Bästa isborren 2024 – Test av olika isborrar

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst motordriven

Rapala UR

Mora Ice Nova

Mora Ice Easy

Ifish 43cc

När vintermånaderna slår till och isen lägger sig tjock över sjöarna och tjärnarna, blir en isborr ett oumbärligt verktyg för alla fiskeentusiaster.

Att borra genom tjocka lager av is kräver inte bara kraft utan även precision. Med ett överflöd av isborrar på marknaden, kan det vara utmanande att skilja de bästa från resten.

I vår omfattande granskning kommer vi att utforska och testa några av de mest populära modellerna, och ge insikt om vilka faktorer som verkligen spelar en roll när man vill ha det bästa verktyget för jobbet.

1. Bäst i test – Rapala UR

Rapala UR Isborr

Se bästa priset

Under den kalla vintersäsongen fick vi chansen att testa Rapala UR Steel, en av de mest omtalade isborrarna på marknaden. Rapala UR Steel har genomgått en omstrukturering inför vintern 2020/21, där den tidigare fasta kronan har ersatts med utbytbara skär, en förändring som definitivt förbättrat dess effektivitet och flexibilitet.

Många erfarna vinterfiskare har redan valt UR borrarna som sin favorit och det är lätt att förstå varför efter vår egen erfarenhet.

Denna borr har visat sig vara effektiv på alla typer av is som vi stötte på under vårt test. Den sticker verkligen ut tack vare sitt “bett” i isen, vilket möjliggör snabb och effektiv borrning. De vassa, utbytbara skären gör verkligen skillnaden, och möjliggör enkel underhåll och förnyelse av borrbladen när så krävs.

Vad gäller designen imponerade Rapala UR med sin robusta och ergonomiska konstruktion. Veven, gjord av starkt stål, var mycket hållbar och de ergonomiska handtagen gjorde det bekvämt att borra i längre perioder utan onödig trötthet.

Längden på borrdelen, med en spiral som mäter 85 cm av den totala 102 cm, ger den kapacitet att klara av även tjocka isytor, vilket var avgörande under några av våra tester.

En av de mest uppskattade egenskaperna med Rapala UR var den vikbara veven, vilket gjorde den mycket enklare att transportera. Detta, tillsammans med möjligheten att lägga till förlängare och en adapter för motorborr, gör den till en mångsidig isborr som kan anpassas efter individuella behov.

Den breda skärdiametern, som varierar mellan 115, 135 och 155 millimeter, ger ytterligare flexibilitet för olika fiskemetoder, från de som jagar småfisk till de som siktar på större fångster.

Det enda negativa vi märkte var att borrens tyngd kan vara lite överväldigande för nybörjare eller för dem som inte är vana vid fysisk ansträngning.

Fördelar

 • Högkvalitets material med utbytbara skär
 • Ergonomiska handtag.
 • Mångsidig med vikbar vev och tillbehörsalternativ
 • Lämpar sig väl för tjocka isytor

Nackdelar

 • Kan kännas tung för vissa användare

2. Bäst premiumval – Mora Ice Nova

Mora Ice Nova Isborr

Se bästa priset

Under de senaste veckorna av isfiskeäventyr har vi haft möjlighet att sätta Mora Ice Nova i prov. Direkt blev det uppenbart att detta inte var någon vanlig isborr. Det första vi märkte var dess lättviktsdesign. Trots sin robusthet väger Mora Nova över 10% mindre än vanliga isborrar, vilket verkligen kändes när vi borrade flera hål under längre perioder.

Den svarta färgen på borren fångade också vår uppmärksamhet. Medan det först verkade vara en enkel estetisk detalj, insåg vi snabbt att den svarta färgen minskade isbildningen på spiralen.

Detta, tillsammans med toppmodern teknologi, gör att Mora Nova skär snabbt, stabilt och pålitligt genom isen, även under utmanande vårisförhållanden.

Utvecklad i samarbete med tävlingsfiskare har Mora Nova en ergonomisk design som sparar energi. Spiralen, tillverkad av höghållfast stål, kombinerat med skärhuvudet av förstärkt komposit, ger borren överlägsen stabilitet och vridstyvhet jämfört med de som är gjorda av stål.

När vi behövde byta ut de avancerade rakbladskarpa reservbladen gjorda av svenskt rostfritt stål, uppskattade vi verkligen hur säkert det var, utan behov av att ta bort skärskyddet.

Mora Nova är också mångsidig. Den kan användas med handkraft, gasdrift eller sladdlös elborr, vilket gör den till en idealisk kompanjon för olika fiskebehov. Medan vi bara testade några av de sex olika bottensegmenten, fann vi den hopfällbara vevens användbarhet att vara ett avgörande plus.

Det mindre positiva vi märkte var att trots dess lättvikt kunde borrens handtag vara lite klumpigt för dem med mindre händer.

Fördelar

 • Lättviktig men robust konstruktion
 • Minimerar isbildning tack vare den svarta färgen
 • Ergonomisk design sparar energi
 • Mångsidig med olika kraftkällor

Nackdelar

 • Handtaget kan kännas klumpigt för vissa

3. Bäst budgetval – Mora Ice Easy

Mora Ice Easy Isborr

Se bästa priset

Efter flera dagars intensivt isfiske i varierande förhållanden kan vi ärligt säga att Mora Ice Easy uppfyllde förväntningarna. Från första ögonkastet märkte vi den slående kompakta designen.

När den är ihopfälld mäter den endast 75 cm, vilket gör den särskilt lämplig för de som värderar portabilitet. Även om den är lätt att bära runt, är den otroligt effektiv på att borra igenom isen.

Under vår session hade vi inga problem med att borra genom olika istyper, vilket var en lättnad jämfört med några andra borrmärken vi har använt tidigare.

Det som imponerade mest var dess anpassningsbarhet. Mora Ice Easy är verkligen lätt att justera i längd, vilket gör den användbar för alla i familjen, oavsett storlek eller ålder. Detta bevisades när även de yngsta fiskarna i vår grupp kunde hantera den med lätthet.

En annan uppskattad funktion var de bekväma handtagen. De roterar smidigt, vilket minskar den fysiska ansträngningen vid borrning.

Detta, tillsammans med möjligheten att använda en elektrisk motor med en 18 mm adapter, gör Mora Ice Easy till en av de mest mångsidiga isborrarna på marknaden.

Det enda lilla problemet vi stötte på var att medan borren var fantastisk för tunnare is, kunde den bli en utmaning när vi stötte på tjockare isblock över 90 cm.

Fördelar

 • Kompakt och portabel
 • Justerbar längd för alla användare
 • Bekväma, lättroterande handtag

Nackdelar

 • Kan ha svårt med extremt tjock is
 • Adapter för elektrisk motor måste köpas separat

4. Bäst motordriven – Ifish 43cc

Ifish 43cc Isborr motor

Se bästa priset

Efter att ha provat Ifish 43cc under några av de tuffaste vinterförhållandena kan vi säga att denna motorisborr inte bara lever upp till sitt rykte, den överträffar det. Det första som slog oss var hur robust och pålitlig den kändes.

Med rötter i Skandinavien har iFish tagit all den kunskap och tradition som vuxit fram genom årtiondena och skapat en utrustning som är verkligen ämnad för framtidens sportfiskare.

Drivs av en imponerande 43cc-motor, startade Ifish 43cc utan problem, även under de kallaste förhållandena. Detta var en lättnad, särskilt när vi var ute på isen i timmar. De stabila stålhandtagen med skumgrepp var både bekväma och gav extra säkerhet när vi borrade genom tjock is.

En annan aspekt vi verkligen uppskattade var den totala längden på 130 cm, vilket gav tillräckligt med räckvidd för att borra genom tjockare is.

Dess vikt på 14,5 kg var märkbar men jämfört med dess prestanda var det en liten kompromiss att göra. Utväxlingen på 49:1 säkerställde att borren var effektiv i att snabbt och smidigt borra igenom isen.

Vi märkte dock att dess vikt, även om den stod i proportion till dess kraft, kunde vara något svårhanterlig för vissa användare, särskilt under längre perioder av borrning.

Sammanfattningsvis uppfyller Ifish 43cc alla krav för en motorisborr. Robustheten, pålitligheten och kraften i denna borrmaskin garanterar att även den mest krävande sportfiskaren kommer att vara nöjd.

Fördelar

 • Stark 43cc-motor
 • Bekväma och säkra skumgrepp
 • Tillräcklig längd för tjockare is
 • Pålitlig start under kalla förhållanden

Nackdelar

 • Något tung för kontinuerlig användning

5. Bäst elektrisk – Mora Ice Strikemaster

Mora Ice Strikemaster Isborr elektrisk

Se bästa priset

Efter att ha spenderat tid ute på isen med Mora Ice Strikemaster kan vi med säkerhet säga att denna elektriska borrmaskin verkligen gör sitt jobb. Den kompakta designen tillsammans med en kraftfull, borstlös motor gjorde borrandet till en lek.

Dess sylvassa Lazer-skär skar genom isen som smör, vilket minskade den tid och ansträngning det normalt skulle ta för oss att borra ett hål.

Det tunga sexkantiga stålskaftet och den förstärkta “T”-anslutningen gav en stabil och hållbar känsla under borrningen.

Vad som särskilt imponerade på oss var dess dubbeltandade Lazer-blad i rostfritt stål. Kombinerat med Power Point-funktionen, höll borren sig stadigt på plats utan att skifta, vilket gjorde processen ännu smidigare.

Det slagtåliga handtaget och dödmansgreppet säkerställde att vi kände oss säkra när vi använde den. Att det är utrustad med ett litiumjonbatteri på 24 volt, 4 Ah var en annan imponerande egenskap.

Tack vare batteriets internt hanteringssystem och den snabba laddningsstationen, som laddade upp det på endast två timmar, kunde vi tillbringa längre tid på isen utan bekymmer.

Även om det finns mycket att älska med Strikemaster, fann vi att även om den var lättare jämfört med andra elektriska borrmaskiner i sin klass, var den fortfarande något tung för längre användning.

Avslutningsvis är Mora Ice Strikemaster en pålitlig partner för alla isfiskeentusiaster. Den kombinerar modern teknik med klassisk design, vilket ger en effektiv och hållbar isborr som kommer att tåla tidens prövning.

Fördelar

 • Sylvassa Lazer-skär
 • Snabb laddningstid på 2 timmar
 • Dödmansgrepp för ökad säkerhet

Nackdelar

 • Tung
 • Batteriet kan behöva frekvent laddning vid intensiv användning

6. Endast blad – Wiggler Hurricane X58

Wiggler Hurricane X58 isborr

Se bästa priset

Från första början blev vi imponerade av Wiggler Hurricane X58 design. Anslutningen på 18 mm tapp var enkel att koppla till vår skruvdragaradapter, vilket sparat oss tid och ansträngning när vi förberett oss för en dag av isfiske.

Spiralens diameter på 130 mm skapade ett rymligt hål i isen, vilket gjorde det lättare att manövrera vårt fiskeutrustning och till och med dra upp större fångster. Med en spiral längd och en max istjocklek på 90 cm kunde vi borra genom de tjockaste islagren vi stötte på, utan bekymmer eller behov av att byta borren.

Böjda skär av Hurricane X58 skar genom isen med lätthet. Under borrandet upplevde vi jämnhet och stabilitet, vilket vi tror mycket beror på de böjda skärens form och design.

Denna isborr är perfekt för olika typer av isfiske, från ismete till pimpling, och vi uppskattade verkligen dess mångsidighet.

Slutligen, efter vår tid med Wiggler Hurricane X58, kan vi med säkerhet säga att den är en solid, effektiv och tillförlitlig borrmaskin som verkligen levererar på isen. Den passar perfekt för de som letar efter en robust och hållbar borrmaskin för sina isfiskeäventyr.

Fördelar

 • Enkel koppling med 18 mm tapp
 • 130 mm diameter ger rymligt hål
 • Effektiva böjda skär

Nackdelar

 • Kan kräva viss underhåll över tid
Hur vi utförde vårt test av isborrar 2024

Hur vi utförde vårt test av isborrar 2024

När vintern kommer är isborren en avgörande utrustning för många, och det är därför viktigt att veta vilken produkt som står som bäst i test.

Under vår testprocess har vi varit noggranna med att säkerställa att våra resultat är tillförlitliga och återspeglar den verkliga prestandan av varje isborr vi testade.

Här nedan går vi igenom vår metodik steg för steg, från hur vi ställde upp vår testmiljö till det faktiska utförandet av varje test.

Testmiljöns förberedelse

För att garantera att vårt test var rättvist och konsekvent, tog vi stor hänsyn till vår testmiljö. Det var viktigt för oss att alla isborrar testades under samma förhållanden. Vi valde en frusen sjö med en is-tjocklek på ungefär 30 cm.

För att säkerställa att temperaturen och isens kvalitet var konsekvent, utförde vi alla tester under en och samma dag. Vår team diskuterade även det bästa sättet att positionera oss själva på isen för optimal säkerhet och effektivitet.

Genomförande av testet

Vår testprocess var noga uttänkt. För att börja, markerade vi särskilda områden på isen där varje isborr skulle testas. För varje isborr följde vi samma procedur:

 • Mätning av istjockleken för konsekvens.
 • Borra ett hål med isborren.
 • Notera tiden det tog att borra igenom isen.
 • Upprepa proceduren tre gånger för varje isborr.

Detta gav oss en bra bild av varje isborrs prestanda och tillförlitlighet under vårt test.

Utförande och observationer

Under vårt test såg vi till att varje isborr testades exakt tre gånger, och vi noterade genomsnittstiden det tog för varje borrad hål.

Vårt team reflekterade också över hur lätthanterliga varje produkt var och hur bra isborr skruvdragaren fungerade i kombination med en adapter isborr.

De produkter som kombinerade snabbhet, effektivitet, och enkel användning tenderade att ranka högt i vårt test, vilket slutligen ledde oss till att utse en batteridriven isborr som bäst i test.

Några höjdpunkter från vårt test:

 • Snitttiden för borrande varierade mellan produkterna.
 • Batteridrivna isborrar tenderade att ha en snabbare genomsnittstid.
 • Vikt och ergonomi spelade en stor roll i våra beslut.

Genom detta omfattande test hoppas vi kunna guida er, våra läsare, att hitta den bästa isborren för era behov. Oavsett om du är ute efter en billig isborr eller den absolut bästa modellen, har vårt test något för alla.

Utvärdering av resultat

Efter att ha genomfört våra tester satt vårt team ner för att noggrant utvärdera resultaten. Varje isborr bedömdes utifrån flera kriterier, inklusive effektivitet, användarvänlighet och prestanda.

Vi granskade tiden det tog att borra igenom isen, hur smidigt varje isborr fungerade och de feedback vi fått från våra testare under processen.

Vårt huvudfokus var att identifiera vilken isborr som stod som bäst i test, men också att erbjuda insikter om vilken produkt som kanske passar bäst för de som vill köpa en isborr med specifika behov eller budget.

Hållbarhet och långtidsanvändning

För att bedöma isborrarnas hållbarhet genomförde vi långvariga tester. Varje isborr användes upprepade gånger under en månads period. Detta gav oss en insikt i hur produkterna stod emot slitage och potentialen för långvarig prestanda.

Det var under denna period som vi verkligen fick uppleva fördelarna med en bra isborr, särskilt när det gällde modeller med isborr skruvdragare. Produkter med starka material och robust konstruktion tenderade att behålla sin skärpa och effektivitet mycket längre än billigare alternativ.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet är oerhört viktigt när det kommer till isborrar. Under våra tester såg vi till att notera hur varje isborr hanterade eventuella oväntade situationer, som t.ex. att stöta på en sten under borrandet.

Vi uppmärksammade även eventuella säkerhetsfunktioner, såsom handtag som erbjuder ett bra grepp och undviker sladdar. Adapter isborr var särskilt uppmärksammade för att se hur de kopplades till skruvdragare och om de visade några tecken på att lossna.

För oss var en pålitlig och säker isborr den som erbjöd konsekvent prestanda utan att kompromissa med användarens säkerhet. De produkter som kunde hantera störningar utan att ge avkall på funktionen rankades högt i vårt test.

Tips inför användning av isborr

Tips inför användning av isborr

Innan du börjar använda din isborr finns det en rad viktiga överväganden att ta hänsyn till för att säkerställa effektivitet, säkerhet och hållbarhet. Vårt team har, genom våra tester, identifierat flera viktiga tips och råd som du bör tänka på innan du sätter igång med ditt isborrande. Här presenterar vi våra bästa insikter baserade på våra tester.

Val av rätt plats

En viktig del av vår testprocess handlade om att välja den bästa platsen för borrandet. Att finna rätt ställe kan påverka isborrens effektivitet avsevärt.

En bra isborr bör kunna borra igenom tjock is, men det underlättar att välja en plats utan mycket snö eller skräp på ytan. Under våra tester märkte vi att det var lättare att borra på platser där snön hade skottats bort.

Använd rätt utrustning

Förutom din isborr finns det annan utrustning som kan komma till användning:

 • Pimpelspö: Om du planerar att fiska efter att du borrat genom isen.
 • Ispik: För att testa isens tjocklek och kvalitet innan du börjar borra.
 • Långfärdsskridskor: För dem som vill kombinera borrandet med lite skridskoåkning.
 • Snöskor: Perfekt för att navigera på snötäckta isytor.
 • Halkskydd: Viktigt för att säkerställa stabilitet när man arbetar på is.
 • Isdubbar: En säkerhetsfunktion om du skulle råka halka in i ett ishål.
 • Värmehandskar: För att hålla dina händer varma under de kalla vintermånaderna.

Säkerheten först

En av de viktigaste insikterna från vårt test var vikten av säkerhet. Innan du börjar använda din isborr bör du alltid testa istjockleken med en ispick.

Att borra på för tunn is kan vara farligt. Under våra tester uppmärksammade vi att det bäst i test-resultat vi kom fram till var kopplat till de produkter som kunde borra igenom tjock is på ett säkert sätt.

Känn till din isborr

Innan du börjar borra är det också viktigt att du förstår hur din isborr fungerar. Detta innebär att veta hur man fäster en adapter isborr korrekt eller att förstå prestanda av en batteridriven isborr.

Under vår testprocess upptäckte vi att förståelsen av verktyget spelade en avgörande roll för att få bästa möjliga resultat.

Rätt teknik gör skillnaden

Rätt borrande teknik var något vi lade märke till som särskilt viktigt under våra tester. Att trycka för hårt kan göra att din isborr blir trög eller till och med skadas. Istället, med en jämn och stadig rörelse, kommer du att upptäcka att din isborr skär igenom isen mycket mer effektivt.

Slutsats: Genom våra tester har vi insett vikten av förberedelse och rätt teknik när det kommer till isborrande. Oavsett om du söker den bästa isborren på marknaden eller en mer prisvärd modell, kommer dessa tips att säkerställa att du får ut det mesta av din isborr.

Vanliga frågor om isborrar 2024

Vanliga frågor om isborrar 2024

Vad kostar det att köpa en isborr?

Priset för en isborr varierar beroende på kvalitet, varumärke och funktioner, men generellt kan man förvänta sig att betala mellan 200 och 2000 SEK för en standardmodell.

Var kan man köpa isborr?

Man kan köpa isborrar både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det att köpa online eftersom det ofta ger ett bredare urval och möjlighet att jämföra priser och recensioner.

Hur stark skruvdragare behöver man till isborr?

För en isborr krävs det en skruvdragare med tillräckligt med vridmoment för att hantera tjock is. Generellt bör skruvdragaren ha minst 60 Nm för bästa prestanda.

Hur slipar man en isborr?

För att slipa en isborr bör man använda en fin slipsten eller diamantslip. Det är viktigt att följa isborrens naturliga vinkel och slipa i jämna drag för att bibehålla skärpan och inte skada bladen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen