Bästa löparskorna 2024 – Test av olika löparskor

Bäst i test

Bäst herr

Bäst dam

Bäst premiumval

Asics Superblast

Hoka Clifton 9 M

Hoka Bondi 8 W

Adidas Ultraboost 1.0

När det kommer till löpning är rätt utrustning avgörande. Dina skor är en central del av din löpupplevelse, oavsett om du springer en kortare runda i ditt lokala parkområde eller tränar för ett maraton.

Men med en uppsjö av varumärken, modeller och teknologier på marknaden, hur vet du vilka som verkligen är värda investeringen?

I detta test har vi djupdykt i världen av löparskor för att ge dig en insikt i vad du bör leta efter, och för att hjälpa dig att hitta skorna som bäst matchar dina behov.

1. Bäst i test – Asics Superblast

Asics Superblast springskor

Se bästa priset

Under vår noggranna testprocess av ASICS Superblast blev vi direkt förvånade över dess trampolineffekt som varken lovades eller nämndes i produktinformationen. Den här skon är verkligen den nyaste stjärnan i BLAST-serien.

Den lätta designen, kombinerad med FF BLAST TURBO-dämpningen och FF BLAST PLUS-dämpningen, ger en sensation av lätta och lyhörda steg – precis som att springa på en trampolin.

Vi märkte en särskild skillnad under längre löpningar, där fötterna oftast känner sig trötta efter en tid. Men med ASICS Superblast kände vi en konstant stötdämpande effekt, vilket var mycket välkommet.

Den asymmetriska meshdesignen på ovandelen var en annan överraskning för vårt team. Den förbättrade luftcirkulationen avsevärt och håller fötterna svala, vilket är särskilt viktigt under längre löpningar eller under varmare klimatförhållanden.

Systemet ‘Gusseted tongue wing fit’ var ett annat plus. Under vår testning märkte vi att detta system effektivt förhindrar att skons plös glider, vilket ger en fast men ändå bekväm passform runt mellanfoten.

Stabiliteten från den starka hälstabilisatorn gav också en extra nivå av förtroende under tempolöpningar. Medan den slitstarka AHARPLUS ™ yttersulan försäkrade oss om att skon inte bara är byggd för komfort, utan även för att varaktigt greppa olika terränger.

Det enda lilla negativa vi stötte på var att skon kan kännas något trång för dem med bredare fötter, vilket kan påverka komforten under längre perioder.

Avslutningsvis blev vi verkligen imponerade av reflexdetaljerna, vilket är ett stort plus för de som föredrar kvällslöpningar. Det bidrar till en ökad säkerhet genom bättre synlighet i svagt ljus.

Fördelar

 • Fantastisk dämpning ger lyhörd känsla
 • Asymmetrisk meshdesign för optimal ventilation
 • Stark hälstabilisator för förbättrad stabilitet
 • Reflexdetaljer för säkrare kvällslöpningar

Nackdelar

 • Kan kännas trång för bredare fötter

2. Bäst herr – Hoka Clifton 9 M

Hoka Clifton 9 M springskor

Se bästa priset

När vi tog ut HOKA Clifton 9 M på provtur blev vi omedelbart förvånade över hur lätt den kändes, trots den extra dämpningen.

Den kompressionsgjutna EVA-mellansulan, i kombination med den mjuka dämpningsfunktionen, levererade smidiga övergångar och en känsla av att flyta fram på stigen, asfalten eller löpbandet.

Uppdateringen i Clifton 9:s mellansula, som nu är 3 mm högre, tillförde inte bara mer dämpning men också mer komfort. Den subtila ökningen i studs gav en föryngrande känsla, speciellt under längre löpningar.

En annan höjdpunkt var den tunnare stickade ovandelen med färre sömmar och mindre lappade delar. Detta förbättrade inte bara passformen utan gjorde också skon mer andningsbar.

Skons hälparti gjorde verkligen skillnad under våra testpass. Materialet omslöt hälen väl, avlastade trycket på hälsenan och gav en känsla av stöd. “Gussetedd Tongue” säkerställde att plösen förblev på plats, vilket gav extra komfort och stöd under hela löpturen.

Dessutom var “pull-tab”-funktionen vid hälen mycket praktisk för att snabbt och enkelt ta på och av skon.

Även om vi verkligen njöt av skons många fördelar, märkte vi att den kanske inte är bäst lämpad för våta eller leriga stigar. Detta begränsar dess mångsidighet en aning, speciellt för de löpare som gillar att utforska olika terränger.

Fördelar

 • Exceptionell dämpning och lättvikt
 • Andningsbar, sömlös ovandel
 • Bekväm och stödjande hälkonstruktion
 • Återvunnet material för hållbarhet

Nackdelar

 • Inte lämpad för leriga/våta stigar
 • Kan kännas för dämpad för vissa löpare

3. Bäst dam – Hoka Bondi 8 W

Hoka Bondi 8 W springskor

Se bästa priset

Från det ögonblick vi trädde in i Hoka Bondi 8 W kändes det som om vi flöt på luft. Som en av Hokas mest pålitliga modeller, erbjuder Bondi 8 en unik kombination av mjukhet och spänstighet, vilket garanterar en oslagbar löparkomfort.

Den uppdaterade skummet i mellansulan är både lättare och mjukare än föregångaren, Bondi 7, vilket resulterar i en förbättrad löpupplevelse. Den nya Extended Heel-geometrin erbjuder ytterligare stabilitet, något vi verkligen märkte av under löpturerna, särskilt vid häl-till-tå-övergången.

Hoka Bondi 8 W sticker verkligen ut från mängden. Överdelen, en sömlös engineered mesh, är inte bara andningsbar utan ger också en kramande känsla runt foten.

Tillsammans med den väl vadderade plösen, blev komforten oöverträffad. Att delar av överdelen är tillverkad av återvunna material var en extra bonus, som gjorde att vi kände oss bra både in- och utvändigt.

Mellemsålen är utrustad med HOKA:s Meta-Rocker teknologi, vilket gav en märkbar framåtdrivning under varje steg. Yttersulan, däremot, var en annan stjärna i skon. Dess zonindelade design och kläbrig gummiblandning gav suveränt grepp på en mängd olika underlag.

Trots dessa många positiva aspekter märkte vi att skon kan kännas lite klumpig för dem som är vana vid minimalistiska löparskor. Men, detta var en liten kompromiss för den dämpning och komfort som Bondi 8 W erbjuder.

Sammanfattningsvis, Hoka Bondi 8 W erbjuder en ojämförlig löpupplevelse med dess mjukhet, dämpning och stabilitet. För de löpare som prioriterar dessa kvaliteter framför en minimalistisk design, är Bondi 8 W utan tvekan ett utmärkt val.

Fördelar

 • Oöverträffad dämpning
 • Andningsbar meshöverdel
 • Effektiv Meta-Rocker teknologi
 • Miljövänliga material

Nackdelar

 • Något klumpig känsla
 • Kan upplevas varm vid högintensiva löpningar

4. Bäst premiumval – Adidas Ultraboost 1.0

Adidas Ultraboost 1.0 springskor

Se bästa priset

När vi tog våra första steg i adidas Ultraboost 1.0 kändes det direkt att dessa skor är något utöver det vanliga. Med en ovandel i PRIMEKNIT kändes det som att skon anpassade sig efter vår fot, vilket resulterade i en behaglig, nästan skräddarsydd känsla.

Mellansulans BOOST-teknologi visade sig vara precis lika imponerande under våra löpturer som den gjorde under längre promenader. Den dämpningen bidrog inte bara till en ökad komfort, utan det kändes även som att varje steg vi tog laddades med energi.

Men det var inte bara dämpningen som imponerade på oss. Stretchweb-yttersulan, tillsammans med gummit Continental™, gav en känsla av säkerhet på en mängd olika underlag.

Oavsett om det var vått eller torrt ute kunde vi röra oss med självförtroende. En detalj som sticker ut och tilltalar den miljömedvetna konsumenten är att ovandelens garn innehåller minst 50 % Parley Ocean Plastic och 50 % återvunnen polyester. Detta visar att adidas inte bara tänker på prestanda, utan även på planeten.

Medan skornas tekniska aspekter var imponerande, var designen också något vi verkligen uppskattade.

Den stilrena vitfärgade designen gjorde att skorna kändes lika hemma under en avslappnad kväll ute som under en intensiv löptur i parken. Det enda lilla problemet vi märkte var att knytningen med snören kunde vara något bökig ibland, särskilt om man har bråttom.

Sammanfattningsvis erbjuder adidas Ultraboost 1.0 en kombination av komfort, prestanda och stil som är svår att matcha. Med sin innovativa design och miljömedvetna val av material, står det klart att adidas har tänkt igenom varje detalj av denna sko. För dem som söker en löparsko som också fungerar till vardags, är Ultraboost 1.0 ett utmärkt val.

Adidas Ultraboost 1.0 erbjuder en kombination av komfort, prestanda och stil som är svår att matcha. Med sin innovativa design och miljömedvetna val av material, står det klart att adidas har tänkt igenom varje detalj av denna sko. För dem som söker en löparsko som också fungerar till vardags, är Ultraboost 1.0 ett utmärkt val.

Fördelar

 • Omslutande PRIMEKNIT
 • Effektiv BOOST-dämpning
 • Säkert grepp med Continental™

Nackdelar

 • Bökig snörning
 • Kan kännas lite trång för bredare fötter

5. Bäst budgetval – Asics Gel Contend 7

Asics Gel Contend 7 springskor

Se bästa priset

Under vår testperiod med ASICS Gel-Contend 7 kände vi snabbt att detta var en sko som talade direkt till löpningens nybörjare.

Ovandelens mesh-material tillät foten att andas, vilket var särskilt uppskattat under längre löpturer när svetten började rinna. Dessutom bidrog skons lätta vikt på 288 gram till en känsla av lätthet och smidighet.

Den mest framträdande funktionen, Amplifoam-mellansulan, levde upp till sitt löfte. Stötabsorptionen var märkbar, särskilt på hårdare underlag där stötar kan kännas genom hela kroppen.

Denna dämpning gjorde att även nybörjarlöpare kunde känna sig trygga och bekväma, oavsett avstånd. Skons neutrala pronation underströk dess universalitet, vilket gör den till ett utmärkt val för de som inte har specialbehov när det kommer till fotens rullning.

Trots alla dessa positiva aspekter upplevde vi en liten nackdel. Skons häldropp på 10 mm kanske inte passar alla löpstilar. För de som föredrar en mer naturlig känsla, kan detta leda till att löpstegen känns något onaturlig.

För dem som är nya på löpspåret eller kanske bara vill ha en solid, pålitlig sko för dagliga promenader, erbjuder ASICS Gel-Contend 7 en komfortabel och prisvärd lösning. Den ger en stabil känsla utan att kännas överdrivet teknisk, vilket gör den till en utmärkt inkörsport till löparvärlden.

Fördelar

 • Andningsaktiv mesh
 • Effektiv Amplifoam-dämpning
 • Lättviktig design
 • Anpassad för nybörjare

Nackdelar

 • 10 mm häldropp kan kännas onaturlig för vissa

6. Bra men billiga – Adidas Runfalcon 3 M

Adidas Runfalcon 3 M springskor

Se bästa priset

När vi först stötte på Adidas Runfalcon 3 M, tänkte vi direkt på de små löparna som skulle dra nytta av dess design.

Vi var ivriga att se hur dessa skor skulle klara av utmaningarna som småttingar ställer på sin utrustning. Efter intensivt testande kan vi konstatera att dessa skor är en viktig spelare på barnskomarknaden.

Ovandelens ventilerande design fick våra små testare att känna sig behagliga även efter timmar av aktiv lek. Detta minimerade klagomål om varma eller svettiga fötter, vilket är en vanlig kritik för barnskor.

Cloudfoam-dämpningen, en särskild egenskap hos dessa skor, framhävdes av många av barnen som “känslan av att gå på moln”. Denna känsla av total komfort var särskilt uppskattad under längre aktiviteter, från löpning till vanlig lek.

Ett område där Runfalcon 3 M särskilt imponerade var dess mångsidiga grepp. Oavsett om barnen sprang på vått konstgräs eller spelade inomhus på parkett, kunde vi lita på att skorna skulle ge det nödvändiga greppet utan att halka.

Dock noterade vi att medan skons normala passform passade många barn, var det några som uttryckte att de kände sig lite trånga, särskilt nära tårna.

Adidas Runfalcon 3 M har visat sig vara en solid presterare för barn på farten. Dess komfort och grepp gör det till ett utmärkt val för föräldrar som letar efter en hållbar sko som kan klara av barnens oändliga energi.

Medan det finns vissa mindre brister, känns det som en investering som är värd att göra för barnens komfort och säkerhet.

Fördelar

 • Utmärkt Cloudfoam-dämpning
 • Ventilerande ovandel
 • Mångsidigt grepp
 • Långvarig komfort

Nackdelar

 • Kan kännas trånga för vissa
Hur vi utförde vårt test av löparskor 2024

Hur vi utförde vårt test av löparskor 2024

När vi bestämde oss för att ta reda på vilka löparskor som verkligen var bäst på marknaden, visste vi att vårt test behövde vara omfattande, genomtänkt och framför allt rättvist.

Varje sko granskades med stor uppmärksamhet och jämfördes mot de andra baserat på en rad kriterier. Det var viktigt för oss att ta reda på vilken produkt som verkligen förtjänade titeln “bäst i test”. Här är en genomgång av hur vi gick tillväga:

Uppställning av vår testmiljö

För att säkerställa rättvisa förhållanden bestämde vi oss för att sätta upp en standardiserad testmiljö. Det innebar en kombination av både inomhus- och utomhusscenarion för att verkligen testa löparskornas kapacitet.

Vi tog hänsyn till olika terränger, från asfalt till skogsstigar, samt olika väderförhållanden, inklusive våta dagar och torra perioder.

Vi reflekterade även över behovet av att köpa löparskor anpassade för specifika förhållanden, som löparskor vinter eller löparskor gore tex.

Vår testprocess

Vårt test inleddes med att varje sko granskades noggrant för dess byggkvalitet och material. Vi dokumenterade våra första intryck och funderingar kring design och komfort. Därefter satte vi ihop en noggrann plan för att testa skorna:

 • Börja med en kort uppvärmningsrunda för att känna på skons passform.
 • Utför en blandning av intervallträning och längre, stadiga löpturer.
 • Avsluta med en cool-down period för att utvärdera efter känslan.

Utförande av testerna

Varje par löparskor testades minst tre gånger av olika löpare för att få en mångsidig uppfattning.

Varje testrunda varade i genomsnitt 60 minuter. Mellan testerna utförde vi också några snabba sprinter för att testa skons reaktion och stabilitet. Efter varje test samlade vi våra tankar och jämförde noteringar.

Några huvudpunkter vi beaktade under testet:

 • Komfort och passform under olika löpsekvenser.
 • Skons förmåga att hantera olika terränger.
 • Slitstyrka och dämpning efter upprepade användningar.

Vårt mål var att hjälpa dig att hitta de bästa löparskorna, vare sig du letar efter billiga löparskor, löparskor dam, löparskor herr eller löparskor barn. Efter vår omfattande testning och analys var vi redo att utse en klar vinnare som bäst i test.

Utvärdering av resultaten

Efter att vi hade genomfört varje test, tog vi tid att verkligen analysera våra upptäckter. Vi samlade all data från våra observationer och kombinerade dem med feedback från löparna.

Varje sko bedömdes baserat på flera kriterier, såsom komfort, prestanda på olika terränger, och hur de reagerade under olika väderförhållanden.

Särskilt beaktades feedback från de som sökte efter specifika typer av skor, såsom löparskor dam, löparskor herr eller löparskor barn. Denna omfattande analys hjälpte oss att sortera skorna i olika kategorier och till slut bestämma vilken som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Det var inte nog för oss att bara veta hur skorna presterade vid första användningen. Vi ville också se hur de höll över tid. Därför genomförde vi långtidstester där vi använde skorna regelbundet under flera månader.

Vi var särskilt intresserade av att upptäcka eventuellt slitage, om dämpningen minskade över tiden, och hur materialen höll sig efter upprepade tvättar.

Bra löparskor borde inte bara känna sig fantastiska första gången man använder dem, utan även hålla för många löprundor framöver.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Säkerheten kunde inte kompromissas med i vårt test. Varje skos grepp, stöd och stabilitet blev noga granskade. Vi ville säkerställa att varje par inte bara var bekvämt utan också säkert att springa i, oavsett yta eller väder.

Vi tittade också på hur skorna presterade under oväntade situationer, som att snubbla eller ta skarpa svängar. Eventuella säkerhetsfunktioner, som reflekterande detaljer för kvällslöpning eller förstärkt tåparti, noterades också.

Efter dessa tester kunde vi känna oss säkra på att vårt bäst i test-val inte bara var en toppresterande sko, utan också en av de mest pålitliga på marknaden.

Tips inför användning av löparskor

Tips inför användning av löparskor

Det är en spännande känsla när man har köpt ett nytt par löparskor, särskilt om man vet att man har fått det bäst i test. Men innan du börjar använda dem finns det några saker att tänka på. Under vårt omfattande test av olika löparskor har vi märkt att förberedelse kan göra all skillnad. Här är några tips som vi tycker att varje löpare bör ha i åtanke.

Rätt storlek är nyckeln

Under testprocessen märkte vi att en skos komfort ofta hänger samman med hur bra den passar. Ett par bra löparskor ska sitta bra utan att klämma åt, men samtidigt inte glida på foten.

Även om man kanske vill köpa löparskor online för att få dem billigare, kan det vara värt att först prova dem i en fysisk butik.

Anpassa dig gradvis

Detta var något vi la märke till flera gånger under vårt test. Nya löparskor kan kännas annorlunda än dina gamla, även om de är från samma märke. Innan du ger dig ut på en lång löptur, ta några korta rundor för att vänja dig vid känslan.

Bekvämlighet överallt

Under testet observerade vi att även om skorna kändes bra på foten, var det andra faktorer som kunde påverka löpturen. Exempelvis kan en löparryggsäck som inte passar bra med dina nya löparskor skapa obehag. Se till att din utrustning kompletterar dina löparskor.

Gå inte för länge i dem

De bästa löparskorna är inte nödvändigtvis de bästa skorna att gå omkring i dagligen. Att bära dem för ofta kan leda till onödigt slitage och minska deras livslängd. Det kan även vara värt att överväga andra alternativ för andra aktiviteter, som vandringsskor om du är ute i naturen.

Tänk på underlaget

Något som verkligen framhävdes under testet var hur olika löparskor presterade beroende på underlag.

Innan du springer på exempelvis isiga vägar med dina nya löparskor, fundera på om de faktiskt är designade för det. Skor med gore tex är ofta bäst i test för vinterlöpning, men kanske inte idealiska för en varm sommardag.

Komplementera med rätt utrustning

Om du vill ta din löpning till nästa nivå, tänk på att komplettera dina löparskor med annan utrustning. Under testet märkte vi att med rätt tillbehör som gåstavar kan man förbättra sin teknik och därmed även sin prestanda.

Slutord

Vårt omfattande test av löparskor har inte bara hjälpt oss att hitta den sko som är bäst i test, utan även att förstå vikten av att förbereda sig ordentligt.

Hoppas att dessa tips kommer vara till hjälp nästa gång du snörar på dig dina nya löparskor. Ha alltid i åtanke att löpning handlar om mer än bara skor, och att rätt förberedelse kan göra all skillnad för din löpupplevelse.

Vanliga frågor om löparskor 2024

Vanliga frågor om löparskor 2024

Vad kostar det att köpa löparskor?

Priset på löparskor varierar beroende på varumärke, modell och teknologi. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 500 och 2500 kronor, men det finns även dyrare premiummodeller.

Varför ska man inte gå i löparskor?

Löparskor är designade specifikt för löpning, med en struktur och dämpning optimerad för löparrörelser. Att gå i dem kan slita ut dem snabbare och inte erbjuda optimalt stöd för gång.

Kan man använda löparskor inomhus?

Ja, man kan använda löparskor inomhus, särskilt på löpband. Men, det är viktigt att säkerställa att skorna är rena för att undvika att dra in smuts och skräp.

Hur länge ska man ha ett par löparskor?

Livslängden på ett par löparskor varierar, men generellt rekommenderas att byta ut dem var 500-800 kilometer beroende på löparstil, vikt och skons kvalitet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen