Bästa gummistövlarna 2024 – Test av olika gummistövlar

Bäst i test

Bäst dam

Bäst herr

Bäst barn

Tretorn Sarek 72

Hunter Original Tall

Viking Trophy 4.0

Tretorn Gränna

När regnet smattrar mot fönstret och pölarna breder ut sig på trottoarerna, blir valet av fotbeklädnad kritiskt.

Gummistövlar har länge varit ett populärt val bland svenskar, oavsett ålder eller syfte. Men hur vet man vilka som verkligen står emot väta, och vilka som bara ser bra ut?

I detta test kommer vi att dyka djupt ner i gummistövlarnas värld, från de bästa gummistövlarna till de mest billiga alternativen. Vår ambition? Att hjälpa dig hitta den perfekta balansen mellan funktionalitet och stil när du ska köpa gummistövlar.

1. Bäst i test – Tretorn Sarek 72

Tretorn Sarek 72 gummistövlar

Se bästa priset

När vi satte på oss Tretorn Sarek 72 för första gången blev vi genast medvetna om dess klassiska charm i kombination med moderna uppdateringar.

Ursprungligen lanserad 1972, har denna tidlösa vandringsstövel genomgått en ansenlig transformation som bevisar Tretorns förståelse för konsumentens behov.

Den första saken som imponerade på oss var den slimmade passformen. Trots att stöveln är i unisexmodell kändes den bekväm även under längre sträckor, vilket var ett tydligt tecken på att märket tagit hänsyn till konsumenternas önskemål om komfort.

Denna bekvämlighet realiseras ytterligare med en löstagbar snabbtorkande innersula i EVA, vilket förhindrar att fukt byggs upp inuti stöveln.

Ett annat kännetecken är det vikbara skaftet. Denna design var inte bara estetiskt tilltalande utan ökade också ventilationen, vilket var oumbärligt under våra tester i varmare väder.

Stabiliteten i Sarek 72 kan inte överskattas. Mellansulan i trä kombinerat med förstärkningar i både tå och häl ger stöveln en robust känsla. Denna stabilitet var särskilt märkbar på oländig terräng, där greppet från den mönstrade yttersulan kom till sin rätt.

Trots dessa positiva sidor upplevde vi att storleken kan vara aningen för stor för vissa individer, särskilt eftersom det är en unisexmodell. För de som planerar längre vandringar rekommenderas att bära dubbla strumpor, vilket kan avhjälpa detta lilla problem.

Tretorn är känt för sin kvalitet, och Sarek 72 är inget undantag. Den är tillverkad av naturligt gummi, vilket inte bara gör den tålig utan även miljövänlig. Skötselråden var också tydliga och lätta att följa, vilket förlänger stövelns livslängd avsevärt.

Fördelar

 • Slimmad och bekväm passform
 • Vikbart skaft för ökad ventilation
 • Utmärkt stabilitet och grepp
 • Tillverkad av hållbart naturgummi

Nackdelar

 • Kan upplevas som stor i storleken för vissa

2. Bäst dam – Hunter Original Tall

Hunter Original Tall gummistövlar

Se bästa priset

När vi satte våra fötter i Hunter Original Tall stövlarna, var det omedelbart klart att vi testade något som kombinerar stil och funktionalitet.

Denna gummistövel som ursprungligen introducerades för över 50 år sedan har bibehållit sin tidlösa elegans. Det är svårt att inte fascineras av den brittiska kulturarvet som är så uppenbart i denna stövel.

Materialet är tåligt och gjort av naturgummi, vilket gör att stövlarna är vattentäta och redo att tackla oväder. Den dekorativa touchen med Hunter-märket upptill ger stöveln en prägel av klass. När vi prövade stöveln kände vi den ortopediska passformen – den satt mycket bekvämt kring foten och gav den där känslan av “allroundkomfort” som beskrivs.

Räfflad yttersula med den lilla klacken gav en stadig känsla, även på halare underlag. Däremot märkte vi att den kan kännas aningen tung, med en vikt på cirka 1 900 gram per par baserat på storlek 37. Men vikten kan även vara en indikation på stövlarnas robusthet.

Snabbtorkande nylonfoder är ytterligare en funktion som vi uppskattade, särskilt när man är ute och rör på sig mycket. Det underlättade på- och avtagning av stövlarna. Dessutom är det vadderade svampinnersulan i flera lager som ger den där extra skönheten när man har på sig stövlarna över längre tid.

Det lilla spännet på utsidan, där vadbredden på varje ben kan justeras individuellt, var både en estetisk och funktionell touch. Förpackningen i den ikoniska Hunter-svarta lådan är också en detalj som inte kan förbises.

Sammanfattningsvis är Hunter Original Tall en sann ikon bland gummistövlar. Det är en stövel som passar lika bra i stadens regn som i landets lera, och kan utan tvekan bäras som en stilsäker accessoar till en festival.

Fördelar

 • Tidlös design
 • Vattentät och tålig
 • Ortopedisk komfort
 • Justerbar vadbredd

Nackdelar

 • Något tung

3. Bäst herr – Viking Trophy 4.0

Viking Trophy 4.0 gummistövlar

Se bästa priset

Viking Trophy 4.0 är inte bara en jaktstövel – den är en hyllning till alla dem som spenderar långa dagar i skog och berg. Från första ögonkastet förstår man att denna stövel är något speciellt.

Trots sin robusthet och det faktum att den är tillverkad av lättviktsgummi (LWR) med tre lager i fotdelen för extra stabilitet, känns stöveln överraskande lätt på foten.

Det höga skaftet, som sträcker sig upp till imponerande 41 cm, ger skydd och stöd i alla typer av terräng. Och om du, som oss, till en början oroar dig för hur stövlarna kommer att sitta på vaden, behöver du inte göra det längre. Den justerbara infällningen ger dig möjlighet att anpassa passformen så att stöveln sitter precis som den ska.

När vi testade stöveln på blandade underlag kände vi direkt fördelarna med Vikings robusta och slitstarka UGC®-yttersula.

Den djupa mönstringen och klackarna som går i olika riktningar gav utmärkt grepp, oavsett om det var blött, torrt, stenigt eller lerigt. Invändigt blev vi även glatt överraskade. Polyesterfodret torkade snabbt, vilket är en fördel efter de oundvikliga stänken från pölar eller floder, och canvas i tån ökade stövelns stabilitet.

Den formpressade EVA-inläggssulan med dämpning i hälen var en glädje att ha på även under långa vandringar, och tack vare att innersulan kan tas ut var det enkelt att torka stövlana efter användning.

Med allt detta sagt var det enda vi önskade att stöveln hade, några reflexer för bättre synlighet under de mörka timmarna. Men som helhet står Viking Trophy 4.0 som en mästare inom sitt område, och det är inte svårt att förstå varför den blivit så hyllad och uppskattad i jakt- och friluftskretsar.

Fördelar

 • Lätt men robust
 • Utmärkt grepp
 • Justerbar passform

Nackdelar

 • Saknar reflexer

4. Bäst barn – Tretorn Gränna

Tretorn Gränna gummistövlar

Se bästa priset

Tretorn Gränna erbjuder små äventyrare den perfekta kompanjonen för alla regniga dagar och vattenpölsäventyr. Vid första anblicken fångar dess lekfulla ränder och design uppmärksamheten, men det är komforten och funktionaliteten som verkligen gör dessa gummistövlar speciella.

Under vår testprocess kunde vi konstatera att den vattentäta designen är effektiv för att hålla små fötter torra, oavsett hur stora vattenpölarna är.

En av de mest framstående funktionerna hos Gränna är den anatomiskt formade innersulan. Den ger utmärkt stöd och rörelsefrihet, vilket gör stöveln otroligt bekväm att bära, även under längre utflykter.

Den gjutna yttersulan erbjuder inte bara ett bra grepp på hala ytor, utan erbjuder också säkerhet, särskilt tack vare reflexen baktill, vilket är en fördel i svagt ljus. Den förstärkta sulan ger även extra stöd och komfort.

Lättviktsnaturen och det extra hälgreppet gör Gränna lätt att ta på och av, vilket kan vara en riktig fördel i rusningstid innan skolan. Dessutom är stöveln tillverkad av hållbart naturgummi, fri från PVC, fluorkarboner och ftalater, vilket gör den till ett miljövänligt val för föräldrar som är medvetna om sådana saker.

Vi noterade dock att modellen kan upplevas som lite stor i storleken, vilket är bra att ha i åtanke vid inköp. När det kommer till skötsel, så rekommenderar vi att följa märkets råd: handtvätt i ljummet vatten och förvara borta från direkt solljus för att förlänga stövlarnas livslängd.

För de små som älskar att leka ute oavsett väder är Tretorn Gränna det självklara valet. Den balanserar stil, komfort och funktionalitet på ett sätt som sällan ses i barnskor.

Fördelar

 • Anatomiskt formad innersula
 • Lekfull och säker design
 • Miljövänligt naturgummi
 • Lätt att ta på/av

Nackdelar

 • Upplevs stor i storleken
 • Kan kräva regelbunden skötsel

5. Håller värme bäst – Tretorn Abisko

Tretorn Abisko gummistövlar

Se bästa priset

När vinterns kalla klor verkligen sätter klorna i, är det viktigt att kunna lita på sin utrustning, speciellt när det kommer till att hålla fötterna varma och torra. Tretorn Abisko är en stövel som lever upp till dessa förväntningar och mer därtill.

Detta tack vare sin tjocka konstruktion med 7 mm neopren och ett innerfoder av värmande fleece som inte bara håller värmen utan även transporterar bort fukt tack vare ventilationskanalerna i 2 mm mesh.

Denna kombination garanterar att foten håller sig torr och bekväm även under de mest prövande förhållandena.

Det som särskilt imponerade under vårt test var stövelns adaptivitet. Nedvikbart skaft möjliggör snabb ventilation när så önskas och den löstagbara innersulan av ullblandning ger en extra värmande effekt vid behov.

Abisko är inte bara funktionell, den är också hållbar. Med förstärkningar både i tå och häl är det uppenbart att stöveln är designad för att tåla både tuffa väderförhållanden och hård terräng, perfekt för de som älskar att spendera tid utomhus, oavsett om det är för långa vandringar i naturen eller isfiske i timmar.

Abisko har även en sula som tidigare har vunnit pris för bästa komfort, vilket var uppenbart när vi använde dem under långa perioder. Men, som med alla produkter, fann vi en nackdel: modellen kan upplevas som aningen stor i storleken. Det kan vara värt att tänka på vid beställning.

Fördelar

 • Utmärkt värmeisolering
 • Fukttransporterande design
 • Slitstark konstruktion
 • Komfortabel sula

Nackdelar

 • Kan upplevas stor i storleken
 • Saknar snabb-snörning

6. Bäst låga – Tretorn Terräng Low

Tretorn Terräng Low gummistövlar

Se bästa priset

Under vår senaste testrunda med utomhusprodukter hade vi nöjet att prova Tretorn Terräng Low. Stövlarna ger verkligen en distinkt känsla av säkerhet när det kommer till fotfästet. Deras stabil och prisbelönade yttersula erbjuder ett imponerande grepp, vilket blev tydligt när vi testade dem på blöta, leriga stigar.

Med ett 3 mm neopren-foder som är stretchigt, kände vi inte bara att våra fötter förblev varma, utan också att komfortnivån hölls konsekvent genom dagens äventyr.

Innersulan i EVA erbjuder extra stötdämpning, vilket märktes särskilt när vi vandrade på ojämna terränger. Den dubbla dragflikarna gjorde det enkelt att ta på och av stövlarna, vilket är en ovärderlig detalj när man är på språng.

Skyddsförstärkningen i nederkanten och hälkappan är imponerande. Vi utsatte dem för steniga stigar och de stod emot väldigt bra. En annan uppskattad detalj är reflexen baktill, vilket ökar synligheten i svagt ljus och ger en extra säkerhetsaspekt.

En mindre fördelaktig observation vi gjorde var att även om stöveln har ett snabbtorkande foder, kändes den något klumpig när den blev genomvåt. Men trots det var det inte ett stort hinder för oss.

En rekommendation vi har, baserat på tillverkarens råd, är att använda ett silikonbaserat gummivård-medel för att förlänga stövelns livslängd. Detta förhindrar uttorkning, återställer glans och avvisar smuts.

Slutsatsen av vårt test är att Tretorn Terräng Low är en pålitlig följeslagare för utomhusäventyr, speciellt i varierande och utmanande terränger.

Fördelar

 • Utmärkt grepp
 • Stretchigt neoprenfoder
 • Hög skyddsförstärkning

Nackdelar

 • Känns klumpig när våt
 • Begränsad färgval
Hur vi utförde vårt test av gummistövlar 2024

Hur vi utförde vårt test av gummistövlar 2024

När vi beslutade oss för att utföra ett test av gummistövlar, var vår ambition klar: att ge våra läsare en genuin insikt i vilka produkter som verkligen lever upp till förväntningarna. För att göra detta, var det viktigt för oss att skapa en transparent och effektiv testprocess.

Genom att noga överväga varje steg, från upprättandet av vår testmiljö till utförandet av testerna, har vi strävat efter att identifiera vilken produkt som kan kallas för ”bäst i test”. Låt oss nu dyka in i hur vi gick tillväga.

Ordning på testmiljön

För att säkerställa att vårt test var konsekvent och rättvist, var det viktigt att tänka igenom varje detalj i vår testmiljö. Vi valde en utomhusmiljö med varierande terräng för att efterlikna verkliga förhållanden – allt från leriga stigar till blöta gräsmattor.

Detta gav oss möjlighet att testa gummistövlarna under olika förhållanden, från lätta skurar till kraftigt regn. Våra upplevelser visade att detta gav oss en bra bild av hur produkterna presterade i praktiken.

Steg-för-steg testprocess

Innan vi kunde starta själva testet, var det avgörande att ha en klar plan över vår testprocess. Först inspekterade vi varje par gummistövlar visuellt, och noterade detaljer som sömmar, material och design.

Därefter testade vi dem i olika väderförhållanden, och jämförde våra upplevelser med varje par. Det var viktigt för oss att inte bara testa den mest uppenbara funktionen, utan även att se till komfort, hållbarhet och estetik.

Hur testerna utfördes

När det kom till själva utförandet av testerna, gick vi metodiskt tillväga:

 • Antal tester per produkt: Varje par gummistövlar testades tre gånger för att garantera konsekvens.
 • Tidsåtgång: Varje test varade i cirka 30 minuter.
 • Ytterligare observationer: Efter varje test jämförde vi våra noteringar, diskuterade våra upplevelser och samlade våra funderingar.

Det var dessa detaljerade tester som till slut ledde oss till vårt “bäst i test”-val. Genom att kombinera all denna information kunde vi med säkerhet rekommendera de bästa gummistövlarna till våra läsare, oavsett om de var ute efter billiga gummistövlar, bra gummistövlar eller specifika varianter som gummistövlar dam eller fodrade gummistövlar barn.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha utfört varje test, inleddes den kritiska fasen av vår utvärdering. För att få en klar bild av varje produkts prestanda, jämförde vi noggrant våra anteckningar, diskuterade varje upplevelse och rankade produkterna utifrån flera kriterier.

Vi beaktade inte bara vattentäthet, utan även komfort, design och prisvärdhet. Under utvärderingen kom det fram att vissa av de billiga gummistövlarna faktiskt presterade överraskande bra, medan vissa av de dyrare alternativen lämnade mer att önska.

Efter att ha vägt alla faktorer, kunde vi med säkerhet utse vilken produkt som förtjänade titeln “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstestning

Hållbarhet är en av de mest avgörande aspekterna när man ska köpa gummistövlar. För att bedöma detta, utsatte vi varje par för långvariga tester.

Detta innefattade att använda dem regelbundet i över en månad, och att utsätta dem för diverse förhållanden – från snö och is till lera och sten.

Det var särskilt viktigt för oss att testa fodrade gummistövlar och fodrade gummistövlar barn, då dessa ofta används under kyligare månader. Genom dessa tester kunde vi bedöma hur väl sömmarna höll, hur materialet stod emot slitage, och om de behöll sin komfort över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet står alltid i främsta rummet, särskilt när det kommer till produkter som ska skydda mot väta. Under vårt test var vi noga med att notera hur varje par gummistövlar stod emot halka på olika underlag, särskilt på våta och hala ytor.

Flera av gummistövlarna, inklusive några gummistövlar dam och gummistövlar barn, hade särskilda säkerhetsfunktioner som halkfria sulor. Under testet stötte vi även på oväntade situationer, som kraftiga regnskurar eller att stövlarna blev nedsänkta i djupa pölar.

Det gav oss insikt i produktens pålitlighet och hur väl den kunde hantera oförutsedda utmaningar. Som ett resultat av detta kunde vi med säkerhet rekommendera de mest pålitliga och säkra alternativen till våra läsare.

Tips inför användning av gummistövlar

Tips inför användning av gummistövlar

Innan man börjar använda sina nyinköpta gummistövlar kan det vara klokt att tänka på några saker. Under vårt omfattande testande av gummistövlar insåg vi vikten av att förbereda sig väl. Nedan listar vi några tips som kan komma till användning för dig som vill få bästa möjliga upplevelse.

Rätt storlek för komfort

När vi började vårt test märkte vi att rätt storlek är av yttersta vikt. Fel storlek kan inte bara påverka komforten utan även slitaget på stövlarna. Försäkra dig om att det finns lite utrymme i tån, men inte så mycket att foten glider runt.

Detta är särskilt viktigt om du överväger att köpa gummistövlar barn eller gummistövlar dam, eftersom fötternas form och storlek kan variera.

Matchande kläder för bästa upplevelse

När du är redo att bege dig ut i regnet, överväg vilka kläder du kombinerar med dina gummistövlar. En regnjacka är ett självklart val.

Men vi märkte även att friluftsbyxor var ett bra komplement. De håller dig torr och gör upplevelsen mer behaglig, särskilt om du planerar att vara ute länge.

Undvik skav med rätt strumpor

En annan lärdom vi drog under vårt test var att rätt strumpor kan göra stor skillnad. Fodrade gummistövlar håller värmen bra, men utan rätt strumpor kan de skapa skav. Se till att välja tjocka, vattenavvisande strumpor för bästa komfort.

Fotens vinkel och gångstil

Vissa av oss märkte att när vi bar gummistövlar, var det lättare att snubbla. Det ledde oss till insikten att gångstil och hur foten placeras kan spela en roll. Jämfört med att bära vandringskängor eller vandringsskor, kan gummistövlar kännas klumpiga. Träna därför på att gå med dem hemma innan du ger dig ut på längre sträckor.

Förvaring för längre livslängd

Efter att vi utfört alla tester var vi noga med att förvara stövlarna på rätt sätt. Låt dem torka ordentligt efter användning och förvara dem upprätt, gärna i en sval, torr plats. Detta hjälper till att bevara stövlarnas form och kvalitet över tid.

Sammanfattning av våra tips:

 • Välj rätt storlek för optimal komfort.
 • Kombinera med passande kläder, som en regnjacka och friluftsbyxor.
 • Använd tjocka, vattenavvisande strumpor.
 • Träna på att gå i gummistövlar hemma.
 • Förvara stövlarna på rätt sätt för att förlänga deras livslängd.

Efter att ha gått igenom dessa punkter hoppas vi att du känner dig väl förberedd att använda dina gummistövlar. Oavsett om det är billiga gummistövlar eller de som utsetts till “bäst i test”, är dessa råd universella för att säkerställa en bra upplevelse.

Vanliga frågor om gummistövlar 2024

Vanliga frågor om gummistövlar 2024

Vad kostar det att köpa gummistövlar?

Priset på gummistövlar kan variera beroende på märke, kvalitet och design. Generellt sett kan man hitta billiga gummistövlar för några hundralappar, medan premiummärken kan kosta över tusen kronor.

Hur stora ska gummistövlar vara vuxen?

För vuxna bör gummistövlar ha en bekväm passform med lite extra utrymme för att kunna ha en tjockare strumpa under kalla dagar. Det är också viktigt att foten inte klämmer eller skaver när man går.

Varför spricker mina gummistövlar?

Sprickor i gummistövlar kan orsakas av flera faktorer som t.ex. långvarig exponering för solens UV-strålar, användning i extremt kalla temperaturer, eller förvaring på platser med låg luftfuktighet.

Hur länge håller ett par gummistövlar?

Livslängden på ett par gummistövlar beror på hur ofta de används och hur väl de sköts om. Med god vård kan kvalitativa gummistövlar hålla i flera år, medan billiga alternativ kan behöva bytas ut oftare.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen