Bästa myggmedlet 2024 – Test av olika myggmedel

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Populärt medel

Smidge Mosquito

Care Plus Deet

MyggA Spray

Sjö & Hav Mosquito

Vi har alla varit där, en skön sommarkväll förstörd av dessa små blodsugare. Men vad gör vissa myggmedel så effektiva, medan andra verkar helt värdelösa?

I denna artikel granskar vi vetenskapen bakom myggmedel, avslöjar hur de fungerar och presenterar resultaten av vårt omfattande test.

Så nästa gång du planerar att spendera kvällen utomhus kan du göra det med förtroende, vetandes att du är skyddad.

1. Bäst i test – Smidge Mosquito

Smidge Mosquito myggmedel

Se bästa priset

Under vår testperiod med Smidge Mosquito insektsmedel blev vi imponerade av dess effektivitet och mångsidighet.

Med sitt löfte om att ge skydd mot en rad bitande insekter, inklusive mygg, knott, broms och fästingar, levde Smidge verkligen upp till förväntningarna. Med en behaglig och lätt doft var det skönt att applicera, och det kändes inte klibbigt eller obekvämt efter applicering.

Vad som verkligen sticker ut med Smidge är dess innehåll av Saltidin®, en ingrediens som inte bara erbjuder omedelbart skydd utan också säkerställer att skyddet är vattentätt i upp till 8 timmar.

För dem som planerar utomhusaktiviteter, särskilt vattensporter, är detta en ovärderlig egenskap. Det var även uppmuntrande att inse att medlet inte innehåller DEET, en kemikalie som kan vara problematisk för vissa användare.

Dessutom, med tanke på att den kan användas av barn så unga som 3 år och även gravida kvinnor, fungerar Smidge som ett utmärkt alternativ för familjer eller för dem som letar efter ett mer naturligt myggspray.

Förpackningen är kompakt och lätt, vilket gör den enkel att bära runt, oavsett om det är i en ficka, en handväska eller en ryggsäck. Dess pumpfunktion innebär också att den inte innehåller drivgaser, vilket är ett stort plus i vår bok.

Trots sina många fördelar märkte vi ett litet problem med Smidge. Även om den erbjuder vattentätt skydd, kände vi att den behövde återappliceras något oftare än var 8:e timme, särskilt efter intensiv fysisk aktivitet.

Sammanfattningsvis, med tanke på dess effektivitet, mångsidighet och användarvänlighet, är Smidge Mosquito insektsmedel en av de bästa produkterna på marknaden för dem som söker ett effektivt och säkert sätt att skydda sig mot bitande insekter.

Fördelar

 • Effektivt skydd mot en rad insekter
 • Innehåller inte DEET
 • Vattentätt i upp till 8 timmar
 • Kan användas av barn och gravida kvinnor

Nackdelar

 • Kan behöva återappliceras oftare vid intensiv aktivitet

2. Bäst premiumval – Care Plus Deet

Care Plus Deet myggmedel

Se bästa priset

När vi begav oss ut på en resa till en tropisk destination hade vi med oss Care Plus DEET i vår packning, redo att ta itu med de envisa myggorna och fästingarna som ofta härjar i sådana miljöer. Vi var medvetna om att produkten innehåller 40% DEET, vilket lovade effektivitet och långvarigt skydd, något som var avgörande för oss.

Redan från första appliceringen märkte vi skillnaden. Medan andra i vår grupp klagade över myggbett, var vi förvånansvärt oskadda.

Skyddet mot svenska myggor och fästingar var pålitligt, men det som verkligen imponerade oss var dess kapacitet att stå emot tropiska myggor, vilket garanterade en bettfri semester.

Det är värt att nämna att den 100 ml flaskan räckte överraskande länge. Även med daglig användning varade en flaska för en person i nästan 3 veckor. Detta, tillsammans med upp till 8 timmars skydd mot mygg, var verkligen över förväntan.

En av de saker vi var noga med var att följa rekommendationen att låta eventuell solskyddskräm torka i cirka 20 minuter innan vi applicerade Care Plus DEET. Det var också skönt att veta att produkten var godkänd av Kemikalieinspektionen och att den kunde användas av barn från 13 år.

Men som alltid finns det något att vara medveten om. Den höga DEET-koncentrationen, även om den är effektiv, är inte lämplig för gravida eller ammande kvinnor och inte heller för barn och ungdomar under 13 år. För dem rekommenderas andra produkter, som Care Plus Natural.

Slutligen kan vi varmt rekommendera Care Plus DEET till alla som reser till platser där insektsbett är en verklig oro. Den höga DEET-koncentrationen säkerställer effektivitet, och den långa varaktigheten av produkten ger bra valuta för pengarna.

Fördelar

 • Effektivt skydd mot både svenska och tropiska myggor och fästingar
 • Långvarigt skydd: upp till 8 timmar för mygg och 4 timmar för fästingar
 • En flaska varar länge även vid daglig användning

Nackdelar

 • Inte lämplig för gravida eller ammande kvinnor och barn under 13 år
 • Kan interagera med andra produkter som solskyddskräm

3. Bäst budgetval – MyggA Spray

MyggA Spray myggmedel

Se bästa priset

Under vår senaste utflykt till en sjö mitt i skogen stötte vi på en hord av hungriga myggor. Som förberedelse inför vår dag ute hade vi med oss MyggA Spray, redo att testa dess förmåga att skydda oss från dessa små blodsugare.

Första intrycket var hur enkel sprayen var att applicera. Med en jämn spraymekanism kunde vi snabbt och effektivt täcka de utsatta delarna av vår hud. Vi uppskattade särskilt att det inte kändes kladdigt eller oljigt, vilket kan vara fallet med vissa andra produkter på marknaden.

Trots sitt relativt låga innehåll av DEET, 9,5%, blev vi snabbt medvetna om dess effektivitet. Vi märkte att det till och med erbjöd lite mer långvarigt skydd jämfört med andra produkter från Mygga-serien.

Ett annat plus var att även om vi hade solskyddskräm på oss, fungerade MyggA Spray lika bra när vi applicerade den ovanpå. Dock märkte vi att efter att ha tagit ett dopp i sjön minskade skyddet, vilket gjorde att vi behövde applicera sprayen igen.

Trots dess överlag positiva resultat var vi något försiktiga när vi applicerade MyggA, eftersom den rekommenderas för mindre hudytor och bara två gånger om dagen. Men överlag var vår upplevelse med MyggA Spray positiv.

Vi upplevde sällan några myggbett under dagen, och sprayen höll även knotten borta. Det kändes tryggt att veta att den är godkänd av kemikalieinspektionen och kan användas av både vuxna och barn över två år, inklusive gravida och ammande kvinnor.

Avslutningsvis var MyggA Spray en pålitlig följeslagare under vår utflykt och erbjöd det skydd vi behövde mot myggor och andra insekter.

Fördelar

 • Lätt att applicera med bra täckning.
 • Effektivt skydd i upp till 8 timmar.
 • Fungerar både i Sverige och utomlands.
 • Kan användas av gravida, ammande kvinnor och barn över 2 år

Nackdelar

 • Skyddet minskar vid kontakt med vatten

4. Populärt medel – Sjö & Hav Mosquito

Sjö & Hav Mosquito myggmedel

Se bästa priset

Under en helg på landsbygden beslutade vi att prova Sjö & Hav Mosquito, ett mygg- och fästingmedel som har fått mycket uppmärksamhet efter att ha blivit korad till testvinnare av Aftonbladet. För oss var det inte bara effektiviteten som lockade, utan också företagets miljövänliga fokus.

Vad som först fångade vår uppmärksamhet var den distinkta men ändå angenäma doften av citroneukalyptusolja.

Till skillnad från många andra insektsmedel på marknaden innehåller Sjö & Hav Mosquito inget DEET. Istället är dess aktiva ingrediens en ekologisk citroneukalyptusolja som är skonsam mot huden och biologiskt nedbrytbar.

Vi upptäckte snabbt dess effektivitet mot en rad irriterande insekter, inklusive mygg, fästingar, bromsar, knott och älgflugor. När vi applicerade den kände vi oss omedelbart skyddade, och den skyddande känslan höll i upp till sex timmar, precis som utlovat.

Det var särskilt praktiskt att vi kunde applicera den direkt på våra kläder utan att oroa oss för fläckar, något som gjorde förberedelserna för kvällens lägereld mycket enklare.

Produktens storlek var också en viktig faktor; den lilla och smidiga flaskan var perfekt att ha med i ryggsäcken eller handväskan. Men medan det mesta med produkten var positivt, märkte vi att den kan vara irriterande för ögonen, något att vara medveten om under användning.

Sammantaget levererade Sjö & Hav Mosquito på sina löften. Det skyddade oss effektivt från insekter, var skonsamt mot huden och miljön, och var praktiskt att ta med sig vart vi än gick. Det är inte svårt att förstå varför det är en favorit i skärgården och bland dem som värdesätter naturen.

Fördelar

 • Effektivt skydd mot flera typer av insekter
 • Miljövänlig och skonsam mot huden
 • Missfärgar ej textil
 • Lätt och smidig förpackning

Nackdelar

 • Kan vara irriterande för ögonen

5. Stor volym – Grangers Performance Repel

Grangers Performance Repel myggmedel

Se bästa priset

Under våra tester av Grangers Performance Repel fann vi att den lever upp till sina löften. Med en lättanvänd sprayflaska var det enkelt att impregnera kläder, och det faktum att det inte behövde någon efterbehandling var en betydande tidsbesparare.

Vi testade produkten på flera olika typer av kläder, inklusive några med Gortex, och det verkade fungera lika effektivt på alla.

En särskilt anmärkningsvärd upptäckt var att trots flera timmars användning i kraftigt regn förblev de impregnerade kläderna torra. Impregneringen visade sig också vara andningsbar, vilket var särskilt uppskattat under fysiskt krävande aktiviteter.

En annan fördel som vi observerade var att produkten är luktfri, vilket gör att den kan användas inomhus utan att orsaka obehagliga dofter.

Vi var även imponerade av Grangers hållbarhetsinitiativ. Att produkten är fluorkarbonfri och att förpackningen är gjord av 100 procent återvunnet material, särskilt plast som fiskats upp från havet, visar en tydlig omsorg om miljön.

En annan positiv aspekt av Grangers Performance Repel var hur länge impregneringen verkade vara effektiv.

Även efter flera tvättar bibehöll de behandlade kläderna sina vattenavvisande egenskaper. Dessutom, med innehållet på 275 ml, kunde vi enkelt behandla flera plagg med en enda flaska, vilket ger en bra valuta för pengarna.

Dock upplevde vi en liten utmaning under användning. Även om produkten överlag var lätt att applicera, var det viktigt att vara noggrann med att se till att kläderna var tillräckligt fuktiga innan applicering. Vi märkte att om plagget var för torrt, kunde impregneringen vara svår att sprida jämnt.

Fördelar

 • Enkel att använda med snabbt resultat
 • Miljövänlig med fluorkarbonfri formula och återvunnen förpackning
 • Luktfri

Nackdelar

 • Kräver att plagget är tillräckligt fuktigt före applicering
 • Kan kräva fler än en applicering för optimal effekt

6. Bra alternativ – Bushman Pump

Bushman Pump myggmedel

Se bästa priset

När sommaren närmar sig och insekterna blir alltmer aktiva, är det nödvändigt med ett effektivt skydd. I vår jakt på ett verktyg mot dessa små kryp stötte vi på Bushman Pumpspray. Enligt uppgift är det Australiens bäst säljande myggskydd, och efter att ha provat det kan vi förstå varför.

Bushman Pumpspray är mer än bara en vanlig insektspray. Med sin DEET-koncentration på 40% – betydligt mer än många svenska konkurrerande produkter – erbjuder den ett mycket pålitligt skydd, vilket också rekommenderas av WHO. Vi upplevde att skyddet varade i upp till 10 timmar, även om vissa källor påstår att det kan vara effektivt i upp till 15 timmar.

Det som imponerade på oss mest var inte bara dess effektivitet, utan även produktens konsistens och doft. Till skillnad från många andra produkter vi har stött på, är Bushman varken oljig eller kletig.

Den är skonsam mot huden och har en behaglig doft, vilket särskilt uppskattades av dem bland oss med känsliga näsor. Med tanke på att produkten innehåller allergifria ingredienser, kände vi oss trygga med att rekommendera den även till de med känslig hud.

Med tanke på dess praktiska sprayförpackning upplevde vi att den var enkel att applicera, vilket gjorde den till en oumbärlig följeslagare under våra sommarutflykter.

Det faktum att den australiska olympiska kommittén valde Bushman som sitt skydd av rädsla för Zika-viruset under OS i Rio 2016 talar också volymer om dess rykte och effektivitet.

Naturligtvis, som med alla produkter, finns det utrymme för förbättringar. Trots dess effektivitet och behagliga doft, upplevde några av oss en viss torrhet på huden efter användning, vilket kan vara något att beakta för dem med redan torr hud.

Sammanfattningsvis fann vi Bushman Pumpspray vara ett utmärkt val för de som letar efter ett pålitligt insektsskydd, särskilt för långa dagar utomhus.

Fördelar

 • Effektivt skydd i upp till 10-15 timmar
 • Behaglig doft
 • Lätt att applicera med sprayförpackning

Nackdelar

 • Kan orsaka torrhet på huden för vissa användare
Hur vi utförde vårt test av myggmedel 2024

Hur vi utförde vårt test av myggmedel 2024

Innan vi kunde kora vår ”bäst i test” vinnare, var det avgörande för oss att testa varje produkt noggrant och rättvist. Vår prioritet var att skapa en realistisk miljö som speglar de verkliga situationerna vi ofta befinner oss i när myggor svärmar omkring oss.

Genom att noggrant analysera varje steg i vår testprocess kunde vi säkerställa att våra upplevelser och funderingar verkligen speglade produktens prestanda. Här är hur vi gick tillväga:

Miljöns konsekvens och rättvisa

När vi satte upp vår testmiljö såg vi till att den var så konsekvent och rättvis som möjligt. Genom att placera ut vattenbehållare och använda specifik belysning simulerade vi de idealiska förutsättningarna för mygg.

Vårt mål? Att skapa en situation där alla produkter hade samma förutsättningar att visa vad de går för.

Detaljerna i testprocessen

Vår testprocess var allt annat än ytlig. Vi började med att dokumentera varje produkts påståenden om effektivitet.

Sedan applicerade vi produkterna på huden enligt deras instruktioner, och observerade sedan hur länge de höll myggorna borta. Vi noterade våra upplevelser, hur huden kände sig och om det uppstod några biverkningar.

Själva testandet

För att verkligen förstå varje produkts styrkor och svagheter, testade vi varje produkt flera gånger.

Varje test varade i 30 minuter, och vi såg noggrant till hur många gånger vi blev stuckna under den tiden. På detta sätt kunde vi se vilken produkt som verkligen levde upp till sitt löfte och vilken som förtjänade titeln ”bäst i test”.

Viktiga observationer under vårt test:

 • Många produkter började förlora effektivitet efter 20 minuter.
 • En del produkter lämnade en oljig känsla på huden.
 • Några få produkter hade en mycket stark doft, vilket kan vara störande för vissa användare.

Utvärdering av resultaten

Efter att vi hade genomfört våra omfattande tester var det dags att sätta oss ner och granska resultaten. För varje produkt noterade vi effektivitetstid, antal stick, hudreaktioner och användarens upplevelser.

Med hjälp av denna data kategoriserade vi varje produkt baserat på dess övergripande prestanda. För att säkerställa att vår ”bäst i test” var korrekt, jämförde vi varje produkts resultat med dess påståenden om effektivitet.

På detta sätt kunde vi se vilken produkt som verkligen levde upp till förväntningarna.

Hållbarhet och långtidstest

Att veta hur en produkt presterar omedelbart efter applicering är bra, men vi ville också förstå hur den höll över tid. Därför införde vi ett långtidstest där vi applicerade varje produkt och observerade dess effektivitet över flera timmar, och i vissa fall, dagar.

Vi såg även till hur produkten reagerade på faktorer som svettning och exponering för vatten. Denna djupgående analys gav oss en tydlig bild av produkternas hållbarhet och effektivitet över tid.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerheten är alltid av yttersta vikt, särskilt när det gäller produkter som appliceras direkt på huden. Vi var noga med att utvärdera varje produkts ingredienser för att säkerställa att de inte innehöll några potentiellt skadliga ämnen.

Under våra tester observerade vi också hur varje produkt reagerade i oväntade situationer – till exempel när de blev utsatta för direkt solljus eller när de kom i kontakt med andra hudvårdsprodukter. Detta hjälpte oss att bedöma produktens pålitlighet och säkerhet under olika förhållanden.

I slutändan var vårt mål med dessa tester att ge en omfattande och rättvis bedömning av varje produkt på marknaden. Med denna information i hand kunde vi med förtroende utnämna en produkt som vår ”bäst i test” vinnare.

Tips inför användning av myggmedel

Tips inför användning av myggmedel

För att verkligen få ut det mesta av det du använder, är det avgörande att förstå produktens finesser.

Efter att ha korat vårt “bäst i test”, insåg vi vikten av att dela med oss av vissa insikter och tips. Dessa tips baseras på våra observationer och erfarenheter under testperioden och kan verkligen göra skillnad för användarens upplevelse.

1. Läs instruktionerna noggrant

Under vårt test märkte vi att många felsteg undveks genom att enkelt följa instruktionerna. Även om detta låter självklart, kan ett ögonblicks ouppmärksamhet leda till mindre optimala resultat.

2. Tänk På Var du använder det

Om du planerar att sitta i en hammock eller på en campingstol, kanske i närheten av en mygghatt, är det viktigt att överväga omgivningen. Under vårt test fann vi att vissa platser, särskilt de nära vattendrag, krävde särskild uppmärksamhet för bästa resultat.

3. Förbered för alla situationer

Om du ska ut på en vandring och har med dig en vandringsryggsäck, kan det vara klokt att ha produkten lättillgänglig. Vårt test visade att snabb åtkomst och användning kan vara avgörande i vissa miljöer.

4. Kompatibilitet med andra utrustningar

När du campar kan det vara frestande att slå upp ett tält och använda ditt stormkök utanför. Men tänk på att produkten kanske inte fungerar lika bra i närvaro av starka dofter. Under våra tester noterade vi vikten av att ta hänsyn till andra närvarande dofter när vi använde produkten.

5. Skydda dig själv

Användning av myggnät i kombination kan vara en bra idé, särskilt om du vistas utomhus under längre perioder. Under testet märkte vi att vissa produkter fungerade bäst när de kompletterades med ytterligare skydd.

Några snabba tips från vårt test:

 • Använd alltid produkten på ren och torr hud för bästa effekt.
 • Undvik att använda produkten nära ögonen eller andra känsliga områden.
 • För bästa resultat, återapplicera produkten efter intensiv fysisk aktivitet.

6. Var medveten om omgivningen

Oavsett om du sitter vid ditt stormkök eller slappnar av i din hammock, är det viktigt att vara medveten om din omgivning. Under vårt test fann vi att placering och omgivning spelade en stor roll i produktens effektivitet.

Att använda något optimalt kan verka enkelt, men när vi gick igenom vårt test, insåg vi att det finns många överväganden att göra för att verkligen få den bästa upplevelsen.

Genom att följa dessa tips kan du vara säker på att få ut det mesta av din produkt och njuta av en bekväm och effektiv upplevelse. Och kom ihåg, även om vi har kunnat kora en produkt som ”bäst i test”, är din individuella upplevelse alltid unik, så experimentera och hitta vad som fungerar bäst för dig.

Vanliga frågor om myggmedel 2024

Vanliga frågor om myggmedel 2024

Vad kostar det att köpa myggmedel?

Priset på myggmedel varierar beroende på märke och storlek, men generellt sett kan man förvänta sig att betala mellan 50 och 200 kronor per flaska eller tub.

Var kan man köpa myggmedel?

Myggmedel kan köpas både online och i fysiska butiker. Trots att båda alternativen är tillgängliga, rekommenderas det att shoppa online då det ofta erbjuder ett bredare sortiment och recensioner från andra konsumenter.

Vad kan man göra för att få bort myggor?

Förutom myggmedel kan man använda myggfällor, eldmygglampor eller växtbaserade avskräckningsmedel. Att hålla området fritt från stillestående vatten kan också hjälpa till att minska myggpopulationen.

Vad tycker myggor inte om?

Myggor avskyr doften av vissa växter som citronella, eukalyptus och lavendel. Dessutom gillar de inte rök eller starka vindar, vilket kan avskräcka dem från att närma sig.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen