Bästa Anoraken 2022 – Test av olika Anoraker

Bästa anoraker för damer:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Norröna Svalbard Cotton Anorak Dam

Klättermusen Fjorgyn Anorak Unisex

Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Dam

Swix Blizzard Anorak Dam

Bästa anoraker för herrar:

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Norröna Svalbard Cotton Anorak Herr

Klättermusen Fjorgyn Anorak Unisex

Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Herr

Swix Blizzard Anorak Herr

Klicka här för att se fler Anoraker.

Bäst i test Anorak 2022

Varför skulle man någonsin behöva en anorak? Svaret kan tyckas uppenbart, och det är sant att en anoraks huvudsakliga funktion är att hålla dig torr men den borde också göra mer än så. Din anorak ska vara andningsbar, så att svett kan dunsta utåt så att du håller dig torr både inifrån och utifrån. En bra anorak ska också hjälpa dig att reglera din temperatur och hålla dig bekväm under hela ditt äventyr.

Vad behöver du din anorak till? Många vattentäta anoraker är designade med en viss aktivitet i åtanke. Vissa är gjorda för högintensiva aktiviteter som löpning eller cykling. Dessa gör andningsförmågan till sin huvudsakliga egenskap eftersom de hjälper dig att hålla dig bekväm genom att låta all extra värme som uppstår vid sådana aktiviteter fly. Andra balanserar hållbarhet, vattentäthet och andningsförmåga, och de passar bättre för sporter som bergsklättring eller skidåkning.

Dessa använder slitstarka vattentäta tyger som kan kännas styvare på kroppen men kan klara av bergens väderförhållanden, som vassa stenar och konstant bärande av en tung ryggsäck. De flesta letar dock vanligtvis efter en anorak som ger vardagligt skydd och är någonting emellan de två ovannämnda alternativen. Urvalet av dessa anoraker är mycket bredare och täcker en rad märken, priser, passform och färger, med en del lättare i vikt och andra starkare beroende på vad du föredrar. I tabellen ovan finner du de bästa anorakerna för allmän användning såsom vandring, camping och de flesta andra utomhusaktiviteterna.

Läs även >>> Bäst i test Skaljacka 2022

Köpguide för bäst i test anorak 2022

Oavsett om du tar dig ut på spåren, slår på klippan eller vågar dig högt upp i bergen, är en anorak året runt viktigt för alla äventyr. Här är vår guide till all teknik du kan stöta på för att hjälpa dig att välja rätt för dig.

Hur mycket bör man spendera?

Du kan, om du väljer att spendera mer än 5 000 kr på ett tekniskt vattentätt anorak. Eller så kan du spendera så lite som 500 kr eller mindre. Så vad är skillnaden? I grundläggande termer köper du mer pengar dig ett bättre tyg – kanske inte mer vattentätt, men mindre svettigt och bekvämare. Det borde också köpa dig bättre, mer robust konstruktion, saker som förstärkta slitområden, dolda sömmar och så vidare. Du får också mer användbara, utomhusorienterade funktioner. En ficka som kanske passar en karta, ventiler som du kan använda när du är på språng för att hålla dig sval. En mer skyddande huva med bättre justering.

Och när du stöter på seriösa berganoraker tittar du på justerare och fästelement som kan användas med tjocka handskar, ett snitt som är snyggt, men som inte begränsar rörelsen när vi säger att du når ett tag när du klättrar och huvor som passar också över en klättringshjälm. Vi skulle säga, i mycket grova termer bör du titta på att spendera minst 1 000 kr på en anständig vattentät utomhus, närmare 2 000 kr för en berganorak, och himlen är gränsen om du vill ha ett fullständigt tekniskt bergsklättringsanorak. Och även om det inte är så enkelt som att få vad du betalar för, är välgjorda, väldesignade vattentäta anoraker med topptyger inte billiga av mycket goda skäl.

Passform

De flesta vattentäta anoraker kommer att klippas annorlunda för män och kvinnor, ofta kommer du att upptäcka att damanoraker har kortare armar och en mer skräddarsydd passform. Som kvinna om du föredrar en lösare anorak kan du välja en herranorak. Det är dock värt att komma ihåg att det inte har skurits för en kvinnlig form så att det kan ha bredare axlar och smalare höfter.

När du försöker med vattentäta anoraker måste du alltid ta hänsyn till de lager du behöver passa under. Du måste kunna röra dina armar och axlar, särskilt om du sannolikt bär en ryggsäck eller gör en aktivitet, till exempel vandring, där rörelsefrihet kommer att vara viktigt. Se till att muddarna på anoraken är tillräckligt långa för att täcka toppen av din hand för att förhindra att regn tränger in och blötlägger dina armar.

Anorakens längd är också en viktig faktor. Se alltid till att anoraken är tillräckligt lång för att täcka nedre delen av ryggen även när du lyfter armarna. Vattentäta anoraker med kortare längd kommer ofta att ha en längre rygg så det kommer inte att finnas ett mellanrum mellan byxorna och anoraken om den skulle rida upp. Detta är särskilt viktigt för cyklister som kommer att böja sig mycket!

Huvan

En huvs funktion är enkel: skydda huvudet och ansiktet från väder och vind. En väldesignad huva kan göra att även den kraftigaste regnstormen känns som en lätt dusch. Vissa huvar har en trådtopp som gör att du kan “anpassa” passformen och formen på din huva. Andra anoraker har större huvor för att rymma en hjälm, vilket är användbart om du planerar att bära din anorak för klättring eller cykling.  När du sätter upp huven, se till att den sitter ordentligt runt huvudet och ansiktet utan att hindra din syn. att toppen bildar en skyddande sköld för dina ögon; och att det är lätt att vrida huvudet utan att begränsa dina rörelser.

Användande

Festivaler, dagsutflykter och sportevenemang – Här räcker ett grundläggande packaway-anorak. Detta skulle vanligtvis konstrueras med en DWR-beläggning över ett lätt polyestertyg. Dessa kommer inte att erbjuda för mycket andningsförmåga och kommer inte att ha ett mycket högt hydrostatiskt huvud (1000-2000 mm) men de kommer att göra tricket om du inte rör dig för mycket. Vardaglig pendling och lätt spår – Leta efter något med ett bra vattentätt betyg, 5000 mm hydrostatisk eller högre, och god andningsförmåga. Du kommer att gå en hel del, och eventuellt i lite kraftigt regn, så ett av märkenas egna vattentäta system som nämnts ovan kommer mer än att räcka.

Tungt spår och bergsanvändning – Det här är GORE-TEX®- och eVent®-anoraken som räknas. För långa tuffa promenader under förändrade förhållanden kommer du att vara varierande grader av varmt och kallt hela dagen, så du vill vara torr inifrån och ut även när du kanske svettar mycket. Något av toppmärkenas vattentäta system som HyVent® och AQ ™ fungerar också under dessa förhållanden, men se till de mer robusta versionerna av 2,5 eller 3 lager. I ett GORE-TEX® 2-lager är membranet endast bundet till yttertyget med ett separat lager för att skydda membranet och lägga till bredvid hudkomforten. Med en 3-lagers konstruktion är alla 3 lagren sammanbundna, vilket innebär ingen rörelse mellan lagren och en styvare, mer robust och hållbar konstruktion som passar bättre för bergsaktiviteter där du är mer benägna att borsta upp mot stenar och möta mycket starkare vindar. GORE-TEX® Pro Shell-sortimentet är ett utmärkt exempel på denna typ av robust slitage och tenderar att gynnas av professionella bergsklättrare och räddningstjänster.

Vattentäthet

Det finns olika grader i vilka en anorak är vattentät och andas, och dessa mäts på följande sätt:

Hydrostatiskt huvud: Detta mäter hur vattentätt kåpan är och beräknas genom att applicera en vattenpelare med 2,5 cm i diameter mot ett tyg och se hur högt vattnet kommer att stiga innan det börjar sippra igenom. Så en 5000 mm-klassning betyder att vattnet stiger till 5 meter innan vattnet tränger in. För att ett tyg överhuvudtaget ska kallas vattentätt måste det ha en värdering på minst 1500 mm, men i daglig användning med tryck från vind, armbågar och borstning mot stenar behöver du ett mycket högre betyg.

MVT (Moisture Vapor Transfer): Detta mäter hur andningsbart anoraken är och beräknas av hur mycket fukt som kan passera genom tyget på 24 timmar, visas som 10 000 gr / m² / dag eller 10 000 gr. Andningsförmågan behöver inte oroa sig för mycket eftersom ett bra vattentätt membran kommer att andas mycket och tillverkarens riktlinjer kan vara vilseledande. För mycket aktiv användning där du kommer att svettas oavsett vad, leta efter funktioner som pit-zips för att öka ventilation.

Vattentäthetsbetyg

Hur vattentät en anorak är beror på dess vattentäta betyg. Ju högre anorak är vattentät, desto längre kommer tyget att vara vattentätt.

1500mm till 2000mm. Anoraker med en rating på 1 500 mm till 2 000 mm är lämpliga för vardagligt bruk, oavsett om det är i stan eller att gå med hunden. Dessa anoraker kan också vara lämpliga för vandrare eller vandrare som inte troligen kommer att fastna i kraftigt, ihållande regn.

5000 mm till 10 000 mm. Ett betyg på 5000 mm till 10 000 mm är lämpligt för nästan alla väderförhållanden men lika hemma i mindre, bra för att gå med hunden eller en allvarlig vandring under dåliga förhållanden. Dessa anoraker med högre betyg kommer också att andas.

Tyg

Tyget som används i vattentäta anoraker är ofta en bra indikator på vilken typ av användning produkten är avsedd för. Generellt sett används superlätta tyger ofta för vattentäta anoraker som är utformade för snabba och lätta äventyr. Dessa har inte det mest hållbara ansiktsmaterialet kan ofta vara ett kitskrav i äventyr / ultralopp och de måste kunna erbjuda skydd om deltagaren skulle komma i svårigheter. I andra änden av spektrumet har tyngtyger en högre denier-ansiktsduk och ger därmed mer hållbarhet och skydd mot elementen. De är vanligtvis utformade för att användas hela dagen under våta och vinterliga förhållanden.

Yttertyg

Yttertyget, även känt som en anorak, är faktiskt inte vattentätt, det är där i syfte att hålla och skydda det inre membranet. För att underlätta fuktbeständigheten kommer den att ha en Durable Water Repellent (DWR) -finish på den som hjälper vattendroppar att pärla och rulla av. Den här ytbehandlingen är dock inte permanent och behöver fyllas på (även känd som ”reproofing”) när anoraken vätas ut innan någon pärla inträffar.

Inre membran / laminat

Membranet eller laminatet som är fäst vid insidan av yttertyget är huvudelementet i vattentätt tyg. Det tillåter svettånga att passera igenom från insidan samtidigt som det inte tillåter större regndroppar till insidan.

Sömmar

Sömmarna på alla vattentäta plagg ska förseglas antingen genom tejpning eller svetsning, detta säkerställer att vatten inte fungerar genom stygnhålen i tyget. När en beskrivning anger att kritiska sömmar är förseglade är det viktigt att komma ihåg att inte alla sömmar är tejpade.

Sömmarna tejpas med hjälp av en tygtejp längs sömmen på anorakens insida för att täta hålen som skapats av sömnålarna. Tejpens bredd kommer att variera från märke till märke men ju smalare tejpen desto svårare och därmed dyrare processen för sömnadstejpning. Sömtejpen har lim för att säkerställa att det klistrar fast tyget, detta lim är inte andningsbart, därför att det med smalare tejp i sömmarna förblir mer av anoraken andningsbart.

När endast de kritiska sömmarna är tejpade på en anorak, hänvisar det vanligtvis till huven, nacken och axelområdet. Dessa är de mest utsatta områdena i en anorak och där det är troligt att vatten kommer att köra genom sömmarna i vått väder. Sömsvetsning är när tygbitarna smälts samman under värme och tryck, detta kan vara mycket effektivt och eftersom ingen tejpning används längs sömmen håller den vikten på ett minimum.

Tänk på vad du vill använda din vattentäta anorak till. Om det är för allmän hillwalking från sen vår till tidig höst, kommer du sannolikt att behöva få ut det vid flera tillfällen, så att köpa något som erbjuder en bra balans mellan hållbarhet och skydd är kanske det bästa. Om du letar efter något att ta dig igenom vintern, mitten av hösten till mitten av våren, är det troligt att du bär det hela dagen, varje dag så att du kan välja något som är mer hållbart mot nötning, särskilt i armar och i områden där ryggsäckar och selar bärs.

Sömtätning

Du kan skapa en anorak av vattentätt material, men om du inte tätar sömmarna läcker den väldigt snabbt. Titta inuti en anorak så ser du tejpremsor som täcker sömmarna. Denna tejpning släpper inte igenom fukt i någon riktning, så ju mer tejpning, desto mindre andas anoraken. Det stelnar också sömmen. Det är därför Arc’teryx och andra strävar efter att minska antalet sömmar och bredden på bandet som används. Tejp är vanligtvis viktigt, men att minska mängden resulterar i en lättare, smidigare och mer andningsbar anorak.

Prestandamätning

Det finns en mängd olika tester och åtgärder som används för att kvantifiera prestanda, men inga är standardiserade eller accepterade inom hela branschen. Det viktiga är att ta alla citerade figurer du ser med en nypa salt och komma ihåg att en mängd olika faktorer – till exempel typen av ansiktsduk eller det tejpmönster som används – kan påverka prestandan hos enskilda stilar.

Ärmar

Ärmarna på en anorak är utformade så att isoleringsskikt kan bäras under, samt full rörelsefrihet. Vissa anoraker har ledade ärmar (ergonomiskt formade ärmar) för att säkerställa en bättre passform. Artikulationsnivåerna varierar beroende på varje anorak, den aktivitet den är avsedd för och varumärket som designar den. Som ett exempel har en anorak som har utformats främst för vandringsleder vanligtvis mindre artikulation än en anorak som har utformats för klättring.

Vattentäta anoraker som har utformats med tanke på klättring och bergsklättring kommer ofta att ha längre ärmar och ibland vinklade manschetter för att säkerställa att du bibehåller täckning och enkel rörelse när du sträcker armarna. Genom att ha längre ärmar och artikulation, särskilt runt axelområdet, minskar fållen dramatiskt så att anorakens midjefåll inte ständigt lossnar från selen; även om detta kan verka trivialt, är det extremt viktigt under vinterväder.

Manschetter

Manschetterna på en anorak är också något att tänka på. På en minimal, lätt anorak designad för löpning kommer de troligtvis att vara smala i diameter och elastiska för att spara vikt och bulk när de packas ner. I andra änden av spektrumet kommer vattentäta anoraker som är mer designade för bergsklättring med en krok och ögla som kan öppnas och stängas enligt vad du behöver, manschetterna själva har också en generös diameter för att ge plats för handskar när du behöver dem.

Fickor

När du väljer en anorak vill du se till att det finns tillräckligt med fickor och att de är precis där du vill att de ska vara. Minimalistiska löparanoraker kanske inte har några fickor alls eller kommer bara att ha en liten ficka som fungerar som tygsäck för anoraken för att spara på vikt och bulk.

Vattentäta klättrings- och bergsklättringsanoraker tenderar att ha bröstfickor på överkroppen (även känd som napoleonfickor) för att inte skapa bulk där selen eller ryggsäckens höftbälte sitter. För att säkerställa enkel åtkomst till fickinnehållet när det är aktivt kan blixtlåsarna vara centrala i anorakens kropp så att du kan nå in med motsatt hand utan problem, perfekt för att städa en kompass eller ett snabbt mellanmål. Dragkedjorna på dessa anoraker kan också vara konstruerade för att enkelt öppnas och stängas med bara en hand.

Vandringsanoraker bärs vanligtvis inte med selar och därmed kan du hitta generösa fickor i höftområdet för att stoppa dina handskar eller några spårnabbor. Du kan också hitta ytterligare fickor vid bröstområdet, inuti anoraken eller utanför, som är idealiska för att stashing en karta eller GPS-enhet.

Dragsko

En anoraks dragsko är där för att förbättra passform och cinch i dött utrymme, det här är ett utmärkt sätt att anpassa anorakens passform men kan ofta leda till att långa delar av sladd hänger från anoraken som kan vara irriterande i vinden och orsaka hakrisker. När du väljer din vattentäta anorak, överväga hur dragkablarna har utformats. Finns det en snodd som håller dem under kontroll? Huvtrådar har ofta en kanal som leder överflödig sladd från ansiktet för att inte orsaka irritation under blåsiga förhållanden, det kan vara på insidan eller utsidan av anoraken.

Midja dragsko justeringar sitter ofta på insidan av anoraken eller inuti fickorna på anoraken för att inte komma i vägen på utsidan av anoraken. Med dragsko till fållen kan du klämma in anorakens botten, detta kan förbättra värmebeständigheten under svalare förhållanden, men du kan också utforma anoraken efter dina egna önskemål. Överskottsledningen från att justera fållen kan sitta i en flik på insidan av fållen, alternativt kanaliseras de ibland till insidan av handfickorna.

Stormflikar

Stormflikar hjälper till att hålla vind och regn på utsidan av anoraken. De finns vanligtvis över huvud dragkedjan men kan också hittas på ficka blixtlås också. Det finns olika typer av stormflikar, men den vanligaste har formen av en enkel remsa av vattentätt tyg som sitter över blixtlåset och fungerar som en barriär och säkras med kardborrsektioner. En dubbel stormlucka är när en tygremsa rinner ner på varje sida av blixtlåset och fäster vid varandra med krok- och ögelflikar för att säkerställa maximalt skydd från båda sidor.

Anoraker som är utformade för de stormigaste förhållandena kan ha ett ‘regnavlopp’ på insidan av en dubbel stormklaff, detta är en enkel vikning på den inre klaffen som hjälper till att fånga in vatten innan den når blixtlåset och vikningen av tyget fungerar som en kanal för vattnet att rinna ner och ut ur anoraken. Vissa fickor kan använda ett “regnavlopp” på insidan av en vattentålig dragkedja för att förhindra att vatten tränger in i fickans innehåll.

Teknologi

Så vattentätning och andningsförmåga är de två nyckelfaktorerna, men hur är det med alla olika tekniker som används? Det kan bli mycket förvirrande väldigt snabbt, men oroa dig inte eftersom de faller i tre grundläggande kategorier.

GORE-TEX och eVent – Dessa är de två ledande vattentäta teknologierna, och de arbetar med ett mikroporöst membran under yttertyget som har tusentals små hål i sig. Hålen är tillräckligt små för att stoppa vattenpartiklar som passerar, men tillräckligt stora för att luft ska släppa ut. Så dessa underliga tyger håller ut regn, är helt vindtäta och ger exceptionella andningsförmåga. GORE-TEX® är ePTFE (expanderad teflon) och eVent® är ett liknande patenterat material. På grund av en lite enklare struktur är eVent® utan tvekan mer andas, men det är en het debatt vi inte kommer att gå in på här!

Eget varumärke-teknik – De bästa utomhusmärkena har alla sina egna vattentäta system som HyVent® (The North Face), AQ ™ (Berghaus) och TEXAPORE ™ (Jack Wolfskin). Dessa är inte tekniskt fristående membran, men de använder ett belagt tyg i ett skiktat system som fungerar som ett membran och använder samma princip som GORE-TEX® för att hålla vattnet ute och låta luft passera igenom. I den övre änden av anorakan tenderar dessa tekniker att ha ganska mycket vattentäta och vindtäta nivåer av GORE-TEX® och eVent® men kommer inte att erbjuda samma andningsförmåga.

Belagda tyger – En grundläggande anorak har inget membran alls och använder en Durable Water Repellent (DWR) eller PU (polyuretan) beläggning för att förhindra att vatten tränger in i anoraken. Dessa används på lätta anoraker och packaways, och samtidigt som de är andningsbara och vattenavvisande, kommer de inte att erbjuda någonstans nära membranteknikens prestandanivåer.

Tips inför köp av en anorak

En bra anorak är en investering, och helt enkelt, ju mer du investerar desto mer får du. Det är ingen mening att bryta banken om du bara behöver ett grundläggande anorak för den udda duschen, men om du använder anoraken regelbundet på spår eller bergsvandringar ser du verkligen fördelen med de högre tygerna som GORE-TEX® eVent® och GORE-TEX® Pro, särskilt när det gäller andningsförmåga och hållbarhet. Om du tar hand om den här typen av anoraker får du många års användning.

Vilket tar mig till min sista punkt – ta hand om din anorak! Ett bra vattentätt anorak måste tas om hand, eftersom smuts och smuts med tiden kan påverka dess vattentäta förmåga. En anorak med ett vattentätt membran kommer också att använda en DWR-behandling på det yttre lagret för att stoppa att vatten byggs upp på ytan. Använd en Nikwax eller Grangers spray eller tvättmedel med några månaders mellanrum för att fräscha upp DWR-beläggningen, vilket förlänger din anoraks livslängd avsevärt.

Lista över de bästa Anorakerna 2022

 • Bäst i test: Norröna Svalbard Cotton Anorak
 • Populärast: Klättermusen Fjorgyn Anorak Unisex
 • Premiumval: Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak
 • Billigast: Swix Blizzard Anorak

Vad en anorak är

Det är ett ord som dyker upp mer och mer: anorak. Men en snabb undersökning av varumärkena som gör anoraker avslöjar att det inte finns någon enighet om vad en anorak exakt är – vissa är huvtröjor, vissa har kvartsblixtlås, och andra, utrustade med dragkedjor i full längd, verkar inte skilja sig från vad man kan normalt kalla en anorak. Oavsett vilken form de kommer in är en sak säker: anoraker är trendiga.

Med tanke på den senaste populariteten hos den här typen av anorak beror det förmodligen på tydligheten i en definitiv förklaring av vad som gör en anorak till en anorak. För det ser vi på det väderbeständiga lagrets ursprung. Ordet anorak kommer från det grönländska annoraaq, som ungefär översätts till “vind”. Vind och kyla är exakt vad de första anorakerna utformades för att skydda mot. Inuits gjorde dessa med djurhud, ofta från sälar och karibu, som måste härdas, sträckas och behandlas med oljor för att göra det till ett vatten- och vindtätt skikt. Nu gör Gore-Tex och ripstop nylon det jobbet för oss, till stor förfäran över sälar och rådjur överallt.

Men ändå, vad är egentligen en anorak, och hur skiljer den sig från en anorak? Enligt Backpacker från hösten 1975 är en anorak “ett höftlångt, ytterkläder med huva, pullover”, som “har en kort dragkedja vid huven.” Den allvetande Wikipedia håller med om att anoraken, i motsats till en parka eller anorak, kännetecknas av en “överdraganorak utan frontöppning.” Så där har du det. En anorak är en tröja med huva – om den är helt öppen är den inte en anorak. Inuiterna fodrade deras med päls för extra värme, men tekniska anoraker kan idag vara fyllda med dun och syntet, eller saknar någon isolering och helt enkelt fungera som ett vatten- och vindtätt anoraklager.

Hur vattentätt tyg på anoraker fungerar

Marknaden för vattentäthet är mångsidig och komplex. Tävlingen kretsar kring andningsförmåga – ett tygs förmåga att låta luft passera så att svett kan avdunsta. Målet är att skapa ett plagg som kan bibehålla ett bekvämt inre mikroklimat samtidigt som det skyddas under aktiviteter i vått väder. GORE producerar några av de mest kända vattentäta materialen. Deras sortiment inkluderar tyger som GORE-TEX Pro, som ger vattentätt och andningsskydd under de tuffaste förhållandena, och GORE-TEX Active, som ger mycket andningsbar och vattentät prestanda perfekt för dem som rör sig snabbt och lätt.

Bra alternativ till GORE-TEX finns också, som FUTURELIGHT ™ från The North Face, Pertex Shield och billigare PU-filmtyger som Patagonias H2No. Alla typer som listas här är både vattentäta och andas i varierande grad, men att välja rätt vattentäta kläder för dig beror också på många andra faktorer; märket, passformen, fickorna, huven, färgen! Att känna till de viktigaste funktionerna och fördelarna med varje tyg är bara det första steget i att välja rätt plagg för din avsedda aktivitet.

ePTFE-membran med PU-beläggning

Traditionell GORE-TEX (introducerad 1978) banade vägen med hjälp av ett expanderat membran av polytetrafluoretylen (ePTFE) innehållande 9 miljarder mikroskopiska porer per kvadratcentimeter. Dessa porer är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe (så att regn inte kan tränga igenom) men också 700 gånger större än en molekyl av fuktånga (så att ånga kan komma ut). Denna “sikt” av mikroskopiska hål stöds av en ultratunn oleofob polyuretanbeläggning (PU) som förhindrar kroppsoljor från att förorena membranet. PU-beläggningen blockerar också helt vinden, vilket ger ett plagg dess vindtäta egenskaper.

När du svettas kondenserar ånga på fodret, passerar genom polyuretanbeläggningen som en vätska och når ePTFE-membranet där det avdunstar ut genom nätverket av mikroskopiska hål. Det är skillnaden mellan det varma, fuktiga inre klimatet och det svalare, torrare yttre klimatet, som driver ånga genom tygets porer bort från huden. Så ju hårdare du arbetar, desto varmare blir du och desto snabbare fungerar hela processen.

ePTFE-membran utan PU-beläggning

Dessa tyger använder alla ett ePTFE-membran utan en skyddande PU-film (eller i vissa fall med en PU-film som omger porerna och lämnar dem otäckta). Eftersom det inte finns något lock över porerna kan membranet andas mer effektivt. Tyger som detta kan ta luft in och trycka ut fukt. Det är ett tvåvägs luftflöde som sprider fukt genom konvektion (luftcirkulation) samt diffusion (tryckgradienter).

En nackdel med detta system är att utan PU-film kan membranet vara mer benäget för kontaminering. Det är möjligt att bygga in en oleofob behandling i membranet men detta kan vara mindre effektivt eller hållbart än den traditionella GORE-TEX-metoden. Porer som lämnas öppna andas bättre men kan lätt täppas till med oljor och smuts, vilket innebär att du kan behöva tvätta plagget mer regelbundet. Användare kan också uppleva snabbare kylning i situationer med hög vindkylning, även om plaggen fortfarande är ungefär 95% vindtäta.

Vattentäta konstruktioner

Vattentäta membran eller PU-filmer är inklämda mellan ett yttre skikt (eller ‘ansiktsduk’) och ett innerskikt (‘scrim’) som sitter bredvid huden. Ansiktstyget ger hållbarhet och bär DWR. Scrim väger fukt utåt och hjälper till att skydda filmen och membranet från föroreningar. Det inre skiktets karaktär avgör om ett tyg är 3, 2,5 eller 2-skikt.

 • 3 lager (t.ex. GORE-TEX Pro) – yttre, membran och inre är sammanbundna till ett flexibelt material
 • 2,5 lager (t.ex. GORE-TEX Paclite) – yttre och membran är sammanfogade med ett mycket tunt inre kol eller texturerat “halvskikt” på insidan
 • 2-lager (t.ex. GORE-TEX Performance) – yttre och membran är sammanfogade, men det invändiga fodret är ett löst hängande tyg eller nät

Betydelsen av hållbart vattenavstötande (DWR)

När vatten träffar en helt ny anorak kommer den att “pärla upp” och rinna av. Detta beror på att ytan har en Durable Water Repellent (DWR) -beläggning. En dåligt underhållen anorak kommer ofta att “våta ut”, med vatten som tränger in i ansiktet. När detta händer störs fuktflödet inifrån. Ånga kan inte fly eftersom den blockeras av vattendropparna som dränker ansiktet.

Användare kan känna sig våta. Denna känsla orsakas av att svett fastnar i insidan av uttorkningsanoraken, inte av någon läcka. Lösningen är ofta lika enkel som att rengöra och täta igen tyget med lämpliga produkter som de från Grangers eller Nikwax. Under åren har många varumärken gjort medvetna ansträngningar för att använda mer miljövänliga, perfluorkemikaliefria (PFC-fria) DWR-behandlingar för att minska nivån av PFC som släpps ut i våra vattenvägar

Typer av vattentäta tyger för anoraker

GORE-TEX

GORE-TEX Pro

GORE-TEX Pro är det vattentäta / andningsbara tyget i toppklass, designat för långvarig användning av bergsklättrare och de som är ute regelbundet under dåliga förhållanden. Tyget har flera lager expanderat PTFE som är fäst vid yttermaterialet och en ribbad textil, men det har inget oleofobt PU-lager.

Den innovativa konstruktionen innebär att den erbjuder utmärkt andningsförmåga, men tyngdpunkten ligger fortfarande på hållbarhet för längre användning. Yttertyger måste vara minst 40 denier, så GORE-TEX Pro-plaggen är robusta och pålitliga. Vi lagerför GORE-TEX Pro-plagg från ett oklanderligt sortiment av varumärken inklusive Arc’teryx, Mountain Equipment, The North Face, Patagonia och Norrøna.

Hösten 2020 introducerade en ny GORE-TEX Pro-serie de mest robusta och mest andningsbara tygerna i sortimentet. Produkter som bär dessa etiketter är utformade speciellt för prestanda under de mest extrema förhållandena. Tekniken resulterar i plagg som perfekt matchar behoven för specifika slutanvändningar.

 • 3-skikt laminat
 • Maximalt vattentätt skydd
 • Tuffa yttertyger designade för längre användning
 • Unik bakgrundstextil glider lätt över lager
 • Används av toppmärken som erbjuder en rad passformar och funktioner
GORE-TEX Aktiv

GORE-TEX Active är tyget för snabba och lätta konsumenter. Lamineringstekniken integrerar baksidatextilen direkt i det vattentäta membranet för en strömlinjeformad, mycket andningsbar förpackning. GORE fungerar bra i lätta alpina plagg och håller fokus på minimalistiska mönster genom att föreskriva att fickorna inte får täcka mer än ett A4-pappersstorlek.

 • 3 lager med integrerat membran och stöd
 • Det mest andningsbara av GORE vattentäta tyger
 • Minimalistiska mönster håller vikten nere
 • Bonded backer känns trevligt bredvid huden
 • Perfekt för snabba och lätta aktiviteter
GORE-TEX-prestanda

Ett beprövat GORE-TEX-membran. Den finns i antingen en 2-skiktskonstruktion eller som ett 3-skiktslaminat, den förra har en hängande “drop” -fodral som påminner om traditionell hillwalking-utrustning. Båda versionerna erbjuder den vanliga vattentäta / andningsbara prestandan, vilket gör dem väl lämpade för kallare höst- eller vinterväder.

 • 3-skiktslaminat eller 2-skikt med droppfoder
 • Optimal balans mellan vattentäthet och andningsförmåga
 • Robust konstruktion för användning året runt
 • Smidiga tyger förbättrar komforten för en rad utomhusaktiviteter
 • Stilar tilltalar traditionella hillwalkers som värdesätter praktiska
GORE-TEX Paclite

Tyget som gör vad det står på burken; den packar ner små och lätta. Ett kolunderlag skyddar membranet från kontaminering, så ett fullanorakigt foder är onödigt – detta resulterar i en mindre förpackningsstorlek än de flesta andra vattentäta plagg. Det är ett utmärkt val för tillfällig användning som vandring eller resa där det kan sitta i en pack tills regnet börjar falla.

 • 2,5 eller 2-skikt laminat med kolfiber
 • Lätt vattentät och andningsförmåga
 • Yttertyger med lägre denier hjälper till att minska vikten
 • Packar ner små, perfekt för nödsituationer
 • Mångsidig för vandring och resor
GORE-TEX Paclite Plus

GORE-TEX Paclite Plus-plagg använder en 2-lager ofodrad konstruktion för att göra dem tunna, lätta och extremt packbara samtidigt som de är vattentäta, andningsbara och vindtäta. Istället för ett foder har det inre lagret en nötningsbeständig behandling för tillförlitligt skydd. Det gör också dessa anoraker lättare att glida på och av över andra lager och är bekvämare att bära bredvid din hud för mer energiska aktiviteter.

 • 2-skikt laminat
 • Lätt, andas men ändå hållbart vattentät
 • Inre yta med nötningsbeständig behandling
 • Mycket förpackningsbar för enkel förvaring
 • Används ofta i hybridkonstruktioner för balans mellan prestanda och vikt
GORE-TEX SHAKEDRY

GORE-TEX Active med SHAKEDRY-produktteknik är ett revolutionerande vattentätt material utan yttre ansiktsduk. Istället fungerar membranet som väderbarriär och ger full vattentätt, vindtätt skydd. Genom att ta bort ansiktstyget ökar andningsförmågan avsevärt medan vikt och förpackningsstorlek minskar. På insidan finns ett ultralätt textilunderlag för förbättrad komfort närmast huden. Objekt som använder SHAKEDRY-produktteknik har designats med hög effekt i åtanke, vilket gör exceptionella val för löpning och snabb och lätt vandring.

 • Eliminerar ansiktstyget; GORE-TEX-membranet är ytterytan
 • Mycket hydrofobt, vatten pärlor helt enkelt och rullar av
 • Extremt lätt, andas och vindtät
 • Liten förpackningsstorlek underlättar transport
 • Perfekt för löpning och cykling
GORE C-Knit Backer

GORE: s C-Knit backer-teknik kombinerar robustheten hos ett 3-skiktslaminat med utseendet och känslan av ett mjukt interiörtyg. Resultatet är ett vattentätt material som ger enastående komfort utan att kompromissa med funktion eller hållbarhet. Med GORE C-Knit är plaggen lättare, mjukare och ännu mer andningsbara än jämförbara tidigare produkter och glider lätt över andra lager för optimal bärbarhet. Perfekt för utomhusentusiaster, vattentäta plagg med GORE C-Knit kan användas för vandring, skidåkning, snowboard och mer.

GORE Micro Grid Backer

GORE-TEX Pro-laminat drar nytta av den patenterade Micro Grid backer-tekniken. Det speciellt vävda fodret skyddar membranet, förbättrar nötning och hakmotstånd på insidan och glider lätt över lager, vilket innebär att du kan röra dig fritt. Stödfästet med låg denier är fortfarande mycket andningsbart och robust utan att lägga för mycket vikt.

THE NORTH FACE FUTURELIGHT ™

FUTURELIGHT ™ använder en produktionsmetod som kallas nanospinning, där fibrer i nanostorlek skapas. Utrymmet i nanostorlek mellan dessa fibrer resulterar i överlägsen luftgenomsläpplighet och bibehåller utmärkt hållbarhet och vattentät prestanda.

Den revolutionerande Nanospining-metoden möjliggör variabel tjocklek i ett enda tygstycke, vilket möjliggör designfrihet för att säkerställa bekväm rörelse och mjukhet vid beröring. En lamineringsprocess fäster de nanostorade fibrerna på tygerna utan att offra andningsförmåga, vattentät prestanda eller hållbarhet.

Som ett resultat har de skapat ett sätt att producera ett innovativt tyg som kan anpassas för att tillgodose behoven hos alla utomhusentusiaster. Friheten att skräddarsy FUTURELIGHT ™ -tekniken såväl som ansiktstygerna gör att The North Face kan skapa bitar som kan bäras hela dagen, bekvämt.

FUTURELIGHT ™ Summit

Dessa plagg är toppen av produkttekniken, utformade för att vara starka, lätta och funktionella nog för att hålla dig bekväm under de mest extrema bergsklättringsförhållandena.

FUTURELIGHT ™ Steep

Designad för att utforska dessa episka backcountry-linjer. Bär den medan du tjänar dina svängar och glädja dig ner i full förtroende för att du har utmärkt andningsförmåga och hållbarhet.

FUTURELIGHT ™ Flight

Borttagen av övervikt som kan hålla dig tillbaka, har FUTURELIGHT ™ Flight Series skapats med minimal vikt utan att offra skydd eller andningsförmåga. Perfekt för att skjuta dig snabbare och lättare längs leden.

Alternativt vattentätt tyg

The North Face DryVent

The North Face eget märke tyg använder en polyuretan (PU) beläggning som består av en tre-komponent flerskiktsformel för vattentätt skydd, fuktgenomsläpplighet och hållbarhet. Den appliceras i ett tunt, jämnt lager över ansiktet. Din svett transporteras över den hydrofila PU genom diffusion och rör sig från den varma, fuktiga atmosfären bredvid din hud till den svalare, torrare atmosfären utanför. Framsidan av ansiktsmaterialet behandlas med en Durable Water Repellent (DWR) -finish; detta hjälper vattendroppar att bildas och stöter bort dem från ytan. Alla DryVent-kläder och tillbehör är helt sömtömda för ökat skydd och hållbarhet.

DryVent-tekniken har testats i The North Faces kvalitetssäkringslaboratorium. Det mäts i PSI (pund per kvadrattum) vilket är trycket som härrör från en kraft på ett som appliceras på ett område på en kvadrattum. Betygen som har resulterat från detta test är:

Andningsförmåga: 700-750 g / m2 / 24 timmar genomsnitt (MVTR) upprätt kopp

Vattentätt betyg: 75 PSI avg., 75 avg. PSI efter 20 tvättar

Den lägsta andningsnivån som uppnås med DryVent: 600 g / m² / 24 timmar på Moisture Vapor Transfer Rate-anorakan.

The North Face producerar DryVent i 3-lager, 2,5-lager och 2-lager konstruktioner, så att de maximerar skydd, prestanda och komfort över ett brett utbud av utomhusprodukter.

 • 3-lager med bunden baksida
 • Ökad hållbarhet för svåra förhållanden
 • Förbättrad andningsförmåga för längre slitage
 • Används i TNF: s mest tekniska kläder och accessoarer
 • 2,5-lager har en “torr touch” texturerat tryck inuti
 • Höjer tyget från huden för komfort
 • Möjliggör snabb överföring av ånga till utsidan av tyget
 • Erbjuder låg vikt och utmärkt prestanda i lägre prisspektrum
 • 2-lager har tygfoder
 • Bekväm bredvid huden
 • Lägger till ett element av värme
 • Erbjuder bra prestanda och värde för den kostnadsmedvetna kunden
Patagonia H2No

Patagonias H2No-tyger är vattentäta, andas och slitstarka. När ett tyg har klarat Patagonias strikta tester uppnår det deras H2No Performance Standard-status.

De testar ett tygs vattentäthet på tre sätt: simulera lätt regn, sedan långvarigt regn och slutligen tvinga vatten genom ett tyg. De testar andningsförmågan genom att mäta ett tygs Moisture Vapor Transmission Rate (MVTR). För hållbarhet genomgår alla H2No-tyger ‘Killer Wash’, ett patenterat vått flex- och nötningstest som simulerar en livstids användning och missbruk. Deras prestandastandard dikterar att tyger måste ha ett hydrostatiskt huvud på 20 000 mm före och 10 000 mm efter Killer Wash (även om många specifika H2No-tyger kommer att överstiga dessa siffror). Standarden gäller från toppklassiga bergsklättringsanorak ner till sina klassiska regnanoraker gjorda med vardagsbruk i åtanke.

 • 3-lager, 2,5-lager eller 2-lager
 • Limmat stöd eller droppfoder beroende på produkt
 • H2No Performance Standard test garanterar kvalitet
 • Toppklädda bergskläder erbjuder hållbarhet och prestanda
 • Populära regnkläder är lätta och packbara
Pertex sköld

Pertex producerar två versioner av sitt vattentäta tyg: Pertex Shield Pro och Pertex Shield. Båda använder en PU-filmbeläggning för att ge lätt vattentätt skydd samtidigt som de är mycket andningsbara. En hållbar vattenavvisande behandling på ansiktsväven tappar regn och snö, vilket också hjälper till att upprätthålla andningsförmågan.

Pertex Shield Pro är gjord för längre användning under testförhållanden. Den använder ett mikroporöst membran som har konstruerats med ett mycket stort antal jämnt fördelade och sammankopplade porer. Dessa porer tillåter fuktånga som genereras att passera genom tyget, vilket minimerar svettbildning och håller dig bekväm längre.

 • 3-skikt laminat
 • Vattentät och vindtät
 • Mycket andningsbar
 • Tuff och hållbar konstruktion
 • Långvarigt skydd mot väder och vind

Pertex Shield ger lätt vattentätt skydd samtidigt som det andas. Pertex Shield-tyger är designade för intensiva bergsaktiviteter där vikt och andningsförmåga är viktiga, så att du kan röra dig snabbt och vara bekväm.

 • 3-lager, 2,5-lager eller 2-lager
 • Vattentät och vindtät
 • Optimal andningsförmåga
 • Lätta ansiktstyger
 • Mjuk, smidig och packbar

Hur en vattentät anorak fungerar

Även om många människor hänvisar till vattentätt / andningsbart (WPB) tyg som “GORE-TEX”, kan din andningsbara regnanorak idag vara gjord av någon av dussintals tekniker. Oavsett varumärke är alla WPB-tyger konstruerade för att jonglera två uppgifter:

 • Blockera nederbörd för att hålla dig och dina klädlager torra.
 • Ge en flyktväg för svettånga för att hålla kläderna torra och för att hjälpa dig att hålla en behaglig kroppstemperatur under ansträngning under alla förhållanden.

Vattentät / andningsbar teknik, som debuterade när den första GORE-TEX®-anoraken introducerades 1978, har blivit mer avancerad och komplex genom åren. Den här artikeln kommer att förklara nyckeltermer, ge en översikt över hur vattentäta / andningsbara teknologier håller dig torr och några av de tester som varumärken gör på deras raingear.

Vattentät raingear ger skydd mot väder och vind på ett antal fronter:

 • Det håller regnet på utsidan: Vattentätt / andningsbart regnkläder är konstruerat med ett membran eller beläggning som fungerar som en barriär som regnet inte kan tränga igenom. Ytterytan på de flesta regnkläder (känd som ansiktsduk) behandlas också med en hållbar vattenavvisande (DWR) yta som hindrar regndroppar från att blötlägga ytan och äventyra andningsförmågan hos det underliggande membranet eller beläggningen.
 • Det hjälper dig att hålla dig torr på insidan: Samma membran eller beläggning som blockerar regn rör också förångande svett genom det. Detta är kritiskt eftersom du också kan bli blöt om du anstränger dig och din svettånga inte kan fly.
 • Det ger också vindskydd: Den goda nyheten är att en anorak också skyddar dig från vindkylning. I nästan alla fall skulle en anorak som uppfyller en vattentät teststandard också klara ett test för att vara vindtät.

Hur vattentät teknik håller regnet på utsidan

Regnkläder använder en av följande konstruktioner för att bli vattentät och andas:

 • Laminat: Ett vattentätt / andningsbart membran är fäst vid undersidan av ett plaggs anorakväv, precis som tapet appliceras på en vägg – membran (tapet) + tyg (vägg) = ett laminat. Eftersom det är en hållbar konstruktion (membranet skyddas av ansiktsväven) finns ett laminat i ytterkläder som är utformade för extrema miljöer.
 • Beläggningar: En vattentät / andningsbar film sprids över den inre ytan av ett anoraktyg – som ett tunt lager färg på en vägg. Belagda konstruktioner är lättare och billigare än laminat – avvägningen kan vara mindre prestanda och hållbarhet än ett laminat.

Laminat- och beläggningskonstruktioner

Eftersom de är så tunna behöver laminat och beläggningar extra skydd mot nötning och smuts från smuts. Därför kännetecknas vattentäta / andningsbara tekniker som 2-lager, 2,5-lager och 3-lager, även om dessa termer kan vara lite förvirrande:

 • 2-lagers anoraker: Finns på mindre tekniska anoraker, 2-lager konstruktion binder ett vattentätt / andningsbart membran på undersidan av ett yttertyg. Ett hängande foder skyddar membranet på insidan.
 • 3-lagers anoraker: På de bästa (och dyraste) anorakerna, liknar 3-lagers konstruktion 2-lager genom att det vattentäta / andningsbara membranet är fäst vid undersidan av ett yttre anoraktyg. På insidan är dock ett annat tygskikt också bundet till membranet för att skydda det. Denna konstruktion (även om den låter kontraintuitiv) gör att en 3-lageranorak kan vara mycket lättare än en 2-lageranorak eftersom den inte inkluderar vikten på hängfodret.
 • 2,5-lagers anoraker: Hur kan du ha ett halvt lager? Denna konstruktion börjar med en vattentät / andningsbar beläggning på undersidan av ett yttre anoraktyg och lägger sedan till ett tunt skyddande faner – halvskiktet – för att skydda beläggningen. En anorak med 2,5 lager kommer vanligtvis att vara mindre andningsbar än antingen en 2-lager eller 3-lager anorak, men det blir också billigare. Eftersom ingen innerväv krävs, kan vissa ultralätta anoraker också ha en 2,5-lager konstruktion.

Var medveten om att vattentäta / andningsbara tekniker använder en mängd olika tillvägagångssätt – till exempel inte allt GORE-TEX®-tyg har en treskiktskonstruktion. Varumärken väljer den konstruktionsmetod som bäst passar anorakens avsedda syfte. Och för att förvirra saker ytterligare förklarar varumärken inte alla sina tekniker genom att beskriva dem som en 2-, 3- eller 2,5-lagers konstruktion.

Hur andningsbar teknik hjälper dig att hålla dig torr på insidan

Nyckeln till hur membran och beläggningar kan vara både vattentäta och andas ligger i det faktum att vatten i form av en regndroppe är tusentals gånger större än vatten i svettångform. Mikroporer i anorakens membran eller beläggning är tillräckligt stora för att svettånga ska släppa ut, men för små för att regnvatten ska komma igenom.

När du svettas blir luften inuti din anorak dessutom varmare och fuktigare än luften utanför din anorak. Naturen föredrar jämvikt, så att varm, fuktig luft migrerar genom mikroporerna i membranet eller beläggningen och in i den svalare, mindre fuktiga luften runt dig.

Hur temperatur och luftfuktighet påverkar andningsförmågan: Varumärken utvecklar hela tiden prestandan hos deras vattentäta / andningsbara tekniker, varför dagens regnkläder fungerar mycket bättre än första generationens GORE-TEX®-anoraker. Det är dock värt att notera att oavsett den vattentäta / andningsbara tekniken kan en kraftigt svettande människa generera värme och fuktighet som överstiger anorakens förmåga att andas. Vid kallt väder gör en vattentät / andningsbar anorak sitt jobb effektivt. Om du anstränger dig i varma och ångande förhållanden, kommer det dock troligtvis att ingen raingear känns bekvämt torr inuti.

Tips för vård av anorak

 • Läs och följ skötselanvisningarna: Tillverkarens anvisningar ersätter de tips som erbjuds här.
 • Tvätta klädseln regelbundet. En ren regnanorak överträffar en smutsig.
 • Använd specialiserade rengöringsprodukter som skapats speciellt för vattentäta / andningsbara regnkläder eftersom de sköljer bort rent. Standardtvättmedel har tillsatser som påverkar regnklädernas prestanda.
 • Oavsett vilken rengöringsprodukt som används, skölj alltid noggrant. göra två sköljcykler är ett bra sätt att vara säker på att du tar bort all tvål.
 • Handtvätt eller frontmatade brickor är att föredra eftersom en topplastare kan fästa ett plagg på omröraren.
 • Stäng alla blixtlås, töm alla fickor och fäst alla kardborreband för att förhindra nötning medan plaggen tumlar. Vänd kläderna inifrån och ut.

Saker att undvika:

 • Sköljmedel och torktumlare: Tillsatserna minskar vattentät / andningsförmåga.
 • Kemtvätt.
 • Öppna lågor eller intensiv värme eftersom vattentäta / andningsbara material kan smälta.

Typer av anoraker

2 lager vattentäta anoraker

2-lags vattentäta anoraker är den vanligaste typen av anorak. En tvålagersanorak kombinerar ett yttre anorak som är helt vattentätt med ett innerfoderlager (membran) av nät, polyestertaft eller båda. Det inre foderskiktet förhindrar försämring av det vattentäta fodret genom att fungera som en barriär mot korrosion genom bärarens rörelser och svett.

2,5 lager vattentäta anoraker

2.5 Layer Anoraker har vanligtvis samma två lager komponenter som en 2 Layer Anorak men har också en extra tunn polyuretanbeläggning på insidan. Denna beläggning fungerar som en barriär och skyddar anorakens andningsförmåga genom att förhindra att smuts eller svett skadar det inre materialet. 2.5 Layer vattentäta anoraker är i allmänhet lättare än en 3 Layer Anorak, detta beror på att de inte har något foder eller mesh på insidan.

3 lager vattentäta anoraker

3 lager vattentäta anoraker är lämpliga för nästan alla väderförhållanden, inklusive kraftigt regn. Tre lager vattentäta anoraker innehåller ett externt vattentätt tyglager från DWR, ett inre vattentätt och andningsbart membran och ett extra sammanfogat skyddsfoder, som beläggningen i 2,5 Layer Anorak. Dessa 3 lager är sammanbundna för att göra en tekniskt effektiv 1 lager lätt anorak.

3 i 1 vattentäta anoraker

För att inte förväxlas med en treskiktsanorak, består en 3 i 1 anorak av ett vattentätt ytteranorak med en avtagbar inner fleece, softshell eller vadderad anorak. En 3-i-1-anorak är ett mångsidigt alternativ året runt och perfekt för omväxlande väderförhållanden.

Hur man underhåller en anorak

Verkar det som om dina högpresterande regnkläder ger dig en fuktig, klamig känsla nyligen? Förtvivla inte – och antar inte att du behöver en ersättningsanorak. Korrigeringen är troligen enkel: Förnya din anoraks DWR och den kommer att fungera som ny igen. Var vana med att förnya DWR så kommer din anorak att upprätthålla topprestanda under kommande år.

Vad är DWR? Praktiskt taget alla regnkläder behandlas med en DWR eller en hållbar vattenavvisande yta. Medan ett vattentätt / andningsbart membran hindrar vatten från att tränga in i en regnanorak, är det också nödvändigt med en DWR för att förhindra att nederbörden mättar anorakens utsida. När DWR går sönder blir regnanorakens utsida vattendragen och tung. Det kan få dig att känna dig våt och kyld eller våt och klam – och leda dig att felaktigt dra slutsatsen att din anoraks vattentäta / andningsbara membran misslyckas. Vad många inte inser är att DWR minskar i prestanda av ett antal skäl – ansamling av smuts och kroppsoljor eller på grund av nötning. Lyckligtvis kan en anoraks prestanda återupplivas med korrekt rengöring och kan förstärkas genom att återanvända en DWR med en tvätt- eller sprayprodukt, en enkel process du kan göra hemma.

Hur man testar sin anoraks DWR

Testa dina regnkläder genom att stänka eller spraya några droppar vatten på den. Pärlar det och rullar av? Din DWR är i god form. Om du ger tyget en enda kraftig skakning, flyger de flesta av dessa vattendroppar av? Dito.

Om dock vattnet sitter på tyget och det avsnittet börjar mörkna något, tar vatten sig in i fibrerna och vätar tyget. Det är dags att återuppliva din DWR. Goda nyheter: Att lägga till en DWR-beläggning påverkar inte din anoraks vattentäta / andningsbara membran. I stället för att belägga hela textilens yta, täcker DWR enskilda fibrer och lämnar utrymmet mellan fibrerna öppna för andningsförmåga.

Hur man återupplivar en regnanorak vattentäthet

Första steget: rengöring. Att tvätta bort smuts och oljor gör mycket för att återställa DWR-vattenavgivande förmågor. Vanligtvis hittar du skötselanvisningar på etiketten eller på tillverkarens webbplats. Tekniska tygrengöringsmedel fungerar bäst för detta eftersom de inte innehåller några tillsatser som kan störa plaggets prestanda. Nästa steg: torkning. Många anoraker kan gå i en torktumlare på låg eller medelhög värme. Inte alla kan så dubbelkontrollera dina skötselinstruktioner.

Nästa steg: applicera värme igen. Detta är nyckeln till DWR-väckelse och bör göras varje gång du tvättar din anorak. Efter tvätt, lägg tillbaka den i torken på låg eller medelhög värme i 20 minuter för att återaktivera DWR-ytan. Alternativ för värmestrykning: Om du inte har en torktumlare eller om din skötselanvisning behöver hängas för att torka, kan du använda ett klädjärn för att återuppliva DWR. Ställ strykjärnet på ingen ånga, med värmeinställningen på varm, inte varm. Stryk sedan ditt plagg och se till att du har en tunn handduk eller trasa mellan det och strykjärnet när du gör det.

Hur man applicerar ny DWR

Om stegen ovan – rengöring, torkning och applicering av värme – inte räcker för att återuppliva din DWR (det vill säga regn drar fortfarande in i ytteranoraken på din anorak), är det dags att applicera en ny DWR-beläggning.

Detta steg blir så småningom nödvändigt eftersom DWR kan slipas bort från områden med hög kontakt som manschetter och krage, eller genom att manteln gnuggar mot naturliga ytor som stenar eller borste. Din DWR kan appliceras på nytt via en spray-på eller tvätt-in produkt som i huvudsak täcker alla DWR “kala fläckar” på dina regnkläder. Du kan göra detta så många gånger som behövs under åren.

Följ tillverkarens instruktioner för den typ av DWR-påfyllningsprodukt du väljer. Processen innebär ofta att man tvättar anoraken med en speciell tillsatsfri teknisk tvätt, sedan tvättas in eller sprutas på en ny DWR-behandling. Att återuppliva DWR med värme är också klokt eftersom det återställer prestanda i områden där anorakens ursprungliga DWR-finish fortfarande är intakt.

Nyare utrustning behöver mer DWR-vård

När DWR-finish har utvecklats har de också förbättrat kemin ur miljösynpunkt. Avvägningen är dock att miljövänliga DWRs också är något mindre hållbara. Således är det nu ännu mer viktigt att tvätta och återuppliva DWR på en ny anorak för att bibehålla dina regnkläder.

Hur DWR fungerar

DWR fungerar genom att öka “kontaktvinkeln” eller “ytspänningen” som skapas när vatten rör vid en textil. I grund och botten skapar en hög kontaktvinkel en mikroskopiskt ”taggig” yta som hänger upp vattendroppar på tyget. En optimerad DWR håller droppar i en rundare form – som en kupolformad pärla. Ju rundare droppen desto lättare rullar den av tyget. En låg kontaktvinkel möjliggör att droppar får en plattare form, en som kan spridas ut som en fläck, klamra sig fast på tygets yta och så småningom sippra in i den.

Vanliga frågor om anoraker

Måste det vara Gore-Tex® tyg på anoraken?

GORE-TEX® är en av de mest kända vattentäta membranteknologierna och är valet av många märken tack vare dess hållbarhet och tillförlitlighet. Vissa märken är dock så säkra på alternativ att de väljer att inte använda GORE-TEX® alls, medan andra väljer att använda den i vissa artiklar och använder sina egna membran i andra. Vi rekommenderar att du överväger de andra funktionerna i anorakerna först om du väljer mellan en GORE-TEX®-anorak och en icke-GORE-TEX®-kavaj, och överväga sedan om typen av teknik kommer att göra skillnad för dina äventyr.

Hur tillverkas vattentäta anoraker?

Vattentäta anoraker är designade med tanke på en aktivitet eller livsstil. Anoraker för löpning, cykling och höga aeroba aktiviteter är gjorda av lätta, mycket andningsbara tyger som hanterar värme och svett. Vandrings-, skid- och berganoraker har hårdare konstruktioner med styvare tyger som klarar de krävande förhållandena, inklusive kraftigt regn och snö. Den överlägset mest populära typen av anorak sitter mellan dessa två stilar. Dessa anoraker för pendlare, hundvandrare, hillwalking och weekendresor balanserar vattentäthet och andningsförmåga med värde för att hålla dig torr utomhus.

Hur hittar man en bekväm anorak?

Hur en anorak ska passa är helt subjektiv: du ska helt enkelt välja den du är bekväm att bära. Vissa gillar en anorak som är tillräckligt lång för att täcka midjan, medan andra föredrar den kort och skräddarsydd. Men om du köper en anorak för en viss aktivitet finns det några saker att tänka på när du försöker. Med klättring, till exempel, är fickorna tillräckligt höga för att vara fria från din sele, eller kan du fortfarande se dina fötter? Eller om du vill ha den för löpning, är den skräddarsydd nog att sitta nära kroppen och minska drag?

Mer allmänna överväganden inkluderar: täcker ärmarna dina handleder när du rör dig armarna? Är materialet för hårt över axlarna och armhålorna? Kom ihåg att du kan bära anoraken i olika temperaturer, så tänk noga på antalet lager under och välj passformen därefter.

Hur fungerar vattentätt tyg?

Det är enkelt att skapa ett tyg som blockerar regn. Det är mycket svårare att skapa ett tyg som blockerar regn men ändå låter din svett fly. Men alla vattentäta tyger fungerar på samma princip: diffusion. Molekyler kommer att flytta från områden med hög koncentration till områden med låg koncentration. Därför när du värmer upp och skapar fukt, vill den passera genom din vattentäta anorak för att nå de lägre koncentrationerna utanför. Olika vattentäta material uppnår detta på olika sätt.

Kan en huva vara funktionell?

Huven är en viktig del av vilken anorak som helst och bör alltid testas när du försöker kavajen på. De flesta grundläggande huvor är tillräckligt stora för att passa över en mössa och kan justeras med minst en dragsko som fäster i överflödigt tyg runt ansiktet. Ett litet steg upp från en grundläggande huva skulle vara en huva med en topp som hjälper till att hålla regnet utanför ditt ansikte, som en basebollkeps men med en mindre framträdande topp för att inte hindra din perifera sikt. Toppen kan vara strukturerad med smidig tråd, laminerat tyg eller slang för att hjälpa den att stå borta från ditt ansikte även i de hårdaste vindarna.

Du kan stöta på huvor som har en justering på baksidan av huvudet, detta gör att du kan minska volymen på huven så att den sitter på huvudet som en keps och ofta ser till att din huva snurrar med huvudet snarare än huvudet vänder inuti huven, vilket begränsar sikten. Hjälmkompatibla huvor, vanligtvis på mer tekniska anorak, har en mycket större volym så att bäraren kan använda en hjälm samtidigt som de fortfarande kan röra huvudet bekvämt. De kommer också att ha volymdämpare och cinchjusterare på baksidan eller sidorna så att du kan få huven att passa ditt huvud även när du inte använder hjälm.

Hur bör en anorak passa?

Volymen och passformen i din vattentäta anorak beror till stor del på den aktivitet den är avsedd för. Vattentäta anoraker designade för högenergiaktiviteter som trailrunning har en lägre volym och mer atletisk snitt för att minimera vikt och överflödigt tyg när du är på leden.

En anorak designad för allmän vandring kommer att ha en något mer generös passform hela tiden för att ge full rörelsefrihet med extra lager under svalare förhållanden. Många är också något längre i kroppen för bättre täckning, medan mer ergonomiska mönster är längre bak än framåt för att inte hindra benrörelser när man tacklar brantare sluttningar och klättrar över stilar.

Klättrings- och bergsklättringsanoraker har ofta en mer avsmalnande kropp med högre volym runt bröstet och axelområdet för full rörelsefrihet med lager, går in i en lägre volym och mer passande design runt höfterna och fållen för att minska volymen när du bär med sele.

Hur ska jag ta hand om min vattentäta anorak?

Det höga priset på vissa vattentäta anoraker gör dem väl värda att ta hand om. Här är några tips för att förlänga din anorak:

 1. Att skrapa i anoraken kan stressa tyget, så vik eller häng försiktigt anoraken för att förhindra skador.
 2. Smuts kan påverka anorakens vattentäthet, så håll den ren.
 3. Belagda anoraker och membrananoraker kan förlora sin vattenavstötning över tiden. Tvätta din anorak med flytande tvål för att ta bort smuts, torktumla och / eller stryka den på en sval miljö kan hjälpa. Om inte, prova att använda en tvätt-in-igen-skyddande produkt som finns tillgänglig hos utomhushandlare. Undvik överdriven tvätt, eftersom detta också minskar kappans vattentålighet snabbare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top