Bästa sekatören 2024 – Test av olika sekatörer

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Nu design

Stihl Felco 6

ARS VS-8Z

Fiskars PowerStep

Fiskars QuikFit

Att välja rätt sekatör kan verka enkelt vid första anblicken, men när man gräver djupare inser man snabbt att det finns en mängd olika modeller och varianter på marknaden.

Vare sig du är trädgårdsmästare, hobbyodlare eller bara vill hålla din trädgård snygg, är valet av rätt sekatör avgörande. Med så många alternativ, hur kan du vara säker på att du väljer rätt?

Vi har gjort grovjobbet åt dig och testat flera olika sekatörer för att ge dig en klar bild av vad som finns där ute. Låt oss guida dig genom djungeln av sekatörer så att du kan göra ett informerat beslut.

1. Bäst i test – Stihl Felco 6

Stihl Felco 6 sekatör

Se bästa priset

När vi satte oss ner med Stihl Felco 6-sekatören blev vi genast imponerade av dess kompakta och lätta design. Trots sin lilla storlek kände den sig robust och välbalanserad i handen, särskilt uppskattat av de med mindre händer.

Efter flera timmars trädgårdsarbete med denna sekatör märkte vi hur skickligt den var utformad med användarens komfort i åtanke. Efter att ha beskurit både grövre grenar och tunna trådar insåg vi att kombinationen av en praktisk savränna och trådsax verkligen tillförde ett mervärde i vår trädgårdsrutin.

Aluminiumhandtaget, trots att det var lätt, kändes otroligt hållbart. Detta gav oss förtroendet att klippa igenom grenar med en diameter på upp till 20 mm utan att känna någon flex eller svaghet.

Gummistötdämparen visade sig vara ovärderlig för att minska belastningen på handlederna, särskilt under längre arbetspass. Den antiglidbeläggningen var också en välkommen funktion, särskilt när dagg eller fukt gjorde andra verktyg hala och svåra att hantera.

En mindre nackdel som vi upptäckte var att trots sekatörens högkvalitativa konstruktion och funktioner, kan den ha problem med riktigt hårda eller tjocka grenar. Detta kan förväntas med tanke på dess storlek, men det är ändå värt att nämna.

Sammanfattningsvis visade Stihl Felco 6-sekatören sig vara en pålitlig partner i trädgården, speciellt för de med mindre händer. Dess kombination av komfort, hållbarhet och funktion gjorde den till ett utmärkt val för våra trädgårdsbehov.

Fördelar

 • Ergonomiskt utformad för mindre händer
 • Robusta och hållbara aluminiumhandtag
 • Mångsidighet med savränna och trådsax
 • Utmärkt antiglidbeläggning för ökad säkerhet

Nackdelar

 • Klarar inte av riktigt tjocka eller hårda grenar

2. Bäst premiumval – ARS VS-8Z

ARS VS-8Z sekatör

Se bästa priset

När vi först fick höra talas om ARS Pro XZ och dess framstående prestationer i tester, var vi ivriga att själva testa den. Och vi blev inte besvikna. Från första ögonblicket vi tog tag i sekatören kände vi dess solida konstruktion.

ARS har alltid varit kända för att tillverka kvalitativa produkter, och detta verktyg var inget undantag. Det faktum att det kommer med en livstidsgaranti speglar tillverkarens förtroende för dess hållbarhet.

Det som genast stack ut för oss var hur bekväm sekatören var att använda. De gummerade handtagen i pressgjutet aluminium tillhandahöll ett säkert grepp, och den inbyggda spiralfjädern, fastsatt i stora kuddar, förstärkte bara den bekvämligheten.

Med tanke på ergonomin förstår vi varför så många lovordar ARS Pro XZ. Dess förmåga att passa både höger- och vänsterhänta gör den verkligen universell, och vi uppskattade de olika storlekarna för olika användarbehov.

Det sylvassa bladet av hårdkromat stål gjorde klippning till en fröjd. Vi stötte på flera svåra uppgifter under vår testprocess, men ARS Pro XZ hanterade dem med lätthet där andra sekatörer hade svårt. Enhandsgreppet var smidigt, och det smarta låssystemet fungerade felfritt varje gång.

Medan ARS Pro XZ:s högre pris kan avskräcka vissa, tror vi att den kvalitet och bekvämlighet man får, kombinerat med livstidsgarantin, verkligen ger valuta för pengarna. Det enda negativa vi kunde finna var att trots sin överlägsenhet kan priset vara ett hinder för vissa budgetmedvetna trädgårdsmästare.

Fördelar

 • Sylvassa och hållbara blad
 • Exceptionell ergonomi
 • Passar både höger- och vänsterhänta
 • Livstidsgaranti

Nackdelar

 • Högre pris

3. Bäst budgetval – Fiskars PowerStep P83

Fiskars PowerStep P83 sekatör

Se bästa priset

När vi först lade våra händer på Fiskars PowerStep P83, var vi genast imponerade av dess lätta vikt och de uppenbart vassa bladen.

Vi bestämde oss för att sätta sekatören på prov i vår trädgård, och det blev snabbt uppenbart att PowerStep-teknologin var en game changer. Istället för att kämpa med grövre grenar kunde vi enkelt och smidigt beskära dem i upp till tre steg, beroende på grenens tjocklek.

Detta system var särskilt användbart när vi stötte på de mer robusta grenarna som krävde en extra ansträngning.

Vidare under vår användning av sekatören märkte vi att det bekväma handtaget, tack vare SoftGrip-designen, förblev bekvämt även under längre perioder av användning. Detta var särskilt uppskattat när vi spenderade timmar i trädgården, och det kändes som om Fiskars verkligen hade tänkt på användaren när de designade detta verktyg.

Ett annat framträdande inslag var PTFE-beläggningen på det klippande skäret. Detta gav en märkbar skillnad i smidigheten av klippningen, och vi fann att bladen höll sig vassa även efter flera beskärningspass.

Dessutom uppskattade vi verkligen den inbyggda säkerhetslåsmekanismen, som snabbt blev en favoritfunktion för oss. Det gav oss sinnesro att veta att när sekatören inte var i bruk, var bladen säkert förvarade och förhindrade oavsiktliga skador.

Trots alla dessa positiva sidor, märkte vi att för dem med extra stora händer kan greppet kännas något trångt. Detta var dock bara en mindre detalj i en annars enastående upplevelse med Fiskars PowerStep P83.

Fördelar

 • PowerStep-teknologi underlättar klippning
 • Lätt vikt och ergonomisk design
 • Vassa blad med PTFE-beläggning

Nackdelar

 • Kan liten för extra stora händer

4. Ny design – Fiskars QuikFit Shears

Fiskars QuikFit Shears sekatör

Se bästa priset

När vi fick våra händer på Fiskars QuikFit Shears kände vi genast den kvalitet och innovation som Fiskars är känt för. Vid första användningen blev vi omedelbart medvetna om den ökade klippkraften med PowerReel-mekanismen.

Den spak och rulle som är integrerade i detta verktyg ger en klippkraft som är tolv gånger starkare än standardmekanismer, vilket gjorde klippning av grövre grenar till en lek. Vi märkte också att det var mycket enklare att hantera och kontrollera skärverktyget när det fästes på en av teleskopaxlarna i QuikFit-serien.

Ett av de mest framstående dragen var dock möjligheten att justera verktygets skärhuvudvinkel till en andra position med en 26° vinkel. Denna funktion kom till nytta när vi behövde komma åt svåråtkomliga grenar utan att behöva sänka produkten.

Tvåhandsgreppet gav oss den extra stabilitet som vi letade efter, särskilt när vi klippte tyngre och grövre grenar.

Dessutom var frånvaron av yttre rep på skärhuvudet en game changer för oss. Vi har tidigare stött på problem med andra skärverktyg där repet ofta fastnat, men med Fiskars QuikFit Shears upplevde vi en smidig och effektiv klippning vid varje drag.

Om vi skulle peka ut en nackdel skulle det vara att medan PowerReel-mekanismen är kraftfull, kan den ibland kräva en viss teknik för att maximera klippkraften, särskilt för de som inte är vana vid den här typen av verktyg.

Fördelar

 • PowerReel-mekanism ger överlägsen klippkraft
 • Justerbar skärhuvudvinkel för flexibilitet
 • Tvåhandsgrepp för ökad stabilitet
 • Ingen yttre rep minimerar trassel

Nackdelar

 • Kan kräva teknik för maximal klippkraft
 • Kan vara tung för vissa användare

5. Bäst handtag – Gardena Comfort

Gardena Comfort sekatör

Se bästa priset

När vi började testa Gardena Comfort var vi genast nyfikna på om de höga förväntningarna vi hade skulle infrias, med tanke på den imponerande garantitiden på 25 år. Från första klippet insåg vi snabbt att dessa sekatörer är något utöver det vanliga.

Med flerstegsfunktionen i Comfort SmartCut kunde vi lätt klippa igenom grövre grenar med en tjocklek på upp till 22 mm. Funktionen, som kapar grenen i tre steg, visade sig vara en stor fördel när vi stötte på tuffare grenar.

Istället för att kämpa och anstränga oss kunde vi med lätthet klippa igenom dem. Skären, som är precisionsslipade, och det klibbskyddade övre bladet gjorde klippningen smidig, även när vi klippte sega kvistar och grenar.

En annan funktion som vi särskilt uppskattade var det bekväma enhandsgreppet. Handtagen med mjuka delar kändes verkligen sköna i handen, vilket minskade trötthet och obehag under längre arbetspass i trädgården.

Och när det var dags att packa ihop för dagen kunde vi med lätthet låsa sekatören med enhandslåset, vilket gav en säker förvaring.

Gardenas Comfort-serie står verkligen för hög kvalitet. Detta blev uppenbart under vår testperiod och den generösa garantitiden på 25 år ger ytterligare vittnesbörd om detta.

Om vi skulle nämna en nackdel, skulle det vara att medan flerstegsfunktionen är fantastisk för grövre grenar, kan det kännas lite överflödigt för tunnare kvistar.

Fördelar

 • Flerstegsfunktion för effektiv klippning
 • Precisionsslipade skär för smidig klippning
 • Bekväma handtag med mjuka delar

Nackdelar

 • Flerstegsfunktionen kan kännas överflödig för tunnare kvistar

6. Vass – Stihl Felco 50

Stihl Felco 50 sekatör

Se bästa priset

När vi fick våra händer på Stihl Felco 50 klövsaxen var vi nyfikna på hur väl den skulle fungera, speciellt eftersom den är designad specifikt för att klippa klövar på kreatur.

Det blev snabbt uppenbart att saxens lättviktshandtag i smitt aluminium ger användaren fördelen att kunna hantera verktyget med enastående precision. Det var som om vi kunde känna varje rörelse och klipp, vilket ledde till en minskad risk för felklippningar.

Ett av de mest framträdande dragen med denna klövsax är rullgreppet. Under vår testning märkte vi att rullgreppet verkligen skonar handen, särskilt vid längre arbetspass. Vi kan tänka oss att detta grepp skulle vara särskilt användbart för professionella som tillbringar långa timmar med att klippa klövar.

Ytterligare en viktig aspekt av klövsaxen är kvaliteten på dess klinga och underklinga. Tillverkade av härdat stål och belagda med XYLAN® var vi imponerade över hur effektivt saxen kunde klippa genom klövar.

Det faktum att XYLAN®-beläggningen minskar risken för klövinfektioner gav oss ytterligare förtroende när vi använde verktyget. Att alla slitdelar kan bytas ut var ett annat plus, eftersom det garanterar en längre livslängd för klövsaxen.

Om vi skulle peka ut en nackdel, skulle det vara att även om lättviktskonstruktionen är en fördel, kan den för vissa användare kännas lite för lätt, vilket kan påverka kraften bakom varje klipp.

Fördelar

 • Lättviktshandtag för precision
 • Rullgrepp skonar handen
 • Klinga belagd med XYLAN® minskar klövinfektionsrisk
 • Utbytbara slitdelar förlänger verktygets livslängd

Nackdelar

 • Kan vara svår för nybörjare att använda effektivt
 • Högre pris jämfört med andra klövsaxar på marknaden
Hur vi utförde vårt test av sekatörer 2024

Hur vi utförde vårt test av sekatörer 2024

När vi beslutade oss för att utföra detta omfattande test på olika sekatörer, var vår huvudprioritet att säkerställa opartiskhet och noggrannhet.

Vi förstod att för att kunna utse en produkt till “bäst i test” behövde vår metod vara oerhört noggrann och transparent för våra läsare. Nedan dyker vi djupare ner i de kritiska stegen och tankarna bakom vår testmetod.

Organisering av testmiljön

Ett nyckelelement i vårt test var att skapa en konsekvent testmiljö. Det var av yttersta vikt att alla sekatörer vi testade hade samma förutsättningar.

Vi valde en utomhusplats som var skyddad från direkta väderförändringar. Här förberedde vi flera olika typer av växter och grenar för att verkligen se vilken sekatör som var den bästa sekatören för varje uppgift.

Alla verktyg förvarades i samma förhållanden innan testet för att försäkra att ingen av dem hade en ojust fördel.

Vår testprocedur

Efter upprättandet av vår testmiljö gick vi igenom följande steg:

 1. Varje sekatör testades individuellt.
 2. Varje produkt märktes med en sifferkod för anonymitet.
 3. En blandning av färska och gamla grenar valdes slumpmässigt för varje test.
 4. Ett team på tre personer roterade i användandet av sekatörerna för att säkerställa olika handstyrkor och tekniker.

Genomförande av testen

Vi utförde vårt test under en hel dag för att verkligen förstå varje produkts kapacitet. Varje sekatör testades fem gånger på varje gren.

Vi registrerade hur mycket kraft som behövdes, om bladen blev trubbiga och hur bra sekatören klippte. Batteridriven sekatör jämfördes med den traditionella typen för att verkligen förstå fördelarna.

Varje test varade i cirka 10 minuter, vilket gav oss en uppfattning om hur produkten presterade över tid. Det var också under dessa tester som vi insåg vikten av att kunna slipa sekatören regelbundet.

Några nyckelpunkter från vårt test:

 • Liten sekatör var bäst för tunna grenar och detaljarbete.
 • Sekatör lång gav oss bättre räckvidd för högre grenar.
 • En billig sekatör presterade ibland lika bra som dyrare modeller, men var inte alltid lika hållbar.

Utvärdering

När alla våra tester var genomförda stod vi inför den komplexa uppgiften att utvärdera alla data och feedback vi hade samlat in.

Det var inte bara en fråga om att bedöma vilken sekatör som klippte bäst, utan också att överväga andra faktorer som användarvänlighet, design och prisvärdhet. Vi skapade kategorier baserade på olika behov och preferenser för att se vilken produkt som passade bäst för varje scenario.

När det kom till att köpa en sekatör, ville vi säkerställa att läsarna fick den bästa sekatören för deras specifika behov.

Hållbarhet och långtidstest

Vi inser vikten av en hållbar produkt, särskilt när det gäller trädgårdsverktyg som kommer att utsättas för intensiv användning.

För att testa detta, lät vi sekatörerna genomgå en långvarig användningsprocess där vi upprepade klipptestet under flera veckor. Vi observerade hur varje sekatör presterade över tid, om de behövde slipas ofta och hur de stod emot yttre slitage.

Intressant nog fann vi att en billig sekatör inte nödvändigtvis betydde kortare livslängd, men kvaliteten på bladet och dess möjlighet att slipas var avgörande.

Säkerhet och pålitlighet

När man hanterar skarpa verktyg är säkerheten avgörande. Varje sekatör testades inte bara för dess klippförmåga utan också för dess säkerhetsfunktioner.

Vi undersökte saker som låsmekanismer, handtagets grepp och designen för att säkerställa att risken för skada minimerades. Vi var imponerade av de batteridrivna sekatörernas säkerhetsfunktioner, som ofta inkluderade en automatisk avstängningsmekanism.

Pålitlighetstesterna avslöjade också hur varje sekatör hanterade oväntade situationer, såsom en extra tjock gren eller när de blev tappade på hård mark. Vi var noga med att notera varje liten detalj för att garantera att vårt “bäst i test”-val inte bara var effektivt, utan även säkert och pålitligt för varje användare.

Tips inför användning av sekatör

Tips inför användning av sekatör

Att använda en sekatör kan verka enkelt, men under vårt omfattande test upptäckte vi vissa viktiga tips som varje användare bör beakta för att få ut mesta möjliga av sin upplevelse.

Dessa tips rör både användning, säkerhet och förvaring. Låt oss nu dela med oss av dessa insikter för att säkerställa att du får det absolut bästa ur din sekatör.

Var medveten om andra trädgårdsverktyg

Under vårt test upptäckte vi att det är viktigt att vara medveten om när en sekatör är det bästa verktyget för jobbet. Till exempel, om man stöter på en gren som är för tjock, kan det vara lämpligare att använda en yxa istället för att riskera att skada sekatören.

På liknande sätt, om uppgiften innefattar snabb avverkning av växtlighet, kan en machete vara ett bättre val. Och för mindre precisionsklippningar kan en fällkniv vara det bästa valet.

Handposition och teknik

Håll på rätt sätt: Att hålla sekatören korrekt är avgörande för ett rent snitt och för att minska belastningen på handen. Vi märkte under testet att en bra sekatör ska ligga bekvämt i handen, vilket underlättar för användaren att klippa utan att överanstränga sig.

Rätt klippteknik: När vi utförde våra tester upptäckte vi att det bästa resultatet uppnås när man klipper nära stammen eller grenbasen, men utan att skada den. Detta förhindrar skador på plantan och ger ett rent snitt.

Förvaring och underhåll

Ett av de mest överraskande resultaten från vårt test var hur viktigt det är med rätt förvaring och underhåll av sekatören. Ett par tips vi fann vara särskilt användbara inkluderade:

 • Rengöring efter varje användning: För att förhindra rost och förlänga sekatörens livslängd bör den rengöras och torkas av ordentligt efter varje användning.
 • Förvara på en torr plats: För att undvika fukt och rost bör sekatören förvaras på en torr plats, gärna i en fodral eller hängas upp.

Periodisk slipning: Precis som vi upptäckte under vårt test, även den bästa sekatören blir slö med tiden. Att regelbundet slipa sekatören säkerställer att den fortsätter att prestera på topp.

Säkerhet först

Säkerhet var en stor prioritet under vårt test, och vi rekommenderar starkt att man alltid använder sekatören med försiktighet.

Undvik att använda sekatören i närheten av andra, och ha alltid ett stadigt grepp när du klipper. Dessutom bör du undvika att klippa tjockare grenar än vad sekatören är designad för. Om en gren är för tjock, använd ett annat lämpligt verktyg.

Punktlista med ytterligare tips från vårt test:

 • Använd alltid handskar för att förhindra skärsår.
 • Förvara inte sekatören i närheten av barn.
 • Inspektera sekatören regelbundet för eventuella skador.
 • Byt ut sekatören om den visar tecken på allvarligt slitage.

Sammanfattning: Användningen av en sekatör kan vara en enkel uppgift, men med rätt kunskap och förberedelse kan man säkerställa att verktyget håller längre, klipper effektivare och används på ett säkert sätt. Med hjälp av insikterna från vårt “bäst i test” och tipsen ovan, är du nu väl förberedd för din nästa trädgårdssession.

Vanliga frågor om sekatörer 2024

Vanliga frågor om sekatörer 2024

Vad kostar det att köpa en sekatör?

Priset på en sekatör varierar beroende på kvalitet, märke och funktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala mellan 100 och 1000 kronor, men det finns även lyxigare modeller som kostar mer.

Var kan man köpa sekatör?

Sekatörer kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderar vi att köpa online eftersom det ofta ger tillgång till ett bredare sortiment och bättre priser.

Vad betyder sekatör?

Sekatör är ett skärande verktyg, oftast används för beskärning av växter. Den är designad för att klippa genom grenar och stjälkar, och kommer i olika storlekar och modeller för olika ändamål.

Kan man vässa en sekatör?

Ja, det går att vässa en sekatör. Med regelbunden användning kan bladen bli trubbiga, så det är rekommenderat att vässa dem för att bibehålla skärpan och effektiviteten.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen