Bästa cyklopet 2024 – Test av olika cyklop

Bäst i test vuxna

Bäst i test barn

Bäst premiumval

Bäst med snorkel

Mares X-Vision Ultra Liquid

Mares Sharky Jr

Seac Sub Libera

Mares Wahoo Set

Att välja rätt cyklop kan göra all skillnad mellan en skön simupplevelse och en fylld med frustration.

Men med en myriad av modeller, stilar och varumärken tillgängliga idag, hur vet man vilken som är den rätta?

Efter att ha granskat marknaden och utfört omfattande tester är vi redo att vägleda er genom djungeln av valmöjligheter. Låt oss dyka ner i världen av cyklop och upptäcka vilka kriterier man ska beakta när man ska göra sitt val.

1. Bäst i test vuxen – Mares X-Vision Ultra Liquid

Mares X-Vision Ultra Liquid cyklop

Se bästa priset

När vi först kastade blick på Mares X-Vision Ultra LiquidSkin blev vi genast nyfikna. Här är en förbättrad modell av Mares X-Vision, en mask som redan har vunnit hjärtan över hela dykcommunityn för sin exceptionella komfort och anpassningsförmåga.

Våra test gav oss en djupare inblick i detta redan berömda märke och vi blev inte besvikna.

Först och främst, det som verkligen står ut med Mares X-Vision Ultra är dess konstruktion. LiquidSkin-tekniken, som kombinerar två olika silikontyper, erbjuder både styrka och komfort.

När vi testade masken under en mängd olika dykförhållanden, märkte vi att det inte uppstod något läckage, samtidigt som masken kändes otroligt bekväm mot ansiktet. Denna kombination av hållbarhet och komfort är inte alltid lätt att hitta.

Medföljande hårdplastboxen är en bonus, perfekt för att skydda masken under resor. Under vår testprocess uppskattade vi verkligen detta inslag, då det höll masken i perfekt skick även när vi flyttade mellan olika dykplatser.

När det gäller design och funktionalitet, är den strömlinjeformade designen inte bara estetiskt tilltalande, men den förbättrar också prestanda under vattnet. Vi märkte en betydande skillnad i synfältet jämfört med andra masker vi tidigare testat.

Den 20% ökningen av ansiktsfältet uppges av Mares själva, och vi kan intyga att denna utökning gör en märkbar skillnad. Att masken även vann Red Dot Design Awards år 2013 var inget som förvånade oss.

Det enda lilla klagomålet vi hade under vår testning var att masken ibland kändes lite klumpig vid snabba rörelser, men det var inte något som allvarligt påverkade vår dykupplevelse.

Fördelar

 • Otrolig komfort tack vare LiquidSkin-teknologi
 • Robust konstruktion som håller tätt
 • Strömlinjeformad design som förbättrar prestanda
 • Markant utökat synfält

Nackdelar

 • Kan kännas klumpig vid snabba rörelser

2. Bäst i test barn – Mares Sharky Jr

Mares Sharky Jr cyklop

Se bästa priset

När vi först fick Mares Sharky Jr i våra händer var vi först och främst imponerade av den tydliga kvaliteten i designen. För att vara en barncyklop, bär den samma känsla av yrkesmässig tillverkning som vi har sett i vuxenutrustning från Mares.

Vi bestämde oss för att låta några barn i rätt åldersgrupp testa den under övervakade förhållanden, och de första reaktionerna var överväldigande positiva.

Barnen uppskattade särskilt den mjuka silikonkjolen, som gav en bekväm och tät passform utan att trycka för hårt mot ansiktet. Det justerbara spännet var en annan vinst; föräldrarna kunde enkelt anpassa cyklopen till sina barns huvudstorlek, vilket säkerställde att masken satt säkert under simning och lek.

En av de mest imponerande aspekterna av denna cyklop var det tempererade glaset. Det gav en kristallklar vy under vattnet, och vi märkte att barnen kunde utforska under ytan med en nyfikenhet som bara förstärktes av den klara synen.

Med tanke på Mares historia var vi inte förvånade över kvaliteten på Sharky Jr. Att tänka på hur Ludovico Mares skapade sin första dykmask av en innerslang och glas, och hur hans passion för dykning ledde till grundandet av ett av världens ledande dykföretag, gav oss en djup uppskattning för det hantverk och innovation som går in i varje produkt.

Men som med alla produkter finns det alltid utrymme för förbättring. Den enda nackdel vi märkte under testningen var att, även om cyklopen passade de flesta barn i åldersgruppen 4-7 år, passade den inte perfekt för alla ansiktsformer.

Vissa barn med smalare ansikten hade lite svårare att få en perfekt tätning, vilket ledde till en del läckage.

Fördelar

 • Mjuk silikonkjol för maximal komfort
 • Justerbart spänne för en anpassad passform
 • Kristallklart tempererat glas
 • Gedigen kvalitet med tanke på Mares historia

Nackdelar

 • Passar inte alla ansiktsformer perfekt

3. Bäst premiumval – Seac Sub Libera

Seac Sub Libera cyklop, dykarmask

Se bästa priset

Under vår testperiod av Seac Sub Libera blev vi omedelbart slagna av dess unika och iögonfallande design. Den svarta och orangea färgkombinationen gav en stilren look, samtidigt som den transparenta visiren bjöd på en klar och obehindrad vy. Men utseendet var bara början.

En av de mest framstående egenskaperna hos denna snorkelmask var dess anti-imma panoramaskärm i polykarbonat.

Genom att testa den i olika vattentemperaturer kunde vi verkligen uppskatta dess förmåga att förhindra att skärmen immar igen, vilket ger användaren en klar sikt hela tiden. Den allergivänliga silikonkjolen satt bekvämt mot huden, och även under längre perioder i vattnet upplevde vi ingen irritation.

Stropparna som fäster och justerar masken var också av samma allergivänliga silikon. De är designade på ett sätt som gör att de går längs sidorna och bakom huvudet, och detta bidrog till en jämn viktfördelning och en säker passform.

De smarta spännena på sidorna av masken var ytterligare en vinnande funktion; vi kunde snabbt och enkelt ta bort masken med en enda hand, vilket kan vara särskilt användbart i situationer där snabb åtkomst krävs.

Den integrerade snorkeln ovanpå masken presenterade en rad tekniska innovationer. Med sitt “dry top system” kunde vi vara trygga med att vatten inte skulle tränga in, även om snorkeln skulle komma under ytan av misstag.

Andningssystemet, som tillåter in- och utandning via två separata kanaler, var en upplevelse i sig. Det kändes naturligt att andas, och det faktum att systemet även håller CO2-nivån låg är en indikation på maskens säkerhet och uppfyllande av EN 136-standarden.

Men trots dess många positiva egenskaper upptäckte vi en potentiell nackdel: masken rekommenderas inte för barn under 10 år och är inte lämplig för hoppning och dykning. Detta kan begränsa dess användning för de som söker en allround snorkelmask.

Fördelar

 • Anti-imma panoramaskärm
 • Allergivänligt silikon för bekvämlighet
 • Snabbavläsningsmekanism med en hand

Nackdelar

 • Ej lämplig för barn under 10 år
 • Kan inte användas för hoppning eller dykning

4. Bäst med snorkel – Mares Wahoo Set

Mares Wahoo Set cyklop med snorkel

Se bästa priset

När vi först fick Mares Wahoo Set i handen blev vi snabbt imponerade av dess design och kvalitet. Setet är särskilt framtaget för de yngre äventyrarna, vilket vi tydligt märkte när vi testade det på vår grupp av barn och ungdomar i åldersspannet 8-14 år.

Masken i X-Vision design var verkligen ett skönhetsexempel med sitt härdat glas. Den erbjöd en klar och vid sikt under vattnet, vilket många av våra unga testare uppskattade.

Dess silikonkjol satt bekvämt mot ansiktet och tätade effektivt, vilket förhindrade något oönskat vattenintrång. De justerbara spännena var en annan uppskattad funktion; de möjliggjorde en skräddarsydd passform för varje barn, oavsett ansiktsform eller storlek.

Snorkeln överträffade också våra förväntningar. Med sitt vågskydd på toppen kunde barnen vara trygga med att inget vatten skulle tränga in, även om de råkade dyka under ytan för en kort stund.

Backventilen i botten var lika effektiv och gjorde det möjligt att enkelt tömma snorkeln på vatten. Bitmunstycket av silikon var mjukt och bekvämt, vilket gjorde att ungdomarna kunde använda snorkeln under längre perioder utan att känna någon obehag.

Men som med alla produkter vi testar, finns det alltid rum för förbättring. Vissa av de äldre barnen i vår grupp, närmare 14-årsåldern, tyckte att snorkeln var något kort. De skulle ha föredragit en lite längre snorkel för att göra det lättare att andas när de simmade på ytan.

Fördelar

 • Klart och brett synfält med X-Vision design
 • Bekväm silikonkjol och justerbara spännen
 • Vågskydd och backventil för enkel användning
 • Mjukt och behagligt bitmunstycke

Nackdelar

 • Snorkeln kan kännas kort för äldre barn
 • Inte lämplig för vuxna

5. Bäst synfält – Scubapro Frameless Gorilla

Scubapro Frameless Gorilla cyklop

Se bästa priset

När vi fick Scubapro Frameless Gorilla dykmask i våra händer var det första som slog oss dess enkla, eleganta design. Detta är verkligen en dykmask utan krusiduller; all fokus ligger på funktionalitet och komfort, och på dessa fronter levererar den verkligen.

Denna dykmask är framtagen av SCUBAPRO, ett märke som är känt för att producera utrustning av hög kvalitet, och det märks. Den unika konstruktionen, där lins och kjolmontering är helt utan ram, ger en fantastiskt vid sikt under vattnet.

Den långa och breda linsen i matt finish bidrar ytterligare till detta, och vi kunde njuta av klara, ostörda vyer av undervattenslandskapet under våra dyk.

Gorilla-masken är tillverkad av silikon, vilket gjorde den extremt bekväm att bära, även under längre dyk. Den dras enkelt på tack vare sin “dra-på” stängning, och passformen var imponerande. Även om den bara finns i en storlek, kände vi att den satt tätt och skönt på ett brett spektrum av ansiktsformer.

En sak som vi dock märkte under våra tester var att masken, med sin större storlek och vikt på 1,1 pund, kanske inte är den bästa för långa, intensiva dyk. Den kan kännas något tung på ansiktet efter en stund i vattnet.

Sammanfattningsvis är Scubapro Frameless Gorilla en stark rekommendation för alla som söker en proffsig dykmask med fokus på sikt och komfort. Den kanske inte är optimal för de mest krävande dykäventyren, men för den genomsnittlige dykaren kommer den att göra jobbet och mer därtill.

Fördelar

 • Fantastiskt vid sikt
 • Bekväm silikondesign
 • Enkel att ta på och av
 • Passar många ansiktsformer

Nackdelar

 • Kan kännas tung under långa dyk

6. Bäst budgetval – Seac Sub Elba

Seac Sub Elba cyklop

Se bästa priset

Vi har nyligen haft nöjet att testa Seac Sub Elba, en dykmask med en klassisk och tidlös design som erbjuder både komfort och funktionalitet. Vid första anblicken fångade maskens transparenta design med en vit kant längs glaset vår uppmärksamhet, och när vi satte den på märkte vi direkt hur väl den satt.

Seac Elba cyklopet har två linser med pansarglas, vilket gav oss klarhet under våra dyk och en fantastisk sikt. Det anatomiska silikonkjolen var inte bara behaglig mot huden utan även allergivänlig, vilket är en stor fördel för de av oss som har känslig hud.

Ramen, som är gjord av robust polykarbonat, kändes stadig och hållbar, och vi hade ingen tvekan om att denna mask skulle tåla tidens tand.

En annan positiv egenskap vi märkte var de praktiska tvåknappsspännena på maskens sidor, vilket gjorde det lätt att justera nackbandet av silikon. Detta säkerställde en tät passform och förhindrade att vatten trängde in.

Trots alla dessa fantastiska funktioner stötte vi på en mindre utmaning: även om den rekommenderade åldern är 13+ år, kände vi att Seac Elba kanske inte passar alla ansiktsformer perfekt. För en del av oss behövde vi göra flera justeringar för att få den perfekta passformen.

Slutligen kunde vi konstatera att Seac Elba dykmask lever upp till sitt rykte. Den kombinerar stil med prestanda och erbjuder dykare på alla nivåer en upplevelse som de kommer att uppskatta.

Fördelar

 • Klar sikt med pansarglas
 • Allergivänlig och behaglig silikonkjol
 • Robust polykarbonatram

Nackdelar

 • Passar kanske inte alla ansiktsformer
 • Spännena kan kännas lite klumpiga för vissa
Hur vi utförde vårt test av cyklop 2024

Hur vi utförde vårt test av cyklop 2024

Innan vi börjar belysa de faktorer som format vårt test, är det viktigt att förstå att vi strävat efter att utföra vårt test med en grundlig och opartisk metodik.

Efter omfattande undersökningar och analyser valde vi ut de mest relevanta parametrarna för att bedöma vilket cyklop som var bäst i test.

Det bästa cyklopet borde inte bara vara bekvämt, men även prisvärt, hållbart och funktionellt. Med dessa kriterier i åtanke, låt oss ta en närmare titt på hur vi gick tillväga.

Skapande av en enhetlig testmiljö

Att skapa en standardiserad miljö för varje test var avgörande för att säkerställa rättvisa och korrekta resultat. Vi valde en inomhuspool som vår primära testplats, vilket garanterade oss konsekventa vattenförhållanden.

Det var viktigt för oss att undvika yttre faktorer som kunde påverka våra resultat, såsom väderförändringar eller variationer i saltkoncentrationen i havsvatten.

Vårt test utfördes under liknande ljusförhållanden för att notera eventuella skillnader i synlighet mellan de olika cyklopen.

Steg-för-steg genom vår testprocess

För att utföra vårt test började vi med att:

 1. Samla ett urval av cyklop från både billiga och premiumsegmentet.
 2. Upprätta en lista med specifika kriterier, inklusive passform, tätning, komfort och synfält.
 3. Dela upp vårt testteam i grupper baserat på ålder och kön för att säkerställa att vi testade både cyklop för barn och vuxna.
 4. Testa varje produkt genom simning, dykning och andra aktiviteter för att utvärdera deras prestanda i olika scenarion.

Utförandet av våra tester

När det kom till det faktiska utförandet av våra tester, var det viktigt för oss att varje cyklop fick en rättvis chans att visa sina styrkor och svagheter. Varje cyklop testades minst tre gånger av varje testperson.

Vi ägnade ungefär 30 minuter åt varje testomgång, vilket gav oss tillräckligt med tid att noggrant utvärdera varje produkts prestanda.

Genom att kombinera våra personliga upplevelser med våra kvantitativa mätningar, kunde vi slutligen utse vilket cyklop som stod ut som bäst i test i vår omfattande granskning.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört varje enskilt test av cyklopet var det dags för det mest kritiska steget – utvärdering. Vårt team samlades för att granska alla insamlade data, kombinerat med våra individuella upplevelser.

Fokus lades på att jämföra hur varje produkt presterade gentemot de andra. En annan viktig aspekt var prislappen; vi ville identifiera vilket som var det bästa cyklopet som erbjöd mest värde för pengarna.

Inte bara det, men vi var också angelägna om att peka ut varje cyklop som passade bäst för specifika användningsområden, vare sig det var för barn, vuxna, eller för de som sökte efter ett billigt cyklop men fortfarande ville ha kvalitet.

Hållbarhet och vårt långtidstest

Ett bra cyklop bör vara en investering som håller över tid. Därför utförde vi långvariga tester för att bedöma produkternas hållbarhet.

Under en period av tre månader utsatte vi cyklopen för regelbunden användning, från lugna simturer till intensiv dykning. Vi tittade även på hur de stod emot yttre påfrestningar som sand, solljus och klor.

Vi var särskilt imponerade av hur vissa produkter behöll sin klarhet och form även efter många användningar, vilket indikerade en hög kvalitet och hållbarhet.

Säkerhet och pålitlighet under testet

För oss var säkerhet alltid högst upp på listan. Ett cyklop som inte sitter ordentligt eller läcker kan bli en säkerhetsrisk, särskilt i djupt vatten. Under vårt test undersökte vi varje produkts förmåga att klara av oväntade situationer.

Hur snabbt kunde man tömma cyklopet om det kom in vatten? Kunde banden hålla under en plötslig rörelse eller dragning? Vi granskade också eventuella säkerhetsfunktioner, såsom anti-fog-linsbehandling eller UV-skydd.

De cyklop som klarade vårt test med bravur gav oss förtroendet att rekommendera dem som säkra och pålitliga val för alla typer av simmare.

Tips inför användning av cyklop

Tips inför användning av cyklop

Efter vårt omfattande test av olika cyklop på marknaden har vi sammanställt en lista med tips som varje användare bör ha i åtanke.

Vårt mål är att förbereda dig för den bästa upplevelsen, oavsett om det gäller ett billigt cyklop eller det som utsågs till bäst i test. Följande råd grundar sig på våra observationer och erfarenheter från testet.

Förstå din dykningsutrustning

Innan du ens sätter på dig ditt cyklop, är det viktigt att förstå hela din dykningsutrustning. Kom ihåg att ditt cyklop är bara en del av hela utrustningen.

Under vårt test insåg vi att en fullständig förståelse för all utrustning kan förbättra upplevelsen avsevärt. Att känna till hur varje del fungerar – från simfötter till våtdräkt – ger dig en säkrare och trevligare tid i vattnet.

Justera remmarna rätt

När vi testade olika modeller fann vi att korrekt justering av remmarna kan göra en stor skillnad. För hårt kan orsaka obehag och för löst kan leda till läckage. Ta dig tid att justera ditt cyklop innan du dyker för att garantera en skön passform.

Tänk på kompletterande utrustning

 • Snorkel: En oumbärlig kompanjon till ditt cyklop. Under vårt test fann vi att en bra snorkel kan göra en enorm skillnad när det kommer till komfort och andningsförmåga.
 • Simfötter: Dessa förbättrar din rörlighet i vattnet och ger en mer effektiv simteknik.
 • Simglasögon: Bra om du tänker simma snarare än dyka. Dock inte lika omfattande som ett cyklop.
 • Badbyxor/Baddräkt: Klä dig bekvämt! Under vårt test fann vi att rätt klädsel spelade en stor roll i hur länge vi ville vara i vattnet.
 • Våtdräkt: För kyliga förhållanden eller när du dyker djupt. Erbjuder både värme och skydd.

Säkerställ att cyklopet är rent och klart

Från vårt test lärde vi oss vikten av att hålla linsen ren och fri från dimma. Före användning, skölj ditt cyklop med rent vatten och torka det försiktigt. Detta förhindrar inte bara dimbildning men kan också förlänga produktens livslängd.

Använd alltid med säkerhet i åtanke

Sist men inte minst, alltid prioritera säkerhet. Vårt test visade att även det bäst i test-cyklopet kan misslyckas om det inte används korrekt. Se alltid till att ha en partner när du dyker, håll dig inom dina gränser och lyssna på din kropp.

Vanliga frågor om cyklop 2024

Vanliga frågor om cyklop 2024

Vad kostar det att köpa cyklop?

Priset på cyklop varierar beroende på märke, kvalitet och design. Generellt kan de kosta allt från några hundralappar till över tusen kronor för premiummodeller.

Var kan man köpa cyklop?

Cyklop kan köpas både online och i fysiska butiker. Trots det breda utbudet i butik rekommenderar vi att man köper online, eftersom det ofta ger ett bredare urval och bättre priser.

Hur ska ett bra cyklop sitta?

Ett bra cyklop ska sitta bekvämt och tätt mot ansiktet. Det ska inte trycka eller klämma, och det ska inte heller läcka in vatten. En bra passform är avgörande för en optimal upplevelse.

Får man ha cyklop i badhus?

Ja, i de flesta badhus är det tillåtet att använda cyklop. Dock rekommenderas det att kolla badhusets specifika regler innan besöket, eftersom reglerna kan variera.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen