Bästa fleecejackan 2024 – Test av olika fleecejackor

Bäst i test

Bäst herr

Bäst dam

Bäst barn

Patagonia Classic Retro

Lundhags Flok Wool

Patagonia Retro Pile

Lindberg Kläppen

Fleecejackor har länge varit en grundpelare inom utomhuskläder. Vare sig det är en kylig höstpromenad eller en alpin vandring, kan en bra fleecejacka göra all skillnad.

I det här omfattande testet kommer vi att undersöka, jämföra och recensera olika typer av fleecejackor.

Från de bästa fleecejackorna som är fodrade till de mest tunna och billiga alternativen – vi har täckt allt för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

1. Bäst i test – Patagonia Classic Retro

Patagonia Classic Retro fleecejacka

Se bästa priset

Patagonia Classic Retro-X Fleecejacka är verkligen en symbol för både stil och funktion. När vi testade den i både kyligt och blåsigt väder, upplevde vi den varma och mysiga känslan som denna sherpafleecejacka har utlovat.

En av de mest anmärkningsvärda egenskaperna hos denna jacka är dess vindtäta membran som ligger inkilat mellan det tjocka och lurviga yttre lagret av sherpafleece och ett inre, fukttransporterande nätfoder.

Detta skapar en effektiv isolering och håller vinden ute samtidigt som kroppen hålls torr. Den höga luftgenomsläppligheten bidrog till komforten, vilket gjorde den idealisk för vandring och daglig användning.

Behandlingen med HeiQ® Fresh för hållbar luktkontroll var också en positiv överraskning som bidrog till fräschören under hela dagen.

Stil och design var inte heller kompromisserade, då den coola retrodesignen verkligen tilltalar ögat. Med association till Patagonias ikoniska fleecetröjor från 80- och 90-talet har Classic Retro-X Jacket blivit en fashionabel övergångsjacka för både stad och natur.

Den standarda skärningen och de två sidfickorna med dragkedja samt bröstfickan med dragkedja adderar både stil och funktionalitet.

Trots dess många positiva egenskaper, noterade vi en viktig nackdel under vårt test. Jackan kan kännas lite tung (774 g), vilket kan vara en olägenhet för vissa användare som söker lättviktiga alternativ.

Dock, dess varma och slitstarka egenskaper kan mycket väl rättfärdiga denna extra vikt för dem som söker ett pålitligt yttre eller mellanlager på svala dagar.

Sammanfattningsvis är Patagonia Classic Retro-X Jacket en utsökt kombination av fleecetröja och vindjacka som levererar på både funktion och estetik. Det är ett pålitligt val för dem som söker både värme och stil.

Fördelar

 • Varm och mysig med effektivt vindskydd
 • Snygg retrodesign som fungerar i olika sammanhang
 • Kvalitetsmaterial med 80 % återvunnen polyester
 • Luktkontroll för ökad komfort och fräschör

Nackdelar

 • Något tung för sin storlek

2. Bäst herr – Lundhags Flok Wool

Lundhags Flok Wool fleecejacka

Se bästa priset

Lundhags Flok Wool Pile är en pilétröja i ullblandning som vi nyligen hade nöjet att testa under en serie vandringar och utflykter i olika väderförhållanden.

Med en blandning av merinoull och polyester, och med ett materialvikt på 350 g/m2, förväntade vi oss en tröja som skulle vara varm och komfortabel, och vi blev inte besvikna.

Designmässigt är tröjan stilren, och kvaliteten på sömmarna och finishen är mycket imponerande. De tre fickorna med dragkedja visade sig vara både funktionella och välplacerade, och tröjan passade perfekt som ett mellanlager under en jacka eller som ett skönt ytterplagg.

Värmen och ventilationen som tröjan erbjöd var mycket bra, vilket tack vare blandningen av merinoull och polyester. Ullen gav den väntade värmen och luktreducerande egenskaperna, medan polyesteren bidrog till snabb torkning och hållbarhet.

Dessutom är ullen i tröjan mulesingfri, vilket är en viktig aspekt för många medvetna konsumenter.

Resåren i ärmslut och nederkant gjorde att tröjan satt skönt på kroppen och hindrade kall luft från att komma in. Hakskyddet är också en fin detalj som bidrar till tröjans komfort.

Men inte allt var perfekt. En nackdel som vi noterade var bristen på justerbar fåll och tumgrepp i muddarna, vilket kunde ha förbättrat passformen och funktionaliteten ännu mer, särskilt under mer krävande vandringar.

Avslutningsvis är Lundhags Flok Wool Pile en högkvalitativ, varm och mångsidig tröja som vi gärna skulle rekommendera till vandrare och friluftsentusiaster. Den blandar funktionalitet och stil på ett sätt som gör den lämplig både för vildmarken och den dagliga användningen. Tröjans komfort, värme och hållbarhet gör den till en stark kandidat för alla som söker ett pålitligt mellanlager.

Fördelar

 • Värmande och ventilerande
 • Hållbar och snabbtorkande
 • Stilren design
 • Mulesingfri ull

Nackdelar

 • Ingen justerbar fåll

3. Bäst dam – Patagonia Retro Pile

Patagonia Retro Pile fleecejacka

Se bästa priset

När vi beslutade oss för att testa Patagonia Retro Pile Jacket, var vi nyfikna på hur den skulle leva upp till sitt rykte som en fluffig och värmande fleecetröja med cool retrolook. Första intrycket av denna jacka var mycket positivt; designen och finishen skapade genast en känsla av hög kvalitet.

Under de veckor vi använde Retro Pile Jacket i olika miljöer, inklusive vandring, utflykter och till och med avkopplande hemma, fann vi den verkligen bekväm och gemytlig.

Den isolerande teddyfleece tillverkad i 100% återvunnen polyester erbjöd inte bara en hög nivå av värme men också en överraskande mängd andningsförmåga. Det var perfekt för svala sommarkvällar, och vi kan föreställa oss att den skulle fungera bra under kalla dagar också.

Två handfickor och en bröstficka med dragkedja visade sig vara praktiska för förvaring av småföremål, och hel dragkedja i fronten gav jackan en mångsidig stil som fungerade i många situationer. Den feminina passformen och den höga kragen adderade till dess attraktiva estetik.

En av de saker som verkligen imponerade på oss var Patagonias engagemang för hållbarhet. Med Bluesign®-certifierat material och produktion i en Fair Trade™-certifierad fabrik, kunde vi känna oss bra med vårt val av denna produkt.

Nackdelen, som vi observerade, var dock vikten. Trots sin värme och komfort kändes Retro Pile Jacket något tyngre jämfört med andra fleecetröjor som vi har provat, vilket kan påverka komforten under längre perioder av aktiv användning eller när den bärs i en ryggsäck.

Fördelar

 • Värmande och bekväm
 • Praktiska fickor med dragkedja
 • Återvunnen polyester, hållbar produktion
 • Stilig retrodesign

Nackdelar

 • Något tung
 • Saknar huva

4. Bäst barn – Lindberg Kläppen

Lindberg Kläppen fleecejacka

Se bästa priset

Under vår testning av Lindberg Kläppen piletröja blev vi snabbt imponerade av dess värmande egenskaper. Med ett yttre material av 100 % fleecepile och foder av 100 % polyester, gav tröjan en skön känsla mot huden och höll oss varma vid olika temperaturförhållanden.

Det första som slog oss var hur bekväm Kläppen var som lager 2 vid kallare temperaturer och som lager 3 vid varmare.

Vi testade den under olika väderförhållanden, och den höll oss både tillräckligt varma under kyligare dagar och inte för överhettade under varmare förhållanden.

Halvdragkedjan på framsidan visade sig vara en särskilt uppskattad detalj, vilket gjorde påklädningen smidig och enkel. Den stora fickan på magen var också praktisk och gav plats för små föremål som vi ville ha nära till hands.

Men det var inte bara solsken i vår testning. Vi märkte att trots den bekväma passformen, hade Kläppen inte någon vind- eller vattentäthet. Detta begränsade något användningen under blåsiga eller regniga dagar. Detta är något potentiella köpare kan tänka på beroende på väderförhållandena i deras region.

För de som letar efter en vardaglig och funktionell fleecejacka för barn, ger Lindberg Kläppen många fördelar.

Den är mjuk, bekväm och ger värme utan att vara för tung eller klumpig. Dess enkla design gör den också lätt att para ihop med olika klädstilar. Men för de som behöver något mer väderskydd kan Kläppen vara lite begränsande.

Fördelar

 • Värmande fleecepile material
 • Halv dragkedja för smidig påklädning
 • Stor och praktisk ficka

Nackdelar

 • Saknar vind- och vattentäthet
 • Ingen tvåvägsdragkedja

5. Bra alternativ – The North Face Glacier Pro

The North Face Glacier Pro fleecejacka

Se bästa priset

Att prova The North Face Glacier Pro Full-Zip Fleece var en upplevelse som kombinerade både komfort och funktionalitet. Denna fleece, som är särskilt designad för att fungera som ett mellanlager, visade sig vara mer än bara en vanlig tröja.

Under vår testning använde vi tröjan både som ett mellanlager och som ett yttre plagg. Den mjuka mikrofleece-konstruktionen gjorde den otroligt bekväm att bära, och luftfickorna som bidrar till ventilationen höll oss varma utan att vi blev svettiga.

Den höga kragen och elastiska kantbanden adderade till isoleringen, och vi uppskattade verkligen den extra slitstyrkan som överdraget upptill i fram-/bakstycke och på ärmarna erbjöd.

Med tre fickor, inklusive två handfickor med dragkedja och en bröstficka, fann vi förvaringen tillräcklig och praktisk för mindre föremål som nycklar och mobiltelefon.

När det gäller hållbarhet och etik, är det värt att nämna att The North Face har tagit medvetna steg genom att använda 100% återvunnen polyester i denna produkt. Det visar ett ansvarstagande som är allt viktigare i dagens modeindustri.

En nackdel vi märkte under testning var att trots sin normala passform kan Glacier Pro Full-Zip Fleece kännas lite stel i armrörelsen, särskilt om man bär den under en tätare skaljacka. Detta kunde i vissa fall hindra full rörelsefrihet, vilket kan vara en avvägning för vissa användare.

Sammanfattningsvis är The North Face Glacier Pro Full-Zip Fleece en välkonstruerad fleece som levererar på både komfort och funktionalitet.

Den balanserar värme och andningsförmåga på ett imponerande sätt och fungerar som en pålitlig del av lager-på-lager-systemet, eller helt på egen hand.

Fördelar

 • Bekväm och varm mikrofleece
 • Praktiska dragkedjefickor
 • Hållbar med 100% återvunnen polyester

Nackdelar

 • Kan kännas stel i armrörelsen

6. Bekväm modell – Patagonia Better Sweater

Patagonia Better Sweater fleecejacka

Se bästa priset

Patagonia Better Sweater fullzip fleecejacka är en produkt som verkligen fångade vår uppmärksamhet under testperioden. Med sin klassiska tröjstickade estetik och flexibilitet i användning, har den mycket att erbjuda.

Den första detaljen vi observerade var den hellånga dragkedjan som slutar i en stående krage, vilket förhindrade eventuell skavning på hakan. Detta visade sig vara en skön detalj, särskilt under längre användning. Fleecen har också tre praktiska fickor och två “drop-ins” på insidan som erbjuder mycket utrymme för förvaring, vilket är ett stort plus.

Materialvalet på 100% återvunnen polyester och lågeffektiv färgningsprocess som sparar vatten och energi understryker Patagonias engagemang för miljön. Detta återspeglades också i Bluesign®- och Fair Trade-certifieringen, vilket betonade att produkten tillverkades med minimal miljöpåverkan och schyssta arbetsvillkor.

Better Sweater är inte bara ett funktionsplagg utan också en stilig tröja som ser lika bra ut på kontoret som på äventyr utomhus. Dammodellen är figursydd och skapar en flatterande silhuett, och den är tillverkad i en stretchig väv som känns följsam på kroppen.

Trots de många fördelarna fann vi en betydande nackdel med denna fleecejacka, och det var avsaknaden av vind- och vattentäthet. Detta kunde göra den mindre lämplig för blåsiga eller regniga dagar.

Patagonia Better Sweater är en välbyggd och mångsidig fleecejacka som erbjuder värme, stil och hållbarhet. Det är ett mångsidigt och funktionellt plagg som säkert kommer att bli en favorit i garderoben för många som prioriterar både utseende och etik.

Fördelar

 • Hållbar och etisk produktion
 • Mångsidig design och användning
 • Bekväm och följsam

Nackdelar

 • Saknar vind- och vattentäthet
 • Ingen huva eller muddar med tumgrepp

Hur vi utförde vårt test av fleecejackor 2024

I vårt strävande att identifiera de bästa fleecejackorna på marknaden, har vi genomfört ett omfattande och metodiskt test. Vi ville säkerställa att vi inte bara identifierade de mest prisvärda alternativen utan också de som verkligen lever upp till sina löften.

Vårt mål var att hitta den fleecejacka som förtjänade att kallas “bäst i test” genom att noggrant granska varje aspekt. Här nedan följer en detaljerad beskrivning av hur vi gick tillväga.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa rättvisa och konsekventa resultat var uppställningen av vår testmiljö avgörande. Vi valde att testa fleecejackorna i en kontrollerad inomhusmiljö som simulerade olika väderförhållanden.

Dessutom utförde vi tester utomhus under olika klimatförhållanden för att verkligen förstå hur varje produkt presterade. Att testa både billiga fleecejackor och mer exklusiva modeller krävde stor uppmärksamhet på detaljer.

Vår testprocess

Vårt test involverade flera steg för att verkligen förstå hur de olika fleecejackorna stod sig i jämförelse med varandra.

Vi började med en första utvärdering baserad på design och kvalitet, följt av fysiska tester för att utvärdera varje produkts prestanda. Här är några av de faktorer vi undersökte:

 • Värme och komfort
 • Kvalitet på material som tunn fleecejackor eller fodrad fleecejackor
 • Funktion, inklusive detaljer som fleecejackor dragkedja
 • Passform för olika kategorier som fleecejackor dam, fleecejackor herr och fleecejackor barn Genom att fokusera på dessa aspekter, kunde vi snabbt identifiera de produkter som var mest lovande och de som inte höll måttet.

Utförande av testerna

Detaljerna i hur vi utförde testerna var avgörande för att få de mest pålitliga och relevanta resultaten. Varje produkt testades minst tre gånger, och varje test varade i cirka 30 minuter.

Vi använde oss av professionell utrustning för att mäta och registrera resultaten och hade en blandning av manliga och kvinnliga deltagare i olika åldrar för att representera en bred målgrupp.

Genom att testa i olika miljöer, kunde vi också få en förståelse för hur lång fleecejackor eller andra specifika egenskaper påverkade upplevelsen. Det var en rigorös process, men det ledde oss till att kunna kora den fleecejacka som verkligen var bäst i test.

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla nödvändiga tester, inledde vi processen att utvärdera resultaten. Detta krävde en genomgång av alla insamlade data och en jämförelse av produkternas prestanda i olika kategorier.

Vi såg på allt från de bästa fleecejackorna till de mest billiga alternativen. Dessutom jämförde vi specifika kategorier som fleecejackor dam, fleecejackor herr och fleecejackor barn.

Vår bedömning var inte bara baserad på numeriska data utan också på våra egna erfarenheter och känslor under testet. Det slutgiltiga resultatet, som kallades bäst i test, beslutades genom en noggrann analys och konsensus bland vårt team.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en kritisk faktor när man ska köpa fleecejacka, särskilt om man söker efter lång fleecejackor eller fodrad fleecejackor som ska hålla över tid.

Våra långtidstester sträckte sig över flera månader och involverade både daglig användning och specialprovningar för att simulera år av slitage.

Vi tittade på hur materialen höll sig, om dragkedjor eller andra detaljer började svikta, och hur jackorna behöll sin komfort och värme över tid. Denna fas av vårt test var kritisk för att förstå hur de olika produkterna skulle stå sig i verkligheten.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är ofta förbisedda aspekter vid valet av en fleecejacka. Men i vårt test, tog vi detta på allvar. Vi utvärderade hur fleecejackorna presterade under oväntade situationer som plötsliga temperaturförändringar eller mekanisk stress.

Vi granskade också eventuella säkerhetsfunktioner som reflekterande material eller särskilda designelement som bidrar till en säkrare användning. Att förstå hur produkterna klarade av dessa tester hjälpte oss att ge en mer fullständig bild av deras pålitlighet.

Detta var särskilt viktigt för att rekommendera produkter som inte bara var bekväma och stiliga utan också trygga och pålitliga för olika användningsområden.

Vårt omfattande arbete ledde till en balanserad och välgrundad rekommendation, och vi är stolta över att presentera den fleecejacka som vi fann var bäst i test.

Tips inför användning av fleecejacka

Tips inför användning av fleecejacka

Att välja rätt fleecejacka kan vara en komplicerad uppgift, men att använda den på rätt sätt är också avgörande. Genom vårt noggranna test av olika fleecejackor, har vi samlat några nyckeltips som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din nya investering.

Vårt bäst i test-resultat har lett oss till insikter som sträcker sig bortom bara att köpa fleecejacka, och inkluderar hur du bäst använder den.

Använd den rätt i olika väderförhållanden

Fleecejackor är kända för sin mångsidighet, men det finns skillnader i hur olika modeller beter sig under olika väderförhållanden. Under vårt test märkte vi att vissa fleecejackor var utmärkta i kalla förhållanden, medan andra passade bättre för milt klimat.

När vi testade en softshell jacka, upptäckte vi att den erbjöd bättre vindresistens jämfört med en tunn fleecejacka. Tips:

 • Använd din fleecejacka som ett mellanlager under en vindjacka vid blåsiga dagar.
 • En lång fleecejacka kan vara perfekt som ett ytterplagg på en krispig höstdag.

Fleecejackor i olika aktiviteter

Oavsett om du ska på vandring eller bara en promenad i staden, kan fleecejackor vara ditt go-to-plagg. Vi observerade att vissa modeller passade bättre för vissa aktiviteter.

Till exempel kan du använda din fleecejacka som ett isolerande lager under en vandringsjacka om du planerar en lång vandring. Det bästa valet för en skidresa kan vara en fodrad fleecejacka som fungerar bra som ett mellanlager under din skidjacka.

Matcha din fleecejacka med andra kläder

Under vårt test märkte vi att kombinationen av olika typer av jackor kan skapa en optimal klädsel för olika förhållanden. En fleecejacka med dragkedja kan kombineras med en dunjacka för extra värme på riktigt kalla dagar.

Oavsett om du söker efter fleecejackor herr eller dam, finns det många sätt att matcha dem med andra klädesplagg.

Skötsel och underhåll

Att ta hand om din fleecejacka är avgörande för dess livslängd och prestanda. Under vårt test observerade vi att korrekt rengöring och förvaring gjorde en stor skillnad i hur produkterna höll sig över tid.

En bra fleecejacka bör tvättas enligt tillverkarens anvisningar och får inte utsättas för onödig mekanisk stress.

Slutsats

Att välja och använda en fleecejacka kräver mer än bara att hitta den bäst i test. Att förstå hur och när du ska använda din fleecejacka, och hur du tar hand om den, kan göra en stor skillnad i din upplevelse.

Vår erfarenhet av att testa olika modeller har gett oss insikter som sträcker sig från att köpa de bästa fleecejackorna till att använda dem på bästa sätt. Genom att följa dessa tips kan du njuta av din fleecejacka till fullo och få ut mest möjliga värde från din investering.

Vanliga frågor om fleecejackor 2024

Vanliga frågor om fleecejackor 2024

Vad kostar det att köpa en fleecejacka?

Priset på en fleecejacka kan variera beroende på kvalitet och märke. Du kan hitta billiga fleecejackor för omkring 400 kronor, men de bästa fleecejackorna från välkända varumärken kan kosta över 2000 kronor.

Var kan man köpa fleecejacka?

Att köpa fleecejacka kan göras både online och i fysiska butiker. Att köpa online rekommenderas ofta eftersom det ger en bredare tillgång till olika märken och stilar och ofta mer konkurrenskraftiga priser.

Är fleecetröja varm?

Ja, fleecetröjor är kända för sin värme och komfort. De är ofta tillverkade för att ge en isolerande effekt, vilket gör dem idealiska för kyligare väder.

Vad är en fleecetröja gjord av?

En fleecetröja är oftast gjord av en syntetisk polyesterväv som har bearbetats för att ge den en mjuk och fluffig yta. Den unika konstruktionen gör dem varma och andningsbara.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen