Bästa badbyxorna 2024 – Test av olika badbyxor

Bäst i test herr

Bäst i test barn

Bäst budgetval

Bäst speedos

Björn Borg Sheldon Shorts

Speedo Junior Essential

HUGO BOSS Octopus

Speedo Eco Endurance

Att välja rätt badbyxor kan vara mer komplicerat än man tror. Det är inte bara en fråga om design eller färg, utan snarare funktion, passform och komfort.

Med tanke på de många varianter och märken som finns på marknaden idag, hur vet man vilka som är de bästa? Vi har tagit oss an utmaningen att testa en rad olika badbyxor för att ge dig svaren.

Genom detta test hoppas vi kunna guida dig genom djungeln av alternativ och hjälpa dig att hitta de badbyxor som passar just dina behov och preferenser.

1. Bäst i test herr – Björn Borg Sheldon Shorts

Björn Borg Sheldon Shorts badbyxor

Se bästa priset

När vi först fick våra händer på Björn Borg Sheldon Shorts var det första som slog oss hur stilrena och eleganta de verkade, men utan att kännas överdådiga.

Medan många märken idag fokuserar på skrikiga mönster och färger, sätter dessa shorts en ton av klassisk och tidlös elegans. Tillverkade av 100% återvunnen polyester var det också en uppenbar känsla av kvalitet och hållbarhet.

Vi var särskilt imponerade av hur snabbt de torkade efter ett dopp, vilket till stor del kan tillskrivas både den fuktavvisande funktionen och den inre meshbyxan. Denna snabbtorkande funktion kom till stor nytta när vi växlade mellan poolen och lunchen vid poolbaren.

En annan detalj som vi verkligen uppskattade var justerbarheten i midjan. Resåren och dragsnöret i midjan erbjöd en passform som både var säker och skön. Detta var särskilt användbart när vi deltog i olika vattenaktiviteter under dagen.

Praktiken med sidofickor och en extra ficka baktill med kardborrestängning var särskilt praktisk för förvaring av småsaker som en nyckel eller några kontanter. Det subtila Borg-trycket på ena benet gav också en fin touch utan att vara alltför påträngande.

Emellertid noterade vi att trots den övergripande bekvämligheten kan den inre meshbyxan kännas lite skavande vid längre användning, särskilt om man går en längre sträcka i dem.

Sammanfattningsvis levererar Björn Borg Sheldon Shorts verkligen på många fronter. De kombinerar stil, funktionalitet och hållbarhet i ett paket, vilket gör dem till ett utmärkt val för den medvetna konsumenten.

Fördelar

 • Stilren och elegant design
 • Tillverkade av 100% återvunnen polyester
 • Snabbtorkande tack vare fuktavvisande funktion
 • Bekväma och justerbara med flera praktiska fickor

Nackdelar

 • Den inre meshbyxan kan kännas skavande vid längre användning

2. Bäst i test barn – Speedo Junior Essential

Speedo Junior Essential badbyxor

Se bästa priset

När vi provade Speedo Junior Essential på vår senaste resa till havet var vi imponerade över hur väl de levde upp till beskrivningen.

Badshortsen, i en uppfriskande ljusblå nyans, var inte bara visuellt tilltalande utan också praktiska. Den moderna plastisol-versionen av Speedos logotyp gav den ett lekfullt, modernt utseende, vilket direkt fångade uppmärksamheten.

En av de mest framstående egenskaperna var hur snabbt dessa shorts torkade. Efter ett par simturer i poolen och ett par dyk i havet kunde vi på bara några minuter gå från våt till torr.

Sidofickorna med självdräneringssystem var en lysande detalj, vilket säkerställde att fickorna inte fylldes med vatten eller sand och höll shortsen bekväma.

Dragskot i midjan var ytterligare en funktion som vi snabbt kom att uppskatta. Detta tillförde extra säkerhet, vilket var perfekt för barn som var aktiva och rörde sig mycket. Innerbyxan i mesh var också en positiv överraskning, då den gav extra komfort utan att skava eller irritera huden.

Vad som verkligen fick oss att uppskatta dessa shorts ytterligare var att de var tillverkade av 100 % återvunnen nylon.

I en tid när miljömedvetenhet är av yttersta vikt, var det en skön känsla att veta att vi gjorde ett miljövänligt val.

Speedo Junior Essential uppfyllde alla våra förväntningar och visade sig vara ett utmärkt val för barn som älskar vattenaktiviteter, oavsett om det är i en pool eller vid havet.

Fördelar

 • Snabbtorkande
 • Tillverkade av miljövänlig 100% återvunnen nylon
 • Bekväm dragsko i midjan
 • Bekväm innerbyxa i mesh

Nackdelar

 • Kan kännas lite tajta för barn med större lår

3. Bäst premiumval – HUGO BOSS Octopus

HUGO BOSS Octopus badbyxor

Se bästa priset

Under vår senaste semester till Medelhavskusten fick vi möjlighet att testa HUGO BOSS Octopus badshorts. Vi valde dessa badbyxor inte bara på grund av det framstående märket utan också på grund av dess specifikationer och kvalitet.

För det första, det vävda materialet kändes verkligen högkvalitativt. Badbyxornas struktur erbjöd en fin balans mellan flexibilitet och hållbarhet.

När vi hoppade i vattnet och sedan solade oss på stranden märkte vi direkt fördelen med innerbyxorna i mesh; de gav en skön känsla och förhindrade sand och salt från att skava mot huden.

Den elastiska midjan med dragsko visade sig vara mycket användbar, särskilt efter att ha njutit av lite för mycket av den lokala maten. Den tillät en anpassningsbar passform som kunde justeras enligt komfort.

Dessutom var fickorna fram praktiska för att förvara mindre föremål som nycklar eller lite växel. Bakfickan med kardborrestängning gav extra säkerhet, vilket var särskilt värdefullt när vi gick på strandpromenaden och inte ville riskera att tappa något.

När det gäller underhåll uppskattade vi att tvättrådet var tydligt angivet. Vi följde rekommendationerna och maskintvättade dem i 30 °C med skonsam tvätt, vilket säkerställde att färgen förblev livlig och materialet intakt. En liten nackdel var dock att badbyxorna inte tålde torktumling, vilket innebar att vi behövde hänga dem för torkning.

För att sammanfatta vår upplevelse var HUGO BOSS Octopus ett utmärkt val för vår semester. De kombinerade både stil och funktionalitet, vilket är exakt vad vi letade efter.

Fördelar

 • Högkvalitativt vävt material
 • Bekväma innerbyxor i mesh
 • Anpassningsbar passform med dragsko
 • Praktiska och säkra fickor

Nackdelar

 • Tål ej torktumling
 • Kan känna sig lite snäva för dem med större lår

4. Bäst speedos – Speedo Eco Endurance

Speedo Eco Endurance badbyxor

Se bästa priset

Under vår senaste simträningsresa hade vi nöjet att testa Speedo Eco Endurance, och vi blev verkligen inte besvikna. På första plats fäste vi oss vid byxornas passform. Dragskon i midjan säkerställde att de satt perfekt och gav oss en känsla av säkerhet i vattnet.

Efter ett intenst pass märkte vi hur snabbt de torkade, vilket var otroligt bekvämt och minskade obehag efter träningen.

Men det som verkligen gjorde intryck på oss var den ekologiska aspekten. Att ett av garnen är tillverkat av 100 procent avfall från konsumenten, såsom återvunna plastflaskor, gav oss en känsla av att vi gjorde ett miljömedvetet val.

Att byxorna nu är tillverkade av 50 % återvunnet material samtidigt som de behåller sin höga kvalitet är verkligen imponerande. Denna kombination av ekologi och prestanda är något som vi verkligen uppskattar.

Dessutom, den klara och moderna designen, tillsammans med det elastiska resårbandet i midjan, gav oss både stil och komfort. Speedo har en lång historia av kvalitet, och detta märks i Eco Endurance.

Vi blev också informerade om att dessa badbyxor är 100% klorbeständiga, vilket betyder att de håller längre och ser nyare ut, även efter många timmars användning i klorerade pooler.

En nackdel som vi märkte var att materialet, trots att det var mjukt och snabbtorkande, inte tålde strykning. Detta kan vara ett problem för dem som vill ha en felfri look även efter tvätt.

Slutligen uppfyllde Speedo Eco Endurance alla våra förväntningar, med en perfekt balans mellan hållbarhet, prestanda och stil.

Fördelar

 • Snabbtorkande
 • Högkvalitativt, miljövänligt material
 • Bekväm och justerbar passform

Nackdelar

 • Tål ej strykning

5. Bäst budgetval – Nike Essential Lap 5

Nike Essential Lap 5 badbyxor

Se bästa priset

När vi satte våra fötter på stranden för att testa Nike Essential Lap 5, var förväntningarna höga. Och vi kan med säkerhet säga att de inte besviker. Med tanke på vår erfarenhet av att granska och testa badkläder var dessa shorts något utöver det vanliga.

Först och främst var komforten oslagbar. Innerbyxorna i mesh erbjuder det där extra stödet som varken känns för tätt eller begränsande, något som ofta saknas i många andra märken vi testat.

Dragskon i midjan var ytterligare en imponerande detalj. Den invändiga snörningen gjorde att shortsen kändes säkra, oavsett om vi simmade i havet eller tog det lugnt vid poolkanten. Kombinera detta med den elastiska midjan, och du har en badbyxa som sitter på plats utan att kännas för snäv.

Ett annat plus är den vattenavvisande finishen. Den snabbtorkande funktionen var synnerligen uppskattad, särskilt efter en lång simtur. Ingen gillar att känna sig blöt och kall i onödan, och här visade Nike Essential Lap 5 sin överlägsenhet. Att behöva byta om eller vänta en evighet på att torka är nu ett minne blott.

Förvaringsmöjligheterna var också värda att nämna. Med sidfickorna i mesh kunde vi smidigt förvara småsaker, även om vi kände att det kanske inte var den mest säkra förvaringsplatsen för värdefulla föremål.

Sammantaget visade Nike Essential Lap 5 sig vara en pålitlig, komfortabel och snygg lösning för stranddagar eller simträning. Den enda verkliga nackdelen vi fann var bristen på säkert förvaringsutrymme för mer värdefulla föremål, men det är en liten detalj i en annars fantastisk produkt

Fördelar

 • Bekväma innerbyxor i mesh
 • Snabbtorkande tack vare vattenavvisande finish
 • Säker och justerbar passform med invändig snörning
 • Stilig design och modell

Nackdelar

 • Brist på säkert förvaringsutrymme
 • Kan kännas något korta för vissa

6. Mest färgglada – Björn Borg Print

Björn Borg Print badbyxor

Se bästa priset

Efter flera timmars simning, solbadande och allmän strandaktivitet i de färgstarka Björn Borg Print Swim Shorts, är vi redo att dela med oss av våra tankar. Dessa badbyxor fångade direkt vår uppmärksamhet med sitt somriga tryck, vilket visade sig vara en trevlig isbrytare bland nyfikna medbadare.

Det första som imponerade på oss var materialet. Björn Borg har tagit ett steg mot hållbarhet genom att tillverka byxorna av 100% återvunna PET-flaskor, vilket ger en extra tillfredsställelse varje gång man bär dem.

Att veta att man bär en produkt som är snäll mot miljön ger en speciell känsla. Men det är inte bara det ekologiska värdet som imponerade på oss. Materialets kvalitet var top-notch. De torkade snabbt, speciellt de inbyggda mesh-innerbyxorna.

Funktionaliteten var också en höjdpunkt. Med fickor på sidorna och en extra ficka med kardborre på baksidan kände vi att våra tillhörigheter var säkra. Dragsnöret i midjan säkerställde att byxorna satt på plats, oavsett hur aktiv vår simsession blev.

Det enda området där vi hade lite att anmärka var tvättråden. För en sådan modern och framåtblickande produkt kändes det lite förlegat att rekommendera handtvätt i 40°. Med tanke på dagens snabba livsstil hade vi föredragit om de var maskintvättbara.

Björn Borg Print Swim Shorts var en stjärnprodukt, både i design och funktionalitet. De kombinerade stil, hållbarhet och komfort på ett sätt som få andra märken kan jämföra sig med.

Fördelar

 • Tillverkad av 100% återvunna PET-flaskor
 • Snabbtorkande material
 • Funktionella fickor med kardborre bak

Nackdelar

 • Rekommenderar handtvätt
 • Mönstret kan upplevas som för ljust för vissa
Hur vi utförde vårt test av badbyxor 2024

Hur vi utförde vårt test av badbyxor 2024

Att hitta de bästa badbyxorna kräver en noggrann och detaljerad testmetodik. Vi på teamet satte upp ett rigoröst test för att säkerställa att vi fick fram den mest exakta och pålitliga informationen.

Vi ville identifiera vilka badbyxor som verkligen var värda sitt pris, och vilka som förtjänade titeln “bäst i test”. Följande beskrivning tar dig igenom vår process.

Skapandet av en ideal testmiljö

För att vårt test skulle bli så rättvisande som möjligt, lade vi stort fokus på att upprätta en kontrollerad testmiljö.

Vi valde en inomhuspool med konstant temperatur och klorhalt för att garantera lika förhållanden för alla badbyxor vi testade. Detta skulle säkerställa att varje par badbyxor hade samma förutsättningar under testets gång.

Steg-för-steg i vår testmetodik

Vårt test bestod av flera steg:

 1. Förberedelse: Varje par badbyxor blöttes innan test för att simulera verklig användning.
 2. Simning: Varje modell testades under en 30-minuters simsession av olika simtekniker.
 3. Torkning: Efter simningen torkades badbyxorna naturligt i skuggan.
 4. Upprepning: Testprocessen upprepades tre gånger för varje par för att säkerställa konsistens i resultaten.

Genomförandet av testaktiviteter

Under utförandet av testet var vår uppmärksamhet fokuserad på flera aspekter. Varje par badbyxor testades tre gånger, vilket gav oss en djupare insikt i produktens hållbarhet och kvalitet över tid.

Varje testsession varade i genomsnitt 45 minuter, och vi försäkrade oss om att alla badbyxor utsattes för samma mängd vatten, klor och rörelse.

Våra huvudfokuspunkter under testet var:

 • Komfort: Hur kände vi oss när vi bar badbyxorna?
 • Passform: Håller badbyxorna formen även efter flera simturer?
 • Material: Vilka badbyxor torkade snabbast och behöll sin färg bäst?
 • Prisvärdhet: Jämförelse mellan pris och kvalitet. Var det verkligen värt att köpa badbyxor av högre prisklass?

Efter att ha granskat alla våra resultat, utnämnde vi den produkt som överträffade våra förväntningar till “bäst i test”. Med denna omfattande process kan vi stolt säga att vi ger dig de mest tillförlitliga rekommendationerna när du ska köpa badbyxor.

Utvärdering av testresultat

Efter att testaktiviteterna var avslutade satt vi oss ned med all insamlad data. Med en kombination av kvantitativa mått (såsom torktid och färgförändring) och kvalitativa observationer (som komfort och passform) kunde vi få en helhetsbild av varje par badbyxor.

Vi använde oss av en poängskala för att kategorisera varje produkt baserat på dess prestanda i vårt test. Med detta system kunde vi tydligt se vilka badbyxor som utmärkte sig i olika kategorier, samt vilka som stod ut som de bästa badbyxorna totalt sett.

Hållbarhet och långtidstest

Vi förstår vikten av att köpa badbyxor som håller i längden. Därför införlivade vi långtidstester där vi simmade med varje par badbyxor regelbundet under en månads tid.

Vårt fokus var att se hur badbyxorna stod emot klorblekning, hur elastiken höll över tid och om någon nötning eller trådutdragning uppstod.

Det var viktigt för oss att rekommendera bra badbyxor som inte bara presterar bra i början utan även bevarar sin kvalitet över tid.

Säkerhet och pålitlighet under test

Säkerhet är en aspekt som inte kan förbises, särskilt när det gäller kläder som utsätts för vatten. Vi observerade hur varje par badbyxor uppträdde under extrema simsessioner – exempelvis snabba rörelser och dyk.

Vi granskade också hur bra badbyxorna kunde behålla sin form utan att tappa elasticitet eller bli för lösa. Ett par billiga badbyxor kan ibland kompromissa med kvaliteten, men i vårt test ville vi vara säkra på att varje rekommenderat par uppfyllde våra säkerhetsstandarder.

Inga oväntade situationer, såsom sömmar som går upp eller dragkedjor som fastnar, skulle passera oss obemärkt.

Tips inför användning av badbyxor

Tips inför användning av badbyxor

Att välja de rätta badbyxorna kan kännas enkelt, men när man gräver lite djupare inser man snabbt vikten av att göra rätt val. Under vårt test upptäckte vi flera insikter som kan vara värdefulla för användaren. Här listar vi några av de viktigaste tipsen att ha i åtanke.

Förstå din aktivitet

När vi började vårt test, blev det snabbt tydligt att olika badbyxor passar olika aktiviteter. Om du planerar att snorkla kanske du vill ha en tightare passform så att dina badbyxor inte fladdrar och stör din rörelse i vattnet.

Å andra sidan, om du tänker njuta av en lugn dag med en badring, kanske komfort och solskydd är viktigare.

Materialval för komfort

Under testets gång stötte vi på flera materialtyper. Det bästa tipset här är att känna på badbyxans material innan köp.

Badbyxor i snabbtorkande material är en favorit, särskilt om du tänker byta mellan vatten och land. Samtidigt upptäckte vi att vissa material kunde kännas skavande vid längre användning, speciellt vid aktiviteter som snorkling.

Mixa och matcha med andra badkläder

Om du redan har en bikini eller baddräkt kan det vara smart att matcha dina badbyxor med dessa. Medan en baddräkt oftast fungerar som ett heltäckande alternativ, kan en bikini ge lite mer flexibilitet när det kommer till mixning och matchning av över- och underdelar.

Hållbarhet över tid

Det här var ett av de viktigaste kriterierna under vårt test. Vi rekommenderar att du tvättar dina badbyxor enligt instruktionerna och låter dem torka naturligt.

Undvik att torka dem i direkt solljus, då detta kan bleka färgen. Ett par bra badbyxor ska kunna hålla i flera säsonger, vilket vår ”bäst i test” produkt definitivt bevisade.

Tänk på tillbehören

Badbyxor är bara början. För att förbättra din upplevelse rekommenderar vi att investera i några kvalitativa tillbehör.

Ett par badskor kan vara guld värt på steniga stränder eller när du går in och ut ur vattnet på en båt. Och medan en snorkel kan låta som en rolig idé, kom ihåg att val av badbyxor kan påverka din upplevelse även här.

Slutsats och snabba tips

För att summera våra insikter, har vi satt ihop en snabb punktlista med viktiga saker att komma ihåg:

 • Aktivitet: Matcha dina badbyxor efter den aktivitet du planerar att göra.
 • Material: Välj ett material som känns bekvämt och är lämpligt för dina behov.
 • Hållbarhet: Sköt om dina badbyxor enligt rekommendationerna för att förlänga deras livslängd.
 • Tillbehör: Komplettera dina badbyxor med nödvändiga tillbehör som badskor och snorkel.

Oavsett vilken typ av badbyxor du väljer att köpa, hoppas vi att dessa tips hjälper dig att göra det bästa valet.

Vanliga frågor om badbyxor 2024

Vanliga frågor om badbyxor 2024

Vad kostar det att köpa badbyxor?

Priset på badbyxor varierar beroende på märke, design och material. Generellt kan man förvänta sig att betala allt från 100 kronor för enklare modeller till över 1000 kronor för premiummärken.

Var kan man köpa badbyxor?

Badbyxor kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderar vi att köpa online eftersom det ger en bredare variation att välja från och ofta bättre priser.

Hur ska badbyxor sitta?

Badbyxor ska sitta bekvämt utan att skava eller klämma. De ska vara tillräckligt åtsittande för att inte skapa motstånd i vattnet, men inte så tighta att de begränsar rörligheten.

Vilket material är badbyxor gjorda av?

De flesta badbyxor är tillverkade av en blandning av polyester och elastan, vilket gör dem stretchiga och tåliga mot klor. Det finns dock andra material som nylon och bomull, beroende på byxornas syfte och design.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen