Bästa sporken 2024 – Test av olika sporkar

Bäst i test plast

Bäst i test metall

Bäst i test trä

Bäst premiumval

Light My Fire Original

The Lightweight

Stabilotherm Beechwood

Light My Fire Spork N Straw

I takt med att utomhusaktiviteter och minimalistisk vandring har blivit allt populärare, har behovet av mångsidiga verktyg växt. En sådan ovärderlig kompanjon för äventyrare, vandrare och till och med de som bara äter sin lunch på jobbet, är sporken.

Detta mångsidiga redskap, en fusion mellan en sked och en gaffel, har blivit en favorit för många. Men hur väljer man rätt bland alla alternativ?

I vår senaste granskning har vi gått igenom ett brett sortiment för att ge dig en djupdykning i vad marknaden har att erbjuda när det kommer till den här lilla, men ack så viktiga prylen.

1. Bäst i test plast – Light My Fire Original

Light My Fire Original spork

Se bästa priset

När vi testade Light My Fire Original Spork, blev vi direkt förtjusta i dess mångsidighet och genomtänkta design. Denna 3-i-1-lösning, som kombinerar sked, gaffel och kniv i en enda produkt, visade sig vara en ovärderlig följeslagare under våra utomhusaktiviteter.

Från snabbluncher i staden till middagar under stjärnorna upplevde vi hur Spork förenklade vår måltidsupplevelse och minimerade det klumpiga bärandet av flera bestick.

En av de mest imponerande egenskaperna hos denna Spork är dess lätta vikt. Med sina 0,011 kg kände vi knappt dess närvaro i vår ryggsäck. Detta kombinerat med dess kompakta storlek gör den idealisk för resande, vandring eller bara en picknick i parken.

Spork Original är inte bara praktisk, utan också miljövänlig. Tillverkad av 100% BPA-fri biobaserad plast kände vi oss trygga med att använda den dagligen.

Den biobaserade plasten, tillverkad av växter eller andra biologiska råvaror, erbjuder en hållbar fördel framför traditionella oljebaserade plaster. Även om Spork inte är biologiskt nedbrytbar, är det fortfarande ett steg i rätt riktning för att minska vårt ekologiska fotavtryck.

Under vårt test märkte vi dock en liten nackdel med produkten. Den tandade sidan av Spork, avsedd att fungera som en kniv, kunde ha varit lite vassare för att effektivt klara av hårdare rätter eller tjockare bitar av mat.

Men med tanke på dess kompakta design och andra fördelar, var detta en liten kompromiss att göra.

Avslutningsvis visade Light My Fire Original Spork sig vara en stjärna bland utomhusbestick. Dess mångsidighet, lätta vikt och miljövänliga material gör den till ett måste för alla som älskar äventyr eller bara vill ha en hållbar lösning för daglig användning.

Fördelar

 • Mångsidig 3-i-1 design
 • Lättviktig och kompakt
 • Miljövänlig, tillverkad av 100% BPA-fri biobaserad plast
 • Lätt att rengöra och tål maskindisk

Nackdelar

 • Tandad sida (kniv) kunde ha varit vassare

2. Bäst i test metall – The Lightweight

The Lightweight spork

Se bästa priset

När vi först fick höra om Spork Titan, var vi genast intresserade av att testa detta lätta men robusta bestick. Efter flera veckors användning, under både vardags- och extrema förhållanden, kan vi säga att vi är mycket imponerade. Den levererade precis som utlovat: extrem hållbarhet med lättviktskvaliteter.

Spork Titan kändes stark och pålitlig i handen. Trots några tillfällen då den utsattes för påfrestningar, som att trampa på den eller använda den vid matlagning över öppen eld, visade den inga tecken på skada eller slitage.

Faktum är att den förblir oslagbar och opåverkad, tack vare titanens enastående egenskaper. Det var särskilt uppskattat att den inte avger någon metallsmak, vilket kan vara fallet med andra metallbestick.

En annan viktig faktor för oss var dess lätta vikt. På endast 19 gram var det knappt märkbart när det var packat ner i vår ryggsäck, vilket gör det till ett utmärkt val för långa vandringsturer eller tågluffande.

Trots sin lätta vikt, var den robust nog att hantera matlagning vid höga temperaturer, som när vi rörde om en kopp kokande soppa eller stekte något över en eld.

Slutligen, efter måltiderna, var rengöringen en bris. Allt som behövdes var en snabb sköljning med vatten. Dess maskindisk-säkra egenskap var också ett plus, även om vi mest rengjorde den för hand under våra äventyr.

Det enda lilla problemet vi stötte på var att den, på grund av sin släta yta, ibland var lite hal att hålla när den var smutsig eller oljig. Men detta var en mindre sak jämfört med de många fördelarna med produkten.

Fördelar

 • Extremt hållbar och tålig
 • Lättviktig
 • Lätt att rengöra
 • Tål höga temperaturer

Nackdelar

 • Kan vara lite hal

3. Bäst i test trä – Stabilotherm Beechwood

Stabilotherm Beechwood spork

Se bästa priset

Under vår senaste campingresa fick vi äntligen möjlighet att prova Stabilotherm Beechwood, en spork tillverkad helt av bokträ.

Först och främst märkte vi direkt den naturliga känslan av träet, vilket var en trevlig paus från de vanliga plast- eller metallsporkarna vi tidigare stött på. Den var också bekväm att hålla i, med en jämn finish som inte skavde mot huden.

Bokträet tillförde en robusthet som vi inte förväntade oss, vilket gjorde det enkelt att äta även tjockare rätter som grytor och stuvningar.

Vi var särskilt imponerade av hur lätt den var, vägande in på endast 18 gram. Trots detta var den tillräckligt hållbar för att hantera våra måltider utan problem.

Eftersom den kombinerar både sked och gaffel i en, minskade den behovet av att ha med sig flera bestick.

Detta var särskilt användbart när vi ville minska vikten i vårt packning. Dessutom kändes det bra att använda ett produkt som är miljövänligt, eftersom det var tillverkat av 100% trä och inte innehöll några skadliga tillsatser.

Den enda utmaningen vi stötte på var under rengöringen. Eftersom den är tillverkad av trä, kunde den inte blötläggas och vi var tvungna att vara noga med att handdiska den direkt efter användning för att förhindra att matrester fastnade.

Trots detta var underhållet förhållandevis enkelt, och det var en liten kompromiss att göra med tanke på dess andra fördelar.

Fördelar

 • Bekväm att hålla i
 • Lätt men robust
 • Miljövänlig

Nackdelar

 • Kräver omedelbar handdisk
 • Kan inte blötläggas

4. Bäst premiumval – Light My Fire Spork N Straw

Light My Fire Spork N Straw spork

Se bästa priset

Under vår senaste vandringstur hade vi nöjet att testa Light My Fire Spork N Straw. Denna produkt kom som en räddning för oss, särskilt när vi ville minska vår packning men ändå ha tillgång till praktiska matverktyg.

Denna spork och sugrör är tillverkad av 100% titan, vilket är känd för sin styrka och lätthet, och det var tydligt när vi använde den. Sporken kombinerar en sked, gaffel och kniv, vilket gör det till det ultimata multifunktionsbesticket för utomhusäventyr.

En annan stor fördel var att den var extremt hållbar och okrossbar, vilket var uppenbart när vi råkade tappa den ett par gånger på steniga underlag.

Sugröret, å andra sidan, var idealiskt för att dricka våra favoritdrycker utan att tänka på den metalliska smaken, något som ofta är ett problem med metalliska sugrör. Den drickvänliga designen och smidiga storleken gjorde att den enkelt kunde förvaras i dess medföljande fodral av återvunnen merinoull.

Vi uppskattade även det miljömedvetna tillvägagångssättet bakom produkten. Fodralets merinoull är ett biprodukt från Woolpowers klädtillverkning och erbjuder en hållbar lösning som är skonsam mot planeten. Samtidigt var det lätt att ta med och kunde enkelt sköljas av om det blev smutsigt.

Trots alla dess fördelar, var det en liten nackdel som vi upplevde. Medan titan är ett robust och hållbart material, fann vi att det kunde vara lite glatt att greppa, särskilt med våta händer. Även om detta inte var en dealbreaker för oss, kände vi att det var viktigt att nämna det.

Fördelar

 • Multifunktionellt bestick
 • Extremt hållbar och lätt
 • Miljövänligt och hållbart fodral

Nackdelar

 • Lite glatt att greppa

5. Bra i titan – UCO Titanium

UCO Titanium spork

Se bästa priset

Under en nylig vandringstur hade vi chansen att testa UCO Titanium Utility Spork, och vår upplevelse var mestadels positiv. Med tanke på hur viktigt det är med lättviktiga men robusta redskap under dessa utflykter, var detta multifunktionella verktyg ett välkommet tillskott till vår utrustning.

Den var tillverkad av titan, vilket gav en kombination av lätthet och hållbarhet, och dess vikt på endast 15 gram gjorde den till ett utmärkt val för längre turer där varje gram räknas.

En av de mest framstående egenskaperna hos denna spork är dess tredelade funktion, med en sked i ena änden och en gaffel med en räfflad knivkant på den andra.

Detta innebar att vi inte behövde bära flera redskap, vilket sparade både utrymme och vikt i ryggsäcken. Dess ergonomiska design gjorde den också bekväm att använda, oavsett om vi åt soppa, pasta eller skar genom lite hårdare rätter.

Det strategiskt placerade hålet i handtaget, förutom att minska vikten, var också mycket praktiskt. Vi använde det medföljande silikonsnöret för att fästa sporken på våra ryggsäckar, vilket var särskilt användbart när vi ville ha den lättillgänglig under lunchpauserna.

Det faktum att den är diskmaskinssäker var också ett plus, även om vi mestadels rengjorde den för hand under vår tur.

Om vi skulle peka ut en nackdel, skulle det vara att trots knivens räfflade kant var den inte så effektiv för att skära genom mycket hårda eller tjocka livsmedel, vilket vi märkte när vi försökte dela en hård ostar eller grövre köttstycken.

Fördelar

 • Lätt och hållbar tack vare titan
 • Multifunktionell 3-i-1-design
 • Ergonomisk och bekväm att använda
 • Lätt att fästa och bära

Nackdelar

 • Knivkanten är inte tillräckligt skarp för mycket hårda livsmedel
 • Kan bli varm när den används med mycket varma livsmedel

6. Billig men bra – Primus Folding

Primus Folding spork

Se bästa priset

Nyligen fick vi chansen att pröva Primus Folding Spork under en helgutflykt, och det visade sig vara en överraskande nytta. När man reser, särskilt när utrymmet och vikten är av stor betydelse, behöver man redskap som är kompakta, lätta och funktionella.

Denna spork, som väger endast 10,5 gram och har en höjd av 40 mm när den är hopfälld, passade räkningen perfekt.

Det första vi märkte var hur praktisk den var. Med en kombination av sked och gaffel i ett, behövde vi inte oroa oss för att ta med oss separata bestick.

Det vikbara formatet gör den särskilt lämplig för att stoppa i fickan eller ryggsäcken utan bekymmer. Vi hittade den speciellt användbar under våra måltider på vandringsturen.

Primus Folding Spork är gjord av PC-plast, vilket gav en anmärkningsvärd känsla av hållbarhet. Trots sin lätthet kändes den aldrig bräcklig.

Och eftersom den är så prisvärd, var vi inte oroliga för att förlora den, även om den visade sig vara en oumbärlig följeslagare. Dess tangerine (mandarin-orange) färg gjorde den också lätt att hitta i väskan.

Efter vår utflykt uppskattade vi att den enkelt kunde diskas precis som andra bestick, vilket betyder att vi kunde använda den om och om igen utan problem.

Om det fanns något att klaga på skulle det vara att när den används för väldigt heta livsmedel kände vi lite värme som överfördes, men det var en mindre olägenhet i jämförelse med dess övriga fördelar.

Fördelar

 • Lätt och kompakt design
 • Funktionell som både gaffel och sked
 • Slitstark PC-plastkonstruktion

Nackdelar

 • Kan bli lite varm med heta livsmedel
Hur vi utförde vårt test av sporkar 2024

Hur vi utförde vårt test av sporkar 2024

Att finna den bästa sporken på marknaden kräver ett noggrant och genomtänkt test. Vårt team har dedikerat tid och resurser för att granska varje produkt med precision.

Det här testet utfördes med ett antal kritiska faktorer i åtanke, och genom hela processen blev vår gemensamma fråga: Vilken produkt skulle stå ut som vår ”bäst i test”-spork? Låt oss guida dig genom vår metodik.

Upprättande av testmiljö

För att säkerställa rättvisa och konsekventa resultat var vår första uppgift att skapa en standardiserad testmiljö.

Vi valde en neutral inomhusplats, fri från yttre påverkan såsom väder eller vind. Temperaturen hölls konstant för att imitera en medelmåttig utomhustemperatur, vilket efterliknade den vanligaste användningsmiljön för en spork.

Under hela vårt test funderade vi på hur olika miljöer skulle påverka upplevelsen av att använda produkten.

Vår testprocess

Steg för steg:

 • Först valde vi ut de mest populära sporkarna, både billiga spork-varianter och de i högre prisklass.
 • Varje spork steriliserades noggrant innan testet.
 • En serie med rätter, från soppa till pasta, valdes för att testa sporkens mångsidighet.
 • Varje medlem i vårt team fick sedan en chans att använda varje spork med de olika rätterna.

Vi var mycket noggranna med att notera våra upplevelser och tankar under varje steg i testprocessen.

Utförande av testerna

När det kom till själva utförandet av testerna, blev vår strategi mycket tydlig:

 • Varje spork testades av minst tre teammedlemmar.
 • Varje test varade i genomsnitt 15 minuter per rätt.
 • Vi upprepade testet för varje spork tre gånger för att säkerställa konsekvens.

Punktlista över relevanta insikter från testet:

 • De flesta sporkar i metall, särskilt spork titan, presterade bättre vid varma rätter.
 • Billiga spork-modeller visade ibland en tendens till att böja eller missforma sig under tryck.
 • Bra spork-utformning spelade en nyckelroll i användarupplevelsen, särskilt när det gällde att hantera kladdigare mat.

Utvärdering

Efter att ha genomfört testet kom den kanske mest komplexa delen av processen: att utvärdera resultaten.

Vår utvärderingsprocess började med att sammanställa anteckningar och intryck från varje teammedlem. Vi jämförde produkternas prestanda i varje scenario och diskuterade varje sporks för- och nackdelar.

Därefter kategoriserade vi varje spork baserat på användningsområde, från den bästa sporken för vardagsbruk till den bästa för camping och äventyr. För att köpa en spork som passar just dina behov var det viktigt för oss att framhäva dessa skillnader i vår utvärdering.

Hållbarhet och långtidstest

För att verkligen kunna rekommendera en bra spork ville vi inte bara fokusera på omedelbar användning, utan också på långtidshållbarheten.

Därför genomförde vi en rad långtidstester där sporkarna utsattes för upprepad användning under en tidsperiod på flera månader. Särskilt sporkar i metall, såsom spork titan, var i fokus här.

Vi simulerade olika situationer, från att tappa dem på hårt underlag till att utsätta dem för extrema temperaturer. Vår ambition var att identifiera produkter som kan stå emot tidens prövning och fortsätta prestera på topp.

Säkerhet och pålitlighet

Under hela vårt test stod säkerheten i centrum. Trots att en spork kan verka som en enkel produkt, var det av yttersta vikt att se till att varje modell var säker i alla användningsscenarion.

Detta innebar att kontrollera om det fanns några skarpa kanter eller andra potentiella risker. Pålitligheten var också en viktig aspekt. Vi ville försäkra oss om att varje spork inte bara var säker vid första användningstillfället, utan också efter långvarig användning.

Oväntade situationer som att tappa sporken eller råka sätta för mycket tryck på den togs också med i beräkningen. Detta hjälpte oss att få en bredare bild av produktens totala säkerhet och pålitlighet under varierande förhållanden.

Tips inför användning av spork

Tips inför användning av spork

När vi utförde vårt test av olika sporkar upptäckte vi att det finns vissa aspekter som är viktiga att ta hänsyn till innan man börjar använda sin spork.

Dessa tips kommer inte bara att förbättra din upplevelse, utan också säkerställa att du får ut det mesta av din produkt.

Hantering och skötsel

Ett av de första tipsen vi insåg under vårt test var vikten av rätt hantering och skötsel. En spork kan verka okomplicerad, men att sköta den korrekt kan förlänga dess livslängd betydligt.

Rengör den regelbundet för att undvika uppsamling av bakterier och skölj av den direkt efter användning, särskilt om du använt den till något syrligt eller salt.

Utrustningens samspel

Under testprocessen upptäckte vi att en spork fungerar bäst när den används i kombination med rätt utrustning. Här är några saker att tänka på:

 • Stormkök: När du lagar mat ute i naturen med ett stormkök är det bra att ha en spork av hög kvalitet. Den bör vara tillräckligt robust för att hantera både hårdare och mjukare rätter.
 • Campingbord: Ett stabilt campingbord kan göra stor skillnad. När vi testade, märkte vi att en stadig yta minskade risken för att spilla eller tappa mat.
 • Kåsa: En kåsa och en spork går hand i hand när det kommer till utematning. De kompletterar varandra väl, och en bra spork bör kunna hantera såväl soppor som fasta måltider.
 • Liggunderlag: Även om det kan verka orelaterat, märkte vi att ett bekvämt liggunderlag gjorde måltidsupplevelsen mycket trevligare. Att sitta bekvämt när du äter kan göra hela skillnaden.

Materialval

Det material som sporken är tillverkad av spelade en stor roll under vårt test. En billig spork kan vara tillverkad av mindre hållbart material medan en spork i metall, särskilt en spork i titan, ofta håller längre.

Men, det bästa rådet vi kan ge efter att ha utsett vår bäst i test är att investera i en spork av bra kvalitet, oavsett material, för att säkerställa en hållbar och långvarig användning.

Säker förvaring

Under vårt test insåg vi vikten av att förvara sporken på rätt sätt. Placera den inte löst i ryggsäcken där den kan repa andra föremål eller skadas själv. En liten fodral eller påse kan vara en bra lösning för att hålla den säker.

Sammanfattning

För att få bäst möjliga upplevelse av din spork rekommenderar vi att:

 • Sköta och rengöra den regelbundet
 • Kombinera med rätt utrustning som stormkök, campingbord och kåsa
 • Välja rätt material som passar dina behov
 • Förvara den säkert när den inte används.

Genom att beakta dessa tips, baserat på vår testupplevelse, kommer du att få en mycket bättre upplevelse nästa gång du bestämmer dig för att köpa en spork eller använda en du redan har.

Vanliga frågor om sporkar 2024

Vanliga frågor om sporkar 2024

Vad kostar det att köpa en spork?

Priset för en spork kan variera beroende på material och märke, men generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 10 och 200 kronor.

Var kan man köpa spork?

Även om sporkar finns tillgängliga i fysiska butiker, rekommenderar vi att köpa dem online för ett bredare urval och ofta bättre priser.

Vad betyder Spork?

Spork är en sammanslagning av orden “spoon” (sked på engelska) och “fork” (gaffel på engelska) vilket resulterar i ett kombinerat redskap med funktion av både sked och gaffel.

Vem uppfann Sporken?

Sporken har en oklar ursprungshistoria, men den har dokumenterats i olika former sedan 1800-talet. Dock blev den mer allmänt känd och populär under 1900-talet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen