Bästa träningscykeln 2024 – Test av olika motionscyklar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för gång

Christopeit Sport AL2

Concept 2 BikeErg

Titan Life S35

Titan Life C65

Att finna den perfekta träningscykeln kan kännas som att navigera i en djungel av tekniska specifikationer, olika prisklasser och kvaliteter.

Varje år släpps nya modeller som lovar att vara den bästa versionen hittills. I vår senaste testserie har vi satt ett antal träningscyklar på prov och vi är här för att guida dig till det bästa köpet.

Häng med i vår utförliga genomgång där vi kommer att ta en titt på allt från prestanda och bekvämlighet till pris och kvalitet. Låt oss hjälpa dig att finna den träningscykel som passar just dig och dina behov.

1. Bäst i test – Christopeit Sport AL2

Christopeit Sport AL2 träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Under vårt test av Christopeit Sport AL2, både i Black och Silver Edition, upplevde vi att denna motionscykel från det välkända tyska märket Topsport verkligen lever upp till förväntningarna.

Med sina 24 motståndsnivåer och ett imponerande svänghjul på 9 kg, ger det en jämn och robust känsla under hela träningspasset, vilket gör den till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna cyklister som vill ha en effektiv träning hemma.

Den inbyggda datorn visar alla de viktiga träningsdata som tid, hastighet, puls och distans. Pulsmätningen i styret visade sig vara väldigt praktisk och tillförlitlig, och tillät oss att noggrant övervaka vår puls under hela träningspasset.

Dessutom erbjuder den 10 smarta träningsprogram som verkligen hjälper till att optimera träningen genom att erbjuda varierade och utmanande pass för varje individ.

En annan fördel vi märkte var den praktiska surfplatta/smartphone-hållaren som gjorde det möjligt att enkelt använda vår enhet under träningen, vilket öppnade upp för ännu fler möjligheter, som att följa med i online-träningsklasser eller se på våra favoritserier under träningen.

En nackdel vi märkte var dock bristen på USB- eller Bluetooth-anslutning, vilket begränsade anslutningsmöjligheterna något. Trots detta uppskattade vi de olika anpassningsalternativen som möjlighet att justera både styret och sadeln i höjdled, vilket verkligen bidrog till en mer personlig och bekväm upplevelse.

Motionscykeln är både stilfull och funktionell med en imponerande max användarvikt på 150 kg, vilket visar på dess robusthet och hållbarhet.

Att cykeln är lätt att flytta med hjälp av de praktiska transporthjulen fram var en annan fördel som underlättade för oss när vi ville ändra cykelns position i rummet. Dessutom är den elektroniska magnetiska bromssystemet en viktig faktor som ger en tyst och smidig drift.

Överlag ger Christopeit Sport AL2 en mycket effektiv och bekväm träningsupplevelse, och vi rekommenderar den varmt för den som söker en pålitlig och högpresterande motionscykel för hemmabruk.

Fördelar

 • 24 motståndsnivåer för varierad träning
 • Stabil och robust med hög max användarvikt
 • Praktisk surfplatta/smartphone-hållare
 • Tyst och smidig drift tack vare det elektroniska magnetiska bromssystemet

Nackdelar

 • Inga USB- eller Bluetooth-anslutningsmöjligheter

2. Bäst premiumval – Concept 2 BikeErg

Concept 2 BikeErg träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Vi har nyligen fått möjligheten att testa den senaste tillskotten till Concept2-familjen, nämligen BikeErg. Den här stationära cykeln kommer med en mängd funktioner som lovar en anpassningsbar och interaktiv träningsupplevelse, vilket gör det spännande för oss att dyka ner och undersöka vad den faktiskt har att erbjuda.

En av de mest framträdande egenskaperna hos BikeErg är dess PM5-monitor. Den ger omedelbar återkoppling och en detaljerad översikt av ditt träningspass, inklusive data som tid, avstånd och kaloriförbränning.

Monitorn erbjuder också en rad olika träningspass att välja mellan, vilket möjliggör en diversifierad träningsregim. Du kan även tävla mot dina tidigare resultat, vilket adderar en tävlingsinriktad dimension till dina träningspass.

Svänghjulet är en annan höjdpunkt, där luftmotståndet skapar en jämn cykelkänsla. Det unika med BikeErg är dess “växellåda”-funktion som gör att du kan justera motståndet enligt dina preferenser, något som vi uppskattade mycket under våra tester.

Det är möjligt att simulera olika terränger och cykelsituationer genom att variera motståndet, vilket erbjuder en realistisk cykelupplevelse. Även om det var till stor fördel, märkte vi att justeringen av motståndet kunde vara lite finlirig, och att det krävdes en viss vana för att hitta de optimala inställningarna.

Vad som verkligen särskiljer BikeErg från andra stationära cyklar är kopplingsfunktionen. När du slutar trampa fortsätter svänghjulet att snurra, vilket liknar känslan av en riktig cykel. Denna detalj ger en autentisk touch till träningen, vilket gör den mer engagerande och rolig.

En mindre brist vi märkte under testet var dock svårigheten att hitta den perfekta sittställningen. Trots de många justeringsmöjligheterna kunde det vara utmanande att få allt att kännas helt rätt, vilket kan påverka längre träningspass negativt.

Sammataget erbjuder Concept2 BikeErg en högkvalitativ, anpassningsbar och realistisk cykelträningserfarenhet. Den har några små nackdelar, men dess styrkor överskuggar dem avsevärt. Det är ett redskap som inte bara erbjuder standardträning, utan också en som stimulerar användaren att pusha gränser och sträva efter ständig förbättring.

Fördelar

 • Realistisk cykelkänsla
 • Anpassningsbart motstånd
 • Omfattande träningsprogram via PM5-monitorn
 • Möjlighet att tävla mot tidigare resultat

Nackdelar

 • Justering av motstånd kan vara finlirig

3. Bäst budgetval – Titan Life S35

Titan Life S35 träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Efter en testperiod med Titan Life S35 har vi samlat en rad intryck som sträcker sig från design till funktionalitet och användarvänlighet.

Cykeln i sig imponerar med dess robusta konstruktion som uppmärksammas direkt, den har en vikt på 33 kilo och en max användarvikt på 125 kg, vilket talar om för oss att detta är ett stabilt redskap som kan hålla för en mångsidig användning.

Med ett 13 kg tungt svänghjul, levererar S35 en jämn och nästan glidande cykelupplevelse som gör varje träningspass till en fröjd. Pedalerna kommer med hållare som ser till att du kan trampa på med inomhusskor utan att oroa dig för att fötterna ska glida av.

Den väl anpassade sportsadeln erbjuder en komfort som är särskilt värdefull under längre träningspass, vilket gör att du kan fokusera mer på din träning än på eventuellt obehag.

En annan imponerande aspekt är datorn som erbjuder all viktig information du behöver för att följa dina framsteg, inklusive tid, hastighet, distans och kaloriförbränning. Scan-funktionen är ett extra plus, eftersom det ger en översikt över alla viktiga detaljer under träningspasset.

Sammanfattningsvis är Titan Life S35 en solid inomhuscykel som lämpar sig väl för den kräsne användaren. Den erbjuder ett brett spektrum av funktioner som försäkrar en behaglig och effektiv träningsupplevelse.

Garantin på ett år ger även en trygghet i köpet, vilket tillsammans med de övriga fördelarna skapar en mycket attraktiv produkt för den som söker ett pålitligt redskap för inomhusträning.

Fördelar

 • Jämn och glidande cykelupplevelse
 • Sportsadel anpassad för långa träningspass
 • Överskådlig dator med scan-funktion

Nackdelar

 • Ingen möjlighet till anpassad leveransadress vid fakturabetalning
 • Begränsade möjligheter för hjälp med montering och bärhjälp

4. Bäst för gång – Titan Life C65

Titan Life C65 träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Under vår testperiod med Titan Life C65 crosstrainer blev vi imponerade av den innovativa teknologin som produkten erbjuder. Med dess “Drive Force System” är det möjligt att ha ett 6 kg svänghjul som erbjuder en träningsupplevelse som är jämförbar med ett 11 kg svänghjul, vilket ger användarna en smidigare och mer bekväm träningsupplevelse.

Crosstrainerns dimensioner, som är 156 x 78 x 166 cm, gör den relativt kompakt för hemmabruk, men den rymmer ändå användare upp till 130 kg. En av höjdpunkterna är den stora och tydliga LCD-displayen som visar allt från tid och distans till puls och kaloriförbränning, vilket underlättar för användarna att hålla koll på sina framsteg.

En annan fördel är crosstrainerns olika program, där 10 av dem är förinställda. Dessa program, tillsammans med 16 motståndsnivåer, tillåter en varierad träning som kan anpassas efter varje enskild användares behov och förmåga.

Steglängden på 40 cm är generös och möjliggör en naturlig rörelse under träningen, medan avståndet mellan fotplattorna, som är 9 cm, minskar risken för överbelastning genom att erbjuda en ergonomisk position.

Transporthjulen är ett välkommet tillskott som underlättar för användarna att flytta runt crosstrainern vid behov. Med en vikt på 45 kg är den dock inte den lättaste på marknaden, vilket kan göra den något besvärlig att flytta för vissa användare.

Till sist vill vi nämna de inbyggda handpulssensorerna som ger möjligheten att enkelt övervaka pulsen under träningspasset, en detalj som vi uppskattade mycket under våra tester.

Sammanfattningsvis har vi funnit att Titan Life C65 är en gedigen crosstrainer som erbjuder en rad innovativa funktioner som gör den till ett utmärkt alternativ för den som söker ett pålitligt träningsredskap för hemmet.

Fördelar

 • Drive Force System erbjuder en bekväm träningsupplevelse
 • Tydlig LCD-display
 • Varierade träningsprogram

Nackdelar

 • Något tung, kan vara besvärlig att flytta

5. Inklusive armar – Schwinn Airdyne

Schwinn Airdyne träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Schwinn Airdyne AD6 är verkligen ett steg framåt när det gäller träningscyklar med luftmotstånd för hemmabruk. Vid första anblicken ser man direkt hur väl den kombinerar funktionerna av en motionscykel och en crosstrainer i en enhet som är både snygg och lättanvänd.

Den ger verkligen den där fullkroppsbränningen, tack vare de mjuka, lågintensiva rörelsebanorna som ger en känsla av att hela kroppen är aktiv. Det är även imponerande hur den verkar vara ett utmärkt val för rehabilitering, och hur den till och med är lämplig för äldre personer och de med nedsatt rörlighet.

En annan aspekt av Airdyne AD6 som verkligen stod ut var dess förmåga att erbjuda olika träningsintensiteter. Oavsett om man är ute efter en högintensiv intervallträning eller bara vill ha ett lättare träningspass, så levererar den.

Och med det progressiva motståndet som ökar när man tränar hårdare, passar den både för nybörjare och mer erfarna träningsentusiaster. Det var också bekvämt att ha fotstöden på handtagen, särskilt när vi ville fokusera på överkroppsträningen.

Displayen var en annan stark punkt, med tydliga, stora bokstäver som gjorde det lätt att övervaka träningsdata som tid, hastighet och kalorier.

Även om konsolen är batteridriven, vilket innebär att batterier inte ingår, kändes det praktiskt att kunna placera den var som helst utan att behöva oroa sig för kablar.

Dock, trots alla dessa fantastiska funktioner, upptäckte vi en nackdel. Engelska manualen kan vara ett hinder för de som inte är bekväma med språket. Vi tyckte också att det skulle ha varit ett plus med förprogrammerade träningsprogram.

Som en sammanfattning är Schwinn Airdyne AD6 ett robust och effektivt träningsredskap för hemmet som erbjuder en fullständig kroppsträning.

Med dess mångsidiga funktioner och högkvalitativa design, skulle vi definitivt rekommendera den, men med förbehållet att man kanske behöver någon form av översättning för manualen eller kanske titta på några instruktionsvideor på nätet.

Fördelar

 • Kombinerar funktioner av motionscykel och crosstrainer
 • Lämplig för olika träningsnivåer och behov
 • Batteridriven konsol ger flexibel placering
 • Bekväm och lättanvänd design

Nackdelar

 • Engelsk manual
 • Inga förprogrammerade träningsprogram

6. Mest lyxig – Wahoo Kickr Smart

Wahoo Kickr Smart träningcykel och motionscykel

Se bästa priset

Wahoo Kickr Bike tar inomhusträningen till en helt ny nivå med sina innovativa funktioner och robusta konstruktion.

Vad som först slår en när man testar den är hur verklig känslan av att cykla utomhus verkligen är. Tack vare KICKRs svänghjulsteknologi ger denna träningscykel en oerhört realistisk åkkänsla med lyhördhet och en imponerande effektnoggrannhet på +/- 1%.

En av de mest framträdande funktionerna är den integrerade gradförändringen. Den här träningscykeln kan matcha stigningar på upp till 20% och nedförslut på -15%, vilket inte bara ändrar motståndet när du cyklar, utan också fysiskt höjer och sänker cykeln för att replikera de faktiska förändringarna i terrängen.

Det kombinerade elektromagnetiska svänghjulet och motorn ger en exakt känsla när du växlar eller när du åker nerför, vilket skapar en mycket verklig känsla.

Växlingsteknologin på Kickr Bike imponerade också på oss. Den kan programmeras för att matcha de exakta växellägena från ledande tillverkare som SRAM, Shimano och Campagnolo.

En digital skärm kommunicerar tydligt både växling och gradantal, vilket gör att du alltid är informerad om din nuvarande position under träningspasset.

Byggkvaliteten är robust, med en kombination av stål och aluminium, vilket säkerställer att den här träningscykeln kommer att hålla under många års intensiv användning.

Monteringen var enkel tack vare de tydliga instruktionerna i Wahoo Fitness-appen. Den detaljerade justerbarheten är också ett plus, med fem justeringspunkter som gör att du kan anpassa cykeln exakt efter dina specifikationer.

Integrationen med andra enheter var smidig, särskilt med andra Wahoo-produkter. Det var också lätt att ansluta den till populära träningsappar som Zwift och The Sufferfest.

Om det fanns en nackdel att notera skulle det vara cykelns vikt; den tunga konstruktionen kan göra den svår att flytta runt.

Fördelar

 • Extremt realistisk åkkänsla
 • Integrerade gradförändringar
 • Högkvalitativ byggstandard

Nackdelar

 • Tung och kan vara svår att flytta
 • Högt pris jämfört med andra träningscyklar
Hur vi utförde vårt test av motionscyklar 2024

Hur vi utförde vårt test av motionscyklar 2024

I sökandet efter den bästa träningscykeln har vi utfört ett omfattande test där vi granskat och jämfört ett flertal produkter på marknaden. Vi har noggrant analyserat varje aspekt för att kunna utse en vinnare som bäst i test.

Här presenterar vi vårt arbete med att säkerställa ett rättvist och väl genomfört test, från uppställning av testmiljö till det faktiska utförandet av testen. Häng med när vi djupdyker i vår testprocess och delar med oss av våra erfarenheter och lärdomar.

Uppställning av testmiljön

Vår första uppgift var att förbereda en adekvat testmiljö där vi kunde testa varje träningscykel under likvärdiga förhållanden. Vi inrättade en specifik yta där vi hade tillgång till alla nödvändiga resurser för att utföra ett objektivt test.

Vi tänkte noga igenom faktorer som ljus, temperatur och underlag för att skapa en miljö där varje bra träningscykel kunde visa upp sina bästa sidor.

En central del i våra funderingar var hur vi kunde simulera en hemmiljö så nära som möjligt för att ge en rättvis bild av hur produkterna presterar i verkligheten.

 • Plats: Ett tyst och välventilerat rum
 • Underlag: Jämnt och hårt golv som underlättar jämförelser av stabilitet
 • Belysning: Naturlig dagsljus kompletterad med standard rumsljus

Vår testprocess

I nästa steg utarbetade vi en detaljerad plan för hur vårt test skulle gå till. Vi inkluderade olika övningar som skulle testa varje aspekt av träningscyklarna, från motstånd till komfort.

Vi började med att köpa en träningscykel av varje modell som skulle testas, och satte ihop dem enligt tillverkarens anvisningar.

Vi dokumenterade hur lång tid varje montering tog och noterade eventuella svårigheter som uppstod under processen. Vår plan inkluderade även att alla testare skulle ha liknande erfarenhetsnivå för att säkerställa en rättvis bedömning av varje produkt.

Utförande av testerna

När allt var på plats var det dags att påbörja själva testerna. Varje träningscykel testades noggrant av vårt team under en period av två veckor.

Vi lade stor vikt vid att alla testare skulle använda varje cykel flera gånger för att få en mer nyanserad bild av produktens prestanda.

Under testet använde vi oss av en rad olika övningar för att testa motionscykelns olika funktioner. Vi noterade bland annat hur väl varje cykel presterade i olika motståndslägen, dess komfort under längre pass och eventuella extrafunktioner som bidrog till en bättre träningsupplevelse.

Utvärdering

När vi hade samlat in all data från vårt test var det dags att göra en utvärdering för att fastställa vilken produkt som stod som den bästa träningscykeln. I detta skede granskade vi alla aspekter som vi hade fokuserat på under våra tester: komfort, användarvänlighet, funktioner och pris.

Vi delade in resultaten i olika kategorier såsom ”bästa budgetval” och ”bästa premiumval” för att göra det enklare för dig som konsument att hitta rätt produkt utifrån dina behov och din budget.

Varje träningscykel bedömdes utifrån en poängskala där vi vägde samman resultaten från de olika deltesterna.

Genom detta omfattande arbete kunde vi slutligen utses vilken träningscykel som blev bäst i test, en titel som tilldelades den cykel som inte bara uppfyllde, utan överträffade alla våra förväntningar och krav.

Hållbarhet och långtidstest

För att säkerställa att vi verkligen hittade den bästa träningscykeln utförde vi även långtidstester där vi undersökte hur varje produkt stod sig över tid. Vi satte dem på prov under flera månaders användande för att bedöma deras hållbarhet.

Varje teammedlem använde cyklarna regelbundet i sina hem för att få en äkta bild av hur de presterade över tid. Vi noterade eventuella tecken på slitage, hur bra cyklarna stod sig i långa pass och hur pass väl de bibehöll sina funktioner över tid.

Vår ambition var att hitta en bra träningscykel som inte bara är imponerande vid första anblicken utan fortsätter att leverera kvalitet och prestanda långt in i framtiden.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet är en av de viktigaste aspekterna när man ska köpa en träningscykel. Under vårt test granskade vi därför noggrant varje cykels säkerhetsfunktioner och hur pålitliga de var under användning.

Vi testade bland annat bromssystem, stabilitet samt eventuella säkerhetsfunktioner som fanns inbyggda i cyklarna. Vi uppmärksammade hur produkterna hanterade olika störningar som kunde uppstå, som tekniska fel eller oväntade händelser.

Vårt mål var att säkerställa att den cykel som blev bäst i test inte bara skulle leverera på prestandafronten, utan också erbjuda en säker och pålitlig upplevelse för användaren.

I vår strävan efter att hitta den säkra och pålitliga cykeln uppmärksammade vi varje detalj som kunde påverka användarens säkerhet. Detta inkluderade en noggrann genomgång av bruksanvisningarna för att säkerställa att alla säkerhetsrekommendationer var tydliga och lättförståeliga.

Tips inför användning av träningscykel

Tips inför användning av träningscykel

Innan du börjar använda din nya träningscykel finns det några saker som är viktiga att tänka på.

Under vårt test av olika cyklar kom vi fram till några viktiga insikter som kan vara till stor hjälp för dig. Här går vi igenom de viktigaste tipsen som kan hjälpa dig att få den bästa upplevelsen med din nya träningscykel.

Korrekt justering av cykeln

En av de första sakerna vi noterade under vårt test var vikten av att korrekt justera träningscykeln innan användning. Sätets höjd och styrets position påverkar inte bara komforten utan också hur effektiv din träning blir.

Att ha rätt inställningar kan förhindra onödig belastning på rygg och knän, och under vårt test märkte vi att det även kunde påverka hur snabbt vi tröttnade.

Rätt utrustning

Även om du är inomhus och cyklar på en träningscykel, så kan rätt utrustning göra stor skillnad. Under testprocessen fann vi att följande var användbart:

 • Cykelhjälm: Trots att du är inomhus kan det vara en god idé att vänja sig vid känslan av att ha en hjälm, särskilt om du är nybörjare eller planerar att cykla utomhus i framtiden med en mountainbike eller landsvägscykel.
 • Skor med bra grepp: För att få bäst möjlig trampkraft och förhindra skador.
 • Komfortabla träningskläder: Kläder som inte hindrar din rörelse är att föredra.

Belysning och miljö

Under vårt test insåg vi att rätt belysning, eller cykelbelysning, kunde göra stor skillnad.

En väl upplyst yta kan hjälpa dig att undvika ansträngning av ögonen medan du följer med i något träningsprogram på en skärm eller läser en bok. Se till att området är väl upplyst men undvik direkt bländning som kan vara distraherande.

Uppvärmning och nedvarvning

Uppvärmning och nedvarvning var en central del av vårt test och vi fann att det dramatiskt kunde minska risken för skador.

Det rekommenderas att ägna minst 10 minuter åt att värma upp innan du börjar din huvudträning, följt av en lika lång nedvarvning för att hjälpa musklerna att återhämta sig och förhindra stelhet.

Barnsäkerhet och användning av cykelvagn

Om du har små barn hemma eller planerar att använda en cykelvagn under dina träningar, är det viktigt att tänka på säkerheten.

Under vårt test observerade vi att det var säkrast att placera träningscykeln i ett rum där barn inte hade tillgång, för att förhindra eventuella olyckor.

Genom att följa dessa råd och tips baserade på vårt omfattande test kan du vara säker på att du får den mest optimala upplevelsen med din träningscykel.

Vårt mål är att du ska kunna utnyttja din cykel till fullo, säkerställa att du får en säker och effektiv träning, och att du med tiden kan se fram emot att träna med det som blev bäst i test för oss.

Vanliga frågor om motionscyklar 2024

Vanliga frågor om motionscyklar 2024

Vad kostar det att köpa en träningscykel?

Kostnaden för att köpa en träningscykel kan variera kraftigt beroende på vilken modell och vilka funktioner du väljer. Det finns billigare alternativ från omkring 1000 kronor och uppåt, medan de mer avancerade modellerna med fler funktioner kan kosta flera tusentals kronor.

Var kan man köpa träningscykel?

Man kan köpa en träningscykel både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det ofta att göra köpet online, då det ofta finns ett större utbud samt möjlighet att jämföra priser och läsa recensioner innan köp.

Är det bra träning med motionscykel?

Absolut, träning med en motionscykel kan vara mycket effektivt och är skonsamt för lederna. Det är ett bra sätt att förbättra sin kondition och styrka i benmusklerna. Det ger också en god möjlighet att träna på ett kontrollerat sätt där du själv ställer in motståndet.

Kan man gå ner i vikt av att cykla?

Ja, cykling är en effektiv motionsform som kan hjälpa dig att bränna kalorier och därmed förlora vikt. Dock är det viktigt att kombinera det med en balanserad kost för bästa resultat.

Hur mycket ska man cykla per dag?

Det beror helt på din personliga fitnessnivå och dina mål. En bra utgångspunkt kan vara att sikta på minst 30 minuter moderat intensiv cykling per dag, men det kan variera beroende på individuella förutsättningar. Det är alltid bäst att konsultera med en expert om du är osäker.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen