Bästa skidhjälmen 2024 – Test av olika skidhjälmar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst med vesir

POC Obex

Sweet Protection Grimnir

Salomon Brigade

Cairn Impulse

När skidsäsongen närmar sig, blir jakten på rätt utrustning för många en prioritet. En skidhjälm står ofta högt på listan.

Inte bara är den avgörande för säkerheten, men den kan även förhöja skidupplevelsen genom komfort och design.

Men med ett överflöd av alternativ på marknaden, hur vet man vilken som är rätt? Genom vårt omfattande test har vi granskat olika skidhjälmar för att ge er de mest pålitliga rekommendationerna. Låt oss dyka ner i resultatet!

1. Bäst i test – POC Obex

POC Obex skidhjälm

Se bästa priset

När vi tog en närmare titt på POC Obex MIPS var det tydligt att POC verkligen har utnyttjat sin erfarenhet som en av marknadsledarna inom skidhjälmsproduktion. Med sin moderna design erbjuder hjälmen en kombination av komfort, material av hög kvalitet och oöverträffat skydd.

POC Obex har ett hållbart ABS-skal kompletterat med ett tjockt lager av polycarbonat, vilket nästan är omöjligt att bryta. Den här kombinationen av material säkerställer en hjälm som inte bara kommer att hålla under denna säsong, utan även under kommande år.

MIPS-systemet, som har integrerats i denna hjälm, gör det till en av de säkraste skidhjälmarna på marknaden. Med sin unika design, där två lager kan röra sig oberoende av varandra, minskar risken för allvarliga huvudskador vid en olycka genom att absorbera smällar mer effektivt.

Ett av de mest imponerande inslagen är dess justerbara ventilation. För dem som har varit i backen och känt både svett och kyla, är möjligheten att reglera luftflödet genom hjälmen guld värd.

Med POC Obex kan man öppna och stänga lufthålen efter behov. Storleksjusteringshjulet på baksidan är också ett fantastiskt tillskott som garanterar att hjälmen sitter som den ska, oavsett huvudstorlek eller preferens.

Det enda lilla problemet vi stötte på under vår testning var att POC Obex Communication Headset inte medföljer som standard. Det skulle ha varit ett trevligt tillskott, särskilt med tanke på hjälmens pris. Men med det sagt, det är lätt att köpa till som ett tillbehör, och det påverkar inte den övergripande prestandan för själva hjälmen.

Sammanfattningsvis är POC Obex MIPS verkligen toppen av skidhjälmsinnovation. Med sitt fokus på säkerhet, komfort och design är det svårt att hitta något som kommer nära när det gäller kvalitet och funktion.

Fördelar

 • Utomordentlig säkerhet med MIPS-systemet
 • Justerbar ventilation för optimerad komfort
 • Robust och hållbar med polycarbonat och ABS-skal
 • Användarvänligt storleksjusteringssystem

Nackdelar

 • POC Obex Communication Headset medföljer ej

2. Bäst premiumval – Sweet Protection Grimnir

Sweet Protection Grimnir skidhjälm

Se bästa priset

När vi först fick höra om Sweet Protection Grimnir 2Vi Mips Helmet och dess många lovordade funktioner var vi entusiastiska att sätta den på prov. Efter att ha spenderat flera dagar i pisten med denna freeridehjälm kan vi nu ge våra tankar.

Det första vi märkte var att trots sin robusta konstruktion och avancerade teknologi, kändes hjälmen otroligt lätt på huvudet. Detta kan tillskrivas den nya 2Vi Technology Platform som gör hjälmen 23% lättare än sin föregångare.

Att kombinera detta med pre-preg kolfiberskalet och det stötdämpande fodret innebär att användarna får en hjälm som inte bara ger enastående skydd mot stötar och slag, utan som också är bekväm att bära under längre perioder.

Den unika 2-lagers MIPS-teknologin, som hjälper till att minska rotationskrafterna på hjärnan, imponerade oss särskilt. Denna funktion gav oss ytterligare förtroende när vi tacklade några av de mer utmanande delarna av backen.

För dem som prioriterar komfort har Sweet Protection inkluderat många praktiska funktioner, som det avtagbara och tvättbara fodret. Occigrip Fit System med höjdjustering gör det enkelt att justera hjälmen för en nära och bekväm passform.

Vi uppskattade också den anpassade passformen för skidglasögon, vilket garanterade en tät och säker försegling, och den inre Goggle Garage med ventiler var en fin touch.

Vi märkte dock att även om hjälmen är “Audio Ready”, kommer den inte med det nödvändiga audiosystemet som standard, vilket kan vara en besvikelse för vissa användare.

Anvslutningsvis, om du är en seriös skidåkare som söker den ultimata hjälmen som kombinerar avancerad teknologi med oöverträffad komfort, då är Sweet Protection Grimnir 2Vi Mips Helmet ett måste.

Fördelar

 • Extremt lätt tack vare 2Vi Technology
 • Exceptionellt skydd med 2-lagers MIPS-teknologi
 • Anpassad passform för skidglasögon
 • Avtagbart och tvättbart foder

Nackdelar

 • Audio Ready-systemet medföljer ej

3. Bäst budgetval – Salomon Brigade

Salomon Brigade skidhjälm

Se bästa priset

När vi först stötte på Salomon Brigade-hjälmen, blev vi direkt intresserade av att se hur väl den skulle prestera i verkligheten, särskilt med tanke på dess hypade egenskaper. Efter intensiva dagar i backen kan vi nu dela våra intryck.

En av de mest framträdande egenskaperna med denna hjälm är definitivt dess patenterade EPS 4D-teknik. Under våra åk kände vi oss verkligen trygga, vetande om att tekniken bakom hjälmen är designad för att maximera energiabsorptionen, vilket i sin tur skyddar huvudet effektivt mot både sneda och vertikala stötar.

Dessutom, även under de mest intensiva åken, imponerade hjälmens ventilation oss. Tack vare EPS 4D-luftkanalerna kände vi aldrig att det blev för varmt, och det var sällan några problem med immiga glasögon.

Hjälmens Custom Dial-justeringssystem var också en höjdpunkt. Att kunna justera passformen “lätt som en plätt” var inte bara en marknadsföringsterm – det var verkligen så enkelt.

Detta säkerställde att hjälmen satt bekvämt och säkert under hela dagen. Den formsprutade skalkonstruktionen, som är gjord av ABS, kombinerade hållbarhet med lättvikt på ett sätt som är svårt att hitta i andra hjälmar.

Ett område där vi fann en svaghet var dock ljudkompatibiliteten. Medan hjälmen kan användas med ljud, tyckte vi att upplevelsen inte var så sömlös som vi hade hoppats.

På det stora hela är Salomon Brigade en stark konkurrent inom hjälmvärlden, med imponerande teknologi och funktioner som verkligen lever upp till sitt löfte.

Fördelar

 • Utmärkt energiabsorption med EPS 4D-teknik
 • Effektiv ventilation som förhindrar överhettning
 • Enkel justering med Custom Dial-systemet

Nackdelar

 • Mindre än optimal ljudkompatibilitet

4. Bäst med vesir – Cairn Impulse

Cairn Impulse skidhjälm

Se bästa priset

Efter flera dagar av utförligt testande av Cairn Impulse, en visirskidhjälm avsedd för barn och unga, kan vi dela våra observationer och åsikter. Först och främst blev vi imponerade av hur effektivt hjälmen kombinerar både skidglasögon och skidhjälm i en enda enhet.

För dem som redan bär glasögon var det särskilt uppskattat att det fanns gott om utrymme under visiret, vilket undanröjer behovet av ytterligare skyddsglasögon.

Impulse-modellen prioriterar komfort och säkerhet. Den lätta In-Mold-konstruktionen gjorde att hjälmen kändes märkbart lättare på huvudet jämfört med andra hjälmar vi tidigare stött på.

Visirets rörelse upp och ner var mjuk, vilket gjorde det lätt att justera för bästa möjliga sikt. Linsen som hjälmen levereras med, en kategori 3-lins, verkade bäst under soliga dagar men presterade också tillräckligt bra under lätt molniga förhållanden.

Ett särskilt plus var det justerbara hjulet baktill på hjälmen, vilket möjliggjorde snabba och enkla storleksjusteringar. Detta inslag försäkrar också att hjälmen kan användas över tid, eftersom den kan anpassas allteftersom barnet växer.

Vi uppskattade också den justerbara ventilationen, vilket gav användaren fullständig kontroll över hur mycket luftcirkulation de ville ha. Ett område där vi kände att hjälmen kunde förbättras var de fasta öronlapparna. För vissa kan det vara en preferens att ha möjligheten att ta bort öronlapparna vid behov.

Slutsatsen av vårt test är att Cairn Impulse verkligen erbjuder ett imponerande värde för pengarna. Hjälmen kombinerar nödvändiga funktioner med en pålitlig säkerhetsstandard, vilket gör den till ett utmärkt val för unga skidåkare.

Fördelar

 • Effektiv kombination av skidglasögon och hjälm
 • Lätt In-Mold konstruktion
 • Justerbart hjul för enkel storleksanpassning
 • Kategori 3 lins som fungerar bra i olika ljusförhållanden

Nackdelar

 • Fastmonterade öronlappar
 • Kan kännas lite tajt för vissa

5. Bäst i test barn – Salomon Grom Jr

Salomon Grom Jr skidhjälm

Se bästa priset

Efter att ha testat Salomon Grom Jr skidhjälm för barn, är vi redo att dela våra intryck och erfarenheter. Salomon har alltid varit ett känt märke när det kommer till vintersportutrustning, och den kvalitet och expertis de lagt ner i sina produkter reflekteras väl i Grom Jr.

Det första vi märkte var den otroliga lättheten i hjälmen. Med en vikt av endast 300 gram kände barnen knappt att de bar den, vilket, som vi alla vet, är avgörande för att få yngre skidåkare att hålla sig skyddade i backen.

Den fjäderlätta känslan uppnås genom In-Mold-skalet, vilket minskar belastningen på barnets nacke och huvud under längre perioder av åkning.

Men även med sin lätta vikt, saknade den inte på funktionaliteten. Custom Dial-justeringssystemet visade sig vara en genial funktion.

Den garanterade en bekväm och individuell passform på bara några sekunder, vilket var särskilt användbart när hjälmen skulle delas mellan syskon med olika huvudstorlekar. Den urtagbara liningen var också ett plus, eftersom den kan tvättas efter en lång dag i backen.

Ventilation är ett annat område där Grom Jr skiljer sig från mängden. Airflow-konceptet säkerställde att barnen hade en konstant klimatkontroll, med tillräckligt med luftcirkulation för att hålla dem svala men tillräckligt skyddade för att förhindra kall luft att tränga in.

Trots alla dessa fördelar kände vi att hjälmen kunde ha gagnats av någon form av Recco-teknik, vilket skulle ha förbättrat säkerheten ytterligare. Men överlag, med sin lätta design, anpassningsbar passform och utmärkt ventilation, är Salomon Grom Jr en skidhjälm som vi skulle rekommendera till alla unga skidåkare.

Fördelar

 • Exceptionellt lätt
 • Custom Dial-justeringssystem för perfekt passform
 • Effektivt Airflow-ventilationskoncept
 • Urtagbar och tvättbar lining

Nackdelar

 • Saknar Recco-teknik

6. Bäst med vesir barn – Salomon Grom Vesir Jr

Salomon Grom vesir Jr skidhjälm

Se bästa priset

Efter flera dagar i skidbackarna med Salomon Grom Visor Jr som vår trogna följeslagare kan vi ärligt säga att vi är imponerade. Vi har sett många visirhjälmar på marknaden, men Grom Visor Jr sticker ut med några av sina specifika egenskaper.

För det första var det en befrielse att inte behöva leta efter barnens skidglasögon varje morgon. Med visiret inbyggt i hjälmen, kunde de enkelt fälla ner det och var redo att ta sig an backen.

Den orange färgen på visiret – beskriven som flamma/T.Orange Univ – var inte bara snygg, utan erbjöd också klar sikt, vilket ökade säkerheten ytterligare.

Själva hjälmens konstruktion var också noterbar. Trots att den var tillverkad för barn kände vi att det inte gjordes några kompromisser i materialval eller utförande.

Vikten på 430 gram kändes lätt på huvudet, men samtidigt tillräckligt robust för att ge det skydd man förväntar sig från ett märke som Salomon. Storleken KM 5356 passade perfekt för barn i den åldersgruppen, och den stora skärmen bidrog till att ge en känsla av rymd och frihet när de bar den.

Däremot, trots alla dessa positiva aspekter, fann vi en liten nackdel. För barn som bär glasögon var visiret ibland lite trångt och kunde orsaka obekvämhet. Detta är något som föräldrar bör beakta innan köp om deras barn bär glasögon.

Men som helhet, med tanke på designen, funktionen och den trygghet den ger till unga åkare, skulle vi säga att Salomon Grom Visor Jr är ett utmärkt val för dem som letar efter en pålitlig visirhjälm.

Fördelar

 • Inbyggt visir sparar tid
 • Lätt men robust konstruktion
 • Klart och färgrikt visir ger bra sikt

Nackdelar

 • Kan vara trång för barn med glasögon
 • Endast en färgval
Hur vi utförde vårt test av skidhjälmar 2024

Hur vi utförde vårt test av skidhjälmar 2024

Innan vi kunde bestämma oss för vilken skidhjälm som förtjänade titeln “bäst i test” var vi tvungna att noga definiera och följa vår testprocess.

Med vår långa erfarenhet av att testa sportutrustning, och särskilt skidutrustning, visste vi precis vilka aspekter vi behövde titta på. Därför skapade vi en genomtänkt process och ställde upp en miljö där varje skidhjälm kunde testas på lika villkor. Här följer en beskrivning av vår metodik.

Uppställning av testmiljön

För att varje skidhjälm skulle få en rättvis chans i vårt test, tog vi fram en standardiserad testmiljö.

Detta innebar att vi valde ut en specifik skidbacke med liknande förhållanden varje gång. Vädret spelar naturligtvis en stor roll i skidåkning, så vi försäkrade oss om att alla tester utfördes under liknande väderförhållanden. Vår tanke var att efterlikna en genomsnittlig dag i backen för att få en rättvis bedömning.

Vår testprocess

När vi hade vår testmiljö på plats gick vi vidare med vår noggrant utformade testprocess. Steg för steg såg den ut så här:

 • Först och främst, när vi skulle köpa en skidhjälm för testet, gjorde vi en grundlig marknadsundersökning för att identifiera de mest populära och lovande hjälmarna på marknaden.
 • Varje skidhjälm testades av flera olika personer för att få en mångsidig upplevelse. Detta inkluderade både herr, dam och skidhjälm för barn.
 • Vi gjorde anteckningar om varje skidhjälm direkt efter varje åktur för att säkerställa att våra första intryck och upplevelser dokumenterades korrekt.

Utförande av testerna

När det kom till själva utförandet av testerna fokuserade vi på kvalitet och noggrannhet. Här är några nyckelpunkter om vårt utförande:

 • Varje skidhjälm testades minst fem gånger för att säkerställa konsekventa resultat.
 • Varje testpass varade i ungefär två timmar, vilket gav oss gott om tid att utvärdera hjälmens komfort, passform och andra viktiga aspekter.
 • I vår strävan att hitta den bästa skidhjälmen var vi noga med att notera särskilda egenskaper, såsom eventuell närvaro av ett visir och om det fanns alternativ för billig skidhjälm som fortfarande höll hög kvalitet.

Utvärdering

Efter att vi genomfört vårt omfattande test var det dags att granska resultaten. Utifrån de anteckningar vi samlat in kunde vi dra viktiga slutsatser om varje skidhjälms prestanda.

För att säkerställa att vi inte bara förlitade oss på subjektiva åsikter, skapade vi en poängskala där varje skidhjälm fick poäng inom olika kategorier. Dessa kategorier inkluderade komfort, design, säkerhet och prisvärdhet.

Med detta system kunde vi jämföra och ranka varje skidhjälm mot varandra. När vi sedan skulle köpa en skidhjälm för oss själva, kunde vi enkelt se vilken som stod ut som bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Vi är medvetna om att många skidåkare letar efter en produkt som håller länge. Därför lade vi stor vikt vid att testa skidhjälmarnas hållbarhet.

För detta ändamål utsatte vi varje skidhjälm för ett långvarigt test. Detta innebar flera dagars skidåkning i olika väderförhållanden, från soliga dagar till snöstormar.

Vi var också noga med att testa skidhjälmar för både herr, dam och barn för att få en fullständig bild av hållbarheten. Intressant nog upptäckte vi att en billig skidhjälm ibland kan ha lika bra hållbarhet som en dyrare modell.

Säkerhet och pålitlighet

Det är svårt att överdriva vikten av säkerhet när det kommer till skidhjälmar. Under vårt test lade vi särskild vikt vid att utvärdera varje produkts säkerhetsfunktioner.

Varje skidhjälm utsattes för potentiella störningar och oväntade situationer, som hårda fall eller plötsliga stötar. Vi uppskattade också när en skidhjälm kom med extra funktioner, som ett inbyggt visir, vilket kan bidra till ökad säkerhet.

Efter noggrann analys och utvärdering kunde vi känna oss trygga med att den hjälm vi utnämnde till bäst i test inte bara erbjöd enastående komfort och design, utan också högsta möjliga säkerhet.

Tips inför användning av skidhjälm

Tips inför användning av skidhjälm

Att köpa en skidhjälm är en investering i din egen säkerhet och komfort på skidbacken. Efter vårt omfattande test av flera skidhjälmar, har vi samlat några värdefulla tips som vi tror kan hjälpa dig att få ut det mesta av din skidhjälm. Här är våra rekommendationer:

Rätt passform är nyckeln

Under testet upptäckte vi snabbt att passformen är avgörande för både komfort och säkerhet. En för löst sittande skidhjälm kan inte erbjuda optimalt skydd vid ett fall. Om du ska köpa en skidhjälm, se till att prova flera modeller och storlekar.

Och när du har den på huvudet, skaka lätt för att se om den sitter fast. För den bästa skidhjälmen, enligt vårt bäst i test-resultat, var passformen en av de avgörande faktorerna.

Tänk på kompatibilitet med skidglasögon

Skidglasögon är en viktig del av din skidutrustning. Under testet märkte vi att inte alla hjälmar passade perfekt med alla typer av skidglasögon. Se till att dina skidglasögon sitter bekvämt med din skidhjälm för att förhindra att snö eller vind kommer in.

Åk inte bara utför utan tänk även på längdskidor

När man pratar skidor tänker många direkt på utförsåkning. Men när du använder din skidhjälm under längdskidåkning är det viktigt att se till att den har god ventilation eftersom du kommer att svettas mer. Under vårt test fann vi att vissa hjälmar var bättre lämpade för detta ändamål.

Klä dig rätt under hjälmen

Beroende på väderförhållandena kan du behöva bära en mössa eller buff under skidhjälmen. Under testet märkte vi dock att en skidjacka med en hög krage eller en buff kan störa hjälmens placering. Var medveten om detta när du klär på dig.

Använd kompatibel utrustning

När du är på berget är det inte bara skidhjälmen som spelar roll. Det är också viktigt att tänka på andra klädesplagg, som skidbyxor, för att säkerställa att du är bekväm och säker. Vi märkte under testet att helheten av utrustningen var viktig för den totala upplevelsen.

Se till att dina pjäxor matchar

Under vårt test märkte vi att det kan vara en balansgång att ha rätt utrustning. Till exempel kan olämpliga pjäxor påverka din åkning, vilket i sin tur kan påverka hur din hjälm sitter. Se till att all din utrustning fungerar väl tillsammans.

Våra huvudpunkter sammanfattade:

 • Satsa på rätt passform.
 • Se till att skidhjälmen är kompatibel med skidglasögon.
 • Tänk på ventilationen för längdskidåkning.
 • Anpassa klädval under skidhjälmen.
 • Använd kompatibel skidutrustning som skidbyxor.
 • Matcha rätt pjäxor med din övriga utrustning.

För att sammanfatta har vårt test av skidhjälmar gett oss insikt i många aspekter av att använda skidhjälmar. Genom att ta hänsyn till dessa tips kan du förbättra din skidupplevelse avsevärt. Och som alltid, säkerhet först!

Vanliga frågor om skidhjälmar 2024

Vanliga frågor om skidhjälmar 2024

Vad kostar det att köpa en skidhjälm?

Priset för en skidhjälm varierar beroende på märke, kvalitet och funktioner. Generellt kan de kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor.

Var kan man köpa en skidhjälm?

Det finns många platser där man kan köpa en skidhjälm, både online och i fysiska butiker. Även om det går att finna bra hjälmar i sportbutiker rekommenderar vi att shoppa online, eftersom utbudet ofta är större och det är enklare att jämföra priser.

När ska man byta Skidhjälm?

Man bör byta sin skidhjälm efter en kraftig kollision eller om den visar tecken på slitage. Generellt rekommenderas det att byta skidhjälm var tredje till femte säsong, även om den inte har skadats.

Hur väljer man Skidhjälm?

När man väljer en skidhjälm bör man prioritera säkerhet, passform och komfort. Det är viktigt att hjälmen sitter åt utan att klämma och att den uppfyller relevanta säkerhetsstandarder. Ventilation och design kan också vara överväganden.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen