Bästa spritköket 2024 – Test av olika spritkök

Bäst i test

Bäst premiumval

Bäst budgetval

Liten modell

Trangia 25-3 UL

Trangia 25-1 HA

Mil-Tec Cook Set

Trangia Mini 28-T

Att ha tillgänglighet till varm mat eller dryck under vandring, camping eller andra utomhusaktiviteter kan vara en riktig livräddare. Ett av de populäraste och mest använda redskapen för detta ändamål är spritkök.

Det är en bärbar enhet som används för att koka vatten eller laga mat utomhus. Det drivs av sprit och är känd för att vara en effektiv och lättanvänd värmekälla. Men med så många olika modeller och märken på marknaden, hur väljer man det bästa?

I denna artikel kommer vi att jämföra olika spritkök och hjälpa dig att välja det bästa och mest prisvärda alternativet för dina behov.

1. Bäst i test – Trangia 25-3 UL

Trangia 25-3 UL spritkök

Se bästa priset

Trangia 25-3 UL är ett klassiskt stormkök som är designat för att vara lätt men ändå robust, vilket gör det idealiskt för camping och vandring för 3-4 personer.

Det är gjort av ultralätt aluminium, vilket gör det 50% starkare än vanligt aluminium och betydligt lättare än tidigare modeller, med en reducering av vikten med cirka 25%.

Setet innehåller övre och undre vindskydd, en 1,75 liter kittel, en 1,5 liter kittel, en non-stickbelagd stekpanna på 22 cm, tång och rem, samt en spritbrännare. När det är ihoppackat har det måtten Ø220 mm x H105 mm, och det väger bara 895 g.

Vi testade Trangia 25-3 UL under en helgutflykt och var imponerade av dess prestanda och användarvänlighet. Vi uppskattade verkligen hur lätt det var att packa upp och sätta upp köket.

Vindskydden fungerade mycket bra, även under ganska blåsiga förhållanden. Lufthålen på det undre vindskyddet kunde enkelt riktas mot vinden för att öka syretillförseln till brännaren.

Vi använde Tenol som bränsle, som är billigt, säkert och lättillgängligt, och det fungerade perfekt. Den kombinerade stekpannan/locket hjälpte verkligen att påskynda uppvärmningen och spara bränsle.

En nackdel som vi märkte var att handtagen på kittlarna och stekpannan blev ganska heta att hantera, så vi behövde använda en trasa eller en handske för att lyfta dem från brännaren.

Sammanfattningsvis tycker vi att Trangia 25-3 UL är ett utmärkt val för dem som söker ett lätt, kompakt och robust stormkök för camping och vandring.

Det är mycket välkonstruerat, användarvänligt och presterar bra även under mindre än idealiska förhållanden. Nackdelarna är mindre och kan lösas med lite extra försiktighet och planering.

Fördelar

 • Lätt och kompakt
 • Robust konstruktion
 • Bra prestanda även i blåsiga förhållanden
 • Användarvänligt

Nackdelar

 • Handtagen på kittlarna och stekpannan blir heta

2. Bäst premiumval – Trangia 25-1 HA

Trangia 25-1 HA spritkök

Se bästa priset

Trangia 25-1 HA är ett extra slitstarkt campingkök som är idealiskt för 3-4 personer. Det är tillverkat av hårdanodiserad aluminium, vilket gör ytan extra hård och tålig mot repor, slitage och korrosion, utan att påverka vikten, värmeledningen eller rengöringen.

Setet innehåller två kittlar i olika storlekar, en 22 cm stekpanna, vindskydd, samt antingen en spritbrännare eller en gasbrännare, beroende på vilken version du väljer.

Alla delar kan förvaras i varandra, vilket gör det enkelt att bära med i packningen. Måtten hoppackat är 22 x 10,5 cm och vikten är 0,845 kg för spritköket och 0,930 kg för gasolköket.

Vi hade nyligen möjlighet att testa Trangia 25-1 HA under en campingresa och var överlag mycket nöjda med dess prestanda. Den hårda och reptåliga ytan höll sig i utmärkt skick även efter flera dagars användning och rengöring.

Vi valde gasolversionen eftersom den sotar minimalt och har en snabb koktid, men vi uppskattade att det finns en mer klimatsmart spritversion tillgänglig som inte kräver något underhåll.

Den enda nackdelen vi märkte var att vindskyddet inte var helt effektivt i stark vind, vilket gjorde att det tog lite längre tid att koka vatten eller laga mat.

Avslutningsvis tycker vi att Trangia 25-1 HA är ett utmärkt val för camping- eller vandringsresor med 3-4 personer.

Det är robust, lätt och kompakt, och erbjuder god prestanda för både matlagning och uppvärmning. Medan vindskyddet kunde vara mer effektivt i stark vind, är detta en mindre nackdel jämfört med fördelarna med detta campingkök.

Fördelar

 • Robust och reptålig yta
 • Lätt och kompakt
 • Finns som gasol- eller spritkök

Nackdelar

 • Vindskyddet inte helt effektivt i stark vind

3. Bäst budgetval – Mil-Tec Cook Set with Burner

Mil-Tec Cook Set with Burner spritkök

Se bästa priset

Mil-Tec Cook Set with Burner är en klassisk representation av vad ett prisvärt och effektivt campingkök bör vara. Detta set presenterar sig med hög kvalitet, med tanke på dess pris, och erbjuder en lösning som verkligen kan vara en game-changer för campingentusiaster.

Med grytor konstruerade av tufft aluminium och en brännare i koppar, får du ett lätt, men ändå robust, kökssystem som är skräddarsytt för att klara av påfrestningarna från friluftslivet. En av de största fördelarna med detta spritkök är att det enkelt kan samlas ihop till en enda enhet, vilket gör det väldigt praktiskt när det kommer till förvaring och transport.

Grytornas mått och volymer är genomtänkta och passar utmärkt för att laga måltider för en till två personer. Det avtagbara handtaget som kan användas med alla pannor är också ett viktigt tillägg som gör hanteringen säkrare och enklare.

Brännaren drivs med T-röd, vilket tyvärr inte medföljer vid köp. Detta kan vara en nackdel eftersom det innebär en extra utgift och ett måste att komma ihåg att köpa till det separat.

Vidare bidrar setets låga totalvikt på 600g till att göra det till en av de mest portabla alternativen på marknaden idag. Den lätta vikten är en betydande fördel när du är på vandring och varje gram räknas.

Däremot kan man fundera på om materialet i aluminium och dess låga vikt påverkar stabiliteten och hållbarheten negativt över tid, speciellt under tuffare väderförhållanden.

Denna spritköksmodell inkluderar allt du behöver för att göra matlagningen på campingresan till en trevlig upplevelse: bra dimensionerade grytor, en funktionell stekpanna och nödvändiga tillbehör som vindskydd och ställning för brännaren.

Kombinationen av användbarhet och prisvärdhet gör detta till en attraktiv produkt för alla som vill ha ett pålitligt och ekonomiskt sätt att laga mat utomhus.

Trots dess fördelar är det viktigt att notera att brännaren, trots att den är tillverkad i mässing, har fått viss kritik för att inte erbjuda den bästa bränsleeffektiviteten, vilket i längden kan leda till högre bränslekostnader.

Sammantaget erbjuder Mil-Tec Cook Set with Burner ett mycket bra alternativ för friluftsentusiasten som söker ett prisvärt, lättviktigt och funktionellt spritkök för mindre grupper eller enskilda äventyrare.

Fördelar

 • Lättviktigt och portabelt
 • Prisvärt
 • Samlas enkelt ihop till en kompakt enhet

Nackdelar

 • T-röd bränsle medföljer inte
 • Potentiella hållbarhetsfrågor med tanke på låg vikt

4. Liten modell – Trangia Mini 28-T

Trangia Mini 28-T spritkök

Se bästa priset

Trangia Mini 28-T är det självklara valet för den som söker ett pålitligt, lätt och kompakt spritkök för soloäventyr. Köket, som ursprungligen designades för att användas under Karrimor International Mountain Marathon, vittnar om dess pålitlighet och funktionalitet under krävande förhållanden.

Under våra tester uppskattade vi verkligen hur välplanerad designen är. Köket väger endast 350 gram, vilket gör det till en dröm för friluftsentusiaster som noga räknar varje gram i sin packning.

Den lilla vikten uppnås genom användning av lätta material som aluminium, vilket används i kitteln med en kapacitet på 0,8 liter.

En annan detalj vi noterade var att den medföljande stekpannan fungerar även som ett lock, vilket sparar utrymme och minskar antalet föremål man behöver bära med sig. Stekpannans non-stick-yta gjorde matlagningen enkel och rengöringen efteråt bekymmersfri, vilket alltid är en fördel när man är ute i naturen.

Brännaren, med en effekt på 1000W, erbjuder tillräckligt med kraft för att snabbt kunna koka vatten eller laga enklare måltider, även under mindre idealiska förhållanden tack vare det medföljande vindskyddet.

Vindskyddet visade sig vara särskilt användbart under blåsiga dagar, då det effektivt skyddade lågan och gjorde att matlagningen kunde fortskrida utan avbrott.

En nackdel vi stötte på var att tången, trots att den är funktionell, kände sig något klumpig och otymplig att använda. Det var svårt att få ett fast grepp om kitteln och stekpannan när vi skulle lyfta dem, vilket skapade en viss osäkerhet under användningen.

Tillverkad i Sverige, Trangia Mini 28-T är ett bevis på svensk ingenjörskonst med fokus på kvalitet och funktionalitet. Det är ett spritkök som vi inte skulle tveka att rekommendera för ensamvandraren som värderar praktisk användning och pålitlighet högt.

Fördelar

 • Lättviktigt
 • Non-stick stekpanna
 • Effektiv vindskydd
 • Tillverkad i Sverige

Nackdelar

 • Otymplig tång
 • Endast anpassad för en person

5. Bäst brännare – Trangia Spritbrännare B25

Trangia Spritbrännare B25

Se bästa priset

I vår strävan efter det perfekta spritköket stötte vi nyligen på Trangia Spritbrännare B25, en lättanvänd och underhållsfri spritbrännare som tillverkas i Sverige.

Med sin kompakta design och vikt på endast 110 gram fann vi att den enkelt kunde förvaras och transporterades till olika destinationer, vilket gjorde den till en oumbärlig del av vår campingutrustning.

Det första vi märkte under vårt test var hur tyst den fungerade, en detalj som verkligen tilltalar de som söker ett fridfullt ögonblick i naturen utan störande ljud från ett bubblande kök.

Dessutom, som en klimatsmart lösning, tillät den oss att minska vårt koldioxidavtryck, något som vi värderar högt i dagens miljömedvetna samhälle.

En annan fördel som vi observerade var dess effekt på 1000 W, vilket gjorde att vi kunde koka upp en liter vatten på omkring 10 minuter. Även om detta kanske inte är den snabbaste koktiden på marknaden, fann vi att det var tillräckligt för de flesta av våra behov under testningen.

Dessutom uppskattade vi den medföljande sparringen, som gjorde det möjligt för oss att enkelt justera lågans styrka efter behov, en funktion som visade sig vara särskilt användbar när vi lagade mer komplexa måltider.

Brännaren är kompatibel med en rad Trangia köksserier, inklusive 25 Large och 27 Small, vilket gör den till en mångsidig lösning för de som redan äger andra Trangia produkter.

Den är tillverkad av mässing, ett robust material som står emot väder och vind, och garanterar att inga delar går sönder under användningen, vilket ger en pålitlig lösning för matlagning utomhus.

Ett område där vi kände att brännaren kunde förbättras var dock koktiden, särskilt i kallare klimat. Vi fann att under riktigt kalla förhållanden tenderade spriten att ha en längre koktid jämfört med gas, vilket gjorde att vi ibland fick vänta lite längre än vad vi skulle ha föredragit.

Sammanfattningsvis var Trangia Spritbrännare B25 en pålitlig och robust lösning för våra utomhuskokningsbehov, som erbjuder en balans mellan effektivitet och miljövänlighet, även om den inte är den snabbaste lösningen på marknaden.

Fördelar

 • Lättanvänd
 • Tyst drift
 • Klimatsmart val
 • Tillförlitlig och robust konstruktion

Nackdelar

 • Längre koktid i kallt klimat

6. Elektrisk modell – BioLite CampStove

BioLite CampStove elektriskt spritkök

Se bästa priset

Under våra äventyr i naturen hade vi nyligen förmånen att testa BioLite CampStove 2+ Complete Kit, ett kompakt och smart campingkök som syftar till att göra matlagning i det fria så smidig och bekväm som möjligt.

Vi blev genast imponerade av dess mångsidighet. Inte bara kunde vi använda den för att tillreda våra måltider, med hjälp av de medföljande tillbehören som CampStove Portable Grill och CampStove Kettlepot, men vi kunde också använda den för att ladda våra mobila enheter tack vare det inbyggda 3200 mAh batteriet som omvandlar värme till elektricitet.

Medan våra måltider tillagades, kunde vi också ladda våra smartphones med överskottsenergin, vilket var en enorm fördel när vi befann oss långt borta från eluttag.

En annan fördel vi upptäckte var hur snabbt vi kunde koka upp en liter vatten, vilket endast tog 4,5 minuter. Dessutom var vi glada över att upptäcka att Kettlepot-kastrullen också fungerade som en praktisk förvaringslösning för CampStove, vilket sparade oss värdefullt utrymme i våra packningar.

Vi måste dock nämna att trots att den prisbelönta CampStove2+ erbjuder en rökfri eld, märkte vi att det var ganska beroende av vilken typ av ved eller biomaterial vi använde som bränsle.

Under vissa omständigheter hade vi svårt att upprätthålla en stabil och rökfri eld, vilket skapade en viss frustration och krångel under matlagningen.

FlexLight med ChromaReal LED-teknik visade sig vara ytterst användbar, särskilt när kvällsmörkret föll och vi behövde extra belysning för att se vad vi gjorde. Den lätta vikten på 2,25 kg gjorde det också relativt enkelt att bära med sig under våra vandringar.

Slutligen fann vi BioLite CampStove 2+ Complete Kit vara en pålitlig följeslagare på våra campingäventyr, vilket erbjöd en rad praktiska lösningar för matlagning och laddning av våra enheter, trots vissa utmaningar med att upprätthålla en rökfri eld.

Fördelar

 • Multifunktionell med matlagning och laddningsmöjligheter
 • Snabb koktid för vatten
 • Praktisk förvaringslösning med KettlePot-kastrullen

Nackdelar

 • Utmanande att upprätthålla en rökfri eld under vissa förhållanden
 • Måttlig brinntid med fläkten på hög hastighet
Hur vi utförde vårt test av spritkök 2024

Hur vi utförde vårt test av spritkök 2024

I vår strävan att hitta det bästa spritköket på marknaden har vi genomfört en serie rigorösa tester.

Vårt mål var att inte bara hitta det mest effektiva och prisvärda spritköket, utan också att ge en detaljerad insikt i vår testprocess, så att du som läsare kan förstå hur vi kom fram till våra slutsatser. Här beskriver vi hur vi utförde vårt test, från upprättandet av testmiljön till utförandet av testerna.

Uppställning av testmiljö

För att säkerställa att våra tester utfördes under konsekventa och rättvisa förhållanden, var vi noggranna med att ordna en lämplig testmiljö. Vi valde en plats utomhus som hade tillräcklig ventilation men var skyddad från vind och regn.

Vi använde samma typ av sprit till spritköket för alla tester, och vi mätte noggrant upp mängden bränsle och vatten som användes i varje test.

Vår testprocess

Vi inledde vår testprocess genom att noggrant välja ut en rad spritkök att testa. Vi inkluderade både dyra och billiga spritkök för att kunna ge rekommendationer som passar olika budgetar.

Varje spritkök testades flera gånger under olika förhållanden, inklusive olika temperaturer och vindhastigheter. Vi mätte tiden det tog för varje spritkök att koka en viss mängd vatten, samt hur mycket bränsle som krävdes. Vi tog också hänsyn till andra faktorer som design, vikt, och användarvänlighet.

Utförande av testerna

Vi utförde testerna genom att koka upp en liter vatten i varje spritkök. Vi använde en digital termometer för att noggrant övervaka vattentemperaturen och en timer för att mäta tiden det tog.

Varje test upprepades tre gånger för att säkerställa att resultaten var konsekventa. Vi noterade också hur enkelt det var att tända spritköket, samt hur stabilt det stod under användning.

 • Antal tester per produkt: 3
 • Mängd vatten: 1 liter
 • Typ av bränsle: Sprit

Utvärdering

Efter att ha genomfört alla tester var det dags att utvärdera resultaten. Vi jämförde tiden det tog för varje spritkök att koka upp vattnet, mängden bränsle som användes, och användarvänligheten av varje enhet.

Vi tog också hänsyn till andra faktorer som design, vikt och pris. Vi delade in spritköken i olika kategorier, som bäst i test, bästa billiga spritkök och mest användarvänliga. Detta gjorde det enklare att rekommendera det bästa spritköket för olika behov och budgetar.

Hållbarhet och långtidstest

Förutom de initiala testerna genomförde vi också långtidstester för att bedöma produkternas hållbarhet. Denna del av testet involverade att använda spritköken regelbundet under en period av flera veckor.

Vi kontrollerade om det fanns några tecken på slitage, som rost eller andra skador, och om prestandan försämrades över tiden. Vi undersökte också hur enkelt det var att rengöra och underhålla varje spritkök.

Det var viktigt för oss att rekommendera en produkt som inte bara presterade bra i vårt initiala test, men som också skulle vara en pålitlig följeslagare på framtida äventyr.

Säkerhet och pålitlighet

Säkerheten är av yttersta vikt när det gäller att använda spritkök, så vi utvärderade noga hur säkert och pålitligt varje produkt presterade under testet. Vi kontrollerade om det fanns några läckor eller risker för överhettning, och hur stabil lågan var under användning.

Vi tog också hänsyn till eventuella säkerhetsfunktioner som ingick, som en låsfunktion eller en skyddande lock.

Slutligen, vi testade hur varje spritkök klarade av eventuella störningar, som en plötslig vindstöt eller att vara oavsiktligt omkullkastad. Detta hjälpte oss att bedöma hur pålitligt spritköket skulle vara i olika situationer.

Tips inför användning av spritkök

Tips inför användning av spritkök

Att använda ett spritkök kan vara en räddare i nöden när du är ute på äventyr och behöver laga mat eller värma upp vatten. Men innan du börjar använda ditt nya spritkök, finns det några viktiga saker att tänka på.

Under vår testprocess upptäckte vi flera nyckelfaktorer som kan påverka prestandan och säkerheten hos ditt spritkök. Här delar vi med oss av några av de mest viktiga tipsen som vi lärde oss under vårt test.

Förberedelser innan användning

Först och främst, se till att du har allt du behöver innan du börjar använda ditt spritkök. Detta inkluderar tillräckligt med bränsle, en tändsticka eller tändare, och en säker plats att ställa upp ditt kök.

Vi märkte under vårt test att det är lätt att glömma något viktigt när man är mitt i naturen, så det är alltid bäst att förbereda sig i förväg.

Säker plats att ställa upp

Det är mycket viktigt att välja en säker och stabil plats att ställa upp ditt spritkök. Undvik platser nära brännbara material som torrt gräs eller löv.

Vi upptäckte under vårt test att det bästa är att placera spritköket på en plan yta av sand eller sten. Att ha en stabil yta att arbeta på kan göra en stor skillnad i hur effektivt och säkert du kan använda ditt spritkök.

Rätt mängd bränsle

Att använda rätt mängd bränsle är nyckeln till att få ditt spritkök att fungera effektivt. För mycket bränsle kan leda till en okontrollerad låga, medan för lite bränsle kan göra det svårt att hålla lågan igång.

Under vårt test fann vi att det är bäst att börja med en mindre mängd bränsle och sedan lägga till mer vid behov. Detta kan vara särskilt viktigt när man använder ett spritkök för första gången, eftersom det kan ta lite tid att få en känsla för hur mycket bränsle som krävs.

Kontrollera vindförhållandena

Vind kan ha en stor inverkan på prestandan hos ditt spritkök. En stark vind kan blåsa bort värmen från ditt kök och göra det svårt att laga mat eller koka vatten.

Under vårt test upptäckte vi att det är viktigt att placera spritköket på en plats som är skyddad från vinden, eller att använda en vindskydd om det är nödvändigt. Om det är möjligt, försök att placera ditt kök i lä av en klippa, träd eller din vandringsryggsäck för att hjälpa till att blockera vinden.

Ha alltid vatten tillgängligt

Det är alltid viktigt att ha tillräckligt med vatten tillgängligt när du använder ditt spritkök. Vatten kan användas för att släcka en eld om det blir nödvändigt, och det är också viktigt att ha tillräckligt med vatten tillgängligt för matlagning och dricka.

Under vårt test upptäckte vi att det är en bra idé att ha en extra vattenflaska till hands som endast används för nödsituationer.

Slutsats

Att använda ett spritkök kan vara en enkel och effektiv metod för att laga mat och värma upp vatten när du är utomhus. Men det är viktigt att vara förberedd och att vara medveten om de potentiella riskerna.

Genom att följa dessa tips, som vi har samlat under vårt test, kan du hjälpa till att säkerställa att ditt spritkök fungerar effektivt och säkert under dina utomhusäventyr.

Så, innan du packar ner ditt spritkök, tält och sovsäck för din nästa campingresa, se till att du har förberett dig väl och vet hur man använder ditt spritkök på ett säkert sätt.

Med rätt förberedelser och kunskap, kan du göra din matlagning utomhus till en positiv och säker upplevelse.

Och glöm inte att ta med en bekväm campingstol och ett praktiskt campingbord för att göra din utomhusmatlagning ännu mer bekväm och trevlig.

Vanliga frågor om spritkök 2024

Vanliga frågor om spritkök 2024

Vad kostar det att köpa ett spritkök?

Priset på ett spritkök varierar beroende på dess storlek, märke och funktioner. Generellt sett kan priset variera från cirka 100 kronor upp till 1000 kronor eller mer.

Var kan man köpa spritkök?

Spritkök kan köpas både online och i butiker som specialiserar sig på friluftsutrustning. Att köpa online rekommenderas eftersom det ofta erbjuder ett bredare utbud och bättre priser.

Vad är skillnaden på stormkök och spritkök?

Stormkök är en typ av bärbar spis som kan drivas av olika typer av bränslen, inklusive gas, bensin och sprit. Ett spritkök, å andra sidan, drivs endast av sprit.

Kan man använda ett spritkök inomhus?

Det rekommenderas inte att använda spritkök inomhus på grund av risken för koldioxidförgiftning och brand. Det är bäst att använda det utomhus eller i väl ventilerade områden.

Hur mycket sprit går åt i ett spritkök?

Mängden sprit som går åt beror på flera faktorer, inklusive storleken på köket, temperaturen på maten eller vattnet som värms upp, och den omgivande temperaturen. Generellt sett kan 100 ml sprit vara tillräckligt för att koka 1 liter vatten under normala förhållanden.

Källor

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen