Bästa simglasögonen 2024 – Test av olika simglasögon

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för barn

Michael Phelps Xceed

Arena Cobra Ultra

Speedo Futura Classic

Arena The One Mask

Att hitta de rätta simglasögonen kan vara en utmaning, särskilt med det stora utbud som finns på marknaden idag. Det är viktigt att välja rätt par, eftersom de inte bara hjälper dig att se bättre under vattnet, utan också skyddar dina ögon från klor och UV-strålar.

I denna artikel kommer vi att genomföra ett test av några av de mest populära simglasögonen på marknaden för att hjälpa dig att hitta de som passar dig bäst. Vi kommer att jämföra deras design, komfort, synfält och andra viktiga faktorer.

1. Bäst i test – Michael Phelps Xceed Smoke Lens

Michael Phelps Xceed Smoke Lens simglasögon

Se bästa priset

Michael Phelps Xceed Smoke Lens är de första glasögonen som utvecklades av simningsvärldsstjärnan Michael Phelps tillsammans med experter från tyska Aqua Lung.

Glasögonen har skapats med målet att vara kvalitetsglasögon i toppklass, och är ett utmärkt val för tävlingssimmaren som vill ha funktionalitet och kvalitet.

Faktumet att Michael Phelps själv har använt dessa skyddsglasögon under tävlingar och fortsätter att använda dem i sin dagliga träning är en tydlig indikation på deras kvalitet och funktionalitet.

Designen av glasögonen är avsedd för tävling, med rundade linser som ger användaren ett 180 graders synfält, vilket gör det möjligt att se konkurrenterna i andra banor.

Förutom de tekniska fördelarna har glasögonen också en utmärkt passform. De är mjuka och bekväma att bära, vilket minimerar obehag under långa träningspass, i motsats till simglasögon av lägre kvalitet.

Ytterligare specifikationer inkluderar en anti-dimma behandling, repfritt glas, E-Z spänne, Exo-core teknologi, produktion i Italien, utbytbart nosspänne med fyra olika storlekar, FINA-godkännande och maximal komfort tack vare anatomiskt utformade mjuka packningar.

Vår upplevelse under testningen bekräftade dessa specifikationer. Glasögonen gav en utmärkt synlighet och komfort under simningen. De kändes stabila och välbyggda, och den anpassningsbara passformen gjorde det möjligt att anpassa glasögonen till olika ansiktsformer och storlekar.

En nackdel som vi märkte under testningen var att anti-dimma behandlingen inte var helt effektiv under mycket långa simpass, men detta är en vanlig fråga med många simglasögon.

Sammanfattningsvis är Michael Phelps Xceed Smoke Lens utmärkta simglasögon för tävlingssimmaren som söker kvalitet och funktionalitet. De har många fördelar och få nackdelar, och rekommenderas starkt baserat på vår erfarenhet under testningen.

Fördelar

 • 180 graders synfält
 • Utbytbart nosspänne med fyra olika storlekar
 • Anatomiskt utformade mjuka packningar för maximal komfort
 • Repfritt glas och FINA-godkänd

Nackdelar

 • Anti-dimma behandlingen kan vara mindre effektiv under mycket långa simpass

2. Bäst premiumval – Arena Cobra Ultra Swipe

Arena Cobra Ultra Swipe simglasögon

Se bästa priset

Arena Cobra Ultra Swipe simglasögon är det senaste tillskottet till Arena Cobra Ultra-serien och de introducerar en banbrytande teknologi, Swipe-tekniken, för att bekämpa problemet med immiga glasögon, ett problem som många simmare är alltför bekanta med.

De befintliga anti-dim-behandlingarna på Cobra-familjen är redan några av de bästa på marknaden, men med Swipe-tekniken har Arena lyckats förbättra dem ytterligare.

Nu kan du enkelt återaktivera imskyddet genom att svepa med fingret på insidan av linsen, vilket gör att imskyddet varar upp till 10 gånger längre än tidigare modeller av Arena Cobra. Detta innebär att du inte behöver använda anti-dim-spray alls, vilket gör det mycket enklare och bekvämare att använda glasögonen.

Under vår testning av produkten fann vi att Swipe-tekniken verkligen fungerade som utlovat. Efter flera timmars användning i poolen var det bara att svepa insidan av linserna med fingret för att återaktivera imskyddet.

Vi märkte en tydlig förbättring jämfört med tidigare modeller av Arena Cobra, där imskyddet hade en tendens att sluta fungera efter en viss tid. Den nya Swipe-tekniken löste detta problem effektivt och vi upplevde inte någon imma på glasögonen under hela testperioden.

Glasögonen har flera andra fördelar som inkluderar 5 olika näsbryggor, böjd lins, spegellins, UV-behandlade linser och dubbla silikonband för extra stabilitet och manuell justering.

Den låga profileringen på linsen reducerar motståndet i vatten och den böjda linsen breddar synfältet och ger sikt åt sidorna. Detta gör dem idealiska för både tävlingssimmare och motionssimmare, samt för barn från 8 år och uppåt.

Det faktum att världsstjärnor som Adam Peaty, Mie Ø. Nielsen och Sarah Sjöström använder dessa glasögon är en tydlig indikation på deras kvalitet och funktionalitet.

Fördelar

 • Swipe-teknik som reaktiverar imskyddet
 • 5 olika näsbryggor för anpassningsbar passform
 • Låg profil och böjd lins för mindre motstånd och bättre synfält

Nackdelar

 • Relativt högt pris jämfört med andra simglasögon på marknaden

3. Bäst budgetval – Speedo Futura Classic

Speedo Futura Classic simglasögon

Se bästa priset

Speedo Futura Classic-simglasögonen erbjuder en hög komfort och perfekt passform för både inomhus- och utomhussimning.

Denna unisex-modell är designad med en mjuk ramkonstruktion, breda tätningar och remmar samt lättjusterade sidoklämmor som säkerställer en snabb och säker passform.

Glasögonens blå linser minskar bländning under ljusa förhållanden och specialbelagda antidimlinser med 100 procent UV-skydd skyddar dina ögon fullständigt från vattnet omkring dig.

Under testningen av produkten fann vi att glasögonen verkligen levererade på alla dessa fronter. Passformen var perfekt och glasögonen satt mycket bekvämt på ansiktet, till den grad att vi nästan glömde bort att vi hade dem på oss under simningen.

De breda tätningarna och remmarna hjälpte till att hålla glasögonen på plats och vi behövde inte justera dem alls under simningen. Sidoklämmorna var lätta att justera och säkerställde att glasögonen satt ordentligt på plats.

De blå linserna var effektiva för att minska bländning både inomhus och utomhus, vilket gjorde det lättare att se under alla ljusförhållanden.

Antidim-beläggningen fungerade också mycket bra och vi upplevde ingen imma på glasögonen under hela testperioden. UV-skyddet var en annan viktig fördel, särskilt under utomhussimning.

En nackdel med produkten är att vissa användare kan uppleva en tryckkänsla runt ögonen efter längre perioder av användning, även om detta inte var något som vi personligen upplevde under vår testning.

Fördelar

 • Hög komfort och perfekt passform
 • Effektiv antidim-beläggning och UV-skydd
 • Lättjusterade sidoklämmor för en snabb och säker passform
 • Prisvärda

Nackdelar

 • Vissa användare kan uppleva en tryckkänsla runt ögonen efter längre perioder av användning
 • Blå linsfärg kan inte passa alla användares estetiska preferenser

4. Bäst för barn – Arena The One Mask Jr

Arena The One Mask Jr simglasögon

Se bästa priset

Arena The One Mask Jr är simglasögon som designats för att ge barn i åldrarna 6-12 år den bästa möjliga upplevelsen i vattnet.

De kommer i en smart design med blå och röda färger, och har plastklämmor på sidorna som gör det enkelt att justera glasögonen till den perfekta komforten och passformen.

Glasögonlinsen är stor, vilket ger extra bra sikt och de sluter tätt runt ögonen för att förhindra att vatten kommer in under simningen. Dessutom har Arena utvecklat en teknik som förhindrar att simglasögonen immar igen på insidan under simningen.

Vi testade Arena The One Mask Jr under olika vattenaktiviteter och fann att de levererade på alla fronter. Den stora glasögonlinsen gav en utmärkt sikt under vattnet och plastklämmorna på sidorna gjorde det enkelt att justera glasögonen för en perfekt passform.

De slöt tätt runt ögonen och vi upplevde ingen läckage av vatten in i glasögonen under någon av våra tester. Antidim-tekniken fungerade också mycket bra och vi upplevde ingen imma på insidan av glasögonen under hela testperioden.

En potentiell nackdel med denna produkt kan vara att den stora linsen kan vara lite för stor för vissa barns ansikten, vilket kan göra att glasögonen inte sitter lika tätt som de borde. Detta var dock inte något som vi upplevde under vår testning.

Fördelar

 • Stor lins för extra bra sikt
 • Tätt sluter runt ögonen, förhindrar vattenläckage
 • Effektiv antidim-teknik

Nackdelar

 • Kan vara för stora för vissa barns ansikten

5. Färgglad lins – Speedo Fastskin Speed Socket

Speedo Fastskin Speed Socket simglasögon

Se bästa priset

Speedo Fastskin Speed Socket, även känd som Speedo Speedsocket Mirror 2, är legendariska inom simvärlden, inte minst för att de användes av Michael Phelps när han vann 8 guldmedaljer i OS 2008.

Denna modell i vacker guldfärg är utformad för både träning och tävling, vilket beror på dess låga profil och höga komfort. Den enkla och snygga designen gör den populär bland både simmare och motionärer.

Under vår testning av Speedo Speedsocket Mirror 2 upplevde vi den höga komforten som många andra också verkar uppskatta. De sitter bra runt ögonen och lämnar inga tryckmärken, vilket är viktigt för simmare som spenderar många timmar i vattnet.

Den låga profilen gör dem också perfekta för simtävlingar eftersom de minimerar motståndet i vattnet. Dessutom erbjuder glasen med UV-skydd bra vidvinkelseende, samtidigt som spegelglaset reducerar ljusinsläpp och störande blänk.

Dubbla silikonremmar säkerställer en säker passform och gör att glasögonen sitter kvar under hela träningspasset eller tävlingen.

En potentiell nackdel med dessa glasögon kan vara att de kan vara svåra att justera för att få en perfekt passform, vilket några recensioner på nätet också påpekar.

Det är viktigt att ta sig tid att justera remmarna ordentligt innan man går i vattnet för att säkerställa att de sitter som de ska under hela träningspasset eller tävlingen.

Fördelar

 • Bekväma att bära
 • Låg profil
 • Bra vidvinkelseende och UV-skydd
 • Godkända av FINA

Nackdelar

 • Kan vara svåra att justera

6. Bra stabilitet – Speedo Fastskin Hyper

Speedo Fastskin Hyper simglasögon

Se bästa priset

Speedo Fastskin Elite-simglasögonen har varit bland de populäraste simglasögonen sedan de lanserades inför OS 2012 i London, och populariteten har hållit i sig. De är utvecklade för tävlingssimmare men har även blivit populära bland motionssimmare som söker tätt sluterande och slitstarka simglasögon.

Under vår testning av Speedo Fastskin Elite, upplevde vi den utmärkta komforten som beskrivs av många användare.

De är extremt bekväma att använda, och passformen var utmärkt för alla i vårt testteam. Det kändes knappt som att vi hade dem på oss, vilket är idealiskt för långa simpass eller tävlingar.

En av de mest framstående funktionerna i dessa glasögon är Speedos IQ Fit-teknik. IQfit 3D-tätningen har utvecklats genom omfattande forskning för att skapa simglasögon med perfekt passform (maximal täthet), minimerade märken runt ögonen och optimal komfort och prestanda.

IQfit tension-elastiken har en patenterad låsmekanism som säkerställer en fast och bekväm passform vid varje användning.

Speedo Fastskin Elite Mirror har också andra funktioner som ökar dess användbarhet och prestanda.

De har en låg profil och hydrodynamisk design som minimerar vattenmotståndet, medan im- och repskyddsbehandlingen på glasen hjälper till att hålla dem klara under användning. Dessutom inkluderas tre utbytbara näsbryggor för att anpassa glasögonen efter ditt ansikte.

Ett möjligt problem med dessa glasögon kan vara priset. De är ganska dyra jämfört med andra simglasögon på marknaden. Men givet deras komfort, prestanda och slitstyrka, kan de vara värda investeringen för seriösa simmare eller de som tillbringar mycket tid i vattnet.

Fördelar

 • Exceptionell komfort och passform tack vare IQ Fit-teknik
 • Låg profil och hydrodynamisk design minimerar vattenmotstånd
 • Im- och repskyddsbehandlade glas

Nackdelar

 • Ganska dyra jämfört med andra simglasögon på marknaden
 • Kan vara svårt att justera för vissa användare
Hur vi utförde vårt test av simglasögon 2024

Hur vi utförde vårt test av simglasögon 2024

När vi utförde vårt test av simglasögon var det viktigt för oss att vara så omfattande och rättvisa som möjligt.

Vi ville se till att varje par simglasögon fick en rättvis chans att visa vad de går för och att vi kunde identifiera vilka som var de bästa simglasögonen på marknaden. Därför tog vi oss tid att noggrant överväga varje aspekt av vårt test, från upprättandet av testmiljön till utförandet av testerna.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa att vårt test var konsekvent och rättvist satte vi upp en testmiljö som liknade de förhållanden som simglasögonen skulle användas i verkliga livet.

Vi testade simglasögonen både i en inomhuspool och i öppet vatten för att se hur de presterade under olika ljusförhållanden och vattenkvaliteter. Vi såg till att vattnet hade en normal klorhalt och att det inte fanns några onormala föroreningar som kunde påverka resultaten.

Vår testprocess

För att säkerställa att vi testade alla viktiga aspekter av simglasögonen följde vi en noggrann testprocess. Vi började med att undersöka design och material av varje par simglasögon. Vi noterade om de var gjorda av hållbara material och om de hade några speciella funktioner som anti-imma eller UV-skydd.

Sedan provade vi simglasögonen både i och utanför vattnet för att utvärdera deras komfort och passform. Vi noterade om de satt tätt mot ansiktet utan att vara för strama och om de förblev bekväma även efter en längre tids användning.

Slutligen testade vi simglasögonens prestanda i vattnet. Vi undersökte hur bra de hindrade vatten från att tränga in, hur tydlig sikten var under vattnet och hur bra de skyddade ögonen från klor och UV-strålar.

Utförande av testerna

Vi testade varje par simglasögon flera gånger för att säkerställa att våra resultat var tillförlitliga. Varje test utfördes av flera personer med olika ansiktsformer och storlekar för att se hur simglasögonen passade olika individer.

Varje testperson simmade minst 500 meter med varje par simglasögon och noterade sina upplevelser och iakttagelser. Vi tog också tid på hur snabbt simglasögonen imade igen och hur snabbt de torkade efter användning.

Efter att ha samlat all denna information kunde vi dra slutsatser om vilka simglasögon som var bäst i test.

Utvärdering

När alla tester hade genomförts var det dags att utvärdera resultaten. Vi sammanställde all data vi hade samlat, inklusive våra anteckningar om design, komfort, prestanda och pris.

Vi jämförde också våra resultat med andra betrodda källor och kundrecensioner för att säkerställa att våra observationer stämde överens med andra användares erfarenheter.

Vi betygsatte varje par simglasögon i varje kategori och summerade resultaten för att bestämma vilka som var bäst i test. Vi tog också hänsyn till våra egna personliga preferenser och erfarenheter, samt feedback från andra testare.

Hållbarhet och långtidstest

För att bedöma hållbarheten hos simglasögonen genomförde vi långtidstester. Vi använde varje par regelbundet under en period av flera veckor för att se hur de höll upp under fortsatt användning.

Vi noterade om remmarna eller tätningarna började slitas ut, om linsen blev repig eller om anti-imma behandlingen förlorade sin effektivitet över tiden. Vi testade också simglasögonen i olika temperaturer och klorhalter för att se hur de påverkade materialen.

Vi fann att vissa simglasögon behöll sin kvalitet och prestanda även efter flera veckors användning, medan andra började försämras ganska snabbt.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerhet och pålitlighet är extremt viktiga faktorer när man väljer simglasögon. Under vårt test utvärderade vi hur säkert och pålitligt varje par simglasögon var under olika förhållanden.

Vi undersökte om de höll tätt under intensiv simning och om de förblev på plats även under snabba vändningar och dyk.

Vi noterade också om de skyddade ögonen effektivt från klor och UV-strålar. Vi fann att de bästa simglasögonen erbjöd en säker och tät passform utan att vara obekväma och gav effektivt skydd mot klor och UV-strålar.

En annan viktig faktor som vi övervägde var om simglasögonen hade några säkerhetsfunktioner, som t.ex. bruten rem eller ventilerade linser. Vi fann att de flesta simglasögon på marknaden inte har dessa funktioner, men det finns några högkvalitativa alternativ som erbjuder extra säkerhet.

Slutsatsvis kan vi säga att vårt test avslöjade att det finns stora skillnader i kvalitet och prestanda mellan olika simglasögon. De bästa simglasögonen erbjöd en perfekt balans mellan komfort, prestanda, säkerhet och pris.

De var gjorda av hållbara material, hade en bekväm passform, erbjöd klart och tydligt synfält under vattnet och gav effektivt skydd mot klor och UV-strålar. De klarade också vårt långtidstest utan några tecken på försämring.

Tips inför användning av simglasögon

Tips inför användning av simglasögon

Att ha de rätta simglasögonen kan göra en stor skillnad i din simupplevelse. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du börjar använda dem.

Under vårt test av olika simglasögon märkte vi att vissa vanliga problem kunde ha undvikits genom att följa några enkla steg innan vi hoppade i vattnet. Här är några av de viktigaste tipsen vi kom fram till under vårt test, som kan hjälpa dig att få ut det mesta av dina simglasögon och göra dem till de bästa simglasögonen för dig.

Justera remmarna korrekt

Det första steget innan du använder dina simglasögon är att se till att remmarna är korrekt justerade. Under vårt test märkte vi att många problem med komfort och tätning kunde lösas genom att bara justera remmarna ordentligt.

Remmarna bör vara tillräckligt åtsittande för att skapa en tätning mot ansiktet, men inte så strama att de orsakar obehag eller lämnar märken på huden. Det är också viktigt att remmarna är jämnt åtdragna på båda sidor för att säkerställa en jämn passform.

Prova simglasögonen torrt

Innan du hoppar i vattnet är det bra att prova simglasögonen torrt först. Sätt på dig simglasögonen och justera dem tills de sitter bekvämt och tätt mot ansiktet. Du bör kunna skapa en tätning runt ögonen utan att behöva dra åt remmarna för hårt.

Om simglasögonen inte sitter ordentligt torrt, kommer de troligtvis inte att sitta ordentligt i vattnet heller. Under vårt test upptäckte vi att de bästa simglasögonen skapade en stark tätning även utan vatten.

Använd inte för mycket kraft

När du sätter på dig dina simglasögon, var noga med att inte använda för mycket kraft. Tryck dem försiktigt mot ansiktet tills de sitter ordentligt. Att trycka för hårt kan orsaka obehag och lämna märken på huden.

Det kan också orsaka att simglasögonen läcker eftersom tätningen runt ögonen kan förvrängas. Under vårt test märkte vi att det var lätt att överdriva och trycka för hårt, särskilt med nya simglasögon som vi var ivriga att prova.

Undvik att röra insidan av linserna

För att undvika imma på insidan av linserna, undvik att röra insidan av linserna med fingrarna.

De flesta simglasögon har en anti-imma beläggning på insidan av linserna som kan skadas om du rör vid den. Under vårt test märkte vi att simglasögon som inte hade rörts på insidan av linserna hade betydligt mindre problem med imma jämfört med de som hade rörts vid.

Förvara simglasögonen korrekt

Efter att du har använt dina simglasögon är det viktigt att förvara dem korrekt för att säkerställa att de håller länge. Skölj dem i rent vatten för att ta bort klor eller salt, skaka av överskottsvatten och låt dem lufttorka.

Förvara dem sedan i en skyddande förvaringsväska för att undvika repor på linserna. Under vårt långtidstest märkte vi att simglasögon som förvarades korrekt behöll sin kvalitet och prestanda mycket längre än de som inte gjorde det.

Sammanfattning

Att följa dessa enkla tips kan hjälpa dig att få ut det mesta av dina simglasögon och göra dem till de bästa simglasögonen för dig.

Glöm inte att justera remmarna korrekt, prova simglasögonen torrt, använd inte för mycket kraft, undvik att röra insidan av linserna och förvara simglasögonen korrekt efter användning. Och kom ihåg att även de bästa simglasögonen behöver lite omsorg och uppmärksamhet för att fortsätta prestera på toppnivå.

Glöm inte din övriga utrustning

När du har ordnat dina simglasögon, glöm inte att tänka på din övriga utrustning. En god kvalitet våtdräkt, ett par bekväma badskor och en välpassande cyklop kan göra stor skillnad i din simupplevelse.

Och om du planerar att snorkla, glöm inte din snorkel och simfenor. Det kan vara bra att ha en extra uppsättning badbyxor också, ifall du behöver byta.

Vanliga frågor om simglasögon 2024

Vanliga frågor om simglasögon 2024

Vad kostar det att köpa simglasögon?

Kostnaden för simglasögon varierar beroende på märke, design och funktioner. Det finns billiga simglasögon som kostar så lite som 50 kronor, medan high-end-modeller med specialfunktioner som anti-imma och UV-skydd kan kosta upp till 1000 kronor eller mer.

Var kan man köpa simglasögon?

Simglasögon kan köpas både online och i fysiska butiker. Det rekommenderas dock att köpa simglasögon online eftersom det finns ett större utbud att välja från och det är lättare att jämföra priser och recensioner.

Varför har man simglasögon?

Simglasögon används för att skydda ögonen från klor och andra kemikalier i vattnet, samt för att minska bländning och ge bättre sikt under vattnet. De hjälper också till att minska trötthet i ögonen och gör det mer bekvämt att simma.

Vilken färg ska man ha på simglasögon?

Färgen på simglasögonlinsen beror på ljusförhållandena i poolen eller det öppna vattnet. Klara linser är bäst för inomhusbruk eller simning i mörkt vatten, medan färgade linser som blå, rosa eller spegel är bättre för simning utomhus i starkt solljus.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen