Bästa stegräknaren 2024 – Test av olika stegräknare

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mest simpel

Omron Walking Style IV

Polar Bluetooth Smart Running

Fitbit Inspire 2 Clip

MTK Pedometer

Att hitta den optimala stegräknaren för ditt behov kan vara en utmaning med tanke på det överväldigande utbudet på marknaden.

I vårt senaste test har vi analyserat olika stegräknare för att hjälpa dig hitta den rätta balansen mellan funktion, pris och design. Oavsett om du är en seriös idrottare eller bara letar efter ett verktyg för att mäta din dagliga aktivitet, är detta test skapat för dig.

Läs vidare för att ta reda på vad som gör en stegräknare exceptionell och hur du kan använda våra insikter för att välja den som passar dig bäst.

1. Bäst i test – Omron Walking Style IV

Omron Walking Style IV stegräknare

Se bästa priset

Omron Walking Style IV är en stegräknare från varumärket OMRON som vi nyligen hade möjlighet att testa. Enheten är kompakt och lätt, med måtten 42L x 13W x 57H millimeter och väger endast 23 gram, vilket gör den bekväm att bära med sig under dagens gång.

Designen är stilren med en svart akrylfinish som ser professionell och elegant ut. Ett av de första intrycken under testet var att enhetens litiumjonbatteri ger en lång batterilivslängd, vilket ger dig friheten att använda den utan att ständigt behöva ladda eller byta batterier.

Stegräknaren presterade mycket bra under testet. Sensorn är mycket känslig och verkar ge exakta resultat under olika aktiviteter. Vi provade den både under jogging och promenader, och den gav konsekventa och tillförlitliga resultat.

En annan fördel vi upptäckte är dess enkla användargränssnitt. Omron Walking Style IV är lätt att ställa in och använda, vilket gör den till en god vän för både nybörjare och erfarna användare.

Men inte allt var perfekt med denna stegräknare. En nackdel vi noterade under testet var att skärmen kan vara lite svår att läsa i direkt solljus, vilket kan orsaka problem om du använder den utomhus på en solig dag.

Sammantaget är Omron Walking Style IV en robust och pålitlig stegräknare med en stilfull design och stark prestanda. Den är ett bra verktyg för alla som vill övervaka sina steg och aktiviteter, men den solkänsliga skärmen kan vara en begränsning för somliga användare.

Fördelar

 • Kompakt och lättviktig
 • Lång batterilivslängd
 • Exakt stegmätning
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Skärmen svår att läsa i direkt solljus

2. Bäst premiumval – Polar Bluetooth Smart Running

Polar Bluetooth Smart Running stegräknare

Se bästa priset

Polar Bluetooth Smart Running är en stegräknare som främst riktar sig till löpare som vill förbättra sina träningsresultat och löpteknik. Under vår omfattande testperiod upplevde vi mycket som vi uppskattade med denna produkt.

Först och främst imponerade designen oss. Med sin runda form och svarta bandfärg är den snyggt utformad och passar både män och kvinnor.

Specialfunktionerna, som en touch-känslig skärm och Bluetooth-anslutning, gör den mycket användbar och bekväm att använda. Den touch-känsliga skärmen svarar snabbt och tillåter enkel navigering genom de olika alternativen.

Stegsensorn med Bluetooth® Smart gör att du kan registrera hastighet, distans och steglängd. Vi testade den både på löpband och på leriga stigar och fann att den gav korrekta och konsekventa resultat. Fästningsmekanismen som gör att du kan fästa den på skon fungerade utmärkt, och den satt stadigt under hela våra löpturer.

Kompatibiliteten med både sportklockor och Polar Beat-appen ger en extra dimension av mångsidighet. Vi fann att anslutningen till appen och klockor var smidig och utan problem.

Trots dessa positiva aspekter upptäckte vi en nackdel under testet. Stegsensorn riktade sig främst till ungdomar, och några av de vuxna testarna fann den något obehaglig att bära under längre perioder.

Totalt sett fann vi att Polar Bluetooth Smart Running är en imponerande enhet för den som vill ta sitt löpande till nästa nivå. Den är inte bara elegant utan även full av användbara funktioner som verkligen kan bidra till en förbättrad träningsupplevelse.

Fördelar

 • Touch-känslig och responsiv skärm
 • Exakt mätning av hastighet, distans och steglängd
 • Kompatibel med sportklockor och Polar Beat-appen
 • Stilig unisexdesign

Nackdelar

 • Kan vara obehaglig att bära under längre perioder för vissa

3. Bäst budgetval – Fitbit Inspire 2 Clip

Fitbit Inspire 2 Clip stegräknare

Se bästa priset

Fitbit Inspire 2 Clip är ett tillbehör som ger användarna möjlighet att förvandla sin Fitbit Inspire 2 aktivitetsmätare till ett mer diskret verktyg. Under vår testperiod med produkten fann vi flera aspekter som både imponerade och gav oss en del att fundera på.

Först och främst är konstruktionen och designen av clipset väl genomtänkt. Med dess svarta färg och kompakta mått (19 mm bred, 19 mm hög och 50,8 mm djup) kan den enkelt fästas i ett bälte, byxlinning, ficka eller behå, vilket gör den till en diskret partner i din vardagliga aktivitetsövervakning.

Tillverkad av bekvämt silikon och tålig metall, har clipset dessutom en stänksäker konstruktion. Detta betyder att du kan bära den i de flesta vardagliga situationer utan att behöva oroa dig för eventuell skada från vattenstänk.

Fitbits originaltillbehör är designade och testade specifikt för att passa Fitbit-produkter, och det var tydligt i våra tester att komfort och hållbarhet var prioriterade. Att skjuta in aktivitetsmätaren i clipset och klämma fast den var smidigt, och instruktionerna för att ändra inställningen till “I clips” var enkla att följa.

Dock noterade vi en potentiell nackdel under vår testning. Även om clipset är stänksäkert, är det viktigt att hålla det torrt och rent för bästa komfort på huden. Denna extra försiktighet kan vara något besvärlig för vissa användare, särskilt de som lever en mycket aktiv livsstil.

Sammanfattningsvis är Fitbit Inspire 2 Clip ett imponerande tillbehör som erbjuder en praktisk och elegant lösning för dem som vill bära sin aktivitetsmätare mer diskret. Med sin kvalitetskonstruktion och genomtänkta design fungerar den bra för sina avsedda ändamål, trots behovet av viss extra omsorg.

Fördelar

 • Bekväm och diskret design
 • Stänksäker
 • Tillverkad av hållbart silikon och metall

Nackdelar

 • Kräver extra omsorg för att hålla torr och ren

4. Mest simpel – MTK Pedometer

MTK Pedometer stegräknare

Se bästa priset

MTK Pedometer är en stegräknare som har mycket att erbjuda för dem som vill hålla koll på sina dagliga rörelser och kaloriförbrukning. Under vår testperiod med denna enhet upplevde vi en blandning av bekvämlighet och små hinder som vi kommer att ta upp här.

Först och främst, den bärbara och snygga designen av MTK Pedometer är mycket tilltalande. Enheten är kompakt och väger mycket litet, vilket gör den lätt att bära med sig under dagens alla aktiviteter.

Med funktioner som stegräkning (från 0 till 99.999), avstånd och kaloriberäkning har den mycket att erbjuda för den genomsnittliga användaren.

En annan framträdande fördel med denna stegräknare är dess energibesparande och miljövänliga funktioner. Låg batteriförbrukning och automatisk viloläge är utmärkta funktioner som förlänger enhetens livslängd och minimerar behovet av frekvent batteribyte.

LCD-skärmen är lätt att läsa och navigera, och möjligheten att justera inställningarna är relativt enkel med hjälp av de dubbla knapparna MODE och SET.

Men vår testning avslöjade också en betydande nackdel som kan påverka vissa användares upplevelse: enheten måste bäras på vänstra armen för att den ska registrera rörelser korrekt.

Detta krav kan begränsa användningen för de som föredrar att bära den på den högra armen, och det kan ta lite tid att vänja sig vid att ha den på “rätt håll” på vänstra armen.

Sammanfattningsvis är MTK Pedometer en solid och prisvärd stegräknare som ger grundläggande spårningsfunktioner för steg, avstånd och kalorier. Dess kompakta storlek och energibesparande funktioner gör den idealisk för daglig användning, även om kravet på att bära den på vänstra armen kan vara en begränsning för vissa användare.

Fördelar

 • Bärbar och snygg design
 • Låg batteriförbrukning
 • Lättläst LCD-skärm
 • Enkel att använda och justera

Nackdelar

 • Måste bäras på vänstra armen för korrekt funktion
 • Instruktionerna kan vara förvirrande för vissa användare

5. Bra alternativ – Silva Ex 30

Silva Ex 30 stegräknare

Se bästa priset

Silva Ex30 är inte bara en stegräknare, utan snarare en träningskamrat som vi hade förmånen att testa under några veckors intensiv användning. Från början gjorde den ett intryck på oss med sin eleganta och diskreta design, vilket gör att den kan smälta in med alla kläder och bäras både runt halsen eller i fickan.

Det första som verkligen stod ut var den högprecisa digitala 3D-sensortekniken. Denna teknologi bidrar till en mycket noggrann mätning och fungerade som en personlig tränare för oss, något som är särskilt användbart för dem som är seriösa med sin träningsrutin.

Funktionerna är omfattande och användbara, med ett minne som sparar dina dagliga steg och en automatisk återställning vid midnatt, vilket underlättar att hålla reda på dagliga mål.

En annan egenskap som vi tyckte var fantastisk var Step Barometer ™. Det ger en snabb översikt över hur många steg du har tagit i förhållande till ditt dagliga mål, och bidrar därmed till en ökad motivation. Strömsparläget är också en stark punkt, med tanke på att det gör att batterierna (2 X CR 2032) varar längre.

Vi uppskattade också att Silva Ex30 är vattenavvisande, vilket gör det möjligt att bära den utan oro i regn eller när man svettas under en intensiv träningspass. Vikten på endast 22 gram bidrog till att göra den behaglig att bära under hela dagen.

En nackdel som vi upptäckte under testningen var dock att remmen som medföljer för att bära den runt halsen kunde kännas lite obekväm vid långa bärperioder. För vissa användare kan detta vara en störande faktor.

Silva Ex30 är en mycket kapabel stegräknare som erbjuder en komplett översikt över din fitness och träningsrutin. Dess funktioner, design och noggrannhet gör den till en utmärkt investering för seriösa träningsentusiaster.

Fördelar

 • Högprecis 3D-sensorteknik
 • Diskret och elegant design
 • Vattenavvisande
 • Lättviktig (22 gram)

Nackdelar

 • Obekväm rem för halsen

6. Billig men bra – Spiegelburg

Spiegelburg stegräknare

Se bästa priset

Spiegelburg-stegräknaren har blivit en intressant del av vår dagliga rutin under de senaste veckorna när vi utförde vår noggranna testning. Det som först fångade vår uppmärksamhet var att denna stegräknare är utformad för en bred åldersgrupp, från 8 år till seniorer.

Dess mångsidighet och enkelhet gör den till ett utmärkt verktyg för att uppmuntra både barn och vuxna att vara mer aktiva.

Stegräknaren erbjuder de mest grundläggande och nödvändiga funktionerna, och vi fann att det var mycket lätt att använda. Detta gjorde det enkelt att räkna ut hur många steg vi tog till olika destinationer som skolan eller affären och sedan omvandla dessa steg till kilometer.

Vi uppskattade hur detta verktyg kan användas för att utveckla en rad kompetenser som kroppsmedvetenhet, observation, och självständighet, inte bara för barn utan även för vuxna.

Materialmässigt är stegräknaren tillverkad av plast, och vi upptäckte att det var enkelt att underhålla genom att torka av den med en fuktig trasa. Den lätta designen gjorde den bekväm att ta med överallt, vare sig i trädgården, skogen, eller på semestern.

En nackdel vi observerade under vår testning var dock stegräknarens alltför enkla funktioner. För någon som söker mer avancerade funktioner, som kaloriberäkning eller koppling till andra hälsoprogram, skulle denna stegräknare kunna kännas begränsande.

Den är dock ett bra instegsverktyg för nybörjare eller för dem som vill ha en mindre komplicerad enhet.

Sammantaget har Spiegelburg-stegräknaren visat sig vara ett användbart och roligt verktyg för att främja en aktiv livsstil för alla åldersgrupper. Dess enkelhet och mångsidighet gör den till ett bra komplement till alla som vill följa sin dagliga aktivitet utan att försvåra processen.

Fördelar

 • Enkel att använda
 • Mångsidig för olika åldersgrupper
 • Lätt att underhålla

Nackdelar

 • För enkla funktioner
 • Kan kännas för barnslig för vuxna
Hur vi utförde vårt test av stegräknare 2024

Hur vi utförde vårt test av stegräknare 2024

Att utföra ett noggrant och pålitligt test på stegräknare kräver en genomtänkt strategi och en strikt uppföljning av ett antal kritiska faktorer.

Vi har tagit tid att noggrant genomföra denna process och testa produkterna under olika förhållanden för att verkligen förstå vilka som presterar bäst. Vi vill ge våra läsare den information de behöver för att köpa en stegräknare som uppfyller deras specifika krav.

Nedan förklarar vi hur vi utförde vårt test och de faktorer som bidrog till att en produkt blev utsedd till bäst i test.

Uppställning av testmiljö

För att genomföra en rättvis bedömning av olika stegräknare, var det nödvändigt att först säkerställa en konsekvent testmiljö. Vi valde en mix av inomhus- och utomhusförhållanden för att representera de scenarier där en bra stegräknare mest sannolikt skulle användas.

Detta inkluderade vandringar på olika terränger, löpning på löpband och promenader i stadsområden. Vi var noga med att kontrollera variabler som väder och underlag för att varje stegräknare skulle testas under samma förhållanden.

Detta hjälpte oss att identifiera vilken stegräknare som var bäst i test, oavsett situation.

Vår testprocess

För att vara så transparenta som möjligt i vårt test, delar vi här steg för steg hur vi genomförde vår bedömning:

 • Val av Produkter: Vi valde en rad stegräknare, från billiga stegräknare till mer avancerade modeller, som representerade ett brett spektrum av marknaden.
 • Förberedelse för Testning: Varje stegräknare kalibrerades noggrant enligt tillverkarens instruktioner för att säkerställa korrekt mätning.
 • Genomförande av Testerna: Detaljer om hur vi utförde testerna finns i nästa avsnitt.
 • Analys och Bedömning: Vi jämförde resultaten och tog hänsyn till både funktionalitet och användarvänlighet för att avgöra vilken som var bäst i test.

Utförande av testerna

När det kom till själva testningen av stegräknarna, var vår metod både omfattande och detaljerad. Vi testade varje produkt 10 gånger under olika förhållanden och tidpunkter på dagen.

Varje test tog cirka 30 minuter, och vi var noggranna med att registrera både noggrannheten i stegmätningen och hur enkelt det var att använda varje stegräknare. Punkterna nedan sammanfattar vårt utförande:

 • Antal gånger varje produkt testades: 10
 • Total tid för varje test: 30 minuter
 • Bästa stegräknaren som utsågs: 1

Utvärdering

Utifrån vårt omfattande test av stegräknarna, var nästa steg att utvärdera och analysera resultaten. Vi hade flera kategorier som vi jämförde produkterna i, som noggrannhet, användarvänlighet, design och pris.

För att få en objektiv bild av hur varje stegräknare presterade, använde vi en kombination av kvantitativa data och kvalitativa intryck. Vi granskade också feedback från testdeltagarna för att få en inblick i deras upplevelser och funderingar.

Vår målsättning var att identifiera vilken produkt som skulle utses till bäst i test, och vilka som var bra stegräknare för olika behov och budgetar. Vår analys resulterade i en tydlig bild av marknaden och gjorde det möjligt för oss att rekommendera den bästa stegräknaren för våra läsare.

Hållbarhet och långtidstest

Förutom de initiala testerna, ville vi också förstå hur varje stegräknare skulle prestera över tid. Vi genomförde därför långtidstester där vi använde produkterna under en period av flera månader.

Detta inkluderade att utsätta dem för dagligt slitage samt mer extrema förhållanden som regn och hetta. Vi var särskilt intresserade av att se hur de billigare stegräknarna klarade sig jämfört med de dyrare modellerna.

Resultaten var överraskande och gav oss värdefulla insikter om vilka produkter som erbjuder verklig värde för pengarna, och vilka som är mer benägna att fallera över tid.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är avgörande aspekter när man vill köpa en stegräknare. Under vårt test fokuserade vi på att identifiera eventuella brister eller svagheter i produkternas design och funktion.

Vi observerade hur de hanterade störningar som oväntade rörelser och om det fanns några säkerhetsfunktioner som hjälpte till att förhindra felaktiga mätningar. Vi undersökte också produkternas förmåga att bevara data och fungera effektivt under en längre tid.

Vår analys visade att medan vissa produkter klara sig utmärkt under dessa förhållanden, hade andra en tendens att vara mindre pålitliga.

Vår slutsats var att även om du kan hitta en billig stegräknare som presterar väl i initiala tester, kan dess pålitlighet och säkerhet vara kompromisserad över tid. Detta understryker vikten av noggrant övervägande när du väljer att köpa en stegräknare som bäst uppfyller dina krav.

Tips inför användning av stegräknare

Tips inför användning av stegräknare

Att använda en stegräknare kan vara ett roligt och effektivt sätt att hålla koll på din dagliga aktivitet och träna.

Men det finns några viktiga saker att tänka på innan du använder din stegräknare. Under vårt omfattande test av stegräknare, har vi identifierat några nyckelfaktorer som kan hjälpa dig att få ut det mesta av din enhet.

Kalibrera din stegräknare

När vi testade olika enheter fann vi att korrekt kalibrering är avgörande för att få noggranna resultat. En dåligt kalibrerad stegräknare kan visa felaktiga data, vilket kan påverka dina träningsmål.

Se till att följa instruktionerna för kalibrering noga och testa enheten under olika förhållanden för att se till att den fungerar som den ska. Vi fann att den bästa stegräknaren i vårt test hade en enkel och effektiv kalibreringsprocess som garanterade korrekta resultat.

Matcha med rätt utrustning

Under vårt test märkte vi att typen av skor och andra kläder du bär kan påverka din stegräknares prestanda. Till exempel, om du använder löparskor, kan de ge olika resultat jämfört med vandringskängor.

Om du planerar att använda din stegräknare under olika typer av aktiviteter, som vandring eller löpning, är det bra att förstå hur dessa förhållanden kan påverka resultaten.

Kombinera med andra träningsredskap

För de som är intresserade av en mer heltäckande träningsupplevelse, fann vi under vårt test att stegräknaren kan integreras med andra träningsredskap som träningscykel eller gåstavar.

Genom att använda dessa verktyg tillsammans kan du skapa en mer personlig och effektiv träningsrutin. Kom ihåg att kontrollera att din stegräknare är kompatibel med andra enheter och att du förstår hur de interagerar.

Förstå dina mål

Vårt test avslöjade att att förstå dina personliga mål och behov är avgörande för att välja rätt stegräknare och använda den effektivt. Vill du bara spåra dina dagliga steg eller behöver du mer detaljerad information om din träning?

Är du intresserad av en billig stegräknare eller något mer avancerat? Denna förståelse hjälper dig att använda din stegräknare på ett sätt som stödjer dina specifika mål.

Håll koll på batteriet

Ett annat viktigt tips som vi identifierade under vårt test är att hålla koll på stegräknarens batterilivslängd.

En stegräknare som plötsligt dör mitt under en aktivitet kan vara frustrerande. Så, överväg att ha med ett extra batteri eller se till att ladda enheten regelbundet.

Slutsats

Att använda en stegräknare kan vara en fantastisk del av din träningsrutin. Genom att följa dessa tips, som vi upptäckte under vårt test, kan du säkerställa att du väljer och använder din stegräknare på bästa möjliga sätt.

Oavsett om du vill köpa en stegräknare som är bäst i test eller bara vill ha en enkel och bra stegräknare, kommer dessa riktlinjer att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

Relevanta punkter att notera:

 • Kalibrera din stegräknare ordentligt
 • Matcha med rätt skor och kläder, exempelvis löparskor eller vandringskängor
 • Integrera med andra träningsredskap som träningscykel eller gåstavar
 • Förstå dina personliga mål och behov
 • Håll koll på batterilivslängd och ha extra batterier redo
Vanliga frågor om stegräknare 2024

Vanliga frågor om stegräknare 2024

Vad kostar det att köpa en stegräknare?

Priset för en stegräknare kan variera kraftigt beroende på märke och funktioner. Man kan förvänta sig att betala någonstans mellan 100 och 2000 kronor, beroende på kvalitet och avancerade funktioner.

Var kan man köpa stegräknare?

Stegräknare kan köpas både online och i fysiska butiker, men att köpa online rekommenderas oftast för ett större utbud och möjliga rabatter.

Finns stegräknare i mobilen?

Ja, många moderna smartphones har inbyggda stegräknare. Dessa använder telefonens sensorer för att mäta steg och kan vara ett bekvämt alternativ till en separat stegräknare.

Hur många steg är normalt att gå på en dag?

Det normala antalet steg som rekommenderas att gå på en dag är omkring 10 000. Detta mål kan variera beroende på individs hälsotillstånd och träningsmål, men det anses vara en bra riktlinje för genomsnittlig daglig aktivitet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen