Bästa pimpelspöet 2024 – Test av olika pimpelspö

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Klassikern

13Fishing Radioactive

13Fishing Widow Maker

Wiggler Pimp Stiff

Ifish Pimpelset

Att hitta det rätta pimpelspöet kan vara en utmaning, inte minst för den som söker en balans mellan kvalitet och pris.

Det finns många alternativ på marknaden, alltifrån de mest avancerade modellerna med rullar och sofistikerade material, till de enklare, billigare varianterna. Men vilket är det bästa pimpelspöet för just dig?

Vi har gjort grovjobbet och testat flera olika pimpelspön, allt för att ge dig svaren du behöver. Vare sig du är en erfaren pimplare eller nybörjare, kommer du att uppskatta vårt omfattande test.

1. Bäst i test – 13Fishing Radioactive

13Fishing Radioactive pimpelspö

Se bästa priset

Under vår testprocess hade vi möjligheten att använda 13Fishing Radioactive Pickle Ice Combo 25” MH, och det var en upplevelse som gav blandade känslor. Den första saken vi la märke till var den utmärkta kvaliteten på rullen.

Den har en FreeFall Performance Window och FreeFall Drop Lever som båda bidrog till en smidigare och mer intuitiv användarupplevelse.

Instant Anti-Reverse funktionen var också ett plus, särskilt när vi mötte större fiskar som röding. Detta hindrade oönskat bakåtspinnande av rullen och ökade kontrollen.

Det som verkligen stack ut var Drop Speed Control, som gav oss möjlighet att finjustera hastigheten vid vilken linan sjönk. Med 3 + 1 kullager och 2.5:1 utväxling var drift och kontroll i toppklass.

Soft Touch-greppet gjorde också användandet av rullen bekvämt, även under längre perioder av fiske. Spöt, å andra sidan, hade sina egna fördelar. PC2 Flat Tip klingan och Hi-Vis spötopp var båda mycket användbara för att upptäcka även de mest subtila napp.

ALPS Thin Wire spöringar och High Density Japanese Split Grip handtag adderade till det övergripande intrycket av kvalitet.

Men allt var inte perfekt. En nackdel vi märkte var att det kunde vara svårt att justera Drop Speed Control under kallare förhållanden. Detta påverkade i viss mån vår förmåga att fiska effektivt. Dock var detta en mindre punkt i en annars imponerande produkt.

Sammanfattningsvis är 13Fishing Radioactive Pickle Ice Combo 25” MH en imponerande produkt med några mindre brister. För den som är villig att investera i kvalitet kan detta vara ett mycket bra val, särskilt om man fiskar under varierande förhållanden och efter olika fiskarter.

Fördelar

 • Utmärkt kvalitet på rullen med användbara funktioner
 • Instant Anti-Reverse förbättrar kontrollen
 • PC2 Flat Tip klingan och Hi-Vis spötopp ökar känsligheten
 • Bekvämt Soft Touch-grepp

Nackdelar

 • Svårighet att justera Drop Speed Control i kyla

2. Bäst premiumval – 13Fishing Widow Maker

13Fishing Widow Maker pimpelspö

Se bästa priset

När vi testade 13Fishing Widow Maker Ice Rod 28” M Evolve, var det tydligt att detta är ett pimpelspö som riktar sig till den mer seriösa och kräsna pimpelfiskaren. En av de mest slående egenskaperna var den högkvalitativa grafitklingan av Toray-modell.

Den levererade verkligen på precision och känslighet, vilket var avgörande under de stunder då fiskarna var extra försiktiga med att nappa. Detta, kombinerat med PC2 Flat Tip-teknologin, gjorde att vi kunde känna även de mest subtila rörelserna i vattnet.

Handtaget av 5A portugisisk kork var inte bara estetiskt tilltalande, utan det gav också en behaglig och stadig greppkänsla. Vi uppskattade att spöt var så välbalanserat, något som gjorde långa fiskepass mycket mindre tröttande än vi hade förväntat oss.

Evolve-rullfästet kompletterade handtaget väl, och det var uppenbart att ingen del av spöt hade förbisetts i designprocessen.

ALPS Thin Wire-spöringar med Double Diamond-beläggning var också ett starkt plus. De höll upp väl under vår testperiod och bidrog till spöets övergripande hållbarhet och prestanda. Spöt hade också en medium aktion som var särskilt effektiv för fiske efter ädelfisk och större abborre.

Men allt var inte positivt. Vi märkte att spöet, trots sin överlägsna kvalitet, hade en prislapp som kan vara avskräckande för nybörjare eller tillfälliga pimplare. Det är helt klart en investering och kanske inte det första valet för den som just börjar utforska pimpelfiske.

13Fishing Widow Maker är ett pimpelspö som lever upp till sina löften om kvalitet och prestanda. Det är utformat för den erfarna och kräsna pimpelfiskaren och lyckas leverera en upplevelse som är svår att överträffa. Om du är beredd att göra den investering som krävs, kommer du sannolikt att bli mycket nöjd med detta pimpelspö.

Fördelar

 • Högkvalitativ Toray grafitklinga
 • Välbalanserat och bekvämt handtag
 • Hållbara ALPS Thin Wire-spöringar
 • Utomordnad känslighet och precision

Nackdelar

 • Dyr

3. Bäst budgetval – Wiggler Pimp Stiff

Wiggler Pimp Stiff pimpelspö

Se bästa priset

Under vår testprocess stötte vi på Wiggler Pimp Stiff, en modell som snabbt fångade vårt intresse på grund av sin popularitet och enkla, men geniala, design.

En av dess mest iögonfallande funktioner var dess lättviktiga konstruktion, vilket gjorde det enkelt att hantera under längre fiskepass. Det foamhandtag som utrustar spöt ökade komforten och gav ett utmärkt grepp även i kalla förhållanden.

Den röda, styva toppen på spöt visade sig vara extremt responsiv, vilket hjälpte oss att känna napp på ett mer intuitivt sätt.

Detta, tillsammans med spöets övergripande bra känsla, skapade en mycket angenäm fiskeupplevelse. Funktionen att kunna låsa linan genom att enkelt vända på rullen var ytterligare en positiv överraskning.

Denna egenskap, som är en favorit bland många tävlingspimplare, visade sig vara en tidsbesparare och ytterligare en punkt som talar för Wiggler Pimp Stiffs enkelhet och funktionalitet.

Trots dessa fördelar, fann vi en nackdel som kan vara av betydelse för vissa användare. Spöt är kanske inte det mest mångsidiga. Dess fokus ligger på tävlingspimpel och snabb respons, vilket kanske inte passar alla typer av fiske eller alla typer av fiskare.

Slutligen är Wiggler Pimp Stiff ett utmärkt val för den som söker ett enkelt, lättviktigt och effektivt pimpelspö till ett mycket överkomligt pris. Det lyckas erbjuda en rad funktioner och fördelar som vanligtvis återfinns i dyrare modeller, men det är bra att notera att det kan vara något begränsat i sin mångsidighet.

Fördelar

 • Lättviktig och enkel att använda
 • Foamhandtag för bättre grepp
 • Snabb och effektiv linlåsning

Nackdelar

 • Begränsad mångsidighet
 • Kan kännas för kort för vissa användare

4. Klassikern – Ifish Pimpelset

Ifish Pimpelset pimpelspö

Se bästa priset

När vi testade Ifish Pimpelset för rödingfiske blev vi imponerade av hur lättillgängligt och praktiskt det var. Det var verkligen “Ready to Fish” rakt ur förpackningen, något som vi sällan ser i många andra pimpelset.

Allt var förberett: lina var påspolad, och rödingblänket samt tafs med krok var redan påknutet. Detta minskade förberedelsetiden avsevärt och lät oss komma igång med fisket nästan omedelbart. För den som inte har tiden eller kunskapen att sätta upp allt själv är detta verkligen en fördel.

Vidare var utrustningen tydligt anpassad för röding, vilket gjorde att vi kunde fokusera på fisket istället för att fundera på om vi hade rätt utrustning.

Det medföljande rödingblänket var av god kvalitet och attraherade faktiskt fisk. Vi upplevde också att linan var stark och tålde bra med dragkraft, vilket är viktigt när man fiskar efter större arter som röding.

Men allt var inte solsken. Vi märkte att, eftersom allt redan var förberett och påknutet, blev det lite knepigt att byta ut någon del om man ville prova något annat.

Detta kunde vara en nackdel för mer erfarna fiskare som gillar att anpassa sin utrustning efter olika förhållanden eller personliga preferenser.

Sammantaget är Ifish Pimpelset för röding ett utmärkt val för nybörjare eller de som vill ha en snabb och enkel start på sin fisketur. Allt kommer färdigmonterat och redo att använda, vilket gör det mycket bekvämt. Det är särskilt anpassat för rödingfiske, vilket gör det till en solid investering för de som vet vad de är ute efter. Emellertid kan det vara mindre attraktivt för mer erfarna fiskare som föredrar att anpassa sin utrustning.

Fördelar

 • Redo att använda direkt
 • Särskilt anpassat för rödingfiske
 • Stark och pålitlig lina

Nackdelar

 • Begränsad anpassningsförmåga
 • Kan kännas för förberett för erfarna fiskare

5. Allt du behöver – 13Fishing Heatwave

13Fishing Heatwave pimpelspö

Se bästa priset

När vi tog oss an 13Fishing HeatWave var det med en blandning av förväntan och nyfikenhet. Med sin anpassning för det svenska fisket, inklusive utrustning för rödingblänken, balanspirk, mormyshka och pirk, lovar den en ganska komplett fiskeupplevelse.

En av de mest iögonfallande egenskaperna var dess lätta vikt; hela kombon väger enbart 168g, vilket verkligen underlättar för längre fiskedagar.

Spöt i denna kombo är gjort av solid glasfiber, vilket ger det en betydande grad av styrka och hållbarhet. Under vår testdag kunde vi landa flera rödingar utan några som helst problem relaterade till spöets prestanda.

Rullhuset i lättvikts grafitmaterial och rostfria spöringar med polerade inserts lämnade också ett positivt intryck. EVA-handtaget och det ergonomiska greppet bidrog till komfort, även under längre perioder av fiskande.

Trots dessa positiva aspekter, identifierade vi en svaghet i HeatWave-kombon. Den kullagerförsedda rullen visade sig inte vara lika smidig som vi hade hoppats. Det fanns en liten grad av friktion som märktes särskilt när vi snabbt ville veva in linan, vilket kan vara av vikt när man fiskar efter snabbare fiskarter.

13Fishing HeatWave är en solid och pålitlig kombo för den som är intresserad av svenskt isfiske. Med en kraftfull glasfiberklinga och en ergonomisk design är det en utmärkt investering för både nybörjare och erfarna fiskare. Dock bör man vara medveten om rullens mindre imponerande prestanda, vilket kan vara en avvägning beroende på vilken typ av fiske man ämnar utföra.

Fördelar

 • Lättviktigt och portabelt
 • Stark och hållbar glasfiberklinga
 • Bekvämt och ergonomiskt handtag
 • Utrustad för mångsidigt svenskt fiske

Nackdelar

 • Kullagerförsedd rulle inte helt smidig

6. För stor fisk – Ifish Combo

Ifish Combo pimpelspö

Se bästa priset

Vi var särskilt intresserade av att se hur väl Ifish Combobalanserade ismeteutrustning skulle prestera under varierande fiskeförhållanden. Kombinationen av ett 113 cm IFISH spö och en IFISH 400-L rulle bådade gott inför testet.

Enligt produktinformationen är detta combo perfekt för gädd- och gösmete, men det fungerar också för att pimpla makrill och för lättare torskfiske.

Vi inledde med gäddfiske och det första vi noterade var rullens knarrfunktion. Det var mycket tillfredsställande att höra det karakteristiska knarret när en gädda tog betet, vilket undanröjde varje risk för lintrassel vid ett häftigt hugg. Detta är en enkel men oerhört funktionell detalj som vi uppskattade.

Rullens storlek motsvarar ungefär en “5000” i Ambassadeurs terminologi, vilket vi fann var tillräckligt för de flesta fiskesituationer vi stötte på. Rullens utväxling på 5,1:1 gav oss den hastighet och kraft vi behövde för att dra in gäddor och gösar.

Spöet, som är knappt 120 cm långt, passade utmärkt för ismete. Dess medium-hårda flexibilitet gav bra respons när vi kände av fiskens rörelser i vattnet.

En viktig observation under testet var dock att spöet kändes något tungt efter några timmars fiske. Detta var den enda större nackdelen vi fann under vår tid med produkten.

VI fann Ifish Combo vara en mycket prisvärd och funktionell utrustning för ismete. Dess mångsidighet och balanserade egenskaper gör den till ett bra val för den som vill fiska olika typer av fisk, från gädda och gös till makrill och mindre torsk.

Den enda avsevärda bristen var spöets något högre vikt efter flera timmars fiske, men det var inget som signifikant påverkade vår övergripande positiva upplevelse av denna produkt.

Fördelar

 • Funktionell rulle med knarr
 • Flexibelt men stadigt spö
 • Anpassat för olika fiskesorter

Nackdelar

 • Spöet kan kännas tungt efter längre användning
Hur vi utförde vårt test av pimpelspö 2024

Hur vi utförde vårt test av pimpelspö 2024

Att genomföra ett noggrant och tillförlitligt test av pimpelspön kräver mer än bara att kasta i en krok i isen och hoppas på det bästa. Vi har investerat både tid och resurser för att ge dig den mest omfattande och insiktsfulla guiden till att köpa ett pimpelspö.

Vi har genomfört testet med stor noggrannhet och utvärderat varje aspekt av produkterna. Häng med i vår djupgående titt på testprocessen och vilka faktorer som var avgörande för att utse det bästa pimpelspöet till “bäst i test.”

Uppställning av testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvisande och konsekvent som möjligt, inledde vi med att ordna en kontrollerad testmiljö.

Vi valde en sjö i norra Sverige, känd för sitt rika fiskliv, inklusive arter som röding. Här fann vi också olika isförhållanden, vilket gav oss möjligheten att testa hur bra varje pimpelspö presterade under varierande förhållanden.

Vår upplevelse var att en stabil och förutsägbar miljö var absolut nödvändig för att kunna göra en rättvis jämförelse mellan de olika pimpelspöna vi testade.

Vår testprocess

När testmiljön var iordningställd, inledde vi vårt systematiska test av de olika produkterna. Först och främst gjorde vi en genomgång av varje pimpelspö för att förstå dess unika egenskaper och möjliga fördelar.

Vi använde oss av en noggrant utformad procedur där varje steg var klart definierat. Vårt mål var att varje test skulle ge oss en helhetsbild av pimpelspöet, allt från dess användarvänlighet till dess prestanda vid faktisk fiske.

Under processen delade vi med oss av våra funderingar och insikter för att på så sätt fälla ett så informerat omdöme som möjligt.

Utförande av testerna

Vi utförde varje test med stor noggrannhet och mätte flera olika parametrar:

 • Antal kast
 • Längd och precision i kasten
 • Respons och känsla i spöet
 • Hållbarhet och kvalitet på material

Varje pimpelspö testades minst tre gånger, och varje test varade i genomsnitt 30 minuter. Vi lade också märke till om ett billigt pimpelspö kunde mäta sig med dyrare alternativ och om några av de testade produkterna utmärkte sig som särskilt bra för röding.

Vårt utförande och våra reflektioner under testet visade att det verkligen går att hitta ett högkvalitativt, men ändå billigt pimpelspö, och att det bästa pimpelspöet inte alltid är det dyraste.

Utvärdering av testresultat

Efter att ha slutfört alla tester satt vi ner för att noggrant utvärdera resultaten. Här var det inte bara fråga om vilket pimpelspö som hade gett flest napp. Vi granskade också faktorer som användarvänlighet, materialkvalitet och allmänna prestanda.

Vi övervägde också våra funderingar och iakttagelser under testprocessen. Det gav oss möjligheten att ta hänsyn till nyanser som inte nödvändigtvis framkom i de hårda data vi samlat.

För att skilja agnarna från vetet delade vi in pimpelspöna i olika kategorier, såsom “bästa pimpelspöet för nybörjare” och “pimpelspö med rulle för den avancerade pimplaren.” Det hjälpte oss att till sist kunna utse en produkt som “bäst i test” baserat på en helhetssyn av prestanda och användbarhet.

Hållbarhet och långtidstest

En viktig aspekt av vårt test var att bedöma produkternas hållbarhet. Ett bra pimpelspö ska inte bara prestera väl i nuet, det ska också kunna stå emot tidens tand. För detta ändamål genomförde vi långtidstester där varje pimpelspö användes under flera veckors aktiv fiske.

Vi ville se hur de stod sig i olika väderförhållanden och hur materialen höll över tid. Flera produkter visade tecken på slitage, men det fanns de som imponerade med sin uthållighet.

Noterbart var att ett billigt pimpelspö inte nödvändigtvis behövde vara mindre hållbart än dyrare alternativ, vilket var en viktig insikt för de som funderar på att köpa ett pimpelspö utan att spränga budgeten.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Under vårt test var det också viktigt att granska aspekter som säkerhet och pålitlighet. Med tanke på att pimpelfiske ofta sker i utmanande miljöer var det viktigt att varje pimpelspö kunde hantera stressfaktorer som plötsliga temperaturväxlingar eller oväntade ryck i linan.

Vi observerade att säkerhetsfunktioner som inbyggda linbromsar och robusta handtag gjorde vissa produkter mer pålitliga. En annan faktor var hur spöet hanterade oväntade situationer, exempelvis om en större fisk än förväntat nappade.

Det var dessa moment som verkligen testade produktens gränser och hjälpte oss att utse det mest säkra och pålitliga pimpelspöet i vårt test.

Tips inför användning av pimpelspö

Tips inför användning av pimpelspö

Efter att ha genomfört ett omfattande test av olika pimpelspön och utsett en produkt till “bäst i test”, insåg vi hur viktigt det är att vara väl förberedd innan du ger dig ut på isen. I denna artikel delar vi med oss av värdefulla tips som vi samlat under vår testprocess.

Dessa tips kommer att vara särskilt hjälpsamma oavsett om du är på jakt efter det bästa pimpelspöet eller om du funderar på att köpa ett billigt pimpelspö som första spö.

Förbered din utrustning

Första steget i förberedelserna är att se över din utrustning. Under testet insåg vi hur ofta små detaljer kunde göra stor skillnad. En punktlista på det absolut nödvändigaste:

 • Isborr för att borra hål i isen
 • Ett kvalitativt pimpelspö
 • Passande fiskedrag
 • En pålitlig haspelrulle
 • Stark fiskelina
 • Ett extra metspö för variation i fiskestil

Ha alltid dessa redskap med dig. De utgör grunden för en framgångsrik pimpelfiskedag.

Val av fiskeplats

Att välja rätt fiskeplats är lika viktigt som att ha rätt utrustning. Under vårt test fann vi att djup och närheten till vegetationsområden ofta påverkade hur bra ett pimpelspö presterade.

Speciellt när vi fiskade för röding var detta viktigt att tänka på. Så se till att du förstår vattnets topografi och vilka fiskarter som trivs var.

Anpassa tekniken

Tekniken är avgörande när det gäller pimpelfiske. Under testet märkte vi att vissa spön var bättre anpassade för en viss teknik, såsom jigging eller användning av spinnare.

Att anpassa din teknik efter spöt och situation kan vara skillnaden mellan en givande dag på isen och en mindre lyckad utflykt.

Kontrollera fiskelinan

Vi insåg under testet att en kvalitativ fiskelina är viktigt för att få bästa möjliga upplevelse. En bra fiskelina bör vara både stark och flexibel för att klara av de olika utmaningar som pimpelfiske innebär.

Det är en god idé att alltid ha extra fiskelina med sig, särskilt om du har för avsikt att fiska efter större arter.

Säkerhet först

Säkerheten kan inte betonas nog, och detta var något vi tog på stort allvar under vårt test. Ett bra pimpelspö bör inte bara vara robust och pålitligt, men det bör också vara utrustat med säkerhetsfunktioner som en bra haspelrulle.

Var också uppmärksam på isens kvalitet och tjocklek, och ha alltid med dig rätt säkerhetsutrustning. Dessa tips, som vi samlat under vår testprocess, hjälpte oss att med säkerhet kunna utse en vinnare som “bäst i test.”

Genom att ta till sig dessa tips, som vi insamlade under vår testprocess, kan du förbereda dig bättre inför din nästa pimpelfiskedag.

Oavsett om du är ute efter det bästa pimpelspöet på marknaden eller överväger att köpa ett pimpelspö som är mer budgetvänligt, så kommer dessa råd att vara av stor hjälp.

Vanliga frågor om pimpelspö 2024

Vanliga frågor om pimpelspö 2024

Vad kostar det att köpa ett pimpelspö?

Priset för ett pimpelspö varierar beroende på märke och kvalitet, men generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 100 och 1000 svenska kronor.

Var kan man köpa pimpelspö?

Du kan köpa ett pimpelspö både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderar vi att köpa online, då urvalet ofta är större och priserna kan vara mer konkurrenskraftiga.

Vad betyder ordet pimpla?

Att pimpla är en fiskestil där man använder ett lättare spö för att fiska genom ett hål i isen. Det är en populär vinteraktivitet i Norden.

Hur gör man när man pimplar?

När man pimplar borrar man först ett hål i isen med en isborr. Därefter sänker man ner betet genom hålet med hjälp av ett pimpelspö och väntar på att fisken nappar.

Vad kan man pimpla med?

Man kan pimpla med olika typer av beten som mask, småfisk eller syntetiska beten. Valet av bete kan variera beroende på vilken fiskart man är ute efter.

Vilken tid på dygnet ska man pimpla?

Det bästa tidpunkten för pimpelfiske varierar, men generellt är tidig morgon och sen eftermiddag ofta framgångsrika tider för pimpelfiske.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen