Bästa Cykelhållaren 2023 – Test av olika Cykelhållare

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Thule EuroRide 3 (3 cyklar)

Thule HangOn 4 Tilt (4 cyklar)

Thule EasyFold XT 13pin (3 cyklar)

Thule Xpress 970 (2 cyklar)

Klicka här för att se fler Cykelhållare och andra lasthållare.

Att cykla ger många fördelar och kan i många fall ersätta behovet av att köra, men det måste dras en gräns någonstans. Det är inte praktiskt att cykla överallt och då krävs det en cykelhållare för att underlätta med färden och se till att din cykel kommer med vart du än ska.

Vare sig det handlar om långa eller korta sträckor kan en cykelhållare stå till tjänst. Det finns modeller som kan hålla upp till 4 cyklar vilket är perfekt för stora umgängen som ska ut och cykla då både personerna och cyklarna kan transporteras smidigt i en enda bil.

Cykelhållare är en investering, likt cykelväska och hjälm, och något som kommer underlätta ditt liv en lång tid framåt. Att cykla är underbart, men att transportera den långa sträckor kan vara besvärligt, med en cykelhållare blir även transporten underbar.

1. Bäst i test – Thule EuroRide 3

Thule EuroRide 3 Cykelhållare 3 cyklar

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart.

2. Populärast – Thule HangOn 4 Tilt

Thule HangOn 4 Tilt Cykelhållare 4 cyklar

Klicka här för att se bästa priset

Recension kommer snart.

3. Premiumval – Thule EasyFold XT 13pin

Thule EasyFold XT 13pin Cykelhållare, 3 cyklar

Klicka här för att se bästa priset

För dig som värderar kvalité och hållbarhet och som är villig att spendera lite mer pengar för att få det är den här modellen av Thule ett mycket bra alternativ.

Du får en lättanvänd cykelhållare som passar alla typer av cyklar utan problem, samt är kompatibel för dragkroksmontering. Utöver det är den helt hopvikbar och kompakt vilket gör den mycket enkel att transportera när det väl behövs.

Själva cykelhållaren väger ca. 23 kg och har en lastkapacitet på hela 60 kg med 3 cyklar den maximalt kan hålla. Trots det relativt höga antalet cyklar som modellen kan hålla är det ändå drygt 20 cm avstånd mellan cyklarna vilket i många fall är en fördel.

Slutligen erbjuder den här cykelhållaren stor mångsidighet och kvalité för den som är villig att lägga lite extra pengar för att då det.

4. Billigast – Thule Xpress 970

Thule Xpress 970 Cykelhållare 2 cyklar

Klicka här för att se bästa priset

En lite billigare modell för den som har en lite mindre budget men fortfarande vill få en cykelhållare som kommer tillgodose ens behov är Thule Xpress 970 en produkt värd att kika på.

Produkten är en lättviktig och lättanvänd cykelhållare som är kompatibel för att transportera två cyklar.

Fördelen med den här modellen är så klart att den är billigare än konkurrensen, men utöver det är den lätt att använda och montera. Den väger endast 4,3 kg och kan fällas ihop för att enkelt få plats i bagageutrymmet vilket gör den mycket praktisk att använda när du vill.

Sammanfattningsvis är Thule Xpress 970 cykelhållare en produkt som för ett litet pris ger dig stora fördelar och underlättar ditt arbete något enormt tack vare dess enkelhet.

Lista över de bästa cykelhållarna 2023

  • Bäst i test: Thule EuroRide 3
  • Populärast: Thule HangOn 4 Tilt
  • Premiumval: Thule EasyFold XT 13pin
  • Billigast: Thule Xpress 970

Köpguide för cykelhållare 2023

Med alla olika modeller och varianter av cykelhållare som finns ute på marknaden blir det självklart väldigt svårt att veta vilken produkt som är rätt för just dig. Alla har olika behov och därmed kommer den modell som är rätt för varje person variera.

Vissa är ute efter en cykelhållare kompatibel med dragkrok medan andra vill ha en cykelhållare utan dragkrok. För att hjälpa dig hitta den bästa cykelhållaren har vi sammanställt en köpguide med olika modeller som är avsedda för lite olika arbeten, men där alla självklart har i huvudsyfte att hjälpa till med transporten av cyklar.

Det finns många faktorer att tänka på vid köp av cykelhållare, nedan har vi listat en del av dem:

  • Cykelkapacitet
  • Cykelviktkapacitet
  • Cykelhållare med eller utan dragkrok

Cykelkapacitet

Hela syftet av en cykelhållare är att hjälpa dig hålla cyklar och transportera dem längre sträckor, därmed är det viktigt att antalet cyklar produkten kan hålla möter dina behov.

Du vet inte om du någonsin behöver hjälpa en bekant med att flytta på cyklar eller ifall det uppstår ett behov av att transportera ett större antal cyklar, då vill du vara redo. Det kan vara smart att investera i en cykelhållare för 4 cyklar eller 3 cyklar, även ifall du inte har behovet för det just nu.

Det kostar självklart lite mer att köpa en modell som kan bära fler cyklar, men det blir även en bättre investering för framtiden då du är redo för vad som än kan inträffa eftersom du har en väldigt mångsidig hållare.

Alla olika cykelhållare klarar av alla typer av cyklar, det spelar ingen roll om det är en mountainbike eller en landsvägscykel.

Cykelviktkapacitet

Det handlar inte endast om cykelkapaciteten dock, utan vikten produkten kan hålla är också väldigt viktig. Cykelhållaren har kanske plats för 4 cyklar men har en väldigt liten cykelviktskapacitet, helt plötsligt kan du bara transportera 2 cyklar då vikten annars överskrider det maximala.

Notera att vissa modeller av cyklar väger mer än andra. Om du vill ha en cykelhållare för en elcykel till exempel är det bra om du investerar i en modell med lite högre viktkapacitet.

Likt allt annat skiljer detta också sig från en person till person då alla inte har samma typ av cykel. En barnfamilj kommer ju ha några lättare barncyklar vilket gör att den cykelhållaren som är bäst för dem inte behöver ha särskilt hög cykelviktkapacitet.

Du vill absolut inte riskera med att lasta på fler cyklar så vikten överskrider den maximala då du kommer betala dyrt när det väl går snett. Se därför till att ta reda på dina behov och köp en cykelhållare i enlighet med det.

Cykelhållare med eller utan dragkrok

En fråga som många ställs inför när de ska köpa en cykelhållare är ifall de ska köpa en cykelhållare kompatibel för dragkrok eller en cykelhållare utan dragkrok.

Det finns många anledningar för att välja den ena över den andra och det kommer vi ta upp.

Den mest uppenbara anledningen till att gå för en cykelhållare utan dragkrok är att bilen som man har i tanke att köra med kanske inte har en dragkrok. Det är inte många som modifierar sin bil för att ha en dragkrok utan det mest praktiska är att välja en cykelhållare som är anpassad till bilen, inte tvärtom.

Värt att notera är att en cykelhållare utan dragkrok inte behöver sitta på taket av bilen utan de modellerna kan också hänga där bak vid bagageutrymmet vilket är ett plus bland många. Det är ju trots allt lite mer risker involverade i att ha en cykelhållare på taket av bilen.

Det handlar om att välja den modellen som är bäst anpassad efter dina behov och din bil då du vill vara säker på att hållaren inte ger upp på dig när du behöver den som mest.

Olika typer av cykelhållare

Precis som det finns olika modeller och märken vad gäller alla produkter finns det även olika varianter av cykelhållare. De olika typerna uppfyller fortfarande behovet av att hålla cyklar och hjälpa till i transporten av dem, men de gör det på lite olika sätt.

Nedan har vi listat två olika varianter värt att kika in lite på och få en bättre förståelse för hur dem funkar och när den ena kanske är bättre än den andra.

Plattformshyllor

Den här modellen är unik på det sättet att den agerar som en plattform för cykeln under transport och håller fast den främst via däcken.

Fördelen med den här modellen är att risken för att cykeln kommer till skada blir minimal då hållaren inte rör cykelramen, utan den ger endast ett stöd för cykeln att stå på.

Ytterligare en fördel med den här varianten är att den är väldigt mångsidig då plattformens storlek kan justeras och anpassas efter varierande storlekar på cyklarna. Du blir inte bunden till en specifik storlek eller modell av cykel utan dina möjligheter vidgas en hel del.

Värt att notera vad gäller den här varianten är dock att de oftast kostar lite mer än andra modeller vilket för vissa är värt med tanke på fördelarna.

Hängande cykelhållare

Precis som namnet antyder hos den här modellen av hållare kommer cyklarna hänga med hjälp av stöd.

Fördelar med den här typen är att de oftast kan hålla lite fler cyklar än dess motpart, plattformshyllor. Utöver det gör dessa modeller det även enklare att montera upp cykelhållaren på bilen vilket både sparar tid och ork.

En fördel som tidigare noterats hos plattformshyllor är att ramen av cykeln inte kan kommas till skada, detta är tyvärr inte fallet hos hängande cykelhållare. Eftersom cyklarna ständigt är i kontakt med hållaren kan ramen komma till skada vilket inte är önskvärt bland någon.

Givet både fördelarna vad gäller de två olika typerna av cykelhållare kan det konstateras att plattformshyllor i de flesta fallen är det bättre alternativet.

Trots det att plattformshyllor kostar lite mer än motparten är det värt i längden. Genom att undvika skador på cykelns ram och säkerställa en enkel transport blir plattformshyllor en mycket bra investering.

Vanliga frågor om cykelhållare

Vilken cykelhållare är bäst?

Det finns en mångfald av olika cykelhållare som är bra på sitt sätt och kan tillgodose mängder av behov, det gäller att hitta den bästa modellen för just dig och dina kriterier.

Om du vill veta mer och är intresserad av att hitta en produkt som kommer gynna dig kan du kika in vår hemsida där vi har listat ett antal modeller som alla är bra på sitt sätt.

Får man ha cykelhållare på dragkroken?

Ja, du får ha en cykelhållare på dragkroken, men du måste se till att registreringsskylten inte skyms av cykelhållaren.

Det kan vara tufft bland vissa modeller att fästa cykelhållaren på bilen utan att registreringsskylten skyms, men precis som allt annat finns lösningar. Du kan till exempel investera i en cykelhållare för tak där du enkelt kan montera fast produkten på taket av bilen och slippa problemet med skylten.

Alternativt är det även tillåtet att fästa en extra registreringsskylt på cykelhållaren när ordinarie skylten är skymd.

Hur låser man fast cyklar i cykelhållaren?

Det har aldrig varit enklare än att transportera cyklar än när man gör det med en cykelhållare. Det kan variera från modell till modell exakt hur monteringen sker till, men generellt sätt sker allt på tre enkla steg:

1. Montera cykelhållaren på bilen, antingen på bilens dragkrok eller taket av bilen.
2. Montera cykeln på cykelhållaren och se till att den står stadigt.
3. Spänn fast cykeln och se till att den håller sig.

Hur mycket kostar en cykelhållare?

Priset av cykelhållare kan variera en hel del baserat på olika faktorer så som cykelkapacitet, cykelviktkapacitet och hållbarhet. Detta gör det väldigt svårt att sätta ett pris på hur mycket det kostar, men du kan förvänta dig ett pris mellan 1000 och 10 000 kronor.

Om du vill veta mer rekommenderar vi att du tar en titt på vår hemsida där vi har listat olika modeller baserat på olika faktorer, bland annat priset.

Sammanfattning

Avslutningsvis är cykelhållare ett mycket bra redskap som kommer underlätta ditt friluftsliv något enormt och se till att du njuter av dina cykeläventyr ännu mer.

Med en cykelhållare är du inte längre bunden till att cykla i närområdet, utan du får möjligheten att upptäcka nya platser och uppleva äventyr på ett helt nytt sätt. Utöver det får du också möjligheten att göra detta i större grupp genom att investera i exempelvis en cykelhållare för 4 cyklar.

Att köpa en cykelhållare kostar en del pengar, men det är en investering för framtiden och ett redskap som kommer vara med dig ett bra tag framåt.

”Det är värt att spendera lite extra pengar på en cykelhållare av högre kvalité då både den kommer hålla längre, och se till att cyklarna du transporterar inte kommer till skada och att även dem kan hålla längre.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen