Bästa långfärdsskridskorna 2024 – Test av olika långfärdsskridskor

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Bäst för barn

Zandstra Track

Lundhags T-Skate

Isvidda Trekking

Zandstra Easy Glider

Långfärdsskridskor har blivit ett populärt val för de som söker den ultimata skridsko-upplevelsen. Från de spegelblanka sjöarna i norr till de frusna kanalerna i städerna, dessa skridskor erbjuder en frihet som är svår att matcha.

I denna artikel kommer vi att djupdyka i vår senaste serie av tester för att ge dig den information du behöver för att göra det bästa valet. Vi har granskat allt från prestanda och komfort till pris och hållbarhet, så att du kan fatta ett välinformerat beslut.

1. Bäst i test – Zandstra Track

Se bästa priset

När vi tog oss an uppgiften att testa Zandstra Track var vi medvetna om dess prisvärda karaktär och de specifikationer den lovade. Från första intrycket till dess sista glid på isen, har denna långfärdsskridsko bevisat sig vara en solid investering, speciellt för den prismedvetne köparen.

Med sin lös häl och åkstål av hög kvalitet, fann vi snabbt att Zandstra Track levererade på sina löften. Den vridstyva T-profilen, som är lite bredare, var utmärkt för oss som prioriterade en bekväm åkning framför hastighet.

Under vår testning märkte vi att detta designval möjliggjorde längre åkturer utan att kompromissa med stabilitet, vilket var en stor pluspunkt.

Ett annat uppmärksamt inslag var skenans kvalitet. Tillverkad av rostfritt stål med en tjocklek på 1,25 mm, kändes skenan robust och hållbar. Med tanke på skenans tre olika längder, kunde vi också anpassa skridskon efter fotstorlek, vilket verkligen förhöjde upplevelsen.

Men, kanske den största överraskningen för oss var att Zandstra Track levereras med manuella Rottefella BC-bindningar (NNN BC). Denna detalj, för oss, innebar större flexibilitet eftersom samma pjäxor kan användas för längdskidåkning. Detta kan vara en stor besparing för dem som redan äger pjäxor som är kompatibla med NNN BC-bindningar.

Sammantaget, medan vi uppskattade mycket av vad Zandstra Track hade att erbjuda, fann vi också en nackdel. De kan kännas något tunga för vissa användare, särskilt om de inte är vana vid denna typ av skridskor.

Fördelar

 • Prisvärd utan att kompromissa med kvaliteten
 • Passar både nybörjare och erfarna åkare
 • Användbar T-profil som prioriterar komfort
 • Kompatibel med NNN BC-bindningar, vilket innebär besparingar för många användare

Nackdelar

 • Kan kännas tunga för vissa

2. Bäst premiumval – Lundhags T-Skate

Se bästa priset

När vintern svepte in över Sverige och isarna började frysa till, fick vi chansen att testa Lundhags T-Skate. Direkt från förpackningen var vi imponerade över dess kvalitet och konstruktion.

Med en innovativ pivotupphängd infästning av skenan kände vi snabbt att detta inte var någon vanlig skridsko. Åkradien förblir konstanta 28 meter oavsett temperatur, vilket gav en jämn och förutsägbar åkning.

En aspekt som vi verkligen uppskattade var skenans kvalitet. Tillverkad i rostfritt stål från svenska Sandvik, kände vi att skenan både var robust och kunde hålla en skarp egg över tid. Detta är kritiskt under hela skridskosäsongen, särskilt när isförhållandena varierar.

Vidare uppskattade vi att Lundhags T-Skate är 100% svensktillverkad och dessutom helt återvinningsbar. I en tid när hållbarhet och miljömedvetenhet är på allas läppar, känns det bra att stödja produkter som dessa. Ännu bättre var det att veta att skridskon var tillverkad av återvunnet material.

Medan dess allround-design är tänkt att fungera på alla typer av is, upplevde vi viss svårighet på extremt grov is. Även om detta inte är en deal-breaker, är det viktigt att notera för dem som ofta åker på sådana ytor.

Sammanfattningsvis fann vi att Lundhags T-Skate var en fantastisk investering för alla som älskar att åka skridsko. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren skridskoåkare, erbjuder T-Skate en unik och givande upplevelse.

Fördelar

 • Innovativ pivotupphängd infästning ger förutsägbar åkning
 • Skena av högkvalitativt rostfritt stål från Sandvik
 • 100% svensktillverkad och återvinningsbar
 • CNC-fräst profil med laserskuren och CNC-slipad skena för precision

Nackdelar

 • Kan ha svårt på extremt grov is

3. Bäst budgetval – Isvidda Trekking

Se bästa priset

När vintern kom och isen lade sig över sjöarna fick vi chansen att testa Isvidda Trekking, en långfärdsskridsko som verkar särskilt utformad för dem som gillar äventyr. Vad som genast stod klart för oss var att denna skridsko designades med tanke på mångsidighet.

Istället för att vara begränsade till traditionella skridskopjäxor, kunde vi faktiskt sätta på oss våra befintliga vandrings- eller vinterkängor.

En av de stora fördelarna med Isvidda Trekking är dess universalbindning. Denna justerbara funktion betydde att vi kunde finjustera bindningarnas placering för att få den mest bekväma passformen och rätt balans i åkningen. Dubbla pumpspännen av “snowboardtyp” gav en stabil känsla och säkerhet under färd.

Vidare märkte vi att Isvidda Trekking verkligen är prisvärd. För den som bara vill testa långfärdsskridskoåkning eller kanske behöver något praktiskt att bära med sig under vandringar, var detta ett ypperligt val.

Dock, trots de många positiva aspekterna av skridskon, fann vi en liten nackdel. Medan den fasta hälen ger bra stabilitet kan den begränsa vissa rörelser, vilket kan vara ett problem för mer avancerade åkare som söker maximal flexibilitet.

Avslutningsvis tror vi att Isvidda Trekking är ett smart val för dem som är nya inom långfärdsskridskoåkning eller för dem som vill ha en mångsidig skridsko som kan användas med deras befintliga kängor. Den är inte bara prisvärd, utan även tålig och anpassningsbar för olika fotstorlekar och kängtyper.

Fördelar

 • Anpassad för användning med vandrings- och vinterkängor
 • Justerbar universalbindning för optimal passform
 • Dubbla pumpspännen ger extra stabilitet

Nackdelar

 • Fast häl kan begränsa flexibilitet

4. Bäst för barn – Zandstra Easy Glider

Se bästa priset

Under den kalla vintersäsongen när sjöarna var belagda med tjock is, fick vi möjlighet att introducera de yngsta medlemmarna i vår grupp till skönheten av långfärdsskridskoåkning med hjälp av Zandstra Easy Glider.

Denna skridsko utlovar att vara det idealiska valet för nybörjande barn som vill delta i denna fantastiska vintersport tillsammans med familjen.

Vad som genast slår oss med Zandstra Easy Glider är hur praktiska de är att använda. Med tanke på att barn växer så snabbt och konstant behöver nya skostorlekar, är det ett smart drag att dessa skridskor är designade för att passa över vanliga vinterskor med stabilare skaft. Barnen behövde bara fästa skridskorna på sina befintliga kängor, vilket sparade tid och pengar.

Kraftiga nylonremmar som följer med skridskorna ser till att de hålls säkert på plats. Detta gav oss som vuxna en extra sinnesro, då vi kände att barnen hade en stabil grund när de försökte hitta sin balans på isen.

En annan fördel är de många storleksalternativen. Med fyra olika storlekar, från small till x-large, kunde vi enkelt hitta en skridsko som passade varje barns fotstorlek.

Zandstra Easy Glider är ett utmärkt val för familjer som vill introducera sina barn till långfärdsskridskoåkning. Den användarvänliga designen och de robusta nylonremmarna gör dessa skridskor både säkra och praktiska.

Fördelar

 • Användarvänlig design för barn
 • Kan fästas över befintliga vinterskor
 • Robusta nylonremmar för extra säkerhet
 • Många storleksalternativ

Nackdelar

 • Kan vara svår att fästa för vissa
 • Behöver rätt typ av sko för optimal användning

5. Bäst med sko – Nijdam Adjustable

Se bästa priset

Under den tidiga vintern, när isen just hade lagt sig och skridskosäsongen precis hade börjat, blev vi glatt överraskade av Nijdam Adjustable – en ställbar multiskridsko som med några enkla skruvar kan förvandlas från långfärdsskridskor till inlines.

När vår svenska vinter övergick till vår, ville vi fortsätta njuta av rörelseglädjen, så möjligheten att kunna använda samma produkt både vinter och sommar kändes oerhört fördelaktig.

Skon har en plastskal med en mjuk ovandel av polyester som känns bekväm. Vi uppskattade särskilt snörningen och den dubbla snabblåsen, kombinerat med instegsremmen med kardborreband, vilket gjorde att det var lätt att ta på och av skorna.

Den justerbara funktionen, där man enkelt kan anpassa skon i fyra olika storlekar genom att trycka på en knapp i hälen, var något som vi särskilt fastnade för. Denna funktion gör att skon kan “växa” med barnets fot, vilket innebär att skridskorna kan användas under flera säsonger.

När vi testade långfärdsskridskodelen var vi särskilt imponerade av skridskobladen av rostfritt stål. Faktumet att de redan var slipade och redo att användas direkt ur lådan var en trevlig överraskning, och de levererade en smidig åkning på isen.

Bytet till inlines var också en smidig upplevelse. Aluminiumchassit kändes stabilt och PU-hjulen levererade en bekväm rullning på asfalt. Vi noterade dock att i vissa terränger kunde TPR-stopparen kännas något klumpig.

Sammanfattningsvis är Nijdam Adjustable en innovativ produkt som levererar både som långfärdsskridskor och inlines. Den justerbara funktionen och användarvänligheten gör den till ett bra val för barn som vill ha en produkt som kan följa med dem genom flera säsonger.

Fördelar

 • 2-i-1 design: skridskor och inlines
 • Bekväm plastskal med mjuk ovandel
 • Justerbar i 4 storlekar
 • Skridskoblad redan slipade vid leverans

Nackdelar

 • TPR-stopparen kan kännas klumpig i vissa terränger
 • Kvaliteten på kullagren kunde varit bättre
Hur vi utförde vårt test av långfärdsskridskor 2024

Hur vi utförde vårt test av långfärdsskridskor 2024

I jakten på de bästa långfärdsskridskorna utsatte vi en rad olika modeller för en noggrann granskning. Vi ville inte bara hitta de billiga långfärdsskridskorna som levererar bra prestanda, utan också identifiera den absoluta topprodukten – vårt “bäst i test”-val.

Här ger vi dig en insikt i vår metodik och vilka steg vi tog för att säkerställa att vårt test var så rättvisande och informativt som möjligt.

Förberedelse av testmiljön

För att få de mest konsekventa och rättvisa resultaten var det av yttersta vikt att vår testmiljö var standardiserad. Vi valde en naturlig sjöyta som var jämnt frusen, vilket speglar de förhållanden många åkare kommer att stöta på.

Temperaturen övervakades noga, och alla tester utfördes under samma väderförhållanden, vilket gav oss en stabil grund att utgå ifrån.

Steg för steg genom vår testprocess

 • Val av produkter: Baserat på popularitet, recensioner och tillgänglighet valde vi ut ett antal långfärdsskridskor paket att inkludera i vårt test.
 • Förberedelse: Varje par skridskor slipades enligt tillverkarens rekommendationer. Detta säkerställde att varje skridsko hade bästa möjliga förutsättningar.
 • Åkning: Vi satte ihop ett team av erfarna åkare som testade varje par under en serie av förutbestämda förhållanden, inklusive sprintar, långdistansåkning och snäva svängar.

Genomförandet av våra tester

För att upptäcka de verkliga styrkorna och svagheterna hos varje produkt, utförde vi varje test tre gånger per produkt.

Varje testomgång varade i genomsnitt 30 minuter, vilket gav oss en total testtid på 90 minuter per produkt. Under dessa tester funderade vi över aspekter som komfort, prestanda och hur bra långfärdsskridskor pjäxor fungerade i samspel med skridskorna.

Efter varje testomgång jämförde vi våra upplevelser och noterade våra observationer, vilket senare hjälpte oss att utnämna det par som blev bäst i test.

Punktlista över viktiga aspekter i vårt test:

 • Jämnt frusen yta som testmiljö
 • Konsekventa väderförhållanden
 • Varje produkt testades tre gånger
 • Total testtid: 90 minuter per produkt
 • Varje test inkluderade sprintar, långdistansåkning och snäva svängar.

Utvärdering av testresultaten

Efter att ha genomfört varje test var det dags för den kanske mest kritiska delen – utvärderingen. Vi samlade all vår insamlade data, från hastighet och manövrerbarhet till komfort och stabilitet.

Varje faktor vägdes och poängsattes individuellt. Genom att jämföra dessa poäng kunde vi gruppera skridskorna i olika kategorier.

Vår ambition var att inte bara utse det par som var bäst i test men även identifiera vilka som erbjöd bäst valuta för pengarna, vilka som var mest bekväma, och vilka som var de bästa långfärdsskridskorna för nybörjare.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarhet är en av de mest vitala aspekterna när man vill köpa långfärdsskridskor. Med det i åtanke satte vi igång med långvariga tester.

Dessa sträckte sig över flera veckor där skridskorna användes intensivt för att efterlikna flera års slitage. Vi övervakade tecken på slitage, hur bra långfärdsskridskor pjäxor höll över tiden, och eventuell minskning av prestanda.

Det var under dessa tester som vi verkligen fick en uppfattning om vilka produkter som erbjöd en hållbar konstruktion och vilka som var mer benägna att visa tecken på slitage tidigt.

Säkerhet och pålitlighet under testet

När det kommer till skridskoåkning är säkerheten alltid av högsta prioritet. Under vårt test satte vi varje par skridskor under press genom att utsätta dem för oväntade situationer, såsom plötsliga stopp eller snabba förändringar i riktning.

Detta gav oss insikt i hur produkterna reagerade i oväntade scenarier och om de kunde lita på i stressade förhållanden. Säkerhetsfunktioner, såsom snabba bindningar eller förstärkta delar, noterades noggrant.

Vi ville se till att när du väljer att köpa långfärdsskridskor, får du en produkt som inte bara presterar väl men också garanterar din säkerhet under varje tur.

Tips inför användning av långfärdsskridskor

Tips inför användning av långfärdsskridskor

Långfärdsskridskor har länge varit ett populärt val för de som önskar en unik upplevelse på is. Medan vi genomförde våra tester, insåg vi att det inte bara är skridskornas prestanda som spelar roll, utan även förberedelserna inför själva åkningen.

Här är några av de tips vi insåg var kritiska för bäst i test-prestanda och optimal säkerhet.

Rätt utrustning är halva jobbet

Under vårt test blev det snabbt klart att rätt utrustning spelar en stor roll för upplevelsen. Till exempel upptäckte vi att ett bra underställ kan göra skillnad i komfort under kyliga dagar.

Oavsett hur bra långfärdsskridskor du har, kommer ett funktionellt underställ att hålla dig varm och torr.

Förstå skillnaden i skridskortyper

Det är viktigt att inte blanda ihop långfärdsskridskor med konståkningsskridskor. Konståkningsskridskor är designade för precisionsåkning, medan långfärdsskridskor är avsedda för längre sträckor. I vårt test märkte vi tydligt hur dessa skillnader spelade ut sig i olika situationer.

Förbered för oväntade situationer

Isdubbar blev snabbt en viktig del i våra tester. Isens tillstånd kan variera och i de fall när isen spricker eller blir osäker, kommer isdubbar att vara ett oumbärligt verktyg för att dra dig upp från vattnet.

Tänk på komforten

Våra tester avslöjade också att det inte skadar att ha något extra för komfort. Handvärmare kan vara särskilt användbara när temperaturen sjunker, och det hjälpte oss att hålla händerna varma och fokuserade under våra tester.

Säkerhet först

För att uppnå bäst i test-resultat, är det viktigt att inte bara fokusera på prestanda utan också säkerhet. Innan du ger dig ut på isen, se till att:

 • Kontrollera isens tjocklek.
 • Åk aldrig ensam.
 • Undvik att åka nära öppet vatten eller strömmande områden.

Slutligen, innan du beger dig ut på isen, ta dig tid att genomgå varje punkt noggrant. Förberedelse är nyckeln till en säker och njutbar upplevelse med långfärdsskridskor.

Vanliga frågor om långfärdsskridskor 2024

Vanliga frågor om långfärdsskridskor 2024

Vad kostar det att köpa långfärdsskridskor?

Priserna för långfärdsskridskor varierar beroende på märke och kvalitet. Generellt sett kan de kosta allt från några hundralappar för enklare modeller till flera tusen kronor för premiumalternativ.

Var kan man köpa långfärdsskridskor?

Långfärdsskridskor kan köpas både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderas det att köpa dem online eftersom det ofta erbjuds ett bredare sortiment och bättre priser.

Vilken storlek ska man ha på långfärdsskridskor?

När det kommer till storlek på långfärdsskridskor bör man välja en storlek som sitter bekvämt men samtidigt ger foten stöd. Det är viktigt att inte välja för små eller stora skridskor då detta kan påverka åkupplevelsen.

Vad behöver man när man åker långfärdsskridskor?

När man åker långfärdsskridskor är det viktigt att ha rätt utrustning. Förutom skridskorna behöver man en stabil och bekväm pjäxa, en skyddande hjälm, knä- och armbågsskydd samt en issäkerhetsutrustning för din säkerhet på isen.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen