Bästa Jaktstället 2022 – Test av olika Jaktställ

Bäst i test

Populärast

Premiumval

Billigast

Pumori Sarek Jaktställ 2.0

Pumori Loden Jaktställ

Pumori Sarek Jaktställ Camo

Pumori Stalker Lite Jaktställ

Klicka här för att se fler Jaktställ.

Bäst i Test Jaktställ 2022

Jaktställ har kommit långt under det senaste decenniet. Med tekniska framsteg inom syntetiska och naturliga material behöver jägare inte längre drabbas av nackdelarna med våt bomull, tung ull eller obekväma polyesterjaktställ. Det är nu möjligt att köpa ett komplett jaktställ som håller dig bekväm under alla jakter i alla olika miljöer, klimat och väder.

Innan du köper ditt eget jaktställ måste du överväga var, när och hur du ska utföra mesta av din jakt. Tänk alltid på om du för det mesta sitter eller om du rör på dig mycket och vad det rådande vädret kommer att bli. Om du, som många jägare, jagar i olika miljöer med en blandning av väder och terräng bör du köpa ett jaktställ som är tillräckligt mångsidigt för att klara av allt.

Du behöver jaktställ som andas och transporterar fukt när det är varmt eller när du börjar svettas i en brant uppförsbacke. Du behöver också jaktställ som håller dig varm under långa perioder av kallt väder och låga aktivitetsnivåer. Att hålla sig torr betyder inte bara att hålla dig varm i kallt, vått väder, det kan också betyda att du håller dig bekväm och glad under jobbiga dagar, vilket förstås är mycket värt.

Vissa jägare kanske kämpar för att samla till ett bra jaktställ, men det är värt vartenda öre. Med hjälp av ett samordnat jaktställ klarar du av nittio procent av de miljöer och väder som du stöter på när du jagar i Sverige. Endast för extrem hetta, kyla eller väldigt våta platser behöver du specialisera ditt jaktställ.

I sådana fall kan du behöva använda skalkläder på en riktigt blöt jakt eller en tung jacka och termobyxor under en arktisk jakt, men dessa situationer är förstås sällsynta. Det som är optimalt är förstås att kunna använda samma grundläggande klädsystem för jakter under hela jaktsäsongen. Varje jaktdag kan det bli blåsigt och regnigt, det kan bli kallt och snöigt eller så blir det kanske varmt och soligt. Vad du än behöver kan vi garantera att det finns ett jaktställ som passar just dig och dina behov. Välj i tabellen ovan bland de bästa jaktställen på marknaden för att hitta det bästa jaktstället för dig och dina behov!

Läs även >>> Bäst i test Jaktbyxor 2022

Köpguide för bäst i test Jaktställ 2022

Nedan följer en köpguide för dig som vill sätta dig in i ämnet med jaktställ och skaffa lite bättre kunskaper för att kunna göra ett bättre val.

Köpguide innehållsförteckning

 • Fukthantering
 • Effektivitet
 • Bekvämlighet
 • Temperatur
 • Terräng
 • Lager
 • Vattentäthet
 • Tejpade sömmar
 • Isolering
 • Material
 • Stretchtyper

Fukthantering

Jag testade mitt allra första par högkvalitativa byxor under juli månad. Juli är inte kul när det gäller temperatur, så jag såg det som ett perfekt tillfälle att testa dem. Företaget ansåg att dessa skulle hålla dig torr och hantera fukten som kommer ut från din kropp. Trodde jag vad jag läste på deras webbplats? Jag kommer att erkänna att jag var skeptisk. Bara på grund av det var jag dock oerhört glad att prova dem.

Efter en hel morgon med vandring och glasning för björnar såldes jag. Det här kommer från någon som försökte hitta något fel med dessa byxor och letade efter en anledning att skicka tillbaka dem. Till slut kunde jag bara inte hitta en. Grejerna fungerade verkligen och jag kunde inte ha varit lyckligare. Istället för ett e-postmeddelande som ber om pengarna tillbaka, lägger jag in en ny beställning på mer av samma.

Fukthantering på jakt är något som jag aldrig uppmärksammat för mycket upp till nyligen. Enkelt och enkelt: om du är våt har du en mycket bättre chans att bli kall. Numera gör många företag vad de kallar skiktningssystem. Detta betyder att alla jaktställ i systemet kommer att fungera som en enhet. Detta är avgörande för att hantera svett och hålla dig varm eller till och med sval.

Ett exempel på ett skiktningssystem kan vara en lätt merinotopp, en merinotopp med medelvikt, följt av ett isoleringsskikt. De två baslagren kommer att hålla dig torr genom att flytta fukt bort från huden utåt medan den svullna jackan kommer att isolera din kroppsvärme för att hålla dig varm.

Effektivitet

Med den här nya tekniken kommer effektivitet och låt oss inse det, ju mer effektiva vi kan vara som jägare, desto mer tid kan vi spendera jakt. Kommer du ihåg när jag berättade tidigare om hur jag hade fler lager uppe än jag brydde mig om att komma ihåg? Det hör nu till det förflutna. På grund av framstegen inom högkvalitativa jaktställ kan jag nu i genomsnitt köra 50% mindre jaktställ än tidigare.

Det var först otroligt att tro att mindre var mer i denna ekvation, men det är den ärliga sanningen. Som en ivrig ryggsäckjägare kan jag uppskatta detta. Mer jaktställ motsvarar mer vikt att bära och jag vill hellre reservera det utrymmet i mitt paket för hårt förtjänt viltkött snarare än en uppsjö av ineffektiva jackor.

På tal om plats i mitt paket, här är ett annat område där det här lyser. Inte bara har jag mindre jaktställ än tidigare, men jaktstället jag har packar ner till en mycket hanterbar nivå och är också mycket lättare än min tidigare blåbärdräkt. Mindre vikt på ryggen betyder mer tid bakom glaset och utanför misshandlad väg.

Numera gör en jacka vad två eller tre brukade göra. Den puffiga jackan som jag bär är inte bara ett isoleringsskikt utan också en vindjacka samt skydd mot lätt regn på grund av den slitstarka vattenavvisande beläggningen som har applicerats. Att ha saker som är multifunktionella så här är nyckeln till att bli mer effektiva. Varför bära tre jaktställ när du kan bära en?

Bekvämlighet

I allmänhet är en bekväm jägare en lycklig jägare. Ju mer bekväma vi är, desto mer tid kommer vi att spendera i fältet. Detta kommer att överföras till fler djurobservationer, vilket innebär mer möjlighet att fylla den taggen som bränner ett hål i fickan. Det kan vara väldigt svårt att behålla koncentrationen på en jakt när din kropp säger till dig att åka hem. Jag har varit där många gånger och ibland har jag till och med lämnat. Eftersom jag har höjt mitt spel med mina jaktställ har jag aldrig varit mer bekväm.

Jag hittar till och med att jag bär de här sakerna runt huset när jag inte jagar. Ofta tänker jag inte ens på vad jag har på mig för det finns bara inget att tänka på. Från skärningarna och artikulationen av dessa redskap till det faktiska materialet, det är helt enkelt trevligt att bära. Att vara nöjd som detta ger mig mer hjärnkraft för jakt snarare än att försöka bli varm eller torr. Jakt är redan tillräckligt svårt som det är; den delen kan vi inte ändra. Vad vi kan ändra är dock vad vi har på oss. Om det kommer att ge mig möjlighet att jaga ännu hårdare än tidigare, då är jag vilt.

Temperatur

Att matcha ditt jaktställ till temperaturen där du ska jaga är en av de viktigaste övervägandena. Försök bara jaga i isolerade kamouflageoveraller när det är 80 grader ute och du vet varför. Om du gör det mesta av din jakt i varmt väder behöver du lätta skjortor och byxor och kanske till och med en lätt jacka.

För mycket kallt väder behöver du inte bara baslager på toppen och botten utan en tyngre skjorta, byxor och en varm, isolerad jacka. De flesta jägare behöver åtminstone ett par uppsättningar kamouflage, eftersom de kommer att jaga i ganska varmt väder tidigt på säsongen, sedan kallare väder när vintern fortskrider.

Terräng

Kamouflage finns i många olika mönster på jaktställ som uppfunnits av olika tillverkare för att efterlikna vissa områden du kommer att jaga. Terrängen eller lövverket där du jagar bestämmer till stor del det mönster som är bäst för dig. Om du jagar högt i en ek blir du effektivare med ett annat mönster än om du planerar att jaga kanten på ett majsfält eller en cattail-träsk.

På samma sätt kräver jakt i tallar ett annat mönster än vid jakt i en lövved. Och om du planerar att jaga från marken vill du matcha den vegetation du ska försöka smälta in i där. För att göra det bästa valet, bestäm var du ska göra det mesta av din jakt och matcha ditt kamouflage till den dominerande terrängen och lövverket.

Lager

Lager är viktiga för jakt i kallt och kallt väder, eftersom skiktning gör att du kan bära precis rätt mängd jaktställ för att hålla dig varm. Kamouflagelager är ännu bättre. Tänk på detta scenario: Du sitter i ditt bågskytte i en hög ek nära en plats som en stor bock har besökt. När solen kommer upp börjar det bli varmare och varmare.

Du bestämmer dig för att kasta ett lager, bara för att inse att ditt underjaktställ är en solid färg med liten chans att hjälpa dig att smälta in i din bakgrund. Ditt val är antingen att ta chansen att bli upptäckt eller lämna din jacka på och vara obehagligt het under jakt. För vissa verkar kamouflage-underlag dumt. Men de kan göra stor skillnad i ett scenario som det just nämnde.

Vattentäthet

Vattentäthetsbeständighet, eller vattentäthet, är ett mått på membranets effektivitet. Ju högre poäng, desto mer vattentät jaktstället. Teoretiskt mäter vi hur mycket vatten det yttre skalet tål innan vatten börjar sippra genom membranet. Denna siffra anges i mm.

Om du jagar i lätt regn är en 3000 mm motståndskraft mot vatteninträngning lämplig.  Det är värt att notera att ett tunnare membran andas bättre. Cirka hälften av fukten vi svettas ventileras ut genom nacke- och ärmöppningarna och resten genom membranet.

Tejpade sömmar

Tejpade sömmar används ofta i samband med olika typer av membran. När ett jaktställ sys med en nål och tråd görs små hål i tyget. För att undvika fukt som sipprar genom dessa hål tejpas ofta sömmar inifrån. De kan dock också tejpas på utsidan av tyget som en extra detalj. Detta hjälper helt enkelt till att skydda utsatta områden för att uppnå bästa möjliga lösning.

Isolering

Om du någonsin varit blindjakt på en kall vintermorgon, vet du hur viktigt det är att ha varma jaktställ. När du väl har blivit kall kan det verkligen kännas som en mycket lång väntan.

Vaddering finns i olika kvaliteter, var och en med sina respektive fördelar. Det som är viktigt är att jaktställets egenskaper matchar vad det ska användas till – och om du ska vara aktiv eller inte.

 • 3M ™ Thinsulate ™ Originalisolering
 • 3M ™ Thinsulate ™ -isolering är mjuk, andas och kan bibehålla extra värme även under fuktiga förhållanden.
 • 3M ™ Thinsulate ™ fjäderfri isolering

Ett snällare alternativ till fjädrar, 3M ™ Thinsulate ™ Fjäderfri isolering är ett innovativt material som ersätter naturligt dun. En lös-isolering designad av forskare som efterliknar ner när den är torr och är varmare än ner när den är våt. 3M ™ Thinsulate ™ fjäderfri isolering är ett idealiskt syntetiskt alternativ till dun i alla applikationer.

 • 3M ™ Thinsulate ™ vattenbeständig isolering
 • 3M ™ Thinsulate ™ Platinaisolering har en utmärkt blandning av syntetiska hydrofoba fibrer, vilket resulterar i en exceptionell varm och lätt isolering med bättre vattentålighet.
 • 3M ™ Thinsulate ™ Stretch Isolering
 • 3M ™ Thinsulate ™ Platinum Flex är en unik isolering som fungerar under extrema förhållanden. Den sträcker sig upp till 40% i alla riktningar och drar tillbaka igen utan att rynka ditt jaktställ.

Material hos olika jaktställ

Vid jakt behöver jägaren tysta och töjbara material – för att lätt, enkelt och tyst kunna röra sig över terrängen. Hundhanterare och förare behöver ofta ett jaktställ med ett mycket andningsbart membran, samt extra förstärkningar på byxan. Det är också en bra idé att packa starka byxor, eftersom de skyddar mot taggar och tät underväxt. Här är det viktigt att du väljer produkter som är lämpliga för de ‘utmaningar’ du möter utomhus.

Coolmax

Coolmax-tyg är prestandatyg som innehåller ett effektivt fiberbaserat fukthanteringssystem. Systemet kan flytta bort svett från kroppen och genom tyget, där det kan avdunsta snabbt, vilket gör att bäraren kan känna sig svalare och bekvämare i jaktställ med deras tyg.

Hitena

Hitena är en högteknologisk materialinnovation som används för skyddsutrustning / jaktställ; inom motorcykelsport till exempel.

 • Super hållbar
 • Långvarig
 • Har en andningsbar beläggning som skyddar kroppen i extrema väderförhållanden
 • Smutsbeständig

Hitena har utvecklats efter många års forskning om användning av specialiserad sportutrustning och i uppgifter som står inför stora utmaningar på grund av väderförhållanden och kvalitetskrav. Hitena är tillverkad av en blandning av tekniska polyamidfibrer som säkerställer långvarig beständighet mot slitage, slitage och smuts.

Slitsäker

När naturen utmanar oss i tuff terräng kräver det ännu mer av vårt jaktställ. Nuförtiden finns Thornproof-produkter som är tillverkade av extra starka tyger med det enda syftet att klara skrubb och taggar.

Läder

Alla jägare bör äga ett robust jaktställ av läder! Läder är ett mycket bekvämt material och du kan nästan gå igenom vad som helst – de håller bara. Särskilt hundförare som går genom tjock vegetation kommer mycket att uppskatta att ha på sig läderbyxor – förutom att de är underbart varma på kalla dagar.

Bambu

Bambufibrer har en naturlig antibakteriell funktion. Fibrerna minskar lukten / lukten avsevärt och samtidigt bibehåller den sin andningsförmåga och fukt leds bort från kroppen. Jaktställ med bambufibrer har en något kylande effekt på din kropp.

Neopren

Neoprenmaterial är bra för att hålla värmen / sval och stöta skydda applikationer. Neopren har i allmänhet god kemisk stabilitet och bibehåller flexibilitet över ett brett temperaturområde. Det syntetiska gummit används bland annat i väderbeständiga produkter såsom jaktställ.

Ull

Ull är varmare än syntetiska tyger – oavsett om det är vått eller torrt. Ull väger fukt mycket mer effektivt än bomull, men inte lika bra som syntetiska tyger. Ull tar också betydligt längre tid att torka än syntet, så det är inte optimalt att ha ett jaktställ av ull om du jagar i väldigt blöta marker

Stretchtyper

Tvåvägsstretch

Om du behöver extra rörelsefrihet och en bra passform, välj ett jaktställ med stretch. Att använda material med tvåvägssträckning gör jaktställen töjbara, vilket förbättrar din rörelsefrihet.

Fyrvägsstretch

När du väljer jaktställ och du behöver maximal flexibilitet, rörelsefrihet och en bra passform, bör du välja produkter med fyrvägssträckning. Jaktställ med fyrvägssträckning är elastiska både längs och längsgående, vilket gör att du kan röra dig fritt utan att känna dig begränsad av dina jaktställ.

Lista över de bästa Jaktställen 2022

 • Bäst i test: Pinewood Pro Xtreme Jaktställ
 • Populärast: Pumori Sarek Jaktställ
 • Premiumval: Härkila Stealth Jaktställ
 • Billigast: Pinewood Wolf Lite Jaktställ

Ytterligare funktioner att tänka på inför köp av jaktställ

Hållbarhet

Om du följer din drömbock eller går över hård terräng kommer ditt jaktställ att utsättas för extra slitage. Här krävs extra förstärkning och hållbara material på utsatta platser.

Vindtäthet

Om du väljer ett jaktställ som har ett membran blir den automatiskt vindtät. Vindtäthet är jaktställets förmåga att hålla vinden ute. Om du sitter länge i stark vind kommer du snabbt att uppskatta det faktum att jaktstället är vindtätt. Vindtäta jaktställ hjälper dig att hålla dig varm så att du kan fokusera på jakten.

Tyst

Bullriga jaktställ kan snabbt förstöra en bra stjälk eller jaktekspedition. Vårt speciellt utvalda tysta tyg har valts för att minimera buller och designen har optimerats för att minska friktionen runt armen och benområdet. Kom närmare djuren med ett tyst jaktställ.

Lättviktig

Lätta jaktställ garanterar en bekväm jaktupplevelse och ger extra rörelsefrihet utan att lägga till extra vikt.

Andning

Oavsett vilken vädersituation du befinner dig i kommer du att få en andningsbar produkt genom att välja jaktställ med ett av dess fyra membran. Detta gör att du kan behålla din komfort medan du är aktiv och därefter njuta av din upplevelse mer.

AZO-fri

För att jaktställen ska ha exakt rätt färger används kemiska färgämnen. Under färgningsprocessen binder den önskade färgen till fibrerna i jaktstället. Färg som inte har bundits till fibrerna kallas överflödig färg. Du kan ta bort överflödig färg och andra kemiska ämnen genom att tvätta jaktstället före användning.

Värmeisolering

Om du vill jaga i mycket kalla temperaturer kommer du att ha stor nytta av att välja jaktställ med isolering. Vaddering eller isolering är utformad för att hålla dig varm. Det är viktigt att du kan hålla en stabil kroppstemperatur hela dagen så att du inte fryser.

Ytterligare klädesplagg att köpa till ditt jaktställ

Regnställ

Även de bästa jaktställen blir värdelösa om du blötläggs i kallt väder. När det regnar eller snöar vill du ha packbara regntillbehör som är helt vattentäta utan att vara för tunga.

Skoöverdrag

Det här är ett tillbehör som jag känner mig naken utan. Skoöverdrag håller fukt ur dina stövlar och strumpor när du korsar en bäck eller går genom snö. De blockerar också insekter, frön, grader och smuts under torrt väder. Vissa jaktställ har inbyggda skoöverdrag.

Handskar

Som hattar jagar jag med två par handskar. Jag älskar skickligheten hos merinohandskar. De håller mina händer mycket varma på de flesta jakter men jag bryter ut de dedikerade vinterhandskarna under sen säsong, vinterförhållanden. Ett mycket bra tillbehör till ditt jaktställ.

Sjal

Detta är ett annat tillbehör som jag inte kan leva utan till mitt jaktställ. Sjalen håller solen från mitt ansikte och hals när det är varmt, lägger till ett lager värme när en kall vind tar upp och döljer mitt ansikte under jakter.

Strumpor

Liksom baslager är merinoullsockor mycket överlägsna syntet. Merino håller dina fötter varma och torra utan att bli träskiga och jag får inte hotspots som jag gjorde med syntetiska strumpor. Under större delen av året använder jag merinosockor till mitt jaktställ men vissa vinterdockor har den isolering som behövs på särskilt kalla dagar. Jag bär vanligtvis ett extra par i mitt paket om mina fötter blir blöta.

Olika delar av ett jaktställ

Byxor

Medan vissa jägare bär jeans eller andra enfärgade jaktställ vid jakt, är ett bra par kamouflagebyxor verkligen en viktig del till ditt jaktställ. Detta gäller särskilt för seriösa båg- och armbågsjägare eftersom deras stenbrott måste vara nära innan ett skott kan tas. Leta efter byxor med ett robust yttre, eftersom du sannolikt kommer att gå igenom något ganska tufft skydd under din jakt.

Se också till att byxorna du väljer har många praktiska fickor, eftersom hjortjakt kräver mycket redskap och en del av det måste vara lättillgängligt. Slutligen köp dina kamouflagejaktbyxor lite stora så att de fortfarande passar bra om du måste ha mer än ett lager under i kallare väder.

Jacka

En bra jacka kommer förmodligen att vara din viktigaste klädsel. Det håller dig inte bara varm när det är kallt, utan kommer att dölja din torso – den största kontinuerliga delen av kroppen, som är lätt att upptäcka om den är täckt med en solid färg. Jackor med massor av fickor för att förvara ammunition, din avståndsmätare och andra nödvändiga redskap är bättre än de med få fickor.

Och en jacka med huva kommer att vara till nytta när det är mycket kallt eller regn. Återigen är temperaturen när du jagar och terrängen / täcken du kommer att jaga i viktiga överväganden för att göra ett val. Som med andra kamouflage-jaktställ behöver du sannolikt mer än en jacka om du vill matcha olika områden och väderförhållanden.

Bälte

Ett kamouflagebälte kanske låter tramsigt för vissa jägare, men när du väl har använt ett till ditt jaktställ jagar du aldrig utan det. Naturligtvis är ett bältes huvudsakliga jobb att hålla byxorna uppe – ett jobb som blir svårare när dina fickor är fyllda med redskap och prylar. Leta efter ett robust, brett bälte som är tillräckligt styvt för att hålla upp till kraftigt slitage men inte så styvt att det inte är bekvämt.

Se också till att din kamrem har ett spänne i matt yta, eftersom ett polerat spänne kan orsaka en märkbar reflektion. Vid det sällsynta tillfället när en hjort tittar tillräckligt hårt på dig för att upptäcka ditt glänsande bältesspänne och skrämmer till nästa län, önskar du en kamrem och ett spänne i matt yta.

Ansiktsmask

Få saker skrämmer hjortar – särskilt hjortar i hög beredskap i närheten av dig – som ditt ansikte. Gör bara det här lilla experimentet någon gång: Skicka en kompis till ett trädställ och gå sedan mot stället på vilket spår du räknar med att hjorten kommer att använda. Ta en titt och se om du ser hans glänsande ansikte där uppe, bara ber om att bli märkt.

Låt honom sedan dra på sig en ansiktsmask med kamouflage och göra samma experiment. Faktum är att chansen att du eller en hjort märker honom kommer att minska dramatiskt med ansiktsmasken som används. Välj en mask som är bekväm och matchar ditt jaktställ och vädret där du ska jaga. Vid varmt väder är en tunn mask bäst, men när den är kallare fungerar en solid en bättre.

Hatt

En bra kamouflagehatt är också nödvändig för alla som planerar att gå i hjortjakt. Naturligtvis vill du i varmt väder ha en lätt hatt, medan du i kallare väder kanske föredrar en beanie eller annan varmare hatt. Och ditt kamouflage mönster, som med andra jaktställ, ska matcha terrängen och täckningen.

Lika viktigt är om du väljer en hatt med en sedel eller utan en. Under vissa omständigheter, särskilt när man tittar in i den stigande eller nedgående solen, är det nästan omöjligt att se en hjort utan en räkning som skuggar ögonen. Även i kallare väder när du kanske föredrar en kamouflage-beanie kan det ha skillnad mellan framgång och misslyckande att ha en fakturerad hatt att bära under den.

Ghillie Suit

Även om det inte är så populärt nuförtiden kan en bra ghillie-kostym ta platsen för ditt jaktställ. En ghilliedräkt täcker din underkropp, torso, huvud, ansikte och allt annat, och många har 3-D-typ kamouflage som så mycket liknar lövverk att du kan gå rätt förbi någon som bär en utan att någonsin veta det. Det är därför de har varit så populära bland militära prickskyttar genom åren.

Observera att ghillie-kostymer tenderar att vara heta, så om du planerar att använda en i varmt väder, välj den lättaste viktdräkten du kan hitta. Även om det inte är allmänt nödvändigt när man jagar från ett trädstativ, kan en bra ghillie-kostym ge markjägare tillräckligt med doldhet för att de inte ens behöver en blind.

Ytbehandlingar på jaktställ

Vi har alla provat det! Vår eller sensommar när det är ganska varmt. Dagar som är torra och där jaktställ med membran inte är ditt första val. Kanske är du på väg till hundträning eller för att kolla spelkameran i skogen. Eller kanske måste du göra förberedelser på din jaktstuga innan nästa möte.

Det här är olika situationer, men gemensamt för dem alla är att det förmodligen är klokt att välja jaktställ som har ytbehandlats. En typisk ytbehandling är en impregnerad beläggning som gör produkten vatten- och smutsresistent.

Vattenavvisande

Jaktställ impregnerade med vattenavvisande behandling är vatten- och smutsresistenta. Fläckar är lätta att ta bort. Extremt värmebeständigt och har en mycket slät yta.

Läderbehandling

Jaktställ av läder är oftast tillverkade av mjukt och slitstarkt buffelläder av hög kvalitet. Lädret färgas utan användning av skadliga färgämnen.

Vi rekommenderar att du använder bivax för att underhålla dina läderprodukter eller en universell vattentät spray för att skydda produkten från vatten och smuts. Läder är ett naturligt material och du kommer att förlänga dess livslängd genom att ta hand om det regelbundet.

Teflonbehandling

jaktställ impregnerade med teflon är vatten- och smutsresistenta. Fläckar är lätta att ta bort. Teflon är extremt värmebeständigt och har en mycket slät yta.

Snabbtorkningsbehandling

Produkter som behandlas med snabbtork är andningsbara och torkar snabbare än andra jaktställ. Kroppsfuktighet absorberas och försvinner bort från huden så att den förångas. Följaktligen är det lättare för dig att hålla en stabil kroppstemperatur och hålla dig torr vid jakt.

Trippellagersprincipen

När du blir våt blir det svårt att hålla dig varm. Ett av de bästa sätten att hålla sig varm och torr är att klä sig i enlighet med trippelskiktsprincipen.

Snabbguide till principen om tredubbelt lager och vad du bör tänka på:

 • Baslagret
  När du bär fuktavvisande underjaktställ transporteras svett från det innersta klädlagret till det isolerande mellanlagret som absorberar fukten och behåller värmen.
 • Mittlagret
  Från mellanskiktet transporteras fukten till det yttre lagret av vind- och vattentäta jaktställ, där det flyr genom ett andningsbart membran eller beläggning.
 • Det yttre lagret
  Det yttersta lagret av jaktställ, som skyddar dig från vind och regn, kallas det yttre skalet.

Baslagret

Det perfekta valet av underjaktställ beror på temperaturen och graden av fysisk ansträngning. Vid varmt väder och när du är fysiskt aktiv rekommenderas syntetiska tyger eftersom de säkerställer effektiv fuktavvisande. I kallt väder, å andra sidan, och när du inte rör dig mycket, skulle det typiska valet vara ullunderjaktställ. Underjaktställ ska vara tätt passande men inte för snäva. Din väst ska alltid vara tillräckligt lång för att förhindra att du får en kall midriff.

Bomullsunderjaktställ är bekväma, men de är inte lämpliga för intensiv fysisk ansträngning. Detta beror på att tyget absorberar svett istället för att transportera bort det från huden. Bomull håller dig inte lika varm när den är fuktig och du kommer snart att känna dig klam och kall. Därför är det ingen bra idé att bära bomull på vintern.

Ull transporterar fukt mycket mer effektivt än bomull, men inte lika bra som syntet. Å andra sidan värms ull bättre än syntet – oavsett om det är vått eller torrt. Även om ull isolerar ganska bra när det är vått, tar det mycket längre tid att torka än syntetiska material.

Stationär jakt och måttlig fysisk aktivitet under höst- och vintermånaderna eller i kallt klimat ställer inte några stora krav på tygets fukttransporterande egenskaper utan snarare på dess isolerande egenskaper. För detta ändamål är ull eller en ullsyntetisk blandning ofta det bästa valet. Ullprodukter har en tendens att klia. För att undvika klåda, köp merinoull.

Fibrerna i syntetiska tyger som polyester absorberar mycket lite fukt, vilket innebär att dessa tyger har utmärkta fuktavvisande egenskaper. På samma sätt torkar syntetiska tyger mycket snabbt, vilket är en stor fördel i ihållande regn eller i mycket fuktiga klimat, där jaktställ tar lång tid att torka. En annan fördel med syntetiska tyger är att de är mer hållbara än ull. Ull är dock varmare.

Mittenlagret

Det isolerande mellanliggande skiktet innefattar typiskt en skjorta, fleece, påljacka eller liknande. Om temperaturen överstiger 10–15 °C och det inte finns regn och bara en lätt bris, finns det ingen verklig anledning att bära mer än underjaktställ och fleece.

Under blåsigare förhållanden skulle en vindtät / andningsbar fleece vara det bekvämaste alternativet. Fördelen med en fleece är att den andas bättre än ett konventionellt yttre skal, som är utformat för att tåla även det kraftigaste regnet. Passformen på din fleece är oerhört viktig. En mjuk tjock fleece kan kännas jättebra när du provar den i butiken, men om den är för tjock blir den för skrymmande att bära under en jacka.

En fleece är utan tvekan det mest populära valet för det isolerande mellanlagret av jaktställ, eftersom det torkar betydligt snabbare än ull. Om du behöver vara kostnadsmedveten är en fleece en artikel du kan spara på.

Det yttersta lagret

När vädret är som värst är det yttersta skiktet – eller yttre skalet – som ger det viktigaste skyddet. Om du rör dig mycket behöver du sällan mer än ett mellanlager under det yttre skalet – till exempel en tunn fleece. Mer mellanliggande eller tjockare lager kommer att krävas mest i samband med stationär jakt. Om du är väldigt aktiv måste ditt ytterjaktställ vara vind- och vattentätt – såväl som att andas, så att du inte blir dränkt inifrån.

Jaktställ varumärkeslista

Att investera i de bästa jaktklädmärkena kan faktiskt vara liv eller död under en jakt. Därför har vi utarbetat en lista för de populära jaktklädmärkena så att du kan utvärdera de bästa jaktklädmärkena där du kan köpa de bästa jaktställen.

Här är de fem bästa utomhusklädmärkena 2022:

 • Arc’teryx
 • The North Face
 • Cotopaxi
 • Columbia sportjaktställ
 • Bambool Thermics

Typer av jaktställ

Vinterjaktställ

Polar fleece, eller helt enkelt kallad fleece, är ett syntetiskt tyg som ursprungligen skapades för att efterlikna tyget av ull. Den erbjuder många andra fantastiska funktioner som gör den idealisk för tekniska utomhusjaktställ. Det är ett mycket andningsbart material som är mjukt att ta på och som ett veganskt alternativ till ull är det billigare än ull. Polar fleece har haft en av de bästa recensionerna av jaktställ och kan erbjuda ett av de bästa jaktsystemen för din kommande jakt.

Bergsjaktställ

Mountain prairie jaktställ är en av de bästa jaktställen du kan få på marknaden. Inte bara det, men det är också en av de bästa jaktkamorerna för pengarna. Det finns dock många fler utvecklingar inom jaktklädeavdelningen, till exempel digitala kamouflagejaktställ, vilket du också bör kolla in.

Vanliga frågor om Jaktställ

Hur viktigt är det med bra isolering på ens jaktställ?

Om du vill jaga i mycket kalla temperaturer kommer du att ha stor nytta av att välja jaktställ med isolering. Vaddering eller isolering är utformad för att hålla dig varm. Det är viktigt att du kan hålla en stabil kroppstemperatur hela dagen så att du inte fryser.

Vilka olika kamouflagefärger finns till jaktställ?

Innan du går runt och köper den bästa allround-kamouflage för jakt, bör du veta om de olika typerna som används vid jakt. Var medveten om att det finns två huvudkategorier av jaktkamo. Det finns ett efterliknande kamouflage som döljer jägare genom att få dem att likna sin omgivning. Den andra är breakup kamouflage, som också faller under kategorin digitalt kamouflage jaktställ. Dessa mönster suddar ut dina konturer och hjälper dig att smälta in i omgivningen.

Måste man köpa ett jaktställ med tejpade sömmar?

När jaktstället sys skapas små hål i tyget av sömmarna. För att undvika fukt som sipprar genom dessa hål är det möjligt att tejpa sömmarna. Detta skyddar utsatta områden och ökar produktens vattentäthet.

Vad är ett ”baslager” i hos ett jaktställ?

Moderna merinobasskikt överträffar syntet. Inget annat material reglerar kroppstemperaturen bättre. Merino är varm på kalla dagar och andas och transporterar fukt när det är varmt. Och även efter dagar av kontinuerligt slitage stinker det inte som syntet efter bara ett par timmars slitage. Ull isolerar även om det blir blött.

För höstjakter och varierande väder, börja med en midviktig merino bredvid din hud. Om du är på en tidig säsongjakt i varmt väder kan du gå med boxershorts i stället för långa eller, i mycket kallt väder, uppgradera till ett tungt topp- och bottenunderlag.

Vad ska man ha på sig i mellanlagret?

Nästa nivå i ditt jaktställ bör vara lättare isolerande bitar som du kan ta på eller ta av beroende på temperatur och din aktivitetsnivå. I själva verket bär jag dem regelbundet i tandem. De är varma och tysta och med båda kan jag exakt hantera min kärntemperatur.

Vilken typ av yttre lager ska man ha på sitt jaktställ?

När temperaturen sjunker, speciellt om du sitter under långa glas- eller samtalssessioner, behöver du packningsbara isolerande yttre lager. Dun- eller syntetisolerade ytterskikt är avgörande för kalla väderjakter. Down fungerar bra såvida det inte blir blött. Mjuka skalstycken med fleecefodrad isolering som jackor och byxor är bra yttre lagerval. De är slitstarka för att byta genom borsten och göra ett bra jobb med att blockera kalla vindar.

Är det värt att investera i ett kvalitativt jaktställ?

Detta svar kommer att variera från person till person. Här är min åsikt. Det främsta greppet som folk kommer att ha med att köpa dessa nya redskap är just det … att köpa dem. Prislappen på många av dessa föremål ligger norr om där vi vill att de ska vara, men det är med goda skäl. Vi pratar inte om någon gammal flanell som har stoppats i din garderob i flera år. Det här är mer än bara jaktställ. Det är redskap, precis som din ryggsäck, vapen och kikare.

Vi kommer att gå ut och spendera mer än 10 000 kr på våra bågar och gevär – föremål som vi kommer att använda en gång, kanske två gånger, på jakt. Våra jaktställ dock? Vi kommer att använda dessa föremål varje minut av en jakt. Det är nästan inte meningsfullt att investera så mycket i det ena och inte det andra. Om du frågar mig är de här sakerna 100% värt det. I slutändan är du dock domaren.

Hur viktigt är egentligen vattentäthet på jaktställ?

Våta jaktställ kan snabbt förstöra en bra jaktexpedition. Det rekommenderas därför alltid att köpa vattentäta produkter för jakt i regnigt väder. En speciell kombination av material och processer gör det möjligt för oss att utveckla produkter som är 100% vattentäta.

Vilket är det bästa kamouflage mönstret för jaktställ?

Vi får många frågor som frågar vad som är det bästa kamouflage mönstret för jaktställ. Oavsett om du bågjagar från ett trädstativ efter hjortar, sitter i en naturlig persienn för sjöfåglar eller förföljer antilop i det vidöppna, behöver du ett kamouflage mönster som bryter upp konturen och inte sticker ut mot bakgrunden. Till exempel kan ett övervägande mörkbrunt kamouflage mönster fungera bra under den sena höstens hjortsäsong i Illinois, men det sticker ut som en öm tumme om du kalkon jagar samma område i maj när allt är grönt.

Av denna anledning föredrar vi kamouflage som använder mer allmänna mönster och färgscheman som stör din silhuett snarare än mönster som exakt efterliknar en viss miljö. Det är därför vi gillar Cipher-kamouflage.

Och kom ihåg att inget kamouflagemönster kommer att övervinna dåliga träskickliga färdigheter. De flesta viltdjur är bytesarter som är programmerade att fly så fort de upptäcker rörelse. En smyg jägare som bär solida, tråkiga jordtoner är mer sannolikt att lyckas än en som rör sig i full syn på sitt stenbrott – även om de är täckta av ultrarealistiskt kamouflage från topp till tå.

Betrakta dina jaktställ som en viktig del av hela din utrustning. Använd ett system du kan lita på oavsett vad, var eller när du är på jakt. Lyckligtvis är det möjligt att bygga ett komplett jaktklädsystem som är tillräckligt mångsidigt att använda oavsett om du jagar vaktlar hela dagen i en het ökenmiljö eller sitter på ett stativ från gryning till skymning i en blandning av frysande regn och snö. Och ett komplett jaktsystem kommer i slutändan att hålla dig ute i åkern längre, så att du kan lägga mer kött i frysen.

Sammanfattning av köpguide för jaktställ

Jakt brukade vara ett av de främsta sätt som människor brukade överleva. Numera är det väldigt avancerat med många beprövade vetenskapliga metoder som hjälper dig att utnyttja det maximala ut ur jakten. En av dessa jaktmetoder inkluderar rätt jaktställ.

Du bör vara väl medveten om de högst rankade bästa jaktställen för pengarna och bra märken för jaktställ så att du kan få toppklassens jaktställ. Vi hoppas att denna artikeln har varit hjälpsam för dig som är på jakt efter det bästa jaktstället i världen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top