Bästa bensinen 2024 – Test av olika bensinsorter

Bäst i test 4-takt

Bäst i test 2-takt

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Aspen Fuels 4

Aspen Fuels 2

Aspen Fuels 200L

Starta 2-Takt

Att navigera i bensinmarknaden kan vara en labyrint. Med en uppsjö av varumärken och typer av bensin, hur vet man vilken som faktiskt ger mest valuta för pengarna eller vilken som är skonsammast för miljön?

Bensin är inte bara en vätska som gör att din bil går – det påverkar prestanda, bränsleeffektivitet och, i vissa fall, kan påverka ditt fordon på lång sikt.

I denna artikel kommer vi att dyka ner i de olika aspekterna av bensin, och baserat på vårt omfattande test, ge dig insikt om vilken bensin som kan vara bäst för dina specifika behov.

1. Bäst i test 4 takt – Aspen Fuels 4

Aspen Fuels 4 bensin

Se bästa priset

Under vår testperiod av Aspen 4, specialutvecklad alkylatbensin för fyrtaktsmotorer, blev det klart att det här inte är någon vanlig bensin. Användbarheten av denna bensin sträcker sig över en mängd fyrtaktsmotorer, inklusive gräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

Det som verkligen skilde Aspen 4 från andra bränslen var hur det hade utvecklats i nära samarbete med yrkesanvändare. Denna nära interaktion mellan producent och slutanvändare var märkbar i slutprodukten.

Bränslet påverkar inte bara miljön minimalt, utan erbjuder också en betydligt bättre arbetsmiljö för användaren. Särskilt med tanke på de ofta farliga kemikalier som traditionella bensinvarianter kan innehålla, var Aspen 4 en uppfriskande upplevelse.

Vi kunde särskilt uppskatta att Aspen 4 i stort sett var fritt från skadliga komponenter som bensen och andra aromater. Under testet observerade vi att denna rena sammansättning resulterade i en renare motor.

Med färre kolavlagringar och andra avlagringar kunde motorn köra jämnare och mer effektivt. Till vår överraskning var det också mycket lättare att starta motorerna när vi använde Aspen 4.

Ett annat märkbart inslag av Aspen 4 var hur väl det behöll sina egenskaper över tid. Många bensinsorter kan försämras under lagring, men Aspen 4 verkade tåla detta mycket bättre.

För dem som inte är säkra på motorernas specifikationer, är det bra att notera att om din motor saknar ett oljesticka eller oljepåfyllningsställe, har du troligen en tvåtaktsmotor. För sådana motorer rekommenderas Aspen 2 istället.

Trots dess fördelar skulle vi vilja se Aspen 4 i större förpackningar än 5 liters dunkar, särskilt för de som behöver stora mängder för kommersiellt bruk.

Fördelar

 • Minimal miljöpåverkan
 • Ger en bättre arbetsmiljö
 • Håller motorn ren
 • Lång lagringstid utan kvalitetsförlust

Nackdelar

 • Endast 5 liters förpackningar
 • Kan vara dyrare än vanlig bensin

2. Bäst i test 2 takt – Aspen Fuels 2

Aspen Fuels 2 bensin

Se bästa priset

När vi testade Aspen Fuels 2 för vår rad av tvåtaktsmotorer blev vi positivt överraskade. Aspen 2 är en alkylatbensin, speciellt utvecklad med tanke på yrkesanvändare och deras specifika behov.

Genom att ha blandat bränslet med Aspens helsyntetiska 2-taktsolja, kunde vi märka direkt att bränslet var av överlägsen kvalitet.

Under vårt test använde vi Aspen 2 i flera verktyg, inklusive en motorsåg och en röjsåg. Vad som omedelbart slog oss var hur mycket renare motorn körde.

Aspen 2’s formula, som är nästan helt fri från skadliga komponenter som bensen, gynnar verkligen motorn. Resultatet? En märkbar minskning av kolrester och avlagringar på motorns delar, vilket i sin tur ledde till en jämnare och mer effektiv drift.

Motorns startförmåga var också imponerande. Tidigare hade vi upplevt besvärliga startproblem med andra bränslen, men med Aspen 2 startade motorn snabbt och problemfritt varje gång.

En annan fördel med detta bränsle är dess lagringskapacitet. Många bränslen kan förlora sin effektivitet över tid, men Aspen 2 tål lång tids lagring utan att kompromissa med kvaliteten.

För de som är osäkra på vilken typ av motor de har rekommenderar vi att dubbelkolla oljesystemet. Om det finns en plats för oljepåfyllning eller en oljesticka, då har du en fyrtaktsmotor och bör titta på andra bränslealternativ.

Den enda nackdel vi stötte på under vår testning var att det skulle ha varit bra med lite mer information på 5-litersdunken om hur bränslet skiljer sig från andra på marknaden. Men med tanke på den höga prestandan är detta en liten detalj.

Fördelar

 • Renare motorfunktion
 • Jämn och effektiv drift
 • Lätt att starta
 • Lång lagringskapacitet

Nackdelar

 • Begränsad produktinformation på dunken

3. Bäst premiumval – Aspen Fuels 200L

Aspen Fuels 200L bensin

Se bästa priset

När vi nyligen testade Aspen Fuels 200L var vi särskilt imponerade av dess miljövänliga egenskaper och dess prestanda i våra motorer. Aspen 2 är inte bara ett effektivt bränsle för luftkylda tvåtaktsmotorer; det har också tydliga miljöfördelar som gör det till ett överlägset val för dem som är medvetna om miljön.

Det som framför allt skiljer sig ut med Aspen 2 är dess renhet. Genom att vara nästan helt fri från farliga ämnen som bensen och aromater, kan man som användare vara trygg i att hälsoriskerna minimeras.

I våra tester märkte vi att motorn var renare och att luften kring arbetsplatsen var mycket fräschare. Ett stort plus för yrkesanvändare som tillbringar långa perioder med sina maskiner.

En annan egenskap vi uppskattade var bränslets hållbarhet. Många av oss har upplevt svårigheten med att starta en motor efter en lång tids inaktivitet. Men med Aspen 2:s alkylatbensin, som tål lång tids lagring, blev uppstarten av våra motorer efter långa pauser mycket smidigare.

Oljan i Aspen 2 sticker verkligen ut. Med sina 60% förnybart innehåll, helsyntetiska egenskaper och förmåga att brytas ner biologiskt, ger den inte bara en ren motor men också en känsla av att göra rätt för miljön.

Med allt detta sagt fann vi dock en potentiell svaghet. Medan 200-litersfatet är praktiskt för storskaliga operationer eller verkstäder, kan det vara klumpigt och otympligt för mindre verksamheter eller för privat bruk.

Fördelar

 • Miljövänlig komposition
 • Lättstartad motor efter lagring
 • Helsyntetisk och biologiskt nedbrytbar olja

Nackdelar

 • Otymplig 200-litersförpackning
 • Kan vara dyrt för småanvändare

4. Bäst budgetval – Starta 2-Takt

Starta 2-Takt bensin

Se bästa priset

Efter att ha genomfört vår omfattande testprocess på Starta 2-Takt har vi en hel del att säga om denna alkylatbensin. Starta 2-Takt är främst avsedd för användning med luftkylda motorsågar, röjsågar, trimmers och andra trädgårdsmaskiner.

Det första vi märkte var hur ren bensinen kändes jämfört med några av de andra produkterna på marknaden. Det är uppenbart att bensinen är i stort sett fri från bly, svavel, bensen och aromater.

Denna renhet verkar bidra till en smidigare drift av trädgårdsmaskiner, vilket är en klar fördel, särskilt för yrkesfolk som är beroende av sina verktygs pålitlighet.

En annan fördel med Starta 2-Takt, och kanske en av dess mest framstående egenskaper, är dess förmåga att säsongsförvaras.

Under vårt test lade vi undan en del av bensinen i ett svalt utrymme med jämn temperatur, och vi märkte ingen märkbar försämring i prestanda när den togs i bruk igen efter en tid. Denna långa förvaringskapacitet kan vara en verklig räddare i nöden för dem som inte använder sina trädgårdsmaskiner regelbundet.

Med det sagt finns det några säkerhetsbekymmer att ta hänsyn till. Bensinen är extremt brandfarlig, och det finns klara hälso- och säkerhetsvarningar att vara medveten om. Under vår användning var vi särskilt försiktiga med att undvika hudkontakt och att inandas ångorna, eftersom de kan vara irriterande och potentiellt skadliga.

Sammanfattningsvis ger Starta 2-Takt en effektiv och ren bränslelösning för trädgårdsmaskiner, men det är viktigt att hantera den med försiktighet för att undvika eventuella hälso- och säkerhetsrisker.

Fördelar

 • Ren bränslekomposition
 • Lång förvaringskapacitet
 • Optimerad för trädgårdsmaskiner

Nackdelar

 • Hälso- och säkerhetsrisker

5. Stor volym – Aspen Fuels 25L

Aspen Fuels 25L bensin

Se bästa priset

I vår senaste testomgång fick vi möjligheten att prova på Aspen Fuels 25L, specifikt deras Aspen 4 alkylatbensin designad för fyrtaktsmotorer. Aspen 4 presenterade sig snabbt som mer än bara ett vanligt bränsle.

Vad som först fångade vår uppmärksamhet var hur ren bensinen var. Den specialutvecklade alkylatbensinen syftar till att minimera skadliga utsläpp, vilket var märkbart när vi använde den i olika maskiner som gräsklippare, jordfräsar och snöslungor.

Resultatet var minskade kolrester och färre avlagringar på motorns delar, vilket ledde till en smidigare drift. Motorn var verkligen lättare att starta, även efter att ha låtit bränslet stå och lagras under en längre tid.

Vidare uppskattade vi bensinens hälsosäkerhetsprofil. Aspen 4 är nästan helt befriad från farliga ämnen som bensen och aromater, vilka kan medföra allvarliga hälsoproblem. Detta, tillsammans med de miljömässiga fördelarna som minskad smogbildning, gjorde att vi kände oss mer ansvarsfulla när vi använde produkten.

Ett annat plus var att bensinen är fri från etanol, vilket gör den idealisk för marina miljöer. Aspen 4 blandad med utombordsolja, särskilt med Aspens biologiskt nedbrytbara utombordsolja, gav en särskilt ren och effektiv blandning för våra testade båtmotorer.

Avslutningsvis måste vi berömma förpackningen. Den 25-litersdunk bensinen levereras i är tillverkad av HDPE (högdensitets polyeten), vilket innebär att den kan material- och energiåtervinnas. Att vara medveten om miljön sträcker sig inte bara till själva bränslet, utan även till förpackningen den kommer i.

Fördelar

 • Miljövänlig formel
 • Lång förvaringskapacitet
 • Renare motordrift

Nackdelar

 • Behöver blandas för tvåtakt

6. Alternativ modell – Kemetyl T 4-Takt

Kemetyl T 4-Takt bensin

Se bästa priset

Kemetyl T 4-Takt blev den senaste produkten att gå igenom vår noggranna testprocess, och vi måste säga att vi blev imponerade. Trots namnet är detta en alkylatbensin designad för tvåtaktsmotorer. Och för de som inte är bekanta med alkylatbensin, det är en renare version av bensin som är speciellt framtagen för att minska skadliga utsläpp och föroreningar.

När vi först hällde bensinen i vår tvåtaktsmotor märkte vi direkt att det var något annorlunda med Kemetyl T. Den första indikationen var doften. Den saknade den stickande, överväldigande lukten som ofta är förknippad med traditionell handelsbensin.

Detta visade sig vara en stor fördel, särskilt för dem av oss som spenderar mycket tid arbetande med eller i närheten av maskiner.

Vidare, efter att ha kört vår motor i flera timmar, observerade vi en annan fördel med Kemetyl T: det bildades märkbart mindre sot. Denna renare förbränning är inte bara bättre för miljön utan också för motorns livslängd.

Sot och andra avlagringar kan leda till för tidigt slitage på motordelar, så att minska dessa är definitivt en fördel.

En annan anmärkningsvärd aspekt var att den här alkylatbensinen innehöll 2% olja, vilket gör den idealisk för tvåtaktsmotorer som kräver en olje- och bensinblandning. Detta sparar tid eftersom du inte behöver blanda bränslet själv. Med tanke på den medföljande volymen av 5 liter, anser vi att den erbjuder ett bra värde för pengarna.

Som med alla produkter vi testar, fann vi också en nackdel. Trots de många fördelarna skulle vi önska att Kemetyl T 4-Takt erbjöds i större volymer än 5 liter, speciellt för de som har större arbetsuppgifter eller flera maskiner att tanka.

Fördelar

 • Mindre lukt
 • Mindre sotbildning
 • Inblandad olja
 • Bra prisvärdhet

Nackdelar

 • Begränsad volym
Hur vi utförde vårt test av bensin 2024

Hur vi utförde vårt test av bensin 2024

Att utföra ett test kring bensin kräver inte bara noggrannhet utan även standardisering för att säkerställa rättvisa resultat. Vårt arbete var grundligt och baserat på forskning, men också på vår egen praktiska erfarenhet.

Innan vi går vidare till våra faktorer vill vi nämna att efter denna omfattande process kunde vi med säkerhet utnämna en bensin till “bäst i test”. Här följer en genomgång av hur vi gick tillväga under vårt test:

Organisering av testmiljön

För att vårt test skulle ge meningsfulla och jämförbara resultat, prioriterade vi att skapa en enhetlig testmiljö. Det innebar att vi valde en lugn, ventilerad plats borta från direkta solljus och väderförhållanden.

Det var också viktigt för oss att använda samma utrustning genom hela testet, från pumpar till mätutrustning. Genom att säkerställa en konsekvent miljö kunde vi känna oss trygga med att varje bensinprodukt testades under samma förutsättningar.

Beskrivning av testprocessen

Vår testprocess var både metodisk och genomtänkt. Vi började med att:

 • Köpa bensin från olika leverantörer, bland annat billig bensin och aspen bensin.
 • Använda specifika mätutrustningar för att säkerställa mängden bensin.
 • Följa en strikt tidsram för varje test.
 • Dokumentera våra upplevelser och funderingar under varje test.

Punktvis ser vår process ut som följer:

 • Inköp av bensin från olika stationer.
 • Förberedelse av testutrustning.
 • Utmätning av exakt bensinmängd för varje test.
 • Genomförande av själva testet.
 • Dokumentation av resultat och observationer.

Genomförande av testet

När det kom till själva utförandet av testerna var varje detalj viktig. Varje bensinprodukt testades tre gånger för att säkerställa konsekvens i resultaten. Varje test varade i genomsnitt 30 minuter.

Vi var särskilt intresserade av hur bensinen påverkade prestanda i olika fordon, inklusive gräsklippare med bensin.

Under testerna noterade vi även hur bensin priset idag påverkar kvaliteten på produkten, och om billig bensin verkligen erbjuder samma kvalitet som dyrare alternativ. Våra upplevelser och funderingar var avgörande för att bestämma vilken produkt som förtjänade titeln “bäst i test”.

Bedömning och resultat

Efter att ha genomfört vårt test var nästa steg att noggrant granska och jämföra resultaten. Vi använde en kombination av kvantitativa data, som prestanda och effektivitet, med våra egna observationer och känslor om produkten.

För att bestämma vilken bensin som skulle hamna i vilken kategori, tittade vi också på andra faktorer, såsom bensin pris och om det verkligen var värt det givna priset.

Vår egen erfarenhet inom branschen gav oss en extra fördel i denna utvärderingsfas, eftersom vi kunde lita på våra tidigare kunskaper när vi jämförde resultaten.

Långtidsprestanda och hållbarhet

När vi överväger att köpa bensin, vill de flesta av oss att produkten ska vara pålitlig inte bara på kort sikt, men även på lång sikt. Med detta i åtanke genomförde vi långvariga tester över flera månader för att bedöma varje bensinprodukts hållbarhet.

Vi fyllde upp flera fordon, inklusive gräsklippare med bensin, och använde dem regelbundet för att se hur bensinen påverkade fordonets prestanda över tiden.

Aspen bensin, till exempel, var särskilt imponerande när det gällde långvarig effektivitet och minimal nedbrytning av fordonets interna delar.

Säkerhet och produktens tillförlitlighet

En av våra största bekymmer under testet var produkternas säkerhet och pålitlighet. Bensin kan vara farligt om det inte hanteras korrekt. Vi testade därför varje bensinprodukt under olika förhållanden, inklusive extrem värme och kyla, för att se hur den skulle prestera under oväntade situationer.

Vi var också noga med att granska eventuella säkerhetsfunktioner på bensindunkarna, liksom hur väl de förseglade och förhindrade läckage. Under vårt test upptäckte vi att vissa märken erbjuder överlägsen säkerhet och pålitlighet, vilket ger användaren extra sinnesro när de använder produkten.

Vår prioritet var alltid att rekommendera produkter som var både effektiva och säkra för våra läsare.

Tips inför användning av bensin

Tips inför användning av bensin

Att välja rätt bensin kan göra skillnad i både prestanda och livslängd för ditt fordon eller maskin. Under vårt omfattande test upptäckte vi några nyckelfaktorer som alla borde beakta innan de häller i bensin.

Här delar vi med oss av våra insikter för att hjälpa dig att ta de bästa besluten för ditt fordon eller din maskin.

Känn till din maskins behov

Under vårt test märkte vi att inte alla maskiner kräver samma typ av bensin. Vissa behöver högre oktantal för att prestera optimalt, medan andra kan klara sig med det vanligaste och billigaste bensinpriset på marknaden.

Så, innan du häller i bensin i din båt eller gräsklippare, läs igenom manualen och förstå vad som rekommenderas. Detta blev särskilt uppenbart när vi testade bensin för gräsklippare. Att använda fel bensin kan leda till sämre prestanda och till och med skador.

Förvaring av bensin är viktigt

När vi genomförde vårt test upptäckte vi vikten av att förvara bensin på rätt sätt. Att använda en välkonstruerad bensindunk är viktigt för att bibehålla bensinens kvalitet och säkerhet.

Denna insikt förstärktes av några av de bästa testresultaten som framhävde hur bra bensin som förvarats korrekt presterade jämfört med de som inte hade det.

Kontrollera kvaliteten på motorolja

Motorolja spelar en viktig roll i hur effektivt ditt fordon använder bensin. Under testet märkte vi att fordon som hade högkvalitativ motorolja oftast presterade bättre.

Motorolja smörjer fordonets interna delar och minskar friktionen, vilket kan hjälpa till att maximera effektiviteten av den bensin du använder.

Använd rätt bensin för rätt säsong

Vi insåg snabbt att bensin som är optimal för sommarsäsongen kanske inte alltid är det bästa valet för vintern, och vice versa. Vissa bensinblandningar är utformade för att motverka isbildning i kallare klimat, medan andra är lämpligare för varmare månader.

Så, innan du tankar din båt eller bil, överväg säsongen och om det kan påverka ditt val av bensin.

Slutgiltiga tankar

Vårt test av olika bensinsorter var inte bara en teknisk övning, utan också en inlärningsprocess. Vi förstod hur viktigt det är att känna till följande:

 • Din maskins specifika bensinbehov
 • Vikten av rätt förvaring med en bensindunk
 • Behovet av bra motorolja
 • Säsongens påverkan på bensinvalet

Genom att beakta dessa tips kan du vara säker på att du inte bara får bäst i test-prestanda från din bensin, utan också förlänger livslängden på ditt fordon eller din maskin.

Vanliga frågor om bensin 2024

Vanliga frågor om bensin 2024

Vad kostar det att köpa bensin?

Bensinpriset varierar beroende på plats och märke. I Sverige kan priset för en liter bensin variera mellan 18 till 22 kronor, men det är viktigt att hålla koll på aktuella bensinpriser eftersom de kan ändras dagligen. Detta gäller dock inte alkylatbensin, då det är dyrare.

Vad är 95 för bensin?

95 står för oktantalet i bensin, vilket indikerar bränslets antändningsmotstånd. Bensin 95 är den vanligaste typen av bensin och används i de flesta bilar. Högre oktan brukar användas i högpresterande bilar.

Vilken bensin för gräsklippare?

För de flesta gräsklippare rekommenderas bensin med oktan 95. Det är dock viktigt att konsultera gräsklipparens bruksanvisning för att säkerställa vilken bensintyp som passar bäst.

Bäst bensin för hälsan?

Aspen bensin är känd för att vara skonsammare mot hälsan då den innehåller färre skadliga ämnen. Den producerar även mindre avgaser jämfört med vanlig bensin, vilket gör den till ett hälsosammare val för miljön och användaren.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen