Bästa våtdräkten 2024 – Test av olika våtdräkter

Bäst i test herr

Bäst i test dam

Bäst premiumval

Bra alternativ

Head Multix 2.5mm

Orca Open Water 2.5mm

Propel:2 5mm

Head Aero Flex

Att finna den perfekta våtdräkten kan vara en utmaning. Med så många valmöjligheter på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som passar just dig bäst.

Men oroar du dig? Vi har granskat och jämfört flera olika modeller för att hjälpa dig att hitta den rätta. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren simmare, finns det en våtdräkt där ute som är skräddarsydd för dina behov.

I denna artikel kommer vi att presentera resultaten av vårt omfattande test och ge dig den informationen du behöver för att göra ett informerat beslut.

1. Bäst i test herr – Head Multix 2.5mm

Head Multix 2.5mm våtdräkt

Se bästa priset

Under vår testperiod av Head Multix 2.5mm, en våtdräkt som framförallt riktar sig till de som föredrar bröstsim eller de som önskar variation i simsätt, fann vi dräkten att uppfylla flera av de krav vi satt upp.

Till att börja med, tillverkad i ett flexibelt 2,5 mm tjockt neopren, ger dräkten inte bara en överlägsen komfort utan också en utmärkt passform. Detta var särskilt uppskattat av oss eftersom dräktens komfort är avgörande för längre simsessioner.

En annan framstående egenskap som vi märkte var avsaknaden av sömmar på utsatta ställen. Detta förhindrade skav och irritation, vilket ofta kan vara ett problem med andra våtdräkter.

Dessutom, med nylonbeklädnad både inuti och utåt, erbjuder Head Multix en pålitlig slitstyrka, vilket gör den till ett utmärkt val för flera olika vattensporter som snorkling, paddling och även surfing.

Den låga halsprofilen på våtdräkten framhävde ytterligare komforten, vilket var något vi uppskattade särskilt under längre simpass.

Dragkedjan på ryggen, komplett med ett praktiskt dragsnöre, visade sig också vara särskilt användbart, eftersom det möjliggjorde för oss att enkelt öppna och stänga dragkedjan på egen hand. Dessutom bidrog den limefärgade ryggpanelen till en förhöjd synlighet i vattnet, vilket är särskilt värdefullt i områden med hög trafik.

Men som med alla produkter finns det rum för förbättring. En liten nackdel vi noterade var att dräkten verkligen behöver sitta tight för att ge optimal värme. Detta kan vara något av en utmaning för de som ligger mellan storlekar.

Sammanfattningsvis fann vi att Head Multix 2.5mm erbjuder en kombination av komfort, hållbarhet och funktionalitet, vilket gör den till ett starkt val för de som söker en mångsidig våtdräkt för olika vattensporter.

Fördelar

 • Flexibelt och bekvämt neoprenmaterial
 • Avsaknad av sömmar på utsatta ställen
 • Slitstark med dubbel nylonbeklädnad
 • Hög synlighet med limefärgad ryggpanel

Nackdelar

 • Måste sitta tight för bästa värme

2. Bäst i test dam – Orca Open Water 2.5mm

Orca Open Water 2.5mm våtdräkt

Se bästa priset

När vi först lade ögonen på Orca Open Water 2.5mm, var vi genast förtjusta i den smarta designen.

Färgkombinationen av svart och neonorange utmärkte sig inte bara estetiskt, utan hade även en mycket praktisk funktion. Den neonorange färgen garanterade synlighet i vattnet, vilket gav oss en ökad känsla av säkerhet under våra simpass i öppet vatten.

Vad som verkligen imponerade på oss var dräktens material. Tillverkad av 2,0-2,5 mm Yamamoto neopren, kände vi oss bekväma och flexibla samtidigt som vi upprätthöll den värme vi behövde.

Dräkten tillät oss att simma fritt utan någon känsla av begränsning, vilket är avgörande när man spenderar långa perioder i vattnet. Dessutom kändes kvaliteten på neoprenet robust, vilket försäkrade oss om att dräkten skulle hålla länge.

Vi uppskattade också Orca’s miljövänliga inställning, med deras beslut att förpacka våtdräkten i återvunnen kartong istället för engångsplast.

Det finns dock något vi kände att potentiella köpare borde vara medvetna om. Efter att ha tillbringat tid i både saltvatten och klorerade pooler insåg vi snabbt vikten av att noggrant rengöra dräkten.

Eftersom neopren kan skadas av dessa element, rekommenderar vi starkt att skölja dräkten med kranvatten efter varje användning. Dessutom är torkning avgörande; lämnar man den blöt för länge kan det påverka dräktens livslängd negativt.

Orca har länge varit kända för sina kvalitetsprodukter, och denna våtdräkt är inget undantag. Med sitt engagemang för avancerad, innovativ design har Orca skapat en dräkt som inte bara ser bra ut, men som också presterar exceptionellt i vattnet.

Fördelar

 • Utmärkt synlighet med neonorange design
 • Flexibel och komfortabel tack vare Yamamoto neopren
 • Hållbar och slitstark

Nackdelar

 • Måste sköljas noggrant efter användning

3. Bäst premiumval – Propel:2 5mm

Propel:2 5mm våtdräkt

Se bästa priset

Under de senaste veckorna har vi haft nöjet att testa Propel:2 5mm våtdräkten från 2XU. Första intrycket när vi öppnade förpackningen var det uppenbara fokuset på kvalitet och innovation. Detta var inte särskilt förvånande med tanke på att dräkten utsågs till den bästa våtdräkten i Triathlete Magazine Buyers Guide 2018.

Designen av Propel:2 kombinerar svart och orange, som inte bara ser bra ut, utan också förbättrar synligheten i vattnet. Neoprentjockleken varierar över kroppen, vilket optimerar flytkraften och ger simmaren en perfekt horisontell simposition.

De super-stretchiga ärmarna på 1,5 mm, garanterade en utmärkt rörelsefrihet i vattnet, vilket var en av de mest uppskattade egenskaperna under våra tester. Med en flytande dragkedja och stretch-zonpaneler, kände vi aldrig någon begränsning i rörelsefriheten.

Vi uppskattade verkligen det inbyggda SCS hydrodynamiska membranet, vilket märkbart minskade vattenmotståndet, vilket gav oss högre fart under simning.

Den inpräglade konkava vattenfångstzonen på ärmarna förstärkte inte bara kraften i varje simtag, utan ökade också vattenkänsligheten. En annan framträdande egenskap är rollbar-teknologin, som gjorde rotationen från sida till sida under frisim så mycket smidigare.

Den enda nackdelen vi upplevde var att dräkten kändes en aning tajt i början. Men efter några användningar anpassade den sig och kändes betydligt mer bekväm.

Inuti dräkten var komforten uppenbar. Den sömlösa nackpanelen minskade eventuellt skav, och den inre linern med en stretch på 520% försäkrade både komfort och låg absorbering.

För att sammanfatta: Propel:2 från 2XU är en toppklassig våtdräkt för den seriösa simmaren. Den kombinerar framstående teknologi med enastående komfort och funktionalitet. För dem som vill ha en kant i vattnet, är detta en våtdräkt väl värd investeringen.

Fördelar

 • Optimal flytkraft och flexibilitet
 • Minskad vattenmotstånd tack vare SCS-membranet
 • Utmärkt rörelsefrihet med super-stretch neopren
 • Höjkvalitativ inre liner med 520% stretch

Nackdelar

 • Känns tajt vid första användningen
 • Högt pris

4. Bra alternativ – Head Aero Flex

Head Aero Flex våtdräkt

Se bästa priset

Under vår senaste simning och swimrun-session hade vi möjlighet att testa Women’s Aero Flex Pro från HEAD, och vi var genomgående imponerade. Dräkten, designad specifikt för dam och framtagen för swimrun, uppfyllde många av de krav vi sätter på en pålitlig våtdräkt för dessa typer av aktiviteter.

Det första vi la märke till var den överlägsna flexibiliteten, särskilt kring axelpartiet där 1,5 mm neopren verkligen levererade.

Denna detalj, tillsammans med den 2 mm tunna DFF-neoprenen under armarna och på bysten, bidrog inte bara till rörlighet utan även till att minska risken för friktion och nötning, vilket är vanligt i dessa områden under intensiva aktiviteter.

Aircell-panelen på bröstet, som är 4 mm tjock, skapade en överraskande kombination av balans och stabilitet, särskilt när kroppen vred sig under simning.

Ett annat viktigt inslag vi uppskattade var det innovativa andningssystemet som är integrerat på baksidan. Detta system, tillsammans med invändiga fickor i mesh, säkerställde att dräkten kändes lätt trots att den hade en ordentlig struktur. Den stora yttre fickan med dragkedja var också användbar för förvaring av mindre föremål.

Säkerheten var också en faktor som HEAD tog på allvar. Medföljande visselpipa var ett uppskattat tillskott och gav en extra känsla av trygghet under våra sessioner. Det enda vi kände kunde förbättras var den extra nylonringen vid dragkedjans bas, som ibland kändes överflödig och lite ivägen.

Färgkombinationen av svart och orange gav dräkten en distinkt och modern look, och passformen var både smal och tight, vilket passade bra för våra kvinnliga testare. Storleksalternativen var också varierade, vilket gör att fler kan hitta en dräkt som passar deras kroppsbyggnad.

Sammanfattningsvis var Women’s Aero Flex Pro från HEAD en pålitlig partner under våra sim- och swimruns-sessioner. Dess design, komfort och säkerhetsfunktioner gör den till en stark kandidat för alla som letar efter en högkvalitativ våtdräkt för dessa typer av aktiviteter.

Fördelar

 • Exceptionell flexibilitet kring axelpartiet
 • Aircell-panel som erbjuder balans och stabilitet
 • Innovativt andningssystem

Nackdelar

 • Överflödig nylonring vid dragkedja
 • Kan kännas lite för tight för vissa

5. Bäst utan ärmar – Arena Powerskin

Arena Powerskin våtdräkt

Se bästa priset

Efter att ha testat Arena Powerskin, specifikt modellen ST. Junior 2.0 i röd, har vi upptäckt en mängd anmärkningsvärda aspekter av denna baddräkt.

För det första, när det gäller FINA-godkännandet, är detta definitivt en fördel för de unga simmare som önskar delta i officiella simtävlingar. Att ha denna certifiering innebär att dräkten uppfyller standarderna för internationell tävlingsanvändning, vilket i sig är ett starkt försäljningsargument.

En aspekt som vi uppskattade särskilt var att även om dräkten erbjuder en ordentlig passform och stöd för musklerna, var det ingen känsla av överdriven kompression.

Detta är särskilt viktigt för yngre simmare som fortfarande växer eller de som kanske inte är vana vid känslan av en tävlingsdräkt. Den tillåter fortfarande full rörelseomfång, vilket innebär att prestanda i vattnet inte hindras.

Dess vattenavvisande egenskap märktes tydligt under testning. Vattnet pärlade och rann av dräkten snarare än att sugas upp, vilket kan bidra till förbättrad prestanda genom att minska draget i vattnet.

Den estetiska aspekten av denna dräkt är också värd att nämna. Den röda färgen och designen var slående och kommer säkerligen att vara en hit bland unga simmare.

Men, allt är inte solsken. Ett område där vi kände att förbättringar kunde göras var dräktens känslighet. Det relativt tunna materialet, även om det är fördelaktigt för rörlighet, kräver försiktig hantering. Naglar kan lätt skada tyget, vilket innebär att användare måste vara extra försiktiga när de sätter på eller tar av sig dräkten.

Slutligen erbjuder Arena Powerskin ST. Junior 2.0 en kombination av funktionalitet, komfort och stil. Det är en prisvärd nybörjar-tävlingsdräkt som uppfyller behoven hos unga, framväxande simmare.

Fördelar

 • FINA-godkänd för tävlingar
 • God passform utan överdriven kompression
 • Vattenavvisande material
 • Slående design och färg

Nackdelar

 • Relativt känsligt material som kräver varsam hantering
 • Måste tvättas för hand för att bevara dess kvalitet

6. Med huvud – Rip Curl Dawn Patrol

Rip Curl Dawn Patrol våtdräkt

Se bästa priset

Efter att ha testat Rip Curl Dawn Patrol upptäckte vi att den verkligen lever upp till sitt rykte som en högpresterande våtdräkt. Med bröstdragkedjan får användaren enkel åtkomst och komfort, vilket eliminerar det ofta tråkiga momentet av att sätta på och ta av en våtdräkt.

Vad som verkligen stod ut för oss var den överlägsna kombinationen av flexibilitet och värme. Med Thermoflex superstretch neopren i bål och ben erbjöd dräkten en otrolig rörlighet, vilket gjorde det lätt att röra sig i vattnet.

E5-neoprenen i armarna kompletterade denna upplevelse, och när det kombineras med den inre E5-tejpen, kände vi oss säkra på att dräkten skulle hålla länge även under intensiv användning.

Estetiskt var Dawn Patrol också en vinnare med sina subtila grafiska inslag och färgval. Medan detta kanske inte är avgörande för funktionen, ger det definitivt en känsla av att man har en premiumprodukt.

Den tekniska specifikationen för dräkten, med sin tjocklek och rekommenderade vattentemperatur, visade sig vara mycket korrekt under våra tester.

Dräkten höll oss varma i vattentemperaturer runt 10°C, vilket var imponerande. De snabbtorkande och stretchiga egenskaperna gjorde också en stor skillnad efter simturen.

Dock, även om vi överlag var nöjda, noterade vi en mindre nackdel. Dragkedjan på bröstet, även om den är praktisk och bekväm, kan ibland kännas lite irriterande under längre perioder, särskilt om man ligger på en surfbräda.

Totalt sett, för dem som söker en våtdräkt som kombinerar prestanda, värme och stil, är Rip Curl Dawn Patrol ett solitt val.

Fördelar

 • Utmärkt kombination av flexibilitet och värme
 • Hållbar konstruktion med E5-tejp
 • Estetiskt tilltalande design

Nackdelar

 • Dragkedja på bröstet kan ibland kännas obekväm
Hur vi utförde vårt test av våtdräkter 2024

Hur vi utförde vårt test av våtdräkter 2024

När vi bestämde oss för att ta reda på vilken våtdräkt som är bäst i test satte vi upp noggranna kriterier.

Denna process var inte enkel, men den var nödvändig för att säkerställa att våra resultat är pålitliga och relevanta för dig som läsare. Här nedan beskriver vi den noggranna metoden bakom vårt test.

Skapandet av den rätta testmiljön

För att ge varje våtdräkt en rättvis chans i vårt test, var det av yttersta vikt att skapa en standardiserad testmiljö. Vår upplevelse visade att vattenkvalitet och temperatur kunde påverka våtdräktens prestanda.

Därför valde vi en simhall med reglerad temperatur och övervakad vattenkvalitet. På detta sätt kunde vi säkerställa att alla våtdräkter testades under samma förhållanden.

Stegen i vår testprocess

Vår process var mycket systematisk:

 1. Varje våtdräkt provades av samma person för att undvika kroppsform som en variabel.
 2. Våtdräkten blöttes genom innan varje test för att efterlikna en verklig användning.
 3. Vi mätte hur länge det tog att ta på sig varje våtdräkt.
 4. Sedan utförde vi en serie simtester för att bedöma rörlighet, komfort och värmeisoleringsförmåga.

Denna punktlista gav oss en klar uppfattning om hur varje våtdräkt presterade i förhållande till varandra.

Genomförandet av våra tester

När det kom till själva utförandet av testerna var noggrannhet nyckeln. Varje våtdräkt testades tre gånger för att säkerställa konsekvens.

Varje test hade en varaktighet av 30 minuter, vilket gav oss en tillräckligt lång period för att kunna bedöma varje våtdräkts förmåga.

Vår erfarenhet visade att detta var den optimala tiden för att verkligen känna hur bra en våtdräkt höll värmen, samt hur bekväm och rörlig den var under längre simpass. Med denna metod kunde vi tydligt se vilken produkt som verkligen förtjänade titeln bäst i test.

Utvärdering av testresultat

Efter att ha genomfört samtliga tester, gick vi in i en intensiv utvärderingsfas. Med hjälp av en poängskala betygsatte vi varje våtdräkt baserat på komfort, rörlighet, värmeisolering och andra nyckelfaktorer.

Förutom dessa objektiva mätningar tog vi även med våra personliga åsikter och intryck från testprocessen. Det var viktigt för oss att förstå hur varje våtdräkt kändes under längre perioder och i olika simmiljöer.

Vi granskade också användarrecensioner online för att få en bredare bild av varje produkts prestanda.

Efter en omfattande jämförelse kunde vi tydligt se vilken våtdräkt som var bäst i test, samt vilka som var de bästa valen för olika kategorier som våtdräkt dam, våtdräkt herr och våtdräkt barn.

Hållbarhet och långtidstest

Hållbarheten hos en bra våtdräkt är avgörande. För att bedöma detta, utsatte vi varje våtdräkt för långvariga tester där vi simmade intensivt och utsatte materialet för sträckning och slitage.

Vi upptäckte att vissa billigare våtdräkter började visa tecken på nötning efter bara några användningar, medan andra höll sig i toppskick.

Genom att simma kontinuerligt i flera timmar i varje våtdräkt kunde vi också bedöma hur de presterade över tid, och vilken påverkan detta hade på komfort och prestanda.

Säkerhet och pålitlighet under test

När det gäller vattenaktiviteter är säkerhet av yttersta vikt. Under vår testprocess utvärderade vi också varje våtdräkts säkerhetsfunktioner.

Vi undersökte hur snabbt och effektivt man kunde ta av sig våtdräkten i en nödsituation och om det fanns några inbyggda funktioner för flytkraft eller synlighet. Pålitligheten var också en nyckelfaktor.

Vi ville veta om våtdräkten behöll sin form och prestanda, även när den utsattes för oväntade situationer som snabba temperaturväxlingar eller kraftiga strömmar.

Våra tester visade att de bästa våtdräkterna inte bara presterade bra under optimala förhållanden, utan också under de mest krävande situationerna.

Tips inför användning av våtdräkt

Tips inför användning av våtdräkt

Innan du ger dig i kast med vattnet i din nya våtdräkt, är det viktigt att känna till några grundläggande riktlinjer.

Under vårt omfattande test av våtdräkter, kom vi fram till flera väsentliga punkter som vi tror kan vara till nytta för dig som nybörjare eller som erfaren användare.

Anpassa passformen

Vid våra tester märkte vi snabbt att den bästa våtdräkten är den som passar perfekt. En för lös våtdräkt kan släppa in kallt vatten, medan en för tajt kan hindra rörelsefrihet.

När du ska köpa en våtdräkt, se till att prova flera storlekar och modeller, vare sig det är en våtdräkt dam, våtdräkt herr eller våtdräkt barn.

Undvik skav

Under testprocessen upplevde vi att vissa våtdräkter hade sömmar eller kanter som kunde skava mot huden. Se till att röra dig ordentligt i våtdräkten innan du använder den under längre tid i vatten. En bra våtdräkt bör vara bekväm både under och efter aktivitet.

Kombinera med rätt utrustning

När du är i vattnet kan du behöva extra utrustning beroende på aktivitet:

 • Snorkel och cyklop om du planerar att snorkla.
 • Dykningsutrustning om du ska dyka.
 • Simglasögon för bättre sikt under simning.
 • Flytväst för extra säkerhet, särskilt om du inte är en stark simmare eller om du kommer att vara i öppet vatten.

Vi märkte under testet att när vi kombinerade våtdräkten med rätt tillbehör, blev upplevelsen mycket bättre.

Kontrollera för skador

Under vårt långtidstest av hållbarhet observerade vi att även den bästa våtdräkten kan drabbas av skador om den inte sköts ordentligt. Innan du sätter på dig din våtdräkt, se till att den är fri från revor eller hål. Detta kan påverka dräktens prestanda och komfort.

Skölj ordentligt efter användning

En av de mest värdefulla insikterna från vårt test var vikten av att skölja våtdräkten ordentligt efter varje användning. Saltvatten och klor kan bryta ner materialet över tid. Efter att du har sköljt våtdräkten, låt den torka i skuggan för att undvika solskador.

Slutord

Din våtdräkt är en investering, och för att få ut det mesta av den bör du följa dessa riktlinjer. Med rätt skötsel och förberedelser kommer din våtdräkt att tjäna dig väl i många år framöver.

Och glöm inte, om du funderar på att köpa en våtdräkt online eller i butik, rekommenderar vi starkt online-shopping för det bredaste urvalet och de bästa priserna. Oavsett om du är en erfaren simmare eller bara börjar, kommer dessa tips att hjälpa dig att få den bästa upplevelsen när du använder din våtdräkt.

Vanliga frågor om våtdräkter 2024

Vanliga frågor om våtdräkter 2024

Vad kostar det att köpa en våtdräkt?

Priset på en våtdräkt varierar beroende på kvalitet, märke och specialfunktioner. Generellt kan man förvänta sig att betala allt från några hundralappar för enklare modeller till flera tusen kronor för toppmodeller.

Var kan man köpa våtdräkt?

Det går att köpa våtdräkter både online och i fysiska butiker. Dock rekommenderar vi onlineköp eftersom det ofta erbjuder ett bredare utbud och bättre priser.

Vad har man på sig under en våtdräkt?

Under en våtdräkt bär man oftast en tunn badklädsel, såsom baddräkt eller badbyxor. Det beror på personliga preferenser och vattentemperaturen.

Vad är våtdräkt bra för?

En våtdräkt hjälper till att isolera kroppen och behålla kroppsvärmen i kallare vatten, vilket gör det möjligt att simma eller dyka under längre perioder.

Hur kallt kan man bada med våtdräkt?

Med en våtdräkt kan man bada i vattentemperaturer så låga som 10-12°C, men det beror på våtdräktens tjocklek och kvalitet.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen