Bästa Anoraken 2024 – Test av olika Anoraker

Bästa anorakerna för damer

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Norröna Svalbard Cotton Anorak Dam

Klättermusen Bestla Anorak Dam

Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Dam

Swix Blizzard Anorak Dam

Bästa anorakerna för herrar

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Norröna Svalbard Cotton Anorak Herr

Klättermusen Bestla Anorak Herr

Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Herr

Swix Blizzard Anorak Herr

Klicka här för att se fler Anoraker.

Anorakens huvudsakliga funktion är att hålla dig torr och varm under regniga och kalla dagar, lite som en skaljacka.

Men den jackan du slutligen väljer ska även göra mycket mer än så. En bra anorak ska till exempel hjälpa dig att reglera temperatur och ha rymliga fickor.

När du ska köpa din anorak så behöver du ställa frågan: Vad behöver jag min anorak till? Vissa modeller är till exempel designade för högintensiv aktivitet som löpning eller cykling. Dessa modeller har god andningsförmåga, som bidrar till bättre bekvämlighet under aktiviteten.

Andra anoraker är gjorda för jakt och är slitstarka och camouflerade. Vissa anoraker är extra varma och är utformade för skidåkning eller aktiviteter som landsvägscykling.

Oavsett vem du är så är en anorak ett bra jack val. Anoraken passar både till barn och äldre. För att underlätta för dig har vi nedan gjort en köpguide. Vi har även recenserat 8 olika modeller som vi på Friluftsproffset tycker är särskilt bra.

Anoraker för damer

1. Bäst i test – Norröna Svalbard Cotton Anorak Dam

Norröna Svalbard Cotton Anorak Dam

Klicka här för att se bästa priset

Denna jacka från Norröna är en mycket bekväm och snygg jacka som passar både till den äventyrliga vandringen och till vardagens alla utmaningar.

Polyester i kombination med bomull gör jackan mycket slitstark och ökar bekvämligheten, på grund av det mjuka bomulls materialet. Modellen har även formsydda armbågar som ger hög rörelsefrihet, vilket är perfekt för längdskidåkning och aktiva vandringar.

Eftersom det är en anorak har jackan en känguruficka, men har dessutom handvärmarfickor och en stormhuva som skyddar mot tufft väder.

Bomull-materialet är ekologiskt och 100% av polyestern är återvunnet och PFC-fritt. Modellen är alltså perfekt för den miljömedvetne personen.

Modellen är förstås även vindtät, men har samtidigt bra ventilering på varma dagar. Varianten finns även att välja i två färger, Blue/Coronet Blue och Ecru/Sandstone. Vi på friluftsproffset tycker att den blåa varianten är fräsigast.

2. Populärast – Klättermusen Bestla Anorak Dam

Klättermusen Bestla Anorak Dam

Klicka här för att se bästa priset

Denna modell från Klättermusen är en perfekt gåva till den vandringsglada vänner, eller varför inte den perfekta gåvan till sig själv?

Modellen erbjuder idealt vindskydd under vinters kalla dagar. Jackan från klättermusen är även mycket mjuk, bekväm och varm. Varianten har PrimaLoft-isolering som är en snabbtorkande syntetisk isolering som är dels biologiskt nedbrytbar, dels gjord i 100% återvunnen polyester.

Isoleringen erbjuder god andningsbarhet, men samtidigt god värme under kyliga dagar. Modellen har två dragkedjeförsedda hanvärmarfickor och en 3D-justerbar huva.

På jackan finns det också reflekterande detaljer både fram och bak för extra säkerhet under kvällens mörka timmar.

Modellen har god rörelsefrihet och är tillverkad i en biobaserad polyamidblandning som är bluesign-godkänd, vilket innebär att jackan har blivit tillverkade med miljön i åtanke.

3. Premiumval – Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Dam

Klicka här för att se bästa priset

Detta premiumval från Norröna är en lite längre anorak som är specifikt utformad för att användas under skidåkning. Modellen har goda isolering egenskaper och det beror på PrimaLoft Gold Aerogel-isoleringen.

Denna isolering gör jackan mycket varm, men samtidigt mycket lätt på endast 584g. Yttertyget är Condura nylon, som är dels vindtätt, dels vattenavvisande. Varianten har även Gore-Tex förstärkningar på axlar och muddarna för att ge extra skydd och hållbarhet.

Det syntetiska materialet gör så att jackan inte blir för tung när jackan blötläggs, som dunjackor tenderar att bli under blötläggning. Just därför är modellen utmärkt för fuktiga förhållande där värme behövs, som till exempel i snöiga landskap.

Modellen har även många praktiska fickor:

 • Känguruficka
 • Bröstficka
 • Två stora Napoleonfickor
 • Telefonficka

Stormhuvan på jackan passar även för att dras över en skidhjälm. Söker du en utmärkt anorak för dam som är utformad för det karga vinterklimatet, bör du ha denna skidjacka/anorak i åtanke.

4. Billigast – Swix Blizzard Anorak Dam

Swix Blizzard Anorak Dam

Klicka här för att se bästa priset

Denna snygga anorak för dam är en lite billigare variant, men som samtidigt klarar den svenska vinterns tuffa test.

Modellen är specifikt utformad för att skydda jackbäraren mot hårda vindar och snö. För skidåkning är därför modellen ett mycket bra val. Med en centrerad framficka finns tillgång till fickan även när man bär ryggsäck.

Modellen är dessutom mycket bekväm och varm och är just därför en mycket bra skidjacka. Jackan kan köpas i två olika färger: Lake Blue och Swix Red. Vi på friluftsproffset tycker speciellt att den röda varianten är snygg.

Anoraken för dam finns oftast på rea. Letar du efter en billig jacka så är därför denna variant från Swix ett utmärkt val.

Lista över de bästa Anoraker för damer 2024

 • Bäst i test: Norröna Svalbard Cotton Anorak Dam
 • Populärast: Klättermusen Bestla Anorak Dam
 • Premiumval: Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Dam
 • Billigast: Swix Blizzard Anorak Dam

Anoraker för herrar

1. Bäst i test – Norröna Svalbard Cotton Anorak Herr

Norröna Svalbard Cotton Anorak Herr

Klicka här för att se bästa priset

Precis som dam modellen är denna herrjacka från Norröna ett utmärkt val till den som behöver en jacka till äventyrliga vandringar, eller bara till vardagen.

Jackan finns i två olika färger: Indigo Night och Olive Drab. För den minimalistiska personen rekommenderar vi färgen Indigo Night, som är en mycket elegant mörkblå nyans.

Anoraken är mycket bekväm och skyddar väl mot vind. Herrjackan är tillverkad i 25% återvunnen polyester och 75% ekologisk bomull. Således är modellen ett mycket miljömedvetet jack val.

Polyestern och bomulls-materialet är inte bara miljövänligt, utan är också mycket varmt, slitstark och mjukt. Formsydda armbågar ger jackbäraren hög rörlighetsfrihet och med en stormhuva skyddas bäraren mot dels vind, dels regn.

Grundpriset på varianten är väldigt lågt, men anoraken går ofta att hitta på rea. Norrönas anorak är ett utmärkt val för alla och rekommenderas starkt från oss på friluftsproffset.

2. Populärast – Klättermusen Bestla Anorak Herr

Klättermusen Bestla Anorak

Klicka här för att se bästa priset

Klättermusens modell är en av marknadens mest populära anoraker. Att detta är fallet är inte det minsta konstigt, eftersom modellen är mycket varm och snygg.

Med ett syntetfoder skyddar jackan mycket bra mot tuffa vindar. Detta foder skyddar också mot kyla under vinterns kalla dagar.

Modellen är dessutom tillverkad i en biobaserad polyamidblandning, som ger bäraren god rörelsefrihet och jackan god slitstyrka. Precis som dammodellen har jackan PrimaLoft-isolering, som är en isolering som ökar jackans andningsbarhet och är snabbtorkande.

Isoleringen gör också så att bäraren sliper frysa under kyliga dagar. Modellen har utöver allt detta, två dragkedjeförsedda handvärmarfickor och elastiska muddar.

Med reflexer både fram och bak ökar jackan även din säkerhet när du går längs vägen när mörkret lagt sig. Klättermusen modell är alltså ett utmärkt val för de flesta, men är lite dyrare än andra varianter, som erbjuder liknade egenskaper.

3. Premiumval – Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Herr

Klicka här för att se bästa priset

Denna anorak från Norröna är specifikt utformad för skidåkning. Man kan därför kalla jackan en anorakskidjacka.

Med ett yttertyg i Cordura nylon hålls vatten och vind borta. PrimaLoft Gold Aerogel-isolering håller också bäraren varm under kalla dagar. Jackan är alltså specifikt utformad för det nordliga kyliga klimatet.

Modellens gröna och simpla design för det lätta att matcha med ett par snygga, tåliga och praktiska vandringskängor.

Det syntetiska materialet blir heller inte särskilt tungt när det blötläggs, som dunmaterial oftast blir. Med Gore-tex förstärkningar på axlar, nedre bål och muddar tål jackan mycket slit och tär.

Modellen har även många praktiska fickor:

 • Känguruficka
 • Bröstficka
 • Två napoleonfickor
 • Telefonficka

Utöver detta är stormhuvan även konstruerad för att passa över skidhjälmar. Skulle det bli för varmt under skidåket kan man även ventilera med de tillsatta tvåvägsdrakedjorna som går från nedkanten av jackan till armbågen.

Herrjackan finns att köpa i två olika färger: Olive Night (som är mer neutral) och Orange Popsicle/Lemon Chrome (som är lite mer färgglad).

4. Billigast – Swix Blizzard Anorak Herr

Swix Blizzard Anorak Herr

Klicka här för att se bästa priset

Denna slitstarka modell från Swix är en av de modeller som vi på friluftsproffset tycker är snyggast. Varianten finns att köpa i två olika färger: Dark Navy och Dark Olive. Dark Olive är enligt oss på friluftsproffset den snyggaste färgkombinationen.

Modellen är mycket prisvärd och har ett mycket lågt grundpris, men går ofta att hitta på rea. Med avseende på priset har jackan mycket god kvalité och känns mycket bekväm. Modellen är speciellt designad för att skydda mot vind och snö.

Den centrerade framfickan är mycket praktisk, eftersom den går att nå även med ryggsäck på. Tyget är 100% polyester och känns bra mot handen. Jackan från Swix är ett utmärkt val för skidåkaren eller till vardagsbäraren.

Lista över de bästa Anoraker för herrar 2024

 • Bäst i test: Norröna Svalbard Cotton Anorak Herr
 • Populärast: Klättermusen Bestla Anorak Herr
 • Premiumval: Norröna Lofoten Primaloft80 Anorak Herr
 • Billigast: Swix Blizzard Anorak Herr

Köpguide för anoraker 2024

Oavsett om du vandrar på fina skogsstigar, eller vågar dig högt upp i bergen, är anorak en toppenjacka som du bör köpa. Vi på friluftsproffset har lång erfarenhet av denna fantastiska jacka och vill hjälpa dig att göra rätt val. Just har vi nedan gjort denna köpguide. När du ska köpa din anorak ska du tänka på följande:

 • Material
 • Vattentäthet
 • Andningbarhet
 • Pris

Material

Tyget som används i anoraker är ofta en bra indikator på vilken typ av användning produkten är avsedd för. Generellt sett används lätta tyger för modeller som är utformade för snabba och lätta äventyr.

Viss isolering är även speciellt utformad för lätta äventyr. PrimaLoft Gold Aerogel-isolering är en mycket varm isolering som väger väldigt lite. Aerogel är världens lättaste fasta ämne och har fantastiska isolerings egenskaper.

Köper du en skidjacka är denna isolering optimal, eftersom i skidbacken behöver man dels, värme, dels låg vikt.

Polyester är ett mycket slitstarkt material som är en polymer som innehåller estermonomerer i sin kedja. Materialet är mycket billigt och är ett av världens mest vanliga textilfiber.

Syntetiska material som polyester är också mycket bra när det regnar. Till skillnad från dun blir polyester inte lika tungt när det blötläggs, vilket är en klar fördel.

Ett annat material som är mycket bra är bomull. Materialet är mycket varmt och är framför allt mycket mjukt.

Vattentäthet

Vattentätning är en av nyckelfaktorerna att tänka på när man ska köpa sin jacka. Men ibland kan det bli mycket förvirrande med alla olika tekniker som finns.

GORE-TEX och eVent är två av de ledande vattentätnings teknologierna som finns på olika jackor. Dessa två teknologerna arbetar med ett mikroporöst membran under yttertyget som har tusentals små hål i sig.

Hålen är tillräckligt små för att stoppa vattenpartiklar som når jackan, men tillräckligt stora för at släppa ut luft. Detta innebär att dessa tyger håller ute regn och har också god andningsförmåga.

Skillnaden mellan GORE-TEX och eVent är att eVent har bättre andningsförmåga. Vissa märken har också egna vattentätningssystem. Anoraker från The North Face har till exempel ett system som heter Hyvent och modeller från Berghaus har något som heter TEXAPORE.

Dessa system är också membraner och fungerar enligt GORE-TEX principen för att hålla vatten ute. Vissa billigare modeller har inga membran alls och använder i stället Durable Water Repellent (DWR) eller PU (polyuretan) beläggningar.

När vatten träffar ytan på din jacka med DWR rinner vattnet bara av. Du har säkert redan en jacka hemma med en vattenavvisande DWR beläggning.

Varianter med DWR/PU beläggningar har sämre andningsbarhet men fortfarande god vattentäthet, men erbjuder inte i närheten av samma prestandanivå som membrantekniken gör.

Andningsbarhet

En till nyckelfaktor att ha i åtanke är andningsbarheten. Andningsbara jackor är speciellt bra för den som tänkt använda sin jacka i aktiva situationer, som till exempel löpning.

Letar du efter en andningsbar anorak är det korta svaret att välja en modell med GORE-TEX eller likande membranteknik.

Som tidigare nämnts har GORE-TEX tyger mikroporer. Dessa mikroporer är tillräckligt stora för att hålla regnvatten ute, men tillräckligt stora för att släppa ut svettånga. Luft kan också passera genom dessa porer.

Det innebär att varm fuktig luft åker ut och kall kylig luft åker in, samtidigt som regn hålls ute. Membrantekniken fungerar bäst vid kallt väder, men är sämre när det är varmt, eftersom den då släpper in varm luft i stället.

Köper man en anorak från The North Face kan man ofta se något som kallas DryVent. Detta är en trelagers konstruktion som ger god andningsförmåga, men också god hållbarhet och vattentäthet.

Anoraker från The North Face har teknik som liknar GORE-TEX. Däremot är produktionsmetoden lite annorlunda, som kallas FUTURELIGHT. Andra märken som Patagonia har också egna membrantekniker.

Pris

Pris är förstås något man bör ha i åtanke när man ska välja sin jacka. Pris varierar från 1000 kr till cirka 6000kr. Att köpa den dyraste jackan är inte alltid det smartaste. De dyraste modellerna är oftast extra isolerade och således utformade för vinterklimat.

Bor man mer söder ut bör man i stället välja en lite lättare jacka som inte är lika varm. På detta vis kan man spara mycket pengar. Det är alltså onödigt att lägga för mycket pengar på en varm jacka om man inte behöver det.

När du köper en anorak bör du köpa en modell med GORE-TEX membranteknik. Om du läst tidigare segment om vattentäthet och andningsbarhet förstår du säker varför. GORE-TEX kostar däremot mer, men vi på friluftsproffset tycker det är värt det.

Om du tänkt köpa en modell med GORE-TEX har vi ovan recenserat några varianter med tekniken. Billiga varianter utan GORE-TEX rekommenderas bara om du tänkt spara pengar.

Något annat som också skiljer dyra och billiga varianter är förstås märke. Anoraker från Fjällräven tenderar till exempel att vara dyrare än modeller från Swix. Fjällräven är däremot känt för god kvalité och därför kan ett högre pris vara värt det.

”Norröna är också ett märke som vi på friluftsproffset tycker är utmärkt. Märket är lite dyrare, men jackorna därifrån rekommenderas starkt.”

Hur man underhåller en anorak

Om dina högpresterande regnkläder skapar en fuktig känsla när du bär dem behöver du inte köpa nya. Korrigeringen är mycket enkel: Förnya din anoraks DWR, för då kommer den fungera som om den vore ny igen.

Som tidigare nämnts är DWR en vattenavvisande beläggning som appliceras på regnkläder. För cirka 200 kr kan man köpa en DWR spray som kan appliceras på jackan hemma. Processen är enkel och återupplivar regnkläders vattentätnings prestanda.

Vårt tips är att göra DWR-sprayning till en vana, för då kommer din jacka upprätthålla topprestanda året runt. DWR minskar också i prestanda av ansamling av smuts och kroppsoljor. Vi på friluftsproffset rekommenderar därför att man rengör sin jacka ofta för att skydda beläggningen.

Vanliga frågor om anoraker

Måste det vara GORE-TEX tyg på anoraken?

GORE-TEX är kanske den mest kända membrantekniken. Tekniken är mycket hållbar och tillförlitligt och vi på friluftsproffset rekommenderar att köpa en jacka i GORE-TEX. Vill du lära dig mer om GORE-TEX och andra membrantekniker, har vi gjort en mer omfattande guide på vår hemsida.

Vilken är den bästa anoraken?

Vilken som är den bästa anoraken skiljer sig från person till person. För att ta reda på vilken variant du ska välja, har vi gjort en köpguide på vår hemsida för att hjälpa dig. Vi på friluftsproffset har även recenserat 4 modeller i dam och herr. Enligt oss är den modell som vi utsett till bäst-i-test den allra bästa jackan på marknaden.

Vad är en anorak?

Anoraker är vanligtvis tunna sportjackor med kapuschong som saknar knäppning hela vägen ned. Vanligt på moderna modeller idag är att det har en central mittficka. Vill du lära dig mer om anoraker, har vi gjort en omfattande köpguide på vår hemsida.

Vad kostar en anorak?

Priset varierar mellan 1000 och cirka 6000kr. Vill du läsa om skillnaden mellan billiga och dyra varianter, har vi recenserat 4 olika modeller i olika prisklasser på vår hemsida, samt skrivit en omfattande köpguide.

Sammanfattning

Under kalla och regniga dagar är en anorak en utmärkt jacka att bära. Dessutom är det en mycket modern jacka som finns i många olika designer. Jackan är mycket hållbar och neutral och passar till både barn och äldre.

Vi på Friluftsproffset rekommenderar att välja en modell i GORE-TEX, för dessa är i vår erfarenhet mest bekväma. GORE-TEX har mycket god andningsförmåga och därför är tyget utmärkt på en jacka som skall användas vid aktiva situationer.

I denna artikel har vi recenserat 4 olika anoraker i både herr och dam. Vi har även gjort en lite mer omfattande köpguide där vi djupdykt i olika material och tekniker.

Vår förhoppning är att vi med denna text hjälpt dig att hitta den rätta anoraken.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen