Bästa luftgeväret 2024 – Test av olika luftgevär

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst kikarsikte

Crosman 1077

Sig Sauer MCX

Daisy Red Ryder

Hatsan BT65RB Elite

I en tid där sport och fritid blir allt mer diversifierade växer intresset för luftgevär skytte. Men hur väljer man rätt i den skog av alternativ som finns?

Vi har utfört ett genomgående test av marknadens mest populära modeller för att vägleda både nybörjare och erfarna skyttar.

Med fokus på precision, hållbarhet, och användarvänlighet kommer vårt test hjälpa dig att hitta den perfekta modellen som uppfyller dina behov.

1. Bäst i test – Crosman 1077

Crosman 1077 luftgevär

Se bästa priset

Crosman 1077 har verkligen blivit en av Crosmans storsäljare och vi förstår varför. Vid första anblick kan vapnet kanske avfärdas som plastigt, men när man går närmare in på det upptäcker man snabbt dess överlägsna konstruktion och pålitlighet.

Det som verkligen imponerade på oss var hur vapnet kombinerade sin exceptionella skjutglädje med precision. Även om det kanske finns många andra vapen i samma prisklass, är det svårt att hitta ett som kan skjuta 5 skott på under en sekund med sådan träffsäkerhet.

En av de mest attraktiva aspekterna av detta vapen är dess magasinkapacitet. Med 12 diabolokulor i magasinet och drivet av en 12g kolsyrepatron, kunde vi avfyra mellan 3 till 5 magasin på en enda patron, vilket motsvarar cirka 40-60 skott.

Denna effektivitet kompenserades också av det faktum att 1077 inte är semiautomatisk i den traditionella meningen. Istället använder den en Double Action – mekanism som ger mindre förbrukning av kolsyra och eliminering av licenskrav över 3 Joule.

Gevärets räfflade pipa bidrog definitivt till dess träffsäkerhet. Med möjlighet att skjuta diaboler som laddas i vapnets 12-skottsmagasin, var varje skott både kraftfullt och precist. För de som kanske vill ha mer avancerade riktmedel har 1077 även en 9-11mm kilbas för montering av kikarsikte, vilket ytterligare förstärker dess mångsidighet.

Trots alla dess styrkor, finns det några aspekter som potentiella användare bör vara medvetna om. Den plastiga yttre konstruktionen, medan den är pålitlig, kanske inte erbjuder den estetiska tillfredsställelsen som vissa kanske söker i ett vapen.

Sammanfattningsvis, efter våra intensiva tester av Crosman 1077, är vi säkra på att den erbjuder en unik kombination av prisvärdhet, effektivitet och precision. Det är ett vapen som verkligen står ut i sin kategori och kommer utan tvekan att imponera på både nybörjare och erfarna skyttar.

Fördelar

 • Exceptionell skjutglädje med precision
 • Hög magasinkapacitet med effektiv kolsyreanvändning
 • Räfflad pipa som ökar träffsäkerheten
 • Mångsidighet med kilbas för kikarsikte

Nackdelar

 • Plastigt yttre

2. Bäst premiumval – Sig Sauer MCX

Sig Sauer MCX luftgevär

Se bästa priset

När vi först fick upp ögonen för Sig Sauer MCX var det tydligt att vi hade att göra med ett verkligt kraftpaket. Med en design inspirerad av AR15/M-16, lovar den tysk/schweiziska vapentillverkaren en nästintill identisk upplevelse jämfört med deras krutversioner.

Och de håller verkligen vad de lovar. MCX-versionen, som har en 18″ räfflad pipa med shroud, levererade en effektivare kolsyredrift, vilket resulterade i en imponerande utgångshastighet, precis under licensfri gräns.

Att skjuta med MCX var en fröjd. Den semiautomatiska mekanismen tillät oss att avfyra skotten i snabb följd efter att ha laddat det 30-skotts RPM-magasinet med diaboler. Den längre pipan tillförde inte bara estetik utan förbättrade verkligen skjutupplevelsen genom sin effektiva kolsyredrift.

Med Picatinnybaser kunde vi smidigt lägga till rödpunktsikten, kikarsikten och andra tillbehör. Men det som verkligen överraskade oss var vapnets konstruktion: ett främre grepp i aluminium, en låda i metall och en syntetstock ger den en solid och pålitlig känsla.

Det var dock en sak som vi fann lite besvärlig: den manuella säkringen. Även om det bidrar till säkerheten, skulle vi ha föredragit en smidigare lösning. Men för dem som är bekanta med traditionella vapenmekanismer kan detta kännas bekant och inte alls störande.

Överlag, med MCX får du allt vad du kan förvänta dig av Sig Sauer. Ett kolsyredrivet luftvapen som inte bara är estetiskt tilltalande utan även presterar på topp när det gäller att leverera en autentisk skjutupplevelse.

Fördelar

 • Effektiv kolsyredrift med hög utgångshastighet
 • Solid konstruktion med aluminium och metallkomponenter
 • 30-skotts RPM-magasin
 • Flexibilitet med Picatinnybaser

Nackdelar

 • Manuell säkring kan kännas klumpig för vissa
 • Inte lämplig för nybörjare
 • Kräver regelbunden underhåll

3. Bäst budgetval – Daisy Red Ryder

Daisy Red Ryder luftgevär

Se bästa priset

Daisy Red Ryder är mer än bara ett luftgevär; det är en symbol för en svunnen tid, en amerikansk dröm, en ikon som uppnått en nästan mytisk status i skjutvärlden.

Ursprungligen introducerad 1938 och inspirerad av den populära western-serien, har detta vapen verkligen stått emot tidens prövning. Än idag, efter mer än 70 år, fortsätter Daisy Red Ryder att charma unga skyttar och påminna äldre om minnen från barndomen.

När vi först fick våra händer på denna klassiker blev vi påminda om dess slående skönhet och praktiska design.

Med en träkolv som bekvämt passar både höger- och vänsterhänta, samt en metallkonstruktion som ger den hållbarhet, balanserar den estetik och funktionalitet. Laddningsmekanismen, en bygelrepeter, känns smidig och effektiv, vilket gör varje skott snabbt och enkelt att förbereda.

Ett särdrag som verkligen imponerade på oss var magasinkapaciteten. Att kunna ladda 650 stålrundkulor betyder att skjutsessionerna kan vara längre och mer njutbara.

Men var försiktig, den imponerande utgångshastigheten på 107 m/s innebär att det alltid är viktigt att bära skyddsglasögon för att undvika eventuella olyckor, särskilt med tanke på risken för rikoschetter.

Medan det finns många positiva aspekter med Daisy Red Ryder, finns det en viktig nackdel som vi märkte. Den saknar kilspår, vilket kan begränsa anpassningsmöjligheterna för de som vill lägga till ytterligare optik eller tillbehör.

Dessutom är det värt att notera den historiska bakgrunden. Från att ha kostat bara $2,95 1938 till att ha sålts i över 9 miljoner exemplar, har dess närvaro i populärkultur, som sina framträdanden i filmen Full Metal Jacket, verkligen cementerat dess plats i historieböckerna.

För dem som är nya inom skjutvärlden eller de som bara letar efter ett roligt och pålitligt plinkgevär, är Daisy Red Ryder ett fantastiskt val. Men, som alltid när det gäller skytte, bör unga skyttar endast använda geväret under uppsikt av en vuxen.

Fördelar

 • Lång och rik historia
 • Generös magasinkapacitet på 650 skott
 • Robust och klassisk design
 • Bekväm för både höger- och vänsterhänta

Nackdelar

 • Saknar kilspår för ytterligare optik eller tillbehör
 • Risk för rikoschetter, kräver skyddsglasögon

4. Bäst kikarsikte – Hatsan BT65RB Elite

Hatsan BT65RB Elite luftgevär

Se bästa priset

När vi beslutade oss för att testa Hatsan BT65RB Elite, var det med en kombination av nyfikenhet och förväntan. Geväret, med sin aggressivt utformade kolv och ergonomiskt tumhålsgrepp, gav oss redan från början ett solitt och professionellt intryck.

Kolvens justerbarhet var också uppskattad, särskilt med tanke på dess standardkolvs likheter. Förstockens tre picatinny rails gav möjligheten att enkelt montera flera tillbehör, vilket var ett stort plus.

BT65 Elite levereras med flera användbara tillbehör som kikarsiktet Optima 3-12x44AOE, som har en justerbar parallax och ett belyst riktmedel. Att få med en vapenrem, en lampa med remote sladd och tre 10-skotts magasin var också mycket uppskattat.

Men det var gevärets funktioner som verkligen stack ut. Det patenterade “anti-knock system” minimerade luftförbrukningen effektivt, och den tvåstegs matchavtrycket gav en skarp och exakt avfyrning.

Den chokade och shroudade pipan försäkrade också hög precision, vilket var uppenbart under våra skjutövningar.

Hatsans beslut att inkludera matchpipor från Lothar Walther som tillval är lovvärt. Den kompakta designen, kombinerat med dess effektiva funktioner, gör det till ett luftgevär av hög kvalitet.

Med en vikt på 4230g och en totallängd på 1080 mm, kändes geväret stadigt i handen, men samtidigt inte för tungt. Den justerbara bakkappan och justerbara Montecarlo-kolven med TH förbättrade komforten avsevärt under skjutning.

Det enda problemet vi stötte på var att mekanismen för att förhindra dubbel pelletsmatning ibland kunde vara lite kinkig. Det hände ett par gånger att den inte fungerade som den skulle, men det var ett mindre problem i jämförelse med alla de andra positiva aspekterna av geväret.

Fördelar

 • Ergonomisk design
 • Justerbara funktioner för komfort
 • Hög precision tack vare chokad och shroudad pipa
 • Mängd tillbehör inkluderade

Nackdelar

 • Dubbelpelletsmatningsmekanismen kan vara opålitlig
 • Kan kännas tung för vissa användare

5. Billig men bra – Hatsan AirTact

Hatsan AirTact luftgevär

Se bästa priset

När vi bestämde oss för att testa Hatsan AirTact, var vi nyfikna på hur denna senaste modell av luftgevär med brytpipa från Hatsan skulle prestera. Från första intrycket imponerade AirTact med sin robusta design. Den räfflade stålpipan, kompletterad med en syntetisk pipshroud, visade sig vara effektiv för ljudreducering, vilket gav en tystare skjuterfarenhet.

Ett framstående drag var den ambidextera kompositkolven som möjliggör användning av både höger- och vänsterhänta skyttar.

Dess vädertåliga pistolgreppsfattning och räfflingen i framstocken tillförde komfort och stabilitet under skjutövningar, vilket resulterade i bättre kontroll och en mer genuin känsla av skyttet. Rekylabsorptionen förstärktes av den gummibakkappan, vilket gjorde att skottupplevelsen blev behagligare.

Öppna fiberoptiska riktmedel från Truglo bidrog med enkel och tydlig justering av både höjdled och sidled. För dem som söker en mer anpassad upplevelse erbjuder AirTact möjligheten att uppgradera med en Vortex gaspistong.

Ett litet problem vi märkte var att brytpipans mekanism ibland kunde kännas lite stel, särskilt för nybörjare. Men med tiden blev det enklare att hantera. Skenan, som erbjuder både picatinny och 11 mm spår, var mycket praktisk för dem som vill montera ett kikarsikte, och den justerbara avtryckarmekanismen i två steg var mycket responsiv.

Som en av Hatsans nyaste tillskott på marknaden levererar AirTact på många fronter, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Fördelar

 • Effektiv ljudreducering
 • Passar både höger- och vänsterhänta skyttar
 • Robust och vädertålig design
 • Justerbara fiberoptiska riktmedel

Nackdelar

 • Brytpipans mekanism kan vara stel för nybörjare

6. Lång pipa – Swiss Arms TAC

Swiss Arms TAC luftgevär

Se bästa priset

När vi tog i Swiss Arms TAC för första gången, blev vi genast imponerade av dess moderna design kombinerad med den klassiska brytpipfunktionen. Även om det var prisvärt, kändes det direkt som en kvalitativ produkt.

För skjutentusiaster som oss blev den största överraskningen upptäckten av nitropistonsystemet.

Detta system, även känt som gasfjäder, gav verkligen TAC ett överlägset försprång jämfört med andra luftgevär vi testat tidigare. Den minskade rekyl och vibration gjorde skjutupplevelsen behagligare.

En annan fördel med nitropistonsystemet var den klara förbättringen i precision. Kulans locking-time, tiden från avfyring till att kulan lämnar pipan, var anmärkningsvärt kortare, vilket bidrog till en mer distinkt och tillfredsställande känsla.

Inbyggda fiberoptiska riktmedel och det justerbara bakre siktet var definitiva pluspunkter, men vad som verkligen skiljde sig ut var det 4×32 kikarsiktet som följde med. Den skarpt definierade zoomen och klara synfältet förbättrade definitivt vår prickskytte.

Det ergonomiska handtaget och den justerbara kolven försäkrade att varje skytt, oavsett kroppsbyggnad, skulle hitta en bekväm och optimal skjutposition.

Medan TAC erbjuds i olika färger och joules beroende på färgen, kände vi att beskrivningen kunde vara klarare angående vilken färg som motsvarade vilken energinivå. Detta kunde potentiellt leda till förvirring för konsumenten.

Slutligen, det faktum att TAC är lätt att demontera underlättar för underhåll och rengöring, vilket säkerställer att geväret kan hålla i många år framöver.

Fördelar

 • Nitropistonsystem förbättrar precision och skjutkomfort
 • Inbyggt 4×32 kikarsikte
 • Ergonomiskt handtag och justerbar kolv

Nackdelar

 • Förvirrande joules-beskrivning beroende på färg
 • Även om det är prisvärt, kan det kännas tungt för vissa användare
Hur vi utförde vårt test av luftgevär 2024

Hur vi utförde vårt test av luftgevär 2024

Att välja det bästa luftgeväret kan vara en utmanande uppgift, särskilt när det finns så många alternativ att välja mellan. Med det i åtanke tog vi oss an uppdraget att testa flera luftgevär för att hitta den som presterade bäst i test.

Vi ville erbjuda våra läsare en transparent inblick i vår metodik och säkerställa att varje steg i testprocessen utfördes med noggrannhet och rättvisa. Låt oss nu gå igenom de kritiska faktorerna i vårt test.

Uppställning för en rättvis testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvist som möjligt, behövde vi först upprätta en testmiljö som kunde replikeras för varje produkt. Det var av yttersta vikt att se till att varje luftgevär hade likvärdiga förutsättningar.

Vi valde en avskild inomhuslokal med konstant temperatur och minimal vind, för att undvika externa påverkande faktorer. Detta skulle också spegla de bästa förhållandena för att verkligen få fram de bästa luftgevärets prestanda.

Steg-för-steg i vår testprocess

Vår testprocess var noggrant uttänkt för att ge de mest pålitliga resultaten:

 1. Varje luftgevär inspekterades noggrant innan testet för att säkerställa att det inte fanns några uppenbara defekter eller skador.
 2. Vi använde standardiserade 4,5mm kulor för alla tester, för att garantera konsekvens.
 3. Varje luftgevär laddades av en erfaren skytt, vilket minskade mänskliga fel.

Utförande och genomförande av testerna

När vi väl hade allt på plats kunde själva testandet börja. Varje luftgevär testades tio gånger för att säkerställa konsekvens i resultaten. Mellan varje skott noterade vi utfallet, vilket gav oss möjlighet att se eventuella avvikelser.

Totalt tog varje testserie för ett luftgevär omkring 30 minuter, med pauser mellan varje skott för att säkerställa att vapnet inte överhettades.

Vårt team diskuterade löpande våra upplevelser och funderingar under testet, vilket bidrog till en djupare förståelse för varje produkts prestanda.

Under vårt test framkom följande punkter:

 • Precisionsnivå för varje luftgevär.
 • Hur enkelt det var att ladda och använda varje vapen.
 • Eventuella tekniska problem eller avvikelser under skjutningen.
 • De luftgevär med magasin som erbjöd smidigast laddning.
 • Hur väl kikarsikte fungerade på de luftgevär som var utrustade med sådana.

Utvärdering av testresultaten

Efter att alla tester hade slutförts var det dags för den kanske mest kritiska delen av hela processen – utvärderingen. Vi samlade all insamlad data och jämförde resultaten sida vid sida. Varje luftgevär fick en poäng baserad på dess prestanda inom varje testkategori.

Samtidigt som det var viktigt att identifiera det bästa luftgeväret, ville vi också uppmärksamma de som kanske erbjöd ett bra luftgevär till ett billigt pris eller hade särskilda unika egenskaper.

Genom att väga samman dessa faktorer kunde vi avgöra vilket vapen som var bäst i test.

Hållbarhet och långtidstest

För att säkerställa att våra rekommendationer inte enbart byggde på enstaka prestationer, genomförde vi även långvariga tester. Dessa tester fokuserade på att upptäcka eventuellt slitage eller prestandaförändringar över tid.

Ett kraftigt luftgevär kan vara imponerande vid första anblicken, men hur står det sig efter hundratals skott?

Vi utsatte varje modell för tusentals skott under flera veckor, observerade hur luftgevär med magasin hanterade kontinuerlig användning och hur kikarsikte på vissa modeller reagerade på upprepad justering.

Säkerhet och pålitlighet under test

Ett vapens säkerhet kan aldrig underskattas. Under vår testperiod var det av yttersta vikt att varje luftgevär inte bara presterade väl, utan också var säkert att använda.

Vi bedömde varje modells säkerhetsfunktioner, som säkerhetsspärrar och design som minskade risk för oavsiktlig avfyrning.

Vidare var pålitlighet också en kritisk komponent. Under testens gång stötte vi på några oväntade situationer, som t.ex. en plötslig trög mekanism eller ett luftgevär som inte sköt rakt. Sådana händelser gav oss värdefull insikt om produktens kvalitet och tillförlitlighet.

Genom att kombinera denna data med våra tidigare tester kunde vi ge en helhetsbild av vilket luftgevär man bör köpa, baserat på både prestanda och säkerhet.

Tips inför användning av luftgevär

Tips inför användning av luftgevär

Att använda ett luftgevär kan vara både roligt och utmanande, men det finns flera saker att tänka på innan du startar.

Under vårt omfattande test av luftgevär insåg vi att det finns specifika rekommendationer som kan förhöja din upplevelse och säkerställa att allt går som det ska. Här är våra viktigaste råd:

Förstå ditt vapens syfte

Under testet observerade vi att alla luftgevär inte är skapade lika. Medan något kan vara ett kraftigt luftgevär designat för precisionskytte, kan ett annat vara mer lämpligt för nybörjare.

Exempelvis är en luftpistol vanligtvis lättare att hantera än ett större jaktvapen, men kan sakna kraften i ett hagelgevär.

Välj rätt tillbehör

När vi utförde testerna märkte vi hur kritiskt det var att ha rätt tillbehör. Om du tänker använda ditt luftgevär för att sikta på avlägsna mål, kan ett kikarsikte vara oumbärligt.

Däremot, om du ämnar förbättra din skjutteknik, kan ett skjutstöd vara en god investering. Vi upptäckte att bäst i test-resultat ofta uppnåddes när vapnet var utrustat med korrekta tillbehör.

Säker förvaring

Under vår testperiod betonade vi vikten av att förvara luftgevär på ett säkert sätt. Ett robust vapenskåp är inte bara till för att skydda ditt vapen mot skador, utan det garanterar också att inga obehöriga personer får tillgång till det.

Dessutom noterade vi att när luftgevär med magasin förvarades korrekt, var de oftare i bättre skick.

Skydda din hörsel

En del kan tro att luftgevär är tysta, men vissa modeller, speciellt de kraftigare, kan skapa en överraskande hög ljudnivå.

Under testerna blev vi snabbt medvetna om detta. Användning av ljuddämpare eller skyddande hörlurar kan hjälpa till att minska oväntade ljud.

Träna på säkert avstånd

Innan du ens börjar skjuta, välj en säker plats. Vårt bäst i test-luftgevär presterade enastående på alla avstånd, men vi fokuserade på att alltid ha en säker bakgrund. Måltavlor är utmärkta för detta ändamål.

Det är också viktigt att vara medveten om andra människor i närheten, särskilt när man utforskar airsoft, vilket kan inkludera flera deltagare.

Sammanfattning av tips:

 • Förstå ditt vapens syfte: Luftpistol vs. Jaktvapen
 • Välj rätt tillbehör: Kikarsikte och skjutstöd
 • Säker förvaring: Använd ett vapenskåp
 • Skydda din hörsel: Överväg ljuddämpare
 • Träna på säkert avstånd: Använd måltavlor och var medveten om din omgivning

Dessa rekommendationer har vi sammanställt utifrån våra tester för att hjälpa dig att få den bästa upplevelsen med ditt luftgevär. Genom att följa dessa råd kan du njuta av din hobby på ett säkert och effektivt sätt.

Vanliga frågor om luftgevär 2024

Vanliga frågor om luftgevär 2024

Vad kostar det att köpa ett luftgevär?

Priset för ett luftgevär varierar beroende på modell och kvalitet. Du kan förvänta dig att betala allt från några hundralappar för enklare modeller till flera tusen kronor för högpresterande gevär.

Var kan man köpa luftgevär?

Luftgevär kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar rekommenderar vi ofta att handla online eftersom utbudet brukar vara större och det kan vara lättare att jämföra priser.

Är det olagligt att skjuta fåglar med luftgevär?

Ja, det är olagligt att skjuta fåglar och andra vilda djur med ett luftgevär i Sverige. Detta räknas som tjuvjakt och kan leda till böter eller fängelse.

Får man skjuta luftgevär hemma?

Det är tillåtet att skjuta med luftgevär på egen tomt, förutsatt att det inte stör grannar eller riskerar att skada någon. Det är dock viktigt att ta hänsyn till säkerhetsaspekter och se till att det inte finns risk för att kulan avviker utanför den egna tomten.

Hur starkt får ett luftgevär vara utan licens?

I Sverige får ett luftgevär ha en utgångsenergi på max 10 joule utan licens. Gevär med högre utgångsenergi kräver vapenlicens.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen