Bästa overallen för barn och vuxna 2024 – Test av olika overaller

Bäst i test barn

Bäst premiumval barn

Bäst i test baby

Bäst i test vuxen

Didriksons Björnen Kid

Isbjörn of Sweden Kid

Lindberg Rocky

Swedteam Ridge

I jakten på den perfekta overallen har många stött på olika utmaningar. Från de estetiska aspekterna till funktion och hållbarhet; det finns en myriad av faktorer att beakta innan man gör sitt val.

När temperaturen sjunker och kylan kryper på är det viktigt att vara förberedd. För den oinsatte kan det vara överväldigande med alla tillgängliga alternativ.

Men oroa dig inte! Vi har satt ihop ett gediget test för att hjälpa dig hitta rätt i overall-djungeln. Följ med oss på denna djupgående resa för att upptäcka vilken overall som bäst uppfyller dina behov.

1. Bäst i test barn – Didriksons Björnen Kid

Didriksons Björnen Kid overall

Se bästa priset

Vi hade nyligen möjligheten att noggrant testa Didriksons Björnen, en av de mest älskade vinteroverallerna för barn på marknaden. Och med god anledning: från dess 100% vind- och vattentäthet till dess tejpade sömmar är Björnen en symbol för kvalitet och funktionalitet.

Direkt vid första användningen var vi imponerade av hur skyddande och värmande den är, särskilt under kallare höst- och vinterdagar.

Materialets andningsförmåga, med en imponerande 4000 g/m2/24 h, gjorde att barnet kunde leka ostört, även under intensiva snölekar, utan att svettas överdrivet. Dessutom har overallen en PFC-fri vattenavvisning, vilket ger en extra säkerhetsmarginal vid oväntade regnskurar eller snöstormar.

En av de mest framstående egenskaperna med Björnen är Didriksons smarta “Extend size”-funktion, som gör det möjligt att enkelt förlänga både ärmar och ben med upp till en storlek.

Under testet såg vi hur denna funktionalitet kan vara en spelväxlare, särskilt för snabbväxande barn. Med tanke på barnens snabba tillväxt kan detta förlänga overallens livslängd, vilket ger god valuta för pengarna.

Designmässigt får Björnen topbetyg. Den avtagbara huvan med en elegant syntetisk pälskant ger en chic touch, samtidigt som det praktiska aspektet behålls – det går lätt att sätta på en hjälm under. Under vårt test noterade vi hur lätt det var att justera passformen tack vare de elastiska snörena i midjan, kardborrebanden vid handlederna och anklarna samt de inbyggda gaiters.

Det finns dock en nackdel med denna overall som vi märkte under testet: trots dess många fickor skulle det ha varit användbart med någon form av invändig ficka, särskilt för förvaring av värdeföremål som en nyckel eller en liten leksak.

Sammantaget är Didriksons Björnen Kid en exceptionell vinteroverall som kombinerar tekniska specifikationer med elegant design, vilket gör den idealisk för vintersäsongens alla äventyr.

Fördelar

 • 100% vind- och vattentät med tejpade sömmar
 • Andningsförmåga på 4000 g/m2/24 h
 • “Extend size”-funktion för förlängning av ärmar och ben
 • Funktionell och elegant design

Nackdelar

 • Saknar invändig ficka

2. Bäst premiumval barn – Isbjörn of Sweden Kid

Isbjörn of Sweden Kid overall

Se bästa priset

Isbjörn of Sweden Kid’s Penguin Snowsuit framstår som en välskött balans mellan kvalitet, hållbarhet och funktion. När vi började testa denna overall var vi först imponerade av dess robusta konstruktion, tack vare det slitstarka Nylon Tactel-materialet.

Dess vattentäthet märktes omgående – med en vattenpelare på 15 000 mm och 100% tejpade sömmar, var den förmögen att hålla barnet torrt även under de mest krävande väderförhållandena.

En av de mest framträdande egenskaperna är dess andningsförmåga. Den inre Primaloft Black Eco-isoleringen, tillverkad av 80% återvunnet material, erbjöd inte bara optimal värmeisolering men gjorde också att överflödig värme kunde ventileras ut, vilket säkerställde att barnet kände sig behagligt, oavsett aktivitetsnivå.

Vi uppskattade särskilt de många detaljerna som Isbjörn of Sweden inkluderade. Den avtagbara och justerbara huvan, till exempel, erbjöd flexibilitet, medan vattenavvisande dragkedjor på bröstfickorna förstärkte overallens vattentäthet.

Dessutom bidrog reflexdetaljerna till ökad säkerhet under mörka timmar, något som vi fann vara ett oumbärligt tillskott för barn som ofta leker utomhus.

Ännu en egenskap vi tyckte särskilt mycket om var ”Expandable Size”-detaljen. Med möjligheten att förlänga både ärmar och byxben med ungefär 3 cm kan overallen användas längre, vilket bevisar märkets åtagande till hållbarhet och minskat avfall.

Slitstarkheten på baken och benen var också imponerande, med tanke på hur mycket barn tenderar att röra sig och leka.

Dock, trots alla dessa fördelar, noterade vi en nackdel. Vi kände att med alla dessa högkvalitativa funktioner kunde overallen kännas något tung för yngre barn, speciellt när de först börjar använda den.

Fördelar

 • Hög grad av vattentäthet och andningsförmåga
 • Tillverkad med hållbara och miljövänliga material
 • Justerbarhet i både huva och klädstorlek
 • Reflexer för extra säkerhet under mörka timmar

Nackdelar

 • Kan uppfattas som tung för yngre barn

3. Bäst i test baby – Lindberg Rocky

Lindberg Rocky overall

Se bästa priset

Under de kyliga månaderna bestämde vi oss för att testa Lindberg Rocky, en babyoverall som vid första anblicken lovar att kombinera stil och funktionalitet.

Med vintersäsongen i åtanke var vår första observation hur vackert plagget var designat, med tanke på detaljerna som fuskskinn på axlarna, vilket ger det en unik touch. Materialvalet av 100% polyester verkar hållbart och det inre fleecefodret lovar värme för de små under kallt väder.

En av de mest framstående egenskaperna vi noterade var de dubbla dragkedjorna. När man handskas med en rastlös bebis underklädsprocessen kan vara en kamp, men med dessa dragkedjor var det smidigt och enkelt att klä på och av barnet. Den avtagbara huvan är också en trevlig funktion, speciellt när inomhus eller under mildare vinterdagar.

Vi uppskattade överviken för händer och fötter, en nödvändig detalj för att skydda små fingrar och tår från kylan. Men det vi verkligen älskade var resåren i midjan, vilket ger en bättre passform och förhindrar att kall luft sipprar in.

Men även om Lindberg Rocky har många positiva aspekter, finns det en viktig detalj som vi inte kan ignorera: den är inte vattentät. Detta kan vara problematiskt om vädret blir för vått, så det är något att tänka på beroende på din regions vinterförhållanden.

Lindbergs historia, som startade av en fars omtanke om sitt barns kalla extremiteter, är beundransvärd. Det är uppenbart att de har lagt mycket tanke på design och funktionalitet, och vi kan bekräfta att de lyckas i sina ansträngningar.

Fördelar

 • Dubbla dragkedjor för smidig påklädning
 • Stilfull design med unika detaljer
 • Resår i midjan för bättre passform

Nackdelar

 • Inte vattentät

4. Bäst i test vuxen – Swedteam Ridge Thermo

Swedteam Ridge Thermo overall

Se bästa priset

När den kyliga jaktsäsongen närmade sig beslutade vi att testa Swedteam Ridge Thermo, en jaktoverall med många lovande egenskaper. Vid första anblicken blev vi imponerade av DESOLVE® kamouflagemönstret, som är både stiligt och funktionellt, särskilt för de som önskar smälta in i skogslandskapet.

Den extra förstärkningen på armbågar och knän visade sig vara ytterst användbar, särskilt under våra långa pass där vi låg på marken eller satt på knä. 240 gram fyllningen var tillräckligt för att hålla oss varma under kyliga vaknätter, och COVERTEX® 100-membranet höll sitt löfte om att skydda mot både vatten och vind.

De långa dragkedjorna på benen var en fördel, särskilt när det var dags att klä på eller av overallen. De många justerbara funktionerna, inklusive ärmarna, midjan, huvan och bensluten, tillät oss att anpassa passformen perfekt till våra individuella kroppsformer.

Fickornas antal och placering var genomtänkt. Radiofickan var en särskild höjdpunkt, vilket gjorde det enkelt att bära med sig och komma åt våra kommunikationsverktyg. Men en sak som vi kände saknades var en ammunitionsficka. Det hade varit praktiskt, särskilt när man är ute i fält och behöver snabb åtkomst till ammunition.

Sammantaget uppfyllde Swedteam Ridge Thermo de flesta av våra förväntningar och visade sig vara ett robust, varmt och funktionellt plagg för jaktsäsongen.

Fördelar

 • Utmärkt kamouflagemönster för skogsomgivningar
 • Många justerbara funktioner för bästa passform
 • Högkvalitativ vattentät och vindtät membran
 • Praktisk radioficka för enkel åtkomst

Nackdelar

 • Ingen ammunitionsficka
 • Kan upplevas som för varm under milda dagar

5. Bäst vattentäta – Polarn O. Pyret Waterproof

Polarn O. Pyret Waterproof overall

Se bästa priset

När höstsäsongen närmade sig och regniga dagar blev vanligare, bestämde vi oss för att prova Polarn O. Pyret Waterproof. Med en historik som går tillbaka till 1976 och en tydlig fokus på hållbarhet, var vi nyfikna på om denna produkt skulle leva upp till sitt rykte.

Vid första anblicken var kvaliteten på plagget omedelbart uppenbar. Den 100% polyamid ytan gav ett starkt första intryck av slitstyrka och tålighet. Fodret och vadderingen, båda gjorda av 100% återvunnen polyester, kändes behagligt mot huden och lovade värme under kyligare dagar.

Under testperioden utsattes plagget för flera regniga dagar och det höll tätt, vilket bevisade dess effektivitet som en regnjacka.

Tvättråden var tydliga och enkla att följa, vilket garanterade att plagget skulle förbli i bästa skick även efter flera tvättar. Ett plus var att märket tydligt uppmanade kunder att ta hand om plagget på rätt sätt för att förlänga dess livslängd.

Det vi verkligen uppskattade var märkets hållbarhetsfokus. Genom att använda återvunnen polyester och främja återanvändning av kläder, kunde vi känna oss bra med vårt köp.

Detta var inte bara ett plagg; det var ett steg i rätt riktning mot en mer hållbar framtid. Men trots dess många fördelar fann vi att plagget torkade långsammare än förväntat efter att ha blivit blött.

Sammanfattningsvis uppfyllde Polarn O. Pyret Waterproof de flesta av våra förväntningar. Dess hållbarhetsfokus och höga kvalitet gör det till en utmärkt investering för dem som vill ha ett pålitligt och miljövänligt ytterplagg.

Fördelar

 • Hög kvalitet och slitstarkt material
 • Tillverkat av återvunnen polyester
 • Tydliga och användarvänliga skötselråd
 • Starkt fokus på hållbarhet

Nackdelar

 • Torkar långsammare än förväntat

6. Bäst budgetval barn – Zigzag Vally

Zigzag Vally overall

Se bästa priset

Vi tillbringade flera veckor med att testa den vattentäta Vally-overallen från ZigZag, och den imponerade verkligen. Vid första anblicken ger overallens design och konstruktion ett starkt intryck av hållbarhet, och det dröjde inte länge innan vi insåg att detta inte bara var yta.

Ett av de första saker vi märkte var overallens förmåga att stå emot kraftiga vindbyar. Oavsett om det var en kylig höstdag eller en blåsig eftermiddag på landet, höll Vally-overallen vinden ute på ett imponerande sätt. Med sin vindtäta egenskap gav den ett mervärde som vi verkligen uppskattade.

Reflexdetaljerna på overallen var en annan positiv aspekt. Dessa detaljer, som är spridda över hela plagget, gjorde att vi kände oss säkra när vi var ute och rörde oss i skymning eller mörker. Med tanke på hur viktigt det är med synlighet under de mörkare månaderna, var detta en ovärderlig egenskap.

Vattentätheten, med en vattenpelare på 10000 mm, var också enastående. Under våra tester genomdränktes overallen i kraftigt regn, men inte en droppe kom igenom. Det faktum att den är gjord av 100 % polyester bidrog också till komforten, eftersom materialet var mjukt och samtidigt robust.

Något vi märkte dock var att den kan upplevas som en aning svettig vid fysisk aktivitet. Även om detta inte var ett ständigt problem, var det något som vi stötte på vid några tillfällen.

Avslutningsvis var ZigZag Vally-overallen ett pålitligt ytterplagg som stod upp mot de utmaningar vi utsatte den för. Den kombinerar funktionalitet med säkerhet och komfort, vilket gör den till ett utmärkt val för dem som söker ett pålitligt skydd mot elementen.

Fördelar

 • Hög vind- och vattentäthet
 • Effektiva reflexdetaljer för ökad säkerhet
 • Mjukt och hållbart material

Nackdelar

 • Kan kännas svettig vid intensiv aktivitet
 • Saknar extra ventilation
Hur vi utförde vårt test av overaller 2024

Hur vi utförde vårt test av overaller 2024

När vi påbörjade vår utförliga undersökning av overaller var målet klart: att hitta den bästa overallen på marknaden.

För att uppnå detta krävdes noggranna förberedelser, metodisk testning och en stark dedikation till att säkerställa att varje overall testades under lika och rättvisa förhållanden.

Vårt team har arbetat flitigt för att kunna presentera det mest omfattande testet av overaller, och här delar vi med oss av vår process.

Uppsättning av vår testmiljö

För att vår testprocess skulle bli så rättvis och konsekvent som möjligt, var uppsättningen av testmiljön avgörande. Vi valde en inomhusmiljö med kontrollerad temperatur och fuktighet. Där kunde vi simulera både milt och extremt väder.

Vårt team diskuterade länge om vad som skulle vara den bästa miljön att testa i, och vi kom fram till att en konstant miljö skulle vara mest rättvis. Detta säkerställde att varje overall som testades hade samma chans att visa sina bästa egenskaper.

Steg för steg i vår testprocess

Vår testprocess var noggrant planerad för att säkerställa rättvisa och objektivitet. Här är de steg vi tog:

 • Förberedelse: Vi tvättade varje overall enligt tillverkarens anvisningar innan testet.
 • Prova-på: Varje testperson fick prova respektive overall för att säkerställa rätt storlek.
 • Utsättning för väder: Overallerna utsattes för både milda och extrema väderförhållanden i vår kontrollerade miljö.
 • Användbarhet: Testpersonerna fick utföra vardagliga uppgifter i overallen, såsom att knyta skor och bära ryggsäck.

Utförandet av våra tester

När det kom till det faktiska utförandet av testerna var noggrannheten nyckeln. Varje overall testades:

 • Tre gånger under varje väderförhållande.
 • Med en sammanlagd testtid på tre timmar per overall.
 • Med noteringar om komfort, funktionalitet och slitstyrka.
 • Av tre olika testpersoner för att säkerställa att vårt testresultat inte påverkades av individuella preferenser.

Våra upplevelser och funderingar under testerna var varierade. Många overaller presterade bra under milda förhållanden, men några skilde sig ut under extrema förhållanden. Det var här vi kunde skönja skillnaden mellan en bra overall och den som skulle bli vår ”bäst i test”-vinnare.

Utvärdering av resultaten

Efter det omfattande testet kom den kanske mest krävande delen: att utvärdera resultaten. Vi samlade in detaljerad feedback från alla våra testpersoner, analyserade varje overall i termer av komfort, funktion och prestanda under olika förhållanden.

Varje produkt fick en poäng baserat på dessa kriterier, vilket gjorde det möjligt för oss att jämföra dem på ett rättvist sätt. För att bestämma vilken overall som var bäst i test, såg vi till den totala poängen.

Billig overall eller dyr, märket spelade ingen roll – det var produktens prestanda som talade för sig själv.

Genom vår noggranna utvärderingsprocess kunde vi gruppera overallerna i olika kategorier, såsom “bästa overallen för barn”, “bästa budgetval” och “bästa overall för extrema förhållanden”.

Hållbarhet och långtidstest

När man ska köpa en overall är hållbarhet ofta en avgörande faktor. En bra overall ska inte bara klara av ett test, den ska hålla länge.

Vi utsatte därför overallerna för ett långtidstest där vi simulerade flera månaders användning på bara några veckor. Detta inkluderade allt från daglig slitage till tvättcykler.

Vi var särskilt imponerade av några overaller som trots sitt låga pris visade sig vara mycket hållbara, vilket bekräftade att det är möjligt att hitta en billig overall som samtidigt är av hög kvalitet.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet är avgörande, särskilt när det kommer till overall barn och overall baby. Vi var därför noga med att utvärdera säkerhetsfunktionerna hos varje produkt, såsom reflexer, säkra dragkedjor och justerbara element.

Under testet observerade vi också hur produkterna reagerade på oväntade störningar, såsom plötsliga regnskurar eller starka vindar.

Vi kunde konstatera att en del overaller hade genomtänkta säkerhetsdetaljer som ökade användarens synlighet i mörker, medan andra klarade sig exceptionellt väl under svåra väderförhållanden. Detta gav oss en klar bild av vilka overaller som är de mest pålitliga och säkra i olika situationer.

Tips inför användning av overall

Tips inför användning av overall

Att använda en overall kan verka självklart, men vissa saker upptäcker man först när man testar dem ordentligt.

Efter vårt omfattande test av olika overaller har vi identifierat några nyckeltips för att maximera komfort, säkerhet och hållbarhet. Här är några rekommendationer baserade på våra erfarenheter.

Anpassa för väder och aktivitet

Baserat på vår erfarenhet under testet, insåg vi hur viktigt det är att välja rätt typ av overall för rätt tillfälle. Skidbyxor, till exempel, är utmärkta för vintersporter men kanske inte idealiska för regniga dagar.

Om du vet att du kommer att vistas i blöta miljöer, kanske en kombination av regnjacka och en bra overall är det bästa valet. Gummistövlar kan också vara ett värdefullt tillskott i dessa situationer.

Se till att den sitter rätt

Under testet märkte vi att den bästa overallen inte bara handlar om material och funktioner, utan också om passform.

En overall som är för stor kan bli klumpig och obekväm, medan en för liten kan begränsa rörligheten. När du testar din overall, rör på dig och se till att den inte skaver eller klämmer.

Kombinera med rätt lager

När vi testade, fann vi att en overall kan prestera mycket bättre när den kombineras med lämpliga klädlager nedan. En anorak eller en tjockare tröja kan förstärka värmen på kalla dagar, medan ett tunt lager kan vara tillräckligt under mildare förhållanden.

Kontrollera säkerhetsfunktioner

Säkerhet var en av de största prioriteringarna i vårt test, och vi rekommenderar att du gör detsamma. Kontrollera att din overall har funktioner som reflexer och säkra dragkedjor. Om du ska använda overallen för vattensporter eller fiske, överväg en flytoverall.

Skötselråd för längre livslängd

Det var uppenbart under vårt test att en overall som vårdas korrekt kommer att hålla längre. Följ alltid tvättinstruktionerna och torka overallen korrekt. Regelbunden impregnering kan också hjälpa till att hålla din overall vattentät och fräsch.

Sammanfattning av våra tips:

 • Anpassa för väder och aktivitet
 • Se till att den sitter rätt
 • Kombinera med rätt lager
 • Kontrollera säkerhetsfunktioner
 • Skötselråd för längre livslängd

Genom att följa dessa råd, baserade på våra observationer från testet, kan du känna dig trygg i att du får ut det mesta av din overall, oavsett om den var bäst i test eller en mer ekonomisk variant. Det är alltid viktigt att komma ihåg att den bästa overallen är den som passar just dina behov bäst.

Vanliga frågor om overaller 2024

Vanliga frågor om overaller 2024

Vad kostar det att köpa en overall?

Priserna på overaller varierar kraftigt beroende på märke, kvalitet och var den köps. En billig overall kan kosta några hundralappar medan premiummärken kan gå upp i flera tusenlappar.

Var kan man köpa en overall?

Det går utmärkt att köpa en overall både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar rekommenderas det oftast att köpa online på grund av det bredare urvalet och ofta bättre priser.

Varför heter det overall?

Ordet “overall” kommer från engelskans “over all”, vilket syftar på att plagget bärs över all annan klädsel. Den täcker hela kroppen och skyddar mot väder och vind.

När har man overall?

En overall bärs oftast under kalla månader eller i situationer där man behöver extra skydd mot väder, vind eller andra yttre faktorer. Den är särskilt populär bland barn men används även av vuxna i olika sammanhang.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen