Bästa balaclavan 2024 – Test av olika balaklavor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Lång nacke

Buff ThermoNet

iXS 365

Mil-Tec

Buff Lightweight

När vintern står för dörren och kylan biter i kinderna, finns det en produkt som många vänder sig till för att hålla sig varm – balaclavan.

Denna mångsidiga ansiktsmask har varit en trogen följeslagare för många i olika miljöer, från skidåkare på pisterna till arbetare i extremkyla. Men med så många märken och varianter där ute, hur vet man vilken som är bäst för ens behov?

I denna artikel har vi genomfört ett omfattande test av marknadens populäraste balaclavas för att guida dig till det bästa valet.

1. Bäst i test – Buff ThermoNet

Buff ThermoNet balaclava

Se bästa priset

Buff Thermonet är verkligen en höjdpunkt när det kommer till balaclavas som erbjuder högpresterande lösningar för utomhusaktiviteter.

Under vårt test av produkten upptäckte vi snabbt hur värdefull denna balaclava är för dem som deltar i högintensiva aktiviteter som löpning, skidåkning, vandring eller cykling, särskilt i kallare väderförhållanden.

En av de mest framstående egenskaperna med denna balaclava är dess fantastiska isolerande prestanda kombinerat med sin fuktreglerande förmåga.

Den lyckas balansera kroppens värme perfekt, vilket är idealiskt för dem som rör sig mycket och behöver hålla sig varma utan att känna sig överhettade.

Den multifunktionella aspekten av Buff Thermonet är också värd att nämna. Med flera sätt att bära den kan användaren anpassa den efter sina behov och preferenser.

För dem med hästsvansar var öppningen för hästsvans en skarp insikt från Buffs sida. Under vårt test fann vi detta som en mycket uppskattad detalj, eftersom det bidrar till bättre komfort och lätthet.

Med ett material av 70% återvunnen polyester ger den också en miljömässig fördel som är värt att uppmärksamma. Dess andningsbara och snabbtorkande egenskaper är avgörande för att hålla användaren torr och bekväm.

Den sömlösa designen, å andra sidan, minimerar risken för skav och irritation, vilket ofta är ett vanligt problem med andra liknande produkter på marknaden.

Emellertid, även om denna balaclava är exceptionell på många sätt, noterade vi att även om den är särskilt lätt, kan detta i vissa fall minska den termiska kapaciteten jämfört med några andra tyngre alternativ på marknaden.

Fördelar

 • Mångsidig och anpassningsbar design
 • Andningsbar och fuktreglerande
 • Miljövänliga materialval
 • Sömlös konstruktion för ökad komfort

Nackdelar

 • Kanske inte tillräckligt isolerande för extremt kalla förhållanden

2. Bäst premiumval – iXS 365

iXS 365 balaclava

Se bästa priset

iXS 365 balaclava är ett bevis på att detaljer verkligen gör skillnaden. Vid första anblicken ser den ut som vilken balaclava som helst, men när vi kastade oss ut i kyliga och blåsiga förhållanden under vårt test, blev skillnaderna snabbt tydliga.

Balaclavans huvudkonstruktion av 89% polyamid och 11% elastan ger den en elastisk och funktionell känsla som är svår att matcha.

När vi testade iXS 365 upptäckte vi att denna elasticitet inte bara bidrog till en tajt men bekväm passform, utan också säkerställde att materialet andades tillräckligt bra för att hålla oss svala under intensiv fysisk aktivitet.

Det vindavvisande materialet är där denna balaclava verkligen skiljer sig från mängden. Under vårt test upplevde vi hur effektivt den skyddade ansiktet och halsen från kyliga vindbyar.

Den mjuka fleecen inuti halsen, nacken och bröstområdet var en annan överraskning. Denna funktion gör iXS 365 extra bekväm och ger en värmande känsla på de mest kritiska områdena där kall luft ofta tränger in.

Trots dess utmärkta funktioner och fördelar upptäckte vi dock en mindre brist: även om fleecematerialet inuti balaclavan är otroligt mjukt och bekvämt, kan det bli för varmt i mildare väderförhållanden eller när man utför högintensiva aktiviteter.

Sammantaget är iXS 365 en fantastisk produkt för dem som söker effektivt skydd mot kalla och blåsiga förhållanden utan att kompromissa med komfort eller passform.

Fördelar

 • Elastisk och funktionell passform
 • Effektivt vindavvisande material
 • Mjuk fleece på kritiska områden
 • Andas bra

Nackdelar

 • Kan bli för varm vid mildare väder

3. Bäst budgetval – Mil-Tec

Mil-Tec balaclava

Se bästa priset

Vintern är en utmanande tid, särskilt för de som älskar utomhusaktiviteter. Från vårt senaste test av Mil-Tec balaclava blev det klart att detta kan vara lösningen för dem som ständigt kämpar med vinterens bitande kyla.

Designad med tanken på kalla vinterförhållanden, erbjuder Mil-Tec en tjockare konstruktion, perfekt för att hålla ansiktet varmt under de mest extrema förhållandena.

Under testets gång blev det omedelbart uppenbart att denna produkt höll sitt löfte om att förhindra frusna näsor. Med sin 100% akryl 3-håls design, tillhandahöll den optimal värme samtidigt som den tillät fri andning.

Faktum är att efter att ha burit den under långa perioder i kallt väder, kunde vi bekräfta att röda näsor och kalla kinder blev ett minne blott.

En annan framstående egenskap hos Mil-Tec balaclava är dess mångsidighet. Dess längd gör det möjligt att täcka halsen helt, vilket ger en extra skyddsnivå mot kylan.

För de som kanske vill använda den på ett mer traditionellt sätt, fungerar den också utmärkt som en vanlig mössa. Dess extra längd runt halsen ger en bonusfördel, vilket gör att du känner dig inbäddad i värme.

Det finns dock en sak som vi märkte under vårt test. Trots dess utmärkta isolering, kan tjockleken av Mil-Tec göra det något svårt att bära under vissa hjälmar eller hattar. Detta är något att beakta för de som kanske vill använda balaclavan i kombination med andra huvudbonader.

För älskare av utomhusaktiviteter under vintern, vare sig det gäller militär användning, camping eller annat, visar Mil-Tec balaclava sig vara en solid investering för att bekämpa vinterns kyla.

Fördelar

 • Optimal värmeisolerande
 • Mångsidig design
 • Extra längd för hals

Nackdelar

 • Kan vara för tjock för vissa hjälmar

4. Bäst lång – Buff Lightweight

Buff Lightweight balaklava

Se bästa priset

När vinterkylan tränger på och vinden biter i kinderna, letar man ständigt efter sätt att behålla värmen, särskilt under utomhusaktiviteter som klättring och vandring. Vid vår senaste testning fick vi uppleva Buff Lightweight balaclava, en produkt som snabbt blev en favorit bland vårt team.

Den största styrkan med Buff Lightweight ligger i dess materialval. Tillverkad av 100% merinoull, en av naturens mest effektiva isolatorer, upplevde vi en oslagbar kombination av värme och komfort.

Denna balaclava var mjuk mot huden, vilket eliminerade den kliande känslan som ofta associeras med ull. Vi blev särskilt imponerade av dess förmåga att fungera som ett idealiskt baslager mot kylan, särskilt under hjälmen.

För de som engagerar sig i klättring och vandring under kyliga förhållanden var detta ett välkommet tillägg.

En annan fördel med denna balaclava var dess bekvämlighet. Tack vare sin “one size” design kunde alla i vårt team använda den utan problem.

Något som vi dock observerade var att trots att merinoull är naturligt antibakteriellt, rekommenderas det att produkten endast handtvättas. Detta kan vara lite besvärligt för dem som är vana vid maskintvätt.

För dem som söker ett pålitligt, varmt och bekvämt sätt att bekämpa vinterkylan under sina äventyr, är Buff Lightweight balaclava svår att slå. Dess mjuka känsla, kombinerad med effektiviteten av merinoull, gör den till en framstående produkt i sin kategori.

Fördelar

 • 100% merinoull
 • Mjuk och bekväm
 • Fungerar utmärkt under hjälm
 • Allsidig för olika aktiviteter

Nackdelar

 • Handtvätt rekommenderas
 • Kan upplevas som för tunn för extremkyla

5. Bra heltäckande – Cold Full Face

Cold Full Face balaklava

Se bästa priset

Vintern i Sverige kan vara riktigt ruggig med isande vindar och bitande kyla. I vårt senaste test av vinteraccessoarer stötte vi på produkten “Cold Full Face”. Det blev snabbt klart att detta inte var en vanlig ansiktsmask eller balaclava. Med sitt varma och vindtäta material skilde den sig från mängden.

Det första vi noterade när vi prövade produkten var dess förmåga att stå emot vinden. Tillverkad av 100% polyester kände vi direkt en skillnad jämfört med andra material. Vindens genomträngande kyla blev ett minne blott.

Denna kvalitet gör Cold Full Face särskilt lämplig för utomhusaktiviteter under de kallaste månaderna.

En annan framträdande egenskap var dess halskrage. Till skillnad från många andra balaclavas på marknaden, var denna halskrage inte bara varm utan också väl ventilerad.

Detta förhindrade att fukten byggdes upp inuti, vilket ofta kan vara ett problem vid intensiva aktiviteter som skidåkning eller snöskoterkörning. Den goda kvaliteten på halskragen var en trevlig överraskning, och den tillsatte ytterligare ett lager av komfort.

Trots dess många styrkor hade produkten en svaghet. Den var tillverkad av 100% polyester, vilket kan leda till en viss kliande känsla för dem med känslig hud. Men för de flesta var detta inte ett problem, särskilt med tanke på dess överlägsna vindtäta egenskaper.

Sammantaget var Cold Full Face en utmärkt produkt för den svenska vintern. Dess förmåga att stå emot vind, tillsammans med en högkvalitativ och välventilerad halskrage, gör den till ett måste för alla som älskar utomhusaktiviteter när kylan sätter in.

Fördelar

 • Vindtät material
 • Högkvalitativ halskrage
 • Väl ventilerad

Nackdelar

 • Kan kännas kliande för känslig hud

6. Löst sittande – The North Face Fastech

The North Face Fastech balaklava

Se bästa priset

När vi nyligen fick möjligheten att testa The North Face Fastech var vi särskilt nyfikna på hur den skulle klara sig i vårt rigorösa testprocess. Med sitt 100 % återvunna polyester-material, var denna huvudbonad utformad för att vara både hållbar och miljövänlig.

Från första stund var det tydligt att Fastech var något utöver det vanliga. Dess förmåga att andas var omedelbart imponerande. Under intensiva aktiviteter som jogging eller bergsklättring, noterade vi att huvudet kändes bekvämt och svalt.

Den fukttransporterande funktionen gjorde underverk genom att hålla svett borta och därmed ge en torr känsla även under de mest krävande förhållandena.

Ett annat plus var materialets stretchförmåga. Den satt som gjuten på huvudet, vilket minskade risken för skav eller obehag. Och för dem som bryr sig om miljön var det ett extra plus att veta att huvudbonaden tillverkats av 100 % återvunnet material.

Vi uppskattade också att den var maskintvättbar, vilket alltid är ett plus för idrottsutrustning som oundvikligen blir smutsig.

Dock märkte vi att efter flera tvättar började färgen på Fastech att blekna något. Även om detta inte påverkade produktens funktion, är det något potentiella kunder kan vilja tänka på.

Sammantaget var vår erfarenhet av The North Face Fastech mycket positiv. Med dess överlägsna andningsegenskaper och bekväma passform, tillsammans med det hållbara, miljövänliga materialet, skulle vi utan tvekan rekommendera detta som en utmärkt huvudbonad för alla typer av utomhusaktiviteter.

Fördelar

 • Exceptionell andningsegenskap
 • Bekväm passform
 • Miljövänligt material

Nackdelar

 • Färgen bleknar över tid
Hur vi utförde vårt test av balaclavas 2024

Hur vi utförde vårt test av balaklavor 2024

I vårt omfattande arbete med att hitta marknadens bästa balaclava har vi utfört rigorösa tester. Vår ambition har varit att ta fram den mest tillförlitliga informationen för våra läsare, och med vår erfarenhet och kunskap i ämnet hoppas vi att vi har lyckats med detta.

Nedan följer en beskrivning av hur vi har genomfört vårt test och vilka kriterier vi har använt för att utse vårt “bäst i test” val.

Uppställning av testomgivningen

När vi skulle utföra vårt test var första steget att säkerställa en konsekvent testmiljö. Vi valde en inomhusmiljö med temperaturkontroll för att återspegla de kyliga förhållanden där man oftast använder en balaclava.

Vi ställde in temperaturen till -5 grader Celsius, vilket är en vanlig vintertemperatur i många delar av Sverige. Vårt team hade även tillgång till en vindmaskin, vilket gav oss möjligheten att simulera vindförhållanden och därmed testa balaclavans kapacitet att stå emot kyliga vindar.

Vår testmetodik

För att utföra våra tester började vi med att köpa en balaclava från flera olika tillverkare och återförsäljare. Vårt mål var att inkludera såväl billiga balaclavas som premiumalternativ.

Varje balaclava inspekterades noggrant av vårt team, där vi noterade första intryck och eventuella defekter. Efter inspektionen gick vi vidare till de fysiska testerna.

Vi hade flera teammedlemmar av olika kön och ålder för att se hur varje balaclava passade, detta inkluderade balaclava barn och balaclava dam varianterna. Denna process säkerställde att vi fick en bra balaclava för alla.

Genomförandet av testerna

Varje balaclava testades individuellt av minst tre medlemmar i vårt team. Vi satte på oss balaclavan och spenderade 30 minuter i vår kyliga testmiljö. Efter varje test diskuterade vi våra upplevelser. Följande aspekter noterades:

 • Komfort och passform
 • Skydd mot kyla och vind
 • Andningsförmåga
 • Materialkvalitet

Utvärdering av resultaten

Efter att vi genomfört alla testerna var det dags för oss att utvärdera resultaten. För varje balaclava skapade vi ett betygssystem där varje testkategori viktades beroende på dess betydelse.

Komfort och passform fick högsta viktning, medan andra kategorier som materialkvalitet och andningsförmåga följde därefter. Vi hade flera diskussioner inom teamet för att samla våra individuella upplevelser och åsikter.

Genom att kombinera dessa insikter kunde vi göra en samlad bedömning och avgöra vilken balaclava som skulle få vårt ärofyllda “bäst i test”-utmärkelse.

Hållbarhet genom långvarigt test

Hållbarhet är en viktig aspekt när man ska köpa en balaclava, särskilt om man tänker använda den ofta i krävande förhållanden.

Vi beslutade att genomföra långtidstester där vi använde varje balaclava kontinuerligt under flera dagar i rad. Vi utsatte dem också för intensiva förhållanden, såsom snabb av- och påtagning och regelbunden tvättning.

Genom detta kunde vi observera tecken på slitage, färgblekning och eventuell deformation av formen. Detta hjälpte oss att identifiera vilka balaclavas som verkligen erbjöd den bästa hållbarheten och vilka som inte levde upp till förväntningarna.

Säkerhet och produktens tillförlitlighet

Under våra tester lade vi stor vikt vid produkternas säkerhet och tillförlitlighet. En bra balaclava bör inte bara vara bekväm och skydda mot kylan, den bör också vara säker att använda under olika förhållanden.

Vi granskade varje balaclavas design för att identifiera eventuella riskområden, såsom för snäva elastiska band eller material som kunde orsaka irritation.

Dessutom simulerade vi oväntade situationer, som plötsliga vindbyar eller snöfall, för att se hur varje produkt presterade.

Vårt test visade att de bästa balaclavorna var de som kombinerade bekvämlighet med pålitlighet och säkerhet, och de produkter som uppfyllde dessa kriterier fick högst poäng i vår utvärdering.

Tips inför användning av balaclava

Tips inför användning av balaclava

När vi utförde vårt omfattande test av olika balaclavas insåg vi snabbt hur viktigt det är att förbereda sig ordentligt innan man börjar använda sin balaclava.

Här delar vi med oss av de tips vi fann vara mest relevanta under vår testprocess, allt för att du ska kunna känna dig så bekväm och säker som möjligt – och kanske även finna din egen ”bäst i test”-upplevelse.

Kontrollera passformen innan användning

Under vårt test märkte vi att passformen är av största vikt. En för löst sittande balaclava kan lätt glida av under aktivitet, medan en för tight modell kan kännas obekväm och begränsande.

Vi rekommenderar att du provar din balaclava tillsammans med dina skidglasögon för att säkerställa att de samverkar bra och inte skapar onödig tryck mot ansiktet.

Tvätta balaclavan före första användningen

Under testet observerade vi att en förhands-tvätt av balaclavan ofta kan vara fördelaktig. Detta kan minska eventuell fabrikssmuts och garantera att du har en ren och skön produkt mot huden.

Dessutom kan detta förbättra balaclavans samspel med ditt underställ, och minska risken för hudirritation.

Matcha med rätt kläder

Att matcha din balaclava med en bra skidjacka är viktigt. Under testet upplevde vi att en balaclava som sitter bra och harmonierar med din övriga klädsel kan göra stor skillnad för komforten.

Detta inkluderar inte bara skidjackan, utan även hur balaclavan passar tillsammans med din skidhjälm.

Var uppmärksam på materialval

Under vår testprocess blev det tydligt att materialvalet i balaclavan är av stor betydelse, särskilt i kallt väder. Vi rekommenderar att du väljer en balaclava av material som andas och har goda värmande egenskaper, för en optimal upplevelse på skidsemestern.

Håll balaclavan torr

Vi upptäckte under testet att det är viktigt att hålla balaclavan torr för bästa komfort och värme. Om balaclavan blir våt kan den förlora sina värmande egenskaper, vilket vi märkte gjorde stor skillnad i kyliga förhållanden.

Lagra korrekt när den inte används

När vi utförde våra tester noterade vi vikten av korrekt förvaring. För att hålla din balaclava i bäst skick, undvik att krama ihop den i en boll i fickan. Istället, försök att förvara den på ett sätt som behåller formen och undviker onödig slitage.

Punktlista med relevanta tips:

 • Prova balaclavan tillsammans med skidglasögon och skidhjälm innan köp
 • Tvätta alltid balaclavan före första användning
 • Matcha med rätt skidjacka och underställ
 • Kontrollera balaclavans material och tvättråd
 • Se till att hålla balaclavan torr under användning
 • Förvara din balaclava så att den håller formen och undviker slitage

Med dessa tips i åtanke, som vi insåg var kritiska under vår omfattande testprocess, är vi övertygade om att du kommer att kunna använda din balaclava på det mest effektiva och bekväma sättet – och uppleva samma höga kvalitet som vi fann i vårt ”bäst i test”-val.

Vanliga frågor om balaclava 2024

Vanliga frågor om balaklava 2024

Vad kostar det att köpa balaclava?

Priset för en balaclava varierar beroende på material och märke. Generellt sett kan man förvänta sig att betala allt från 50 kronor för en enklare modell till över 500 kronor för en premium balaclava.

Vad betyder Balaclava?

Balaclava är ursprungligen namnet på en plats på Krimhalvön. Namnet förknippas med en typ av ansiktsmask eftersom brittiska soldater använde sådana under Krimkriget för att skydda sig mot kylan.

Är Balaclava bra?

Ja, en balaclava är utmärkt för att skydda ansikte och hals mot kyla, vind och andra väderförhållanden. De är speciellt användbara för utomhusaktiviteter som skidåkning, motorcykelåkning och vandring i kyliga förhållanden.

Hur stickar man en Balaclava?

Att sticka en balaclava kräver kunskap i grunderna av stickning, inklusive att kunna lägga upp, avmaska och göra både rät och avig maska. Det finns många mönster online som guidar dig steg för steg genom processen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen