Bästa flanellskjorta 2024 – Test av olika flanellskjortor

Bäst i test herr

Bäst i test dam

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Dickies New Sacramento

Patagonia Long Sleeve

Fjällräven Canada Wool

Brixton Bowery

Flanellskjortor har länge varit en favorit i garderoben för många människor. Med deras varma, bekväma känsla och tidlösa design, är det ingen överraskning att de fortsätter vara populära säsong efter säsong.

Men med ett överflöd av märken, stilar och prisklasser på marknaden, hur vet man vilken som är den rätta för just dig? I denna artikel kommer vi att dyka ner i vårt senaste test av flanellskjortor för att hjälpa dig hitta den bästa matchen för dina behov och budget.

1. Bäst i test herr – Dickies New Sacramento

Dickies New Sacramento flanellskjorta

Se bästa priset

När vi först såg Dickies New Sacramento, blev vi direkt intresserade av dess unika design och kvalitetsmaterial. Efter att ha genomgått vår noggranna testprocess kan vi bekräfta att skjortan lever upp till sitt löfte om förstklassig komfort och hållbarhet.

Tillverkad av 100% bomull, är den här skjortan båda mjuk och tålig, vilket gör den perfekt för allt från vardagsbruk till de mer krävande sysslorna.

En av de största styrkorna med New Sacramento är dess unisex-design, vilket gör att den kan bäras av alla. Den normala passformen, kombinerat med den extra ärmens längd, garanterar en avslappnad komfort som håller hela dagen.

Och när det kommer till förvaring överraskade skjortan med sin praktiska design; med två bröstfickor, en pennficka och en hel knappfront, finns det gott om utrymme att förvara små föremål.

Det garnfärgade rutiga materialet ger skjortan ett stilfullt, klassiskt utseende som kompletteras av den mjuka flanellen. Funktioner som justerbara ärmmuddar och ett halvcirkelformat nederkant förbättrar komforten och rörligheten, vilket gör att du känner dig bekväm och rörlig i alla situationer.

Men det är inte bara funktion och komfort som står ut. Den lilla logopatchen på den vänstra bröstfickan tillför en fin detalj som reflekterar varumärkets öga för detaljer. Även om vi överlag älskade skjortan, hittade vi att den kanske var något tung för vissa användare med sina 350 gram.

Sammanfattningsvis är Dickies New Sacramento en fantastisk flanellskjorta som lyckas balansera komfort, stil och funktion på ett enastående sätt. För de som letar efter en pålitlig, hållbar skjorta för alla tillfällen, är detta definitivt ett alternativ att beakta.

Fördelar

 • 100% högkvalitativ bomull
 • Praktiska förvaringsfickor
 • Anpassningsbara ärmmuddar
 • Snygg, klassisk design

Nackdelar

 • Kan kännas något tung för vissa

2. Bäst i test dam – Patagonia Long Sleeve

Patagonia Long Sleeve flanellskjorta

Se bästa priset

När vi beslutade oss för att testa Patagonia Long Sleeve var vi särskilt intresserade av dess ekologiska bomullsmaterial och dess potential att vara en mångsidig skjorta för en rad olika tillfällen. Efter att ha genomgått vår detaljerade testprocess, var vi verkligen inte besvikna.

För det första, skjortans känsla mot huden var anmärkningsvärd. Den varma och mjuka kvaliteten hos 100% ekologisk bomull var både tröstande och lyxig, vilket gav oss känslan av både hållbarhet och komfort.

Vi uppskattade särskilt hur väl skjortan fungerade i olika miljöer. Vare sig vi befann oss på en skogspromenad eller bara gick runt i stan, kände vi oss både stiliga och bekväma.

Passformen av Patagonia Long Sleeve är både lös och avslappnad, vilket ger ett skön känsla av rörlighet. Men trots denna avslappnade känsla, behåller skjortan en klassisk charm, framhävd av dess traditionella krage, knappstängning och två bröstfickor.

Rutmönstret bidrog ytterligare till dess tidlösa estetik, kompletterande till både klätterbyxor och mer traditionella jeans.

Skjortans universella appeal var tydligt, vilket blev särskilt tydligt när vi bar den i olika sammanhang. Men om vi skulle peka ut en nackdel skulle det vara att skjortan kanske inte håller sig lika varm under extremt kalla förhållanden, vilket betyder att ett tjockare lager kan vara nödvändigt under vintermånaderna.

Överlag var vi imponerade av Patagonia Long Sleeve. Den balanserar skickligt mellan stil, funktion och hållbarhet, vilket gör den till ett utmärkt tillskott till varje garderob.

Fördelar

 • Tillverkad av 100% ekologisk bomull
 • Mångsidig design passar många tillfällen
 • Klassisk och tidlös estetik
 • Bekväm och avslappnad passform

Nackdelar

 • Kan vara för tunn för extremt kallt väder

3. Bäst premiumval – Fjällräven Canada Wool Padded

Fjällräven Canada Wool Padded flanellskjorta

Se bästa priset

Efter att ha testat Fjällräven Canada Wool Padded genom vår rigorösa testprocess, kan vi konstatera att skjortan är en hyllning till klassisk design och modern innovation. Vid första anblicken fick vi en känsla av en traditionell skogshuggarskjorta, men vid närmare granskning upptäckte vi de avancerade materialen och den genomtänkta designen.

Skjortan, tillverkad av mjuk flanell av återvunnen ull och polyester, var exceptionellt bekväm mot huden. Men det som verkligen stod ut var fodret. Lavalan®, ett unikt fyllningsmaterial framställt av svensk ull och PLA-fibrer från majsstärkelse, erbjöd en imponerande isolering utan att bli klumpig.

Detta var särskilt märkbart under våra skogspromenader i kyligt väder. Vid lägerelden höll skjortan oss varma utan att vi kände oss överhettade, vilket bevisar dess andningsförmåga.

Förstärkningarna i G-1000® Eco på axlarna, armbågarna och ficklocken var inte bara en estetisk detalj, utan gav skjortan en ökad slitstyrka. Detta var särskilt uppskattat under våra mer krävande utomhusaktiviteter, där skjortan stod emot grenskrap och andra slitagefaktorer.

Men, som alltid finns det rum för förbättringar. Vi upplevde att tryckknapparna var lite svåra att stänga, särskilt i kyligt väder när fingrarna var stela. Men detta var en mindre invändning, med tanke på skjortans övergripande kvalitet och prestanda.

I slutändan är Fjällräven Canada Wool Padded en pålitlig följeslagare för den äventyrslystna själen, oavsett om du befinner dig på en skogspromenad, vid en lägereld eller bara vill ha ett stilig mellanlager för staden.

Fördelar

 • Bekvämt återvunnet ullmaterial
 • Effektivt och hållbart Lavalan®-foder
 • Slitstarka förstärkningar i G-1000® Eco
 • Mångsidig för olika klimat och aktiviteter

Nackdelar

 • Svåra tryckknappar

4. Bäst budgetval – Brixton Bowery

Brixton Bowery flanellskjorta

Se bästa priset

Under vår omfattande testprocess utforskade vi varje aspekt av Brixton Bowery. Vid första anblicken var det uppenbart att Bowery inte bara var en annan skjorta på marknaden. Den kombinerade klassisk estetik med modern funktionalitet.

Först och främst var komforten utmärkt. Bowerys blandning av bomull, polyester och akryl gav en mjuk känsla mot huden och erbjöd en värme som var perfekt för alla årstider.

Under kyligare kvällar fungerade den utmärkt som ett lagerplagg och på varmare dagar var den tillräckligt lätt för att inte kännas för varm. Den medföljande mjukgörande tvätten förhöjde komforten, vilket gav skjortan en redan inslagen känsla direkt från förpackningen.

Designen med den rak passformen gjorde att den passade perfekt utan att vara för åtsittande eller för lös. Den böjda fållen tillförde en modern touch till den annars traditionella skjortan. De rena, avslutade sömmarna var inte bara estetiskt tilltalande utan också bevis på Bowerys kvalitet och hantverk.

Men det var inte allt. De två bröstfickorna med lock var inte bara stilfulla tillskott, utan också praktiska för att hålla mindre föremål. Även om fickorna var användbara, kände vi att ficklocken ibland var lite trög att manövrera, särskilt när vi var på språng.

Sammanfattningsvis levererade Brixton Bowery mer än vad vi förväntade oss. Den är inte bara stilfull och bekväm, utan också praktisk och mångsidig, vilket gör den till en oumbärlig del av varje garderob.

Fördelar

 • Året runt komfort
 • Kvalitetskonstruktion
 • Modern design med böjd fåll

Nackdelar

 • Tröga ficklock
 • Kan upplevas som för rak för vissa

5. Bäst kortärmad – Fjällräven Ovik

Fjällräven Ovik flanellskjorta

Se bästa priset

Under vår senaste testrunda hade vi möjlighet att prova Fjällräven Ovik, en rutig kortärmad skjorta designad för både stil och funktionalitet. Direkt från start blev det klart att detta inte var någon vanlig skjorta.

Materialvalet, en blandning av 65% polyester och 35% bomull, gav skjortan både en behaglig känsla mot huden och praktiska fördelar. Under en vandringstur i varma klimat uppskattade vi verkligen dess snabbtorkande egenskaper.

Efter en svettig uppförsbacke, märkte vi att skjortan torkade upp betydligt snabbare än andra kläder vi hade med oss. Det välventilerade materialet gjorde att skjortan andades effektivt, vilket höll oss svala och komfortabla.

Rutmönstret gav skjortan en klassisk look som fungerade väl både på vandringen och när vi senare satt vid en middag i staden. Vi fann att Ovik inte bara var en funktionell vandringskjorta, utan också en stilfull skjorta för mer avslappnade miljöer.

Avslutningsvis har Fjällräven Ovik visat sig vara mer än bara en snygg skjorta. Dess snabbtorkande och välventilerande egenskaper gör den till en utmärkt följeslagare för både äventyr utomhus och avslappnade tillfällen.

Fördelar

 • Snabbtorkande material
 • Andas effektivt
 • Mångsidig design

Nackdelar

 • Materialet kan kännas lite tunt för vissa

6. Bra alternativ – Fjällräven Övik Travel

Fjällräven Övik Travel flanellskjorta

Se bästa priset

Vi nyligen utforskat terrängen i tropiska klimat och bestämde oss för att testa Fjällräven Övik Travel under vår resa. Skjortan lovade mycket – svalhet, bekvämlighet och hållbarhet i varma klimat, och vi var ivriga att se hur den stod upp mot verkligheten.

Omedelbart märkte vi hur det luftiga materialet, en blandning av 55% hampa och 45% polyester, bidrog till en behaglig känsla. Tygets ojämna struktur gav verkligen den extra luftcirkulation som lovades.

Denna design lyfte materialet från huden, vilket var en enorm fördel i den intensiva värmen. Hampan, med sin naturliga motståndskraft mot mikroorganismer, blev snabbt vår vän, särskilt när vi navigerade genom fuktiga och svettiga miljöer.

Den antimikrobiella egenskapen av hampa var en överraskande fördel, särskilt på de dagar när tvättmöjligheterna var begränsade.

Fjällräven Övik Travel var inte bara en skjorta för äventyret, utan fungerade även som en stilfull följeslagare när vi utforskade lokala marknader eller satt ner för en måltid på en restaurang.

Med sin rymliga passform var den både skön och fläktande, samtidigt som den erbjöd praktisk förvaring genom sina två bröstfickor med lock.

En av de mest användbara funktionerna var möjligheten att rulla upp ärmarna och fästa dem med knappar. Under varmare delar av dagen gav detta oss möjlighet att anpassa vår komfort utan att behöva byta kläder. Men, även om skjortan överlag var imponerande, kände vi att dess knäppning kunde ha varit lite mer robust, speciellt efter några tvättar.

Slutligen, Fjällräven Övik Travel bevisade verkligen sitt värde. Det var en skjorta som kombinerade stil, komfort och funktionalitet, perfekt för de som vill resa med lätthet och ändå känna sig förberedda på vad äventyret har att erbjuda.

Fördelar

 • Luftig och behaglig i varma klimat
 • Naturligt antibakteriell tack vare hampa
 • Stilfull design med praktiska bröstfickor
 • Flexibel med upprullade ärmar

Nackdelar

 • Knäppning kan kännas mindre robust efter flera tvättar
Hur vi utförde vårt test av flanellskjortor 2024

Hur vi utförde vårt test av flanellskjortor 2024

När vi bestämde oss för att söka efter den bästa flanellskjortan på marknaden, visste vi att det skulle krävas en metodisk och noggrann testprocess för att utse den verkliga vinnaren.

Med flera produkter i olika prisklasser och från olika märken ville vi verkligen belysa vad som gör en flanellskjorta till “bäst i test”. Här beskriver vi de noggranna stegen vi tog för att säkerställa att vårt test var rättvist och pålitligt.

Förberedelse av testmiljö

För att vårt test skulle vara konsekvent och ge rättvisa resultat, var det av yttersta vikt att skapa en standardiserad testmiljö. Vi valde en neutral plats inomhus med konstant temperatur och belysning.

Denna miljö gjorde det möjligt för oss att fokusera enbart på produktens kvalitet och prestanda, utan yttre störningsmoment.

Steg för steg i vår testprocess

Vår testprocess var omfattande, men här följer några av de viktigaste stegen vi tog:

 • Urvalsprocess: Vi började med att samla in flanellskjortor från både etablerade och nyare märken, för att säkerställa en bred representation.
 • Förbehandling: Varje flanellskjorta tvättades enligt tillverkarens anvisningar för att simulera normal användning innan testet.
 • Utvärderingskriterier: Innan vi började testet, bestämde vi oss för vad som skulle vara våra huvudsakliga utvärderingskriterier. Detta inkluderade komfort, passform, materialkvalitet och hållbarhet.

Utförandet av våra tester

Det var viktigt för oss att varje flanellskjorta fick en rättvis chans att visa sina styrkor. Därför testade vi varje produkt minst tre gånger för att säkerställa konsekventa resultat.

Varje test hade en standardiserad tidsram på 2 timmar, där flanellskjortan användes i en rad olika aktiviteter för att bedöma komfort och funktion.

Våra huvudsakliga observationer:

 • Antal tester per produkt: 3 gånger
 • Varaktighet av varje test: 2 timmar
 • Totalt antal produkter testade: 10 (5 för dam och 5 för herr)

Under vårt test insåg vi att även om priset på en flanellskjorta kan vara en indikator på kvalitet, var inte alltid den billigaste flanellskjortan den sämsta.

Vår resa till att hitta den bästa flanellskjortan var både upplysande och rolig, och vi hoppas att våra insikter kommer att hjälpa dig i ditt val när du ska köpa en flanellskjorta.

Utvärdering av resultaten

Efter att ha genomfört vårt omfattande test var det dags för det kanske viktigaste steget: att utvärdera resultaten. Vi hade flera kategorier som vi ville bedöma varje flanellskjorta inom, till exempel komfort, design och prisvärdhet.

Varje produkt bedömdes på en skala från 1 till 10 inom varje kategori. Med hjälp av dessa siffror kunde vi sedan göra en sammanlagd poängsumma för varje skjorta. Den skjorta som hade den högsta totalpoängen blev vår “bäst i test”.

Hållbarhet och långtidstestning

Det är en sak att testa en produkt i några timmar, men för att verkligen få en uppfattning om hur bra en flanellskjorta är, behövde vi utsätta den för längre tids användning.

Vi lät några av våra testare bära flanellskjortorna regelbundet under en månads tid. Detta inkluderade allt från daglig användning till att bära skjortan under fysisk aktivitet.

Vi ville också se hur de höll efter flera tvättar. Det var uppenbart att en bra flanellskjorta inte bara ska kännas bra när man först köper den, utan den ska även stå emot tidens tand.

Säkerhet och pålitlighet under testet

Även om flanellskjortor inte nödvändigtvis har traditionella “säkerhetsfunktioner”, ville vi bedöma hur pålitliga de var under olika förhållanden.

Detta inkluderade att undersöka sömmarnas styrka och om det fanns några delar som lätt kunde lossna och eventuellt utgöra en kvävningsrisk. Vi noterade även om skjortorna behöll sin form och passform efter upprepad användning.

Under testet stötte vi inte på några större oväntade problem, men det var några skjortor som var avsevärt mer slitstarka än andra. En bra flanellskjorta bör vara pålitlig, och i vårt test kunde vi klart och tydligt se vilka som verkligen höll måttet.

Tips inför användning av flanellskjorta

Tips inför användning av flanellskjorta

Innan du drar på dig din nyinköpta flanellskjorta och beger dig ut på dina äventyr eller till vardagslivets bestyr, finns det några saker vi vill att du ska tänka på.

Under vårt test upptäckte vi vissa aspekter som kan förhöja din upplevelse med din skjorta. Här följer några av de viktigaste tipsen baserat på våra tester.

Välj rätt kombinationer

Flanellskjortor är underbara som mellanlager. Under vårt test upptäckte vi att flanellskjortor kompletterar andra klädesplagg mycket väl.

När temperaturen sjunker kan ett underställ under flanellskjortan vara en utmärkt kombination. Skulle du vara ute och vandra kan friluftsbyxor vara ett bra val tillsammans med din flanellskjorta.

Tänk på temperaturreglering

Vårt test visade att en flanellskjorta är bra på att hålla värmen, men för att inte bli för varm kan det vara en god idé att ha en tunn fleecejacka ovanpå.

Den kombinationen låter dig reglera din kroppstemperatur genom att enkelt ta av och på fleecejackan när det behövs.

Välj rätt storlek

Storleken är inte bara en fråga om estetik utan också om funktion. En för liten skjorta kan begränsa din rörlighet, medan en för stor kan göra att du förlorar värmen snabbare.

Genom vårt test upptäckte vi att det bästa är att välja en skjorta som sitter lagom löst för komfort men ändå nära kroppen för värme.

Skötselråd

Flanellskjortor kan vara känsliga för intensiv tvätt. För att få bäst hållbarhet och färgbevaring rekommenderar vi skonsam tvätt. I vårt långtidstest märkte vi att skjortor som tvättades skonsamt behöll sin färg och form längre.

Använd i olika väderförhållanden

Vårt test visade att flanellskjortor presterar bäst under milda till kalla förhållanden. Men om du planerar att ge dig ut i riktigt kyligt väder, överväg att lägga till en skidjacka ovanpå för extra skydd.

Vikten av god ventilation

En bra flanellskjorta bör andas. Om du planerar att vara aktiv, se till att du inte bara håller dig varm utan även torr. I vårt test märkte vi att de bästa flanellskjortorna tillät god luftcirkulation.

Sammanfattning av våra tips:

 • Kombinera med rätt klädesplagg: underställ, friluftsbyxor.
 • Använd en fleecejacka för extra temperaturreglering.
 • Välj rätt storlek för bäst komfort och värmebevaring.
 • Följ skötselråden för längre livslängd.
 • Kombinera med en skidjacka vid riktigt kalla förhållanden.
 • Satsa på en flanellskjorta som andas för optimal komfort.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig att få ut det mesta av din flanellskjorta, oavsett om du är ute på äventyr eller bara vill ha något bekvämt att ha på dig till vardags. Och kom ihåg, den bästa flanellskjortan är den som passar just dina behov bäst!

Vanliga frågor om flanellskjortor 2024

Vanliga frågor om flanellskjortor 2024

Vad kostar det att köpa en flanellskjorta?

Priset för en flanellskjorta varierar beroende på märke, kvalitet och design. Generellt kan man förvänta sig att betala allt mellan 300 och 2000 kronor eller mer, baserat på dessa faktorer.

Var kan man köpa en flanellskjorta?

Flanellskjortor kan köpas både online och i fysiska butiker. Även om båda alternativen har sina fördelar, rekommenderar vi att handla online eftersom det ofta ger ett bredare urval och bekvämlighet.

Är flanellskjortor varma?

Ja, flanellskjortor är kända för sin värme och bekvämlighet. De är speciellt designade för att hålla användaren varm under kyliga förhållanden.

Är flanell och bomull samma sak?

Nej, flanell och bomull är inte samma sak. Flanell är en typ av textilväv som ofta tillverkas av bomull eller ull, medan bomull är en naturlig fiber. Flanellens mjuka och borstade yta skiljer den från vanlig bomull.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen