Bästa Jaktstället 2024 – Test av olika Jaktställ

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pumori Sarek 2.0

Pumori Loden

Pumori Sarek Camo

Pumori Stalker

Klicka här för att se fler Jaktställ.

Jaktställ har under det senaste decenniet utvecklats mycket. Med tekniska framsteg inom syntetiska material behöver inte längre jägare utsättas för våta kläder i bomull och ull.

Med ett komplett och bra jaktställ kan jägare idag hålla sig bekväma i alla miljöer och under allt väder. Innan man köper ett jaktställ bör man dock tänka på var, när och hur man ska utföra sin jakt.

Vissa varianter andas och är bra för varmt klimat, medan andra ställ håller dig varm under långa perioder i kallt klimat.

Dessa ställ för jägare kan kosta ganska mycket. Att man köper rätt ställ är därför mycket viktigt. För att underlätta för dig har vi nedan recenserat 4 olika varianter som vi tycker är extra bra. Vi har även gjort en köpguide för den som vill vara säkrare när den skall köpa.

1. Bäst i test – Pumori Sarek Jaktställ 2.0

Pumori Sarek Jaktställ 2.0

Klicka här för att se bästa priset

Från det nystartade företaget Pumori som lägger fokus på kläder inom Outdoor och jakt för nordiskt klimat har vi detta varma jaktställ.

Klädserien Sarek är speciellt gjord för snabba väderomslag, kalla dagar och tuffa vandringar. Men om vandringen blir för anständig och temperaturen för hög, går det att justera temperaturen med hjälp av ventilationsfickor. Detta bidrar till en mycket mer behaglig upplevelse i varmt väder och under ansträngande aktiviteter.

Andra egenskaper som jackan erbjuder är även radiofickor på båda sidor, vilket innebär att plagget kan användas för både vänsterhands- och högerhandsskyttar. Jackan är även gjord i borstad polyester, som gör den väldigt tyst, vilket är speciellt bra för smygjägaren.

Jackan har också en hög krage och justerbar avtagbarhuva, som håller jägaren skyddad i alla tuffa vindar.

Byxan är precis som jackan också gjord i borstat polyester. Jaktbyxan har dessutom justerbara benslut, som gör byxan enkel att dra över större kängor.

2. Populärast – Pumori Loden Jaktställ

Pumori Loden Jaktställ

Klicka här för att se bästa priset

Detta populära ställ från Pumori heter Loden och är ett ställ som tagits fram med expertis från erfarna jägare och hundförare. Detta har således skapat en produkt som har hög andningsförmåga, som inte begränsar rörelseförmågan och är väldigt tystlåten.

Plaggen är utan membran och just därför rekommenderas produkten för torra och varma dagar med ansträngande aktivitetsnivå.

Jackan har radiofickor på både vänster- och högersida, vilket gör det möjligt för båda vänsterhand- och högerhandsskyttar att använda produkten. Jackan som är en Anorak har bra passform och erbjuder rörlighet.

Den stora magfickan som klär jackans nedre del är mycket praktisk vid förvaring av förslagsvis hundpejl. Precis som jackan erbjuder byxan också hög andningsförmåga, tysthet och rörlighetsförmåga.

Byxan har ventilering på båda sidor och har rymliga fickor. Jaktbyxan har även justerbara benslut, som gör att byxan är enkel att trä över stora kängor. Kedjorna som finns på plaggen är av hög kvalité och är därav pålitliga i alla situationer.

3. Premiumval – Pumori Sarek Jaktställ Camo

Klicka här för att se bästa priset

Tillsammans med erfarna jägare skapades detta vinter och camouflage jaktställ. Produkten rekommenderas främst till de som tänka ägna sig åt jakt i nordiskt klimat.

Produkten uppfyller de flesta krav som krävs för att jaga i den nordsvenska karga terrängen. Plaggen är gjorda för att tåla tufft väder, krävande vandringar och kallt klimat.

Dessa plagg är även tillverkade i borstat polyester, vilket gör plaggen mycket tysta och således optimala för smygjägaren och hundföraren. Vid ansträngande aktivitet går det även att kyla ner, tack vare ventilations fickor under armarna.

Justerbara benslut gör det enkelt att trä byxan över större skor, vilket bidrar till en optimal passform. Byxan är för övrigt utrustad med hängselknappar, gummerad list för att hålla tröja på plats, ventilationsfickor och slitstarka och pålitliga YKK-dragkedjor.

Plaggen är förstås även vattentäta och otroligt slitstarka. Är du ute efter ett jaktställ med camo tryck rekommenderar vi därför detta jaktställ starkt.

4. Billigast – Pumori Stalker Lite Jaktställ

Pumori Stalker Lite Jaktställ

Klicka här för att se bästa priset

Stalker Lite är ett jaktställ från varumärket Pumori som har en låg prislapp. Detta beror inte på att produkten är dålig, utan det beror på att produkten inte är fodrad och därav gjord för varmt klimat.

Produkten är först och främst mer eller mindre ljudlös, vilket är optimalt för smygjägare. Denna ljudlöshet som jackan har beror på att jaktjackan är gjord i 100% polyester.

Produkten har även andning i främsta fokus. Stalker lite är i tunn polyester som är membranfritt, vilket gör så att plaggen andas mycket bra. Detta gör produkten perfekt för långa jaktdagar i varmt väder. Produkten är också snabbtorkande, vilket gör plaggen optimala för den aktiva jägaren.

Andra egenskaper som jackan erbjuder är radiofickor för både höger- och vänsterskyttar, rymliga magfickor och innerficka för mobiltelefon.

Andra egenskaper som byxan erbjuder är extraförstärkta justerbara benslut, snölås och rymliga lårfickor. Jackan och byxan är även utrustade med slitstarka YKK-dragkedjor som är mycket pålitliga.

Lista över de bästa jakställen 2024

  • Bäst i test: Pumori Sarek Jakställ 2.0
  • Populärast: Pumori Loden Jaktställ
  • Premiumval: Pumori Sarek Jaktställ Camo
  • Billigast: Pumori Stalker Lite Jaktställ

Köpguide för jaktställ 2024

Ett jaktställ är en investering som alla jägaren någon gång kommer att behöva investera i. Som du säkert redan sett så finns det en mängd olika ställ att välja mellan från olika varumärken. Det kan därför ibland vara svårt att veta vad man ska leta efter för att hitta det bästa jaktstället. Därför har vi gjort denna köpguide i syfte att ge dig kunskaper. Följande punkter är viktiga att tänka på innan man ska köpa:

  • Material
  • Egenskaper
  • Terräng
  • Temperatur
  • Bekvämlighet

Material

En av de viktigaste punkterna att tänka på är material. Vid jakt behöver jägaren tysta och töjbara material för att lätt och tyst kunna röra sig över terrängen.

När det kommer till material finns det många olika tyger att välja mellan. Coolmax-tyg är ett tyg som har ett effektivt fiberbaserat fukthanteringsystem. Coolmax hjälper till att få bort svett från jägaren och därför rekommenderas jaktställ i Coolmax-tyg främst till aktiva jägare.

Sedan finns det också polyester som är ett slitstarkt, smutsbeständigt och framför allt mycket tyst material. Polyester är ett även mycket töjbart, billigt och vattenbeständigt material.

Man måste inte köpa jaktställ i syntetiska material om man inte vill. Robusta plagg i läder är också mycket bekväma och användbara. Fördelen med läder är att materialet är mycket hållbart och varmt, däremot är läder inte bra för varma dagar.

Ull är också ett icke-konstgjort material som är bra. Ull har fördelen att vara mycket varmare än syntetiska material. Däremot tar ull mycket längre tid att torka än syntetiska material och är därför inte optimalt i blöt terräng.

Egenskaper

Med jaktställ finns det mängder av olika funktioner och egenskaper. Vissa jaktjackor har till exempel radiofickor. Är detta en viktig egenskap för dig bör du hålla koll på att jaktjackan erbjuder dessa.

Vissa jaktjackor har också magfickor som kan vara väldigt användbara under jakt. Rymliga fickor på byxorna är också något man bör titta efter. Innerfickor för mobiltelefoner kan också vara en mycket användbar egenskap.

Ventileringsfickor är något som är mycket användbart för att justera temperaturen när jakten blir tuff och ansträngande. Höga kragar är även något som rekommenderas, eftersom de skyddar dig mot tuffa vindar. Avtagbar huva är också en välkommande egenskap, under dagar när blåsten inte är lika tuff.

Justerbara benslut är en funktion som vi rekommenderar att dina jaktbyxor har. Justerbara benslut gör så att du kan justera byxans slut. Det gör så att du kan sedan trä byxan över dina skor, vilket skapar en bekväm passform.

Gummerad list är en egenskap som används för att hålla skjorta/t-shirt på plats och bidrar därför också till en bekväm passform. Att produkten du köper har YKK-dragkedjor rekommenderas också eftersom de är mycket slitstarka och pålitliga.

Terräng

Terrängen som du jagar på bestämmer vilket jaktställ du ska köpa. Norr upp rekommenderas vattentäta och varma jaktställ, medan söder ut rekommenderas mer allsidiga plagg som funkar på både vintern och sommaren.

Kamouflage finns i många olika mönster på jaktställ och har uppfunnits för att efterlikna de området du jagar i. Färgerna och terrängen som du jagar i är det som bestämmer vilket mönster som är bäst för dig.

Vissa kamouflerade plagg har något som kallas Red-kamouflage. Klövvilt lider av rödgrön färgblindhet och ser därmed inte röda färger som människan gör. Detta innebär att jägaren är kamouflerad för viltet samtidigt som jägaren är synlig för andra jägare.

Temperatur

Det är mycket viktigt att du matchar ditt jaktställ med klimatet och temperaturen där du jagar. För jakt i varmt väder rekommenderas tunna och lätta jackor utan membran.

Membran förbättrar jackans vindtäthet, men försämrar också jackans andningsförmåga. I varmt väder vill du alltså ha plagg utan membran. Vindtäta jaktställ rekommenderas till kallare klimat.

Många jaktställ har ventilering, vilket innebär att man kan släppa ut luft genom att justera dragkedjor. Detta är mycket användbart för att reglera temperaturen.

Om du ska jaga i kallt klimat rekommenderas förstås varma jaktställ. Varma jaktplagg tenderar att vara gjorda av polyester och ull. Ofta har dessa plagg ull på insidan av plagget och polyester på utsidan. På detta sätt får man vattentätheten av polyestern från utsidan, men ullens värme från insidan.

Oavsett om du jagar i kallt eller varmt klimat rekommenderas det att du köper jaktställ som är vattentäta. Blöta kläder gör dig kall mycket snabbare och kan vara farligt, speciellt på vintern.

Bekvämlighet

“I allmänhet är en bekväm jägare en lycklig jägare.”

Ju mer bekväma vi är, desto mer tid kommer vi att spendera i fältet. Att investera i ett bekvämt jaktställ är främst av allt, för utan bekväma kläder kommer jakten bli mycket jobbig och tråkig.

Vi rekommenderar att testa olika varianter. Detta kan man göra enkelt genom att antingen prova i butik eller beställa hem och sedan returnera. Rent generellt tycker vi dock att de flesta varianter är ganska bekväma. De varianter vi recenserat ovan är iallafall de mest bekväma enligt vårt test.

När du ska välja ett bekvämt plagg bör du först lägga fokus på materialet. Är tyget vattentätt? Är tyget vindtätt? Är tyget varmt? Osv… är några frågor du bör ställa dig innan du köper.

Ytterligare klädesplagg att köpa till ditt jaktställ

Även det bästa jaktstället blir värdelöst om det blötläggs av kallt och regnigt väder. Om det regnar eller snöar rekommenderar vi därför att också packar ett regnställ, för att vara helt säker på att du håller dig torr.

Skoöverdrag är ett tillbehör som är väldigt användbart. Skoöverdrag håller fukt ur dina stövlar och strumpor när du korsar en bäck eller går genom snö. Vissa jaktställ har dock redan inbyggda skoöverdrag.

Handskar är förstås också mycket viktigt. Att köpa handskar som inte hindrar din rörlighet är viktigt, men samtidigt måste handskarna hålla värmen. Vi rekommenderar att köpa olika handskar för olika säsonger.

Keps är också något som är mycket användbart vid jakt. Framför allt under soliga dagar. Solen kan ibland distrahera dig och försvåra din koncentration. Således är kepsar ett klädesplagg som också är mycket viktigt.

Ifall du inte behöver köpa ett helt jaktställ kan det vara lämpligt att bara köpa ett par friluftsbyxor.

Vanliga frågor om jaktställ

Vilket är det bästa jaktstället?

Vilket jaktställ som är bäst skiljer sig från person till person. När du köper ditt jaktplagg så måste du tänka på många olika saker, eftersom alla jaktställ är inte lämpade för alla miljöer. På vår hemsida har vi däremot gjort ett jaktställ test, där vi utsett en modell till bäst i test. Letar du efter ett jaktplagg rekommenderar vi att kika där.

Vilket kamouflage ska man välja till sitt jaktställ?

Det beror på hur miljön ser ut. Färgerna och terrängen är det som bestämmer kamouflaget. Vill du veta mer om kamouflage har vi gjort en köpguide på vår hemsida.

Vad är ett jaktställ?

Ett jaktställ består av en jaktbyxa och en jaktjacka. Vill du ha klädtips har vi recenserat 4 olika varianter på vår hemsida.

Vad kostar ett jaktställ?

Jaktställ kan kosta en hel del, men det är en investering som är värd det. Mellan 3000kr och 10 000kr brukar prisvärda jaktställ ligga mellan.

Sammanfattning

Jakstället består av en jaktbyxa och en jaktjacka. Tack vare framsteg inom textilindustrin finns det idag många bra och syntetiska material som är både hållbara och vattentäta.

I denna artikel har vi recenserat 4 olika varianter som är lämpade får olika miljöer. För när du ska välja jaktställ så måste du tänka på var, när och hur du ska jaga. I denna text har vi därför gjort en köpguide för dig.

“Vår förhoppning är att köpguiden samt recensionerna gett dig de kunskaper som krävs för att göra rätt beslut.”

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen