Bästa Cykelhållaren 2023 – Test av olika Cykelhållare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Thule EuroRide 3 (3 cyklar)

Thule HangOn 4 Tilt (4 cyklar)

Thule EasyFold XT 13pin (3 cyklar)

Thule Xpress 970 (2 cyklar)

Klicka här för att se fler Cykelhållare och andra lasthållare.

Bäst i test Cykelhållare 2023

Det finns så mycket frihet när det kommer till cykling men vid något tillfälle kommer äventyret inte börja från din ytterdörr, och det kan vara en utmaning att ta med din cykel dit du vill starta ditt cykeläventyr. Speciellt om du viker sätena i bilen för att ens få plats med att plågsamt trycka in cykeln. För dem som ofta behöver transportera sin cykel är det mycket viktigt att köpa en cykelhållare, oavsett om det är en som monteras på taket av din bil eller det ofta enklare alternativet; en cykelhållare som fästs på baksidan av din bil.

Idag finns det massor med olika cykelhållare vilket gör det enkelt att transportera era cyklar och komma åt dem när du väl har ankommit till din destination. Det är förstås viktigt att notera att ju mer funktionsförpackad en cykelhållare är desto mer kommer den förmodligen att kosta dig. Men det kan förstås vara värt att spendera lite mer för att slippa pilla med en irriterande installation av cyklarna för att sedan stå och pilla med dem igen när du väl anlänt på cykelspåret. Är du inte säker på vilken cykelhållare som passar dina behov? Vi har tagit fram de bästa cykelhållarna på den svenska marknaden så att du kan göra ett lätt beslut beroende på din budget och dina behov. Se ovan för tabellen!

Läs även >>> Bäst anorak från år 2023

Köpguide för Bäst i test Cykelhållare 2023

Det finns många typer av cykelhållare, var och en med sina egna fördelar och nackdelar. Och att hitta en som är rätt för dig beror på ditt fordon, cykel, budget, körstil och personliga prioriteringar. De typer som vi testade inkluderade:

  • bricka-liknande (plattform) cykelhållare som monteras på fordonets släpfordon och stöder cyklar underifrån
  • hängande cykelhållare som stöder cyklar vid ramen
  • bagagerum, som fäster på baksidan av nästan alla fordon och stöder cyklar vid ramen
  • takräcken, som fäster vid ett basstångsystem på toppen av ett fordon och håller cyklar vid framhjulet, framgafflarna eller ramen
  • lastbilsförare som låter dig säkert bära en cykel i en lastbils säng

Efter att ha testat ett antal cykelhållare har vi fastställt att ett dragstativ i brickform är det enklaste att använda och det mest mångsidiga, men det fordon (eller fordon) och cykel (eller cyklar) du äger kan begränsa dina val:

Har ditt fordon en släpvagn (eller kan du ha en installerad)?

Om du har ett drag, rekommenderar vi en cykelhållare; om inte (och om det inte finns några kort i installationen) måste du överväga en annan stil. Storleken på dragkrok-mottagarröret påverkar också ditt val: De flesta cykelhållare har versioner för en 2-tums mottagare; färre har 1¼-tumsversioner (och många mindre bilar rymmer inte en 2-tums mottagare). Om du inte redan har dragkrok kan du ha en installerad på de flesta fordon för cirka 2 000 till 3 000 kr, men om du har en liten bil bör du kontakta en proinstallatör för att se till att installationen är tillrådlig. Ett drag kan minska ett fordons markfrigång och orsaka att det ibland skrapar på marken.

Hur många cyklar vill du ha?

Om du bär en till tre cyklar kommer alla typer av cykelhållare att göra det. Om du vill bära fyra eller fem och inte kan placera någon i fordonet måste du använda en cykelhållare eller en kombination av bagageutrymme och takräcken (eller gå ut och använda en cykeltrailer). Vi rekommenderar inte att du bär fyra eller fler cyklar på ett bagagerum eftersom det lägger för mycket stress på fästpunkterna med din bil. Med vissa bredare fordon kan du kanske montera fyra cyklar på taket.

Behöver du komma åt baksidan av ditt fordon när du bär cyklar?

De flesta cykelhållare lutar nedåt eller svänger åt sidan så att du kan öppna bakluckan eller bagageutrymmet på ditt fordon (även om du måste ta bort cyklarna med de flesta hängningsställen). Takräcken blockerar i sin natur inte ett fordons baklucka eller bagageutrymme, även om de kan vara bullriga när de laddas och kan minska bensinmängden avsevärt på motorvägen. Om du monterar ett bagagerum på fordonets baklucka eller bagagelucka kan du ofta lyfta luckan eller locket med stället på plats när cyklarna har tagits bort. Men på vissa fordon måste du ta bort cykelhållaren också.

Vill du ha en cykelhållare som inte kommer i kontakt med din cykels ram?

Vissa cyklister är försiktiga med hängande ställningar som stöder cyklar vid ramen (och vissa tak- och brickställ som använder en stabilisatorstång som kommer i kontakt med ramen) eftersom klämmorna kan repa en cykels färg eller skada en ömtålig kolfiberram. Hängande cykelhållare kan också göra det svårare att montera konstigt utformade mountainbike-ramar och barncyklar. De flesta hakställ i brickform och de flesta takräcken håller cyklar vid hjulen snarare än vid ramen, vilket gör dem säkrare för ytbehandlingar och kompatibla med fler typer av cyklar (även om de kanske inte fungerar bra på cyklar med skärmar).

Hängande cykelhållare

Hängande cykelhållare är ett populärt sätt att transportera väg- eller lätta cyklar utan att behöva lyfta dem över huvudet och upp på taket på ditt fordon. Även om det inte nödvändigtvis är billigt, kommer ett kvalitetshängande cykelhållare till ungefär hälften av priset för en plattformsmodell med samma kapacitet. Hängande cykelhållare är mycket lättare och mer kompakta, vilket är ett plus för dem som planerar att ta bort cykelhållaren med viss regelbundenhet.

En snabb kontroll av vår lista ovan visar att de flesta hängande cykelhållare har hamnat på eller nära botten av vår ranking. Anledningen är enkel: de kan inte rymma oregelbundet formade cykelramar – inklusive många fullfjädrade mountainbikes, barncyklar och stegcyklar – utan att köpa en topprörsadapter. Dessutom är cyklarna närmare varandra än på en plattformshylla och är mer benägna att gunga och komma i kontakt med varandra under körning. Och en sista fallgrop i det hängande stativet är hur det fäster cyklarna på cykelhållaren: det håller dem på plats med gummi- eller plastremmar som sveper runt ramen. Tyvärr kan dessa remmar ofta leda till skrapning och skrapning över tiden – för dem som älskar sina cyklar är detta en affärsbrytare.

Tillägg för plattformscykelhållare

Tillägg (även kända som förlängningar) är ett utmärkt sätt att öka bärförmågan på ditt plattformstyp. De fördubblar vanligtvis cykelhållarens bärförmåga – från två till fyra cyklar – och finns för många populära konstruktioner (inklusive Thules T2 Pro XT-tillägg). För $ 450 respektive $ 539 är det helt klart en stor investering som kostar nästan lika mycket som huvudstativen själva. Men tilläggen är praktiska att använda, enkla att installera eller ta bort och kommer med plattformens säkerhet. Det är värt att notera att dessa tillägg vanligtvis bara är kompatibla med 2-tums mottagarversionen av cykelhållareen på grund av den låga maximala tungvikten på 1,25-tums mottagare.

Cykelkapacitet

Generellt kan plattformsstativ bäras var som helst från en till fyra cyklar (om du investerar i en förlängning), medan hängande stativ varierar från två till fem cyklar totalt. Det finns dock anmärkningsvärda avvikare, inklusive de cykelhållare som rymmer sex cyklar i vertikalt hängande läge. Majoriteten av ryttarna håller fast vid designen med två cyklar, men familjer eller de som förväntar sig att bära cyklar för gruppturer bör överväga att få en hängande modell med högre kapacitet eller en av plattformstilläggen för att starta.

Cykelviktkapacitet

För dem som planerar att ta med tyngre utförsåkning mountainbikes, e-cyklar, fettcyklar eller cruiser-modeller, är det en bra idé att verifiera cykelns viktkapacitet för ett visst cykelhållare. Listorna för varje design anger den maximala bärförmågan per cykel. Och den mängden kan variera mycket: burly plattformsställ har de högsta betyg, inklusive Thules e-cykelfärdiga EasyFold XT 2 som kan dra upp till 30 kg cyklar. Lätta och prisvärda hängande cykelhållare är i nedre änden till 17 kg per cykel. Som referens är de flesta vanliga mountainbikes och racercyklar under 16 kg, men e-cyklar kan lätt överstiga 25 kg. Om du ska vara nära den maximala vikten eller lite över rekommenderar vi att du uppgraderar till en robustare modell – det är inte värt risken att du går sönder när du kör eller annullerar din garanti.

Lutningsfunktion

Om du, som de flesta cyklister, planerar att hålla ditt cykelhållare på ditt fordon under längre perioder eller bara vill behålla åtkomst till ditt bakre lastutrymme, vill du få en cykelhållare med en lutfunktion. Och med undantag av några riktigt billiga alternativ, har nästan alla liftmonterade cykelhållare den här funktionen. Som namnet antyder kan lutande ställningar lutas genom att dra i en spak som flyttar cykelhållaren tillräckligt långt nedåt så att du kan öppna bakluckan eller bakluckan på ditt fordon. Lutningsfunktionen finns på både hängande och plattformsstativ, även om en viktig skillnadspunkt är att många plattformsmodeller kan lutas med cyklarna laddade, medan hängande cykelhållare kräver att du först lossar dina cyklar. Med risk för att låta som en trasig skiva är det ännu en anledning till att vi föredrar plattformsstilen.

När vi läser våra recensioner av produkterna ovan är det tydligt att vi prioriterar designen och användarvänligheten för cykelhållarens lutningsfunktion. Och medan hängande cykelhållare ofta liknar varandra i hur de fungerar – lossa cyklarna, fäll ner armarna och dra sedan i en spak för att sänka cykelhållaren – plattformsmodeller kan variera mycket. Vår favoritspakstil på ett plattformshållare finns på Thules T2 Pro XT, som har ett stort handtag som är bekvämt placerat i slutet av cykelhållaren. Det är enkelt att använda och cykelhållaren känns nästan viktlöst även med tunga cyklar på brickorna. Andra är nästan oåtkomliga när cyklar laddas, eftersom handtaget ligger undan för mottagarens drag. I slutändan kan den här funktionen ha en enorm inverkan på den övergripande bekvämligheten, och vi kallar det när det är möjligt i ovanstående uppskrivningar.

Vehicle clearance

En av de mer tekniska övervägandena i dragkrok cykelhållare-pusslet är spelrummet mellan cykelhållaren, dina cyklar och fordonet. Underlåtenhet att verifiera detta kan leda till otaliga problem – exempelvis kan din bils bakdörrar inte öppna mer än ett par tum eftersom cykelhållaren sitter för nära, cykelns styr kommer i kontakt med baksidan av en SUV när cyklar laddas, eller en pickups baklucka kan inte sänkas. Det behöver inte sägas att det är värt tiden att verifiera att du har rätt godkännande.

Det enklaste sättet att kontrollera klarering är att göra en faktisk testpassning, men det är ofta inte ett alternativ. En annan metod är att kontakta tillverkaren direkt, och vi har haft lycka till att få tillförlitliga rekommendationer om huruvida cykelhållaren vi tittar på kommer att passa vårt fordon. Om inget av dessa alternativ fungerar måste du gräva. Tillverkare har ofta en teknisk ritning av cykelhållaren i fråga, och du kan använda måtten för att bedöma om du kommer att stöta på några monteringsproblem. En lista att finslipa på är avståndet från fästets mitt till det första facket, eftersom detta visar hur nära stället kommer att vara bakom fordonet.

Material och byggkvalitet

Uttrycket “du får vad du betalar för” ringer mycket sant i den monterade cykelhållarevärlden. Kort sagt, om du planerar att använda ditt cykelhållare mycket eller behålla det på ditt fordon även under regnperioden, är det väl värt att betala för en premiumdesign. De dyra cykelhållarna på vår sida har högkvalitativa metallkonstruktioner av hög kvalitet som har utmärkt livslängd. Å andra sidan kommer hyllor som använder mycket plast eller billig, tunn metall, benägna att rosta ut eller bryta ner över tiden. Med det sagt, bara för att en cykelhållare består av mycket plast betyder det inte nödvändigtvis att det inte är hållbart. En design som gör ett bra jobb med att balansera metallkonstruktion och strategisk användning av tuff plast är vår högst rankade Thule T2 Pro XT.

Vikt på cykelhållaren

Dragkroksmonterade cykelhållares vikter varierar mycket från 7 kg till 40 kg. Våra favoritplattformsmodeller ligger i intervallet 20 kg till 25 kg, vilket kan göra installation och borttagning av dem till en utmaning. Men vi är villiga att hantera den ökade vikten på grund av fördelarna med en kraftigare konstruktion som bär cyklar säkrare och håller längre. Vid testning har vi funnit att viktbesparande modeller har sin rättvisa andel av kompromisser när det gäller bärförmåga och livslängd. Med det sagt, om du inte använder ditt cykelhållare så ofta eller kommer att behöva ta bort det själv med viss regelbundenhet, är en lätt design som Beta ett helt rimligt val.

Bilens dragkrok

Det finns två huvudstorlekar för mottagare: 1,25 tum och 2 tum, och det är självklart att du bör kontrollera vilken du har på ditt fordon innan du köper en cykelhållare. Som förväntat kan 2-tums mottagare hantera mer vikt, vilket är ett övervägande om du planerar att dra ett tungt plattformshållare med cirka 25 kg e-cyklar ombord. Dessutom är de tvåcykeltillägg som erbjuds på vissa plattformsställ bara kompatibla med en 2-tums mottagare. Men om du bara bär vanliga mountainbikes eller racercyklar, fungerar en 1,25-tums mottagare bra. Och en sista anmärkning: många hängande cykelhållare kommer med en adapter, så att de kan arbeta med antingen dragstorlek.

Låsmekanismer

Cykelhållare har i allmänhet mycket liknande funktionsuppsättningar, och en vanlig uppgradering som du ser på mellanklass och premiumdesign är lås. Dessa flexibla kablar börjar med cykellås och gör att du kan fästa cykelns ram eller hjul på stativet. Även om det inte är en perfekt avskräckande effekt – en solid uppsättning bultfräsar kommer att göra ett snabbt arbete med dem – de ger viss säkerhet när du parkerar din bil (vi vill också säkerhetskopiera dem med ett robust U-lås). Våra favoritcykellås är de som är integrerade i cykelhållaren, vilket gör det mycket bekvämt att snabbt distribuera dem vid behov. Cykelhållare som innehåller ett separat kabellås som du behöver förvara i ditt fordon är mindre tilltalande, och i sådana fall föredrar vi att köpa vårt eget metall-U-lås.

Det andra tillbehörslåset är för mottagarkopplingen, som vanligtvis finns på dragstiftet eller integrerad i cykelhållarens botten. Målet är att hålla tjuvarna borta hela cykelhållaren från din bil. Med tanke på att till och med en budgetvänlig design ofta är 2 000 kr eller mer är detta ett förnuftigt tillskott. Det finns inte stora skillnader mellan stilar när det gäller funktionalitet, även om vi har funnit att den integrerade typen är lite lättare att använda. Det är värt att notera att om cykelhållaren du köper inte innehåller ett mottagarlås, erbjuder varje tillverkare i listan ovan ett som tillbehör.

Dragkroksmontering kontra andra monteringsstilar

Vi har gjort det klart i hela denna bit att ett dragmonterat cykelhållare är vår favoritdesign och särskilt plattformsmodeller. Jämförelse av vanliga cykelbärande alternativ finns det inte en stil som erbjuder så mycket bekvämlighet, kapacitet eller kompatibilitet med ett så stort utbud av fordon (förutsatt att du har en mottagarkoppling). Takräcken har en lägre maximal kapacitet (vanligtvis två cyklar), är mer smärtsamma att lasta och lossa och kan påverka bensinkörning eller skapa ett visslande ljud på motorvägen. Bagagemonterade ställningar är billigare men är benägna att orsaka färgskador på ditt fordon om du inte vidtar extra försiktighetsåtgärder. Om du har en lastbil är den enkla upphämtningsplattan ett trevligt och prisvärt alternativ, men du tappar säkerheten för ett låsfäste och det kan ta lite arbete att begränsa kontakt mellan cykel och cykel. I slutändan har alla sina fördelar, men ingen annan cykelhållaretyp kan matcha mångsidigheten hos ett fäste.

Kompatibilitet mellan cykelhållare och cykel

Hjulstorlek och däckbreddskompatibilitet

Hjulstorlek och däckbredd är inte viktiga överväganden när du väljer ett hängande cykelhållare, men de som väljer plattformsstil vill kontrollera att deras cyklar passar i de medföljande brickorna. Den goda nyheten är att majoriteten av vägar och mountainbikecyklar inte har några problem alls – varje plattformshylla på vår lista kan passa 26- till 29-tums hjul och 3-tums och under däck. Det är när du kommer till de yttersta ändarna av spektrumet med 12- till 24-tums barncyklar eller fettcyklar med 4- till 5-tums däck som problem kan dyka upp.

En av anledningarna till att Thule T2 Pro XT tog topplaceringen på vår lista är dess förmåga att passa så många cykelstilar direkt ur lådan. Det är den enda som både rymmer 20- till 29-tums hjul och däck upp till 5 tum breda (den enda oförenliga storleken är en 27,5-tums fettcykel). Andra kräver två separata adaptrar för att passa cyklar med hjul mellan 20 och 24 tum och däck större än 2,75 tum.

Ett slutscenario är där ett specifikt cykelhållare helt enkelt inte kan passa ett visst hjul- eller däckstorlek. Thules cykelhållare har inga problem med att rymma fettcykeldäck upp till 5 tum, men kan inte passa en hjulstorlek mindre än 26 tum (och inga adaptrar finns tillgängliga). Som nämnts ovan kommer dessa problem med hjulstorlek och däckbredd inte att vara ett problem för många åkare – det är ofta lättare att lagra en liten barncykel i fordonet, till exempel – men det är bra att ha i åtanke som du minskar din cykelhållare-sökning.

Cykelhjulbas Kompatibilitet

Mountainbikes har utvecklats mot längre design, vilket har påverkat längden på deras hjulbas. Som sådan, på vissa plattformsställ kan det finnas problem med hjulbaskompatibilitet. Det kommer inte att påverka de flesta, men större mountainbikecyklister på stora, moderna nedförsbackeorienterade modeller vill verifiera denna information. För att kontrollera kan du leta upp din cykel online och söka efter ett geometrisk diagram, eftersom cykeltillverkare nästan alltid ringer ut hjulbasen. Ett annat enkelt sätt är att fysiskt kontrollera hjulbasen på din cykel genom att mäta avståndet från fram- och bakaxelns centrum. När du väl har det här numret kan du jämföra det med max hjulbasspecifikationen för det cykelhållare du är intresserad av att köpa.

Cykelramkompatibilitet

Den slutliga potentiella fallgropen för cykelkompatibilitet är relaterad till formen och stilen på din cykels ram. Till att börja med påverkas inte plattformsställ likadant eftersom de bara kommer i kontakt med cykelns däck eller hjul. Men om du funderar på att hänga en cykelhållare, ta en titt på formen på det övre röret på din cykels ram. Om du har en traditionell terrängcykel eller hardtail mountainbike är du förmodligen säker – den triangulära ramen med ett ganska jämnt topprör passar bra på ett hängande cykelhållare. Men steg-genom ramar (vanliga på kryssningscyklar), mountainbikes med full fjädring och barncyklar kan vara problematiska.

Cykelramadapter

Om din cykel inte kommer att passa på ditt hängande cykelhållare på grund av ett kraftigt vinklat eller svepande topprör är det bästa alternativet att köpa en separat toppröradapter. Designen är ganska enkel: klämmor i vardera änden fästs på din sadelstolpe och cykelstam, och den rundade delen i mitten ligger ovanpå cykelhållarens vaggar. För 500 kr för Thule-adaptrarna är detta inte billiga tillbehör och bör tas med i beräkningen när du väljer en cykelhållarestil. Dessutom, även om de är ganska lätta att använda, kommer det oundvikligen att bli irriterande att sätta på dem och ta av dem varje gång du cyklar.

Typ av cykelhållare

Det finns två huvudtyper av monterade cykelhållare. Den första är plattformsstativ som använder en plattform för att säkra cyklar i allmänhet via däcken. Den andra är hängande cykelhållare som upphänger cykeln från ramen. Plattformshyllor har fördelen att de inte rör vid cykelramen alls; de rör bara däcken. Detta gör dem idealiska för människor som inte vill riskera att skada sina cykelramar. Dessutom kan brickorna justeras för att ge mer utrymme mellan cyklarna, vilket minimerar kontakt mellan cyklar och cyklar. Detta gör det också möjligt för plattformsställ att passa alla typer av cyklar oavsett total storlek, upphängningsstil eller hjulstorlek.

Denna kombination av mångsidighet och enkel installation gör plattformsställen mycket populära bland seriösa cyklister. Den enda nackdelen är att de i allmänhet är dyrare än hängande cykelhållare. Hängande stativ stöder under tiden cyklar vid ramarna och låter cyklarna hänga ner. Fördelen här är att många av dessa cykelhållare kan rymma upp till fem cyklar utan extra hårdvara. Den största nackdelen är att kontakt med ramen kan leda till nötning och i vissa fall skador. Detta är ett stort övervägande när man bär en cykel med en kolfiberram.

Hängande cykelhållare kan inte heller rymma cyklar med ovanliga ramar (som genomgående cyklar) eller mountainbikes med fullfjädring. Och du kanske också vill säkra de främre däcken på ramen med en bungeesnöre eller ett band. Detta hjälper till att förhindra att hjulen roterar och stöter på andra cyklar. På plussidan är hängande cykelhållare lättare att montera och montera. Och de är i allmänhet billigare än plattformsställ.

Svängbar cykelhållare

Lutningsställ gör att du kan öppna lastdörren på de flesta stadsjeepar och större bilar, men svängbara konstruktioner tar dig till nästa nivå. Kort sagt, genom att släppa en stift kan de öppnas som en arm och svänga hela stället mot fordonets sida. Detta ger dig oavbruten åtkomst till det bakre lastområdet – allt utan att behöva lossa dina cyklar. Den extra designkomplexiteten och materialen ökar vikt och kostnad. Mer komplicerade cykelhållare är 10 till 20 pund tyngre än ett alternativ som inte kan svängas bort – men det är värt det för dem som prioriterar funktionen. Du hittar oftast svängbara cykelhållare i kategorin hängande.

Plattform kontra hängande: Vilket är bäst?

Om du håller din cykel orörd är den viktigaste fördelen och kostnaden är mindre av ett övervägande, är plattformshyllor idealiska. De flesta plattformshyllor säkrar cykeln via däcken och undviker ramkontakt helt. De är också lätta att använda, särskilt plattformsställ med en roll-up-funktion. Detta är perfekt för personer som transporterar tyngre cyklar som kryssare eller e-cyklar.

Plattformshyllor vinner också ut om du transporterar cyklar med unika ramar (som en genomgående cykel) eller mountainbikes med fullfjädring. Du behöver inte hitta ett sätt att väva hängande armar genom ramarna. Som sagt, plattformsställ som helhet har större prislappar än hängande cykelhållare. De flesta ryttares främsta oro för ett hängande cykelhållare är att det potentiellt kan skada kolfiberramar. Det är dock mer troligt att en spricka kommer från att krascha in i ett träd eller av misstag kliva på kedjestaget.

Realistiskt sett är det större problemet med ramkontakt att det kan skada cykelns finish över tiden. Vi har hört skräckhistorier om hängande cykelhållare som bär färgen ner till metallen på långa vägresor. Även om det är ett extremt fall är långsammare slitage inte under många år. På grund av detta tenderar hängande cykelhållare att ha vadderade vaggar för att minimera ramskador, men det bästa sättet att garantera att din ram är säker är att eliminera ramkontakt. Om priset inte är något objekt och att din cykel ser ny ut är din prioritet, välj ett plattformsställ. Om du vill spara pengar och inte är orolig för slitage är ett hängande cykelhållare ett utmärkt val.

Antal cyklar

En av de första sakerna att tänka på när du har valt en cykelhållaretyp är hur många cyklar du vanligtvis tar med dig. Cykelhållare bär vanligtvis var som helst från två till sex cyklar, så du har några alternativ. Kom ihåg att du alltid kan ha färre cyklar än en cykelhållarekapacitet, men aldrig mer än en cykelhållarekapacitet. Och du vet aldrig när du ska hämta några fler kompisar att åka med.

Lutbar kontra svängbar

Funktionerna “tilt” och “swing-away” hänvisar till hur cykelhållaren justeras för att ge åtkomst till ditt fordon. Lutning vinklar cykelhållaren så att du kan öppna en kombi eller släppa ner en baklucka. Detta gör det möjligt att luta sig in och ta en ryggsäck eller låta din hund hoppa ut. En sak att tänka på är om du kan luta cykelhållaren med cyklarna fortfarande. Det kan vara ont att ta av cyklarna när du behöver sätta dig in i din bil.

Tänk också på hur långt det lutar. Detta kommer att göra stor skillnad om du drar ut något otrevligt, som en kylare. I allmänhet en funktion av hängande cykelhållare, svängbar drift tenderar att flytta cykelhållaren längre bort från din åktur. Detta möjliggör mer åtkomst till fordonets bakre del. Det flyttar också cykelhållaren ur vägen, så att du lätt kan dra ut tunga och otympliga föremål.

Ytterligare funktioner

Enkel installation

Att installera ett stativ på ditt fordon ska vara enkelt och krångligt, med ett minimum av verktyg och justeringar. Vikt är också ett stort fokus. Ju lättare cykelhållaren, desto lättare är det att bära och montera det. Detta är särskilt viktigt om du inte kan parkera i närheten av där du förvarar ditt cykelhållare. Dessutom, om ett tungt cykelhållare är svårt att ta bort, bära och installera om, kan du sluta lämna det på fordonet, även om det inte används, vilket bränner extra gas och i onödan kan stressa metall på vissa aluminiumställ över tid.

Tillgång till baksidan av ett fordon

Med en cykelhållare ska du kunna luta eller svänga stället ur vägen så att du kan öppna ett fordons bakdörr eller bagageutrymme – helst utan att behöva lossa cyklarna. (Ett bagagerum kräver nödvändigtvis att du tar bort cyklarna – och ibland själva stativet – för att öppna bagageutrymmet.)

Förmåga att fällas upp (på fordonet) när den inte används

När du inte transporterar cyklar bör armarna på en bagageutrymme eller hängningsställ kunna fällas ner och ur vägen. På samma sätt borde en brickbricka enkelt fällas upp vertikalt för att minimera hur långt den sticker ut bakom fordonet.

Förmåga att vara låst

När du är på väg bör du kunna lämna dina cyklar i några minuter när du stannar för mat eller andra nödvändigheter. Vi föredrog modeller som låter dig låsa cykelhållaren till fordonet och cyklarna till cykelhållaren, även om du ofta kan köpa lås eller kablar separat.

Enkel förvaring

En cykelhållare som fälls platt eller nästan platt utan att behöva demonteras är mycket lättare att förvara och tar mindre plats i ditt garage eller hem. Vi letade också efter vägt viktade cykelhållare som kunde sitta upprätt på egen hand istället för att falla över och skapa en snubblingsrisk eller behöva hållas.

Enkel montering

Även om det här är något du vanligtvis bara behöver göra en gång (eller åtminstone bara en gång per ridningssäsong), föredrog vi modeller som enkelt monterades, innehöll tydliga instruktioner och inkluderade alla nödvändiga verktyg.

Välja en cykelhållare för kolfibercyklar

Kolfibercyklar är drömmaskiner för många åkare och kommer med premiumprislappar, så det är ingen överraskning att en vanlig fråga är hur man transporterar dem säkert. För att skydda materialet är det viktigaste att välja en stil som inte tillåter någon ramkontakt. Detta innebär att du vill undvika den vanliga hängande cykelhållarekategorin, eftersom vissa modeller säkrar cykeln med remmar direkt över toppröret.

Bland plattformsstativ är det bäst att välja en av två grundläggande mönster: en spärrarm som låses in över framhjulet och ett band genom bakhjulet en dubbelarmsdesign som spänner över de främre och bakre däcken. Gemensamma nämnare bland dessa kompatibla cykelhållare är en hög prislapp, men det är väl värt det att undvika onödiga skador på din koldioxidutrustning.

Lista över de bästa Cykelhållarna 2023

  • Bäst i test: Thule VeloCompact 3, 7-Pin, 3 cyklar
  • Populärast: Thule ProRide Cykelhållare, 1 cykel
  • Premiumval: Thule EasyFold XT 13pin, 3 cyklar
  • Billigast: Thule HangOn 3B Tilt, 3 cyklar

Olika typer av cykelhållare

Plattformshållare

Plattformshyllor dominerar denna runda och är enligt vår mening det bästa sättet att transportera dina cyklar. Jämfört med hängande cykelhållare är plattformsdesigner kompatibla med ett mycket bredare utbud av cykelstilar, sitter lägre på marken för enklare åtkomst och är utmärkta när det gäller stabilitet. De flesta har två fästpunkter: en spärrarm som håller fast framhjulet och en rem som håller bakhjulet på plats. Det här enkla och effektiva systemet gör det enkelt att snabbt ladda och lossa din cykel, och det minimerar vippningar eller rörelser från sida till sida under körning. Dessutom är dessa cykelhållare mest skonsamma mot cyklar eftersom de vanligtvis bara kommer i kontakt med däcket eller hjulet (och inte den målade ramen).

Som med alla produkter kommer det definitivt att finnas kompromisser. Plattformsställen är stora, skrymmande och i allmänhet ganska tunga. Om du planerar att ta bort din dragkrok cykelhållare med någon regelbundenhet, vill du vara uppmärksam på vikt och många ledande alternativ tippar skalan till 25 kg eller mer. Plattformstilkrokar är också bland de dyraste alternativen på marknaden, med priser på ledande konstruktioner som Thule T2 Pro XT. Med det sagt, för seriösa förare är den extra vikten och kostnaden väl värt säkerheten och användarvänligheten i denna stil.

Hängande hållare

Hängande cykelhållare är ett populärt sätt att transportera väg- eller lätta cyklar utan att behöva lyfta dem över huvudet och upp på taket på ditt fordon. Även om det inte nödvändigtvis är billigt, kommer ett kvalitetshängande cykelhållare till ungefär hälften av priset för en plattformsmodell med samma kapacitet. Hängande cykelhållare är mycket lättare och mer kompakta, vilket är ett plus för dem som planerar att ta bort cykelhållaren med viss regelbundenhet.

En snabb kontroll av vår lista ovan visar att de flesta hängande cykelhållare har hamnat på eller nära botten av vår ranking. Anledningen är enkel: de kan inte rymma oregelbundet formade cykelramar – inklusive många fullfjädrade mountainbikes, barncyklar och stegcyklar – utan att köpa en topprörsadapter. Dessutom är cyklarna närmare varandra än på en plattformshylla och är mer benägna att gunga och komma i kontakt med varandra under körning. Och en sista fallgrop i det hängande stativet är hur det fäster cyklarna på cykelhållaren: det håller dem på plats med gummi- eller plastremmar som sveper runt ramen. Tyvärr kan dessa remmar ofta leda till skrapning och skrapning över tiden – för dem som älskar sina cyklar är detta en affärsbrytare.

Tillägg för plattformscykelhållare

Tillägg (även kända som förlängningar) är ett utmärkt sätt att öka bärförmågan på ditt plattformstyp. De fördubblar vanligtvis cykelhållarens bärförmåga – från två till fyra cyklar – och finns för många populära konstruktioner (inklusive Thules T2 Pro XT-tillägg). För ca 4 500 kr är det helt klart en stor investering som kostar nästan lika mycket som huvudstativen själva. Men tilläggen är praktiska att använda, enkla att installera eller ta bort och kommer med plattformens säkerhet. Det är värt att notera att dessa tillägg vanligtvis bara är kompatibla med 2-tums mottagarversionen av cykelhållareen på grund av den låga maximala tungvikten på 1,25-tums mottagare.

Svingande hållare

Lutningsställ gör att du kan öppna lastdörren på de flesta stadsjeepar, hatchbacks och lastbilar, men svängbara konstruktioner tar dig till nästa nivå. Kort sagt, genom att släppa en stift kan de öppnas som en arm och svänga hela stället mot fordonets sida. Detta ger dig oavbruten åtkomst till det bakre lastområdet – allt utan att behöva lossa dina cyklar. Den extra designkomplexiteten och materialen ökar vikt och kostnad. Vissa cykelhållare är 5 till 10 kg tyngre än ett alternativ som inte kan svängas bort – men det är värt det för dem som prioriterar funktionen. Du hittar oftast svängbara cykelhållare i kategorin hängande.

Takcykelhållare

Det finns tre typer av takräcken: kompletta stativsystem som monteras på ditt nakna tak, brickor som fästs på dina fabriksinstallerade tvärstänger / sidoskenor / spår och sugkoppar som suger upp till nästan alla ytor. Och det finns två sätt att bära cyklar på dem: med eller utan framhjulet monterat. Ta bort hjulet och sänka höjden och lätta cykeln, men det kanske inte är så enkelt med vissa skivbromscyklar.

Adaptrar finns tillgängliga för axlar, men det är klokt att kontrollera kompatibilitet innan du köper. Låt ratten vara på och du eliminerar alla bekymmer angående skivbromsar och att behöva sticka ett lerigt däck i din bil, även om du offrar lite stabilitet. Andra bonusar för att använda ett takräcke: På de flesta alternativ låser allt (cyklar till cykelhållare, cykelhållare till tak), och det finns ingen risk för en skadad cykel om du hamnar på motorvägen. Men det finns möjligheten att du kommer att glömma att din cykel är där uppe när du drar in i garaget, så se upp.

Bagagecykelhållare

Denna typ av cykelhållare fästs i bagageutrymmet med remmar och krokar, och övre och nedre fötter stabiliserar den mot bilen. Det är vanligtvis det billigaste och lättaste alternativet av de tre och de mest bärbara. När du förstår hur remmar och krokar fungerar med din bil blir det lättare att ta bort och installera cykelhållaren.

Och om du parkerar i ett område med mycket kriminalitet, vill du ta bort det och stoppa det inuti din bil eller ditt hus (bagageutrymmena låses inte i din bil). Andra nackdelar inkluderar möjligheten för en pedal eller ett hjul att floppa runt och repa din bils färg, begränsningar med där krokarna fäster (väderstrippning och spoilers kan till exempel utgöra ett problem) och att det kanske inte fungerar med några funky-formade cyklar (tänk mountainbikes) eftersom det håller dem uppe i toppröret.

Vanliga frågor om Cykelhållare

Vilka är de olika typerna av cykelhållare?

Det finns två huvudtyper. Hängande cykelhållare eller maststilar tenderar att vara det billigaste alternativet: de stöder cyklar med sin ram. Även om de kan dra i kvantitet kan de inte hantera en mångfald cykelstilar. För det finns cykelhållare i plattformstyp, där din cykel i huvudsak vilar i en bricka som rymmer två till fyra cyklar vid sina däck och håller dem på plats när du kör. De rymmer många olika typer av cyklar – det finns modeller där för allt från vanliga vägcyklar till elektriska.

Vilken cykelhållare är bäst?

Det bästa cykelhållaren för bil varierar från person till person. Med så många variabler mellan varje ryttare är det nästan omöjligt att välja en cykelhållare för varje situation. Det bästa alternativet är att bestämma vad dina behov är och välja en cykelhållare som fungerar bäst för dig. Om du prioriterar att hitta ett bra, kostnadseffektivt cykelhållare och du kan plocka upp din cykel och flytta den utan kamp kan du få ett bra hängande cykelhållare för 1 000 till 2 000 kr.

Om du håller din cykel säker och utan repor är ditt främsta problem, ett plattformshållare är ett bra val. Plattformar sitter också lägre på marken, så det är bra för människor som kämpar för att plocka upp sina cyklar. Ju högre du går i prisklassen, desto fler funktioner får du. Avancerade cykelhållare lägger till säkerhetsfunktioner, spakar och knappar som gör dem enklare att använda. De erbjuder vanligtvis också sätt att låta dig komma åt din bagageutrymme utan att ta bort cyklarna. När du väljer en cykelhållare, överväga de funktioner du är villig att göra utan och vilka du behöver. Balansera dessa behov med hur mycket du är villig att spendera, så hittar du det perfekta cykelhållaren för dig.

Vilken är den bästa cykelhållaren för fyra cyklar?

Både hängande och plattformsställ har versioner som rymmer fyra cyklar. Hängande ställningar kräver lite mer finess för att hålla dina cyklar säkra, eftersom de säkrar dina cyklar uppifrån. Detta gör det möjligt för cyklarna att svänga och slå varandra under resan. Färre cyklar kan placeras på avstånd, vilket minimerar risken.

Men utrymmet är begränsat med fyra cyklar, så se till att hållarna är tillräckligt fördelade så att cyklarna inte träffar varandra, även med minimal svängning. Detta är mindre problem med plattformshyllor, eftersom cyklarna är låsta på plats via båda hjulen, vilket ger en bra mängd stabilitet. Det är också lättare att sätta cyklarna på plattformshyllor eftersom hållarna är så mycket lägre.

Kan cykelhållaren skada din bil?

En av anledningarna till att så många väljer ett dragmonterat cykelhållare framför ett bagagerumsmonterat cykelhållare är att dragkroken inte har någon kontakt med karossens kaross. Detta minskar eventuell gnugga mot färgen. Det håller också i allmänhet cykelhållaren borta från allt på kroppen som det kan böja eller splittras. Oavsett vilka försiktighetsåtgärder ett företag kan vidta när man utformar en cykelhållare, är det alltid fråga om användarfel. Om du öppnar din halvkombi medan cykelhållaren är på och upprätt kan du köra luckan direkt in i cykelhållaren. Detta kan orsaka bulning och repor på cykelhållaren eller bilen. Se till att cykelhållaren är ur vägen när du kommer in i fordonets baksida.

Cyklar kan också kontakta ditt fordon om du inte är försiktig. Plattformshyllor bär ibland cykeln nära fordonets bakrutan. Detta kan öka oddsen för att styret ska gå igenom fönstret på en särskilt ojämn väg. Du kan lösa detta genom att justera hållarna så att cykeln sitter längre bort från fönstret. Hängande stativ låter det främre däcket hänga fritt, vilket kan leda till stötar och slipning mot din bil. Det är inte lika svårt att bryta ett fönster, men det kan skada finishen över tiden. Det är dock en enkel fix. Säkra hjulet med en rem eller bungee-kabel för att lösa problemet.

Vad är det enklaste cykelhållaren att använda?

Båda typerna av cykelhållare har sina fördelar. Om det inte är ett problem för dig att hämta din cykel är hängande ställen enkla att använda. Sätt cykeln på armarna, bind fast remmarna, böj framhjulet och din cykel är säker. Plattformshyllor kräver inte så mycket muskler, eftersom vaggarna är lägre. Men de tar några fler steg för att låsa in cykeln. Cykelhållare med svängbara funktioner gör det lättare att komma åt baksidan av din åktur. Tänk på en av dessa om du har mycket redskap (campingutflykter etc.).

Är dragkrogshållare bättre?

Om ditt fordon har kapacitet är cykelhållare ett bra alternativ. Att fästet fästs på din dragkrok mot bagagerum eller takräcken skyddar inte bara din bils yta mot skador utan är också extremt säker, eftersom fästena är tillverkade i kraftigt stål. De är också mycket enklare att installera än andra alternativ, vilket är en enorm fördel för människor som inte vill ha en cykelhållare på sin bil varje dag. Eftersom det är säkrat med en stålstift, tar det bara ett steg att sätta det på en släpvagn när du är ute och åka och ett steg för att ta bort det när du är klar.

Vilka typer av bilar ska använda cykelhållare?

Många typer av personbilar kan använda liftcykelhållare, inklusive bilar, stadsjeepar och lastbilar – i grund och botten, så länge den har en mottagare för en trailerkoppling, skulle bilen teoretiskt kunna bära ett liftcykelhållare. Denna mångsidighet gör att liftcyklar är en av de mest populära stilarna där ute.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen