Bästa campingstolen 2024 – Test av olika campingstolar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Mest bekväm

Fritab Roxy

Helinox Sunset

Walkstool Comfort

Isabella Thor

Att hitta den perfekta campingstolen kan vara en utmaning. Med så många alternativ på marknaden, hur vet man vilken som är bäst?

I denna artikel delar vi med oss av vårt omfattande test där vi jämför olika modeller för att hitta den mest prisvärda, komfortabla och hållbara campingstolen.

Vare sig du är en erfaren campare eller bara söker en skön stol till trädgården, kommer våra insikter att guida dig till det rätta valet. Ta del av våra tips, rekommendationer och lär dig vad du bör titta efter när det kommer till att välja rätt stol för dina äventyr utomhus.

1. Bäst i test – Fritab Roxy

Fritab Roxy campingstol

Se bästa priset

Friluftsstolen Roxy från Fritab överträffade våra förväntningar vid flera punkter under testet. Stolen utmärkte sig särskilt i hur den kombinerade sin hållbarhet med praktiska funktioner.

Stolens stomme i aluminium tillförde den stabilitet och säkerhet som ofta saknas i liknande produkter, och den höll upp även vid den övre gränsen av den rekommenderade användarvikten på 110 kg.

Under vår testprocess uppskattade vi särskilt att stolen var ställbar i fyra lägen. Detta tillät oss att finjustera komfortnivån beroende på aktiviteten – om det var att läsa, titta på en scen eller bara slappna av. Nackkudden, en funktion som inte alltid ses på campingstolar, gav extra komfort, särskilt under längre sittperioder.

Den mest överraskande aspekten under testet var dock hur Roxy fungerade som en ryggsäck när den var hopfälld.

Denna funktion visade sig vara en ovärderlig fördel för dem som söker enkel transport, särskilt på campingplatser där avståndet mellan bilen och campingsajten kan vara avsevärt. Med en bredd på 59 cm, höjd på 70 cm och djup på 8 cm när den är hopfälld, var stolen förvånansvärt kompakt.

En annan funktion som vi fann mycket användbar var data/tidningsbordet. Många av oss har blivit vana vid att ta med oss våra surfplattor eller tidningar när vi campar, och denna stol erbjuder en praktisk lösning för detta.

Dessutom bidrog mugghållaren och de två förvaringsfacken till en organiserad och bekväm upplevelse utomhus.

Men ingen produkt är utan sina nackdelar. Även om Roxy har många fantastiska funktioner, märkte vi att armstöden i trä, även om de gav en estetisk touch, kunde kännas något hårda efter långvarig användning.

Sammanfattningsvis visade vår recension av Fritab Roxy att den är en stark konkurrent på marknaden för friluftsstolar. Med sin blandning av komfort, hållbarhet och praktiska funktioner kommer den säkerligen att bli en favorit bland många friluftsälskare.

Fördelar

 • Ställbar i fyra lägen
 • Nackkudde och fotstöd
 • Fungerar som en ryggsäck när hopfälld
 • Inbyggt data/tidningsbord och mugghållare

Nackdelar

 • Träarmstöd kan kännas obekväma efter längre användning

2. Bäst premiumval – Helinox Sunset

Helinox Sunset campingstol

Se bästa priset

När vi testade Helinox Sunset blev vi först förbluffade av hur lätt den var, givet dess höga ryggstöd och robusta byggkvalitet. Stolen är designad för att ge optimalt rygg- och nackstöd, och detta märktes särskilt under längre sittperioder.

Det extra höga ryggstödet möjliggör avslappning under en heldag på stranden, vid fotbollsmatchen eller under en lång fisketur. Vi kunde utan problem använda den medföljande packpåsen som en nackkudde, vilket gav ytterligare komfort genom att fylla den med en tröja.

En av de mest uppskattade funktionerna var den smarta fickan på sidan av sitsen. Det var en utmärkt plats att förvara en tidning eller kanske en surfplatta.

Det var skönt att se en campingstol som inte bara fokuserade på det grundläggande utan även införlivade funktioner för moderna behov.

Sommardagar kan vara varma och svettiga, men nätet i både sits och rygg på denna stol erbjöd den nödvändiga ventilationen. Vi uppskattade att man inte behövde kompromissa med komforten även när temperaturen steg.

När det gäller kvalitet var Helinox Sunset enastående. Från sömmarna till materialet i benen och den övergripande designen var allt genomtänkt. Den var snabb och enkel att fälla upp, vilket kändes som en bonus givet dess andra imponerande funktioner.

Men som med de flesta produkter finns det alltid plats för förbättring. Den enda nackdel vi kunde hitta med stolen var att när den var packad i sin påse, blev den något klumpig att bära under längre sträckor.

Helinox Sunset representerar en ny våg av campingstolar som kombinerar bekvämlighet med kompakt design. Med sina många funktioner och högkvalitativa byggmaterial står den ut som ett utmärkt val för de som söker komfort på sina äventyr.

Fördelar

 • Extra högt ryggstöd
 • Sidoficka för förvaring
 • Ventilation i sits och rygg
 • Snabb och enkel uppfällning

Nackdelar

 • Klumpig när den är packad
 • Packväskans design kunde vara mer ergonomisk

3. Bäst budgetval – Walkstool Comfort

Walkstool Comfort campingstol

Se bästa priset

Under vårt test av Walkstool Comfort upptäckte vi att den bjuder på en sällan skådad kombination av komfort och portabilitet, särskilt uppskattat inom friluftslivet.

Tanken på att alltid ha en tillförlitlig sittplats med sig, oavsett var man befinner sig, var lockande. Och Walkstool levererade definitivt på den fronten.

Den kom till användning vid våra skogspromenader när vi behövde en paus, och vi kunde tänka oss varför jägare och fiskare föredrar denna stol. Dessutom, när benen är outfällda, gav det en behaglig rörelse i sitsen, vilket ökade vår komfort ytterligare.

En viktig aspekt av Walkstool Comfort är dess slitstarka design. Den högkvalitativa tillverkningen märktes tydligt, och det svenska ursprunget var en extra touch av autenticitet. Med en maxvikt på 250kg kände vi oss säkra på att stolen skulle hålla, oavsett belastning.

Ett litet minus för oss var att för maximal stabilitet och funktionalitet skulle man behöva komplettera med Walkstool Steady. Medan detta inte var något större problem, hade vi uppskattat om den extra stabiliteten hade inkluderats från början.

Med tanke på dess robusta design och anpassningsbarhet, skulle vi rekommendera Walkstool Comfort till alla som letar efter en pålitlig stol att ta med sig på sina äventyr.

Fördelar

 • Slitstark design
 • Anpassningsbar sitthöjd
 • Lätt att transportera

Nackdelar

 • Behöver kompletteras med Walkstool Steady för bästa stabilitet
 • Kunde vara något lättare

4. Mest bekväm – Isabella Thor

Isabella Thor campingstol

Se bästa priset

Under vår tid med Isabella Thor-campingstolen blev vi omedelbart imponerade av dess lyxiga känsla kombinerat med praktiska funktioner.

Stolen bjuder på en bekväm sittupplevelse, något som vi upplevde särskilt med den stora nackkudden och dess höga ryggstöd med åtta justeringslägen. Perfekt för en längre stund vid campingen eller kanske som en trädgårdsstol när man vill koppla av i solen.

Designen är elegant, med en robust aluminiumram klädd med en mjuk Polyweave-textil, vilket inte bara kändes bekvämt men också tåligt. Vi upplevde att stolen kunde motstå både slitage och UV-ljus, vilket gör den idealisk för dem som planerar att spendera mycket tid utomhus.

Faktumet att den är hopfällbar och lätt att sätta upp på några sekunder var också en stor bonus, särskilt när det blev dags att packa upp eller packa ihop på campingen.

En liten nackdel vi noterade var dess maxbelastning på 120 kg. Även om det skulle vara tillräckligt för många användare, kan det vara begränsande för vissa, vilket skulle kunna förhindra dem från att uppleva full komfort.

Avslutningsvis är Isabella Thor en perfekt följeslagare för den som söker en kombination av stil, komfort och hållbarhet. Vare sig du är en inbiten camper eller bara någon som uppskattar god kvalitet, skulle denna stol vara ett bra tillskott.

Fördelar

 • Elegant design
 • 8 justeringslägen
 • Robust material
 • Snabb uppsättning

Nackdelar

 • Maxbelastning 120 kg
 • Kanske lite tung för vissa användare

5. Bra men billig – Koopman Camping

Koopman Campingstol

Se bästa priset

Under vår tid i naturen fick vi möjlighet att sätta Koopman Campingstolen på prov, och det var en upplevelse att minnas.

Foreställ dig att sitta bekvämt framför en glödande lägereld, blicka upp mot en stjärnklar himmel, allt detta medan du är säker på att stolen du sitter på inte kommer att svika. Koopman Camping levererade precis det – en perfekt balans mellan komfort och hållbarhet.

Stolen är designad med användarens bekvämlighet i åtanke. Det slitstarka polyestermaterialet gav den styrka att tåla även de mest krävande campingförhållandena, och även när det blev lite vilt under en festival. Den kunde lätt klara av både vårt dagliga användande och de oförutsedda utmaningarna som kommer med att vara utomhus.

En distinkt fördel som vi verkligen uppskattade var dess portabilitet. Stolen kan enkelt fällas ihop till en kompakt storlek, vilket gjorde den lätt att transportera. Med den medföljande förvaringspåsen var det enkelt att packa ner den och ta med den vart vi än beslutade oss för att gå, oavsett om det var en strandtur, festival eller en lugn eftermiddag i parken.

Den inbyggda mugghållaren var en välkommen bonus, vilket gjorde det möjligt för oss att avnjuta vår kvällsdrink utan att behöva oroa oss för var vi skulle ställa den.

Men ingen produkt är perfekt. Även om Koopman Campingstol erbjuder många fördelar, kände vi att dess storlek när den var utfälld kunde vara lite begränsande för större individer. Men för genomsnittsanvändaren var den helt tillfredsställande.

Koopman Campingstol är en pålitlig partner för alla dina utomhusäventyr, och med tanke på dess pris och funktioner rekommenderar vi den varmt till alla campare.

Fördelar

 • Slitstarkt material
 • Högt portabel
 • Inbyggd mugghållare
 • Medföljande förvaringspåse

Nackdelar

 • Kanske trång för större individer

6. Mest simpel – Crazy Creek Hex

Crazy Creek Hex campingstol

Se bästa priset

Vid första anblicken kanske Crazy Creek Hex 2.0 Original Chair inte ser ut som den mest luxuösa eller komplexa campingstolen på marknaden, men det var precis det som gjorde att den stack ut när vi testade den.

Denna stol är en mästare när det kommer till bärbarhet. På vår resa fick stolen följa med på diverse äventyr – från stranden till camping i skogsgläntan och även längs våra kanot- och kajakutflykter.

Tack vare dess geniala design var stolen inte bara lätt att packa ned till en platt form, utan den var också otroligt lätt. På bara 592 gram märkte vi knappt att vi bar på den, vilket var en riktig fördel under våra längre vandringar.

Materialet, 70D Ripstopnylon, imponerade verkligen på oss med sin hållbarhet, och vi behövde inte oroa oss för några oväntade revor eller skador, även under intensiv användning.

Ett litet problem som vi märkte var dock att den kunde kännas lite instabil på ojämn terräng. Men på en plan yta som en strand eller en gräsmatta var det inga problem alls.

Fästremmen mellan sitsen och ryggen var en genial lösning för att hålla ryggen upprätt och ge en skön sittposition.

Sammanfattningsvis är Crazy Creek Hex 2.0 Original Chair det perfekta valet för äventyraren som prioriterar bärbarhet och hållbarhet framför allt annat. Trots några små nackdelar är denna stol ett utmärkt tillskott för den som söker en lätt och robust lösning för sina utflykter.

Fördelar

 • Ultra-lättvikt
 • Slitstarkt material
 • Mycket portabel

Nackdelar

 • Kan kännas instabil på ojämn terräng
Hur vi utförde vårt test av campingstolar 2024

Hur vi utförde vårt test av campingstolar 2024

Att testa campingstolar kräver både noggrann planering och en verklig känsla för detalj. I vårt strävande efter att hitta den bästa campingstolen tillämpade vi en metodik som säkerställer en opartisk och rättvis jämförelse. Låt oss dyka ner i vår testmetodik och upptäcka vad som verkligen gjorde en campingstol till “bäst i test”.

Ordnande av den optimala testmiljön

För att garantera att alla campingstolar vi testade fick lika förutsättningar, var det viktigt att vi skapade en konsekvent testmiljö. Vi valde en lugn plats i naturen med både gräs och hårdare terräng, vilket speglar en verklig campingupplevelse.

Temperaturen och väderförhållandena noterades vid varje test för att kunna jämföra resultaten på bästa sätt. Vi ville även se hur varje stol presterade under olika förhållanden, så vi testade även stolarna i både solsken och lätt duggregn.

Steg-för-steg i vår testprocess

Vår testprocess var noga utformad för att säkerställa en grundlig granskning av varje produkt. Processen började med att vi packade upp varje campingstol från dess förpackning. Sedan följde vi tillverkarens instruktioner för att sätta ihop stolen.

Vi noterade hur enkelt det var att montera den, och om instruktionerna var klara och lätta att följa. Därefter satte vi oss ner och bedömde komfortnivån. Vi övervägde faktorer som kudde, ryggstöd, armstöd och mer. Efter att ha noterat våra första intryck, gick vi vidare till nästa steg i vår testprocess.

Genomförandet av våra tester

Varje campingstol testades under en hel dag för att ge oss en helhetsbild av dess prestanda. Vi växlade mellan att sitta och stå upp flera gånger, för att se hur varje stol höll sig över tid. Bland de faktorer vi beaktade var:

 • Hur stolen kändes efter längre tids sittande.
 • Stabilitet på olika underlag.
 • Hållbarheten när man flyttade stolen runt.

Punktlista över ytterligare överväganden under testet:

 • Möjligheten att justera sittvinkeln eller höjden.
 • Eventuell UV-resistens i materialet.
 • Eventuell fuktresistens.
 • Prisvärdhet.

Med tanke på alla dessa faktorer, och baserat på våra personliga erfarenheter, kunde vi till slut utse en campingstol som “bäst i test”. Vi hoppas att denna insikt hjälper dig när du funderar på att köpa en campingstol som uppfyller dina behov.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört alla våra tester var det dags för den kanske mest kritiska delen: utvärderingen. Här samlade vi all insamlad information, från första intrycket till de mer detaljerade resultaten från varje enskilt test.

För att garantera att vår bedömning var så rättvis och noggrann som möjligt, tillämpade vi ett poängsystem. Varje aspekt av stolen, från komfort till användarvänlighet, fick en poäng från 1-10.

Dessutom beaktade vi feedback från olika testare för att förstå olika perspektiv. Efter att ha sammanställt alla poäng kunde vi identifiera vilken stol som faktiskt var bäst i test och vilka andra som också presterade bra men kanske inte nådde toppen.

Hållbarhet och långtidsanvändning

Att en campingstol känns bekväm vid första anblicken är bra, men hur står den sig över tid? Hållbarhet är en nyckelfaktor, särskilt när man överväger att köpa en campingstol.

Vi ville säkerställa att den bästa campingstolen inte bara imponerade vid första användningen utan också höll måttet under långtidsanvändning.

Därför utsatte vi varje stol för en serie långtidstester, där vi använde dem regelbundet under flera månader. Vi observerade tecken på slitage, skador på tyget, och hur väl konstruktionen höll sig över tid.

Säkerhet och pålitlighet under testet

När man är ute i naturen, är det avgörande att kunna lita på sin utrustning. Säkerhet och pålitlighet är därför ovärderligt. Under vårt test granskade vi varje campingstols stabilitet, särskilt på ojämnt underlag.

Vi undersökte också om det fanns risker för klämrisker när vi fällde upp och ihop stolarna. Oväntade situationer, som plötsliga vindbyar, gav oss också en inblick i stolarnas hållbarhet och förmåga att stå stadigt.

Vi var särskilt imponerade av stolar med extra säkerhetsfunktioner, såsom anti-glidfötter eller extra robusta ramkonstruktioner, som ökade användarens säkerhet.

Tips inför användning av campingstolar

Tips inför användning av campingstolar

Att köpa en campingstol kan verka enkelt nog, men att utnyttja den till fullo kräver lite eftertanke. Under vårt omfattande test upptäckte vi flera nyckelaspekter att beakta för att verkligen få mest ut av produkten. Här delar vi med oss av våra viktigaste råd baserade på vår erfarenhet.

Placering på varierande underlag

Under testet märkte vi att stolens position spelar en avgörande roll för komforten. Även den bästa campingstolen kan kännas obekväm om den placeras ojämnt.

Se till att marken är relativt platt och undvik lösa stenar eller rötter som kan göra stolen ostadig. Är du osäker kan ett liggunderlag vara en bra bas att ställa stolen på.

Sällskap med andra campingprylar

Att ha rätt sällskap gör upplevelsen ännu bättre. Under vårt test märkte vi hur en campingstol interagerade med andra vanliga campingprylar.

Ett välplacerat campingbord kan exempelvis komplettera din stol perfekt. Det är viktigt att tänka på avståndet mellan stolen och bordet för att garantera bästa möjliga komfort.

Användning under olika väderförhållanden

Under vårt test utsatte vi stolarna för varierande väder, och vi insåg snabbt att skydd är nyckeln. Om det ser ut att bli regn, överväg att ha ett tält i närheten där du kan förvara stolen för att förhindra att den blir blöt. En blöt stol kan bli obekväm och kan också skada materialet över tid.

Regelbunden inspektion och underhåll

För att garantera att din stol förblir i bästa skick är det viktigt att regelbundet inspektera den. Sömmar, skruvar och andra delar kan behöva justeras eller bytas ut efter frekvent användning.

Under vårt test märkte vi att regelbunden tillsyn verkligen gör skillnad i hållbarheten, vilket gjorde att vår bäst i test-produkt höll längre.

Komfortöverväganden

Kom ihåg, en bra campingstol ska inte bara vara funktionell utan också bekväm. Under testet experimenterade vi med olika sittställningar och upptäckte att små justeringar kan göra en stor skillnad.

Vare sig du lutar dig tillbaka för att titta på stjärnorna eller sitter upprätt för att äta, är det viktigt att du känner dig bekväm.

Kombinera med andra campingartiklar

En campingstol i sig kan erbjuda mycket, men när den kombineras med andra campingartiklar kan upplevelsen höjas ytterligare.

Till exempel kan ett liggunderlag ge extra värme på kyliga kvällar. Under vårt test upptäckte vi att de som kombinerade sin stol med andra produkter oftast hade den mest komfortabla upplevelsen.

Slutord

När man investerar i en campingstol är det viktigt att tänka på mer än bara priset. De insikter vi fått från vårt test visar att noggrannhet och eftertanke kan göra hela skillnaden. Med dessa tips i åtanke är du redo att göra det mesta av din nya campingstol och garantera en fantastisk campingupplevelse.

Vanliga frågor om campingstolar 2024

Vanliga frågor om campingstolar 2024

Vad kostar det att köpa campingstol?

Priset på en campingstol kan variera beroende på märke, material och funktioner. Generellt sett kan en enkel, billig campingstol kosta runt 100-300 SEK, medan lyxigare varianter kan gå upp till över 2000 SEK.

Vad väger en campingstol?

Vikten på en campingstol beror på dess design och material. I genomsnitt väger en vanlig campingstol mellan 2-5 kg, men det finns lättare varianter för backpacking och tyngre, robusta stolar för stationära campingturer.

När är det bäst att campa?

Det bästa tiden att campa beror på destinationen och personliga preferenser. Många föredrar sommarmånaderna när vädret är varmt och dagarna är längre. Hösten kan dock erbjuda kyligare men mindre regniga förhållanden.

Hur packar man enklast en campingstol?

För att packa en campingstol enklast, se till att fälla ihop den ordentligt och säkra alla lösa delar. Många campingstolar kommer med en bärpåse som gör det lättare att transportera dem. Se till att packa stolen på utsidan av din ryggsäck eller bär den separat om den är för stor.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen