Bästa luftpistolen 2024 – Test av olika luftpistoler

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Lång pipa

Umarex Glock 19

Sig Sauer P226

Swiss Arms P92

Hatsan 25

När det kommer till precisionsskytte eller bara för att ha kul i trädgården, spelar valet av rätt luftpistol en avgörande roll.

Med så många alternativ på marknaden kan det vara utmanande att hitta den rätta. Hur väljer man mellan fjäder, gas eller andra varianter? Vilken ger bäst värde för pengarna?

I detta test dyker vi ner i världen av luftpistoler för att ge dig en klarare bild av vad du bör leta efter och hur de presterar under olika förhållanden.

1. Bäst i test – Umarex Glock 19

Umarex Glock 19 luftpistol

Se bästa priset

När vi först fick Umarex Glock 19 i våra händer kände vi direkt att detta är en luftpistol som är tillverkad med tanke på verklighetstrohet.

Med en fast mantel i metall och en mekanism som möjliggör snabba skott, levererade denna kolsyrereplika av Glock 19 en upplevelse som är nära originalets. Precis som originalet var det nästan omöjligt att oavsiktligt avfyra pistolen, vilket är ett stort plus i säkerhetsboken.

Vi märkte att precis som den äkta varan har den här modellen en hög standard av säkerhet, enkelhet och pålitlighet.

Dessa egenskaper, kombinerat med dess realistiska avtryckarsäkring och slätborrade pipa för stålrundkulor, gjorde att vi verkligen uppskattade användningen av denna luftpistol. Efter 35 år sedan lanseringen av första generationens Glock 17 står det klart att den fortfarande är en modell att räkna med.

Faktum är att den österrikiska vapentillverkaren revolutionerade marknaden på 80-talet med denna design som består till stor del av polymer. Men låt dig inte luras av den lätta vikten – även om den saknar hane och yttre säkring, är den full av inbyggda säkerhetsfunktioner som successivt avaktiveras när man trycker på avtryckaren.

Gaston Glocks sjuttonde patent – Glock 17 – har varit en otrolig framgång, och vi kan se varför. Trots att vår version av Umarex Glock 19 är en kolsyredriven luftpistol och inte ett skarpt vapen, kunde vi känna den kvalitet och noggrannhet i design och funktion som har gjort Glock-vapnen så populära runt om i världen.

Men ingen produkt är utan sina brister. Vi fann att även om Glock 19 luftpistolutförande var i stort sett toppklass, var det en aspekt som vi kände kunde förbättras. Den fasta manteln innebar att det saknades den realistiska känslan av rekyl (blowback) som många luftpistolentusiaster söker.

Fördelar

 • Verklighetstrogen design
 • Hög säkerhetsstandard
 • Slätborrade pipa för stålrundkulor
 • Realistisk avtryckarsäkring

Nackdelar

 • Saknar realistisk blowback-känsla

2. Bäst premiumval – Sig Sauer P226

Sig Sauer P226 luftpistol

Se bästa priset

Vid första anblick av Sig Sauer P226 ASP kunde vi direkt märka den realistiska känslan den erbjuder. Den kolsyredrivna luftpistolen, tillverkad av den välkända tysk/schweiziska vapentillverkaren, är i kaliber 4,5mm och är verkligen imponerande när det kommer till detaljrikedom.

Det är inte förvånande att denna modell är en av de mest populära, särskilt med tanke på dess likhet med polisens tjänstevapen. Faktum är att även poliser under utbildning har skaffat denna modell för att öva.

En av de mest framträdande egenskaperna vi märkte var dess blowback-funktion. Den ger en fin stuns i handen vid avfyrning, vilket tillför en realistisk känsla när du skjuter. Pistolen är också utrustad med en räfflad pipa, vilket ökar precisionen, särskilt när man skjuter med diaboler. Dess “full metal” konstruktion bidrar till pistolen hållbarhet och känslan av en riktig pistol.

Picatinny rail under pipan är ett trevligt tillskott, vilket gör det möjligt att lägga till extra utrustning såsom ficklampor eller lasersikten. Avtrycket har utformats för att matcha känslan av krutversionen, en annan detalj som visar den omsorg som gått in i designen av denna luftpistol.

Något som stod ut för oss var det patenterade CO2-systemet, vilket gör laddningen av kolsyrepatronen smidig. Magasinet kan hålla 16 diaboler, vilket är tillräckligt för snabb skjutning under längre perioder. Samtidigt, även om luftpistolen är robust och har många positiva aspekter, kan den lätta ammunitionen, 4,5mm diaboler, vara känslig för vind, vilket kan påverka precisionen i vissa situationer.

Slutligen, med sin realistiska design, högkvalitativa konstruktion och uppmärksamhet på detaljer, erbjuder Sig Sauer P226 ASP både nybörjare och erfarna skyttar en autentisk upplevelse. Men som med alla produkter finns det förbättringsområden, och känsligheten för vind skulle vara något vi skulle vilja se förbättringar i.

Fördelar

 • Realistisk känsla och design
 • Blowback-funktion som ger autentisk rekyl
 • Patenterat CO2-system för smidig laddning
 • Robust “full metal” konstruktion

Nackdelar

 • Ammunitionen kan vara känslig för vind

3. Bäst budgetval – Swiss Arms P92

Swiss Arms P92 luftpistol

Se bästa priset

När vi tog första titt på Swiss Arms SA P92 blev vi direkt imponerade av dess design och tyngd, som troget återspeglar den välkända pistolen den är baserad på. Tillverkad helt i metall, med undantag av kolvgreppet i plast, kändes pistolen solid och tålig direkt från lådan.

För att sätta den på prov beslutade vi oss för att skjuta några snabba skott i följd. Swiss Arms SA P92 har förmågan att avfyra flera skott snabbt utan mantelrörelse, tack vare drivningen med 12grams CO2-patroner.

Blowback-funktionen förhöjde upplevelsen ytterligare och förde verkligen realismen till topp. Den kraftfulla avtryckaren gav en mycket skön känsla vid varje skott, vilket bidrog till upplevelsen av ett verkligt skjutvapen.

Något som verkligen stod ut med Swiss Arms P92 var BAXS Accuracy System. Detta system fick skotten att rotera med en spinnrörelse, vilket i sin tur resulterade i en rakare och längre kulbana. Ett sådant system kan vara avgörande när precision är en prioritet, vilket var fallet för oss under vårt test.

Pistolen har också en rail under pipan, vilket är en utmärkt funktion för de som vill anpassa sitt vapen med tillägg som lasrar eller lampor. Det faktum att den kan skjuta upp till 150 skott på en enda CO2-patron betyder också att man kan ha en längre skjutsession utan att ständigt behöva byta patron.

Medan Swiss Arms P92 har många positiva aspekter, märkte vi en liten nackdel under vår testning. Trots den imponerande utgångshastigheten av 95 m/s, märkte vi en mindre konsistens i avfyrningshastigheten när patronen började närma sig sitt slut.

Det är inte en deal-breaker men något att tänka på för dem som vill ha en jämn prestanda genom hela CO2-patronens livslängd.

Fördelar

 • Högkvalitativ metallkonstruktion
 • BAXS Accuracy System förbättrar precision
 • Blowback-funktion för realistisk känsla

Nackdelar

 • Inkonsekvent avfyrningshastighet vid låg CO2
 • Kolvgrepp i plast kan kännas mindre robust

4. Lång pipa – Hatsan 25

Hatsan 25 luftpistol

Se bästa priset

Vi nyligen testat Hatsan 25-kitet, som påstår sig vara det kompletta paketet för de som vill dyka in i luftpistolskyttets värld. Och vi måste säga, efter att ha provat det, det är svårt att inte hålla med om detta påstående.

Det första vi märkte var hur robust och gedigen pistolen kändes i handen. Den svarta kompositkolven var behaglig att hålla i och gav ett bra grepp, vilket är avgörande för precisionsskytte. Den medföljande pipförlängaren var verkligen en välkommen detalj. Den gjorde laddningen avsevärt enklare, vilket särskilt uppskattas av nybörjare eller de med begränsad muskelstyrka.

Hatsan 25s räfflade pipa, avsedd för diaboler, levererade skott med hög precision. Den höga utgångshastigheten på 150 m/s kombinerat med det inbyggda rekyldämpande systemet gjorde att varje skott kändes stabilt och precist.

Vi uppskattade även de frästa 9-11mm kilspåren, som enkelt lät oss montera ett rödpunktsikte för att ytterligare förbättra vår skjutprecision. Det justerbara fiberoptiska riktmedlet var också tydligt och enkelt att justera efter behov.

Hatsan, en av Europas äldsta vapenfabriker belägen i Turkiet, har alltid haft ett gott rykte för att leverera högkvalitativa produkter till konkurrenskraftiga priser. Och detta kit var inget undantag.

Det var uppenbart att varje komponent, från vapnet till de medföljande diabolerna, var noggrant utformade och tillverkade. Men, det fanns ett litet aber. Medan själva pistolen var utmärkt, fann vi att det medföljande kulfånget kunde ha varit av lite högre kvalitet. Det kändes lite bräckligt jämfört med resten av kitet.

Totalt sett, för den som vill prova på luftpistolskytte utan att bryta banken, verkar Hatsan 25 vara ett ypperligt val. Det levererar både kvalitet och värde i en snygg förpackning.

Fördelar

 • Robust och gedigen konstruktion
 • Pipförlängare som förenklar laddning
 • Hög precision med rekyldämpande system

Nackdelar

 • Kulfånget känns något bräckligt

5. Bäst revolver – Umarex Colt SAA

Umarex Colt SAA luftpistol

Se bästa priset

Efter att ha provskjutit Umarex Colt SAA blev vi direkt förälskade i dess realistiska konstruktion och design. Den kända Peacemaker-modellen, ett ikoniskt vapen från vilda västerns era, har nu återskapats för luftvapenentusiaster, och Umarex har verkligen levererat. Med sin Single Action-mekanism och en byggnation nästan helt i metall, gav den oss känslan av att hålla i originalet.

Ett särdrag som vi verkligen uppskattade var hur ammunitionen laddas. De sex realistiska patronerna ger upplevelsen en autentisk känsla, med varje kula som placeras in i trumman bakom en lucka som fälls ut åt sidan. När det gäller kolsyrepatronen, som driver kulorna, är den skickligt dold inuti handtaget. Och när det är dags att byta patron, underlättas processen av det inbyggda verktyget.

Skjutprestandan var imponerande. Med en räfflad pipa avsedd för diaboler noterade vi bättre precision, vilket gjorde skjutsessionerna till en fröjd. Det var även ett plus att ammunitionen, gjord av bly, minskade risken för rikoschetter.

Det är dock viktigt att notera att det krävs en viss teknik för att bemästra Single Action-mekanismen, där hanen behöver spännas upp mellan varje skott. För de ovana kan detta vara en anpassningsprocess.

Sammanfattningsvis är Umarex Colt SAA ett efterlängtat tillskott för både samlare och hobbyskyttar, och dess autentiska design garanterar en genuin skjutupplevelse. Med tanke på dess kvalitet och prestanda känns det verkligen som att du håller en bit av historia i dina händer.

Fördelar

 • Slående lik originalmodellen
 • Realistisk laddningsmekanism
 • Bra precision med räfflad pipa
 • Låg risk för rikoschetter med blyammunition

Nackdelar

 • Kräver vana för att bemästra Single Action-mekanismen
 • Endast 6 skotts kapacitet

6. Liten modell – ASG Dan Wesson

ASG Dan Wesson luftpistol

Se bästa priset

När vi först fick händerna på ASG Dan Wesson, blev vi omedelbart imponerade av dess realistiska känsla och solida vikt, vilket främst beror på dess metallkonstruktion. Silverplätering ger den en klassisk och sofistikerad estetik.

Med sin double action-trigger blev skjutupplevelsen smidigare, eftersom vi inte behövde spänna hanen manuellt varje gång vi ville avfyra ett skott. Den utfällbara trumman som rymmer 6 patroner och snabblossningen av dessa patroner gjorde laddningsprocessen otroligt effektiv.

En av de största förbättringarna i denna version av Dan Wesson revolvrarna är den räfflade pipan som nu använder diabolo kulor. Detta förbättrade verkligen precisionen och räckvidden under vår skjutsession.

Den autentiska märkningen och det unika serienumret stämplat på ramen tillförde en känsla av äkthet till upplevelsen. När det gäller CO2-patronen, fann vi att den enkelt kunde monteras i greppet och diabolo kulorna passade perfekt i patronhylsorna.

Det enda vi stötte på som en mindre irritation var den variabla utgångshastigheten, vilket kan påverkas av flera faktorer såsom pelletsvikt, CO2-kolvmärke och omgivningstemperatur. Trots detta upplevde vi att revolvern överlag presterade bra under olika förhållanden.

Avslutningsvis kan vi säga att ASG Dan Wesson är en stark spelare på marknaden för luftpistoler. Den kombinerar realism med prestanda på ett sätt som kommer att uppskattas av både samlare och hobbyskyttar. Dessutom med den räfflade pipan och användningen av diabolo kulor är den idealisk för de som prioriterar precision i sin skjutning.

Fördelar

 • Solid metallkonstruktion
 • Förbättrad precision med räfflad pipa
 • Realistisk laddningsmekanism

Nackdelar

 • Variabel utgångshastighet beroende på förhållanden
 • Kan upplevas som tung för vissa användare
Hur vi utförde vårt test av luftpistoler 2024

Hur vi utförde vårt test av luftpistoler 2024

När vi bestämde oss för att utforska vilken luftpistol som var bäst i test, insåg vi snabbt hur viktigt det var att ha en noggrann och rättvis metodik.

Denna process gick inte bara ut på att avfyra skott; vi behövde se till att varje enskild produkt testades under samma förhållanden för att kunna jämföra resultaten korrekt. I följande avsnitt beskriver vi de steg vi tog för att garantera en genomgående kvalitet i vårt test.

Skapandet av en standardiserad testmiljö

För att säkerställa att våra tester var konsekventa inledde vi med att upprätta en standardiserad testmiljö. Vi valde en inomhusmiljö med kontrollerad temperatur och belysning.

Dessutom använde vi samma typ av måltavlor för varje luftpistoltest. Denna uppsättning eliminerade yttre variabler som kunde påverka våra resultat. Ett av våra viktigaste överväganden var att hitta en plats där säkerheten kunde garanteras för alla inblandade.

Steg-för-steg genom vår testmetod

Vårt test innefattade flera steg. Först noggrann undersökning av varje luftpistol för att kontrollera kvaliteten och funktionen. Vi bestämde oss för att:

 • Ladda varje luftpistol med samma typ av ammunition.
 • Avfyra en bestämd mängd skott för varje vapen.
 • Mäta precision och kraft efter varje serie.
 • Notera eventuella tekniska problem eller avvikelser.

Utförandet av testen i praktiken

När det kom till det faktiska testet var vi mycket noggranna:

 • Varje luftpistol testades tre gånger.
 • Varje testsession varade i genomsnitt 30 minuter.
 • Mellan varje session såg vi till att luftpistolen rengjordes och kontrollerades.
 • Vi var särskilt uppmärksamma på luftpistoler med fjäder och gas, för att se hur de skiljde sig från varandra.

Några viktiga observationer under testet:

 • Vissa luftpistoler krävde mer underhåll mellan sessionerna.
 • Luftpistoler med gas tenderade att ha en mjukare avfyrningsmekanism jämfört med de med fjäder.
 • Den bästa luftpistolen i vårt test utmärkte sig både i precision och användarvänlighet.

Utvärdering av resultat

Efter att vi hade slutfört alla tester var det dags att granska resultaten. Vi kollade noggrant på precisionen, skottets kraft, användarvänligheten samt eventuella avvikelser eller problem som uppstod under testet.

Genom att jämföra resultaten kunde vi rangordna varje luftpistol och kategorisera dem baserat på deras prestanda. För att bestämma vilken produkt som var bäst i test, fokuserade vi särskilt på en kombination av skottets noggrannhet och vapnets övergripande kvalitet.

Hållbarhetstester över tid

Det räcker inte bara med att testa hur en luftpistol presterar i stunden – det är viktigt att se hur den står sig över tid. Därför valde vi att genomföra långtidstester. Dessa innefattade regelbundet användande av luftpistolerna över en period på flera månader. Vi observerade:

 • Hur bra luftpistolerna behöll sin precision efter flera hundratals skott.
 • Eventuell nedgång i kraft eller funktion.
 • Slitage och eventuella skador efter upprepad användning.

Intressant nog fann vi att billigare luftpistoler ibland inte höll måttet efter längre användning, medan vissa dyrare modeller behöll sin kvalitet och prestanda.

Säkerhet och tillförlitlighet under test

Säkerheten är alltid vårt främsta fokus. Under testet uppmärksammade vi varje luftpistols säkerhetsfunktioner, såsom säkringar och avfyrningsmekanismer. Vi testade även hur de reagerade på eventuella störningar, såsom att snabbt ladda om eller hantera oväntade situationer.

Det var uppmuntrande att se att många moderna luftpistoler nu kommer med förbättrade säkerhetsfunktioner.

Speciellt noterade vi att en specifik luftpistol glock-modell hade en överlägsen säkerhetsmekanism, vilket gav extra trygghet. När det kom till pålitlighet visade det sig att bra luftpistoler konsekvent levererade pålitliga skott, även under svårare förhållanden.

Under vårt test stod det klart att säkerhet och tillförlitlighet är kritiska faktorer att beakta när man ska köpa en luftpistol. Dessa två element är avgörande för en positiv användarupplevelse och för att säkerställa en trygg användning.

Tips inför användning av luftpistol

Tips inför användning av luftpistol

Innan man sätter igång och använder sin luftpistol finns det en del att tänka på. Under vår testprocess kom vi fram till några väsentliga tips som vi anser att varje köpare borde ha kännedom om.

Även om luftpistoler inte alltid har samma kraft som, säg, ett jaktvapen, är det fortfarande viktigt att hantera dem med respekt och ansvar.

Rätt ammunition

Ett av de första misstagen många gör är att inte använda rätt ammunition. Under våra tester upptäckte vi att användandet av fel ammunition inte bara kan försämra prestandan utan även skada vapnet.

Precis som med ett luftgevär, är det viktigt att välja ammunition specifikt avsedd för luftpistolen för bästa möjliga upplevelse.

Säker hantering

Det spelar ingen roll om det är en billig luftpistol eller den bästa luftpistolen på marknaden – säker hantering är alltid avgörande.

Vårt bäst i test-resultat visade att många moderna luftpistoler har förbättrade säkerhetsfunktioner, men det ligger ändå på användaren att se till att alltid hantera vapnet på ett säkert sätt.

Inriktning och skjutteknik

När vi testade olika luftpistoler insåg vi hur viktigt det är att ha rätt skjutteknik. Det handlar inte bara om att träffa målet, utan också om att minska risken för skador eller felanvändning.

Om du tidigare har erfarenhet av andra skjutvapen, exempelvis pilbåge, kommer du att märka att tekniken skiljer sig något åt.

Förvaring och underhåll

Vårt test visade också att ordentlig förvaring och regelbundet underhåll är avgörande för att hålla din luftpistol i toppskick. Här är några punkter att tänka på:

 • Rengöring: Efter användning är det en bra idé att rengöra luftpistolen för att avlägsna eventuell smuts eller rester.
 • Förvaring: En torr och sval plats är idealisk. Undvik att lämna luftpistolen i direkt solljus eller i fuktiga förhållanden.
 • Kontroll: Kontrollera regelbundet att alla delar av luftpistolen fungerar som de ska, särskilt om du inte har använt den på ett tag.

Kunskap om regler och lagstiftning

Det är viktigt att förstå att luftpistoler, trots att de kanske inte klassas som traditionella jaktvapen, fortfarande är underlagda lagar och regler i många länder och regioner.

Under testet reflekterade vi ofta över hur viktigt det är att ha god kunskap om dessa regler, inte bara för att hantera vapnet lagligt utan också för att kunna använda det på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Avslutande tankar

Med rätt kunskap och respekt för vapnet kan användningen av en luftpistol vara både säker och rolig.

Våra tester har gett oss en fördjupad insikt i vad man bör tänka på, och vi hoppas att dessa tips kommer att vara till nytta för dig när du väljer att använda din egen luftpistol. Genom att följa dessa råd kan du njuta av din luftpistol på bästa möjliga sätt.

Vanliga frågor om luftpistoler 2024

Vanliga frågor om luftpistoler 2024

Vad kostar det att köpa en luftpistol?

Priset på en luftpistol kan variera kraftigt beroende på modell, märke och funktioner. Generellt kan priset ligga någonstans mellan 400 kr till flera tusen kronor.

Var kan man köpa en luftpistol?

Luftpistoler kan köpas i sportaffärer, vapenbutiker eller online. Det är viktigt att köpa från en pålitlig återförsäljare för att säkerställa produktens kvalitet och säkerhet.

Är det olagligt att ha en luftpistol?

I Sverige är det lagligt att äga en luftpistol, men det finns regler och restriktioner kring användning och förvaring som bör beaktas.

Får man ha luftpistol på sig?

Nej, det är inte tillåtet att bära en luftpistol offentligt eller på allmän plats. Den ska förvaras säkert och bortom räckhåll för obehöriga.

Måste man ha tillstånd för luftpistol?

För vissa typer av luftpistoler krävs det licens eller tillstånd, särskilt de som överstiger vissa effektnivåer. Det är viktigt att konsultera aktuell lagstiftning innan köp.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen