Bästa första hjälpen 2024 – Test av olika första hjälpen kit

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst skåp

Cederroth Medium

Cederroth X-Large

Nexa First Aid Medium

Gima Första hjälpen

Att ha rätt utrustning nära till hands kan vara skillnaden mellan liv och död. Första hjälpen är en oumbärlig del av varje hushåll, arbetsplats och reseföremål.

I vår senaste genomgång har vi granskat marknadens bästa första hjälpen kit för att ge dig en klar inblick i vad som verkligen räknas när olyckan är framme.

Genom att förstå vad varje produkt kan erbjuda och hur de presterar under verkliga förhållanden, hoppas vi kunna guida dig till det bästa valet för dina behov. Låt oss dyka in i vår utförliga analys och se vad vi har upptäckt.

1. Bäst i test – Cederroth Medium

Cederroth Medium första hjälpen kit

Se bästa priset

När vi beslutade oss för att testa Cederroth Medium var vi direkt imponerade av kitets design och slitstarka konstruktion. Den tjocka förpackningen skyddar innehållet från yttre påverkan, vilket är särskilt viktigt i miljöer där kitet kan utsättas för damm, fukt och stötar.

Det mest påtagliga med Cederroth Medium var dess genomtänkta innehåll. Det var tydligt att fokus inte bara låg på att tillhandahålla det mest grundläggande inom första hjälpen, utan även särskilda verktyg och tillbehör för specifika skador och nödsituationer.

Andningsmasken med dess dedikerade skyddspaket var en viktig detalj, särskilt i ljuset av den nuvarande hälsovårdsdebatten och behovet av att ge andningsstöd utan att kompromissa med säkerheten.

En annan anmärkningsvärd punkt var tillgången till både Cederroth 4-in-1 blodstoppare och mini blodstoppare.

Dessa var ovärderliga när vi testade kitet på skärsår, och deras förmåga att snabbt hantera blödningar var utomordentlig. Cederroth Burn Gel Dressing blev också snabbt en favorit bland oss då den erbjöd omedelbar lindring för brännskador.

De transparenta fickorna på insidan av Cederroth Medium möjliggör snabb identifiering av innehållet, vilket kan spara värdefulla sekunder i en nödsituation. Detta kombinerat med det justerbara handtaget och möjligheten att lägga till egna första hjälpen-artiklar gjorde detta kit till en favorit i våra tester.

Det enda lilla minus vi fann var att medan kitet är otroligt välsorterat, kan dess storlek och vikt göra det lite otympligt att bära med sig under längre utflykter. Dock, med tanke på det omfattande innehållet, känns detta som en mindre nackdel.

Fördelar

 • Slitstarkt och skyddande hölje
 • Bred variation av första hjälpen-artiklar
 • Transparenta fickor för snabb tillgång
 • Möjlighet för egna tillägg

Nackdelar

 • Något tungt och otympligt för långa utflykter

2. Bäst premiumval – Cederroth X-Large

Cederroth X-Large första hjälpen kit

Se bästa priset

När vi satte igång med att testa Cederroth X-Large var vi genast imponerade av väskans rejäla design. Väskan, som är konstruerad i hårdplast, står inte bara emot damm och fukt, utan även smuts – en viktig egenskap i tuffa miljöer.

Väskans innehåll var praktiskt sorterat i olika fack, vilket vi verkligen uppskattade eftersom det underlättade att snabbt hitta rätt produkt när tid är av essens.

En av de mest unika egenskaperna hos denna första hjälpen-väska är plåsterautomaten som sitter på utsidan av locket.

Vi fann detta vara oerhört praktiskt, eftersom det var enkelt att komma åt plåstren utan att behöva gräva genom väskan. Detta minskade också risken att väskans övriga innehåll exponeras för yttre faktorer.

Väskan kan också fästas på vägg som en ryckväska, något som kan vara mycket användbart på ställen där snabb åtkomst till första hjälpen-material är avgörande. Väskans färger, grön och gul, gjorde den lätt att identifiera även på avstånd, vilket kan vara kritiskt i en nödsituation.

Något som vi däremot stötte på som en mindre nackdel var väskans vikt. Trots att den är robust och innehåller många viktiga produkter, kan den kännas något tung att bära för en längre tid.

I helhet fann vi Cederroth X-Large vara en utmärkt produkt, särskilt lämpad för de som behöver en pålitlig första hjälpen-lösning för arbetsplatser eller andra miljöer där olyckor kan inträffa.

Det faktum att alla produkter är försedda med självförklarande instruktioner gör också detta kit till ett utmärkt val för dem som kanske inte är helt bekanta med första hjälpen-procedurer.

Fördelar

 • Rejäl och tålig design
 • Praktisk plåsterautomat på utsidan
 • Tydligt sorterat innehåll
 • Självförklarande instruktioner

Nackdelar

 • Något tung
 • Kan kännas klumpig att bära runt på

3. Bäst budgetval – Nexa First Aid Medium

Nexa First Aid Medium första hjälpen kit

Se bästa priset

Under vår senaste testning utforskade vi Nexa First Aid Medium, ett första hjälpen-kit designat för att ge snabb lindring vid mindre olyckor.

Vid första anblicken var vi imponerade av väskans kompakta design, som är lätt att förvara i bilen, hemma eller på arbetsplatsen. Med sin röda färg och svarta blixtlås är den inte bara estetiskt tilltalande, men också lätt att identifiera i en nödsituation.

Väskans innehåll på 61 delar täcker allt från små till lite större sår, och inkluderar praktiska verktyg som sax, pincett, och engångshandskar. Vi uppskattade särskilt att Nexa inkluderat en mun-mot-mun-mask, vilket inte alltid är standard i andra kit. Bränngel är också en utmärkt tillsats för att ge snabb lindring från mindre brännskador.

En unik aspekt av detta kit är dess utrymme för eget apotek. Sidofacken tillåter dig att anpassa väskan efter dina egna behov, vilket vi fann vara en innovativ och användarvänlig funktion. Denna flexibilitet kan vara avgörande, särskilt om någon har specifika medicinska behov eller allergier.

Nexa First Aid Medium levereras i en genomskinlig påse med en header, vilket gör den idealisk för att ge bort som en gåva. Men en sak vi märkte under vår testning var att, trots att väskan är fylld med nödvändiga artiklar, kan vissa fack vara lite svåra att öppna snabbt, särskilt i stressade situationer.

Totalt sett anser vi att Nexa First Aid Medium är ett omfattande och välutrustat första hjälpen-kit som är lämpligt för en rad olika situationer. Dess kvalitativa komponenter och möjligheten att anpassa gör det till en pålitlig resurs i nödsituationer.

Fördelar

 • Omfattande innehåll som täcker en rad skador
 • Möjlighet att anpassa med eget apotek
 • Innehåller mun-mot-mun-mask

Nackdelar

 • Vissa fack kan vara svåra att öppna snabbt

4. Bäst skåp – Gima Första hjälpen

Gima Första hjälpen första hjälpen skåp

Se bästa priset

Vi hade nyligen möjligheten att testa Gima Första Hjälpen, ett första hjälpen-skåp i metall designat för arbetsplatser med upp till 50 anställda.

Skåpet kommer med ett antal inre hyllor och dörrhyllor, vilket gör det enkelt att organisera och snabbt hitta det du behöver i en nödsituation. Låset med nyckel ger en extra säkerhetsåtgärd, vilket vi ser som en viktig detalj.

Vad som särskilt imponerade oss var det omfattande innehållet i skåpet. Utöver de grundläggande sakerna som plåster och skyddshandskar, inkluderar Gima även mer specialiserade föremål som en blodtrycksmätare och stetoskop, vilket kan vara avgörande i mer komplicerade första hjälpen-scenarier.

Det finns även utrymme för flaskor, och vi gillade verkligen den inbyggda stödfunktionen som håller dem på plats.

En annan funktion som drog vår uppmärksamhet var den inbyggda termometern. I dessa tider är det viktigt att kunna snabbt kontrollera någons temperatur, och denna digitala termometer gör jobbet snabbt och effektivt.

Skåpet inkluderar också instruktionsbok och vägledningsbroschyr på flera språk, vilket gör det lättanvänt även för personer som kanske inte är helt bekväma med svenska.

Det enda vi kände kunde förbättras var vikten. Skåpet väger 12,9 kg, vilket kan göra det lite klumpigt att flytta, särskilt i en nödsituation. Det är dock en liten detalj jämfört med alla de fördelar skåpet erbjuder.

Totalt sett finner vi Gima Första Hjälpen som ett utmärkt tillägg till alla arbetsplatser. Dess robusta byggkvalitet och omfattande innehåll gör det till en pålitlig resurs vid alla typer av olyckor eller medicinska nödsituationer.

Fördelar

 • Omfattande innehåll inklusive specialiserade verktyg
 • Robust och säker med lås och nyckel
 • Användarvänliga flerspråkiga instruktioner

Nackdelar

 • Ingen inbyggd belysning för lättare synlighet

5. Bäst portabilitet – Mil-Tec Första hjälpen Mini

Mil-Tec Första hjälpen Mini första hjälpen kit

Se bästa priset

När det gäller första hjälpen, är det ofta en balans mellan att ha tillräckligt med material och samtidigt kunna förvara det på ett smidigt sätt. Mil-Tec Första Hjälpen Mini erbjuder en kompakt lösning med viktiga förnödenheter.

Vi var imponerade av det kraftiga tyget och den vattenskyddade dragkedjan som håller innehållet torrt och säkert. Dragkedjan kan öppnas i båda riktningarna, vilket vi fann vara en väldigt användbar funktion i en stressad situation.

Vi älskade bandet på baksidan av väskan, som gör det enkelt att fästa den på ett bälte eller annan utrustning. När du öppnar väskan, vecklar den ut sig så att du får en god överblick över innehållet.

Flera fack och en meshficka med dragkedja hjälper dig att organisera material som bandage, sax, och kompresser. Innehållet känns genomtänkt, med saker som säkerhetsnålar och tvättlappar, vilket gör detta kit till ett utmärkt val för mindre till medelstora skador.

Det enda vi fann som en potentiell nackdel var avsaknaden av någon form av instruktionsmanual eller snabbguide för första hjälpen.

För någon som inte är helt bekant med första hjälpen kan detta vara en utmaning. Annars är detta ett utmärkt första hjälpen-kit för den som söker en kompakt och bärbar lösning med alla nödvändigheter.

Fördelar

 • Kompakt och lätt att bära
 • Vattenskyddad dragkedja
 • God överblick tack vare utvikbar design
 • Genomtänkt innehåll för de flesta mindre nödsituationer

Nackdelar

 • Ingen instruktionsmanual eller snabbguide för första hjälpen
 • Kan vara för liten för mer komplicerade medicinska behov

6. Bra station – Cederroth

Cederroth första hjälpen skåp

Se bästa priset

När vi testade Cederroths Första Hjälpen-station var vi i första hand imponerade av hur genomtänkt och användarvänlig den var. Den har allt man behöver för att snabbt och effektivt hantera de flesta typer av skador – från mindre sår till större blödningar.

Vi var särskilt imponerade av den integrerade Soft Foam Dispensern på 2 meter, vilket gör det lätt att skydda och förbanda sårbere områden.

Den transparenta luckan som skyddar mot damm och fukt känns som en självklarhet, men det är en detalj som vi uppskattar. Det inbyggda extra utrymmet för att lägga till egna produkter är också en god idé, vilket gör den mycket anpassningsbar.

Ännu bättre är att stationen nu är mer miljövänlig, med över 85% av den grönfärgade plasten kommer från återvunnet material. Det är ett steg i rätt riktning och en stor tumme upp för oss.

Vi fann dock en nackdel med kitet. Medan den inkluderade Första Hjälpen-instruktionen är bra för att ge en grundläggande förståelse, kände vi att den kunde ha varit mer omfattande.

Det skulle vara till hjälp med mer detaljerade anvisningar eller en QR-kod för en digital manual, särskilt för de som inte är utbildade i första hjälpen.

I slutändan är detta en mycket pålitlig och robust Första Hjälpen-station som inte bara är funktional utan också känns ansvarstagande med sin miljövänliga konstruktion. Vi tror verkligen att det här är en investering som kan göra skillnad i en nödsituation.

Fördelar

 • Anpassningsbar med extra utrymme för eget val av produkter
 • Miljövänlig konstruktion
 • Transparent lucka för skydd mot damm och fukt

Nackdelar

 • Bristfälliga instruktioner
Hur vi utförde vårt test av första hjälpen kit 2024

Hur vi utförde vårt test av första hjälpen kit 2024

När det kommer till att utvärdera första hjälpen kit är det av yttersta vikt att förhållandena är konsekventa. Detta säkerställer att alla produkter har samma chans att visa sin fulla potential.

Under vårt test strävade vi efter att vara noggranna, opartiska och framför allt rättvisa. Låt oss dyka djupare in i vår metodik och se vilken produkt som till slut blev bäst i test.

Skapandet av rätt testmiljö

Det första steget i vårt test var att ordna en testmiljö som skulle spegla de mest sannolika förhållandena där en första hjälpen kit skulle komma till användning. Vi valde en lugn inomhusmiljö för att eliminera yttre störningar.

Temperaturen hölls konstant, och vi såg till att ha all nödvändig utrustning för att kunna replikera en rad olika nödsituationer. Denna miljö gav oss möjlighet att jämföra produkternas prestanda under liknande förhållanden.

Stegen i vår testprocess

Med vår testmiljö i ordning kunde vi påbörja vår noggrant planerade testprocess. Vi började med att granska varje första hjälpen väska individuellt för att notera första intryck och se om något saknades.

Därefter, med hjälp av instruktionsböcker och vår egen expertis, simulerade vi olika skadesituationer för att verkligen sätta varje produkt på prov. Vi noterade hur lätthanterliga produkterna var, vilken typ av vägledning som erbjuds och hur effektiva verktygen i varje kit var.

Utförandet av våra tester

 • Antal tester per produkt: Varje produkt testades tre gånger för att garantera tillförlitliga resultat.
 • Testets längd: Varje test varade i genomsnitt 30 minuter, vilket gav oss tillräckligt med tid att granska varje aspekt av produkten.

Under dessa tester observerade vi hur varje första hjälpen låda stod emot våra simulerade utmaningar. Vissa produkter imponerade verkligen med sin robusthet och mångsidighet, medan andra föll kort.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha utfört alla våra tester satte vi oss ner för att noggrant utvärdera resultaten. Vi jämförde alla första hjälpen väskor med varandra baserat på flera kriterier: lätthanterlighet, innehållskvalitet, användarvänlighet och praktisk tillämpning.

Vi organiserade också produkterna i olika kategorier beroende på deras styrkor, såsom “bästa första hjälpen för hemmabruk” eller “billig första hjälpen med hög kvalitet”.

Genom att korsreferera våra anteckningar och observationer kunde vi komma fram till en överenskommelse om vilken produkt som förtjänade titeln bäst i test.

Hållbarhet genom långtidstest

Att köpa en första hjälpen låda är en investering i din säkerhet, och därför ville vi säkerställa att de produkter vi rekommenderade hade lång livslängd. Vi genomförde ett långtidstest där vi utsatte produkterna för dagligt slitage under flera månader.

Detta inkluderade att öppna och stänga förpackningarna, använda verktygen regelbundet och se hur materialet höll över tid. En del produkter visade tydliga tecken på slitage snabbare än andra, vilket blev en viktig faktor i vår slutgiltiga bedömning.

Säkerhet och pålitlighet i testet

För oss på redaktionen är säkerhet det främsta kriteriet. Under vårt test granskade vi hur säkert och pålitligt varje kit var i olika scenarion. Vi tog särskild notis om produkter med extra säkerhetsfunktioner, som färgkodade sektioner eller detaljerade instruktioner.

Vi var även noga med att notera hur varje första hjälpen tavla hanterade oväntade situationer eller störningar, som om en produkt saknade ett väsentligt verktyg eller om instruktionerna var svåra att förstå.

De produkter som konsekvent levererade under dessa förhållanden sköt upp sig i våra rankningar, medan de som kom till korta föll bakom i vårt test.

Tips inför användning av första hjälpen

Tips inför användning av första hjälpen

När olyckan är framme och en nödsituation uppstår är det viktigt att vara förberedd. Ett bra första hjälpen-kit kan göra all skillnad.

Under våra tester insåg vi dock att det inte bara är innehållet i kitet som spelar roll, utan också hur man använder det. Här delar vi med oss av de viktigaste tipsen vi snubblade över under våra tester, för att säkerställa att du kan använda ditt kit på bästa möjliga sätt.

Känn till innehållet

Innan man öppnar sitt första hjälpen-kit bör man vara bekant med vad det innehåller. Under vårt test märkte vi att vissa kit innehöll unika föremål som en vattenflaska, vilket kan vara oerhört viktigt i en överlevnadssituation. Andra kit fokuserade mer på standardartiklar. Så, ta dig tid att granska innehållet innan du behöver det.

Lär dig grunden i första hjälpen

Att ha det bästa första hjälpen-kitet hjälper inte mycket om man inte vet hur man ska använda det.

Under våra tester upptäckte vi att även om vissa produkter kom med instruktionsböcker eller första hjälpen tavlor, är det bäst att redan ha grundläggande kunskaper. Kanske överväga en grundkurs i första hjälpen.

Se till att ditt kit är komplett

Ett komplett kit borde ha mer än bara plåster och bandage. Tänk på att inkludera saker som en kompass för att hjälpa dig hitta rätt om du är vilse. Under våra tester såg vi flera kit som saknade denna viktiga detalj.

Var förberedd för alla situationer

Oavsett om du är på en vandringstur eller bara har ditt kit i bilen, är det viktigt att vara förberedd på alla eventualiteter.

En reflexväst kan vara ovärderlig om du befinner dig vid vägkanten och behöver synas. Vi insåg detta när vi testade kits för bilresor och upptäckte att många inte inkluderade denna viktiga artikel.

Säkerställ lätt åtkomst

I en nödsituation kan varje sekund räknas. Se till att ditt första hjälpen-kit är lättillgängligt. Detta var något vi verkligen betonade under våra tester, eftersom ett kit som är begravt under andra saker kan fördröja den hjälp du behöver.

Tänk på extra tillbehör

Medan standardprodukterna i ett första hjälpen-kit är avgörande, finns det vissa tillbehör som kan ge ytterligare fördelar. Under testet märkte vi värdet av att inkludera en visselpipa, särskilt om man är förlorad eller behöver uppmärksamma någon.

Håll ditt kit uppdaterat

Det bästa första hjälpen-kitet blir snabbt föråldrat om det inte uppdateras regelbundet. Mediciner har utgångsdatum, och andra produkter kan slitas ut över tid.

Genom vårt test såg vi vikten av att regelbundet kontrollera och uppdatera innehållet.

Avslutningsvis, vårt omfattande test av första hjälpen-kits har visat att förberedelse är nyckeln. Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att du är redo när du behöver det mest. Och även om vi endast utsett en produkt som bäst i test, kan vi alla vara överens om att kunskap och förberedelse är avgörande för alla kit.

Vanliga frågor om första hjälpen kit 2024

Vanliga frågor om första hjälpen kit 2024

Vad kostar det att köpa ett första hjälpen kit?

Kostnaden för ett första hjälpen kit kan variera kraftigt beroende på innehåll och märke. Generellt kan priset ligga mellan 100 och 2000 kronor. Billigare alternativ finns, men det kan kompromissa med kvaliteten.

Var kan man köpa ett första hjälpen kit?

Första hjälpen kit kan köpas både online och i fysiska butiker. Medan både alternativen erbjuder olika märken och alternativ, rekommenderas det att köpa online för ett bredare utbud och bekvämlighet.

Vad finns i första hjälpen väska?

En första hjälpen väska innehåller typiskt element som plåster, bandage, antiseptiska rengöringsmedel, sax, pincett, handskar och ibland även CPR-masker. Innehållet kan variera beroende på kitets storlek och syfte.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen