Bästa fällkniven 2024 – Test av olika fällknivar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Flest funktioner

Victorinox Hunter Pro

Benchmade 940

VIGOR V4651

Victorinox Huntsman

I en värld av outomlig teknologi glömmer vi ibland bort värdet av klassiska verktyg. Fällkniven är ett sådant verktyg. Den har tjänat människor i generationer som en pålitlig följeslagare i vardagen och äventyr.

När du behöver ett skarpt redskap till hands, vare sig det är för att öppna förpackningar, förbereda mat i vildmarken eller bara ha ett allround verktyg, är en bra fällkniv ovärderlig.

Men med den överväldigande mängden alternativ tillgängliga idag, hur vet du vilken som är bäst för dig? Det är här vårt test kommer in.

1. Bäst i test – Victorinox Hunter Pro

Victorinox Hunter Pro fällkniv

Se bästa priset

Efter att noggrant ha testat Victorinox Hunter Pro M, vill vi dela våra intryck och tankar. Från första ögonblicket vi packade upp den insåg vi att detta var en kniv som kändes rejäl och gedigen.

Med sina 162 gram och en totallängd på 136 mm, var den varken för stor eller för liten. Precis som beskrivet kunde den smidigt öppnas med en hand, vilket underlättar när man har fullt upp i skogen eller när snabba handlingar krävs.

Hålet i bladet visade sig vara mycket praktiskt, då tummen lätt fick fäste och gjorde att vi kunde öppna den snabbt och säkert.

Detta var inte bara en kniv i handen, utan en förlängning av den. Den ergonomiska utformningen gjorde att kniven låg bekvämt i handen och erbjöd ett stadigt och säkert grepp.

Detta märktes särskilt under våra testaktiviteter, där vi utsatte den för olika förhållanden, både vid friluftsliv och jakt. Med en lanyard-hål i designen upptäckte vi att det var möjligt att fästa ett snöre vid kniven, vilket ökade dess mångsidighet.

Nylonhöljet var en trevlig bonus. Det var tåligt och gjorde att vi enkelt kunde fästa kniven i vårt bälte, vilket var extra praktiskt när vi rörde oss i skogen.

Victorinox är inte bara ett namn, det är en försäkran om kvalitet. Efter att ha använt kniven i olika situationer kände vi verkligen att företagets över 130 års erfarenhet av att skapa kvalitetsknivar sken igenom.

Victorinox Hunter Pro är verkligen designad med jägaren i åtanke. Den avskalade designen kombinerat med dess höga prestanda, gjorde den till en utmärkt kompanjon under våra tester.

Det enda lilla minus vi upplevde var att, trots dess ergonomiska design, kunde kniven kännas lite tung efter en lång dags användning. Men det kan för en del snarare ses som ett tecken på dess robusthet och kvalitet.

Fördelar

 • Lätt att öppna med en hand
 • Ergonomisk design
 • Inkluderar ett slitstarkt nylonhölster
 • Starkt och hållbart blad

Nackdelar

 • Kan kännas lite tung efter längre användning

2. Bäst premiumval – Benchmade 940

Benchmade 940 fällkniv

Se bästa priset

När vi först fick Benchmade 940 i handen förstod vi direkt varför den ofta hyllas som en av de bästa fickknivarna som någonsin tillverkats.

Med en vikt på endast 82 gram och en totallängd på 200 mm, erbjuder denna kniv en mästerlig kombination av lätt bärbarhet och effektivitet. Det var verkligen som att hålla en stor kniv i ett litet format.

En av de mest framstående egenskaperna hos Benchmade 940 är dess AXIS® låssystem. Under våra tester, såg vi att det gav en stabil och pålitlig låsning av bladet, vilket säkerställde att det höll sig på plats under användning.

Den reverse tanto-bladmodellen på 86 mm kombinerat med en bladhårdhet mellan 58 – 60 HRC, gjorde att varje snitt var rent och precist, vilket var en fördel vid varierande användningsområden.

Estetiskt sett var Benchmade 940 inte bara en funktionell kniv, utan också en skönhet att beskåda. Det gröna aluminiumgreppet, kombinerat med den lilaanodiserade back spacer, tillförde en unik elegans.

När vi bar den med oss, var den reversibla bältesclipen oerhört praktisk och gjorde att vi enkelt kunde ha den inom räckhåll.

Som en del av Benchmade Blue Class-serien, kände vi den höga kvaliteten som kniventusiaster förväntar sig av detta varumärke. Amerikanska Benchmade är kända för sin kvalitet och användbarhet, och 940 var inget undantag.

Det enda vi fann som en potentiell nackdel var att även om greppets estetiska tilltalande var ojämförligt, kunde det kännas lite halt i våta förhållanden. Men överlag var vår erfarenhet med Benchmade 940 extremt positiv och vi kan definitivt se varför den är så populär i EDC-gemenskapen.

Fördelar

 • Lättviktigt men kraftfullt design
 • AXIS® låssystem för pålitlig användning
 • Estetiskt tilltalande med unik färgkombination
 • Högkvalitativt blad med reverse tanto-modell

Nackdelar

 • Kan vara hal i våta förhållanden

3. Bäst budgetval – VIGOR V4651

VIGOR V4651 fällkniv

Se bästa priset

När vi först fick VIGOR V4651 i handen, kunde vi inte låta bli att lägga märke till dess slanka och ändamålsenliga design. Med en klinglängd på 86 mm och en total längd på 185 mm, presenterade denna kniv sig som ett perfekt verktyg för varje dag eller EDC (Everyday Carry) syften.

VIGOR V4651 skiljer sig genom dess rostfria stålklinga, vilket ger den en exceptionell hållbarhet och motståndskraft mot de tuffaste förhållandena. Under våra tester utsattes den för olika miljöer och den höll sig skarp och korrosionsfri.

Grepphöljet av aluminium gav inte bara en lätt vikt till kniven, utan erbjöd också en komfortabel och stadig känsla när vi höll den. Vi fann att detta var särskilt användbart när vi utförde mer krävande uppgifter.

En annan funktion som vi fann exceptionellt praktisk var bältesklämman. Det var smidigt att klämma fast kniven på våra bälten eller på vår ryggsäck, vilket gjorde den snabbt tillgänglig när vi behövde den.

Dessutom var nylonväskan ett trevligt tillskott, vilket gav ytterligare skydd och enkel förvaring när den inte var i bruk.

Med detta sagt, under vår testperiod upptäckte vi att trots dess robusta konstruktion, kan klingans lås ibland kännas lite osäkert vid mycket kraftfulla snitt. Men överlag har VIGOR V4651 överträffat våra förväntningar och visat sig vara ett pålitligt verktyg för många av våra äventyr.

Fördelar

 • Hållbar rostfri stålklinga
 • Lätt och bekvämt aluminiumgrepp
 • Praktisk bältesklämma

Nackdelar

 • Klingans lås kan kännas osäkert vid kraftfulla snitt

4. Flest funktioner – Victorinox Huntsman

Victorinox Huntsman fällkniv

Se bästa priset

Efter att ha tillbringat flera veckor med Victorinox Huntsman fick vi verkligen känna på varför den är en av de mest kända och populära modellerna från Victorinox. Det klassiska röda utförandet ger kniven en tidlös känsla, men det som verkligen gör denna multiverktygskniv exceptionell är dess mångsidighet och funktionalitet.

När vi först plockade upp den, kände vi omedelbart dess välbalanserade vikt på 97 gram och dess kompakta mått, vilket gjorde den enkel att bära med sig i fickan.

Denna 91 mm modell är den första i sin storlek att innehålla både en sax och en såg, vilket vi fann otroligt användbart vid flera olika tillfällen. Träsågen var särskilt effektiv när vi behövde göra snabba snitt i grenar under våra campingturer.

Förutom dessa funktioner innehåller Victorinox Huntsman en rad andra praktiska verktyg. Vi använde korkskruven under en middag utomhus, kapsylöppnaren kom väl till pass under en grillkväll, och skruvmejseln var perfekt för några småreparationer.

Vi var särskilt imponerade av den lilla skruvmejseln som även passade till Philips skruvar, vilket räddade oss under en oväntad situation.

Men som med alla produkter vi testar, fann vi även några brister. Den främsta nackdelen vi märkte var att efter frekvent användning blev några av verktygen svårare att fälla ut, vilket krävde lite mer kraft och precision.

Trots denna lilla miss, är Victorinox Huntsman definitivt ett verktyg vi skulle rekommendera för den som söker en pålitlig och mångsidig kompanjon för olika äventyr.

Fördelar

 • Mångsidiga verktyg
 • Kompakt och lätt att bära
 • Innehåller både sax och såg
 • Tidlöst och klassiskt utförande

Nackdelar

 • Verktyg kan bli svåra att fälla ut efter frekvent användning

5. Bra grepp – Hultafors HUL

Hultafors HUL fällkniv

Se bästa priset

Efter att ha tillbringat tid i både skog och vid sjön med Hultafors HUL OKF, blev vi snabbt imponerade av dess robusta och pålitliga design.

Fällkniven är tillverkad i lackerad aluminium, kompletterad med rostfria detaljer som lovar hållbarhet i diverse väderförhållanden. Dess 2,8 mm tjocka lackerade knivblad i rostfritt stål ger inte bara en robust känsla i handen, utan garanterar även en längre livslängd och mindre underhåll.

Ett särskilt märkbart drag är dess mångsidighet. Vi uppskattade verkligen det vändbara bältesclipet, vilket gav oss möjligheten att bära kniven på det sätt som passade oss bäst, vare sig det var fastsatt vid bältet eller diskret i en ficka.

Låsmekanismen var också ett plus, med en enkel och säker låsning av bladet via en knapp på sidan av handtaget.

Vid en tillfälle kombinerade vi kniven med Hultafors Tändstål, vilket resulterade i en effektiv och snabb tändning av vår lägereld. Knivens blad, härdat till 58–60 HRC, höll sig skarpt och effektivt även efter frekvent användning under vår testperiod.

Om vi skulle peka ut en mindre nackdel, så noterade vi att medan knivbladets robusthet var uppskattad, kan det tjocka bladet göra vissa precisionsuppgifter något klurigare.

Men som helhet, med tanke på dess vikt på endast 140 gram och en total längd på 188 mm, är Hultafors HUL OKF en idealisk följeslagare för de som är ute efter en pålitlig fällkniv.

Fördelar

 • Robust och hållbar design
 • Vändbart bältesclip för personlig anpassning
 • Effektiv låsmekanism
 • Kan användas tillsammans med Hultafors Tändstål

Nackdelar

 • Det tjocka bladet kan begränsa precisionsuppgifter
 • Kan kännas stor för vissa användare

6. Bäst trähandtag – Opinel No. 10

Opinel No. 10 fällkniv

Se bästa priset

När vi testade Opinel No. 10 märkte vi snabbt att det är mycket mer än bara en fällkniv. Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1890, i den pittoreska staden Saint-Jean-de-Maurienne, bär denna kniv på en lång tradition av hantverksskicklighet och kvalitet.

Det första som slår oss med denna kniv är dess storlek. Medan den kanske inte passar in i kategorin “fickkniv”, fann vi dess storlek vara optimal för användning som en vardaglig biffkniv.

Efter att ha använt den för att skära upp flera måltider, kan vi intyga att det känns precis som att ha en restaurangkvalitativ biffkniv, med fördelen av att kunna fälla ihop den och förvara i en kökslåda.

Bladets skärpa, tillverkat av Sandvik Stainless Steel 12C27 Mod, är imponerande och håller sig vass även efter frekvent användning.

Handtaget i avenbok ger inte bara kniven en traditionell estetik, men är också bekväm i handen. En annan sak vi uppskattade var säkerhetsspärren, vilket bidrar till att man känner sig trygg när man använder kniven.

Men trots dess många fördelar, vill vi understryka en punkt för potentiella köpare: på grund av dess storlek kanske den inte är det bästa valet för dem som söker en traditionell fickkniv.

Men om du, som oss, uppskattar en fällkniv av hög kvalitet med en storlek som är perfekt för matlagning eller andra större uppgifter, kommer Opinel No. 10 definitivt inte att göra dig besviken.

Fördelar

 • Utmärkt skärpa och kvalitet på bladet
 • Traditionellt och bekvämt handtag i avenbok
 • Säkerhetsspärr för ökad trygghet

Nackdelar

 • För stor för att betraktas som en traditionell fickkniv
 • Inte lika portabel som mindre modeller
Hur vi utförde vårt test av fällknivar 2024

Hur vi utförde vårt test av fällknivar 2024

När vi beslutade oss för att genomföra detta omfattande test av fällknivar ville vi vara säkra på att varje produkt hade en rättvis chans att visa vad den går för. Med flera års erfarenhet av att recensera produkter vet vi att det är viktigt med en noggrann testprocess.

Vårt mål var att utse den bästa fällkniven som skulle utses till “bäst i test”. Här delar vi med oss av våra funderingar, upplevelser och exakt hur vi gick tillväga för att nå vårt beslut.

Uppställning av testmiljö

För att garantera att varje fällkniv skulle testas under liknande förhållanden skapade vi en standardiserad testmiljö. Denna miljö innebar en kombination av inomhus- och utomhustester för att simulera de mest troliga användningsområdena för en bra fällkniv.

Vi satte upp arbetsbänkar med olika material att skära i, från papper och kartong till rep och läder. Vi övervägde också vädrets inverkan, och genomförde en del av våra tester under våta och torra förhållanden.

Det var viktigt för oss att säkerställa att varje test var konsekvent och rättvist för alla produkter.

Vår testprocess

När testmiljön var på plats gick vi igenom följande steg:

 • Förberedelse: Varje fällkniv inspekterades noggrant innan testet för att se till att den var i bästa möjliga skick.
 • Initialt skärtest: Vi började med att testa skärpan på varje fällkniv på olika material.
 • Uthållighet: Här ville vi se hur kniven höll skärpan efter upprepad användning.
 • Lätt att fälla ihop: Vi bedömde hur enkelt det var att fälla ihop kniven efter användning.

Utförande av testerna

För att utföra våra tester:

 • Varje produkt testades totalt fem gånger för att garantera tillförlitliga resultat.
 • Varje test tog i genomsnitt 30 minuter.
 • Vi hade en paus på minst 24 timmar mellan varje test för att ge knivarna en “vilo”period.

Punktlista med relevant information:

 • Totalt testades 15 olika fällknivar.
 • Varje kniv genomgick totalt 2,5 timmars aktiv testning.
 • Den fällkniv vi utsåg till “bäst i test” överträffade alla andra i 4 av 5 kategorier.

Utvärdering

Efter att ha genomfört varje steg i vår testprocess tog vi oss an uppgiften att granska och utvärdera alla data vi hade samlat. Varje fällkniv fick poäng baserat på prestanda, användarvänlighet, skärpa och flera andra kriterier.

Genom att sätta oss ner och jämföra dessa resultat kunde vi klart och tydligt se varje knivs styrkor och svagheter.

Vår utvärderingsmetod involverade också att ta hänsyn till användarfeedback och recensioner från andra källor, så att vi kunde vara säkra på att vårt “bäst i test” val verkligen representerade det bästa valet för de flesta användare som vill köpa en fällkniv.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en nyckelfaktor när man överväger att köpa en bra fällkniv. För att testa detta utsatte vi varje produkt för en serie långvariga tester. Detta innebar att vi använde fällkniven i reala situationer över en längre period, som flera veckor.

Vi observerade hur varje kniv höll sig skarp efter upprepad användning, hur den reagerade på yttre påverkan, och om det fanns några tecken på slitage eller skada. Billig fällkniv eller dyr, vi ville se hur varje produkt stod emot tidens tand.

Säkerhet och pålitlighet

Inget test skulle vara komplett utan att noggrant granska säkerheten och pålitligheten hos varje produkt. Under testets gång uppmärksammade vi varje knivs säkerhetsfunktioner, såsom låsning och handskydd.

Vi var också noga med att notera hur produkterna presterade under oväntade situationer, som när vi utsatte dem för plötsliga stötar eller när de tappades. En fällkniv ska inte bara vara ett effektivt verktyg, den ska också vara säker att använda i alla lägen.

Vår bedömning av säkerhet var därför avgörande när det kom till att bestämma vilken fällkniv som skulle utses till “bäst i test”.

Tips inför användning av fällkniv

Tips inför användning av fällkniv

Innan du sätter igång med att använda din nyligen förvärvade fällkniv, är det viktigt att vara medveten om några nyckelfaktorer.

Under vår omfattande testprocess stötte vi på flera insikter som hjälpte oss förstå vad varje köpare bör tänka på innan användning. Här delar vi med oss av de mest värdefulla tipsen för att du ska få ut det mesta av din kniv.

Rätt kniv för rätt ändamål

Det första steget mot en säker och effektiv användning av din fällkniv är att försäkra dig om att du använder rätt verktyg för jobbet. Under vårt test märkte vi att en fällkniv kan vara den bästa lösningen för många uppgifter, men ibland kan det vara bättre att använda andra verktyg. Exempelvis:

 • Jaktkniv för jaktändamål
 • Machete för kraftig vegetation
 • Svampkniv specifikt för svampplockning
 • Slaktkniv vid behandling av kött
 • Jaktyxa för kraftfullare arbete i skogen

Sköt om din kniv

Ett av de viktigaste inslagen vi märkte under vårt test var vikten av knivvård. En väl underhållen fällkniv presterar inte bara bättre, men det ökar också dess livslängd. Se till att regelbundet rengöra och slipa din kniv.

Dessutom, efter att ha testat flera knivar, kan vi bekräfta att en fällkniv som är “bäst i test” kräver lika mycket omsorg som någon annan.

Säker förvaring

När du inte använder din fällkniv är det av yttersta vikt att förvara den säkert. Genom att hålla bladet skyddat förhindrar du oavsiktliga skador och bevarar också skärpan. Under våra tester upptäckte vi att en säker förvaringsplats var avgörande för knivens livslängd och säkerhet.

Hantering med respekt

En fällkniv är ett verktyg, och som med alla verktyg bör det hanteras med respekt. Vårt test avslöjade att oavsiktliga skador ofta uppstod när användaren inte behandlade kniven med den försiktighet den förtjänade. Var alltid medveten om bladets position och hantera det med varsamhet.

Utbildning och kunskap

Slutligen, det viktigaste tipset vi kan ge baserat på vårt test är värdet av utbildning. Innan du sätter igång med att använda din kniv, investera tid i att lära dig om dess egenskaper, potential och begränsningar.

En fällkniv som har utsetts till “bäst i test” kommer verkligen att glänsa när den används av någon som vet hur man bäst utnyttjar den.

Sammanfattningsvis, oavsett om du väljer att köpa en billig fällkniv eller en dyrare modell, kommer dessa tips säkerligen att vara till nytta. Genom att ta dem till hjärta kan du njuta av en säker och effektiv användning av ditt verktyg i många år framöver.

Vanliga frågor om fällknivar 2024

Vanliga frågor om fällknivar 2024

Vad kostar det att köpa en fällkniv?

Priset för en fällkniv kan variera beroende på märke, material och design. Generellt kan man hitta en billig fällkniv för några hundralappar, medan premiumvarianter kan kosta tusentals kronor.

Var kan man köpa fällkniv?

Fällknivar kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderas det ofta att köpa online eftersom man där kan läsa recensioner och jämföra olika modeller mer noggrant.

Får man ha fällkniv på sig?

I Sverige är det tillåtet att äga en fällkniv, men det finns regleringar kring var och när man får bära den offentligt. Det är viktigt att vara medveten om dessa regler för att undvika problem.

Hur stor kniv får man ha?

I Sverige finns det specifika regler kring hur stora knivar man får bära. Generellt sett bör kniven inte vara för stor eller anses som ett vapen. Det är bäst att rådfråga lokala regelverk för exakta mått och bestämmelser.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen