagers GORE-TEX PRO-tyg med en vattentäthet på 28 000 mm.

För dem som föredrar lätta minimalistiska konstruktioner rekommenderar vi en ultratunn och kompakt yttermanteljacka byggd för att erbjuda 100% vattentätt skydd. Problemet med sådana lätta konstruktioner är att de sällan kan motstå punkteringar från stenar eller trädgrenar. Det är därför vi föredrar mer solida skaljackor. De är gjorda med tanke på prestanda som kombinerar fullt väderskydd med extrem hållbarhet och väldesignade funktioner.

Ventilation

Medan andningsförmågan på din skaljacka kommer att vara den viktigaste faktorn för att hålla dig sval och torr medan du är på resande fotvandring, kan en handfull andra funktioner låta dig tappa värmen snabbt när det behövs utan att utsätta dina nedre lager. De viktigaste av dessa är gropdragkedjor, nätfickor och justerbara manschetter.

 • Meshfickor – Om inte i en absolut regnskur där det inte är tänkbart att öppna dina fickor, kan fickor med meshinredning öka luftflödet mycket bättre än den membranfodrade sorten.
 • Armhålefickor – Dessa underarmar (dvs. “pit”) blixtlås är ett ganska nytt tillskott till de flesta skaljacka linjer som gör underverk när saker börjar bli klibbiga. De är lätt placerade i den del av din skaljacka som är minst utsatt för nederbörd och också direkt under den del av vår anatomi som sannolikt kommer att överhettas och läcka vätska.
 • Justerbara manschetter – Dessa använder vanligtvis en kardborreknäppning (i motsats till en elastisk) och låter dig släppa in lite frisk luft vid handleden för att ge en snabb ökning av det totala luftflödet.

Huvans design

Overkroppen på jackan är bara en del av den och du måste också vara uppmärksam på huvens konstruktion. I tider av kraftiga regnskurar kommer du att finna det nödvändigt att bära din huva. Men det finns mer än vad du ursprungligen tror. Tillverkarna kommer att använda samma tyg på huven för att säkerställa att den har alla väderbeständiga kappegenskaper i torso. Men det här kommer inte att ge dig en kapacitetshuva.

Håll först och främst ett öga på justerbarhet och borttagbarhet. Den förstnämnda är kritisk eftersom du kanske vill justera hur huven passar (men gör det utan att begränsa din syn eller rörlighet). Det förstnämnda är dock inte nödvändigt men snällt i det fall du vill ta bort huven helt. Observera också om huven har en trådkantad eftersom det kan hjälpa till att ge form och definition till den.

Slutligen kan cyklister, klättrare, skidåkare och andra som deltar i farliga aktiviteter kanske bära hjälm med huven på. Således ser du ofta en huva som hjälmkompatibel. Det betyder bara att du kan bära en hjälm med huven uppåt utan att det känns onaturligt.

Passform, rörlighet och komfort

Alla tre är bland de viktigaste komponenterna i skaljacka jackans prestanda. De är beroende av varandra eftersom kvalitetspassning påverkar både rörlighet och komfort och vice versa. Elastiska ansiktstyger möjliggör ett komplett utbud av rörelser som underlättar rörligheten. Begränsande skaljackor skadar den upplevda komforten. Å andra sidan är en baggier passform inte ett mycket bättre alternativ. Det kan göra vissa aktiviteter svårare – något som är sant för klättring och skidåkning där passform är kung.

Vissa skaljackor passar de flesta kroppstyper mycket bra, medan andra kräver att användaren har en mer atletisk passform. Vilken av dessa är bättre beror på användarens personliga preferenser. Både för långa och för korta ärmar är ett definitivt avslag. Vi gillar inte så mycket skrynkliga skaljackor (typiska för produkter med GORE-TEX PRO) och föredrar tystare skaljackor som är mjukare och smidigare att röra vid och låter användaren röra sig lätt i dem. Tyvärr kommer några av de mest funktionella designerna med GORE-TEX PRO, så om du behöver topprestanda kan du behöva svälja den skrynkliga känslan.

Stil

Det är viktigt att kläder, särskilt sådana med specifika integrationer, utformas med största effektivitet. Men har du någonsin haft ett klädesplagg och inte bryr dig om färgningen? Som människor är det mänsklig natur att investera i kläder som matchar din stil. Detta kommer att variera från person till person, så det är bekvämt när säljare ger dig flera färgalternativ.

När det gäller storlekar kommer du inte att få mycket nytta av den här jackan som inte passar dig. Den här är en no-brainer, men det kommer att finnas tillfällen då en specifik modell passar mindre än vanligt. Om det behövs kan du alltid titta på säljarens storlekstabeller för extra försiktighet.

Färg

Personligen är jag mer lockad av solida färger, vitt eller svart. Men för de aktiviteter som du ska utföra med dina skaljackor kan en ljusare färg vara att föredra. Tänk dig att du fastnar i en snöstorm med din jacka. Eller även om du gick vilse och hamnade på ett spår i kolsvart. En färgad skaljacka skulle göra räddningsuppdrag mycket lättare.

Fickor

Ingen skaljacka är komplett utan något urval av fickor. I en skaljacka gör fickorna att du snabbt kan lagra mindre föremål i hårt väder utan att behöva öppna ryggsäcken och utsätta all din utrustning för fuktiga förhållanden. De flesta skaljackor kommer att ha en eller två handvarmerfickor, medan de bästa kommer att ha dessa platser specifikt så att de är tillgängliga, även när du bär klättringssele eller höftbälte. Dessutom har de bästa skaljackorna vanligtvis en bröstficka eller två för att lagra föremål du inte behöver så ofta.

Slutligen kommer många skaljackor att ha ett par innerfickor. Dessa kan verka udda för oinvigda, men innerfickor är otroligt användbara för att lagra dina viktigaste personliga saker, som din telefon eller GPS på en plats som är mer eller mindre vattentät – om du inte svettar genom jackan. Vårt råd? Leta efter en skaljacka som har några välplacerade handvärmfickor, en eller två bröstfickor och minst en innerficka. Du kommer inte ångra det!

Tygtyp

Följande ger en kort översikt över prestandan hos några vanligare skaljacka-tyger:

 • Gore-Tex Pro – inget nonsens, solid vattentätning och mycket andas. Också mycket mer hållbar än någon av de andra tygtyperna nedan. Perfekt för högbergsaktiviteter och svårare väderförhållanden.
 • Gore-Tex Active – Lättare och ger mer andningsförmåga än “Pro” -skal, men på bekostnad av vatten- och vindmotstånd. Ett bra val för mer aerobiska aktiviteter som löpning, skidåkning och för snabba vandrare i varmare klimat när du behöver en bergsklättringsjacka.
 • NeoShell – Använder en permeabel konstruktion i tre lager för att underlätta luftflödet och har en stretchigare känsla för ökad rörlighet. Prioriterar andningsförmåga framför vattentätning och inte riktigt lika hållbar som Gore-Tex Pro.
 • AscentShell – Mycket lik Neoshell när det gäller totalprestanda, erbjuder Outdoor Researchs egna membran solid vattentätning, bra andningsförmåga och en stretchigare känsla än många slitstarka tyger.
 • eVent – Jämfört med Gores Pro- och Active-modeller, erbjuder något mer när det gäller andningsförmåga men betydligt mindre hållbarhet och väderskydd. Perfekt för mycket aeroba aktiviteter.

Ytterligare funktioner

Hjälmkompatibla huvar

En huva som kan passa över din hjälm är en förutsättning för alpin användning. När det blåser verkligen är det bästa sättet att kasta på en huva. Nästan alla jackorna i listan ovan innehåller en huva som kan passa över en klättringshjälm. Om du åker skidor med jackan behöver du en huva som är ännu större för att passa en större hjälm.. Våra favorithuvar kommer konsekvent från Arc’teryx: de är mycket justerbara, lätta att använda och känns inte dåliga när du inte bär hjälm.

Användarvänliga fickor

Vad gör fickorna användarvänliga? Först och främst måste de placeras tillräckligt högt på överkroppen för att ge åtkomst även när du bär en sele (om du är en klättrare eller bergsbestigare) eller en ryggsäcksrem (för alla andra). För det andra leta efter fickor som är tillräckligt stora för att lagra vad du behöver lägga i dem – i de flesta fall en karta, navigationsenhet eller smartphone. Eftersom det ideala scenariot är att hålla höftfickorna på jackan fria för dina händer, är en tredje ficka i bröstet eller på ärmen ett mycket praktiskt tillskott.

Några ultralätta skaljackor, föregår handfickor helt, tanken är att du sparar några gram vikt och redan har byxfickor att knäppa i händerna om det behövs. Även om detta undantag kan verka motiverat för de allvarliga gramdiskarna bland er, var noga med att överväga den inverkan detta kan ha på rörligheten om du har dina byxfickor fyllda med redskap eller måste gå med händerna där inne i lägre temperaturer.

Sele- och ryggsäckvänliga fickor

De flesta skaljackor har handfickor placerade halvvägs upp i bålen för att rymma ryggsäckens höftbälte eller klättringssele. Den höga placeringen gör att du kan öppna och stänga fickan utan att behöva dra upp jackan eller lossa bältet. Slutresultatet är att fickorna är lite mindre bekväma – platsen är inte lika naturlig som en viloplats för dina händer – men det är något vi är villiga att tolerera för att göra fickorna användbara. Vid den yttersta änden av spektrumet finns designer som helt och hållet avstår från handfickor och istället har dubbla bröstfickor. Du tappar lite lagringsutrymme och har ingen plats att lägga händerna på den här vägen, men många viktmedvetna backcountry-äventyrare bryr sig inte..

Praktisk huva

För bergsklättrare, klättrare och skidåkare är det ett absolut måste att hitta en skaljacka som är hjälmkompatibel – om du någonsin har försökt att bära en icke-kompatibel huva under din hjälm vet du varför och kanske fortfarande har några fördjupningar huggen i din panna som en påminnelse! De mest praktiska huvarna har en toppad och stelad kant för att hålla regnvattnet borta från ditt ansikte och ur dina ögon och även växlar eller en cinch som gör att du kan justera huvens täthet med en justerbar huva så att den inte blåses tillbaka eller i ansiktet när vinden sparkar upp.

Feel-good extrafunktioner

Det finns många tekniska funktioner i skaljackor som kan användas om de används på rätt sätt:

 • Dragkedjor – bland de viktigaste egenskaperna hos skaljackor är de vanligtvis vattentäta eller vattentåliga. Har olika men ändå viktiga funktioner – gropdrag, blixtlås på sidan och tvåvägs dragkedjor ger extra ventilation, medan ficklåsarna säkerställer säker åtkomst till väsentliga saker och värdesaker och skyddar fickorna från läckor. Dragstänger i bra storlek är en bra extra som gör blixtlås lätt att öppna med handskar på.
 • Huvor – hjälmkompatibla huvar med stilla brädor är typiska för skaljackor eftersom de tappar regn och snö och låter bäraren använda huven med eller utan hjälm på. Dragband och snörlås låter dra åt eller lossa huven vid behov. Några av de bästa designen har 3-punkts justerbara huvar samt dragremmar och snoddlås som kan användas med en nypa nypa.
 • Krage – snäva krage kan vara en mardröm. De är inte särskilt bekväma eftersom de kan begränsa huvudets rörelse. Leta efter mer bekväma och skyddande krage med mikrofleecefoder som hjälper till att minska / eliminera skav.
 • Förstärkta armbågar – lägg till slitage och slitstyrka samt hållbarhet, och förläng livslängden.
 • Manschetter – elastiska manschetter och olika ärmslut manschetter som krok-och-ögla remmar används för att klämma dem tätt. Justerbara dragsko och sladdlås hjälper till att justera fållen och garanterar individuell passform.
 • Fickor – en mängd små och stora fickalternativ i alla former kan användas för att hålla saker. Handvarmerfickor, bröstfickor och innerfickor för förvaring av små personliga föremål, snacks, skyddsglasögon, kartor, dokument, pengar och allt annat man kan tänka på finns i de flesta modeller. Dessutom har vissa skaljacka speciella fickor för att hålla liftkort / kort.
 • Tejpade sömmar – kvalitativa skaljackor är utformade för att ge fullständigt skydd mot väder och vind. Detta inkluderar att eliminera risken för vätning genom att använda vattentäta andningsbara material, DWR-behandlat ansiktsduk och tejpade sömmar. Vissa tillverkare använder sömmtejpning för att eliminera risken för att sömmarna går sönder vilket leder till vätning utifrån. Detta gör sådana skaljacka mer tillförlitliga i kraftigt regn/snöoväder.

Avancerade funktioner

Alla de viktigaste designelementen har tagits upp, så detta kan ses som ett avsnitt för alla andra designfunktioner som fångar ditt öga. En anmärkningsvärd funktion som kom upp flera gånger är hur dragkedjorna är konstruerade. Vissa är vattentäta för att hålla allt vatten ute, andra är gropdragkedjor för tillräcklig ventilation och andra så enkla som dragkedjor för fickorna.

Naturligtvis finns det några ytterligare designimplementeringar som kan leda ditt beslut på ett eller annat sätt. Två bra exempel skulle vara en inre stormklaff och en pulverkjol. Den förstnämnda skyddar dig ytterligare mot vinden, medan den senare förhindrar att snö kommer in i jackan. Eller vad sägs om något innovativt och användbart som en inkluderad karbinhake för din sele?

Du kan till och med hitta ytterligare faktorer som du verkligen är förtjust i, men det är viktigt att notera att inget av dessa endast bör övertyga dig om att investera i en viss modell. Med andra ord, om allt annat är under genomsnittet men det har några gnarly-funktioner bör det inte motivera ett köp.

Lista över de bästa Skaljackorna 2022

 • Bäst i test:
 • Populärast:
 • Premiumval:
 • Billigast:

Varför du vill ha en skaljacka

Under de senaste åren har tillverkare av utomhusutrustning i allt högre grad undvikit sig begreppet vattentät skaljacka till förmån eller märkt sina produkter som antingen skaljacka eller regnjacka. Här är varför:

Medan man gör en skaljacka 100% vattentät ligger det inom gränserna för möjligheter med modern (och till och med en del inte så modern) tygteknik, men det är bara hälften av striden att hålla oss säkra från mättnad av regn eller snö, medan den andra hälften består av en jackas förmåga att flytta kroppsvärme och svett i en utåtgående riktning. Om våra skaljackor var helt vattentäta är sannolikheten att vi skulle kvävas eller åtminstone drabbas av en allvarlig dos av uttorkning långt innan vi fick chansen att testa termens riktighet.

När vi vandrar bygger vi upp en svett, och om den svett inte har någon möjlighet att passera utåt från våra plagg för att sedan avdunsta i den omgivande luften, kommer vi att bli ungefär lika genomblöt som vi skulle vara utan något skydd vid Allt. Eftersom det är så behöver vi en skaljacka som är en multitasker, som håller våra luftburna grejer samtidigt som vi tar hand om de mindre vänligt doftande sakerna som produceras av våra kroppar.

Gå in i den vattentäta andningsjackan. Denna mycket icke originella namngivna skaljacka finner sin styrka och exemplar par excellens i skaljacka. Jämfört med vanliga regnjackor, har skaljacka en starkare byggnad som är avsedd att erbjuda en högre nivå av vattentäthet och vindtäthet under mer extrema förhållanden, även om nyare, ultralätta iterationer har suddat ut linjen något mellan det ursprungliga utbudet av skaljackor.

Regnjackor kan vara lite lättare i genomsnitt, men prestationsmässigt ger en skaljacka mycket mer till det ordspråkiga bordet. Skaljackor överlägsna prestanda beror till stor del på deras 3-lagers konstruktion, som i allmänhet har ett vattentätt andningsbart membran som är inklämt mellan ett högeffektivt innerfoder och ett mer robust och långt mer hållbart ytterskikt belagt med en DWR-finish (Durable Water Repellent).

Underhåll och förvaring av skaljackor

Vattentäta andningsbara kläder är ökända för att vara lätta att täppas till med svett eller smuts. Rengöringsmedelrester är också bland de saker som kan begränsa andningsförmågan hos en skaljacka. Det är tyvärr inte det enda problemet med att hålla GORE-TEX och andra liknande vattentäta andningsbara membran rena.

I allmänhet är de tunna och mycket ömtåliga, vilket innebär att det är viktigt att tvätta och rengöra dem ordentligt för att avlägsna smuts utan att skada det vattentäta, andningsbara materialet. Regelbunden vård är också mycket viktigt eftersom det förbättrar prestanda och förlänger membranets livslängd. Fokusera på allt som är viktigt för att hålla ett vattentätt andningsplagg som det är – både vattentätt och andas. Följ alltid tillverkarens skötselanvisningar för säker rengöring och torkning.

De viktigaste sakerna att komma ihåg:

 • Tvätta skaljackan ordentligt – maskintvätt vid 40 °C med en liten mängd flytande tvättmedel (inget blekmedel eller mjukmedel eller fläckborttagare) med en mild cykel är idealisk för rengöring. Saker att undvika: rigorös snurrning och tvätt tillsammans med starkt smutsade kläder.
 • Lufttorka plagget. Torktumling är också ett lönsamt alternativ. Torkning vid hög temperatur är dock inte. Undvik också kommersiell kemtvätt.
 • Värm upp (torktumlas i 20 minuter eller stryk) plagget för att aktivera DWR-ytan. Observera att strykning inte ska göras direkt över materialet. För att undvika skador, använd istället en handduk eller trasa mellan plagget och strykjärnet.
 • Applicera DWR igen vid behov (vanligtvis med några månaders mellanrum) för att återställa vattenavvisande. Hur ofta man ska applicera vattenavvisande på nytt beror på användning av plagg. Tydligen skulle de som använder sina skaljackor oftare och längre behöva göra det oftare. Det bästa sättet att säga om ett vattentätt andningsplagg behöver DWR-behandling är att strö lite vatten över plagget. Om den pärlor upp är vattenavvisningen OK. Om vattnet suger in måste du tillämpa en ny DWR-behandling.

Lagring

Korrekt förvaring av vattentät är inte mindre viktigt för att öka livslängden på din skaljacka än rätt tvätt och skötsel. Det är en av de viktigaste faktorerna som kan hjälpa ditt plagg att behålla sina speciella egenskaper och egenskaper. Rengör och torka din skaljacka innan du förvarar den. Lagringstiden kan vara:

 • Kortvarig förvaring – förvara plagget i en påsar, vik det eller häng det fritt på en klädhängare.
 • Långvarig förvaring – håll inte jackan i en väska. Vik den snyggt eller låt den hänga fritt på en klädhängare i ett svalt och torrt förvaringsutrymme i stället. Syftet är att undvika rynkor och skador på trasan.

Olika kategorier av skaljackor

Alla skaljackor delar en grundläggande design och konstruktion, men vi har delat in dem i tre allmänna kategorier: alpina, allround och minimalistiska. Jackorna går från alpint till minimalistiskt och går ner i vikt, funktioner och väderskydd. Alpina skaljacka är de dyraste och byggda för ytterligheter. De är tunga, slitstarka och klarar av brutala förhållanden på höga berg.

Om vi ​​skulle välja ett enda skaljacka för alla backcountry-användningar, skulle vi dock gå med en allroundjacka. Dessa mönster balanserar de alpina och minimalistiska kategorierna med tillräckligt med varelser för att fungera bra under de flesta förhållanden. De är vanligtvis mer hållbara än en minimalistisk design och känns mindre komprometterade med ett komplett utbud av fickor. Som namnet antyder har jackorna ett brett användningsområde, från vandring till skidåkning.

I den lätta änden av spektrumet är minimalistiska skaljackor strömlinjeformade med mycket få funktioner (de utelämnar vanligtvis gropblåsor och handfickor) för att hålla vikt och packad storlek till ett absolut minimum. De är ett utmärkt val för mildare aktiviteter som vandring eller klättring när vikt är högsta prioritet, men i allmänhet saknar hållbarhet och väderskydd jämfört med tyngre modeller.

Olika vattentäta tyger: Gore-Tex, NeoShell, eVent och mer

Kvaliteten och prestandan hos en skaljackor vattentäta laminat är den här kappans typ avgörande. Gore-Tex dominerar fortfarande marknaden – det är ingen tillfällighet att du kommer att se deras namn på de flesta skaljackor som gjorde vår lista. För bästa prestanda är Gores “Pro” -laminat klassledare. Det balanserar högbergs hållbarhet med vattentätning och andningsförmåga bättre än någonting på marknaden, men kommer med en betydande prisökning. Gores “Active” -skal är inte lika slitstarkt som “Pro” -modellerna, men det är deras mest andningsbara membran (plus att det inte är lika skrynkligt) och blir populärt för högeffektiva aktiviteter som skidåkning och vandring.

Vi har upptäckt att eVent, NeoShell, Outdoor Research’s AscentShell och Patagonias H2No Performance alla är enorma konkurrenter till Gore-Tex. eVent var en av de första som verkligen slog igenom med sin direkta ventilationsdesign, och The North Face’s Futurelight, Polartec NeoShell och Outdoor Research’s AscentShell använder en luftgenomsläpplig 3-lagerbyggnad för att uppmuntra luftflödet. Vidare kommer de två senare konstruktionerna (tillsammans med vissa typer av Patagonias H2No) med den extra bonusen för en stretchig, softshell-liknande konstruktion. Sammantaget, även om det inte finns så många alternativ på marknaden som använder dessa vattentätningsdesigner, är de alla värda att överväga om andningsförmågan är en prioritet.

 

Vanliga frågor om Skaljackor

Hur fungerar andningsförmågan i en skaljacka?

Skaljackor ska ge tillräckligt med luftflöde i riktigt dåligt väder för att säkerställa en bekvämare upplevelse under alla slags sporter och aktiviteter. Kan dem göra det? Det beror på. Om man frågar tillverkarna, gör de säkert under alla förhållanden. En objektiv analys av deras andningsförmåga visar dock att även den mest andningsbara designen inte håller dig torr när du går med mycket hög arbetshastighet under svåra förhållanden. Varför? Se tabell 1 nedan. Den jämför olika aktiviteter och motsvarande svetthastigheter. Observera att medan svett beror på en rad faktorer (främst väderförhållanden), är det strikt individuellt och varierar mycket från person till person. Ändå kräver aktiv vandring med tungt pack och bergsvandring med tungt packning mycket hög andningsförmåga från 18 900 till 30 400 g / m2 per dag.

Var och en av de skaljackodesignerna som granskas här har god andningsförmåga vilket gör det till ett bra alternativ för dem som behöver extra ventilation. Det är också värt att notera att även om tyget är den viktigaste faktorn som påverkar andningsförmågan och ventilationsförmågan hos en skaljacka, är den inte den enda. Olika funktioner som dragkedjor med dragkedja (gropdragkedjor, dragkedjor på sidan, tvåvägs dragkedjor fram) och nätfodrade fickor möjliggör ökat luftflöde för att frigöra den ackumulerade kroppsvärmen i miljön. Icke desto mindre erbjuder vattentåliga mönster oftast bättre ventilation än vattentäta andningsjackor.

Vad är en skaljacka och varför behöver man en?

Om du är bekant med fördelarna med skaljackor och vill komma direkt till växeln, hoppa gärna till recensionerna av de bästa skaljackorna från 2022. Annars kan du hålla dig kvar för en liten skaljacka guide.  En skaljacka är i grunden ditt yttre försvar mot elementen. Ett skaljacka är per definition en lätt skaljacka utan isolering. Medan puffiga skaljackor är avsedda att isolera dig från kyla, är ett skals jobb att försvara dig från vått och vind. Regnjackor faller inom denna kategori, liksom vindskydd. Inte överraskande är “skal” en bred paraplyterm som kan hänvisa till valfritt antal oisolerade yttre lager.

Med tanke på att vi kommer in i skidåkningens tjocklek har vi fokuserat den här köparhandboken på skaljackor som är utformade för att bäras när du åker skidor in och ut från orten. Eftersom de behöver tåla vinterförhållanden tenderar skaljackor att vara mycket mer robusta än regnjackor och vindskydd.

Eftersom skidåkare och snowboardåkare pressar sina fysiska gränser måste deras skaljacka tillåta rörelse i hela räckvidden och också tillverkas av ett vattentätt, andningsbart material. Slutligen kommer skidåkare och snowboardåkare att dra sig mot skaljacka med specialbyggda, skidvänliga funktioner som hjälmkompatibla huvor, pulverkjolar, gropdragkedjor och mer. Med detta sagt, kom ihåg följande: några av dessa skaljacka kommer till nytta under andra aktiviteter som vandring, bergsklättring, mountainbike, vandring och mer.

Hur bra väderskydd har en skaljacka?

Huvudsyftet med en skaljacka regnjacka är att hålla dig torr i de värsta väderförhållandena på jorden. Med detta sagt tillhandahålls de allra flesta väderskydd i en skaljacka av plaggets robusta vattentäta andningsbara membran. I en skaljacka bergsklättringsjacka kommer de flesta tillverkare att använda ett vattentätt andningsbart membran i tre lager, som Gore-Tex Pro i stället för de vanligaste två- och två-och-ett-halvskiktsalternativen, till exempel Gore-Tex Active.

Dessa mer hållbara membran ger alla de vattentätnings- och vindtäthetsfunktioner som du behöver från din skaljacka regnjacka. Dessutom kan vissa tillbehör, som en hjälmkompatibel huva, vattentäta blixtlås fram och en pulverkjol, lägga till ytterligare lager av väderskydd för när du återskapar under särskilt stormiga förhållanden.

Behöver skaljackan bra andningsförmåga?

Kanske är det näst viktigaste inslaget i alla skaljackor (naturligtvis efter vattentäthet) dess förmåga att ventilera bra när du rör dig snabbt i bergen. Under perioder med kraftigt regn och allvarlig fysisk ansträngning kommer du faktiskt att svettas så långt att insidan av jackan känns våt. Det beror inte på att din vattentäta skidjacka i hårt skaljacka misslyckades, utan på grund av att din svett gör att allt känns fuktigt. Tack och lov kommer de bästa skaljackorna att ha vattentäta andningsbara membran av hög kvalitet och andra funktioner som gropdragkedjor för komfort hela dagen i bergen.

Har gore-tex tyg en livslängd?

Nej, det var inte en tillfällighet att du såg så många skaljackor på den här listan integrerar Gore-Tex-tyg för sin skaljacka. Detta är en av de bästa och främsta tygerna i världen av vattentäta och vindtäta egenskaper. Men det här ställer frågan, kommer det att vara för evigt?

Det roliga är att Gore-Tex tyg slits inte tekniskt ut över tiden. Den är byggd för att hålla länge, men det betyder inte att jackan håller dig torr hela tiden.

Här är situationens verklighet, tyget är en del av det och DWR är ett helt annat djur. DWR-beläggningen hjälper till att vattnet strålar direkt från manteln. När detta börjar slitna blir jackan mer benägen för fukt och vatten.

Även när du applicerar sprutmedel, fungerar de inte lika effektivt som originalbeläggningen. Nu finns det ingen tidtabell för när detta kommer att försämras men du spelar en integrerad roll i livslängden.

Hur tar du hand om en skaljacka?

Nu när du förstår hur viktigt DWR-ytan är, är du omedelbart mer kunnig när det gäller denna fråga. För att säkerställa att din skaljacka utför sitt designade syfte så länge som möjligt måste du ta hand om DWR-ytan. Tvätta först och främst jackan regelbundet eftersom det här avstötningsmedlet blir förorenat av smuts och jord. Att lämna dem på kommer att påverka avstötningsmedlet negativt.

Dessutom bör du inte bära dessa typer av plagg nära rök. Rök är en annan kryptonit till DWR-finish, så bär den inte bredvid en eld eller på en plats med många rökare. Det finns inget sätt att du kommer att kunna undvika alla dessa fall, så se bara till att du tvättar jackan. Du vet redan rätt sätt att göra det i alla fall.

Är skaljackor eller regnjackor bäst?

Först och främst, låt oss diskutera skillnaden mellan en skaljacka och en vanlig ol-regnjacka. Även om dessa två redskap kan verka ganska lika, finns det några anmärkningsvärda skillnader mellan de två jackorna som är värda att komma ihåg. För det mesta är en regnjacka ett enkelt lager som kan hålla dig mest torr i regn och snö. Dessa skaljackor är tillverkade med 2 eller 2,5 lager vattentäta andningsbara membran, vilket innebär att de fungerar ganska bra under nästan alla tuffa förhållanden.

Å andra sidan är skaljackor nästan alltid tillverkade av material av högsta kvalitet, till exempel ett vattentätt andningsbart membran i tre lager. Dessa material ger yttersta hållbarhet (vilket är ett måste för seriösa äventyrare) samt en exceptionell mängd vattentäta och andningsförhållanden. Naturligtvis kommer dessa bättre material i en skaljacka ofta med en mycket högre prislapp än vad du kan se på en regnjacka. Medan regnjackor är mer än tillräckliga för din genomsnittliga äventyrare, kan alla som deltar i högoktana aktiviteter, såsom bergsklättring eller backcountry skidåkning, i dåligt väder dra nytta av en Gore-Tex skaljacka.

Hur viktigt är fickplacering?

Oavsett vilken produkt du tittar på kommer det att komma en stund där du utsätts för en faktor som är en åsiktsfråga. Med andra ord en som är strikt personlig preferens. Medan det är lite anti-klimaktiskt, så råkar det vara fickor när man bedömer bästa skaljacka. För vissa kan de vara en av de viktigaste faktorerna att tänka på. Andra kan se dem som ett tillägg snarare än obligatoriskt. Hur som helst, står du, det här är några av sätten att bedöma fickdesignen.

Analysera först var fickorna är placerade. Detta kan vara i interiören, på bröstet eller nära botten där dina händer skulle gå. Ibland är handfickor bara trevliga att placera händerna inuti (oavsett för vila eller värme).

Bröstfickor är bra för att hålla viktiga saker och värdesaker, precis som innerfickor är. Vilka tror du att du kommer att använda? När du har svarat på detta vet du vilka du ska prioritera. Efter det, ta reda på om placeringen kommer att vara ett problem för dig. Som du märkte hade några av posterna på den här listan opraktiska platser.

Vilka material är vanligast i en skaljacka?

Det säger sig självt att skaljackor i sig själva behöver korrekt konstruktion och teknik för att uppnå sitt designade syfte. Det är dock förstärkt med skaljacka skaljackor eftersom deras huvudsyfte är att skydda dig från det farliga vädret utomhus. Om det finns fläckar i designen och de inte kan uppnå denna skyddsnivå är de inget annat än en alltför dyr traditionell jacka. Detta kan inte hända och kommer vanligtvis inte när du ser följande egenskaper hos den övergripande konstruktionen.

Bästa skaljacka uppnår sina vattentäta och vindtäta funktioner med integrering av tyg och teknik. Till exempel Gore-Tex, AscentShell och Dry. Q Elite. Dessa är bara några få, men alla ger det yttersta i väderbeständighet. Du kan lita på dem att de kommer att leverera toppmodern teknik. Tidigare kan du hålla ett speciellt öga på andra funktioner. Detta kan inkludera en mikrosömtillägg eller specifika sömband som minskar vikten eller korsade underarmar och ledade armbågar för ökad rörelsefrihet.

Du kanske också vill notera alla integrationer som är gjorda för att ge extra motstånd mot korrosion och skador. Vet dock bara att en bästa skaljacka är speciellt utformad för att förhindra att vädret förändrar din upplevelse. Om inget annat kommer de flesta att göra det mycket bra.

Vad är DWR?

DWR-beläggningen på din skaljacka är inte permanent. Du måste ta hand om din skaljacka genom att hålla den ren och förvara den ordentligt. Beroende på hur ofta du använder den kan du till och med behöva påfylla jackan efter bara några månaders slitage. Många av DWR-behandlingarna finns som spray och är ganska lätta att göra hemma.

Hur viktigt är rörlighet i en skaljacka?

När du bär skaljackor vill du inte känna dig begränsad eller som att du bär en skräppåse. Tyvärr känns många vattentäta skaljackor väldigt skräppåse, tack vare det vattentäta andningsbara membranet, så du vill leta efter modeller med bekväma fodrar och mycket stretch för att hjälpa dig att röra dig snabbt och enkelt genom varierad terräng.

Varför är en skaljacka viktig?

För det otränade ögat kan ett hårt skals brist på isolering tolkas som ett negativt. Du kanske frågar dig själv: “Varför skulle jag köpa ett oisolerat skaljacka när det är mindre varmt och dyrare än en isolerad skidjacka?” För den kunniga skidåkaren eller snowboardåkaren är dock ett hårt skaljacka att föredra framför ett isolerat ytterskikt eftersom det är så mycket mer mångsidigt. Varför? Eftersom du kan para ihop ett hårt skaljacka med olika andningsbara baslager och isolerade mellanskikt för att anpassa dig till alla situationer.

Låt oss till exempel säga att du vandrar in-terräng terräng på din favorit skidort eller flår upp ett berg i backcountry. Du kommer garanterat att bli överhettad i en traditionell isolerad jacka, men genom att lägga ett skaljacka över ett isolerat mellanskikt är du mer beredd att anpassa dig. När du börjar värma upp kan du tappa mellanskiktet, kasta tillbaka skaljackan och fortsätta att tugga utan att svettas upp i en storm.

Dessutom kan du också anpassa dig när förhållandena förändras under hela säsongen. På de kallaste dagarna kan du stapla varmare lager under ditt skaljacka. På varma vårdagar kan du helt och hållet avstå från ett mellanlager. I båda dessa extrema fall kan du lita på exakt samma skaljacka. På lång sikt är det faktiskt en smart investering att köpa ett skaljacka av hög kvalitet.

Hur kan du reparera en skaljacka?

Uttrycket skaljacka kan antyda att utsidan är oförstörbar och osårlig för nötning och skador. Tyvärr är detta inte fallet och under deras hållbarhet kan de ge efter för hål, slitage, tårar och andra nötningar. Om detta händer dig betyder det inte nödvändigtvis att du måste slita ut ytterligare några tusen kronor på en helt ny ersättningsmodell. I stället kan du kanske göra lite DIY-arbete för att åtgärda eventuella skador.

Om du till exempel har färdigheterna kan du försöka sy tillbaka jackan ihop (så noggrant som möjligt). När du har slutfört syningen, se till att placera en sömtätning över plåstret. För extra säkerhet är ett Gore-Tex patch ett annat alternativ och du kan lappa det på insidan av jackan. För att förhindra besväret, överväg också att hitta någon du känner som har färdigheterna för att utföra denna reparation.

Vad är skillnaden mellan skaljacka och softshell?

Även om detta är en guide som riktar sig till de bästa skaljackorna, är det en vanlig fråga som alltid verkar komma upp när man diskuterar dem. Vad exakt är skillnaden mellan dessa modeller och en softshelljacka? För det första är de båda fantastiska i sina egna rättigheter och ingen av dem är sämre än den andra. Men de har olika egenskaper.

Det enklaste sättet att bedöma detta är att förklara vad var och en är generellt utformad för att göra. När det gäller bästa skaljackor med hårt skaljacka tenderar de att vara vattentäta och vindtäta. Deras primära design är att skydda dig från regnet och de använder specifika tyger (som Gore-Tex) och DWR för att göra det.

Dessutom har de vanligtvis en huva för att möjliggöra ytterligare skydd mot regnet. Softshelljackor är dock inte 100% vattentäta. Istället är de vattentåliga men andas mer än skaljacka-versioner. Softshell-material beter sig kusligt som fleece med överlägsen väderbeständighet.

Hur tvättar du en skaljacka ordentligt?

Råd, var inte “den killen” som aldrig tvättar sin bästa skaljacka eftersom de inte ser behovet. Du kommer senare att lära dig varför det är så viktigt, men för tillfället bör du veta hur man tvättar dem. Arcteryx, ett toppmärke för denna typ av produkt, och Gore (tillverkarna av Gore-Tex, som är ett populärt tyg) har produktvårdinformation som du kan referera till nästan vilken skaljacka du väljer att investera i.

Som de säger måste du först förbereda jackan för tvätt genom att släppa spänningarna på dragkablarna och stänga huvud- och gropdragkedjorna. När du är klar lägger du den i tvättmaskinen med ett rengöringsmedel, på medelvärme och vid den vanliga cykelinställningen. För att avlägsna överflödigt tvål rekommenderar de också att man gör en ytterligare sköljcykel. Därifrån, om du märker att jackan inte längre pärlor något vatten, kan du applicera lite DWR om det behövs (du kan behöva köpa den). Slutligen, för att aktivera DWR-ytan (om den appliceras), torka den helt enkelt i din torktumlare i cirka 45 minuter på medium värme.

Hur ska skaljackan passa?

Det här är inte en lätt fråga att besvara eftersom den varierar från person till person. Men du kan vara fram och tillbaka med beslutet att vilja ha en tight och formpassning i motsats till löst sittande. Båda har sina fördelar. Att ha en lös passform gör att du kan lägga till extra lager av kläder under tider med extremt kalla klimat.

På motsatt sida av spektrumet kan det vara lite bekvämare att ha en tight passform för människor.

Egentligen handlar det här om att leta efter nummer ett själv. Om du vet att du vill ha överflödig skiktning och eventuellt en sele, gå med en skaljacka med en rymligare passform.

Sammanfattning av köpguide för Skaljackor

Med ett sådant fantastiskt utbud av skaljackor nu till vårt förfogande behöver vi utomhusgäster inte längre frukta farorna med luftburna H20 som vi en gång gjorde. I ovanstående recension har vi begränsat det stora utbudet till en definitiv topp åtta, som alla erbjuder attribut och funktioner som kommer att tilltala olika köpare av olika skäl. Alla delar dock några gemensamma nämnare som gör dem till de perfekta följeslagarna för vandring i vått väder: solida vattentäthetskapacitet, tyger med god andning, tuffa 3-lagers konstruktioner och prestationsinriktade konstruktioner som lyfter dem över även de bästa 2 eller 2,5-lager regnjackor.

Med tanke på den här nästan enhetliga visningen av direkt fantastiskhet, har det varit ett knepigt företag att välja en vinnare ut, men efter noggrant övervägande har vår recension hittat en skaljacka som sticker ut över resten.

Även om den här jackan inte nödvändigtvis gör en massa saker som andra i vårt urval inte gör, gör den allt du kan behöva en skaljacka för att göra till en mycket hög standard och, viktigast av allt, till en bråkdel av priset på många av sina konkurrenter.

Vårt bäst i test val är en riktig allround, som fungerar lika bra på måttliga vandringar som i höga alpina miljöer och extrema förhållanden tack vare sin kombination av tuff, nonsens, pålitlig vattentätning, utmärkt andningsförmåga och ett komplett komplement av effektiva, användarvänliga funktioner. Om du inte har skalat berget åt dig, kan du inte be en skaljacka att göra mycket mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top