Bästa dunjackan 2024 – Test av olika dunjackor

Bäst i test

Bäst premiumval dam

Bäst premiumval herr

Bäst för barn

The North Face Diablo

Fjällräven Expedition W

Fjällräven Expedition M

Didriksons Kid's Rodi

När vintern knackar på dörren och kylan börjar krypa in under huden, blir sökandet efter den perfekta jackan en prioritet.

Men med alla alternativ som finns på marknaden, hur kan man vara säker på att man väljer rätt? I vår senaste artikel har vi genomfört ett omfattande test av dunjackor för att ge dig en inblick i vad som verkligen gör en jacka värd sitt pris.

Från isolering till design, kommer detta test att klargöra vilka funktioner du bör leta efter och varför en dunjacka kanske är det bästa valet för dig denna säsong.

1. Bäst i test – The North Face Diablo Down

The North Face Diablo Down dunjacka

Se bästa priset

The North Face Diablo Down jackan lever verkligen upp till sitt rykte när det kommer till att leverera värme och komfort i kyliga förhållanden.

När vi testade jackan blev vi snabbt medvetna om hur väl den isolerar tack vare dess ansvarsfullt producerade fyllnadsgrad på 700. Medan vissa dunjackor kan ta tid på sig att ge den där sköna värmen kände vi omedelbart effekten av Diablo Down.

En av dess mest framstående egenskaper, bortsett från dess isoleringsförmåga, var dess snabbtorkande kapacitet. FlashDry™-teknologin, som transporterar fukt till tygets yta, fungerade utmärkt och säkerställde att jackan torkade på rekordtid, vilket höll oss torra och bekväma.

Konstruktionen av jackan förtjänar också beröm. Resåren i ärmsluten och den justerbara fållen med dragsnodd hjälpte till att hålla kroppsvärmen instängd.

Materialvalet av 100% nylon kombinerat med en slitstark vattenavvisande DWR-yta tillförde en extra skyddsnivå mot fukt, vilket visade sig vara särskilt värdefullt under testdagens lättare regnskurar.

Även om den inte är vindtät, levererade den fortfarande bra skydd mot elementen. Vi uppskattade också de praktiska aspekterna av jackan, som handfickorna med dragkedjor och den invändiga bröstfickan, vilka visade sig vara särskilt användbara för att hålla våra prylar säkra.

Fördelar

 • Hög isoleringsförmåga
 • Snabbtorkande tack vare FlashDry™-teknik
 • Slitstark vattenavvisande DWR-yta
 • Praktiska fickor för förvaring

Nackdelar

 • Inte vindtät

2. Bäst premiumval dam – Fjällräven Expedition Down Lite W

ven Expedition Down Lite W dunjacka

Se bästa priset

Under de senaste veckorna har vi haft nöjet att testa Fjällrävens uppdaterade version av sin klassiker: Expedition Down Lite W. Med löftet om en lättare design och 35% mindre dun för att passa mildare vinterklimat, var våra förväntningar höga.

Vid första anblick märker man direkt av den klassiska designen, kompletterad med gula justeringssnoddar och rymliga fickor, som påminner om originalet från 1974. Den fasta huvan och de klassiska gula snoddarna med läderdetaljer är både praktiska och estetiskt tilltalande.

Materialet, 100% polyamid, är både slitstarkt och har en PFC-fri impregnering vilket vi uppskattar. Den etiska aspekten bakom produkten stärks ytterligare med högkvalitativt, etiskt producerat dun.

När vi bar jackan i milda vinterklimat, gav den verkligen den utlovade värmen. Den kändes lätt på kroppen, vilket var överraskande givet dess imponerande värmande kapacitet.

Det var dock något vi stötte på under vår testperiod: även om jackan tål lättare regn tack vare sin vattenavvisande funktion, skulle den inte vara vårt första val under kraftigt regn eller snöfall. Den saknar en vattentät funktion, vilket kan vara en nackdel i vissa klimat.

Slutligen, passformen. Jackan är lätt figursydd vilket ger den en smickrande passform. Den kändes bekväm att bära, och dess flexibilitet tillät lager på lager vid behov.

Sammanfattningsvis är Fjällräven Expedition Down Lite W en värdig efterträdare till sin föregångare. Den kombinerar Fjällrävens kända hållbarhet och design med moderna innovationer för att skapa en jacka perfekt för dem som befinner sig i mildare vinterklimat.

Fördelar

 • Lätt och varm
 • Slitstarkt och miljövänligt material
 • Klassisk design med modern touch
 • Rymliga och praktiska fickor

Nackdelar

 • Inte vattentät

3. Bäst premiumval herr – Fjällräven Expedition Down Lite M

Fjällräven Expedition Down Lite M dunjacka

Se bästa priset

När vinterkylan biter i kinderna och vinden viner genom trädtopparna är det till Fjällräven Expedition Down Lite M man vänder sig.

Direkt från påklädning kände vi oss insvepta i en varm famn, och även om den är en uppdaterad och lättare version av den klassiska Expedition Parka, gör den verkligen rättvisa åt sitt ursprung.

I våra tester utsatte vi jackan för några av de mest utmanande miljöerna, från snöklädda fjäll till kyliga stadsgator. Oavsett var vi befann oss, var vi ständigt imponerade av dess förmåga att hålla oss varma, trots dess lättare vikt.

Den vind- och vattenavvisande polyamidytan var särskilt uppskattad under blåsiga dagar, och den PFC-fria impregneringen gav oss trygghet i vetskapen om att vi bar ett miljövänligt plagg.

Designmässigt är Fjällrävens Expedition Down Lite M en dröm för dem som uppskattar funktion kombinerat med stil. De stora framfickorna, den dolda tvåvägsdragkedjan, och den justerbara huvan med de klassiska gula snoddarna och läderdetaljerna bidrog alla till en smidig och stilfull upplevelse.

Den lätt figursydda designen var också ett plus, och gav oss en smickrande passform utan att tumma på funktionaliteten.

Men det var inte allt positivt. En av våra testare noterade att jackans storlek var lite svår att hantera när det kom till tvätt. Som rekommenderat, passar inte Expeditionjackorna alltid i standard hushållsmaskiner, vilket kan vara något problematiskt för de som inte har tillgång till professionella tvättservice.

Fjällrävens Expedition Down Lite M lyckades överlag överträffa våra förväntningar. Den är inte bara en dunjacka, den är en pålitlig följeslagare under vinterns kallaste dagar.

Fördelar

 • Utmärkt värmeisolering
 • Vind- och vattenavvisande
 • Stilfull och funktionell design
 • Högkvalitativ fyllning

Nackdelar

 • Storlek kan vara besvärlig vid tvätt
 • Kan kännas för varm vid mildare vintrar

4. Bäst för barn – Didriksons Kid’s Rodi

Didriksons Kid's Rodi dunjacka

Se bästa priset

Under de kyligaste månaderna är det viktigt att barnen har rätt utrustning för att kunna njuta av utomhuslek, och det är här Didriksons Kid’s Rodi kommer in i bilden.

Genom att testa jackan i allt från lätt snöfall till kyliga höstdagar har vi kunnat bilda oss en uppfattning om denna produkt och dess förmåga att stå emot vinterelementen.

Till att börja med uppskattade vi jackans övergripande design, med en matt yta och den fina detaljen med reflekterande element på ryggen. Detta gör att barnet syns bättre i mörker, vilket är särskilt användbart under vintermånaderna när dagarna är kortare.

De varma framfickorna, med sitt fleecefoder, visade sig vara särskilt uppskattade under våra tester då de erbjöd en mysig plats för små händer.

Det mest framträdande och imponerande med Rodi är dess hållbarhetsfokus. Vadderingen, gjord av 100% återvunna fibrer, samt användningen av Solution Dye-tekniken för färgning, som sparar betydligt mer vatten än konventionella metoder, visar tydligt Didriksons engagemang för en mer hållbar framtid.

Att jackan även har en fluorkarbonfri impregnering som stöter bort smuts och väta är bara grädde på moset.

Men allt är inte perfekt. En av de saker vi noterade var att, trots att jackan är vindtät och vattenavvisande, saknar den en ordentlig vattentäthet. I kraftigare regn eller i våt snö kan detta bli ett problem och begränsa lek utomhus.

Sammanfattningsvis är Didriksons Kid’s Rodi en pålitlig, hållbar och genomtänkt vinterjacka för barn. Dess design och funktioner gör den idealisk för de kallare månaderna, även om den inte riktigt står upp mot de allra våtaste vinterdagarna.

Fördelar

 • Hållbar design
 • Reflekterande detaljer
 • Mysiga fleecefodrade fickor

Nackdelar

 • Ej helt vattentät
 • Kan kännas lite tjock för vissa barn

5. Varmast – Parajumpers Long Bear

Parajumpers Long Bear dunjacka

Se bästa priset

När vintern knackar på dörren söker många efter den perfekta jackan, och det var med stor förväntan vi provade Parajumpers Long Bear Masterpiece. Vad vi upptäckte var en kombination av lyx och funktionalitet, vilket skapade en imponerande och stilfull jackupplevelse.

Direkt när man tar på sig Long Bear, känner man den feminina passformen som smickrar silhuetten utan att kompromissa med rörelsefrihet.

Längden på jackan och de ribbade muddarna gav en skön värme, medan de två snedställda fickorna inte bara var praktiska utan även bidrog till den eleganta designen.

En av jackans mest framträdande egenskaper var dess pälsdetaljer. Med en avtagbar pälskant runt luvan och den klädda insidan av luvan i kaninpäls, erbjuder jackan både estetik och extra skydd mot kylan.

Detta, tillsammans med fyllningen av 90% dun och 10% fjäder, gör att den verkligen lever upp till sitt namn som en mästerlig jacka för kalla dagar.

Trots dess värme och lyxiga detaljer, finns det dock en avsevärd nackdel som vi upptäckte under våra tester – jackan är endast vattenavstötande, inte helt vattentät.

För de som bor i områden med mycket nederbörd kan detta vara en dealbreaker, eftersom den höga investeringen inte garanterar fullständigt skydd mot alla vinterelement.

Men för den stilmedvetna personen som söker värme, komfort och en mängd fina detaljer, levererar Parajumpers Long Bear utan tvekan. Den är en symbol för modern lyx och kombinerar stil med funktionalitet på ett sätt som är svårt att matcha.

Fördelar

 • Lyxiga pälsdetaljer
 • Högeffektiv värmeisolering
 • Feminin passform
 • Kvalitativt yttermaterial

Nackdelar

 • Ej helt vattentät
 • Hög prislapp

6. Bra alternativ – Peak Performance Down Liner Hood

Peak Performance Down Liner Hood dunjacka

Se bästa priset

När vi påbörjade vår testprocess av Peak Performance Down Liner Hood, var vi genast imponerade av dess ultralätta design och förmåga att passa både till vardags och friluftsäventyr.

Ett särdrag vi uppskattade var den ansvarsfulla produktionen av dun, som verkligen tillförde ett mervärde till jackan och dess känsla.

Använd som ytterlager, skyddade jackan effektivt mot de bitande vindarna och dess vattenavvisande kapacitet höll oss torra under lättare regnskurar. Dess 600 fill power garanterade värme, och när temperaturen verkligen sjönk, fungerade den utmärkt som ett isolerande lager under ett tjockare skal.

Bröstfickan och handfickorna med dragkedja tillförde funktionell förvaring, vilket är en bonus för dem som vill ha sina värdesaker nära till hands.

Den helånga YKK reversed coil dragkedjan fram var både robust och smidig att använda. Jackans elastiska muddar och nederkant höll kylan ute och värmen inne, vilket förbättrade den totala komforten.

Men vi måste nämna en nackdel vi stötte på under testet – trots att jackan är vattenavvisande, klarade den inte av kraftigare regnskurar särskilt bra. För de som befinner sig i områden med mycket regn skulle detta kunna vara ett problem.

Slutligen, med tanke på dess hållbara och PFC-fria skalmaterial, kombinerat med dess multifunktionella kapacitet, anser vi att Peak Performance Down Liner Hood är en lovvärd investering för den som söker en pålitlig och mångsidig dunjacka.

Fördelar

 • Ultralätt design
 • Ansvarsfullt producerat dun
 • Multifunktionell

Nackdelar

 • Tål ej kraftigare regnskurar
Hur vi utförde vårt test av dunjackor 2024

Hur vi utförde vårt test av dunjackor 2024

När vi beslutade oss för att testa marknadens bästa dunjackor, visste vi att det krävdes en noggrann och omfattande metod för att avgöra vilken produkt som verkligen var bäst i test.

Det är inte bara materialets kvalitet och pris som spelar roll, utan också användarvänlighet, design och många andra faktorer. Med detta i åtanke satte vi upp vårt test från början till slut, med avsikt att ge våra läsare den mest tillförlitliga informationen möjligt.

Ordna den perfekta testmiljön

Vårt första steg i att utföra detta omfattande test var att säkerställa rätt testmiljö. Det var viktigt för oss att skapa en neutral och konsekvent miljö där varje dunjacka kunde testas under liknande förhållanden.

Vi valde en inomhusmiljö med en kontrollerad temperatur för att efterlikna en typisk kall vinterdag. Vi tog även hänsyn till externa faktorer som kunde påverka resultaten, som vind och nederbörd, för att se till att varje produkt hade samma chans att visa vad den går för.

Steg-för-steg i vår testprocess

När vi hade ordnat vår testmiljö, började vi med vår testprocess. Vi började med att samla en mängd dunjackor från olika märken, både dam- och herrmodeller, inklusive lång dunjacka dam, tunn dunjacka, dunjacka barn och mer.

Varje jacka granskades först visuellt för att notera eventuella designmässiga skillnader och kvalitetskännetecken. Sedan genomgick varje jacka flera testrundor där vi fokuserade på:

 • Värmeisolering
 • Vattentäthet
 • Andningsförmåga
 • Komfort

Denna process gav oss insikt i vad man ska titta efter när man ska köpa en dunjacka.

Hur vi genomförde varje test

När det kom till själva utförandet av testerna, var vi noggranna och konsekventa. Varje dunjacka testades tre gånger för att säkerställa konsekventa resultat.

Varje test hade en varaktighet på cirka 30 minuter, under vilken vi noggrant övervakade och registrerade våra upplevelser. Våra tester var intensiva; vi ville verkligen känna hur varje jacka presterade under olika förhållanden.

Bland de frågor vi ställde oss var: “Är detta den bästa dunjackan för vandring? Eller kanske den bästa dunjackan för stadsliv?” Genom denna grundliga metodik kunde vi till slut utsätta en jacka som bäst i test, men alla insikter vi samlade på vägen var ovärderliga för att guida våra läsare till rätt köp.

Vår utvärderingsmetodik

Efter att ha genomfört alla våra tester var det dags för den kanske mest kritiska delen: utvärderingen. Med mängder av insamlad data var vår uppgift att sätta ihop pusselbitarna för att få en klar bild av vilken dunjacka som verkligen stack ut.

Först granskade vi varje jackas individuella prestation inom varje testkategori. Sedan jämförde vi dessa resultat med de andra jackorna. Vi diskuterade våra egna upplevelser, särskilt i termer av komfort och passform, både för dam- och herrmodeller.

Slutligen, efter att ha vägt alla faktorer, kunde vi bestämma vilken produkt som var bäst i test. Men vår utvärdering gick även djupare, genom att kategorisera jackorna baserat på specifika användningsområden, såsom bästa dunjacka för äventyrsresor eller bästa tunna dunjacka för mildare klimat.

Testa dunjackornas hållbarhet

Vid sidan av våra initiala tester tog vi oss tid att genomföra långvariga hållbarhetstester. Vi ville se hur varje dunjacka stod sig efter flera månaders regelbunden användning. Skulle en billig dunjacka hålla lika länge som en dyrare variant?

För detta ändamål utsatte vi varje jacka för dagligt slitage, inklusive tvättning (följande instruktionerna för att tvätta dunjacka noggrant) och utsattes för olika väderförhållanden.

Vi observerade eventuellt färgblekning, sömmar som gav vika, eller dun som klumpade sig. Vårt mål var att ge en insikt i hur bra dunjacka egentligen var över tid, inte bara vid första anblicken.

Fokus på säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är kritiska aspekter när man ska köpa en dunjacka. Vi ville veta om varje jacka kunde stå emot de oväntade utmaningar som en kall vintersäsong kan medföra.

Under våra tester, var vi uppmärksamma på funktioner som tvåvägsdragkedjor, säkra ficklås och högkvalitativa blixtlås som kunde hantera isbildning. När vi stötte på oväntade regnskurar eller plötslig snö, observerade vi hur jackan reagerade.

Kunde den stå emot fukt och behålla sin isolerande förmåga? Vi noterade också om några produkter hade särskilda säkerhetsfunktioner som reflekterande band eller extra förstärkningar.

Genom denna rigorösa prövning kunde vi bekräfta att vår bäst i test dunjacka inte bara var varm och bekväm, utan också säker och pålitlig i alla situationer.

Tips inför användning av dunjacka

Tips inför användning av dunjacka

När man har införskaffat en dunjacka vill man att den ska fungera optimalt och hålla så länge som möjligt. Under vår omfattande testprocess upptäckte vi flera nyckelaspekter som kan förbättra din upplevelse med dunjackan. Här är några av de tips vi gärna delar med oss av:

Förstå dunjackans funktion

Vid testningens början ville vi förstå varje jackas unika funktioner. Inte alla dunjackor är skapade lika. Vissa passar bäst som skidjackor medan andra fungerar utmärkt som en övergångsjacka mellan säsonger.

När du ska använda din dunjacka, tänk på vilket syfte den tjänar. Det kan undvika onödigt slitage och förlänga dess livslängd.

Tänk på lager på lager-principen

Under testprocessen blev det tydligt att dunjackan ofta används tillsammans med andra plagg, som en fleecejacka inuti. Att klä sig i lager ger inte bara extra värme utan skyddar även dunet från svett och kroppsoljor, vilket kan förlänga jackans livslängd.

Skydda mot väder och vind

Ett av de viktigaste upptäckterna från vårt test var hur olika jackor reagerade på olika väderförhållanden.

En dunjacka som är perfekt för en kall, torr dag kanske inte är det bästa valet under en regnig dag. Då kan det vara mer lämpligt att välja en regnjacka eller kanske en anorak, som erbjuder bättre skydd mot fukt.

Se över yttertyget

Många gånger under vårt test märkte vi att yttertyget på dunjackan kan vara lika viktigt som dunet inuti.

En vindjacka kan vara tillräcklig för en blåsig dag, men om temperaturen sjunker drastiskt vill du ha den extra isoleringen som en dunjacka erbjuder. Så tänk på dunjackans yttre material och dess motståndskraft mot vind och vatten.

Förvara med omsorg

Vid avslutning av varje testdag tog vi särskild hänsyn till hur varje jacka förvarades. Dunjackor behöver utrymme att “andas” och bör inte komprimeras för länge. Detta kan skada dunet och minska jackans isoleringsförmåga.

Konkreta råd baserade på vårt test

 • Undvik att ha din dunjacka som det enda skyddet vid intensivt regn. Använd istället en regnjacka.
 • Kom ihåg att dunjackor kan vara känsliga för direkt värme. Undvik att sitta för nära öppna eldar eller starka värmekällor.
 • Vid kallt väder, överväg att kombinera din dunjacka med en fleecejacka för extra isolering.
 • Leta efter jackor med bra ventilation om du planerar att vara aktiv, som när du åker skidor.

Avslutningsvis vill vi betona vikten av att välja rätt jacka för rätt tillfälle. Vår bäst i test dunjacka uppfyllde alla våra kriterier, men det är viktigt att komma ihåg att varje dunjacka har sina unika egenskaper. Genom att följa ovanstående råd kommer du att maximera din jackas prestanda och livslängd.

Vanliga frågor om dunjackor 2024

Vanliga frågor om dunjackor 2024

Vad kostar det att köpa dunjacka?

Priserna på dunjackor kan variera kraftigt beroende på märke, kvalitet och design. Generellt sett kan man hitta en billig dunjacka från några hundralappar till över tiotusen kronor för premiummärken.

Är dunjacka varmt?

Ja, dunjackor är kända för att vara extremt varma. Dun är en naturlig isolator som effektivt behåller värmen, vilket gör dem idealiska för kallt väder.

När ska man använda dunjacka?

Dunjackor är bäst för kallt väder, särskilt under vintermånaderna. De kan dock också vara användbara under kyliga höstdagar eller i kallare klimat.

Hur tvättar man dunjackor?

För att tvätta en dunjacka bör man använda ett skonsamt tvättmedel och följa tillverkarens instruktioner. Oftast rekommenderas maskintvätt på låg temperatur och torktumling med tennisbollar för att behålla jackans fluffighet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen