Bästa kompressionsstrumporna 2024 – Test av olika kompressionsstrumpor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst utan fot

Life Wear Bamboo

Falke No. 6 Finest

Mabs Support Socks

Castelli Fast

Kompressionsstrumpor har snabbt blivit ett populärt verktyg för idrottare, personer med cirkulationsproblem och den som spenderar långa dagar på fötterna.

Dessa speciella strumpor skapar ett tryck på benen, vilket kan öka blodflödet och minska svullnad. Med en uppsjö av alternativ på marknaden, hur vet man vilka som är bäst för ens specifika behov?

I den här artikeln tar vi en närmare titt genom vårt omfattande test av kompressionsstrumpor för att hjälpa dig att hitta rätt par.

1. Bäst i test – Life Wear Bamboo

Life Wear Bamboo kompressionsstrumpor

Se bästa priset

Life Wear Bamboo stödstrumpa har under vårt test visat sig vara en riktig pärla på marknaden. Det första som slår en är det mjuka och behagliga materialet, vilket troligen kan tillskrivas den ekologiskt odlade bambun som strumpan till stor del består av.

Denna bambu har runda fibrer som inte bara gör den särskilt mjuk utan också mycket lämplig för personer med känslig hud.

Strumpan har ett graderat kompressionssystem, från ankeln och uppåt, vilket ligger inom klass 1-kategorin. Den här typen av kompression är idealisk för att motverka svullna ben, blodproppar och åderbråck.

Under testperioden valde vi att använda dessa strumpor vid olika tillfällen, från långa flygresor till arbetsdagar med mycket stående och gående. Resultaten var konsekvent positiva. Fötterna kändes mindre trötta och svullnaden minskade märkbart.

Life Wear Bamboo stödstrumpa är dock inte enbart funktionell, den har också en estetisk design i en behaglig grå färg. Den graderade kompressionen var effektiv men inte överväldigande, vilket gör dem till ett bra val även för dem som inte lider av cirkulationsproblem.

Bambun i dessa strumpor odlas på FEC-certifierade plantager, vilket gör dem till ett miljövänligt val. Dessutom, då bambu odlas utan bekämpningsmedel och vattnas med regnvatten, kan man vara trygg i att de är ett hållbart val.

En viktig aspekt att beakta är tvättrådet. Strumporna maskintvättas i 40 grader, och de behöll formen bra efter tvätt.

Livslängden förbättras av den förstärkta sulan, vilket innebär att även om priset kan vara något högre än andra stödstrumpor på marknaden, får man valuta för pengarna.

En nackdel vi upplevde under testet var att strumporna, trots sin fuktreglerande egenskap, kunde kännas något varma vid mycket höga temperaturer. Dock var detta inte en genomgående upplevelse och kan vara individuellt.

Fördelar

 • Mjukt och behagligt material
 • Effektiv graderad kompression
 • Miljövänligt och hållbart val
 • Estetiskt tilltalande design

Nackdelar

 • Kan kännas varma vid mycket höga temperaturer

2. Bäst premiumval – Falke No. 6 Finest

Falke No. 6 Finest kompressionsstrumpor

Se bästa priset

Falke No. 6 Finest är utan tvekan en av de mest lyxiga strumporna vi någonsin testat. Vid första anblick ger de en känsla av förfining och elegans, och när man väl har dem på sig, lever de verkligen upp till förväntningarna.

Det första som imponerade på oss var det unika materialet. Blandningen av merinoull och silke skapade en känsla av lyx, samtidigt som den var praktisk och anpassade sig efter temperaturen.

Merinoullen, känd för sina temperaturreglerande egenskaper, kompletterades vackert av silkesmjukheten, vilket resulterade i en strumpa som var lika bekväm i kyliga kontorsmiljöer som under en stressig dag på staden.

Strumpan hade flera förstärkta zoner, särskilt runt hälen och tån, vilket gav extra hållbarhet där det behövs mest. En annan imponerande detalj var den handkettlade, sömlösa tån, vilket garanterade maximal komfort, även efter långa timmars användning.

Det längre skaftet såg till att strumpan satt på plats under hela dagen, och den sköna resåren upptill snärjde inte, vilket ibland kan vara fallet med andra lyxiga strumpmärken.

Dessutom, trots deras lyxiga natur, var skötselanvisningarna ganska raka. De tål en 30 graders maskintvätt, även om det är viktigt att notera att de inte får torktumlas, blekas eller strykas.

Den enda lilla nackdelen vi upptäckte var att, även om merinoullen och silket erbjuder överlägsen komfort och temperaturreglering, kan den specifika blandningen vara lite känslig. Det rekommenderas att tvätta dem varsamt för att behålla deras kvalitet över tid.

Fördelar

 • Lyxig merinoull och silkeblandning
 • Förstärkta zoner för ökad hållbarhet
 • Sömlös tå för extra komfort
 • Längre skaft håller strumpan på plats

Nackdelar

 • Materialet kan vara känsligt vid tvätt

3. Bäst budgetval – Mabs Support Socks

Mabs Support Socks kompressionsstrumpor

Se bästa priset

När vi bestämde oss för att testa Mabs Support Socks var vi initialt lockade av det överkomliga priset, vilket lovade högkvalitativt stöd utan att tömma plånboken. Efter att ha burit dem i olika situationer – allt från långa arbetsdagar till färgstarka Pride-parader – kan vi säkert säga att de levererar på sina löften.

Strumporna, som finns i en mängd olika färger och mönster, inklusive de glada Pridefärgerna, är otroligt mångsidiga i sin design och passar både män och kvinnor.

Denna mångsidighet kompletterades av den anatomiska utformningen som verkligen gjorde skillnad för blodcirkulationen. Efter att ha burit dem under längre perioder märkte vi en tydlig minskning av trötta och svullna ben, något som många av oss kämpar med dagligen.

Vad som verkligen imponerade på oss var den graderade kompressionen, som erbjöd ett högre tryck runt ankeln som sedan avtog upp mot knät. Denna specifika design ger inte bara stöd utan också en lätt masserande effekt, vilket är mycket uppskattat efter en lång dag.

Materialvalen var även de en stor pluspunkt. Med en blandning av bomull, polyamid och elastan kände vi att våra fötter kunde andas medan de fortfarande fick det stöd de behövde. Tvättrådet på 40° visade sig vara enkelt och praktiskt, även om vi önskade att strumporna kanske hade haft lite mer hållbarhet i tvätten.

Fördelar

 • Prisvärt alternativ med hög kvalitet
 • Graderad kompression som stödjer och masserar
 • Mångsidiga designalternativ för alla
 • Andningsbart material

Nackdelar

 • Mindre hållbarhet vid frekvent tvätt

4. Bäst utan fot – Castelli Fast

Castelli Fast kompressionsstrumpor

Se bästa priset

Att cykla är en sport där varje sekund räknas, och allt som kan ge en fördel är värdefullt. Castelli Fast är aerodynamiska calf sleeves designade med detta i åtanke. Vi hade nyligen chansen att testa dessa calf sleeves i en rad olika cykelscenarier, och vi måste säga att resultaten var imponerande.

Från första stund var det klart att dessa calf sleeves hade en genomtänkt design, inte bara estetiskt utan även i deras funktion.

Testade i vindtunnel för att minska vindmotståndet, upplevde vi att de verkligen hjälpte till att optimera hastigheten när vi satt på cykeln. Varje moment där det fanns en risk för vinddrag märktes som smidigare och mindre tröttsamt.

Passformen är ett annat område där Castelli Fast skiner. De är smala och erbjuder en lätt kompression som känns stödjande utan att vara för restriktiv.

Silikonet på insidan ser till att de håller sig på plats, även under intensiva faser av cyklingen. Det är en fin detalj som verkligen gör en skillnad när man cyklar i högre hastigheter.

En liten nackdel vi stötte på under vårt test var storleksinformationen. Castelli Fast tenderar att vara liten i storleken, och detta kan vara ett problem för dem som inte är medvetna om det. Det kan vara värt att överväga att gå upp en storlek om man överväger att köpa dessa calf sleeves.

Avslutningsvis levererade Castelli Fast på de flesta områden. För de som är seriösa om sin cykling och vill ha varje möjlig fördel, är de ett välkommet tillskott till klädarsenalen. De är inte bara praktiska utan också stiliga, och deras aerodynamiska design kommer säkert att uppskattas av många cykelentusiaster.

Fördelar

 • Aerodynamisk design testad i vindtunnel
 • Optimerad passform med lätt kompression
 • Silikon på insidan för stabilitet

Nackdelar

 • Storleken kan vara missvisande

5. Bra transparenta – Funq Wear Support

Funq Wear Support kompressionsstrumpor

Se bästa priset

Funq Wear Support stödstrumpor har visat sig vara en innovativ lösning för dem som söker komfort och stöd i vardagen. Med en graderad kompression på 15-18 mmHg, passar dessa strumpor perfekt för användning på jobbet, resor, graviditet eller vid andra tillfällen där benen behöver extra stöd.

Dessa strumpor, tillverkade i Portugal, är designade i elegant svart nylon som ger en fin lyster och struktur. Ekologisk bomull ger ett hållbart och miljövänligt alternativ som samtidigt har en skön elasticitet.

När vi testade strumporna kände vi att den extra rymliga tån och förstärkningen i häl och tå verkligen gjorde skillnad i bekvämlighet och hållbarhet.

High IQ Cool Comfort-teknologin gjorde att fukt transporterades bort effektivt och våra ben höll sig i ett behagligt klimat hela dagen. De breda, mjuka resårerna gjorde att strumporna satt uppe utan att klämma, och vi upplevde inte någon trötthet eller svullnad i benen, vilket ofta kan vara ett problem med andra stödstrumpor.

En liten nackdel vi märkte var att designen och färgvalen kan vara lite begränsande för dem som föredrar mer variation. Svart färg är visserligen elegant, men det skulle kunna vara trevligt med fler alternativ.

Det som verkligen stod ut med Funq Wear var dess svenskdesignade kvalitet. Det knälånga utförandet i flera attraktiva färger och trycket uppe vid vaden gjorde att vi kände oss stolta över att bära dem.

Förstärkningarna i häl och tå bidrog till att strumporna kändes robusta och hållbara, medan kompressionsdesignen med effektiv blodcirkulationsstöd hjälpte till att hålla benen fräscha och pigga.

Sammanfattningsvis erbjuder Funq Wear Support stödstrumpor en välbalanserad kombination av stil, komfort och funktionalitet, lämpliga för många olika situationer. Med en kvalitetsdesign som inte bara ser bra ut utan också verkar, är dessa strumpor ett värdefullt tillskott i garderoben för alla som söker extra stöd i sin dagliga rutin.

Fördelar

 • Graderad kompression för ökad blodcirkulation och minskad svullnad
 • Ekologisk bomull och hållbar design
 • Bekväma med extra rymlig tå och förstärkta häl och tå

Nackdelar

 • Begränsad färg- och designvariation

6. Billig men bra – Travel Blue Flight

Travel Blue Flight kompressionsstrumpor

Se bästa priset

Travel Blue Flight stödstrumpor kom som en behaglig överraskning när vi testade dem under olika förhållanden. Från långa flygresor till hårda träningspass, dessa strumpor har en märkbar inverkan på hur våra ben känner sig.

När vi testade strumporna på en lång flygresa, märkte vi verkligen hur väl de hjälpte till att förhindra vätskeansamling och trötthet i benen.

Att sitta stilla under en längre tid på en flygning kan leda till svullnad och obekväma känslor, men med Travel Blue Flight kändes våra ben pigga och friska även efter timmar i luften.

För dem som står mycket på jobbet är dessa stödstrumpor ett utmärkt alternativ. Under vår testperiod på ett upptagen kontor där vi stod och gick mycket, märkte vi en tydlig minskning av vätskeansamlingar och en behaglig känsla i våra vader.

När vi tog dem med till gymmet, märkte vi hur de hjälpte till med att minska muskelvibrationerna och till och med bidrog till snabbare återhämtning efter träningen.

Smärtan från träningsvärken kändes mindre intensiv, och vi kände oss mer än redo för nästa träningspass tidigare än vanligt.

En nackdel som vi observerade var att strumpornas kompression kanske inte passar alla. Vissa personer kan tycka att de sitter lite för tätt, vilket kan kännas obekvämt, särskilt om man inte är van vid att bära kompressionsstrumpor. Det är något som potentiella köpare bör tänka på när de överväger dessa strumpor.

Sammanfattningsvis är Travel Blue Flight stödstrumpor ett praktiskt och mångsidigt alternativ för de som vill ha stöd och komfort i olika sammanhang. Deras kapacitet att hålla vätskeansamlingar borta, minska risken för blodproppar under resor och öka blodcirkulationen gör dem till ett fördelaktigt val för många.

Fördelar

 • Effektivt minskar risken för blodproppar under långa resor
 • Hjälper till att hålla vätskeansamlingar borta
 • Främjar snabbare muskelåterhämtning efter träning

Nackdelar

 • Kan kännas för tätt för vissa användare
 • Stil och design kan vara för enkel för några smaker
Hur vi utförde vårt test av kompressionsstrumpor 2024

Hur vi utförde vårt test av kompressionsstrumpor 2024

När vi bestämde oss för att utforska världen av kompressionsstrumpor för att utse vilka som är bäst på marknaden, visste vi att vårt test skulle behöva vara noggrant och omfattande.

I vår strävan efter att identifiera “bäst i test” var det avgörande att vi använde en konsekvent metodik och tog hänsyn till flera aspekter. Nedan går vi igenom hur vi utförde vårt test, från upprättandet av testmiljön till utförandet av testerna.

Ordning av testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvisande som möjligt behövde vi en stabil testmiljö. Vi skapade en inomhusmiljö med kontrollerad temperatur, belysning och luftfuktighet.

Detta för att efterlikna de vanligaste förhållandena när man använder kompressionsstrumpor. Vi funderade även över de yttre förhållandena och insåg att det kunde påverka hur bra kompressionsstrumpor presterar, särskilt när det gäller kompressionsstrumpor löpning.

Vårt testlabb var därför utrustat med olika underlag, allt från hårda golv till mjuka mattor, för att efterlikna olika löp- och användningsscenario.

Vår testmetod

Med en välordnad testmiljö på plats, var det dags att dyka ner i vår testprocess. Steg för steg gick vi igenom:

 1. Förpackning och första intryck: Hur presenterade sig produkten?
 2. Passform: Hur väl satt strumpan på både herr och dam?
 3. Kvalitet och material: Kunde vi känna några direkta skillnader?
 4. Funktioner: Var det några särskilda egenskaper som skilde sig från andra, exempelvis kompressionsstrumpor utan fot eller kompressionsstrumpor ankel?

Vi var måna om att varje produkt skulle få samma uppmärksamhet och tidsåtgång, så att vårt test skulle bli så rättvist som möjligt.

Genomförande av testerna

Varje par kompressionsstrumpor testades av flera personer, både herr och dam, för att säkerställa en bred uppfattning.

Varje test varade i genomsnitt 2 timmar per person, med noteringar tagna kontinuerligt under processen. Produkterna testades inte bara för komfort, utan även för funktion under aktiviteter som promenader, löpning och sittande över längre perioder.

 • Antal gånger varje produkt testades: 5
 • Genomsnittlig tid för varje test: 2 timmar
 • Totalt antal testare: 10 (5 herrar, 5 damer)

Efter varje testdiskuterade vi våra upplevelser och insikter, och funderade över vilka produkter som verkade vara de bästa kompressionsstrumporna.

Vi uppmärksammade även de som var billiga kompressionsstrumpor, men som fortfarande presterade bra. Slutligen kunde vi med säkerhet utse vilken produkt som förtjänade titeln “bäst i test”.

Utvärdering

Efter att ha genomfört våra rigorösa tester, kom steget att utvärdera resultaten. Att samla och analysera all insamlad data var avgörande för att rättvist kunna ranka produkterna.

Vi jämförde varje produkts prestanda mot våra fördefinierade kriterier, inklusive komfort, passform, materialkvalitet och funktioner.

För att ytterligare objektivisera vårt test använde vi ett poängsystem där varje produkt kunde få upp till 100 poäng baserat på dess prestanda i olika kategorier. Diskussioner och reflektioner bland vårt team hjälpte oss att landa i vilken produkt som verkligen var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Förutom våra initiala tester var det viktigt för oss att testa kompressionsstrumpornas hållbarhet över tid. Vi använde varje par kontinuerligt i en månads tid, där de utsattes för daglig användning och tvätt.

Vår tanke var att efterlikna hur en genomsnittlig användare skulle använda och behandla sina strumpor över en längre period. Vi observerade tecken på slitage, elasticitetsförlust och färgblekning.

Det blev uppenbart för oss att vissa billiga kompressionsstrumpor inte höll måttet lika bra som dyrare alternativ, vilket gav oss värdefull insikt i relationen mellan pris och kvalitet.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är av yttersta vikt, särskilt när man tänker på produkter som kompressionsstrumpor som har en direkt påverkan på blodcirkulationen.

Under vårt test övervakade vi noga eventuella tecken på klämning, överkompression eller andra potentiella risker. Vi undersökte även produkternas sömmar och avslut för att säkerställa att de inte skulle orsaka skav eller irritation, särskilt viktigt för löpare som använder kompressionsstrumpor för löpning.

Vi uppmärksammade också hur produkten reagerade på oväntade situationer, som exempelvis plötslig tänjning eller dragning.

Genom att testa säkerhetsfunktioner och pålitlighet kunde vi med säkerhet rekommendera produkter som inte bara presterar bra, men också är säkra att använda.

Tips inför användning av kompressionsstrumpor

Tips inför användning av kompressionsstrumpor

När man tar beslutet att investera i kompressionsstrumpor, oavsett om de är billiga kompressionsstrumpor eller av högre kvalitet, är det viktigt att känna till hur man bäst använder dem.

Genom vårt omfattande test av dessa produkter har vi dragit några värdefulla slutsatser som kan vara till nytta för användarna.

Rätt storlek är avgörande

Vid flera tillfällen under testet upptäckte vi hur viktigt det är att välja rätt storlek på strumporna. En för liten strumpa kan klämma för mycket medan en för stor strumpa kan sakna nödvändig kompression.

När vi testade olika storlekar märkte vi tydliga skillnader i komfort och funktion. Ett tips är därför att alltid mäta foten och vaden noggrant innan du går och köper kompressionsstrumpor.

Kompressionsgradens betydelse

Kompressionsgraden är en annan viktig aspekt som vi lade märke till under testet. Beroende på ditt syfte med att använda strumporna, vare sig det är för löpning, vandring eller för vardagligt stöd, finns det olika grader av kompression att välja mellan.

För löpare som även använder kompressionstights kan en lättare kompression vara att föredra, medan den som står mycket på jobbet kan behöva starkare stöd.

Val av material

Materialval är avgörande för komfort, särskilt när du bär dem under längre perioder. Under testet observerade vi att vissa material andades bättre än andra, vilket minimerade svettning.

Dessutom, om du planerar att använda kompressionsstrumpor under en längre vandring med vandringskängor, är det en bra idé att satsa på ett material som har god fuktavledning.

Skor spelar en roll

Vilken typ av skor du bär tillsammans med dina kompressionsstrumpor kan påverka din upplevelse. Till exempel, under testet upptäckte vi att kombinationen av kompressionsstrumpor med löparskor gav en mycket behaglig upplevelse.

Å andra sidan, när vi testade med vandringsskor, märkte vi att det krävdes en viss justering för att få bästa komfort.

Sätt på strumporna rätt

Hur du sätter på dina kompressionsstrumpor kan påverka hur bra de fungerar. Under vårt test märkte vi att en teknik var att rulla upp strumporna snarare än att dra dem. Detta minimerade risken för att strumporna skulle klämma eller sitta snett.

Ta hand om dina strumpor

Vårt bäst i test-resultat påminde oss också om vikten av att ta hand om kompressionsstrumporna för att säkerställa deras livslängd. Det är rekommenderat att tvätta dem i kallt vatten och låta dem lufttorka.

Punktlista med värdefulla tips:

 • Mät din fot och vad innan köp.
 • Tänk på ditt syfte: löpning, vandring eller vardagligt stöd.
 • Välj rätt material beroende på aktivitet.
 • Kombinera med rätt skor för optimal komfort.
 • Använd rätt teknik när du sätter på strumporna.
 • Sköt om dina strumpor ordentligt.

Genom att följa dessa tips kan du säkerställa att du får ut det mesta av dina kompressionsstrumpor, oavsett om de är för herr, dam eller utan fot. Med rätt kunskap kan du maximera komforten och fördelarna med din produkt.

Vanliga frågor om kompressionsstrumpor 2024

Vanliga frågor om kompressionsstrumpor 2024

Vad kostar det att köpa kompressionsstrumpor?

Priset på kompressionsstrumpor varierar beroende på kvalitet, material och varumärke. Ett genomsnittligt pris ligger mellan 150 och 700 kronor, men det finns både dyrare och billigare alternativ beroende på specifika funktioner och design.

Var kan man köpa kompressionsstrumpor?

Kompressionsstrumpor kan köpas både online och i fysiska butiker. Medan utbudet i butik kan vara begränsat, erbjuder onlinehandel ett bredare sortiment och oftast bättre priser. Därför rekommenderas det att köpa kompressionsstrumpor online.

Vad är det för skillnad på stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor är utformade för att ge stöd åt benen, men de skiljer sig i tryck och användning. Kompressionsstrumpor har graduerat tryck och används ofta för medicinska skäl eller av idrottare, medan stödstrumpor har ett jämnt tryck över hela strumpan.

Är det bra att ha kompressionsstrumpor?

Ja, kompressionsstrumpor erbjuder många fördelar. De kan förbättra cirkulationen, minska svullnad, förebygga åderbråck och minska trötthet i benen. För idrottare kan de även bidra till snabbare återhämtning efter träning.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen