Bästa Stormköket 2024 – Test av olika Stormkök

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Trangia 25-2 UL Stormkök

MSR Pocketrocket Deluxe Stormkök

MSR Windburner 1.0L Stormkök

Trangia 25-4 UL Stormkök

Klicka här för att se fler Stormkök.

Du som spenderar mycket tid i vildmarken känner säkert till hur smidigt ett stormkök kan vara. De har uppgiften agera som ett normalt kök ute i skogen och då ställs höga krav.

Det är viktigt att de är lätta och tar lite plats så att de enkelt kan bäras med. De ska dessutom kunna användas effektivt samtidigt som de ska kunna stå emot väder och vind.

I stort sett alla stormkök består av många olika delar och alla är utrustade med olika funktioner. Det är då viktigt att tänka på vad man är ute efter så att man kan få ut så mycket som möjligt ur sitt stormkök. Annars riskerar man att lägga pengar i onödan.

För att underlätta ditt köp har vi i den här texten recenserat fyra olika modeller samt besvarat olika vanligt förekommande frågor.

1. Bäst i test – Trangia 25–2 UL Stormkök

Trangia 25-2 UL Stormkök

Klicka här för att se bästa priset

Trangia 25–2 UL är ett litet och smidigt stormkök som är gjort i aluminium. Materialet låter den här modellen ha en ganska låg vikt på cirka 1025 gram trots att modellen är avsedd för 3 till 4 personer.

Den här produkten innehåller en stekpanna med 22 cm i diameter, en 0,9 liters kaffepanna, två kittlar med volymerna 1,75 liter respektive 1,5 liter. Medföljer gör också en brännare, en rem, en tång samt övre och undre vindskydd.

Med den här modellen medföljer många olika komponenter samtidigt som den är ganska liten vilket gör den mycket praktiskt. När allting är nedplockat och samlat blir måtten endast 22 cm i diameter x 10,5 cm i höjd.

Detta i kombination med vikten gör stormköket väldigt bärbart och enkelt att ta med sig. Storleken gör produkten lämplig att placera på ditt campingbord.

2. Populärast – MSR Pocketrocket Deluxe Stormkök

Klicka här för att se bästa priset

MSR Pocketrocket Deluxe är ett mycket kompakt stormkök som är designat för två personer. Paketet inkluderar en förvaringspåse, ett lock som kan fungera som sil, ett Mini LiteLifter grythandtag, en kyl- och värmesäker skål, en gryta på 1,2 liter samt en PocketRocket Deluxe spis.

Även fast det här stormköket innehåller så många komponenter kan det ändå sammanfogas till en liten och bärbar enhet som är lätt att ta med sig.

Det är samtidigt väldigt effektivt då spisen kan koka upp en liter vatten på endast tre minuter och tjugo sekunder. Denna tid håller sig även vid lägre utomhustemperaturer och vid en lägre mängd bränsle.

Den här modellen har dessutom en pålitlig och kvick Piezo tändare som är utrustad med en skyddad gnisttändare så att den håller längre.

3. Premiumval – MSR Windburner 1.0L Stormkök

MSR Windburner 1.0L Stovesystem Stormkök

Klicka här för att se bästa priset

MSR Windburner 1.0L är ett effektivt och snabbt stormkök som med en vindtät design och en verksam brännare kan koka upp vatten på endast fyra och en halv minut även under svåra väderförhållanden.

Kökets prisbelönta reactor-teknologi gör den här modellen perfekt till weekendcampingen eller för vandringsturen. Kittet kommer med ett enliters kärl utrustat med värmeväxlare, ett lock som kan användas som en sil med pip att dricka ur samt en BPA-fri skål att äta ur.

Medföljer gör även ett fällbart stativ och för att du ska kunna få med stormköket i packningen så lätt som möjligt kan hela kittet packas ner i kokkärlet.

Detta gör så att hela dess volym när det är nedpackat blir endast en liter och utan gasen väger MSR Windburner 1,0 l endast 432 gram.

4. Billigast – Trangia 25–4 UL Stormkök

Klicka här för att se bästa priset

Trangia 25–4 UL är ett stormkök som, likt Trangia 25–2 UL, är lite större och är därmed gjort för tre till fyra personer. Det passar därför perfekt till utflykter med till exempel familjen.

I kittet ingår två kittlar: 1,5 liters respektive 1,75 liters, en kaffepanna på 0,9 liter, en brännare, en rem, en tång, övre och undre vindskydd samt en non-stickbelagd stekpanna på 22 cm i diameter.

Även fast det här stormköket är gjort för tre till fyra personer blir det fortfarande väldigt kompakt när det är nedpackat då måtten blir 22 cm i diameter x 10,5 cm. Samtidigt väger inte köket särskilt mycket då det ligger på 1075 gram.

Med det här stormköket kan man alltså få väldigt mycket för pengarna då det är en relativt billig modell samtidigt som den kan laga mat åt en hel familj.

Lista över de bästa stormköken 2024

  • Bäst i test: Trangia 25–2 UL Stormkök
  • Populärast: MSR Pocketrocket Deluxe Stormkök
  • Premiumval: MSR Windburner 1.0L Stormkök
  • Billigast: Trangia 25–4 UL Stormkök

Vanliga frågor om stormkök

Vad är skillnaden mellan spritkök och stormkök?

Oftast handlar den huvudsakliga skillnaden mellan de två om bränslet de använder sig av. Spritkök blir väldigt lätta att använda då allt man behöver göra för att starta det är att hälla på till exempel T-röd på brännaren och sedan tända på.

En nackdel med just spritkök är att de är mindre effektiva än stormkök och att de därmed inte presterar lika bra under olika väderförhållanden. Oftast brukar det ta mellan 10 och 15 minuter att koka en liter vatten.

Vad kostar ett stormkök?

Beroende på vilka delar som ingår för varje kök kan priserna skilja sig en hel del. Oftast kan de kosta från några hundralappar till några tusen kronor och på den här hemsidan har vi gett exempel på stormkök som kostar mellan 950 kr och 2300 kr.

Vilket bränsle ska man ha i ett stormkök?

Det beror på vilken sorts modell man har. Spritkök tar till exempel T-röd medan gaskök använder gasol i tuber och multifuelkök kan använda fotogen eller bensin.

Kan man ha stormkök inomhus?

Det går att använda stormköken inomhus men då måste man tänka på att de är avsedda för utomhusbruk. Det krävs att du har brandsäkra material runtomkring, god ventilation och fritt ovanför köket.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan ett stormkök vara ett av de absolut mest praktiska föremål som man har med sig ut i naturen. Stormköket kan laga ens mat precis som ett vanligt kök och är helt portabla och enkla att plocka ner.

Med så många finurliga funktioner och delar är det lätt att bli förvirrad när man ska införskaffa sig ett stormkök. Det viktigaste att tänka på är vad man ska ha köket till och vilka funktioner man föredrar. Tänk även på att gasen till stormköket inte alltid följer med i köpet.

”Stormköket är vår tids förbättrade och moderniserade lägereld”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen