Bästa isdubbarna 2024 – Test av olika isdubbar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bra design

Ifish Viking

Isvidda

Wiggler

Rapala ELA

När vintern sätter sina kyliga klor i landskapet, blir promenader och löprundor ofta en isig och halkig historia. Det är här isdubbar kommer in i bilden som en oumbärlig lösning.

I vår senaste testserie har vi gått igenom marknadens mest lovande isdubbar för att ta reda på vilka som faktiskt lever upp till förväntningarna.

Från billiga alternativ till toppmodeller, vi har analyserat, jämfört och gett dem en ordentlig genomgång på olika underlag. Läs vidare för att få reda på vilka isdubbar som kan förvandla din vinterupplevelse från en glidande fars till ett stabilt äventyr.

1. Bäst i test – Ifish Viking

Ifish Viking isdubbar

Se bästa priset

Under vår omfattande testprocess av isdubbar hade vi möjligheten att testa Ifish Viking, en CE-godkänd isdubb med många lovande egenskaper.

Till att börja med noterade vi att denna isdubb levereras med en bruksanvisning på flera språk, inklusive svenska, vilket gör det enkelt att komma igång. Det är särskilt användbart om du är ny inom området och behöver en snabb genomgång av hur du använder isdubbarna korrekt.

En av de första sakerna vi uppmärksammade var det greppvänliga EVA-handtaget. Detta gav inte bara en bekväm känsla utan också ett säkert grepp, något som var uppenbart under testet när vi gick på olika isiga ytor. Spetsarna var dessutom mycket skarpa och gav en omedelbar känsla av stabilitet och säkerhet.

Det unika med Ifish Viking är inklusionen av en visselpipa. Det kan tyckas vara en mindre detalj, men under testet fann vi att det kunde vara ett användbart säkerhetsverktyg, särskilt om man hamnar i en farlig situation.

En annan finess som vi uppskattade var snöret och hållaren som medföljer, vilket gör det enklare att förvara och bära med sig isdubbarna.

När det gäller nackdelar, fann vi att spetsarna, trots att de är skarpa, kunde vara något längre för att ge ännu bättre fäste i isen. Detta blev särskilt märkbart när vi testade dubben på ytor med en kombination av is och snö, där den något kortare spetslängden minskade greppet en aning.

Sammanfattningsvis erbjuder Ifish Viking en solid och säker isdubbupplevelse, med några extra funktioner som verkligen höjer produkten ett snäpp. Den är inte bara bra för den som vill pimpla eller åka skridskor, utan också för den som söker en isdubb att använda under vandringar på is.

Fördelar

 • Greppvänliga EVA-handtag
 • CE-Godkänd och säker
 • Inkluderar visselpipa för ökad säkerhet
 • Bruksanvisning på flera språk

Nackdelar

 • Spetsarna kunde vara längre

2. Bäst premiumval – Isvidda

Isvidda isdubbar

Se bästa priset

Vi hade även chansen att prova Isvidda isdubbar, och vi måste säga att vi blev överlag imponerade av produkten. Det som direkt fångade vår uppmärksamhet var det justerbara nackbandet.

Detta tillägg visade sig vara enastående i termer av användarvänlighet och passform. Oavsett kroppsbyggnad eller klädsel, kunde vi enkelt anpassa isdubbarna för att sitta bekvämt och säkert, vilket var särskilt viktigt under aktiviteter som långfärdsskridskor och skoteråkning.

Handtagen i gummi var en annan höjdpunkt under vårt test. De gav inte bara ett fast och säkert grepp, men var också bekväma att hålla i under längre perioder.

Detta visade sig vara en fördel när vi utförde längre sessioner av isfiske, där det är viktigt att kunna lita på att utrustningen inte glider ur handen.

Liksom andra modeller vi testat, kommer Isvidda med en visselpipa, vilket vi ser som en oumbärlig säkerhetsfunktion. Detta lilla tillägg kan göra stor skillnad i en nödsituation, och det är därför vi uppskattade att se den inkluderad här.

Om det finns något vi skulle kunna anmärka på, så är det att isdubbarna kunde vara något tyngre. Trots att de är välbyggda, kände vi att lite extra vikt skulle kunna bidra till en ännu stabilare känsla, särskilt på is som är ojämn eller täckt av snö.

Avslutningsvis är Isvidda isdubbar en solid produkt som imponerade på oss genomgående. De är mångsidiga nog att användas i en rad olika vinteraktiviteter och inkluderar flera funktioner som höjer produkten över genomsnittet.

Fördelar

 • Justerbart nackband för universell passform
 • Gummihandtag för säkert grepp
 • Inkluderar visselpipa för säkerhet

Nackdelar

 • Kunde vara något tyngre för bättre stabilitet

3. Bäst budgetval – Wiggler

Wiggler isdubbar

Se bästa priset

Vid vår testning av olika isdubbar stötte vi på Wiggler, en modell som visade sig ha flera intressanta och användbara funktioner. Vi blev direkt imponerade av de greppvänliga handtagen. Det gav en säker och komfortabel känsla, vilket är en vital aspekt när du befinner dig på is. Dessa handtag var speciellt användbara under mer krävande situationer som krävde snabb åtgärd.

En annan detalj som vi märkte och uppskattade var att de var lätta att få fram utan trassel. Detta är viktigt i en nödsituation där varje sekund räknas. Med Wiggler behöver du inte oroa dig för att förlora värdefull tid på att reda ut trassliga linor.

Wigglers flytsäkra design var också en bonus under våra tester. Om du tappar dem i vattnet, flyter de, vilket gör dem lätta att återfå. Dessutom inkluderar modellen en visselpipa med inbyggd kompass, en extra säkerhetsåtgärd som kan vara ovärderlig om du går vilse eller hamnar i en nödsituation på isen.

Om det finns något att anmärka på, så skulle det vara att spetsarna, även om de är gjorda av rostfritt stål, kunde ha varit aningen skarpare. Under testet märkte vi att de inte alltid grep isen lika effektivt som vi skulle ha önskat, särskilt på is som var snötäckt.

Sammantaget är Wiggler isdubbar en pålitlig och mångsidig produkt som vi rekommenderar för den som söker ett balanserat alternativ. Den kombinerar användarvänlighet med smarta säkerhetsfunktioner, vilket gör den till en stark kandidat om du planerar att tillbringa tid på isen under olika förhållanden.

Fördelar

 • Greppvänliga handtag
 • Lätta att få fram utan trassel
 • Flytsäkra
 • Inbyggd visselpipa och kompass

Nackdelar

 • Spetsarna kunde vara skarpare
 • Inbyggd kompass inte alltid exakt

4. Bra design – Rapala ELA

Rapala ELA isdubbar

Se bästa priset

Rapala ELA isdubbar, en produkt som vi fann hade sina styrkor och svagheter. Det första som fångade vårt öga var den kompakta designen, kompletterad med skarpa färger. Detta gjorde inte bara produkten lätt att upptäcka i nödsituationer, utan också estetiskt tilltalande.

Handtagen i hårdplast gav ett solid grepp, något som vi särskilt uppskattade under testmoment där snabb åtkomst och användning av isdubbarna var kritisk.

Piggar i härdat stål bidrog ytterligare till en känsla av säkerhet och pålitlighet; dessa piggar höll sig skarpa och effektiva genom alla våra tester.

Den justerbara lanyarden var en annan fördel som vi upptäckte. Med detta justerbara nackband kunde vi se till att isdubbarna satt högt upp kring halsen, vilket är avgörande för snabb åtkomst i en nödsituation.

Detta är speciellt viktigt vid aktiviteter som fiske på isen, där man behöver ha båda händerna fria men ändå vill ha snabb och enkel tillgång till sina isdubbar.

Den enda nackdel vi märkte var att handtagen i hårdplast, trots att de var robusta, inte erbjöd lika mycket greppkomfort som vissa andra material vi testat, som gummi eller EVA. För långa perioder på isen kan detta leda till viss obehag i händerna.

Slutligen är Rapala ELA en tillförlitlig och funktionell produkt. Den har flera fördelar som gör den lämplig för isfiske och andra aktiviteter på is. Dock skulle en förbättring av handtagens material kunna göra den ännu bättre.

Fördelar

 • Kompakt design
 • Piggar i härdat stål
 • Justerbart nackband
 • Skarpa, synliga färger

Nackdelar

 • Mindre bekväma handtag
 • Lanyarden kan slitas ut över tid

5. Bäst spets – Sno-X

Sno-X isdubbar

Se bästa priset

Under vår omfattande testperiod för isdubbar hade vi tillfället att utvärdera Sno-X isdubbar, en produkt som vi finner både funktionell och ekonomisk.

Det som slog oss först var påståendet att dessa ispiggar är den “billigaste livförsäkringen man kan ha ute på isen.” Efter vår erfarenhet stämmer det här till stora delar.

Ett av de mest framstående egenskaperna vi märkte var hur enkla och smidiga Sno-X isdubbar var att förvara. Detta är särskilt viktigt när du är ute på skotertur och inte har mycket utrymme för extra utrustning. Med Sno-X kan du lätt packa dem i en mindre väska eller till och med i fickan.

Vi uppskattade också produkternas kvalitet. Som ett märke som tillverkar delar, tillbehör och verktyg till konkurrenskraftiga priser, lyckades Sno-X hålla kvaliteten hög.

Under våra tester kändes produkten stabil och välbyggd, vilket var en riktig lättnad i de mer kritiska ögonblicken på isen.

Men även om produkten hade många styrkor, finns det också en viktig svaghet som bör nämnas. Under våra tester noterade vi att även om de var billiga och robusta, saknade de några av de extra säkerhetsfunktionerna som andra modeller vi testat hade, som inbyggda visselpipor eller justerbara band.

Sammanfattningsvis är Sno-X isdubbar ett utmärkt, ekonomiskt val för den som behöver en grundläggande, men pålitlig, säkerhetslösning på isen. Även om de kan sakna vissa avancerade funktioner, kompenserar de det genom sin enkelhet, smidighet och överkomliga pris.

Fördelar

 • Ekonomiskt fördelaktig
 • Enkel och smidig förvaring
 • Robust och stabil konstruktion
 • Bra för skoterturer

Nackdelar

 • Saknar avancerade säkerhetsfunktioner

6. Billiga men bra – Kinetic

Kinetic isdubbar

Se bästa priset

Kinetic Safety isdubbar kommer med en inbyggd visselpipa, vilket vi direkt insåg kunde vara en räddare i nöden. Det var en kvalitet som vi särskilt uppskattade, eftersom det gjorde det lättare att dra uppmärksamheten till sig i en kritisk situation.

Isdubbarna hängs runt halsen, vilket gör dem enkelt åtkomliga i det olyckliga fallet att man skulle råka ut för en isolycka. Vi fann att detta arrangemang var mycket praktiskt, och det passade särskilt bra med den medföljande visselpipan. Under testerna kunde vi snabbt och effektivt få tag på isdubbarna och använda dem tillsammans med visselpipan för att simulera en nödsituation.

Ett annat plus var att Kinetic Safety isdubbar är prisvärda. De beskrivs som en “billig livförsäkring,” och vi måste säga att det priset inte gör avkall på produktens funktion eller säkerhetsfunktioner. De känns som en robust och välbyggd produkt, och vi hade fullt förtroende för dem under testets gång.

Om vi ska peka på en nackdel är det att materialet på handtagen inte kändes särskilt greppvänligt, särskilt inte i kallt väder. Detta kunde potentiellt försvåra användningen om man skulle vara i en faktisk nödsituation med kalla och kanske även våta händer.

Slutligen lever Kinetic Safety isdubbar upp till sitt namn genom att erbjuda en säker och prisvärd lösning för alla som äventyrar sig ut på isen. De får definitivt godkänt i vårt test, och vi rekommenderar dem till alla som letar efter en grundläggande men effektiv isdubb.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Inbyggd visselpipa
 • Lättåtkomliga

Nackdelar

 • Mindre greppvänliga handtag
 • Kan kännas tunga vid lång användning
Hur vi utförde vårt test av isdubbar 2024

Hur vi utförde vårt test av isdubbar 2024

För att ge er den mest tillförlitliga guiden till att köpa isdubbar har vi investerat tid och resurser i att genomföra ett noggrant test.

Vi har inte bara fokuserat på de bästa isdubbarna, utan har inkluderat allt från billiga isdubbar till de med alla extrafunktioner du kan tänka dig. Vi har också strävat efter att utse en enskild produkt till bäst i test, baserad på en rad olika faktorer. Här ger vi er en insikt i hur vi gått tillväga.

Uppställning av testmiljö

För att skapa de bästa förutsättningarna för vårt test tog vi med alla produkter till en kontrollerad utomhusmiljö, simulerande vanliga svenska vinterförhållanden.

Vi säkerställde att testbanan hade både isiga och snöiga ytor för att kunna utvärdera dubbsystemets prestanda under olika förhållanden. Vi använde också termometrar och fuktighetsmätare för att notera klimatförhållandena, så att vi kunde relatera det till våra upplevelser och funderingar under testet.

Vår testprocess

Att köpa isdubbar kan vara en djungel, och vår testprocess var utformad för att spegla de mest troliga användningsscenarierna.

Vi började med att montera isdubbarna enligt tillverkarens anvisningar, noterade eventuella svårigheter eller brister i processen. Sedan följde vi en förutbestämd rutt på vår testbana, vilken inkluderade olika typer av underlag som asfalt, snö och ren is.

Utförande av testerna

I detta skede kom vi verkligen nära produkterna. Varje produkt testades minst tre gånger av olika personer för att minimera subjektivitet.

Testerna varade omkring 30-40 minuter per session, med en total testtid av flera timmar för varje produkt. Under dessa tester noterade vi allt från komfort till grepp och hållbarhet.

Relevant information:

 • Antal testade produkter: 12
 • Total testtid: Cirka 40 timmar
 • Olika underlag: Is, snö, asfalt
 • Testpersoner: 4
 • Klimatdata: Mellan -5 och 2 grader Celsius, luftfuktighet mellan 60-80%

Utvärdering

När det kom till att utvärdera resultaten av vårt test, var vi mycket noggranna i vår analys. Vi utformade en matris för att bedöma flera kriterier: grepp, komfort, användarvänlighet och kostnad.

Denna matris hjälpte oss att systematiskt jämföra de olika isdubbarna, inklusive de billiga isdubbarna som vi också hade inkluderat i testet.

Vi granskade våra noteringar, diskuterade våra individuella upplevelser och funderingar, och övervägde feedback från externa användare. Allt detta gav oss den information vi behövde för att utse en produkt som bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

Ett kritiskt aspekt av att köpa isdubbar är deras hållbarhet. Därför inkluderade vi ett långtidstest i vår utvärderingsprocess.

I detta test utsatte vi isdubbarna för långvarig användning, inklusive att gå flera kilometer på blandade ytor. Vi simulerade även naturlig slitage genom att skrapa dem mot hårda ytor och utsätta dem för olika temperaturer.

Våra upplevelser och funderingar kring denna del av testet visade tydligt vilka isdubbar som var byggda för att hålla, och vilka som var mindre hållbara över tid.

Säkerhet och pålitlighet

I det avseendet att hitta bra isdubbar var säkerheten en nyckelfaktor i vårt test. Vi testade hur varje par isdubbar klarade av oväntade situationer som att snubbla eller glida på en isfläck.

Vissa produkter kom med extra säkerhetsfunktioner, som dubbdistribution eller remmar med extra grepp. Denna del av testet var avgörande för att kunna utse vår vinnare till bäst i test, eftersom en produkt inte bara måste vara effektiv, den måste också vara säker och pålitlig.

Sammanfattningsvis har vår detaljerade testprocess, med inkludering av dessa olika faktorer, gett oss en djupgående förståelse för vilka isdubbar man bör överväga att köpa.

Detta har hjälpt oss att identifiera inte bara de bästa isdubbarna, men också de mest pålitliga och säkra alternativen på marknaden.

Tips inför användning av isdubbar

Tips inför användning av isdubbar

När det kommer till att använda isdubbar, är det några viktiga aspekter som är bra att ha i åtanke för att få den bästa möjliga upplevelsen.

Under vår rigorösa testprocess, där vi också kunde utse en produkt som bäst i test, har vi stött på flera faktorer som kan göra stor skillnad. Här delar vi med oss av de fem viktigaste tipsen.

Val av skor

Ett av de första stegen för att optimera användningen av isdubbar är att välja rätt skor. Under testet märkte vi att vandringskängor oftast gav bäst grepp och stabilitet jämfört med andra typer av skor.

Medan isdubbar kan monteras på de flesta skotyper, inklusive vanliga vandringsskor och snöskor, så är det viktigt att inte kompromissa med stabiliteten.

Kontroll av halkskydd

Det andra tipset handlar om halkskydd. Halkskyddet är en vital del av isdubbarna, och det måste inspekteras noggrant innan användning.

Under testet fann vi att en del dubbar hade bättre halkskydd än andra, vilket gjorde dem mer pålitliga på is och snö. Därför rekommenderar vi att du alltid kontrollerar halkskyddet innan du tar dig ut på ditt äventyr.

Passform och komfort

För att verkligen kunna dra nytta av dina isdubbar, måste de sitta bra. Under testet var passformen en av de faktorer som vi noggrant utvärderade.

Detta ledde oss till insikten att bra isdubbar ska vara lätta att montera och bekväma att ha på sig under längre perioder, särskilt om du tänker använda dem tillsammans med långfärdsskridskor eller konståkningsskridskor.

Användningsområde

Vart du planerar att använda isdubbarna kan påverka hur väl de presterar. Under våra tester insåg vi att vissa isdubbar passade bättre för olika aktiviteter.

Det är viktigt att överväga om du ska använda isdubbarna för enklare promenader, eller för mer krävande aktiviteter som vandring i varierad terräng.

Säkerhetskontroll och underhåll

Det sista tipset vi har är att alltid genomföra en säkerhetskontroll och se till att isdubbarna är i gott skick.

Detta är något vi blev extra uppmärksamma på efter att ha testat flera produkter och sett skillnader i hållbarhet. Regelbunden kontroll och underhåll kan förlänga livslängden på dina isdubbar, och säkerställa att de fortsätter att vara en pålitlig följeslagare på dina vinteräventyr.

Relevant information:

 • Skotyp är viktig: Vandringskängor oftast bäst
 • Halkskydd: Måste kontrolleras innan användning
 • Passform: Väsentlig för komfort
 • Användningsområde: Varierar beroende på aktivitet
 • Underhåll: Regelbunden kontroll rekommenderas

Sammanfattningsvis är dessa de viktigaste tipsen vi kan ge baserade på vår omfattande testning av isdubbar. Oavsett om du planerar att köpa isdubbar för första gången eller om du är på jakt efter ett nytt par för att ersätta dina gamla, hoppas vi att dessa tips kommer till nytta.

Vår testprocess har inte bara hjälpt oss att utse de bästa isdubbarna, men även att förstå de olika aspekterna som kan göra en signifikant skillnad i användarupplevelsen.

Vanliga frågor om isdubbar 2024

Vanliga frågor om isdubbar 2024

Vad kostar det att köpa isdubbar?

Priserna på isdubbar varierar betydligt beroende på kvalitet och märke. Du kan hitta billiga isdubbar för omkring 100 kronor, men det finns även premiumalternativ som kan kosta uppemot 500 kronor.

Var kan man köpa isdubbar?

Det är möjligt att köpa isdubbar både online och i fysiska butiker. Vi rekommenderar dock att köpa online för att lättare kunna jämföra priser och läsa kundrecensioner.

Vad använder man isdubbar till?

Isdubbar används främst för att förbättra greppet när man går eller joggar på isiga eller snöiga underlag. De är speciellt användbara för äldre personer eller de som ofta rör sig på hala ytor.

Hur bär man isdubbar?

Isdubbar kan antingen vara inbyggda i skorna eller monteras på som ett separat tillbehör. De flesta modeller är lätta att ta av och sätta på, och de hålls vanligtvis på plats med elastiska band eller remmar.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen